10 te gekke roadtrips door Australië

Heb jij een backpack-route voor Australië nodig? In dit artikel bespreek ik 10 van mijn favoriete roadtrips die met de auto, camper of misschien zelfs met de motor af kunt leggen. Per route noem ik tevens verschillende Australië-hoogtepunten om je nog net even wat enthousiaster te maken.

Voordat ik begin, is er nog wat dat ik je wil zeggen…

Misschien denk je dat als je voor het eerst gaat backpacken in Australië dat een roadtrip niet direct is waar je naar op zoek bent. De gedachte om in een auto te stappen en achter het stuur te kruipen in een compleet vreemde omgeving maakt je misschien zelfs bang.

Niets is minder waar.

Ik kan je alleen maar aanbevelen om de stap te zetten, dat wil zeggen: ruimte maken in je budget om een auto of camper te kopen of te huren. Ga door de fantastische landschappen cruisen en bezoek de vele pittoreske dorpjes, natuurparken, stranden en spot unieke diersoorten.

Wedden dat je binnen de kortste keren een roadtrip-junkie bent als je de onderstaande mooie routes door Australië hebt gezien 😉 ?

Geld besparen tijdens het backpacken?

Lees dan mijn 22 budgettips voor tijdens het backpacken of mijn bespaartips specifiek voor Australië

Trouwens, laat je ook niet afschrikken door fabeltjes dat je per definitie een 4×4-voertuig nodig hebt om een trip door de Outback te maken. Dit is lang niet in alle gevallen zo. Je hebt ook in de Outback voldoende mogelijkheden om met een ‘normale’ auto je roadtrip te maken zonder dat je daarbij extra ervaren moet zijn.

Voordat ik teveel ga afwijken: laat ik maar eens beginnen met 10 van mijn favoriete roadtrips door Australië.

Hier komen ze, in willekeurige volgorde:

 

1. Van Melbourne naar Wilson Promontory


Als je in de regio van Melbourne bent, is dit een ideale optie om als roadtrip te overwegen. Op slechts 2,5 uur rijden van de metropool vind je Wilson Promontory, ook wel ‘the Prom’ genoemd. Een heerlijke bestemming als je van de natuur in haar puurste vorm houdt. Je hebt hier goede mogelijkheden voor het maken van een stevige wandeling door de ongerepte landschappen van Australië.

In het Wilsons Promontory National Park zijn verschillende adembenemende stranden en baaitjes waar je terechtkunt voor zwemmen, surfen en hiking.

 

2. De Great Ocean Road

Als je besluit om te gaan backpacken door Australië, is deze trip er zeker eentje die je voorafgaand met dikgedrukte letters op je bucketlist moet hebben staan. Waarom? Dat heb ik je reeds uitgelegd in het artikel dat ik eerder schreef, met verschillende GOR-tips & tricks voor deze te gekke ervaring.

Laat ik kort zijn, de 12 Apostelen, Loch Ard Gorge, Apollo Bay, het variërende landschap, surfers, stranden, authentieke dorpjes en de verschillende unieke diersoorten zijn een bezoekje meer dan waard. Te beginnen in Torquay ga je een avontuur van om en nabij de 250 kilometer tegemoet eindigend in Warrnambool.

 

3. De Red Centre: Uluru

Uluru: de grootste rots ter wereld

Ook wel bekend als de Uluru-roadtrip. Plan deze alvast in als je gaat trekken door Australië, want het schept je de mogelijkheid om de échte Australische Outback helemaal zelf te ontdekken.

En nee, ondanks dat je het misschien gehoord of gelezen hebt, is deze trip geen moeilijke. Het is in principe een rechte weg die je voor vijf tot zes uur dient te volgen, je rijdt hierbij van Alice Springs richting Uluru dat in de Red Centre gelegen is.

Tip: in plaats van de bekende Stuart Highway Astralië, kun je er ook voor kiezen om de iconische route langs de Red Centre Way te nemen en daarbij onder meer een hiking te doen in de West Macdonnell Ranges.

4. Atherton Tablelands trip door Noord-Queensland

Atherton Tablelands Queensland
Credits: john skewes, Flickr

Deze trip brengt je door het tropische noorden van Queensland en is zonder twijfel één van de meest afwisselende ritten die ik in dit artikel beschrijf. Denk hierbij aan prachtig gekleurde landschappen, watervallen (onder meer de Millaa Millaa Falls), kleine dorpjes, diepe kloven (ja soms wordt je hoogtevrees op de proef gesteld) en veel wildlife, waaronder zelfs de boomkangoeroe.

Als je in de Atherton Tablelands bent, breng dan zeker een bezoekje aan het kleine dorpje Kuranda. Je kunt hier onder meer een geweldige trail lopen (de ‘Kuranda Scenic Railway’) en daarbij memorabele uitzichten zien over het regenwoud en zelfs over Cairns.

 

5. Kangaroo Island

Ben je in Adelaide, dan kan het niet anders dan dat je minimaal een aantal dagen richting Kangaroo Island trekt. Je zou wel gek zijn om het niet te doen. Ik wil je adviseren om in ieder geval een dag of vier uit te trekken om het eiland te verkennen. Doe een rondreis over Kangaroo Island die je van de zuidelijke kust via de binnenlanden richting het noorden brengt.

Tip: het is het goedkoopst om een auto op Kangaroo Island zelf te huren wanneer je aankomt met de boot.

Enkele hoogtepunten van de roadtrip zijn, Vivionne Bay, Bales Beach, Hanson Bay, Kingscote (proef daar de heerlijke biologische honing) en het Flinders Chase National Park waarbij je indrukwekkende rotsformaties ziet en verder meer dan 20 tracks kunt lopen. Hoe vroeger je vertrekt, hoe groter de kans op het spotten van dieren.

Lees ook: weet jij al waar jij overnacht tijdens je roadtrip door Australië?

6. Van Sydney naar Brisbane

Byron Bay

Dit is een populaire trip langs de Australische oostkust die je via Sydney naar Brisbane brengt. Deze route van zo’n 900 kilometer staat ook wel bekend als de Legendary Pacific Coast Drive.

Eigenlijk kan ik wel stellen dat, als je ervoor kiest om deze route door Australië te volgen, je per definitie een goede keuze maakt. Immers, de Legendary Pacific Coast Drive biedt voor eenieder wat wils. Denk hierbij aan de typische towns (Kingscliff), een breed scala aan watersportactiviteiten, heuvellandschappen, prachtige stranden (Byron Bay(!)) en wildlife, maar ook de drukbezochte stad Gold Coast.

 

7. De Coral Coast

Kalbarri National Park

Deze route langs de westkust van Australië brengt je van Perth naar Exmouth. Ik wil je aanraden om in ieder geval een dag of 10 te reserveren voor deze rit.

Het avontuur zit vol met Australische hoogtepunten, zoals het zwemmen met walvishaaien, turquoise wateren, rode landschappen, The Pinnacles, Shark Bay, Ningaloo Marine Park, dolfijnen in Monkey Mia en het Kalbarri National Park waar je te gekke trekkings kunt doen. Zelfs Sandboarding is een optie.

Tip 1: maak een stop in het ‘fruitdorpje’ Carnarvon om te lokale bananen en mango’s te proeven!

Tip 2: je kunt ook starten vanuit Margaret River en onder meer genieten van de lokale Australische wijnen, surfstranden en boomrijke landschappen.

8. Roadtrip Tasmanië

Credits: Ralph Green, Flickr

Want Tasmanië hoort bij Australië. Een gave roadtrip is die van Launceston naar Port Arthur, dat zuidoostelijk gelegen is.

Als jij je rijbewijs hebt en wilt gaan cruisen, is Tasmanië toch wel een plek waar je geweest moet zijn. En dat zeg ik zonder te overdrijven. De roadtrip van Launceston naar het zuidoosten is er met recht eentje die episch genoemd mag worden.

Vanuit Launceston ga je via St. Helens, Bicheno, het Freycinet National Park, eventueel Hobart naar de eindbestemming Port Arthur. Behalve de voorgenoemde plekken, zijn enkele hoogtepunten die je onderweg bezoekt Bay Of Fires (dit heb je nog niet eerder gezien), Binalong Bay, Wineglass Bay (prachtig) en de Port Arthur Historic Site.

 

9. Van Sydney naar Jervis Bay

Dit is misschien niet één van de meest gekozen routes onder Australië backpackers, maar tussen Sydney en Jervis Bay heb je een aantal plekken die zeker de moeite waard zijn om een stop voor te maken. Rijd daarbij via de kust, pak dus niet de kortere route door de binnenlanden.

Als je uit Sydney vertrekt, trek je richting het zuiden waarbij je onder meer langs het Royal National Park komt. Vervolgens cruise je langs de kust richting Wollongong waarbij je over de Sea Cliff Bridge komt te rijden en werkelijk waar van een oogverblindend uitzicht kunt genieten. Wil je de omgeving goed verkennen, dan raad ik aan tenminste vijf dagen te plannen voor deze trip.

Behalve het voorgenoemde, adviseer ik om onderweg een stop te maken bij de volgende bezienswaardigheden van Australië: de Bald Head Lookout, het Booderie National Park, Greenpatch Beach en Hyams Beach.

Aangekomen in Jervis Bay kun je onder meer walvissen spotten, uitwaaien op de prachtige stranden (onder meer, Caves Beach en het eerder genoemde Hyams Beach) en naar de Point Perpendicular Lighthouse.

 

10. De Savannah Way

Dit is de ultieme lange roadtrip (zo’n 3.700 kilometer) die je vanuit het noordoosten naar het noordwesten brengt, om precies te zijn van Cairns naar Broome. Ze staat bekend als één van de meest intrigerende roadtrips van Australië. Ben jij er klaar voor?

Onderweg kom je langs liefst 15(!) nationale parken waarvan er vijf op de UNESCO World Heritage (Werelderfgoedlijst) staan.

Maak zeker een stop bij het dorpje Mt. Surprise (en ga overnachten bij Bedrock Holiday Village. Verder ook bij Einasleigh Copperfield Gorge om het eeuwenoude landschap met eigen ogen te zien. Anders mustdo’s zijn onder meer de Butterfly Springs, het Boodjamulla National Parl, de Undara Lava Tubus, Cape Crawford, St. Vidgeons en het Mataranka Homestead Tourist Resort. De laatste is een oasis middenin de woestijn!

Lees ook: 10 don’ts als je naar Australië gaat, 10 off the beaten path-tips en mijn overzicht van de verschillende dingen die je in Australië kunt ondernemen.

TIP voor Australië-backpackers

Banner Backpackgids Australië

Wil jij maximaal voorbereid op reis en wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan doordat je bijvoorbeeld in de knoop komt te zitten met je reisschema?

Heb je meer handige Australië tips nodig? Zoek je inspiratie?

Check dan onze Aussie-gidsen, maak gebruik van de aanbieding en laat je inspireren.

Hierin geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Welke roadtrip heb jij al gedaan in Australië?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Handig artikel! Gezien je kennis over Australië wil ik je graag om advies vragen =)

    Eind april hebben we ongeveer 3 maanden om Australië te ontdekken. De Great Ocean Road hebben we dan al gehad. Gezien het klimaat rond die tijd kom ik nu uit op de volgende route:
    Perth > Exmouth (Coral Coast) – Broome > Cairns (Savannah Way) – Cairns > Sydney

    Is dit goed te doen met een camper in 3 maanden tijd? En heb je wellicht tips hoe we Uluru nog mee kunnen pakken in de route?

    Super bedankt alvast!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Shamira,

      Wat je zegt moet zeker mogelijk zijn. Uluru meepakken in deze roadtrip is lastig aangezien het nogal uit de richting ligt. Wel kun je bijvoorbeeld op het eind vanuit Sydney naar Alice Springs vliegen om vanuit daar Uluru te bezoeken.

      Trouwens, het is ook de moeite om van Cairns richting Cape Tribulation te rijden of verder de binnenlanden in te gaan richting Chillagoe waar je outback-gebieden vindt.

      Voor uitgebreide routes verwijs ik je graag door naar mijn e-book, het gaat te veel werk zijn als ik dat allemaal hier neer ga zetten 🙂 .

  2. Pieter

    Hi Robbert,

    Dank voor alle tips en leuke verhalen. Ik vroeg me echter nog iets af: als je een camper wilt huren, is het dan aan te bevelen om dit van tevoren te reserveren? Of kan het juist voordeliger uitpakken om ter plekke (we beginnen in Melbourne) naar verschillende bedrijven te gaan om een goede vergelijking te maken, en misschien zelfs nog iets af te dingen door de bedrijven tegen elkaar uit te laten spelen?
    Mijn ervaring (6 maanden reizen in Zuid-Amerika) heeft geleerd dat vaak het tweede voordeliger is, maar ik kan me voorstellen dat het in Australië allemaal anders werkt.

    Alvast dank!
    Gr Pieter

    1. Avatar foto
      Robbert

      Mijn ervaring is dat het weinig uitmaakt. De prijzen per maand staan vast. Als je bijvoorbeeld op Jucy.com.au kijkt, zie je dat je dezelfde bedragen krijgt voor morgen en voor 5 maanden vooruit.

      Good luck!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw