Coober Pedy: een unieke plek in de Outback

Toegegeven, er is misschien niet heel veel te doen in Coober Pedy, een stadje met slechts 3.500 inwoners dat bekendstaat om de vele opaalmijnen. Toch wordt ze gezien als een fascinerende plek. En dit is niet zonder reden.

Het bijzondere aan deze Outback-town is dat het leven zich hier onder de grond afspeelt. Huizen, kerken, winkels, campings, hotels en zwembaden; je kunt het zo gek niet bedenken of het is ondergronds aanwezig. Dit alleen al, maakt deze plaats het bezoeken waard.

Leuk om te weten: de naam ‘Coober Pedy’ is afgeleid van de Aboriginalterm ‘Kupa Pit’ en betekent vrij vertaald ‘Hol van de witte man’. Niet zo vreemd dus, gezien het feit dat mensen hier inderdaad in holletjes leven.

Maar waarom leven mensen hier ondergronds? Dit is zo, omdat het in Coober Pedy extreem warm en behoorlijk koud kan worden . In dit droge gebied zijn er, met name in de zomer, extreme temperaturen van soms wel 60 graden Celsius. Om het nog extremer te maken: in de nacht kan het hier zelfs vriezen.

In de woningen onder de grond is de temperatuur daarentegen ideaal. Niet zo gek dus, dat de bewoners hun leven ondergronds zijn gaan zoeken. Denk trouwens niet dat het in de woningen perse pikkedonker is. Veel huisjes zijn zo gemaakt dat er voldoende daglicht naar binnen schijnt.

Leuk om te weten: aangezien het hier overdag in de zomer erg warm wordt, sporten de mensen in de avond. En niet zomaar sporten: golfen met verlichte ballen.

Waarom backpacken in Coober Pedy?

Bus-Coober-Pedy
Dit was ooit een rijdende bus… | Credits: marhas1, Flickr

De vraag is: waarom zou je naar dit stadje willen? Alles wat ik hierboven beschrijf, maakt Coober Pedy op het eerste gezicht nou niet bepaald aantrekkelijk voor de meeste lezers denk ik.

Het antwoord is simpel: het is iets compleet anders dan je gewend bent. Stel dat je bijvoorbeeld komt vanuit de drukke oostkust, het stadsleven in Melbourne of de vele stranden in het westen, dan kan Coober Pedy een heerlijk rustgevend plekje zijn. Je waant jezelf hier letterlijk aan het eind van de wereld in een soort sciencefiction-achtige omgeving, je bent even helemaal off the beaten track.

Als je bovengronds bent, dan zie je het typische (verlaten) woestijnlandschap, hopen stof, heuvels en doorgeroeste auto’s. Het zou zo een setting van een wildwest-movie kunnen zijn. Er zijn hier dan ook verschillende bekende films opgenomen, waaronder de kaskraker Mad Max 3.

Voor de locals is dé reden om in Coober Pedy te wonen vrij simpel: de opaalindustrie. Het plaatsje is, met meer dan 70 opaalmijnen in de regio, zelfs de grootste speler wereldwijd op dit gebied. Ze wordt niet voor niets ‘de opaalhoofdstad van de wereld’ genoemd.

De opaalindustrie met de bijbehorende geschiedenis is trouwens ook goede reden om deze town eens te bezoeken. Zo kom je meer te weten over een van de belangrijkste exportproducten van South Australië: opalen.

Dus: wil jij Australië eens van een andere kant bekijken? Ga dan zeker naar deze bijzondere plek waar het leven zich voornamelijk onder de grond afspeelt. Het is weer eens wat anders dan survivallen in een nationaal park of liggen op een van de mooie stranden die je Down Under vindt.

Lees ook: ben je nieuw Down Under? Lees dan mijn tips voor de eerste keer backpacken in Australië, kom meer te weten over de kosten , de 10 don’ts en lees het artikel met activiteiten die je in Australië zoal kunt doen.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Coober Pedy

Het is zeker niet zo dat er hier helemaal niets te doen is. Als je aankomt in Coober Pedy, denk je dit misschien eventjes. Maar niets is minder waar. Er zijn diverse bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in en rondom dit plaatsje. Hieronder negen suggesties in willekeurige volgorde:

 

1. De Oldtimers Mine

Denk niet dat het hier over oude auto’s gaat. Je gaat naar de Oltimers Mine om meer te weten te komen over de plaatselijke trots: de opaalindustrie. Verdiep je in de bijzondere geschiedenis in het bijbehorende museum.

De entree is $13, maar ik raad je aan voor $3 extra een tour te doen. Ga voor even terug in de tijd bij deze mijn die stamt uit 1916. Je krijgt indrukwekkende verhalen te horen hoe mensen hier vroeger onder de grond werkten en woonden.

 

2. Umoona Opal Mine & Museum

Umoona Opal Mine-Museum
Het ondergrondse Umoona Opal Mine Museum | Credits: Leon Kovacic, Flickr

Net als de Oltimers Mine, is ook Umoona van origine een mijn. Inmiddels dient ze voornamelijk als museum en is ze de grootste ondergrondse attractie van heel Coober Pedy. Let op de details, want als je dichtbij de muren komt, zie je de kleine stukjes opaal zitten.

Voor $10 kun je hier een te gekke tour doen. Doe je dit niet, dan kun je zelfs gratis naar binnen. Ter introductie krijg je een filmpje te zien van ongeveer een kwartiertje waarin je meer over Coober Pedy en opalen komt te weten.

Als je nog op zoek bent naar een souvenir, dan kun je in de ondergrondse winkel verschillende opaalsieraden en andere juweelsoorten kopen.

 

3. Faye’s Underground Home

Oftewel: het ondergrondse huis van Faye. Geloof het of niet, maar deze woning is met de schop gegraven door drie vrouwen in de jaren 60. Eén van deze dames was een van de bewoners: Faye Nayler. De ‘bouw’ van de woning heeft iets meer dan 10 jaar geduurd.

Het huis is opgedeeld in verschillende kamers, een keuken, een pooltafelruimte en, jawel, een zwembad. Het leuke is trouwens dat hier op dit moment mensen wonen. De bewoners zijn super gastvrij en vertellen je graag meer over de geschiedenis van het huis en het ondergrondse leven.

Leuk om te weten: raad eens van wie het idee komt van ondergrondse accommodatie voor toeristen? Inderdaad, Faye Nayler heeft dit bedacht.

Ik beloof je alvast: het complete verhaal achter de woning en het leven van Faye is erg inspirerend. Dit alles kost je slechts $5.

 

4. Serbian Orthodox Church

Serbian-Orthodox-Church
Het interieur van de Serbian Orthodox Church | Credits: rplzzz, Flickr

Dit is de grootste ondergrondse kerk in Coober Pedy, op ongeveer drie kilometer ten zuiden van de town. Een uniek plekje met een erg fijne atmosfeer waarin je helemaal tot rust kunt komen.

Bekijk de muren goed, hierin zit bijzonder houtsnijwerk verwerkt. Vergeet trouwens geen blik op het prachtige plafond te werpen.

De kosten voor donatie bedragen $5, helaas zit hier geer tourmogelijkheid bij.

 

5. De Big Winch Lookout

Ben je inmiddels toe aan het ‘normale’ leven boven de grond? Ga dan naar de viewpoint van Big Winch. Doe dit zo rond de zonsondergang, wanneer de temperatuur wat gedaald is en het uitzicht het mooist.

Bezoek deze spot enkel bij heldere lucht, zodat je wat mooie foto’s van het ondergaan van de zon kunt maken. Anders is dit niet een hele speciale plek om eerlijk te zijn. 

 

6. De Dingo Fence

Dingo Fence
De Dingo Fence: het grootste hek ter wereld | Credits: Cazz, Flickr

Dingo’s, de wilde honden die in grote getale leven in Australië. Zo ook in Coober Pedy en omgeving.

Om de schapen en de vruchtbare grond in het zuidoosten van Australië te beschermen, is hier in 1885 de bouw van het grootste hek ter wereld voltooid. Ze is liefst 5,614 kilometer lang en alleen daarom al het bezoeken waard.

 

7. Tom’s Working Opal Mine

Twee kilometer ten zuidwesten van Coober Pedy kun je zelf een handje meewerken in de mijnen. Dus, heb je genoeg van alleen maar kijken, bezoek dan Tom’s Working Opal Mine.

Ga op zoek naar opalen, leer een ‘jackhammer’ gebruiken, zie live de graafmachines in actie en luister naar de inspirerende verhalen van de erg goed geïnformeerde gidsen. De entree bedraagt $10, dit is zonder gids. Voor een tour met gids betaal je $25.

 

8. Coober Pedy Drive-in Theatre

Film kijken vanuit je auto op een groot scherm. Hoe vet is dat? Het kan bij de lokale openluchtbioscoop van Coober Pedy, een spot waar veel locals op zaterdagen bijeenkomen voor een avondje ontspanning. De nieuwere naam van deze plek is trouwens de Outback Open Air Cinema.

Helaas is deze attractie best prijzig. Je betaalt $25 voor je auto en ook nog eens $10 per persoon. Maar goed, voor entertainment is dit wel dé plaats waar je moet zijn in het het opaaldorpje.

 

9. Crocodile Harry’s

Rondom deze locatie zijn bekende films als Mad Max Beyond Thunderdome en Pitch Black opgenomen. Aan de muren en het plafond hangen t-shirts, ondergoed en andere dingen waarop berichten staan van bezoekers die hier in het verleden geweest zijn. Ook vind je er veel graffiti en andere soorten muurschilderingen.

Dit is trouwens het voormalige huis van Captain Harry, iemand die altijd een krokodillenjager is geweest voor hij in Coober Pedy kwam wonen. Het bleek een Letse baron te zijn die sinds de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Deze kleurrijke persoon overleed in 2006.

 

Begin je reis bij het Visitor Information Centre

Er is een Visitor Information Centre in de Hutchison Street. Maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.30 uur en 17.00 uur. Op zaterdag, zondag en tijdens vakantieperiodes tussen 10.00 uur en 13.00 uur.

 

Wat is de beste reistijd voor Coober Pedy?

Je hebt in Coober Pedy te maken met een woestijnklimaat. De meest aangename maanden zijn van april tot en met september. Het weer is dan relatief mild. Vermijd januari en februari, in deze maanden is het extreem warm.

 

Waar in Coober Pedy raad ik je aan om te overnachten?

Een aanrader is Radeka Downunder. Je hebt hier ondergrondse slaapzaaltjes. Schrik niet: je ligt liefst zesenhalve meter diep. Een unieke ervaring. Je betaalt hier $40 voor een slaapplek in een vierpersoonsslaapzaal.

Ook is ondergronds kamperen mogelijk. Heb jij je tent bij, ga voor het ultieme avontuur naar Riba’s Campground. Je kunt hier al voor $10 kamperen!

 

Welke eettentjes in Coober Pedy zijn aanraders?

In Coober Pedy vind je liefst 45 verschillende nationaliteiten. Dit betekent tegelijkertijd: een groot aanbod van internationaal eten en drinken.

Als je zin hebt in pizza, ga dan naar John’s Pizza Bar. Probeer verder de heerlijke T-bone steak bij het Underground Restaurant. Mocht je nou behoefte hebben aan de Griekse keuken, dan is Tom & Mary’s Greek Taverna de place to be. Maak hier kennis met de vriendelijke eigenaresse Mary. De ‘saganaki garnalen’ zijn hier een aanrader.

 

Hoe kom je in Coober Pedy?

Vanuit Adelaide is de rit naar Coober Pedy over de Stuart Highway zo’n 850 kilometer, ongeveer negen uur rijden. Vanuit Alice Springs is de afstand 688 kilometer en 7,5 uur rijden.

Behalve met de auto, kun je ook de trein (de GHAN) nemen. Ga vanuit Adelaide richting Alice Springs (of andersom) en stap uit bij het Manguri Station, zo’n 42 kilometer van Coober Pedy. Regel transport vanaf dit station op voorhand.

Tot slot is de bus (Greyhound) mogelijk vanuit bijvoorbeeld Alice Springs (negen uur) en Adelaide (+/- tien uur). Tevens gaan er per week vier vluchten vanuit Adelaide naar Coober Pedy. Dit duurt twee uur. 

 

Ben jij al wel eens in Coober Pedy geweest?

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw