Zoals je waarschijnlijk wel met me eens bent, is Australië één van de mooiste landen om aan te doen als backpacker. Maar wat zijn nu de dingen die je beter niet kunt doen als je Down Under gaat backpacken?
Juist op dit vlak vind je weinig informatie op de verschillende reisblogs of in magazines. Vandaar dat ik in dit artikel tien praktische reistips voor in Australië noem die je een inzage geven in wat je beter kunt laten als je Down Under gaat reizen.
Normaal gesproken ben ik niet zo van de artikelen waarin staat wél en wat niét mag. Je gaat immers op reis, iets dat positief is. Het woordje ‘niet’ heeft toch al snel een wat negatieve ondertoon. Echter, soms is het toch wel handig om te weten wat je beter kunt laten als je in een onbekend land bent. Al is het alleen maar om je eigen veiligheid en gezondheid te kunnen waarborgen en je irritaties in de hand te houden.
Hier komen ze, de 10 ‘nietjes’ voor je trip door Australië:
1. Rijd’s-nachts niet in de afgelegen gebieden
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar Australië is een land bij uitstek waar je op je tellen moet passen als je in het donker gaat rijden. Met name een roadtrip op de landelijke wegen of in de Outback-gebieden is gevaarlijk in de nachtelijke uurtjes.
Waarom is dit zo? Omdat er serieus gevaar is van overstekende dieren, de wegen erg slecht kunnen zijn en het weer je ernstig tegen kan werken. Kangoeroes, bijvoorbeeld, zijn actiever in de nacht dan wanneer het licht is. Rijd dus gewoon overdag als je buiten een grote stad of dorp wilt gaan reizen. In dit artikel lees je meer tips voor het maken van een roadtrip door Australië.
2. Breng geen groenten en fruit met je mee
Althans, als je naar een andere staat reist. Dit geldt met name voor de staten South Australia, Victoria en New South Wales. Als je bijvoorbeeld naar de eerstgenoemde plek (SA) gaat, dan is het strikt verboden om groenten en fruit mee de staat in te nemen tenzij je aan de importvoorwaarden voldoet.
Onderweg staat op wegbordjes duidelijk aangegeven dat je al je groenten, fruit en andere plantproducten weg dient te gooien. Doe je dit niet, dan kun je een fikse boete verwachten. Bedragen van $3.000 zijn niet uitzonderlijk. Wees daarom verstandig ☺ .
Waarom is deze regeling eigenlijk van kracht? Geloof het of niet, maar dit is om fruitvliegen weg te houden uit de staten. Tevens om lokale boeren te beschermen.
3. Vlieg niet te veel binnenlands
Buiten dat vliegen duur kan zijn, mis je op deze manier een hoop van het prachtige en diverse landschap dat Australië te bieden heeft. Stel dat je bijvoorbeeld twee maanden door Australië gaat backpacken, dan wil ik je adviseren om niet meer dan twee (misschien drie) binnenlandse vluchten te nemen.
Want zeg nou zelf, wat is er mooier om het land te verkennen door het maken van een roadtrip waarbij je al het moois van dichtbij kunt zien en de kosten voor je reis door Australië in de hand kunt houden?
4. Onderschat de afstanden niet
Als je voor het eerst gaat backpacken in Australië, denk dan niet dat je eventjes een tweedaagse roadtrip van bijvoorbeeld Sydney naar Perth gaat maken. De trips die je maakt, zijn doorgaans langdurig. Bovendien komt het regelmatig voor dat er niet of nauwelijks voorzieningen -zoals tankstations, hostels of wegrestaurants- zijn. Voor de afgelegen trips raad ik je aan om voldoende eten, water en een extra jerrycan met brandstof mee te nemen.
Lees ook: mijn accommodatietips als je alleen gaat reizen door Australië.
Verder adviseer ik je om jezelf voldoende tijd en ruimte te geven om van plaats naar plaats te reizen. Houd daarbij voldoende tussenstops. Als je een bepaald traject te lang vindt, kun je altijd nog opteren voor het vliegtuig, de bus of trein.
5. Raak niet (te snel) geïrriteerd, locals bedoelen het vaak goed
Nu denk je misschien, logisch toch, dit geldt thuis ook. Dat klopt, maar wat ik bedoel te zeggen, is dat Australiërs bekend staan om hun soms wat sarcastische opmerkingen. Het kan daarbij voorkomen dat je het gevoel hebt dat je niet altijd even serieus wordt genomen.
Probeer hier positief op te reageren (zonder jezelf onder te laten sneeuwen overigens), dan dwing je uiteindelijk alleen maar respect af van de lokale mensen. Onthoud ook dat sarcasme in cultuur zit ingebakken en dat men niet sarcastisch is om je voor lul te zetten of iets dergelijks.
Australiërs houden trouwens van mensen met een sterke mening, ook al zijn ze het niet met je eens. Ga een goede discussie dus zeker niet uit de weg (ook al ben je net sarcastisch bejegend 😉 ).
Nog iets anders, barbecueën in Australië, je hebt er vast al eens over gehoord. De BBQ -vaak ook ‘barbie’ genoemd- is een typisch kenmerk van de Australische cultuur. Locals en backpackers doen dit in stadsparkjes, nationale parken, op campings en bij mensen thuis. Ook in verschillende hostels is deze mogelijkheid vaak aanwezig.
Wees echter niet verbouwereerd als je wordt gevraagd om je eigen drankje en eten mee te nemen. Dit is Down Under heel erg gebruikelijk en wordt ook wel ‘Bring Your Own’ genoemd. Het is dus niet omdat de mensen je niet goed kennen en zich gierig opstellen of iets dergelijks. Ook de beste vrienden nemen hun eigen benodigdheden mee.
Helemaal niet zo’n gek concept vind ik persoonlijk. Stel dat er 20 mensen komen barbecueën, dan is het nogal wat om voor al deze personen eten en drinken in te moeten slaan. BYO is dan een prima oplossing. Overigens verschilt het wel per barbecue of je enkel je drinken of zowel eten als drinken meeneemt.
6. Koop geen (te) goedkope tweedehandsauto zonder inspectie
In Australië is een grote markt voor tweedehandsauto’s. Het is daarom vrij eenvoudig om een goedkoop voertuig te kopen en, voordat je vertrekt, weer te verkopen. Weet wel dat dergelijke auto’s lang niet altijd zonder risico zijn. Oké, de bovenstaande afbeelding is misschien wat overdreven, maar je snapt m’n punt denk ik wel 🙂 .
Dit is zeker het geval, wanneer de vorige eigenaars niet zo netjes met de auto zijn omgesprongen of op slechte wegen hebben gereden. Lang niet iedereen is zuinig op zijn of haar wagen, of geeft de gevraagde onderhoudsbeurten enzovoort. Dit is al helemaal zo als iemand een goedkope auto koopt waarvan hij of zij al zeker weet dat ‘ie weer wordt verkocht.
Dus, mijn advies is om altijd een automonteur of iemand met technische kennis naar de auto te laten kijken, voordat je ‘m besluit te kopen. Immers, je wilt niet ergens langs een verlaten weg komen te staan waar je niet geholpen kunt worden. En geloof me, dit soort wegen zijn er veel in Australië.
7. Ga niet surfen als je de gedragsnormen niet kent
Oftewel, betreed niet het water met je surfplank als je nog geen lesje hebt gehad in hoe je te gedragen als surfer. De lokale surfers zien het strand soms als hun ‘eigen’ terrein, het is daarom handig om te weten hoe te handelen in bepaalde situaties.
Geijkte regels zijn bijvoorbeeld dat je niet de golf ‘afpakt’ van een andere surfer, je jouw surfboard bij je houdt door het touw dat aan je been zit en dat je niet continu alle golven probeert te bemachtigen om je kunsten te vertonen. Onthoud verder dat je te gast bent en behandel de locals hierbij met respect.
Over stranden gesproken: houd je altijd aan de waarschuwingsborden die op het strand staan. Let verder ook op de kleur van de vlag die aanwezig is. Ga in ieder geval niet zwemmen bij een rode vlag, het strand is dan gesloten. Ieder jaar raken er weer toeristen geblesseerd omdat ze zich niet aan de voorschriften houden. Soms zelfs met fatale afloop.
Zie je een zwartwit-geblokte vlag staan? Dan is surfen niet toegestaan.
8. Denk niet dat (schattige) dieren ongevaarlijk zijn
Ze mogen er dan misschien schattig uitzien, maar bijvoorbeeld de dingo’s die in Australië lopen, zijn over het algemeen honden zonder baasje. Oftewel wilde honden. Mijn advies is daarom om altijd afstand te houden en de honden zeker niet over het hoofd te gaan aaien. Dit geldt natuurlijk zeker als je al wat angstig voor deze beesten bent. Ze ruiken namelijk angst, dat is een algemeen gegeven.
Dit geldt overigens niet alleen voor dingo’s, maar ook (vaak) voor dieren als kangoeroes, wallabies, wombats en de vogel die niet vliegt: de cassowary. Deze ‘vogel’ wordt niet voor niets één van de gevaarlijkste vogelsoorten ter wereld genoemd.
9. Verwacht niet (te) veel van het internet
Dacht jij dat Wi-Fi in Thailand langzaam is? Wees dan enigszins op je hoede in Australië, want daar is de snelheid van het internet pas écht traag. Dit verwacht je misschien niet op voorhand, maar in veel gebieden is dit wel het geval. Als je ergens ziet staan: “Gratis Wi-Fi”, reken er dan niet per definitie op dat het goed werkt. Ja het is gratis, maar het bufferen en laden kan flinke irritaties opwekken.
Naast Wi-Fi is ook mobiel internet behoorlijk traag te noemen. Wederom afhankelijk van waar je bent. Buiten de snelheid, is het tevens erg prijzig. Telstra biedt in ieder geval de grootste dekking, maar is ook een stukje duurder dan bijvoorbeeld Optus. Ga je naar de afgelegen gebieden, dan is Telstra wat mij betreft de ‘beste’ optie.
Als je als ‘digital nomad’ door het leven wilt gaan in Australië of voor andere werkzaamheden veel van het internet gebruik moet maken, zul je zo nu en dan door de zure appel moeten heen bijten. Doe zoveel mogelijk werk offline en download alle (offline bruikbare) apps en dergelijke die je nodig hebt. Tenzij je natuurlijk in een gebied zit waar je geen last ondervindt.
Wellicht dat binnenkort de zaken verbeteren, maar tot nu toe is het qua internet niet erg positief gesteld Down Under. Zeker als je de snelheden in Europa gewend bent.
Dit alles wordt ondersteund door een rapport uit 2015 waarin naar voren komt dat Australië wereldwijd op plaats 44(!) staat qua internetsnelheid. Landen als Slowakije, Hongarije en Estland scoren bijvoorbeeld hoger. Ter vergelijk: Nederland staat op plaats zes.
MAAR: het kan ook allemaal meevallen. Een vriendin van me is op dit moment (19-1-2016) in Hervey Bay en wist me te vertellen dat de Wi-Fi daar prima werkt. Ze heeft geen online business, maar standaard apps als Facebook en Whatsapp werken naar behoren.
10. Ga niet alleen naar de bekende plekken
Natuurlijk zijn to-do’s als het Great Barrier Reef, de Great Ocean Road, Uluru, de bekende Australische stranden, de Whitsundays en steden als Melbourne, Sydney, Gold Coast en Perth 100% de moeite waard. Maar er is veel meer te beleven als je in Australië gaat backpacken. Zeker als je voor een langere periode gaat reizen, is het aan te bevelen om af te wijken van wat gangbaar is.
Denk hierbij aan bestemmingen als de Myall Lakes, de Central Coast, de Outback in Queensland, het iconische Cooktown en het Ku-Ring-Gai National Park. Maar ook het vaak vergeten eiland Tasmanië.
Dit soort bestemmingen en bezienswaardigheden doet wat mij betreft niet onder voor de bekendere plekken die je in Australië vindt. Bovendien heb je op deze manier de kans om terug te komen met écht originele verhalen ☺ .
Lees ook: Wat te doen in Australië? Handig als je geen goed beeld hebt van de verschillende activiteiten en als je tijdsgebonden bent. En bekijk ook deze 40 bijzondere weetjes over Australië eens.
TIP voor Australië-backpackers
Wil jij maximaal voorbereid op reis en wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan doordat je bijvoorbeeld in de knoop komt te zitten met je reisschema?
Heb je meer handige Australië tips nodig? Zoek je inspiratie?
Check dan onze Aussie-gidsen, maak gebruik van de aanbieding en laat je inspireren.
Hierin geven we je onder meer:
Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .
Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?
Hoe denk jij over de bovenstaande don’ts? Heb je toevoegingen? Let het hieronder weten 🙂
G’day Robbert. Bij toeval ben ik op je site terecht gekomen. Erg leuk en leerzaam. Bedankt voor al je info. We hopen daar veel aan te hebben de komende drie maanden.
Goed om te horen 🙂 . Als je vragen hebt of zo, kun je het altijd laten weten.
Fijne reis vast!
Hai Robert, wij zijn 50+, (geen backpackers) gaan 4 weken naar zuid/oost Australië is het ook een handig boek voor niet backpackers?
Hoi Heidi,
Ja hoor, ook als niet-backpacker ga je er veel aan hebben!
Groet, Robbert
hai ik vind dit een leuke site ik gebruikte het voor mijn werkstuk over het continent australie. heeft u misschien informatie over de geschiedenis van australie of oude plekke?
alvast bedankt, gr
kimberly
Check Wikipedia 🙂 .
Hey Robbert,
Binnelandse vluchten vind ik net een aanrader in Australië. Zeker als je veel wil zien. Sowieso heb je tijd & ogen te kort om alles te gaan bezichtigen. Maar dankzij de binnenlandse vluchten kan je wel eenvoudig de grote afstanden overbruggen.
Nathan
Hey Nathan,
Het is dan ook een wat ouder artikel, binnenkort zal ik updates doorvoeren.