10 absolute hoogtepunten van Victoria (Australië)

Ondanks dat Victoria de kleinste staat van het Australische vasteland is, valt er een hoop te beleven. Klein kun je overigens met een korreltje zout nemen, aangezien ze nog altijd ruim 5 keer zo groot is als Nederland.

Victoria staat bekend om haar heerlijke cafeetjes en restaurants maar ook zeker om de typische outdoor-levensstijl. Er zijn zelfs mogelijkheden om aan wintersport te doen, dat had je niet gedacht hè?

Wat is er zoal te zien en beleven in Victoria? In dit artikel deel ik in willekeurige volgorde 10 hoogtepunten met je die je wat mij betreft niet mag missen tijdens je reis door dit mooie gedeelte van Australië.

 

1. Bezoek Melbourne

Niet voor niets is deze wereldstad al meerdere malen uitgeroepen tot world’s most liveable city. Het is qua grootte de 2e stad van Australië, desondanks heb je niet dit gevoel als je door de straten loopt. Dit komt door de knusse sfeer die je bijna overal terugvindt.

Waar Melbourne bekend om staat? Met name om de bruisende en kunstzinnige sfeer, multiculturele invloeden, de toffe cafeetjes, street art en geweldige mogelijkheden om te shoppen. Dit gecombineerd met de prachtige ouwe gebouwen maakt het tot een stad die eigenlijk alles heeft.

 

2. Doe een roadtrip over de Great Ocean Road

Great-Ocean-Road-Australie

Indien jij een roadtrip door Australië maakt en je bent aanbeland in Victoria, dan zou je wel gek zijn als je de Great Ocean Road overslaat. Het is niet voor niets de route waar je backpackers en andere reizigers het meest over hoort praten.

De tocht brengt je vanuit Torquay naar de eindbestemming Warrnambool en onderweg kom je langs diverse plekken waar je kunt genieten van werkelijk schitterende uitzichten over de oceaan.

Hét bekendste punt van de GOR is de stop bij de 12 Apostles. Maar er is meer, zo kom je onder andere langs verschillende kustplaatsjes als Lorne, Port Fairy en het eerder genoemde Warrnambool. En wat te denken van Bell’s Beach, een walhalla voor surfers. Verder kan ik natuurlijk het Great Otway National Park, Lord Ard Gorge en de London Bridge niet vergeten te noemen.

Is dit alles? Nee hoor 🙂 .

Ik bespreek graag ook nog een minder bekende plek waar je tijdens deze trip kunt stoppen. Een verborgen juweeltje is wat mij betreft Cape Bridgewater dat op 20 minuten rijden van Portland ligt.

Heb jij als eens van dit voormalige vulkanische eiland gehoord?

De reusachtige kliffen langs de kust, de diepblauwe wateren, schitterende meren en de mooie stranden maken dit tot een bijzonder aangename plek om een paar dagen (of langer) te verblijven.

Over strand gesproken, neem eens een kijkje bij Shelly Beach. Zoals de naam al doet vermoeden, is ze bijna volledig bedekt met schelpjes. Uiteraard raad ik je ook aan om naar het mooie Bridgewater Beach en Cape Bridgewater te gaan. Eet en drink hier wat bij het Bridgewater Beach Cafe.

Zoals ik hierboven al zei, vind je in de omgeving een aantal prachtige meren waar je kunt vissen, kanoën, zwemmen of simpelweg even je rust kunt zoeken. Vlakbij de Bridgewater Lakes liggen trouwens ook de Tarragal Caves, kalksteengrotten met uitkijkpunten over de serene meren.

Tot slot is de Cape Bridgewater Petrified Forest een bezoekje waard. De mysterieuze rotsformaties die op boomstammen lijken, zijn fascinerend om gezien te hebben. Let goed op, want het kan zomaar zijn dat je hier een wallaby over de gesteentes ziet lopen. Verder is er nog het onvergetelijke uitzicht over de kust en de enorme golven.

Mocht jij nog twijfelen, spring dan in je auto of camper en vanaf het begin zal je verkocht zijn. Dat beloof ik je alvast 🙂 .

 

3. Maak de avonturier in je los in het Wilsons Promontory National Park

Dit natuurpareltje dat in het meest zuidelijke puntje van Australië ligt –Tasmanië uitgezonderd- staat ook wel bekend als ‘de Prom’. Het is een gebied met prachtige regenwouden, verlaten stranden en heel veel wildlife.

Het is een ideale bestemming als je het wel even gehad hebt met het stadsleven of urenlang over de weg rijden. Heb je bijvoorbeeld zin om een flinke hike door de jungle te doen, dan kun je hier uitermate goed terecht.

Om het concreter te maken: in het nationale park zijn diverse wandelparcours van in totaal wel meer dan 80 kilometer. Zo kun je bijvoorbeeld de trip naar de top van Mount Oberon doen om daar te genieten van spectaculair uitzicht over onder meer Waratah Bay.

Verder zijn ook zwemmen, duiken, snorkelen en surfen activiteiten die veel worden gedaan in de Prom. Een strand dat ik je kan aanraden, is Squeaky Beach dat haar naam dankt aan het krakende zand.

Wil je de avonturier écht in jezelf losmaken? Ga dan kamperen in dit nationale park, bijvoorbeeld bij de Tidal River Campground.

4. Ontspan in de Peninsula Hot Springs

Deze volledig natuurlijke waterbronnen in het plaatsje Rye zijn een erg fijne bestemming om bij te komen. Zo kun je in het zuivere water te genieten van het rustgevende 360-graden-uitzicht over het boslandschap. Een aanrader is om dit tijdens het ondergaan van de zon te doen.

Ben je met je geliefde? Voor stelletjes is dit de ultieme plek voor een romantisch dagje uit. Echter, ook in je eentje is het hier goed toeven, no worries 🙂 .

Ik adviseer je om de weekenden te vermijden, het wordt dan al snel heel erg druk. Je vindt de hotsprings op iets meer dan een uurtje rijden vanaf Melbourne.

Eén ding kan ik je alvast garanderen: nadat je hier bent geweest, voel jij jezelf weer als herboren.

Trouwens, als je toch in de veelzijdige Mornington Peninsula bent, maak dan ook zeker nog een uitstapje naar de prachtige kustlijn met onder meer het mooie Ray Back Beach dat je op de onderstaande foto kunt zien:

Overigens heb je in Mornington Peninsula nog veel meer mooie stranden om te bezoeken. Ga surfen, zwemmen of gewoon lekker relaxen. Je krijgt al snel het idee dat je ver van het stadsleven verwijderd bent, ondanks dat Melbourne er slechts 70 kilometer vandaan ligt.

 

5. Spot bijzondere dieren op Phillip Island

Je zou het misschien niet zo snel denken, maar op Phillip Island komen pinguïns voor. Ze staat dan ook bekend om de zogenaamde penguin parade, de voornaamste toeristentrekpleister van het eiland.

Over toeristen gesproken, er komen er jaarlijks meer dan 3 miljoen naar Philip Island. Best bizar als je bedenkt dat er op het eilandje ongeveer 6.000 mensen leven.

Trouwens, de pinguïns zijn niet het enige waarvoor je naar deze plek komt. Zo is er bijvoorbeeld ook het Koala Conservation Centre en het Phillip Island Nature Park. Bij de laatste kun je onder meer emoes, kangoeroes en wallaby’s bewonderen. Supertof! Bovendien is hier de eerder genoemde parade van pinguïns.

Tot slot wil ik je aanraden om naar The Nobbies te gaan om kennis te maken met de grootste pelsrobben-kolonie van Australië. Je hebt hier namelijk een uitkijkpunt om deze dieren te bekijken. Tevens kun je vanaf The Nobbies verdergaan naar Seal Rock om de beestjes van dichtbij te zien.

6. Rijd door de spectaculaire Alpen: de Great Alpine Road

De meest bekende roadtrip in Victoria -en misschien wel van heel Australië- is de eerder genoemde Great Ocean Road, maar de Great Alpine Road die van Wangaratta naar Bairnsdale loopt, is er wat mij betreft ook een die je op je lijstje mag zetten. Het is een rit waarbij je door de prachtige bergen van Victoria rijdt en onderweg langs allerlei boeiende plekjes komt.

Maak zeker een stop bij het plaatsje Bright, het Alpine National Park met besneeuwde bergtoppen in de winter en geniet van de uitzichten in de Gippsland Region. Voor wat betreft de winter: je kunt in deze periode skiën en snowboarden bij Mount Hotham waar een skiresort gelegen is. Dit is overigens de hoogste berg tijdens de roadtrip, ze is 1.861 meter.

Als je toch bij Mount Hotham in de buurt bent, ga dan tevens naar het nabijgelegen dorpje Dinner Plain dat bekendstaat om de vele paardrij-activiteiten, oftewel horse riding. Verder kun je er mountainbiken, tennissen maar ook lekkere wandelingen door de bossen maken.

Andere plekken die ik je aanraad, zijn de bergplaatsjes Omeo en Swifts Creek en verder het boerderijdorpje Bruthen. Dit zijn tevens heerlijke bestemmingen om één of meerdere dagen te overnachten en even een break te nemen.

7. Proef de lekkerste wijn in Yarra Valley

Australië is een land dat behalve dieren en natuur tevens bekendstaat om de vele uitmuntende wijnregio’s. Denk alleen maar aan Margaret River en de Hunter Valley. Ook in Victoria kun je terecht, namelijk bij Yarra Valley dat op slechts een uurtje vanaf Melbourne ligt.

Dus, ben jij een liefhebber van wijn of ben je gewoon nieuwsgierig naar de lokale smaak of productie? Breng dan zeker een bezoekje aan een van de vele wineries in deze regio, er zijn er meer dan 80.

Je kunt ook nog kiezen voor een ballonvaart over de adembenemend mooie wijngaarden tijdens het opkomen van de zon. Toegegeven, dit is misschien niet waar je aan denkt als je een budgetbackpacker bent aangezien dit pleziertje je ongeveer $365 kost. Echter, het is een bijzondere ervaring die ik toch even genoemd wil hebben.

 

8. Ontdek de Grampians

De verbluffende MacKenzie Falls

Het Grampians National Park, ook wel ‘de Grampians’ genoemd, ligt in het zuidwesten van Victoria en is een waar paradijs voor bergbeklimmers. Zo kun je als geoefende klimmer de uitdaging op Mount Rosea aangaan, de tocht die tevens bekendstaat als ‘de Grand Stairway’.

Behalve deze wat ruige activiteit, kun je tevens unieke Aboriginalschilderingen bekijken, je ogen uitkijken bij de Wonderland Range met onder meer The Pinnacle en heerlijk verkoelen bij de MacKenzie Falls. Als je tussen augustus en oktober gaat, staan er bovendien vele prachtige bloemen in bloei.

Dit is overigens nog niet alles wat je in dit park kunt beleven. Wat te denken van het beklimmen van rotsen, kanoën in Lake Bellfield of Lake Wartook en een nachtsafari door het oerwoud? Ik denk dat jij als avonturier nu wel overtuigd bent, niet dan?

Ben je liever niet zo actief? Ga dan in een van de vele restaurantjes wat eten of lokale wijn proeven. Ondertussen kun je genieten van bijzonder mooie uitzichten over de bergen. Wat dit betreft kan ik je The Views Cafe aanbevelen.

Voordat ik het vergeet, je kunt overnachten in het Grampians YHA hostel, een ideale plek om andere reizigers te ontmoeten trouwens.

 

9. Bezoek de Bridge Road Brewery

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar de Bridge Road Brewery in Beechworth is een echte aanrader als je houdt van pubs en brouwerijen. Het is weer eens wat anders dan een nationaal park of een miljoenenstad, niet dan?

Behalve een lokaal gebrouwen biertje en een tour door de brouwerij, kun je hier heerlijke pizza, burgers en lamsvlees eten. Het mag dan een pub zijn, de gerechten zijn toch echt van restaurantkwaliteit.

Het verhaal achter de eigenaar Ben Kraus is trouwens best wel bijzonder. Hij leerde over wijnproductie in Italië, in Oostenrijk verdiepte hij zich in de productie van bier en jaren later heeft hij deze geweldige business opgezet waarin hij alle kennis in de praktijk brengt. Mooi om te zien dat iemand z’n passie achterna is gegaan 🙂 . Ga zeker eens kijken.

 

10. Kom tot rust in Marysville

Steavenson Falls
Ga zeker naar de Steavenson Falls | Credits: ¡kuba!, Flickr

Op zoek naar een typisch Australisch dorpje waar je na de drukte van Melbourne terechtkunt? Dan is Marysville op een uurtje rijden een plek die ik je kan aanbevelen. Nee, verwacht hier geen grote hordes backpackers, maar je komt hier dan ook voor je rust en de mooie omgeving 🙂 .

Wat kun je zoal doen in Marysville? Allereerst wil ik je zeggen dat de weg erheen al een ervaring op zich is. Je rijdt onder andere door het schitterende boslandschap, is dat je een heerlijk gevoel van vrijheid zal geven.

Eenmaal aangekomen, is het de moeite waard om naar het Lake Mountain Alpine Resort te rijden waar je verder kunt lopen naar de top om te genieten van fabelachtige uitzichten.

Andere aanraders zijn de Steavenson Falls, wandelen door Bruno’s Sculpture Garden met de bijzondere beelden en het belopen van de Keppel Lookout Trail. Eenmaal boven, word je beloond met prachtige views over het berglandschap. Je hoeft overigens niet te wandelen, je kunt ook naar het uitkijkpunt rijden.

Misschien herinner jij het je nog wel: in 2009 werd Marysville getroffen de hevige bosbranden waarbij 45 mensen om het leven kwamen. Het plaatsje was vrijwel volledig verwoest. Er is in de laatste jaren flink aan de weg getimmerd en een plek ontstaan waar, gelukkig, een hoop moois te zien is. Al is het alleen maar de voelbare hechte band onder de lokale bewoners.

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw