De Great Ocean Road: handige tips & tricks voor je roadtrip

De Great Ocean Road, het is één van de meest bekende roadtrips door Australië. Niet in de laatste plaats vanwege de ’12 Apostles’, oftewel de twaalf apostelen waar je tijdens deze rit ongetwijfeld een stop gaat maken.

Maar er is meer… Meer dan alleen deze trekpleister. In dit artikel bespreek ik verschillende tips & tricks die ertoe bijdragen dat je avontuur langs de Great Ocean Road een ervaring wordt om nooit te vergeten. In de positieve zin van het woord 😉 .

Dus, ga jij (voor de eerste) keer reizen door Australië en ben jij van plan om deze iconische roadtrip in Victoria af te gaan leggen langs onder andere Torquay, Lorne, Port Fairy en Warrnambool als je gaat backpacken door Australië? Lees dan de onderstaande Great Ocean Road tips even door.

 

1. Stop niet alleen bij de toeristische spots


Inderdaad, de twaalf apostelen in Australië is één van de, zo niet dé, grootste toeristische attracties van Australië. Ik wil je zeker adviseren om er, tijdens de zonsop- en ondergang, een stop te maken (en mooie foto’s te nemen), maar er is meer dan alleen de 12 Apostles…

Lees ook: 10 dingen die je beter niet doet als je naar Australië gaat.

 

Wist jij dat er geen twaalf maar acht apostelen staan? En dat er voor 3 juli 2005 negen waren, maar dat er één is ingestort?

 

Zo kun je er bijvoorbeeld ook zelf op uit gaan in het Great Otway National Park. Dit nationale reservaat biedt talloze opties om te wandelen door het regenwoud.  Onderweg ga je koala’s spotten, wandelen langs reusachtige bomen en unieke watervallen (Triplet Falls!) zien.

Koala Lorne
Credits: blachswan, Flickr
Tip: ben je voor koala’s naar Australië gekomen? Ga dan naar Kennet River, één van de beste viewpoints om deze lieve en mooie dieren te kunnen zien. Een andere goede spot is de Otway Lighthouse Road.

Een andere aanrader in het Great Otway National Park is Lake Elizabeth. Je kunt daar trouwens ook kamperen, mocht je dat zien zitten. En wat te denken van de kabelbaan die je dwars door het park leidt? Ben je een liefhebber van de jungle, doe dan de Maits Rest Rainforest Trail. Tijdens deze 30-minuten durende tocht, loop je dwars door het eeuwenoude regenwoud waarbij je onderweg vele vogelsoorten en prachtige natuur tegenkomt.

Tip: wil je de platypus (een vogelbekdier) spotten? Ga dan bij schemering wandelen richting het Lake Elizabeth.

Ook het eenvoudigweg rondstruinen over de boulevard van Lorne en daarbij op een terrasje genieten van het mooie uitzicht over de zee, is een ervaring op zich. Lekker eten kun je bij The Bottle Of Milk en een verse koffie drink je bij Lorne Beach Pavilion.

Ten westen van Port Campbell heb je ‘de Grotto’, ‘de London Bridge’ en ‘Bay of Martyrs’, stuk voor stuk de moeite waard en lang niet zo crowded als bijvoorbeeld de 12 Apostelen.

Heb jij al eens van de historische Split Point Lighthouse gehoord? Deze vuurtoren ligt in Aireys Inlet, zeker even bezoeken! Waarom? Alleen al omdat je er fantastische uitzichten hebt, je kunt genieten van organic thee in de ‘tea house’ en je heerlijk kunt eten bij het nabijgelegen café. Leuk feitje: de vuurtoren is een belangrijke trekpleister in de voormalige Australische serie Around the Twist.

 

2. Neem de tijd en stop waar je kunt

Het mooie Apollo Bay in Victoria | Credits: Bernard Spragg. NZ, Flickr

Probeer niet om alles in één of twee dagen te proppen. Dit is simpelweg zonde van de trip. Het beste advies is misschien nog wel om voorafgaand niet een vast aantal dagen in je hoofd te hebben, maar onbevangen aan de reis te beginnen. Je kunt zo voor jezelf beslissen wat fijn aanvoelt.

Tip: wil je toch een concreet aantal dagen plannen? Kies dan in ieder geval drie dagen. Let op: ik heb het hier over het minimum aantal dagen zodat je niet (te) gehaast de route aflegt.

Ter info: de route is zo’n 243 km lang.

Wat je zeker niet ‘mag’ vergeten is om de te gekke dorpjes te bezoeken waar je tijdens je reis langskomt. Ben je een bourgondiër die van versgevangen vis houdt? Maak dan zeker een stop bij het eerder genoemde, sfeervolle plaatsje, Lorne. De verrukkelijke seafood wordt hier bijna letterlijk voor je neus uit het water gevist.

Houd je van surfen dan adviseer ik je Bells Beach in Torquay. Verwacht hier trouwens niet al te veel strand, het zijn meer kliffen die hier de boventoon voeren. Op Bells wordt jaarlijks tijdens Pasen een internationale surfwedstrijd gehouden, de Ripcurl Pro. Je kunt de surfers aanschouwen vanaf een indrukwekkende viewpoint vanaf de cliff top car park.

“Wist je trouwens dat de Amerikaanse actiefilm Point Break rondom Bells Beach is opgenomen?”

Tip: heb je niet de tijd om heel de route af te leggen en wil je jezelf niet opjagen, focus je dan op een bepaald gedeelte die bij de route hoort. Ik raad je aan om het gros van je tijd te spenderen in het Port Campbell National Park, waar een hoop te beleven valt!

Voor hiking wil ik je aanraden om een stop te maken bij Anglesea, waar je spannende wandelingen langs de rotskliffen kunt maken. Nog specialer, de Anglesea Golf Club waar naar schatting 1.000 kangoeroes leven!

Wil je de tijd nemen om verschillende towns en andere bezienswaardigheden te ontdekken, dan raad ik je aan om te overnachten in Apollo Bay of bij Port Campbell. Rondom deze plekken vind je namelijk veel leuke dorpjes om te bezoeken en diverse andere activiteiten om te ondernemen. Ze vormen tevens de uitgelezen plekken om even energie bij te tanken voor het vervolg van je rit!

Tip: als je halverwege je reis bent, is Apollo Bay een uitgelezen plek om te stoppen en te overnachten. De accommodatie die ik aanraad is het Apollo Bay Eco Hostel van YHA.

Je vindt hier verschillende typen reizigers, van families tot aan backpackers. Gaaf detail is dat er een dakterras is waar je van een heerlijke zonsondergang kunt genieten onder het genot van een koud biertje. Wat wil je nog meer?

Tip: de gratis Great Ocean Road App is handig om te gebruiken je kunt ‘m voor iOS downloaden. Voor Android lijkt de app niet meer beschikbaar.

3. Rijd verantwoord

De wegen die je tegen gaat komen zijn over het algemeen goed te noemen, al zijn ze wat bochtig en smal. Gevaar kan ontstaan als je te snel door de bochten rijdt. Dit klinkt misschien logisch, maar de toegestane snelheid (doorgaans tussen de 80 en 100 km/u) is in vergelijking tot de, zo nu en dan, smalle wegen vrij hoog te noemen. Er is simpelweg weinig ruimte voor verkeersfouten, wetende dat aan de ene kant de oceaan ligt en dat de andere zijde voorzien is van (rode) kliffen.

Dus, zorg dat je jezelf de vraag hebt gesteld of jij je op je gemak voelt met het rijden op vaak smalle wegen, (grote) hoogtes en oneindige uitzichten (en dalingen) over de oceaan. Sowieso raad ik je aan om de trip met één of meerdere mensen te maken, zo heb je altijd iemand waar je op terug kunt vallen. En niet minder belangrijk, voor de gezelligheid!

Tip: ga je alleen backpacken in Australië en wil je een roadtrip doen? Doe dan een oproep op een forum, gebruik deze handige Facebook-pagina of maak kennis met andere reizigers in één van de vele YHA backpackhostels.

Ik wil je wel het advies meegeven dat als je zelf kunt rijden, of in het bijzijn van iemand anders, deze route een absolute aanrader is! Zo kun je zelf beslissen waar je stopt en hoe lang je ergens blijft. Bij iedere bocht kom je weer iets bijzonders tegen…

Wat zijn je alternatieven? Redelijk parallel aan de hoofdweg, heb je een andere weg. Deze ligt een aantal kilometers van de GOR waarbij je nog altijd een hoop van de prachtige landschappen meekrijgt, onder meer het eerder besproken Great Otway National Park. Een andere mogelijkheid is om een tour te boeken, maar dit is voor de echte rookies onder ons. Tenzij je echt niet wilt/kunt rijden, dan is de laatste natuurlijk een goede optie.

Tip: zorg dat je genoeg brandstof in je auto hebt. De Great Ocean Road staat bekend om de lange afstanden tussen benzinestations.

4. Weet waar je zwemt

Strandvlag
Credits: Long Zheng, Flickr

Langs de kust kent de zee verschillende sterke en gevaarlijke stromingen. Let daarom altijd op de vlaggen die je op de stranden vindt. Indien je twijfelt of geen vlag ziet, vraag dan even om advies ten aanzien van het nemen van een duik.

De betekenissen van kleuren strandvlaggen, zijn:

 • Roodgele vlag. Het strand staat onder supervisie.
 • Rode vlag. Het strand is gesloten. Ga niet het water in!
 • Zwartwit-geblokte vlag. Surfen en andere vormen van boarding op het water zijn hier niet toegestaan.
 • Gele vlag. Geeft aan dat er potentiële gevaren in het water aanwezig zijn. Check het bord bij de vlag voor verdere informatie over de situatie.
 • Roodwit-geblokte vlag. Er is een noodevacuatie aan de gang of op komst. Verlaat direct het water!

Stranden waar je op moet letten vanwege gevaarlijke stromingen, zijn bijvoorbeeld Jan Juc (ten westen van Torquay) en Fairhaven.

 

5. Toon respect voor dier & milieu

De omgeving van de Great Ocean Road kenmerkt zich door de vele nationale parken en veel verschillende flora en fauna. Zo kom je bijvoorbeeld langs het Great Otway National Park als je in het gedeelte tussen Lorne en Glen Aire aflegt.

Zowel de overheid als parkbeheerders doen hier hun ultieme best om de natuur te waarborgen en rotzooi te vermijden. Jij kunt hier op eenvoudige wijze je steentje aan bijdragen door je spullen niet in het rond te laten slingeren maar gewoon bij je te houden of op te ruimen.

De gebieden waar je langsrijdt, kennen verschillende bedreigde diersoorten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Tiger Quoll (een ‘buidelmarter’), de Plover (een vogel) en natuurlijk de koala. Hiervoor heeft men een speciale organisatie opgezet, het Endangered Wildlife Conservation.

Dus, houd het schoon en maak het de dieren niet lastiger dan ze het al hebben.

Tip: voordat je de weg op gaat, lees nog even mijn adviezen door voor het maken van een roadtrip in Australië. En trouwens, als je van plan bent om een roadtrip door Tasmanië te gaan maken, lees dan dit artikeltje vol met tips over Tasmanië eens door.

Ben je een echte natuurliefhebber, dan is de Great Ocean Walk iets dat je gedaan moet hebben. Deze trail verbindt Apollo Bay met de 12 Apostles en heeft een lengte van om en nabij de 104(!) km. Onderweg kom je overigens langs het eerder aangehaalde Great Otway National Park. Weet wel dat je onderweg slangen tegen kunt komen en dat je soms langs gevaarlijke kliffen loopt.

Het mooiste gedeelte ligt naar mijn mening in het gedeelte tussen Castle Cove en Johanna Beach. Waarom? Omdat de uitzichten adembenemend zijn en je er weinig andere wandelaars ziet.

TIP voor Australië-backpackers

Banner Backpackgids Australië

Wil jij maximaal voorbereid op reis en wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan doordat je bijvoorbeeld in de knoop komt te zitten met je reisschema?

Heb je meer handige Australië tips nodig? Zoek je inspiratie?

Check dan onze Aussie-gidsen, maak gebruik van de aanbieding en laat je inspireren.

Hierin geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Tot slot: smeer je goed in, neem voldoende foto’s, neem de tijd voor de mooie uitzichten en geniet!

Heb jij deze roadtrip al eens gedaan? Wat zijn jouw ervaringen?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
 1. Nicole Boshoven

  Beste Robbert, wat een leuke en duidelijke info heb je op je site staan! Top.
  Echter wat ik me afvroeg: over welke (reis) perioden het in het algemeen betreft, de zomer? Maar is bv. is de Great Ocean Road ook te rijden in de wintermaanden (juni/juli)?
  Graag hoor ik.

  Met vriendelijke groet, Nicole

 2. Jasper

  Hoi Robbert!

  Ik ben bezig aan mijn eerste backpackavontuur in Australië. Nu volg ik voor een groot gedeelte een route uit jouw backpackgids. Een onderdeel hiervan is de great ocoan road. Deze wil ik erg graag doen en er ook de tijd voor nemen om de omgeving te kunnen bekijken en te kunnen wandelen. Nu ben ik alleen en nog maar een paar dagen in Australië. Tot nu toe ben ik nog niemand tegen gekomen met hetzelfde plan en hier wil ik ook niet eindeloos op wachten. Alleen rijden is een optie, maar dit zie ik niet zo zitten. Heb jij misschien nog tips?

  Groeten Jasper

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Jasper,

   Verblijf je in een hostel? Zo ja, heb je daar al navraag gedaan? Check anders ook even de Facebookgroep ‘Dutchies in Austalia’, wellicht dat hier andere mensen zijn die met je mee willen. En anders… gewoon alleen gaan 🙂 .

   Succes!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw