Coober Pedy, een geïsoleerd stadje met slechts 3.500 inwoners, bekend om de vele opaalmijnen en gelegen in een dorre woestijn. Klinkt nou niet bepaald boeiend hè? Toch wordt ze gezien als een fascinerende plek. En da’s niet geheel zonder reden…
Het bijzondere aan deze Outback-town is het ondergrondse leven. Huizen, kerken, winkels, campings, hotels en zwembaden; je kunt het zo gek niet bedenken of het is onder de grond aanwezig. Zoiets maak je niet overal mee.
Maar waarom leven mensen hier ondergronds? Heel simpel, in Coober Pedy kan het extreem warm en ijzig koud worden. In dit droge gebied zijn er, met name in de zomer, bizarre temperaturen van soms wel 60 graden Celsius. Om het nog extremer te maken: in de nacht kan het hier zelfs vriezen.
In de woningen onder de grond is de temperatuur daarentegen ideaal. Weinig verwonderend dus, dat de bewoners hun leven onder de aarde zijn gaan zoeken. Overigens is het niet per definitie pikkedonker, daar in de metersdiepe woningen. Veel huisjes heeft men namelijk inventief ontworpen, waardoor er voldoende daglicht naar binnen schijnt.
Wil jij het unieke Coober Pedy bezoeken tijdens je rondreis door Australië? Je zult dan van de geijkte route moeten afwijken, aangezien het ondergrondse dorp nogal afgelegen ligt. Coober Pady staat niet bepaald op de reisradar om het maar zo te zeggen. Ga je deze sprong in het diepe wagen, lees dan verder voor alles wat er te doen is, slaapplekken, restaurants en meer leuke tips.
Waarom backpacken in Coober Pedy?
De vraag is: waarom zou je in godsnaam naar dit stadje willen? Alles wat ik hierboven beschrijf, maakt Coober Pedy op het eerste gezicht nou niet bepaald aantrekkelijk voor de meeste lezers denk ik.
Het antwoord is duidelijk: het is iets compleet anders dan je gewend bent. Stel dat je bijvoorbeeld komt vanuit de drukke oostkust, het stadsleven in Melbourne of de vele stranden in het westen, dan kan Coober Pedy een heerlijk rustgevend plekje zijn. Je waant jezelf hier letterlijk aan het eind van de wereld in een soort sciencefiction-achtige omgeving, je bent volstrekt off the beaten track.
Als je bovengronds bent, zie je het typische (verlaten) okerkleurige woestijnlandschap, hopen stof, heuvels en doorgeroeste auto’s. Het zou zo een setting van een wildwest-movie kunnen zijn. Men heeft hier dan ook verschillende bekende films opgenomen, waaronder de kaskraker Mad Max 3.
Voor de locals is dé reden om in Coober Pedy te wonen de opaalindustrie. Het plaatsje is, met meer dan 70 opaalmijnen in de regio, zelfs de grootste speler wereldwijd op dit gebied. Ze wordt niet voor niets ‘de opaalhoofdstad van de wereld’ genoemd.
De opaalindustrie met de bijbehorende geschiedenis is trouwens ook goede reden om deze town eens te bezoeken. Zo kom je van alles en nog wat te weten over een van de belangrijkste exportproducten van South Australië: opalen.
Dus: wil jij Australië eens van een andere kant bekijken? Ga dan zeker naar deze bijzondere plek waar het leven zich voornamelijk onder de grond afspeelt. Het is weer eens wat anders dan hiken in een nationaal park of chillen op een van de mooie stranden die je Down Under vindt.
Bezienswaardigheden en activiteiten in Coober Pedy
Het is zeker niet zo dat er hier helemaal niets beleven valt hoor. Als je aankomt in Coober Pedy, denk je dit misschien eventjes. Sterker nog, je vraagt je waarschijnlijk af waar je in hemelsnaam bent beland. Maar niets is minder waar.
Er zijn diverse bezienswaardigheden om te bezoeken in en rondom dit plaatsje. Al is het vooral de algehele ondergrondse ervaring die indruk op je zal maken. Ik bedoel, waar zie je zoiets?
Hieronder elf tips in willekeurige volgorde.
Bezoek de Oldtimers Mine
Nee nee, het gaat hier niet over oude auto’s. Je gaat naar de Oltimers Mine om meer te weten te komen over de plaatselijke trots: de opaalindustrie. Verdiep je in de intrigerende geschiedenis in het bijbehorende museum. Zo zie je onder meer in welke barre omstandigheden de mijnwerkers hier vroeger moesten werken en hun leven leidden.
Wandel verder door de spannende ondergrondse tunnels, die je in een doolhof doen wanen.
De entree kost je 15 AUD, al raad ik je aan om voor 3 AUD extra een tour te doen. Die duurt een klein uurtje. Ga voor even terug in de tijd bij deze mijn die stamt uit 1916.
Neem een kijkje in het Umoona Opal Mine & Museum
Net als de Oltimers Mine is Umoona van oudsher eveneens een mijn. Ondertussen is ze omgetoverd tot een heus museum en de grootste ondergrondse attractie van heel Coober Pedy. Let op de details, want als je dichtbij de muren komt, zie je de kleine stukjes opaal zitten.
Voor 15 AUD kun je hier een tour doen. Heb je geen gids nodig, dan kun je zelfs gratis naar binnen. Ter introductie krijg je een filmpje te zien van ongeveer een kwartier, waarin je een kijkje krijgt in Coober Pedy en de opaal-business.
Als je nog op zoek bent naar een souvenir, kun je in de ondergrondse winkel verschillende opaalsieraden en andere juwelen kopen. Gaaf voor het thuisfront!
Check Faye’s Underground Home
Oftewel: het ondergrondse huis van Faye. Geloof het of niet, maar deze woning is in de jaren 60 met de schop gegraven door drie sterke vrouwen. Een van deze dames was een van de bewoners: Faye Nayler. De ‘bouw’ van de woning heeft iets meer dan 10 jaar geduurd.
Het huis is opgedeeld in verschillende kamers: een keuken, een pooltafelruimte en, hoe verrassend, een zwembad. Het leuke is dat hier op dit moment mensen wonen. De bewoners zijn super gastvrij en vertellen je graag meer over de geschiedenis van het huis en het ondergrondse leven.
Ik beloof je alvast: het complete verhaal achter de woning en het leven van Faye is erg inspirerend. Dit alles kost je 15 AUD, inclusief een rondleiding door de daar gelegen opaalmijn.
Vind rust in de Serbian Orthodox Church
Dit is de grootste ondergrondse kerk in Coober Pedy, op ongeveer drie kilometer ten zuiden van het centrum. Een uniek plekje met een erg fijne atmosfeer, waarin je helemaal tot rust zult komen.
Bekijk de muren goed, hierin zit bijzonder houtsnijwerk verwerkt. Vergeet verder geen blik op het prachtige plafond te werpen, het is een kunstwerk op zich.
De kosten voor donatie bedragen 5 AUD, helaas zit hier geen tourmogelijkheid bij.
Laat je dierenhart sneller kloppen bij Josephines Gallery Kangaroo Orphanage
In de nogal klinische woestijnomgeving van de Outback verwacht je nou niet meteen een dieren-opvangplaats, wel dan?
Toch is die er wel degelijk, en in het speciaal gericht op kangoeroes. Hiervoor kun je terecht bij Josephines Gallery Kangaroo Orphanage. De lieve Josephine en haar man Terry vangen hier kangoeroe-weesjes op, veelal aangetroffen in de buidel van hun doodgereden moeder. Ze noemen ze ‘Joeys’ en helpen ze met de opvoeding, waarna ze naar een van de parken in Australië gaan.
Behalve kangoeroes zal je hier eveneens andere dierenweesjes aantreffen.
Er is tevens een galerie met Aboriginal-kunst en opaalsieraden. Terry vertelt je er met zijn uitgebreide Aboriginal-kennis graag meer over.
De entree bedraagt 10 AUD.
Maak foto’s vanaf de Big Winch Lookout
Ben je inmiddels toe aan het ‘normale’ leven boven de grond? Ga dan naar het viewpoint van Big Winch. Doe dit zo rond de zonsondergang, wanneer de temperatuur wat gedaald is en het uitzicht het mooist.
Bezoek deze spot enkel bij heldere lucht, zodat je mooie foto’s van het ondergaan van de zon kunt maken. Anders is het eerlijk gezegd allemaal niet zo boeiend.
Zie de Dingo Fence, het langste hek ter wereld
Dingo’s, het zijn de wilde honden die in grote getale leven in Australië. Zo ook in Coober Pedy en omgeving.
Om de schapen en de vruchtbare grond in het zuidoosten van Australië te beschermen, is hier in 1885 de bouw van het grootste hek ter wereld voltooid. Ze is liefst 5.614 kilometer lang en alleen daarom al het bezoeken waard.
Neem een kijkje in Tom’s Working Opal Mine
Twee kilometer ten zuidwesten van Coober Pedy kun je zelf een handje meewerken in de mijnen. Dus, heb je genoeg van alleen maar kijken, bezoek dan Tom’s Working Opal Mine.
Ga op zoek naar opalen, leer een ‘jackhammer’ gebruiken, zie live de graafmachines in actie en luister naar de inspirerende verhalen van de erg goed geïnformeerde gidsen.
De entree bedraagt 15 AUD, dit is zonder gids. Voor een tour met gids van 1,5 uur betaal je 34 AUD.
Pak een filmpje in het Coober Pedy Drive-in Theatre
Film kijken vanuit je auto op een groot scherm. Hoe vet is dat? Het kan bij de lokale openluchtbioscoop van Coober Pedy, een spot gerund door vrijwiligers populair onder locals die op zaterdagen bijeenkomen voor een avondje ontspanning.
Helaas is deze attractie best prijzig. Je betaalt 20 AUD voor je auto en ook nog eens 10 AUD per persoon. Maar goed, voor entertainment is dit wel dé plaats waar je moet zijn in Coober Pedy. Bovendien is het een unieke belevenis, een bioscoopfilm kijken met een rits auto’s naast je.
Kom meer te weten over Captain Harry bij Crocodile Harry’s Underground Nest & Dugout
Rondom deze locatie zijn bekende films als Mad Max Beyond Thunderdome en Pitch Black opgenomen. Aan de muren en het plafond hangen t-shirts, ondergoed en andere dingen waarop berichten staan van bezoekers die hier in het verleden rondgelopen hebben. Neem zelf een pen of stift mee om een boodschap of simpelweg je naam op de muur te schrijven. Ook vind je er veel graffiti en andere soorten muurschilderingen.
De grotwoning is trouwens het voormalige huis van Captain Harry, iemand die altijd een krokodillenjager is geweest vooraleer hij in Coober Pedy kwam wonen. Het bleek een Letse baron te zijn die sinds de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Deze kleurrijke persoon overleed in 2006. In de laden liggen een hoop oude kleren en fotoalbums van hem, het is net alsof hij er nog is.
De toegang tot het huis is 10 AUD.
Maak een tochtje door het Kanku-Breakaways Conservation Park
Wanneer je een uitstapje met de auto wilt maken is een tocht door het Kanku-Breakaways Conservation Park zeer zeker aan te raden.
Je rijdt in een lus over een 20 kilometer onverharde weg door een kleurrijk en heuvelachtige landschap, een hele belevenis. Vergeet verder niet te stoppen bij het uitkijkpunt om van adembenemende views op het spectaculaire landschap te genieten.
Behalve de schoonheid heeft het gebied een belangrijke waarde voor de Aboriginals, om precies te zijn de Antakirinja Matuntjara Yankunytjatjara-stam. Iedere rots en heuvel hebben hun eigen spirituele betekenis.
Je kunt deze korte roadtrip, op 25 kilometer van Coober Pedy, combineren met je bezoek aan de eerdergenoemde Dingo Fence. Je betaalt 11 AUD per voertuig om toegang te krijgen.
Begin je reis bij het Visitor Information Centre
Er is een Visitor Information Centre in de Hutchison Street. Maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.30 uur en 17.00 uur. Op zaterdag, zondag en tijdens vakantieperiodes tussen 10.00 uur en 13.00 uur.
Het is handig om hier eventjes binnen te lopen en wat algemene info in te winnen, of eventuele vragen te stellen. Al mag je die ook altijd onder dit artikel stellen, ik zal je dan verder helpen 🙂 .
Wat is de beste reistijd voor Coober Pedy?
Je hebt in Coober Pedy te maken met een woestijnklimaat. De meest aangename reisperiode loopt van april tot en met september. Het weer is dan relatief mild.
Vermijd januari en februari, in deze maanden is het extreem warm. Al kun je natuurlijk altijd onderduiken 😉 .
Welke eet- en drinktentjes in Coober Pedy zijn aanraders?
Ik hoor je denken: Restaurants in de woestijn? Nou, jazeker!
In Coober Pedy vind je liefst 45 verschillende nationaliteiten. Dit betekent tegelijkertijd: een groot aanbod van internationaal eten en drinken.
Als je zin hebt in een overheerlijke pizza, zet John’s Pizza Bar dan vast op je lijstje.
Mocht je nou behoefte hebben aan hamburgers, friet of een heerlijke Griekse souvlaki met frisse tzatziki? Dan is Coober Pedy Outback Bar And Grill de place to be. Tom & Mary’s Greek Taverna Restaurant, een topper op het gebied van de Griekse keuken, heeft helaas haar deuren gesloten.
Voor allerlei lekkere zoetigheden mag je de bakkerij Ck Confectionaire niet missen. De taartjes smaken er ronduit geweldig. Behalve bakkersproducten maken ze trouwens ook dingen als ‘pad thai’ en ‘laksa’, typisch Aziatische gerechten die voor velen een welkome verrassing zijn tijdens het backpacken in de Australische wildernis. De koffie is er net zo goed super.
Over koffie gesproken, in het sfeervolle Downunder Gallery and Cafe vind je de beste van Coober Pedy. Gecombineerd met de huisgemaakte rozijnentoast weten je smaakpapillen niet wat ze meemaken!
Waar in Coober Pedy raad ik je aan om te overnachten?
In Coober Pedy hoef je niet te rekenen op hippe hotels of andere fancy slaapplekken. Je vindt er een handjevol eenvoudige motels en toffe ondergrondse verblijven. En dat laatste wil je gewoon een keertje hebben meegemaakt. Immers, hoe gaaf is het om ondergronds te slapen?
Qua hostels is Radeka Downunder de enige optie. Schrik niet: je tukt in een stapelbed op liefst 6,5e meter diep!
Wil je een eigen kamer? Een aanrader is The Underground Motel. De kamers zijn misschien niet al te groot, de inrichting ervan is daarentegen erg vet en zal je een onvergetelijke ervaring geven. Een ander uitmuntend beoordeelde ondergrondse B&B is Underground Bed & Breakfast.
Indien je ietsje meer te besteden hebt, zijn Ali’s Underground Studio en Cozy Cave Coober Pedy twee absolute aanraders. In beide gevallen heb je je eigen ondergrondse, knusse appartementje.
Tot slot is ondergronds kamperen mogelijk. Heb jij je tent bij je, ga voor het ultieme avontuur naar Riba’s Underground Camping & Caravan Park. Je kunt hier voor 18 AUD per nacht kamperen, onder de grond dus 🙂 .
Hoeveel dagen raad ik je aan om in Coober Pedy te blijven?
Ik raad je aan om 3 volle dagen uit te trekken voor je bezoek aan Coober Pedy. Op die manier heb je voldoende tijd om genoeg te zien, zonder te hoeven haasten.
Hoeveel zit het met transport in Coober Pedy?
Coober Pedy is vrij compact, je kunt zodoende nagenoeg alles te voet doen.
De meeste mensen komen met de auto of camper, omdat ze een roadtrip door Australië maken. Een auto of busje is handig is om de omgeving te verkennen. Heb je die niet, kun je altijd nog voor een tour kiezen.
Hoe kom je in Coober Pedy?
Vanuit Adelaide is de rit naar Coober Pedy over de Stuart Highway zo’n 850 kilometer, ongeveer 9 uur rijden. Vanuit Alice Springs is de afstand 688 kilometer en 7,5 uur rijden. Sommigen komen zelfs helemaal vanuit Melbourne (17 uur reistijd) om daarna door te karren richting Darwin (21 uur reistijd), uiteraard met diverse stops in de Outback.
Behalve met de auto is de trein (de GHAN) evengoed een mogelijkheid. Ga vanuit Adelaide richting Alice Springs (of andersom) en stap uit bij het Manguri Station, zo’n 42 kilometer van Coober Pedy. Regel transport vanaf dit station op voorhand.
Tot slot is de bus (Greyhound) een optie vanuit bijvoorbeeld Alice Springs (9 uur reistijd) en Adelaide (10 uur reistijd). Tevens gaan er per week meerdere vluchten vanuit Adelaide naar Coober Pedy. Dit duurt 2 uur.
Ben jij al wel eens in Coober Pedy geweest?