15 DON’TS voor je reis door Australië

Wiehoeee, je gaat naar Australië om te backpacken, roadtrippen of misschien om werken en reizen te combineren. Vet plan, en je zult er ongetwijfeld de tijd van je leven hebben. Maar voordat ik je té enthousiast maak, wil ik je ook wijzen op de dingen die je beter niet kunt doen als je Down Under gaat rondtrekken.

Normaal gesproken ben ik trouwens niet zo van de artikelen waarin staat wél en wat niét mag. Je gaat immers op reis, iets dat positief is. Bovendien staat backpacken voor mij gelijk aan vrijheid. Het woordje ‘niet’ heeft daarbij al snel een wat negatieve ondertoon.

Echter, soms is zeker handig om te weten wat je beter kunt laten wanneer je op je nieuwe bestemming bent aangekomen. Al is het alleen maar om je eigen veiligheid en gezondheid te kunnen waarborgen en je irritaties in de hand te houden.

En niet minder belangrijk: je wilt alles uit je reis halen wat erin zit en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan gedoe, ja toch? Daarom kun je maar beter een beetje voorbereid zijn.

Hier komen ze, de vijftien ‘nietjes’ voor je trip door Australië:

 

1. Rijd ’s nachts niet in de afgelegen gebieden

Als het donker wordt, stop dan met rijden in afgelegen gebieden als de Outback

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar Australië is een land bij uitstek waar je op je tellen moet passen als je in het donker gaat rijden. Met name een roadtrip op de landelijke wegen of in de Outback-gebieden is gevaarlijk in de nachtelijke uurtjes.

Waarom is dit zo? Omdat er serieus gevaar is van overstekende dieren, de wegen erg slecht kunnen zijn en het weer je ernstig tegen kan werken. Kangoeroes, bijvoorbeeld, blijken actiever in de nacht dan wanneer het licht is. Rijd dus gewoon overdag als je buiten een grote stad of dorp wilt gaan reizen. In dit artikel lees je meer tips voor het maken van een roadtrip door Australië.

 

2. Maak niet de ‘rotondefout’

Omg, ik weet nog goed dat ik een rotonde opreed en vrolijk rechtsaf sloeg. Zoals we dit in Nederland doen, weet je wel? In Australië rijdt men aan de linkerkant, en niet zoals bij ons rechts. Dat betekent dus ook dat je bij het oprijden van de rotonde linksaf slaat (en dus niet rechts!).

Wonder boven wonder kwam ik geen tegenligger tegen, maar dit had natuurlijk slecht kunnen aflopen. Ben daarom gewaarschuwd en blijf erbij met je koppie. Zeker in het begin kan het flink wennen zijn, al weet je na een paar keer wel hoe het werkt.

 

3. Breng geen groenten en fruit met je mee

Fruit meenemen? Dacht het niet!

Heb je fruit over en denk je dit mee te kunnen nemen naar Australië? Beter van niet, want bij aankomst word je naar een aparte rij gebracht waar je het meegebrachte fruit zult moeten laten zien en waarschijnlijk ben je het vervolgens kwijt. Dit is overigens ook zo voor andere etenswaren. Hetzelfde maakte ik mee in Nieuw-Zeeland toen ik een citroen in m’n tas had.

Bij aankomst zal je een formulier moeten invullen en daarbij geef je aan of je eten bij je hebt. Wees eerlijk, anders kun je jezelf behoorlijk in de nesten werken wanneer men erachter komt dat je wel dingen als fruit mee hebt genomen.

Ook geldt dit verbod wanneer je van staat naar staat reist. Dit is met name voor de staten South Australia, Victoria en New South Wales. Als je bijvoorbeeld naar de eerstgenoemde plek (SA) gaat, dan is het strikt verboden om groenten en fruit mee de staat in te nemen tenzij je aan de importvoorwaarden voldoet.

Onderweg staat op wegbordjes duidelijk aangegeven dat je al je groenten, fruit en andere plantproducten weg dient te gooien. Doe je dit niet, dan kun je een fikse boete verwachten. Bedragen van $3.000 zijn niet uitzonderlijk. Ben daarom verstandig 🙂 .

Waarom is deze regeling eigenlijk van kracht? Geloof het of niet, maar dit is om fruitvliegen weg te houden uit de staten. Tevens om lokale boeren te beschermen.

 

4. Vlieg niet te veel binnenlands

Buiten dat vliegen duur kan zijn, mis je op deze manier een hoop van het prachtige en diverse landschap dat Australië te bieden heeft.

Want zeg nou zelf, wat is er mooier om het land te verkennen door het maken van een roadtrip waarbij je al het moois van dichtbij kunt zien en de kosten voor je reis door Australië in de hand kunt houden? Op deze manier zie je het échte Australië.

Desondanks is het gezien de bizarre afstanden af en toe absoluut een aanrader om wél te vliegen, ook omdat op veel lange trajecten niet bepaald veel te beleven valt, zo eerlijk moet ik met je zijn. Zeker wanneer je in een relatief korte periode meer bekende plekken van het land wilt zien, is vliegen een goede keuze.

Lees ook: zoek je een goedkoop ticket? Neem dan mijn stappenplan door voor het vinden een aantrekkelijk geprijsde vlucht.

5. Onderschat de afstanden niet

Als je voor het eerst gaat backpacken in Australië, denk dan niet dat je eventjes een tweedaagse roadtrip van bijvoorbeeld Sydney naar Perth gaat maken. De trips die je maakt zijn doorgaans langdurig. Bovendien komt het regelmatig voor dat er niet of nauwelijks voorzieningen -zoals tankstations, hostels of wegrestaurants- zijn. Voor de afgelegen trips raad ik je aan om voldoende eten, water en een extra jerrycan met brandstof mee te nemen. En in de Outback geldt: tank waar het kan.

Verder adviseer ik je om jezelf voldoende tijd en ruimte te geven om van plaats naar plaats te reizen. Houd daarbij voldoende tussenstops. Als je een bepaald traject te lang vindt, kun je altijd nog opteren voor het vliegtuig, de bus of trein.

 

6. Raak niet (te snel) geïrriteerd, locals bedoelen het vaak goed

Nu denk je misschien, logisch toch, dit geldt thuis ook. Klopt als een bus, maar wat ik bedoel te zeggen, is dat Australiërs bekend staan om hun soms wat sarcastische opmerkingen. Het kan daarbij voorkomen dat je het gevoel hebt niet altijd even serieus te worden genomen.

Probeer hier positief op te reageren (zonder jezelf onder te laten sneeuwen overigens), dan dwing je uiteindelijk alleen maar respect af van de lokale mensen. Onthoud daarnaast dat sarcasme in cultuur zit ingebakken en dat men niet sarcastisch is om je voor lul te zetten of iets dergelijks.

Australiërs houden trouwens van mensen met een sterke mening, ook al zijn ze het niet met je eens. Ga een goede discussie dus zeker niet uit de weg, en kan tegen een beetje sarcasme.

Een ander dingetje om te onthouden is dat Australiërs soms nogal grof gebekt kunnen overkomen. Woorden als bloodybugger en crap zijn heel normaal om te gebruiken.

Nog iets anders, barbecueën in Australië, je hebt er vast al eens over gehoord. De BBQ -vaak ook ‘barbie’ genoemd- is een typisch kenmerk van de Australische cultuur. Locals en backpackers doen dit in stadsparkjes, nationale parken, op campings en bij mensen thuis. Ook in verschillende hostels is deze mogelijkheid vaak aanwezig.

Wees echter niet verbouwereerd als je wordt gevraagd om je eigen drankje en eten mee te nemen. Dit is Down Under heel erg gebruikelijk en wordt tevens ‘Bring Your Own’ genoemd. Het is dus niet omdat de mensen je niet goed kennen en zich gierig opstellen of iets dergelijks. Ook de beste vrienden nemen hun eigen spullen mee.

Helemaal niet zo’n gek concept vind ik persoonlijk. Stel dat er 20 mensen komen barbecueën, dan is het nogal wat om voor al deze personen eten en drinken in te moeten slaan. BYO is dan een prima oplossing. Overigens verschilt het wel per barbecue of je enkel je drinken of zowel eten als drinken meeneemt.

 

7. Koop geen (te) goedkope tweedehandsauto zonder inspectie

Een auto kopen kan, zeker voor de eerste keer, lastig zijn

In Australië is een grote markt voor tweedehandsauto’s. Het is daarom vrij eenvoudig om een goedkoop voertuig te kopen en, voordat je vertrekt, weer te verkopen. Weet wel dat dergelijke auto’s lang niet altijd zonder risico zijn. Oké, de bovenstaande afbeelding is misschien wat overdreven, maar je snapt m’n punt denk ik wel 🙂 .

Dit is zeker het geval, wanneer de vorige eigenaars niet zo netjes met de auto zijn omgesprongen of op slechte wegen hebben gereden. Lang niet iedereen is zuinig op z’n wagen, of geeft de gevraagde onderhoudsbeurten enzovoort. Dit is al helemaal zo als iemand een goedkope auto koopt waarvan hij of zij al zeker weet dat ‘ie weer wordt verkocht.

Dus, mijn advies is om altijd een automonteur of iemand met technische kennis naar de auto te laten kijken, voordat je ‘m besluit te kopen. Immers, je wilt niet ergens langs een verlaten weg komen te staan waar je niet geholpen kunt worden. En geloof me, dit soort wegen kom je nogal eens tegen in Australië.

 

8. Verwacht geen bergen

Nee, Australië is geen land van torenhoge bergen, mocht je dit misschien verwachten. Het is daarom een totaal andere bestemming dan bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland.

De hoogste piek is Mount Kosciusko (2.228 meter) in de Snowy Mountains. Een grappig weetje is dan weer dat het als een van de gevaarlijkste bergen ter wereld bekendstaat om te beklimmen. Uitdagingen genoeg dus 😉 .

 

9. Ga niet surfen als je de gedragsnormen niet kent

Oftewel, betreed niet het water met je surfplank indien je nog geen lesje hebt gehad in hoe je te gedragen als surfer. De lokale surfers zien het strand soms als hun ‘eigen’ terrein, het is daarom handig om te weten hoe te handelen in bepaalde situaties.

Geijkte regels zijn bijvoorbeeld dat je niet de golf ‘afpakt’ van een andere surfer, je jouw surfplank bij je houdt door het touw wat aan je been zit en je niet continu alle golven probeert te veroveren om je kunsten te vertonen. Onthoud verder dat je te gast bent en behandel de locals hierbij met respect.

Over stranden gesproken: houd je altijd aan de waarschuwingsborden die op het strand staan. Let verder ook op de kleur van de vlag die aanwezig is. Ga in ieder geval niet zwemmen bij een rode vlag, het strand is dan gesloten. En voor ieder strand geldt: ga niet te ver het water in. Ieder jaar raken er weer toeristen geblesseerd omdat ze zich niet aan de voorschriften houden. Soms zelfs met fatale afloop.

Zie je een zwartwit-geblokte vlag staan? Dan is surfen niet toegestaan.

Overigens, zelfs op plekken waar zwemmen toegestaan is, heb je geen zekerheid dat het veilig is. Zo werd er in 2022 nog iemand doodgebeten door een haai bij Little Bay in Sydney.

 

10. Denk niet dat (schattige) dieren ongevaarlijk zijn

De cassowary, een mooie maar gevaarlijke loopvogel

Ze mogen er dan misschien schattig uitzien, maar bijvoorbeeld de dingo’s die in Australië lopen, zijn over het algemeen honden zonder baasje. Oftewel wilde honden. Mijn advies is daarom om altijd afstand te houden en de beesten zeker niet over het hoofd te gaan aaien. Dit is natuurlijk helemaal zo als je al wat angstig voor deze beesten bent. Ze ruiken namelijk angst, dat is een algemeen gegeven.

Dit geldt overigens niet alleen voor dingo’s, maar ook (vaak) voor dieren als kangoeroes, wallabies, wombats en de vogel die niet vliegt: de cassowary, oftwel de kasuaris. Deze ‘vogel’ wordt niet voor niets één van de gevaarlijkste vogelsoorten ter wereld genoemd. Ze hebben scherpe klauwen en kunnen snelheden bereiken van liefst 50 km/u. In Florida overleed er in 2019 een man die na een val werd aangevallen door de loopvogel. En klappen uitdelen kunnen ze ook, want er overleed ooit een hond door een trap van zo’n kasuaris.

En nog iets: voer dieren niet. Ik hoef je niet uit te leggen waarom denk ik.

 

11. Zwem niet in rivieren

Brrr… een krokodil in het Kakadu National Park

Over dieren gesproken: lijkt het jou ook een nachtmerrie om ergens in de natuur een krokodil tegen te komen? Laat ik zeggen dat dit een retorische vraag is.

In vrijwel het gehele noorden van Australië komen ze voor en stap dus niet in de valkuil door in een onschuldig ogend riviertje te gaan zwemmen. De gevolgen kunnen fataal uitpakken en je zult niet de eerste zijn. Naast krokodillen zwemmen er ook allerlei griezelige slangen in zulke riviertjes.

Soms staan er waarschuwingsborden, soms niet. Zie je zo’n bord, neem het dan serieus. Goed, dit klinkt misschien logisch, maar er zijn genoeg voorbeelden van backpackers die de waarschuwing negeerden en vervolgens agressief werden aangevallen.

 

12. Verwacht niet (te) veel van het internet

Hoe zit het met internet in Australië anno 2023?

Voorheen was het redelijk dramatisch gesteld met de snelheid en stond Australië wereldwijd ergens rond de zestigste(!) plek, maar tijden veranderen en dus ben ik op onderzoek voor je uitgegaan om de huidige situatie te bekijken.

De snelheid van het internet in Australië gaat langzaam omhoog, met downloadsnelheden van 88,2 Mbps en een uploadsnelheid van 11,47 Mbps. Wereldwijd staat ze daarmee op plaats twaalf. In die zin maakt Australië absoluut stappen. Weet echter dat het buiten de stedelijke gebieden allemaal een stuk kariger kan uitvallen.

Qua mobiele netwerken zijn Telstra, Optus en Vodafone de grootste aanbieders. Telstra biedt de grootste dekking, maar is tegelijkertijd een stukje duurder dan bijvoorbeeld Optus. Ga je naar de afgelegen gebieden, dan is Telstra wat mij betreft de beste optie. Bovendien kwam Telstra als snelste provider naar voren uit een test in 2022.

Goed om te weten is dat je niet overal zomaar gratis wifi hoeft te verwachten. Een simkaart aanschaffen is daarom absoluut aan te raden.

Tip: je kunt ook kiezen voor Aldi Mobile. Zij gebruiken het Telstra-netwerk maar zijn een stukje goedkoper.

13. Ga niet alleen naar de bekende plekken

Natuurlijk zijn to-do’s zoals het Great Barrier Reef, de Great Ocean Road, Uluru, de bekende Australische stranden, de Whitsundays en steden als Melbourne, Sydney, Gold Coast en Perth 100% de moeite waard. Er is echter veel meer te beleven als je in Australië gaat backpacken. Zeker wanneer je voor een langere periode gaat reizen, is het aan te bevelen om af te wijken van wat gangbaar is.

Denk hierbij aan bestemmingen als de Myall Lakes, de Central Coast, de Outback in Queensland, het iconische Cooktown en het Ku-Ring-Gai National Park. Maar ook het vaak vergeten eiland Tasmanië.

Dit soort bestemmingen en bezienswaardigheden doet wat mij betreft niet onder voor de bekendere plekken die je in Australië vindt. Bovendien heb je op deze manier de kans om terug te komen met écht originele verhalen ☺ .

Lees ook: Wat te doen in Australië? Handig als je geen goed beeld hebt van de verschillende activiteiten en als je tijdsgebonden bent. En bekijk ook deze 40 bijzondere weetjes over Australië eens.

 

14. Laat je niet tegenhouden door de hoge kosten

Ik zal niet liegen door je te vertellen dat Australië een goedkoop land is om doorheen te trekken, al kun je het zo gek maken als je zelf wilt. In een land als Nieuw-Zeeland geldt exact hetzelfde, je leest over bedragen van €70 op dagelijkse basis, terwijl ik in werkelijkheid €43,10 kwijt was. En ik zal je zeggen: er zijn mensen die dit in landen als Thailand en Indonesië uitgeven.

Enne, als je kiest voor een working holiday dan verdien je doorgaans een behoorlijk hoog uurloon, waarmee je al snel een leuk bij elkaar hebt om van te reizen.

Anyway, de boodschap die ik je wil meegeven is: laat je niet afschrikken door verhalen dat het allemaal megaduur is. Nee, Australië is niet goedkoop, maar met een beetje gezond verstand plus wat werk zal je merken dat het allemaal best meevalt. Bovendien zijn er altijd wel plekken te vinden met aanbiedingen, bijvoorbeeld eetzaken die hun vaste promotieavond hebben.

 

15. Zet nooit je tent op onder een eucalyptusboom

Ziet dat plekje in de schaduw er niet aanlokkelijk uit?

Gum trees, oftewel eucalyptusbomen… Ze zien er misschien onschuldig uit, maar kunnen genadeloos zijn. Maak in ieder geval niet de fout door je tent onder zo’n boom op te zetten. Er is namelijk het gevaar van afvallende takken, die je zomaar de dood kunnen injagen.

Er is zelfs een verhaal dat zo’n boom in z’n geheel omgewaaid is, en de kampeerders ternauwernood aan de dood wisten te ontsnappen.

Verder komen de gevaarlijke dropberen voor in eucalyptusbomen.

Wees dus gewaarschuwd.

 

Heb jij wat aan deze don’ts gehad? Heb je toevoegingen? Laat het weten in de comments 🙂

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
8 Antwoorden
 1. Jansvis

  G’day Robbert. Bij toeval ben ik op je site terecht gekomen. Erg leuk en leerzaam. Bedankt voor al je info. We hopen daar veel aan te hebben de komende drie maanden.

 2. hai ik vind dit een leuke site ik gebruikte het voor mijn werkstuk over het continent australie. heeft u misschien informatie over de geschiedenis van australie of oude plekke?
  alvast bedankt, gr
  kimberly

 3. Nathan - Rondreizen door Australië

  Hey Robbert,

  Binnelandse vluchten vind ik net een aanrader in Australië. Zeker als je veel wil zien. Sowieso heb je tijd & ogen te kort om alles te gaan bezichtigen. Maar dankzij de binnenlandse vluchten kan je wel eenvoudig de grote afstanden overbruggen.

  Nathan

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw