Backpacken in Costa Rica: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Costa Rica is een uniek en divers land en heeft eigenlijk alles waar je als backpacker van droomt. Prachtige regenwouden, heerlijke stranden, hippiedorpjes, avontuur, adrenaline-activiteiten en bovenal enorm veel wildlife om te spotten. Zo ongeveer een kwart van het land is benoemd tot nationaal park, wat het een walhalla voor natuurfreaks maakt. Bovendien is het met 51.179 km² een vrij compacte bestemming, waardoor je in relatief korte tijd behoorlijk veel van het land kan zien.

Maar eerlijk gezegd zal ieder type reiziger zich hier buitengewoon goed vermaken, Costa Rica wordt niet voor niets door velen als een van de bijzonderste landen ter wereld ter wereld gezien, en staat bij tig mensen hoog op hun bucketlist vermeld.

Als jij binnenkort gaat backpacken in Costa Rica, lees deze complete gids dan goed door. Ik geef je alle info die je nodig hebt, denk aan de kosten, bestemmingen en de bijbehorende bezienswaardigheden en dingen waar je qua voorbereiding op moet letten. Als je verder nog vragen hebt, mag je die altijd aan me stellen in de comments 🙂 .

Backpacken in Costa Rica: de kosten

De La Fortuna Waterfall, die diep in het regenwoud verscholen ligt

Wat kost backpacken in Costa Rica? Is Costa Rica duur? Het zijn de geijkte vragen die mensen hebben die een reis naar de Latijns-Amerikaanse parel in het vooruitzicht hebben.

Zoals je wellicht al gehoord hebt is het absoluut geen goedkoop land, al is het zeker mogelijk om redelijk low-budget te reizen. Weet dat je in de kustplaatsen doorgaans anderhalf tot twee keer zoveel betaalt voor een slaapplek en eten.

Hieronder vertel ik je aan welke je kosten moet denken voor accommodatie, eten & drinken, transport en ten slotte tours & activiteiten. Daarnaast zal ik aangeven wat het benodigde dagbudget is voor je reis door Costa Rica.

Belangrijk: men maakt gebruik van de Costa Ricaanse colon (CRC), al kan je op veel plekken tevens met de dollar (USD) betalen. Beide munteenheden komen uit de pinautomaat. Terwijl ik deze gids schrijf is 620 CRC gelijk aan 1 euro.

De meest actuele wisselkoers kan je op deze website vinden.

Voor eten en drinken noem ik telkens de prijs in Costa Ricaanse colon (CRC). Voor de accommodaties heb ik de prijs in euro’s gezet, aangezien ik hiervoor gebruik heb gemaakt van Booking.com, dat simpelweg direct de prijzen in euro’s toont. heeft. Bij transport en de tours & activiteiten toon ik de prijs in USD, omdat dit simpelweg de gang van zake is in Costa Rica.

Accommodatie

Als backpacker zal je veelal in hostels slapen, ervan uitgaande dat je weinig trek hebt om te veel aan je accommodatie uit te hoeven geven. Een bed in een hostel zal je gemiddeld genomen tussen de 10 en 20 euro kosten. Voor een privékamer in een hostel is 30 tot 50 euro de richtprijs die je aan kunt houden. Wanneer ik het goedkoopste hostel in Costa Rica opzoek, kom ik uit op 7 euro per nacht. Aan de andere kant verschijnt er ook een hostel van 30 euro per nacht. Het verschilt dus nogal.

Kies je voor een hotel, dan zal je merken dat je kosten al snel omhoog gaan. Denk hierbij aan 50 tot 70 euro voor een basic-kamer. Hetzelfde geldt voor een slaapkamer in een eco-lodge. Goedkoper is zeker mogelijk hoor, zo heb je net zo goed hotels en eco-lodges die kamers aanbieden voor 30 euro. Maar goed, ik heb het dan ook over gemiddelden.

 

Eten en drinken

Het nationale gerecht van Costa Rica is ‘gallo pinto’, wat rijst is met bonen en ei, vaak als ontbijt gegeten met een stevige bak koffie erbij. Zo’n gallo pinto is het goedkoopst bij een lokale eetzaak -een ‘soda’-, waar het je 3.500 tot 5.000 CRC kost. Voor lunch en avondeten is de ‘casado’ populair, het bestaat uit rijst, bonen, salade, gekookte groenten en vlees of vis naar keuze. Bij een soda kost dit gerecht 3.500 tot 5.000 CRC.

En je zou het misschien niet verwachten, maar pizza is een van de bekendere dingen die locals eten. Voor een grote pizza betaal je grofweg 4.500 tot 6.000 CRC.

Een biertje zal telkens rond de 2.000 CRC geprijsd zijn, cocktails tussen de 4.500 en de 6.000 CRC en voor een espressokoffie kan je rekenen op 1.200 CRC. Kies je voor een cappuccino of een latte, dan zal de prijs eerder richting de 1.600 CRC gaan. Een fles water van 1,5e liter kost je rond de 1.000 CRC, en vooral dat is best wel aan de prijs. Het bijhebben van een waterfilter is daarom zeker aan te raden tijdens je trip door Costa Rica.

Ga je naar een toeristisch gebied dan heb je een wat hoger budget nodig. Voor een bord met seafood, aardappelen en groenten is 12.000 CRC tot 17.000 CRC normaal. Een hamburger met friet is zo rond de 10.000 CRC geprijsd.

Zelf koken is trouwens ook mogelijk en zal je het meest besparen. In de meeste hostels vind je een gezamenlijke keuken die door alle gasten mag worden gebruikt.

Tot slot is de 10% service charge en de 13% belasting iets om rekening mee te houden. Deze 23% komt doorgaans bij het verschuldigde bedrag. Daarbovenop fooi geven is dus niet nodig.

 

Transport

Wanneer je gebruikmaakt van de lokale bussen dan zal je verbaasd zijn hoe goedkoop dit is. Een busrit van bijvoorbeeld La Fortuna naar Monteverde (8 uur reistijd) kost je 5 tot 10 USD. Voor shuttle-bussen (minivans) betaal je echter al snel 60 USD. Een behoorlijk verschil dus. Echter, de lokale bussen kunnen er nogal eens erg lang over doen, helemaal als je moet overstappen. Zo doet de publieke bus van La Fortuna naar Monteverde er 8 uur over omdat je overstapt in Tilaran waar je op de volgende bus wacht. Met de shuttle-bus, daarentegen, ben je slechts 3 tot 4 uur onderweg.

Mensen die op vakantie gaan naar Costa Rica kiezen er nogal eens voor om een auto te huren. 30 tot 45 USD per dag voor een standaardmodel is daarbij een vrij normale prijs. Een internationaal rijbewijs heb je niet nodig. Check Discover Cars voor de beste prijzen.

Het vliegtuig is een andere optie die je hebt, al maken de meeste reizigers hier gezien de compactheid van Costa Rica geen gebruik van. Om je een indruk te geven: Costa Rica is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland. Prijzen beginnen doorgaans rond de 70 USD voor een enkele vlucht.

Trouwens, als je Costa Rica per vliegtuig verlaat via de hoofdstad San José, betaal je een zogeheten exit tax van 30 USD.

 

Tours en activiteiten

Raften, ziplinen, een trektocht door de jungle; het zijn de typische activiteiten die de echte avonturier aantrekt. Aan zulke activiteiten hangt echter wel een prijskaartje, zo betaal je om te ziplinen al snel 50 USD, de toegang tot nationale parken bedraagt meestal 15 USD en voor een middagje raften is 80 USD vrij normaal.

Laat ik het wat specifieker voor je maken.

Een dagtour in het Corcovado National Park bedraag 100 USD, terwijl de driedaagse expeditie door de jungle 395 USD kost. De boottocht door het Tortuguero National Park is met 35 USD relatief betaalbaar. Toegang tot het Cloud Forest Biological Reserve kost 25 USD en tot het Arenal Volcano National Park 15 USD.

Al met al betaal je in Costa Rica vrijwel voor iedere bezienswaardigheid. Voor het zien van de La Fortuna Waterfall ben je bijvoorbeeld 18 USD kwijt, voor de Místico Arenal Hanging Bridges 25 USD, voor de Tabacon Hot Springs 80 USD en voor het La Paz Waterfall Gardens Nature Park 50 USD. Zelfs om schildpadden eieren te zien leggen in Tortuguero betaal je 35 USD.

Mijn neefje zei gekscherend: “Het voelt soms een beetje alsof je in de Efteling bent. Je betaalt 20 euro, loopt over een pad naar de bezienswaardigheid en dat is het dan.” Sommige dingen moet je dus zien te ontwijken of met mate doen.

In het algemeen zal je zien dat de activiteiten ergens tussen de 15 en de 100 USD geprijsd zijn.

Budget per dag Costa Rica

Met omgerekend 30 tot 40 euro per dag zou het als echte backpacker in Costa Rica moeten lukken. Je slaapt hierbij in hostels, doet veelal goedkope of activiteiten zonder gids -denk aan hiken en stranden bezoeken- en eet bij lokale tentjes of kookt zelf. Zo nu en dan ga je bovendien een avondje op stap.

Wil je echter ietsje comfortabeler reizen en relatief veel dingen ondernemen, dan zal je al snel 50 euro of meer kwijt zijn. Je doet in dit geval niet gek of zo, maar op de activiteiten en sneller transport (shuttle-bussen) staat nou eenmaal een prijs.

Backpacken in Costa Rica: bestemmingen en bezienswaardigheden

Wat is er te doen in Costa Rica? Wat mag je niet missen? Een ding staat vast: het land is ongelofelijk veelzijdig. In dit gedeelte bespreek ik tien toffe bestemmingen om in je reis op te nemen.

 

1. Ga hiken in het Corcovado National Park

Aapjes zoals deze kom je veel tegen in Corcovado 🙂

Nee, het schiereiland ligt niet op de geijkte route, maar het Corcovado National Park (Spaans: Parque Nacional Corcovado) is de natte droom voor natuurliefhebbers en absoluut een van de parels van Costa Rica. Nu denk je misschien dat dit een loze kreet is, alleen wat als ik je vertel dat het natuurgebied bekendstaat om het meest biodiverse ecosysteem ter wereld?

In deze ongerepte jungle leven bijzondere dieren zoals tapirs, poema’s, allerlei soorten apen en de zeldzame harpij. Bovendien barst het er van de kleurrijke kolibries. En nog iets: er leven angstaanjagende spinnen in boomstronken. De gids tikt met een stukje hout op de stronk, waarna er even niks gebeurt. Uit het niets snelt er dan ineens een vogelspin uit het holletje en schrik je je rot haha.

Gaaf is om hier een twee- of driedaagse tocht door de jungle te doen, waarbij je de mooiste plekjes van het regenwoud te zien krijgt, terwijl een lokale gids je alle ins en outs vertelt.

 

2. Kajak door het regenwoud in het Tortuguero National Park

Kajakken door de wildernis van Tortuguero

Het Amazoneregenwoud, maar dan in Costa Rica. Zo zou je het weelderige Tortuguero gelegen aan de Caribische kust kunnen omschrijven. Dit nationale park staat daarnaast bekend als een van de belangrijkste broedplekken voor de bedreigde groene schildpad.

Een vette activiteit om er te doen is in een kajak springen en door de prachtige omgeving te peddelen, zonder last te hebben van motorgeluiden. De andere dag gebruik je om door het oerwoud te lopen. Hagedissen, papegaaien, apen, kolibries; allerlei prachtige dieren komen langs. Verder is het een onvergetelijke ervaring om ’s avonds naar het strand te gaan om met eigen ogen te zien hoe de schildpadden eieren leggen.

Ik raad je aan om hier een dag of twee heen te gaan en zo maximaal van alle natuur en de dieren te kunnen genieten. Je komt er helemaal tot rust. Het stadje Turtuguero heeft bovendien een leuk sfeertje met wat bars en restaurantjes. Vanuit de hoofdstad San José worden trouwens dagtrips naar Tortuguero aangeboden, mocht je niet alle tijd van de wereld hebben.

 

3. Ontdek het leuke Monteverde

Een hangbrug in het Monteverde Cloud Forest Biological Reserve

Monteverde is beroemd om haar geweldige koffie en het doen van een tour bij een koffieplantage is daarom een echte aanrader. Mocht dit je wellicht wat stoffig in de oren klinken, dan kan je natuurlijk ook gewoon lekker een bakkie gaan doen bij een van de koffiebars in het stadje.

Daarnaast is het Monteverde Cloud Forest Biological Reserve een fijne plek om te wandelen en vogels spotten. Maar bijvoorbeeld ook tarantula’s. Een gids is daarvoor overigens wel aan te raden, omdat deze er een goed oog voor heeft. Dit is echter niet dé plek in Costa Rica als je voor wildlife komt, daarvoor zijn er betere bestemmingen.

En nog iets: als er naast koffie iets is dat groeit als kool in Costa Rica is het wel cacao. En hoe gaaf is het om daar zelf chocola van te leren maken bij een lokale cacaoboerderij? Zo kom je te weten hoe het proces van boon tot reep precies werkt, en kan je naderhand natuurlijk de heerlijke chocola proeven. Er zijn verschillende plekken waar je een zogeheten chocolate tour kunt doen in Monteverde, bijvoorbeeld bij Cabure Chocolate Tour. Overigens heb je door heel het land verschillende bedrijfjes die zulke tours aanbieden.

Wellicht ben je nog op zoek naar een mooi stukje natuur? Een indrukwekkende waterval in de omgeving is de San Luis Waterfall, die liefst 100 meter hoog is. Verder weg, op 118 kilometer, ligt de Rio Celeste Waterfall. Ze behoort, ondanks de geringe hoogte van 30 meter, tot de mooiere watervallen van Costa Rica.

Verder is het in Monteverde met bars, koffietentjes en eetzaakjes gezellig om een paar dagen rond te hangen en andere backpackers te ontmoeten. Het is dan ook een van de bekendere hotspots van Costa Rica.

 

4. Ga naar het surfplaatsje Pavones

De zuidelijke Pacifische kust van Costa Rica is bekend om haar fijne surfdorpjes, en daar is Pavones er een van. Het straatbeeld bestaat uit hippies, backpackers en langharige surfers, waarvan er veel ooit naar Pavones kwamen om te reizen maar vervolgens nooit meer vertrokken zijn.

Het ultieme surfstrand is Playa Pavones met de op een na langste links brekende golf ter wereld. Surfervaring is wel vereist. Zwemmen is hier helaas niet aan te raden, daarvan is het simpelweg te gevaarlijk. Verder is het leuk om er te genieten van de zonsondergang.

 

5. Bezoek La Fortuna voor hot springs en vulkanen

De Irazu-vulkaan met haar onwerkelijke kratermeer

Ben je in voor hiken in een vulkanische omgeving om naderhand bij te komen in natuurlijke warmwaterbronnen? Dan is een bezoek aan La Fortuna en het Arenal Volcano National Park zeer zeker vet om te doen. Er is een mooie trail aangelegd aan de voet van de vulkaan, en een die je die bij Lake Arenal brengt. Een andere optie is om te ziplinen door de jungle. De Arenal-vulkaan is 1.633 meter hoog en mag vanwege veiligheidsredenen echter niet worden beklommen. Wel heb je met de vulkanen van het Irazú Volcano National Park en het Parque Nacional Volcán Poás twee prachtige alternatieven in de nabijheid van La Fortuna.

Overigens is een gids overbodig om het nationale park van Arenal te verkennen. Op de straten van La Fortuna zal je regelmatig door ze worden benaderd, maar laat deze aanbiedingen lekker links liggen. Deze dagtour is trouwens wel populair, je bezoekt onder meer de La Fortuna Waterfall, luncht in een Aboriginaldorp en eindigt de middag in een warmwaterbron.

En om door te gaan op de warmwaterbronnen, rondom La Fortuna stikt het ervan. La Lagunas, Perdido, Club Rio en de Paradise Hot Springs zijn er bijvoorbeeld vier. Een erg gave ervaring is om een nachtje in het Chachagua Rainforest Hotel & Hot Springs te slapen, je verblijft dan middenin de jungle direct aan de hot springs en tussen allerlei tropische vogels, zoals toekans en kolibries in werkelijk schitterende kleuren.

Overnachten in het prachtige Chachagua Rainforest Hotel & Hot Springs

In de omgeving van La Fortuna zijn ook nog mogelijkheden op het gebied van canyoning en raften, mocht je net wat meer spanning en sensatie zoeken. Voor canyoning is Maquique Adventure Canyoning een goede touroperator om je trip te boeken. Ten slotte is er de La Fortuna Waterfall die een bezoekje waard is.

 

6. Voel de reggae-vibes in Puerto Viejo

Playa Chiquita, een prachtig Caribisch strandje in Puerto Viejo

Aan de Caribische kant van Costa Rica ligt het populaire backpackersplaatsje Puerto Viejo. Ze is bezaaid met goudkleurige stranden, surf- en snorkel-spots en je kunt er lekker een avondje op stap gaan. De heerlijke rasta-sfeer die er hangt zorgt voor een totaal andere vibe dan in de rest van het land. Plezier is hier gegarandeerd.

Playa Cocles is het bekendste strand en geliefd onder zowel surfers als mensen die komen om te chillen. Wil je surflessen volgen, loop dan bij een van de surfscholen binnen. Vlakbij heb je tevens meerdere yogascholen, veelal opgezet door de talloze expats die in het dorpje wonen.

Wanneer je de rust en natuur graag opzoekt, dan is een uitstapje naar het nabijgelegen Cahuita National Park de moeite waard. Snorkelen is hier een aanrader, en met een beetje geluk zal je schildpadden tegenkomen op het strand.

Als je behoefte hebt aan levendigheid en gezelligheid, dan is Puerto Viejo hoe dan ook een bestemming om in je rondreis door Costa Rica op te nemen.

 

7. Ga raften op de Pacuare River

Costa Rica is zeker ook een bestemming voor adrenaline-junkies, en raften op de Pacuare River is een van de typische activiteiten die in dat straatje past. Extreem avontuur is gegarandeerd, net zoals je veiligheid gelukkig. Want de gidsen met wie je op pad gaat zorgen ervoor dat alles op en top geregeld is.

Eenmaal in het bootje is het peddelen -en overleven- geblazen. De stromingen hebben ieder hun eigen naam, waarvan ‘Terciopelo Snake’, ‘Double Drop’, ‘Upper and Lower Huacas’, ‘Pin ball’ en ‘Magnetic Rock’ er een aantal zijn.

Daarnaast is het landschap waar je doorheen vaart ook nog eens supermooi. Watervallen, kloven en bijzondere dieren; het komt tijdens deze dag allemaal langs.

Je kunt deze tour tevens als dagtrip doen vanuit San José. Anders raad ik je aan om naar Turrialba te gaan. In de route die ik verderop voor je heb reis je van Uvita naar Turrialba. Een indrukwekkende plek om te stoppen voor de lunch tijdens deze trip is Miriam’s Quetzals, want je hebt er een heleboel mooie vogels om tijdens het eten naar te kijken.

 

8. Blijf een paar dagen in het leuke Uvita

De Nauyaca Waterfall ligt op krap 30 kilometer van Uvita en kan je per bus bereiken

Op zo’n 70 kilometer van het Corcovado National Park en aan de Pacifische kust ligt het sfeervolle backpackersdorpje Uvita. De regio bestaat uit veel groen, bergachtige landschappen en watervallen. In het plaatsje zelf vind je nog onverharde wegen en flink wat leuke eetzaakjes, cafés, biertuinen en koffiebarretjes. En natuurlijk Uvita Beach. Daarnaast hangt er een fijne, laidback vibe. Als er een bestemming is waar je wel eens langer zou kunnen blijven dan verwacht, is het Uvita wel.

Veel backpackers kiezen ervoor om een uitstapje te maken naar het Ballena National Marine Park, dat beroemd is vanwege de zandbank die bij laagtij verschijnt en de opmerkelijke vorm van een walvisstaart heeft. Daarvoor moet je zijn bij Punta Uvita, bekend onder de Engelse naam ‘Whale Tail Beach’.

Over walvissen gesproken, whale watching is een ander populair iets om te doen in Uvita. En het fijne is dat dit het gehele jaar kan, al zijn juli tot en met oktober extra bijzonder omdat dan de bultrugwalvissen migeren vanuit Antarctica.

In Uvita en omstreken vind je verder een boel watervallen, waarvan de meest spectaculaire de Nauyaca Waterfall van 61 meter hoog is. Dichterbij ligt de Catarata Uvita, oftewel de Uvita Waterfall. Behalve afkoelen in de bassins kan je hier van de waterval afspringen.

Indien je wildlife wilt zien ga dan vroeg uit de veren en bezoek het Tesoro Escondido Reserve of de Hacienda Baru Wildlife Refuge in Dominical.

Voor een onvergetelijke snorkelervaring ga je naar Caño Island, gelegen in het Caño Island Biological Reserve. Duiken is ook mogelijk; schildpadden, haaien, roggen en mantaroggen zijn een aantal fascinerende wezens die langs zullen komen.

Wat ten slotte een aanrader is, is om een daguitstapje naar Arco Beach te maken en daarna bij het met jungle omzoomde Aracari Restaurant naar de zonsondergang te kijken. Met een lekkere cocktail erbij natuurlijk!

 

9. Ontdek het mooie en gezellige Manuel Antonio

Een bijzondere swainson-toekan in het Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio is bekend om haar nationale park en stranden, en je hebt er bovendien gezellige bars en eettentjes. Door de vele toeristen is het echter niet de meest authentieke plek van Costa Rica, al kan het voor de afwisseling best prima zijn.

Wat is er zoal te doen in deze kustplaats?

Het Manuel Antiono National Park is absoluut het hoogtepunt in de regio. Dit immense natuurgebied is een aaneenschakeling van tropisch regenwoud, fraaie stranden en verrassend goede plekken om te duiken en snorkelen. Wel zeg ik er meteen bij dat dit een van de populairste nationale parken van het land is, waardoor het er vaak nogal druk wordt. Ga daarom zo vroeg mogelijk en vermijd bij voorkeur de weekenden en vakanties. Zoek je nog een plek die je in een sprookje doet wanen? Loop dan naar Biesanz Beach.

Verder kun je relaxen op de stranden die je in het strandplaatsje vindt: Playa Manuel Antonio en Playa Espadilla zijn daarbij geliefde spots. Surfen bij Jaco Beach en Hermosa is iets anders om aan te denken. Ook als beginner kan je hier prima terecht. En wat denk je van ziplinen door het regenwoud? Tot slot is een uitstapje naar het jungle-eiland Damas een activiteit om op je lijstje te zetten.

Verblijf je liever in een wat rustigere bestemming rond het nationale park? Dan is Quepos een betere optie om heen te gaan dan Manuel Antonio. Of ga naar Playa Matapalo, een mooi strand waar je niet of nauwelijks toeristen tegenkomt. Playa Matapalo ligt precies tussen Manuel Antonio en Uvita in, en is daarmee een goede uitvalsbasis om beide plekken te bezoeken. Mijn neefje heeft me nog een leuke accommodatietip gegeven: Jardin de los Monos, een B&B middenin de natuur die wordt gerund door een Nederlander. Je zult er meer dieren spotten dan in menig nationaal park: apen, luiaards, papegaaien, kolibries en ga zo maar door.

 

10. Bezoek het paradijsje Bocas del Toro

Het bounty-eiland Zapatilla

Oké, strikt genomen hoort Bocas del Toro bij Panama, maar de archipel ligt voor de kust van Costa Rica en is zodoende vrij eenvoudig te bereiken. Het is voor velen hun ideale afsluiter na de hoogtepunten van Costa Rica gezien te hebben, omdat je er lekker kunt bijkomen op een van de bounty-stranden en daarna volledig ontspannen naar huis zult keren. Echte droomplekken zijn Polo Beach op Isla Bastimentos, Zapatilla Island, Bluff Beach op Isla Colon, Boca del Drago Beach op Isla Colon en Starfish Beach op Isla Colon.

Goed om te weten is dat je vanuit San José kunt vliegen naar Bocas del Toro, een vlucht van 50 minuten. Helaas is het wel behoorlijk prijzig, daarom is het wellicht beter om met de bus en boot te reizen. Dit is mogelijk vanuit Puerto Viejo, je komt dan aan op Isla Colon, een van de eilanden behorende bij Bocas del Toro met tal van fotogenieke stranden om te relaxen, zwemmen of snorkelen.

 

Voorbereiding backpacken in Costa Rica: wat je moet weten

De Geelvleugelara, een papegaai die je in Costa Rica ‘gewoon’ in het wild tegenkomt

Tot slot is het handig om te weten waar je aan moet denken voor je naar Costa Rica afreist. Denk bijvoorbeeld aan de beste reistijd, visumzaken, vaccinaties en je reisverzekering. Handige info over zulke onderwerpen lees je hieronder.

 

1. Beste reistijd Costa Rica

Costa Rica kent twee seizoenen: droog en nat. Het droge seizoen loopt van november tot en met april, terwijl het natte seizoen in mei tot en met oktober valt. Het spreekt voor zich dat het droge seizoen de voorkeur heeft, al betekent ‘nat’ echt niet persé continue regenval. In het droge seizoen zal je net zo goed met plensbuien te maken hebben.

Met name in december en januari wordt het er extra druk, met Amerikanen en Europeanen die de winter in hun eigen landen ontvluchten. Die periode zou ik daarom proberen over te slaan. Ditzelfde is het geval voor Pasen.

Wel is het goed om te weten dat het weer in Costa Rica tussen de Pacifische en de Caribische kant behoorlijk kan verschillen. Juli en augustus zijn twee maanden waarin de kans op het minste regen in het gehele land het grootst is. Oktober, daarentegen, is normaal gesproken de natste maand en kun je daarom beter mijden.

 

2. Route Costa Rica

Om je te helpen met je reisplanning heb ik een leuke backpackroute door Costa Rica voor je uitgestippeld. De reisduur is om en nabij de 3 weken en je reist telkens met de bus. Tussen Uvita en Puerto Viejo maak je een tussenstop in Turrialba, dit om te raften op de Pacuare River.

  • Aankomst in San José (1 nacht)
  • Tortuguero (2 nachten)
  • La Fortuna (3 nachten)
  • Monteverde (2 nachten)
  • Uvita (3 nachten)
  • Puerto Jimenez (1 nacht)
  • Corcovado National Park (tweedaagse hike)
  • Puerto Jimenez (1 nacht)
  • Uvita (1 nacht)
  • Turrialba (1 nacht)
  • Puerto Viejo (3 nachten)
  • Vertrek vanuit San Jose (1 nacht)

Mocht je nog iets willen ondernemen in de San José, dan is de San Jose Bites and Sights Walking Tour een echte aanrader. Je ontdekt de lokale gedeeltes van de stad en in korte tijd kom je van alles te weten. Je gaat ook ‘empanadas’ leren maken.

Heb je tijd over? Reis dan Vanuit Puerto Viejo naar Bocas Del Toro om je avontuur af te sluiten in een paradijs.

Over het algemeen geldt dat hoe zuidelijker je gaat, hoe puurder het wordt. Het noorden is simpelweg toeristischer en je betaalt er werkelijk voor alles. Ook om over een simpel pad naar een waterval te lopen. Op een gegeven moment heb je die dingen wel gehad, en ben je waarschijnlijk op zoek naar de authentiekere ervaringen.

 

3. Visum Costa Rica

Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort waarmee je recht hebt om 90 dagen door Costa Rica te reizen. Je hoeft dus geen visum aan te vragen.

Indien je langer dan de gestelde 3 maanden wilt blijven, dan kan je een speciaal visum regelen via de Ambassade van Costa Rica in Den-Haag.

 

4. Geld Costa Rica

Zoals ik al heb verteld is de munteenheid van Costa Rica de Costa Ricaanse colon (CRC). Briefgeld is beschikbaar in 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en de amper gebruikte 50.000 CRC. Er zijn tevens munten, die men ‘céntimos’ noemt: 25, 50, 100, en 500. Verder is ook de Amerikaanse dollar (USD) een veelgebruikte munt om mee te betalen.

Hoe zit het met pinnen in Costa Rica? Pinnen met je Nederlandse bankpas lukt niet altijd bij iedere bank in Costa Rica, al kan je bij de banken BAC Credomatic en Banco Nacional de Costa Rica normaal gesproken wel terecht. Zorg bij voorkeur dat je altijd wat cash bij je hebt en eventueel een VISA of Mastercard, die bij meer banken werken. Je kunt zowel CRC als USD pinnen. Je betaalt doorgaans een commissie van 1.500 tot 2.000 CRC pet transactie plus de kosten die je bank rekent. Het maximumbedrag dat je kunt pinnen ligt tussen de 100.000 en de 300.000 CRC, afhankelijk van de bank waar je gebruik van maakt.

 

5. Vaccinaties en inentingen Costa Rica

Geen enkele inenting is verplicht om Costa Rica binnen te komen. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel vereist wanneer je uit een risicoland voor gele koorts gereisd komt.

Door de GGD worden DTP en Hepatitis A echter wel aanbevolen. Dit is uiteindelijk je eigen keuze, de kans is overigens groot dat je deze vaccinaties ooit al hebt genomen voor eerdere reizen.

Is er malaria in Costa Rica? Er komt amper malaria voor in Costa Rica, enkel in de provincie Limón worden muggenwerende maatregelen aangeraden. Malariapillen heb je in ieder geval niet nodig.

 

6. Veiligheid Costa Rica

Hoe veilig is Costa Rica? Het antwoord op deze veelgestelde vraag is vrij simpel: veilig. Costa Rica is een van de veiligere landen van Centraal-Amerika.

Ook als vrouw kan je hier prima in je eentje backpacken. Wel blijft de gouden reisregel ook in dit land gelden: doe geen dingen die je thuis niet zou doen en gebruik je gezond verstand. Ga bijvoorbeeld niet in het donker in je uppie rondlopen buiten de toeristische gebieden.

 

7. Reisverzekering Costa Rica

Voorkom dat je voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Geen idee welke te kiezen? In dit eenvoudige stappenplan vertel ik je hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.

Om verschillende aanbieders te vergelijken, maak ik altijd gebruik van Independer.nl.

 

8. Vliegticket Costa Rica

Zelf boek ik mijn vluchten nagenoeg altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

9. Paklijst Costa Rica

Wat neem je mee naar Costa Rica? En net zo belangrijk: welke items laat je lekker thuis? Bekijk mijn superlichte inpaklijst die ik zelf gebruik voor mijn reizen over de wereld.

 

10. Accommodatie Costa Rica

Voor je aankomst in San José is het handig om alvast je eerste accommodatie te boeken. Bekijk hiervoor het ruime aanbod op Booking.com.

 

11. Vervoer Costa Rica

Je transport door Costa Rica regel je eenvoudig via Bookaway.

 

12. Tours en activiteiten Costa Rica

Je uitstapjes boek je eenvoudig ter plekke, maar in sommige gevallen is het handig om alvast online te reserveren. Zeker als je een route hebt uitgestippeld en ongeveer weet waar en wanneer je bent. Of wanneer je gewoonweg geen zin hebt om naar een touroperator te gaan, en 1 of 2 dagen van tevoren chillend in je bed je tour geregeld wilt hebben.

In die gevallen adviseer ik je om te kijken bij Get your Guide, zij bieden een boel leuke tours aan en werken samen met lokale organisaties.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw