Het Wilsons Promontory National Park: alles wat je wilt weten over deze wildernis

Op een uurtje of drie rijden van Melbourne ligt het spectaculaire Wilsons Promontory National Park. Hier wordt het landschap gedomineerd door granieten bergen, verwilderde stranden, turquoise wateren, felrode rotsblokken en surrealistische zandduinen. Verder leven er vele inheemse dieren zoals emoes en wombats. Het is absoluut een van de mooiste plekken die je in Victoria vindt.

Je bezoekt deze parel in het ultieme zuiden van het Australische vasteland als je graag wandelt door de natuur en niet vies bent van een avontuurtje. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld kamperen zonder voorzieningen in de pure wildernis plus het ontbreken van het comfort wat je normaal gesproken zo gewend bent.

Enne, wanneer je locals hoort praten over ‘Wilsons Prom’, ‘The Prom’ of ‘Prom Country’, weet dan dat ze het over hetzelfde nationale park hebben. Het uitgestrekte natuurgebied, wat tegelijkertijd een schiereiland is trouwens, is van grote spirituele waarde voor de Gunai/Kurnai en de Boon Wurrung, de huidige Aboriginals die er leven. Zij beschouwen de Prom als hun eigen land.

Om je alles over het Wilsons Promontory National Park te vertellen heb ik deze uitgebreide gids voor je geschreven. Je vindt er alle info in die je nodig hebt voor je bezoek en een boel handige tips om maximaal te gaan genieten. Lees ‘m dus even door als je van plan bent om deze unieke plek te bezoeken tijdens het backpacken door Australië.

Bezienswaardigheden en activiteiten in het Wilsons Promontory National Park

Wat is er zoal te doen in het Wilsons Promontory National Park? In dit gedeelte vertel ik je alles over de indrukwekkende hoogtepunten. Bereid je voor op prachtige stranden, wandelingen door de wildernis en sterrenkijken.

 

Ga naar de stranden

De stranden waarmee de Prom is bezaaid zijn vrijwel allemaal prachtig en ongerept. Het bekendste strand is Squeaky Beach, dat haar naam dankt aan het zachte zand wat voor een piepend geluid zorgt wanneer je eroverheen loopt. Dit ‘piepstrand’ is een van de populairdere plekken van het nationale park, houd daarom rekening met enige drukte. Wellicht zijn er ook een aantal surfers hun kunsten aan het vertonen op de woelige zee, want surfen is iets wat hier en op meerdere locaties in de Prom veel wordt gedaan. Vanaf de parkeerplaats is het 300 meter wandelen naar Squeaky Beach.

Een andere aanrader is Whisky Bay, een pittoreske baai die begrensd wordt door granieten rotsblokken waar je op kunt klimmen voor een tof uitzicht. Het is trouwens een erg goede spot om te zonsondergang te bekijken. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 400 meter lopen om er te komen. In tegenstelling tot Squeaky Beach is het hier doorgaans lekker rustig.

Om de hoek van Whisky Bay ligt het adembenemende Picnic Bay. En zoals de naam al doet vermoeden is dit de perfecte plek om even een break te nemen en te genieten van een picknick. Neem dus wat te eten en te drinken mee.

Norman Beach ligt vlakbij de Tidal River Campground en is een favoriet onder wandelaars, surfers en mensen die simpelweg zin hebben om te zwemmen. Vanaf het strand heb je een fraai uitzicht op de eilanden die voor de kust liggen en Mount Oberon, de 558 meter hoge icoon van Wilson Promontory.

Maak een of meerdere dagwandelingen

Het nationale park is een walhalla voor hikers, er zijn dan ook flink wat wandelingen om te doen. Een mooie hike is de Mount Oberon Walk die je naar de top (558 meter) van de al even genoemde berg brengt. Je begint bij het Telegraph Saddle Carpark en loopt over een breed pad naar boven, waar je een panoramisch uitzicht op het gehele schiereiland hebt. Er is weinig beters dan hier te zitten en jezelf te verbazen hoe mooi het er is. De hike is krap 7 kilometer en heen en terug ben je zo’n 1,5 uur onderweg. Ga je hierheen tijdens de zonsondergang, zorg dan dat je een zaklamp of telefoon met zaklamp bij je hebt, want binnen een mum van tijd sta je in het pikkedonker.

De Mount Bishop Walk is een andere gave track die de moeite waard is. Ze is met 7,4 kilometer ietsje langer dan de Mount Oberon Walk en begint bij de Lilly Pilly Gully Carpark. De wandeling leidt je dwars door een weelderig regenwoud en uiteindelijk ben je boven waar een groep rotsblokken op je wacht. Je hebt daar een mooi uitzicht op de westkust.

Een uitgebreidere tocht is de 15 kilometer lange Tidal River to Oberon Bay Walk , die ideaal is wanneer je van kustwandelingen houdt. Je begint bij het Tidal River Visitor Centre en belandt via Norman Bay op het pittoreske Little Oberon Bay, misschien wel het schattigste strandje van Wilsons Prom. Het laatste deel brengt je naar Oberon Bay, een uitgestrekt wit zandstrand met aan beide kanten reusachtige granieten rotsblokken.

Zoek je een meerdaagse wandeling van zo’n 20 kilometer? Dan is de Sealers Cove Walk een leuke hike om op je lijstje te zetten. Als je fit bent, is het overigens ook mogelijk om de track in een uur of 6 te lopen, vandaar dat ik hem bij de dagwandelingen heb gezet. Je komt langs een inham met helder water en een goudkleurig strand, waarna je via een boardwalk bij de uiteindelijke baai terechtkomt.

De Big Drift Walk is een relatief korte wandeling van 2 kilometer die je van de Stockyard Campsite naar een surrealistisch gebied vol met zandduinen brengt. Het is net alsof je ineens in de woestijn bent. Indien je op diezelfde camping overnacht, is dit de ultieme spot om de zonsondergang te zien.

 

Doe een meerdaagse wandeling als je de tijd hebt

Als je de tijd hebt dan is het leuk om een van de overnight walks te doen waarbij je in het natuurgebied zult kamperen. Let erop dat je in zulke gevallen een overnight hiking permit nodig hebt, die je recht geeft om in het nationale park te kamperen. Deze vergunning kost 13,60 AUD per nacht. Breng ook zelf je kampeerspullen mee.

Een van de bekendere tracks is het Southern Circuit , een hike van zo’n 36 kilometer en 3 dagen en 2 nachten duurt. De wandeling start bij het Telegraph Saddle Car Park en is verdeeld in drie delen: 10,3 kilometer (3 uur) naar Sealers Cove, 13,6 kilometer (4,5 uur) naar Little Waterloo Bay en ten slotte weer 12,6 kilometer terug naar de parkeerplaats (4,5 uur). Er is ook een uitgebreidere variant die 65 kilometer is en 5 dagen duurt.

Nog een optie die je hebt is het Northern Circuit die ongeveer 60 kilometer lang is en 4 tot 6 dagen in beslag neemt, afhankelijk van het tempo waarin je loopt. Deze hike is echter meer voor de ervaren wandelaar, omdat je veelal door de wildernis en over niet altijd even makkelijk begaanbare paden zult trekken.

Minder bekend maar zeer zeker niet minder indrukwekkend is de Refuge Cove Hike van zo’n 34 kilometer. Je bent 2 tot 3 dagen onderweg, waarna je neerstrijkt op misschien we een van de mooiste spots van Wilson’s Prom: Refuge Cove. Er liggen hier twee witte zandstranden die omgeven worden door hellingen met dichtbegroeid regenwoud. De wandeling start bij Sealers Cove in het noorden of Little Waterloo Bay in het zuiden. Kamperen doe je in het Refuge Cove Hikers Camp, een walhalla voor natuurfanaten.

 

Geniet van de uitzichten bij de viewpoints

Wanneer je van Whisky Bay naar Picknick Bay loopt, beland je halverwege bij de Picnic Bay & Whisky Bay Lookout die je een weergaloos uitzicht op beide baaien biedt.

Een ander uitzichtpunt is de Sparkes Lookout die je tijdens de wandeling naar Tongue Point vindt. Je loopt er in 40 minuten heen vanaf de parkeerplaats, en boven kijk je uit op de westelijke kust en de daar gelegen eilandjes.

De Norman Lookout ligt op de route van Norman Beach naar Oberon Beach en is slechts enkele minuten lopen. Vanaf de rotsen zie je Norman Beach en de glooiende, beboste heuvels.

Verder is de Pillar Point Lookout een aanrader om naartoe te lopen, vanaf de Tidal River Campground is de wandeling zo’n 2 kilometer. Aan het eind kan je op de rotsblokken klimmen en genieten van een erg mooi uitzicht. Naderhand is het leuk om door te gaan naar Squeaky Beach.

Tot slot wil ik het Tidal Overlook Viewpoint nog eventjes genoemd hebben. Dit is het hoogste punt tussen Norman Bay en Leonard Bay, vanwaar je uitkijkt op Norman Island en Squeaky Beach. En als je omdraait zie je Mount Bishop liggen.

 

Maak een boottocht

Jaja, ook boottripjes zijn mogelijk in het nationale park. Diverse bedrijven bieden tours aan, waaronder Prom Cruises. Je gaat mee op een zogeheten ‘Wilderness Cruise’ waarbij je in 2,5 uur langs onder andere de Glennies, de Anderson-eilanden, Anser-eiland, Mount Oberon en Norman Beach vaart. Tot slot kom je uit bij de mysterieuze Skull Rock, een granieten monoliet die vervormd is door de golven en omringd wordt door turquoise water. Griezelig feitje: naarmate je dichterbij komt verschijnen er schedelvormen in de rots.

Tijdens de wintermaanden heb je bovendien de kans op walvissen te spotten. Wildlife Coast Cruises verzorgt deze onvergetelijke tour die zo’n 6 uur duurt. Naast walvissen zal je waarschijnlijk ook zeehonden, dolfijnen en bijzondere volgelsoorten waaronder de witkapalbatros tegenkomen.

 

Ga stargazen en spot de melkweg

Dacht je dat het ’s avonds saai was in Wilsons Promontory? Dan heb je het goed mis. Door de geïsoleerde ligging is de lucht enorm helder in Wilsons Prom, het is daarmee een zeer goede plek om sterren te kijken en de melkweg te spotten. En op sommige dagen zie je zelfs het magische zuiderlicht.

Wanneer je een camera bij je hebt, kan je er de meest bizarre foto’s schieten, die bijna nep lijken.

 

Wat kost de entree voor het Wilsons Promontory National Park?

De toegang tot het nationale park is helemaal gratis.

Ben je echter van plan een meerdaagse hike te doen, dan heb je de eerdergenoemde overnight hiking permit nodig, die 13,60 AUD per nacht kost. Deze haal je in het Tidal River Visitor Centre.

 

Hoe groot is het Wilsons Promontory National Park?

De totale oppervlakte van Wilsons Prom is 505 km², en in totaal zijn er zo’n 130 kilometer aan trails om te wandelen.

 

Zijn er speciale dingen waar je rekening mee moet houden?

  • Neem voldoende eten en drinken mee. Er is het Tidal River General Store & Take Away om spullen te kopen, maar hier heb je vooral het broodnodige en het is er nogal prijzig.
  • Tidal River, het belangrijkste knooppunt van Wilsons Prom, ligt op 30 minuten rijden van de ingang. Loop binnen bij het Tidal River Visitor Centre voor algemene informatie en tips. Je checkt hier bovendien in als je overnacht op de Tidal River Campground en wanneer je een meerdaagse wandeling doet haal je hier je overnight hiking permit.
  • De poorten van het nationale park zijn elke dag geopend tussen 08.00 uur en 17.00 uur. Dagjesmensen moeten daarom voor 17.00 uur het park verlaten.
  • De meeste wandelingen zijn goed gemarkeerd en onderweg heeft men op bordjes aangegeven hoelang je nog te gaan hebt.
  • Met een simkaart heb je normaal gesproken goed bereik in Wilsons Prom.
  • Het weer kan behoorlijk snel omslaan en het is er vaak een stuk koeler dan in bijvoorbeeld Melbourne. Neem dus voldoende warme kleding mee.
  • Het dichtstbijzijnde tankstation ligt in Yanakie, op 5 minuten rijden van de ingang. Het zal je weinig verrassen dat de benzine hier stikduur is, tank daarom bij voorkeur je auto vol in Melbourne.

 

Waar in en rond het Wilsons Promontory National Park raad ik je aan om te overnachten?

Als je meerdere dagen verblijft in Wilsons Prom dan is kamperen absoluut de leukste manier om er te overnachten. Zo kom je het beste in verbinding met de natuur. In het nationale park zijn, behalve de afgelegen kampeerplaatsen, twee grote campings met goede voorzieningen: Stockyard en de Tidal River Campground. Bij de laatstgenoemde heb je tevens houten hutten te huur. Wat verder een toffe ervaring is, is om in een safaritent bij Wilderness Retreats te overnachten.

Vanaf de camping bij Stockyard start -zoals ik al even zei- de wandeling naar de Big Drift, de zandduinen waarover ik eerder sprak.

Een andere mogelijkheid is om rond het nationale park te verblijven in een lodge of iets dergelijks. Denk bijvoorbeeld aan Buffalo 3958 (35 minuten reistijd) en de Prom Coast Holiday Lodge (25 minuten reistijd).

Dichterbij, op 5 minuten van de ingang van Wilsons Prom heb je bovendien het plaatsje Yanakie met wat accommodaties, al is het er door de locatie een stukje duurder dan wanneer je iets verder weg zit. Fijne plekken om te slapen zijn Black Cockatoo Cottages en Olivi.

 

Hoe zit het met transport in het Wilsons Promontory National Park?

Mocht je denken dat er een uitgebreid wegennetwerk is dan zal ik je alvast uit de droom halen. Dat is er namelijk niet. Er is welgeteld één weg naar het nationale park en die eindigt bij Tidal River, het meest toeristische deel van Wilsons Prom.

Veel van de stranden en wandelingen aan de westzijde van het park zijn overigens gewoon per weg bereikbaar, voor een groot deel geldt echter dat je er enkel te voet of met de boot naartoe kunt. Maar juist dit avontuur om bij de verlaten plekjes te komen geeft Wilsons Promontory voor velen een magisch tintje. Het is natuur in de meest pure vorm.

Publiek transport is er verder niet, eigen vervoer is daarom absoluut aan te raden. Tenzij je een dagtour hebt geboekt. In de zomer en tijdens Pasen is er trouwens wel een gratis shuttle-bus tussen Tidal River en de Telegraph Saddle Carpark.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan voor het Wilsons Promontory National Park?

Ik adviseer je om in ieder geval 3 volle dagen in het nationale park te verblijven. Heb je deze tijd niet, ga dan tenminste 1 dag en kies voor een van de dagwandelingen die ik in deze gids heb aangeraden, gecombineerd met een bezoekje aan het ‘zingende’ zand van Squeaky Beach.

 

Wat is de beste reistijd voor het Wilsons Promontory National Park?

Wilsons Prom kun je eigenlijk het hele jaar door wel bezoeken. Toch zal je met een aantal zaken rekening moeten houden.

In de zomer -december tot en met februari- wordt het er met name ’s weekends vrij druk. Ga daarom bij voorkeur doordeweeks als je in deze tijd naar de Prom wilt.

Om de drukte sowieso te vermijden zijn de herfst -maart tot en met mei- en lente -september tot en met november- betere opties.

Je zou ook aan de winter -juni tot en met augustus- kunnen denken, al kan het er dan in de nachtelijke uren behoorlijk koud worden. Overdag heb je echter veelal blauwe lucht en je komt er tijdens deze periode het minst andere mensen tegen. Augustus is met minima van 10°C en maxima van 13°C gemiddeld genomen de koudste maand. De winter is als gezegd de enige periode om walvissen te bewonderen.

 

Hoe kom je in het Wilsons Promontory National Park?

De belangrijkste toegangspoort tot het Wilsons Promontory National Park is Melbourne dat op krap 240 kilometer en 3 uur rijden ligt. Het makkelijkst is om met eigen vervoer te gaan, de bus zet je namelijk niet in Tidal River af maar bij Fish Creek. En de afstand van Fish Creek naar Tidal River is 55 kilometer.

Een andere optie die je hebt is het boeken van een dagtrip vanuit Melbourne, daarvoor is deze excursie een aanrader om te te doen.

 

Welke bestemmingen kan je na het Wilsons Promontory National Park bezoeken?

Door de afgelegen ligging kan het lastig zijn om te bepalen wat je volgende bestemming wordt tijdens je Australische roadtrip. Daarom zal ik een handje helpen.

Een van de logische volgende dingen om te doen is de roadtrip over de iconische Great Ocean Road. Het startpunt Torquay is 322  kilometer verderop, en daarmee om en nabij de 4 uur rijden. Je kunt eventueel een tussenstop maken in bijvoorbeeld Melbourne, mocht je de afstand teveel van het goede vinden.

Indien je direct wilt doorgaan naar het volgende natuurschoon, dan is het Grampians National Park serieus het overwegen waard. Let er wel op dat dit met 600 kilometer een behoorlijk stuk rijden is. Wederom is een tussenstop in Melbourne daarom aan te raden. Of ga naar de Grampians nadat je de Great Ocean Road gereden hebt.

Tot slot is het meer noordelijk gelegen Yarra Ranges National Park een aanrader om in je reis op te nemen. Vanuit Tidal River is het 269 kilometer en zo’n 4 uur rijden.

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw