Reisverzekering afsluiten: het ultieme stappenplan

Het afsluiten van een reisverzekering is niet het meest sexy onderwerp dat je kunt bedenken. Toch is het van belang om dit te doen, zodat je niet onverhoopt voor vervelende (financiële) verrassingen komt te staan. Voor mij is het in ieder geval essentieel, omdat ik waarschijnlijk lang wegga.

Belangrijk om te weten, is het volgende:

 • Mijn reis heeft geen einddatum. Ik kan 4 maanden, 1 jaar, 2 jaar of langer weggaan. Ik zie het allemaal wel.
 • Ik start in Azië en ga wellicht tevens naar Nieuw-Zeeland en Australië. Andere opties zijn ook mogelijk, zoals bijvoorbeeld Zuid-Amerika of Centraal-Amerika.
 • Het kan zo zijn dat ik een baantje neem.

In dit artikel laat ik je in zeven eenvoudige stappen zien hoe ik bij de keuze van mijn reisverzekering ben uitgekomen. Ik hoop dat jij er iets aan hebt voor je eigen backpack-avontuur dat komen gaat.

Ik teken hierbij aan dat ik deze gids in augustus 2016 schreef, vlak voor mijn -zo zou later blijken- bijna 3 jaar durende reis. Nu, in 2020, heb ik alle stappen en informatie geüpdatet, zodat je het volledige stappenplan ook vandaag de dag kunt gebruiken.

 

Stap 1: uitzoeken wat de maximale reisduur per verzekeraar is

Om te beginnen, ben ik op de vergelijk-website Independer gaan kijken wat mijn opties zoal zijn.

Allereerst is het goed om te checken wat de maximale reisduur is per reisverzekeraar. Immers, als ik maar voor 2 maanden achtereen een reis mag maken, dan heb ik daar vrij weinig aan. Ik reis immers voor onbepaalde tijd.

Het blijkt dat via Independer de maximale verzekeringsperiode 365 dagen is, oftewel 1 jaar. Ga je langer op reis, dan heb je ook nog andere opties. Daarover vertel ik je verderop meer.

 

Stap 2: de reisverzekering is doorlopend, dan ben ik toch altijd verzekerd?

Nu ik het bovenstaande weet, snap ik nog niet helemaal de logica. Voor de doorlopende reisverzekering van FBTO geldt bijvoorbeeld dat ik er 1 jaar aan vastzit en dat daarna het contract stilzwijgend met nog eens een jaar wordt verlengd. Wel kun je de verzekering eerder stopzetten, FBTO zegt namelijk het volgende:

“Stopt de verzekering eerder? Dan kunt u premie terugkrijgen. U krijgt alleen premie terug die u heeft betaald voor de periode nadat de verzekering gestopt is.”

Kijkend naar de automatische verlenging met nog eens een jaar dacht ik het volgende: als ik in dit geval langer op reis blijf dan 365 dagen dan wordt de polis automatisch verlengd. Oftewel, ik ben dan alsnog verzekerd, toch?

Dit is dus niet het geval. Ik heb hiervoor speciaal met Independer gebeld en zij hebben me uitgelegd dat ik voor maximaal 365 dagen achtereen gedekt ben, ongeacht hoeveel reizen ik in dat jaar maak overigens.

Is hier een oplossing voor? Het gesprek met Independer heeft (gelukkig) uitgewezen van wel. Wil ik langer dan een jaar gaan backpacken, dan zal ik (officieel gezien) terug moeten komen naar Nederland. Hieronder een voorbeeldje:

 

Voorbeeldsituatie

Ik sluit een verzekering van 365 dagen af en wil 1,5 jaar gaan reizen. Om te vermijden dat ik niet onverzekerd ben, kan ik ergens in jaar 1 teruggaan naar Nederland.

Vervolgens vlieg ik op een willekeurige datum naar de volgende bestemming van mijn reis. De polis wordt in het 2e jaar stilzwijgend verlengd en is vanaf dan iedere dag opzegbaar.

Voor de verzekeraar is het in dit geval formeel zo dat ik een nieuwe reis maak en daarom weer voor 365 dagen verzekerd ben. Zij kunnen naar een ticket vragen dat als bewijs dient. De vraag is natuurlijk of ze dit doen. Als ze dit doen én ik ben na 365 dagen niet teruggekomen, is een nep-ticket natuurlijk zo gemaakt. Dit houden we uiteraard onder ons 😉 .

 

Stap 3: de prijzen vergelijken

Nu ik een stukje wijzer ben geworden, is het goed om te kijken wat de verzekeringen mij daadwerkelijk gaan kosten. Hiervoor ga ik naar de website Independer.nl en vul ik de volgende criteria in:

 • Doorlopende reisverzekering.
 • Waar ga je heen? ‘Wereld’.
 • Hoe lang ga je maximaal aaneengesloten op vakantie? ‘365 dagen’.
 • Welke dekking heb je nodig? ‘Werelddekking’, ‘Geneeskundige kosten’ en ‘Overlijden en blijven invaliditeit’.
 • Wil je een annuleringsverzekering? ‘Nee’.

Je hebt ook de mogelijkheid om ‘Onderwatersport’ aan te vinken. Independer zegt hierover het volgende:

“Als je onderwatersport gaat beoefenen heb je deze dekking echt nodig. Je (gehuurde) materiaal en geboekte lessen zijn dan verzekerd. Andere extra dekkingen zijn ook alleen geldig als je deze aanvulling kiest.”

Mijn conclusie: ook al ben je van plan om je duikbrevet te halen, dan nog zou ik deze optie niet kiezen. Immers, wat is de kans dat je gehuurde materiaal kapotgaat? Bovendien zal een normale duikschool jou niet voor eventuele kosten laten opdraaien. En wanneer je ziek bent, kun je in overleg met je duikschool de data meestal wel verzetten. Bij sommige verzekeraars zit deze dekking overigens standaard in het pakket dat men aanbiedt.

Op basis van het bovenstaande komt er het volgende resultaat uit:

Er is dus al een optie voor €7,86 per maand. Niet slecht wat mij betreft.

Goed om te weten is dat bij FBTO je reisbagage verzekerd is tot €2.500, bij OHRA tot €5.000 en bij Centraal Beheer kan ik dit bedrag zo snel niet vinden, zij spreken in hun voorwaarden enkel over het maximale bedrag per verloren item. Ook heb je bij FBTO een eigen risico van €100 en bij OHRA van €70, terwijl dit bij Centraal Beheer €0 is.

Echter, er is hier wel een probleem waar ik rekening mee moet houden. Als ik ga werken, ben ik bij de bovenstaande aanbieders niet verzekerd. Hiervoor zal ik de optie ‘Zakenreis’ moeten aanvinken. Als ik dit doe, komt er het volgende uit:

Zoals je ziet, zijn er van de drie aanbieders nog twee over en stijgen de premies, maar ik ben nu wel verzekerd voor werken op reis. Let wel op: wat zeggen de specifieke verzekeraars over zakenreizen?

FBTO en Centraal Beheer zeggen er het volgende over:

FBTO: “Je zet ‘Zakenreizen’ aan als je weggaat voor zakenreizen, stage, studie, vrijwilligerswerk of vakantiewerk in het buitenland.”

Centraal Beheer: “U kunt uw Doorlopende Reisverzekering uitbreiden met de keuze Zakenreis. U bent dan verzekerd tijdens uw zakenreizen.” Het is niet geheel duidelijk hoe Centraal Beheer ‘zakenreis’ definieert. Een telefoontje met hen gaf me echter een duidelijk antwoord: ook werken op reis valt hieronder.

Een verschil tussen beide aanbieders is dat in de standaard-reisverzekering (dus zonder de optie ‘Zakenreizen’) bij FBTO vrijwilligerswerk, studie of stage niet verzekerd zijn en bij Centraal Beheer wel.

Opmerking: het is niet zo dat je in dit geval helemaal onverzekerd bent als er iets met je gebeurt tijdens het uitvoeren van werk. Je Nederlandse zorgverzekering zal namelijk de medische kosten vergoeden die je in Nederland zou maken.

Echter, voor het verschil tussen het buitenlandse en Nederlandse tarief ben je niet gedekt, indien je onverzekerd bent voor werken in het buitenland.

Een kanttekening bij de opmerking hierboven: wanneer je betaald werk in het buitenland gaat doen, kan je recht op zorgverzekering komen te vervallen. Een doorlopende reisverzekering zal in dit geval ook geen dekking meer bieden.

Op de website van de Rijksoverheid is hier meer informatie over te vinden. Zo staat er bijvoorbeeld dat als je langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijft, je verplicht bent tot het uitschrijven bij de gemeente. Een gevolg kan zijn dat je geen zorgverzekering meer mag aanhouden.

Echter, voor mij geldt dit volgens de Belastingdienst niet, omdat ik vanwege mijn eigen bedrijfje financiële banden met Nederland heb. Daarover vind je meer op de website van de Belastingdienst.

Nog iets: hoe en of dit door gemeenten wordt gecontroleerd, is niet helemaal duidelijk. Persoonlijk acht ik de kans (zeer) klein dat je op het matje wordt geroepen en een boete krijgt. Eerlijk gezegd heb ik mezelf ook bij eerdere lange reizen nooit uitgeschreven, ook omdat ik deze regel niet kende.

Handig om te weten is dat FBTO werkt met modules die aan- en uit te zetten zijn. De module ‘Zakenreizen’ hoef ik daarom alleen te activeren als ik daadwerkelijk werkzaamheden ga verrichten. Op de onderstaande afbeelding is te zien dat de maandelijkse premie van €9,69 naar €7,87 zakt, wanneer ik de module ‘Zakenreizen’ uitzet:

 

Stap 4: onderzoeken of er alternatieven zijn

Ik ben benieuwd of er ook reisverzekeringen zijn waarbij het toegestaan is dat je langer dan 1 jaar gaat reizen. Immers, dit kan bij mij zomaar het geval zijn. Het antwoord is simpel: ja.

Deze mogelijkheden staan echter niet op Independer.nl omdat zij enkel opties aanbieden van maximaal 1 jaar.

Even googelen leidt tot twee verschillende opties: de verzekering van Oom en die van Allianz, de Globetrotter. Als je jezelf bij een van deze aanbieders verzekert, mag je voor 2 jaar onafgebroken reizen.

Mooi dus! Of toch niet? Hieronder vertel ik je meer over beide verzekeringen.

 

De reisverzekering van Oom

Ik ga eens kijken op de website van Oom. Wat kost het me maandelijks om hier een verzekering af te sluiten? Om m’n premie te berekenen, vul ik het volgende in:

 • Mijn geboortedatum.
 • Reisduur: ’31-3-2020 t/m 30-3-2022′.
 • Zorgverzekering aanhouden? ‘Ja’.
 • Waar gaat u naartoe? ‘De hele wereld zonder de VS’.
 • Gewenste verzekeringen: ‘Ziektekostenverzekering – dekking light en €0 eigen risico’ + ‘Reisverzekering – kostbaarheden tot €2.000 verzekerd’ + ‘Ongevallenverzekering – overlijden €5.000 verzekerd + invaliditeit €50.000 verzekerd’.

Nu vind ik de optie ‘Reisverzekering’ trouwens wat misleidend, aangezien ik in eerste instantie dacht dat dit het enige was wat ik hoefde te selecteren.

Na met Oom gebeld te hebben, bleek echter dat ik tevens ‘Ziektekostenverzekering en ‘Ongevallenverzekering’ diende te selecteren om voor dezelfde zaken verzekerd te zijn als op Independer.nl. De optie ‘Reisverzekering’ slaat in dit geval alleen op het verzekeren van je spullen en repatriëring.

Goed om te weten is dat je via Oom ook verzekerd bent voor werkzaamheden tijdens je reis. Deze dekking valt bij hen onder ‘Ziektekostenverzekering’.

Het eigen risico heb ik bij de ziektekostenverzekering op de minimale €250 gezet, omdat deze bij FBTO €100 is.

Nu ik gedaan heb wat ik moet doen, is de maandelijkse premie als volgt:

Oftewel: €55,77.

 

De Globetrotter-reisverzekering van Allianz

Hoe zit het met de Globetrotter verzekering van Allianz, moet ik aan dezelfde kosten denken als bij Oom?

Ik ga naar deze website waar ik de premie bereken en selecteer de volgende opties:

 • Geef me advies voor: ‘een lange reis maken’.
 • Vertrekdatum: ’31-03-2020′.
 • Aantal maanden: ’24’.
 • Aantal verzekerden: ‘1’.
 • Waarvan jonger dan 27 jaar: ‘0’.
 • Dekkingsgebied: ‘wereld’.

Wanneer ik vervolgens dezelfde dekkingen aanvink als bij Oom, verschijnt het volgende overzicht:

Overigens ben ik bij deze premie voor maximaal €1.500 voor m’n bagage. De volgende optie is €3.500, alleen gaat de premie dan logischerwijs omhoog. Bij FBTO ben ik qua bagage, zoals eerder gezegd, verzekerd tot €2.500. 

Op de afbeelding is overigens de premie voor 24 maanden te zien: €1.019,12. Maandelijks is dit dus 1.019,12/24 = €42,46. Oftewel: een stukje goedkoper dan Oom, maar nog altijd prijzig wanneer ik het vergelijk met FBTO en Centraal Beheer.

Opmerking: ik heb gebeld met Allianz en in dit geval ben ik niet verzekerd voor werkzaamheden met een verhoogd risico (zoals boerderijwerk), maar wel voor kantoorbaantjes of wanneer ik als ober of kelner werk.

Wil ik bijvoorbeeld agrarische werkzaamheden verrichten, komt er een toeslag bij van minimaal 30%. Deze toeslag wordt hoger als ik tijdens het werk gebruikmaak van voertuigen, zoals een traktor of iets dergelijks.

De prijs, €42,46 per maand, kan dus stijgen als ik ervoor kies om werk met een hoger risico te gaan doen dan standaard verzekerd is.

Wel is het zo dat ik dit niet op voorhand hoef aan te geven. De telefoniste zei tegen me dat als ik op reis besluit om te gaan werken in de mijnen (voorbeeldsituatie), ik me daarvoor kan verzekeren. Dit is mogelijk via een mail of telefoontje. Let op: dit is met terugwerkende kracht, waardoor de verhoogde premie vanaf het begin van het contract geldt.

Tot slot is het prettig om te weten dat je de polis in het buitenland kunt verlengen tot maximaal 24 maanden. Stel dat je bij Allianz een Globetrotter-verzekering voor 10 maanden hebt afgesloten en je besluit tijdens je reis om langer te gaan, dan kan je dit dus ter plaatse regelen.

 

Stap 5: hoe kunnen de opties uit stap 4 relatief zo duur zijn?

Het eerste wat ik op dit moment denk, is een fout gemaakt te hebben. Immers, waarom zijn de Oom- en de Globetrotter-reisverzekering ruim zeven (Oom) en vijf (Allianz) maal zo duur als bijvoorbeeld FBTO via Independer.nl (€7,87 per maand)?

Dit verschil is wat mij betreft wel heel erg groot, waardoor ik besluit om wederom eventjes te bellen met Independer. Zij zeggen het volgende tegen mij:

“Het prijsverschil zit ‘m puur in het feit dat je bij de Oom- en Globetrotter-verzekering voor een hele lange tijd gaat reizen, terwijl dit bij een standaard doorlopende reisverzekering niet perse het geval is. Doordat je wel 2 jaar weg kunt zijn, ben je een hoger risico voor de verzekeraar, waardoor de premie dus een stuk hoger is.”

Weten we dat ook weer!

Vervolgens vraag ik:

“Maar dan zou het toch niet slim zijn om zo’n dure verzekering af te sluiten in mijn geval, ondanks dat ik net zo goed langer dan 1 jaar weg kan zijn?

Immers, het is dan toch logischer dat ik bijvoorbeeld de verzekering van FBTO neem en ervoor zorg dat ik ergens in het eerste jaar terug ben in Nederland, als het zo is dat ik langer wil reizen dan een jaar? Ik kan dan iedereen weer even zien én heb een bewijs dat ik aan een ‘tweede reis’ ben begonnen.

En als ik besluit om ‘maar’ 10 maanden te backpacken, heb ik 10*€7,87 (FBTO, werkmodule uitgezet) betaald in plaats van 10*€55,71 (Oom) of 10*€42,76 (Globetrotter), dat scheelt nogal.”

Opmerking: de verzekering van Oom is altijd opzegbaar. Indien je ‘m bij Allianz eerder opzegt, heb je recht op ‘premie-restitutie’, zoals men het zelf beschrijft.

Het antwoord van Independer:

“Niet slim wil ik niet zeggen, maar wat je zegt kan inderdaad. Zeker als je niet weet hoe lang je precies weggaat, raad ik je goedkopere mogelijkheden aan. Bovendien kun je met het uitgespaarde geld wellicht zelfs je ticket bekostigen.”

 

Maar… Er is nog een reden voor het prijsverschil

Omdat het niet heel erg betrouwbaar is om enkel af te gaan op wat Independer mij vertelt, heb ik zelf ook nog wat research gedaan. En wat blijkt: er is nog een duidelijke reden waarom in ieder geval Oom duurder is.

Zo kan je de Oom-reisverzekering tevens afsluiten als je géén zorgverzekering meer hebt in Nederland, bijvoorbeeld omdat je jezelf hebt uitgeschreven. Dit is bij de standaard doorlopende reisverzekeringen niet het geval.

Oom zegt op haar website bijvoorbeeld: “Oom Verzekeringen biedt geen basisverzekering aan. Onze ziektekostenverzekeringen zijn juist bedoeld voor als u niet in aanmerking komt voor een basisverzekering. Bent u wel verplicht de basisverzekering aan te houden? Dan kunnen onze ziektekostenverzekeringen een aanvulling zijn.”

Als je weet dat je langer dan 8 maanden op reis gaat én daarbij je Nederlandse zorgverzekering wilt stopzetten, dan kun je deze optie bij Oom aanvinken. De premie wordt dan minimaal €62,19 per maand. Je sluit dan als het ware je basisverzekering, die je eerst via je Nederlandse zorgverzekering had lopen, via hen af.

Overigens is het zo dat het opzeggen van de basisverzekering tevens mogelijk is bij Allianz-Globetrotter, alleen heb ik in dit onderzoek (zie stap 4) aangegeven dat ik mijn eigen ziektekostenverzekering laat lopen. Als ik dit niet doe, stijgt de 2-jaarlijkse premie van €1.019,12 naar €1.691,72. Dit komt neer op €70,50 per maand.

Weet wel dat je in dit geval geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Een vereiste hiervoor is namelijk dat je een Nederlandse basisverzekering hebt lopen.

Fijn dat het nu allemaal duidelijk is. Alle vragen die ik had, zijn op dit moment beantwoord. En die van jou hopelijk ook 😀 .

 

Stap 6: De opties tegen elkaar afgezet

Om geen overhaaste beslissingen te nemen, heb ik de verschillende aanbieders tegen elkaar afgezet op basis van de volgende zaken:

 • Het bedrag dat uitgekeerd wordt bij overlijden.
 • Het bedrag dat uitgekeerd wordt bij blijvende invaliditeit.
 • De vergoeding van medische kosten.
 • Het maximale bedrag dat uitgekeerd wordt bij verlies van bagage.
 • De klantbeoordeling.
 • De maandelijkse premie.

Dit is het resultaat:

FBTOCentraal BeheerOomAllianz
Overlijden€12.000Onbekend€5.000€25.000
Blijvende invaliditeit€70.000Onbekend€50.000€75.000
Medische kostenKostprijsKostprijsKostprijsKostprijs
Bagage €2.500Onbekend€1.500€1.500
Beoordeling (0-10)8,38,48,78,2
Premie per maand€7,87€15,37€55,71€42,76

Aangezien Oom en Allianz niet op Independer.nl vermeld staan, heb ik de beoordelingen van deze aanbieders opgezocht op Klantenthousiasme.nl.

 

Stap 7: de uiteindelijke keuze

Eén ding is voor mij in ieder geval zeker: ik ga niet in zee met Oom of Allianz. €40 of meer vind ik een te hoog maandelijks bedrag, zeker omdat er veel goedkopere alternatieven zijn. Alternatieven die bovendien dezelfde dingen verzekeren, alleen de maximale toegestane reisduur is korter. Verder is het zo dat ik mijn Nederlandse zorgverzekering laat lopen. Was dit niet zo, dan had ik wel moeten kiezen voor Oom of Allianz.

Als ik besluit om langer dan 1 jaar te gaan reizen, kom ik aan het einde van dat lopende jaar (of eerder) terug naar Nederland om iedereen weer even te zien. Sowieso lijkt me dit hartstikke leuk, dus waarom niet?

Vervolgens ga ik een poosje later weer backpacken en heb ik een ticket waarmee ik bij de verzekeraar kan aantonen dat ik een volgende reis begonnen ben. Formeel dan hè, want voor m’n gevoel is het gewoon een vervolg van mijn oorspronkelijke avontuur. Zo ben ik opnieuw voor 365 dagen verzekerd.

Of…

Ik doe dit niet en blijf achtereen langer weg dan 365 dagen. Het risico dat men om een bewijs vraagt dat ik tussentijds terug naar Nederland ben geweest, neem ik op de koop toe. Bovendien kan ik, zoals ik al zei, zo’n ticket ook faken.

Ook valt Centraal Beheer af. Immers, de premie is ongeveer tweemaal zo hoog als die van FBTO en echte voordelen die dit prijsverschil rechtvaardigen zie ik niet.

Mijn keuze valt dus op FBTO waar ik €7,87 per maand betaal en €9,11 als ik ga werken. Dit is mogelijk door de modules die aan- of uit te zetten zijn.

Welke keuze had ik gemaakt als ik maximaal 6 maanden weg zou gaan?

Stel nou dat ik van te voren wist dat ik maximaal 6 maanden zou gaan reizen zonder te werken, welke verzekering zou ik dan afsluiten? Ik bespreek deze optie, omdat het voor veel reizigers een reële is.

Anyway, ik ga gewoon weer eens kijken op Independer.nl en vink bij de reistijd ‘Maximaal 6 maanden’ aan. De volgende opties verschijnen:

Je ziet dat er in tegenstelling tot bij de reis van 1 jaar een stuk meer aanbieders zijn (16 versus 3). Aon, Univé, Ditzo en ASR komen er als goedkoopste uit, al hebben drie van hen nauwelijks of geen reviews. Even googelen leert me echter dat de reisverzekering van Univé met een 8,3 (1.662 reviews) wordt beoordeeld, die van Ditzo met een 6,1 (16 reviews) en die van Aon met een 7,7 (14 reviews). ASR heeft via Independer een 7,3 (849 reviews).

De zaken waar ik verder naar kijk zijn dezelfde als bij m’n reis voor 1 jaar (zie stap 6).

Dit is het resultaat voor de vier aanbieders:

Aon Univé Ditzo ASR
Overlijden €20.000  €25.000 Onbekend €25.000
Blijvende invaliditeit €50.000  €75.000 Onbekend €75.000
Medische kosten Kostprijs Kostprijs Kostprijs Kostprijs
Bagage €3.000 €2.500 €3.000 €1.000
Beoordeling (0-10)7,78,36,17,3
Premie per maand €3,60 €3,88 €5,31 €6,23
Samen met de gevonden beoordelingen zou ik mijn keuze laten vallen op Univé.
 

Heb jij nog vragen over je reisverzekering? Stel ze dan hieronder in de reacties op dit artikel.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
59 Antwoorden
 1. Mario

  Thanks!! Moest er toevallig van de week zelf aan denken, kga eind dit jaar backpacken en had geen goed idee welke reisverzekering ik moest afsluiten. Met jouw ervaringen en onderzoekje ben ik een stap verder!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Mario,

   Mooi dat je er wat aan hebt.

   Als je nog iets wilt weten over het kiezen van je reisverzekering (of wat anders), stel je vraag gerust!

   Fijne reis alvast, ook al duurt het nog eventjes.

  2. Marrith

   Hallo, waardevol onderzoek maar geldt dit ook nog in 2018? Wat ik mis is een annuleringsverzekering. Bij ons wordt de reis- en annuleringsverzekering altijd in 1 adem genoemd. Groetjes Marrith

   1. Avatar foto
    Robbert

    Hoi Marrith,

    De prijzen zullen wellicht wat veranderd zijn, maar het gaat hier om het principe. Daarmee bedoel ik: de manier van tot je keuze komen. Een annuleringsverzekering kun je afsluiten ja, maar in mijn geval weet ik dat ik sowieso op reis ga. Daarbij heb ik zoiets van: je moet niet doorslaan in alles verzekerd willen hebben (dit is hoe ik het zie). Dan gaan de kosten vanzelfsprekend omhoog.

    Succes!

 2. Linda

  Thanks Robbert voor deze info! Altijd erg handig, top! Ik ga zelf volgens jaar ook voor onbepaalde tijd reizen, maar ga me ook uitschrijven uin NL waardoor ik ook automatisch geen ziektekostenverzekering meer heb. Met dat aspect moet ik zelf ook nog even uitzoeken hoe ik dat ga doen. Vrees dat ik toch bij Allianz uit ga komen. Wel fijn om alvast het prijsverschil tussen Oom en Allianz te zien!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Graag gedaan, ik ben door het onderzoek zelf ook een stuk wijzer geworden 🙂 .

   In jouw geval heb je het (financiële) voordeel dat je geen zorgverzekering meer hebt, deze optie kun je bij o.a. Allianz selecteren…

   Een standaard-reisverzekering, zoals ik bijvoorbeeld heb afgesloten, biedt enkel dekking voor medische kosten als je een zorgverzekering hebt.

   Succes!

 3. Sander

  Leuk om te lezen Robbert. Ik ben van plan om 16 oktober voor onbepaalde te gaan reizen. Ik heb ook gelezen als je langer dan 8 maand aan één gesloten uit Nederland bent. Dan ben je verplicht je uit te schrijven bij de gemeente waar je woont. Waardoor je automatisch geen recht meer op zorgtoeslag hebt. Dan is die van FBTO niet echt voordelig toch? Nederlandse zorgverzekering is vaak al +/- 100 euro. Als je FBTO erbij neemt moet je 108 euro zelf betalen. Daarnaast maximale zorgtoeslag is 84 euro, dan mag je ook niet werken in het buitenland. Betaal je uiteindelijk 24 euro zelf. Als je wel gaat werken dan ben je niet echt voordeliger uit. Eerste 3 maanden hou ik mijn zorgverzekering plus een doorlopende reisverzekering. In het nieuwe jaar zeg ik mijn zorgverzekering op en stap ik over op een ISIS verzekering die dekt ook werk in gevaarlijke branches en is speciaal gemaakt voor backpackers. Dekt ook diefstal enzo. Miss nog wat extra info. Maar mooie topic. Heeft me wel aan het denken gezet! Want je kunt niet alleen een reisverzekering nemen en geen Nederlandse zorgverzekering? Want dan zou die constructie van jou wel uit kunnen.

  Succes verder! Ik haal veel inspiratie van je website.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Sander,

   Dank voor je uitgebreide reactie.

   Als je geen ‘financiële banden’ hebt met Nederland (zie artikel), dan moet je je inderdaad officieel laten uitschrijven. Echter, of en hoe ze dit controleren is niet helemaal duidelijk. Als je hiervoor kiest, wil dit overigens niet perse zeggen dat je geen zorgverzekering in Nederland kunt hebben. Dit wordt per situatie beoordeeld.

   Een reisverzekering zonder zorgverzekering? Dit kan wel bij bijvoorbeeld Oom en Allianz, maar niet bij de standaard doorlopende reisverzekeringen.

   Die verzekering die jij noemt, klinkt ook goed, wat betaal je daarvoor?

   Hopelijk heb ik je zo wat geholpen :).

   Groet,

   Robbert

   1. Sander

    Ja inderdaad voor jou is de situatie anders. Maar ben ongeveer hetzelfde kwijt als ik me zorgverzekering behoud + in Nederland een doorlopende reisverzekering heb. Ik zou niet weten hoe ze dit controleren, ze komen er waarschijnlijk niet snel achter. Maar ik neem het risico niet. Niemand zit straks te wachten op een narekening van honderden euro’s tijdens je reis. In het verleden ook problemen mee gehad. Die ISIS verzekering is rond de 50 euro per maand voor werelddekking bij de Goudse.

 4. Mariska

  Hoi Robert,

  Wat goed dat je dit deelt!
  Ik ga voor langere maar onbepaalde tijd weg naar AUS, dus wereld, nu heb ik een eigen bedrijf en ben ik dus financieel gebonden met NL. Dan moet ik dus m’n reguliere zorgverzekering behouden?
  Alvast bedankt!

 5. Mariska

  Heey Robbert,

  Fijn dat je dit met ons deelt!
  Ik ga voor onbepaalde tijd naar Australië en heb een eenmanszaak. Dan moet ik dus bij m’n huidige zorgverzekering blijven omdat ik financieel verbonden ben met NL?
  Alvast bedankt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Mariska,

   Je had ook al een andere reactie geplaatst zie ik, maar ik reageer even op deze. Er zit wat vertraging in, omdat ik net aan een reis ben begonnen 🙂 .

   Je mag je zorgverzekering opzeggen als je voor langere tijd weggaat en kunt dan bijvoorbeeld alles onderbrengen bij Allianz of Oom. Officieel dien je je uit te schrijven als je 8 maanden of langer weggaat. Echter, hoe en of dit gecontroleerd wordt, is niet bepaald duidelijk. Het gevolg van uitschrijven kan zijn dat je geen zorgverzekering meer mag aanhouden, maar dit wordt per situatie beoordeeld…

   Groet, Robbert

 6. Robbert

  Beste Robbert,

  Eind oktober gaan mijn vriendin en ik op reis. Eerst naar Zuid-Oost Azië, vervolgens gaan we door naar Australië. We zijn de laatste puntjes op de i aan het zetten en nu komen we dus inderdaad bij de reisverzekering uit. Een reisverzekering hebben we nodig, dit is duidelijk. Het puntje wat mij niet geheel duidelijk wordt is het rubriek “werken”. Namelijk: In Nederland is de werkgever aansprakelijk voor de schade die de werknemer aanbrengt aan derden en is ook verzekerd voor de medische kosten die werknemer mogelijk kan oplopen tijdens het werk.

  Nu is mijn vraag, aangezien jij hier ervaring mee hebt, is dit ook het geval in Australië? Daar willen/moeten wij 2 tot 3 maanden werken om daarna onze reis te vervolgen. Wanneer dit in Australië het geval is wat zou dan de toegevoegde waarden zijn om dit mee te verzekeren?

  Alvast bedankt!

  Groet, Robbert

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Robbert,

   Wat je zegt over werken in Nederland is inderdaad waar, tenzij de werkgever aan kan tonen dat hij of zij er niets aan kon doen (simpel gezegd). Of je in het buitenland de werkgever aansprakelijk kunt stellen, weet ik eerlijk gezegd niet. Voor de mogelijke schade waar deze werkgever niets aan heeft kunnen doen, kun je in ieder geval maar beter verzekerd zijn via je reisverzekering.

   Groet,

   Robbert

 7. Jennifer

  Hoi,

  Ik zit al een jaar in Oz en wil graag naar NZ, Azie, Europa en Canada.. Tot nu toe.
  Ik heb nog geen verzekering afgesloten, was halsoverkop vertrokken.
  Maar nu ik bijna moet vertrekken EN omdat mijn tand in 2 gebroken is, denk ik dat het hoog tijd is om er eentje af te sluiten.
  Het enige probleem is dat ik van Belgie ben en er niets van terug kan vinden op het net, buiten Allianz.
  Weet jij daar misschien iets van?
  Alle raad is welkom!

  Cheers,
  Jenn

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Jennifer,

   Het probleem is dat indien je in het buitenland bent je geen reisverzekering af kunt sluiten. Formeel moet je tijdens het moment van verzekeren namelijk in je eigen land zijn…

   Over de reisverzekeringen in België weet ik verder niets, maar het lijkt me sterk dat je alleen voor Allianz kunt kiezen. Is er geen vergelijker zoals Independer in Nederland?

 8. milena

  Misschien een stomme vraag maar ik heb er gewoon zeer weinig verstand van. Ik heb een basis doorlopende reisverzekering bij ING, al een aantal jaar. Om voor mijn komende reis een kortlopende verzekering af te sluiten daar, blijkt het best duur te worden (1.01€ per dag). Dat ga ik dus niet doen. Ik wil me dus ergens anders laten verzekeren voor mijn wereldreis, is dat dan een ‘aanvullende verzekering’? Of moet ik dan mijn ing verzekering helemaal opzeggen?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Milena,

   Vragen kunnen niet stom zijn hè 😉 .

   Je kunt je ING-reisverzekering gewoon opzeggen als je een andere afsluit, anders verzeker je jezelf dubbel. Als je FBTO pakt, kun je per maand opzeggen, mocht je die behoefte hebben.

   Als er nog iets onduidelijk is, laat het me zeker weten.

   Groet, Robbert

 9. Goed dat je dit deelt! Ik ga binnenkort op reis maar ik ben van plan om ongeveer 10 maanden te blijven. Maar nu weet ik niet of ik misschien al eerder terug kom omdat ik thuis bijvoorbeeld ga missen. Is het dan handig om me alsnog uit te schrijven? En stel ik blijf langer, kan ik me dan ook uitschrijven vanuit een ander land?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Het hangt er vanaf. Heb je bijvoorbeeld financiële banden met Nederland? Dan hoef je je dus niet uit te schrijven. In de andere gevallen wel, of je dit doet is natuurlijk aan jou 🙂 .

   Uitschrijven kan bij de meeste gemeentes schriftelijk, dus dat kun je in deze gevallen ook vanuit het buitenland regelen. Maar wanneer je van te voor niet weet hoe lang je gaat, zou ik het zeker niet doen.

   Ik weet niet of je nog zorgtoeslag krijgt, maar dat blijf je -wanneer je ingeschreven blijft staan- gewoon behouden. Als je jezelf uitschrijft, vervalt de Nederlandse zorgverzekering sowieso. Je zal er dan zelf een moeten regelen (en betalen) om niet onverzekerd op reis te zijn. Allianz en Oom zijn partijen die dit aanbieden.

   Groet, Robbert

 10. Deike

  Ha Robbert,

  Als je gaat werken in Australië, vervalt dus automatisch je NL zorgverzekering. Nu vertelt die mij echter; dat dit pas vervalt als je je uitschrijft (krijgen het van de gemeente door)? Tjonge, tis maar wat, uitzoekwerk haha. Hoe dan ook: ik wil gaan werken in Australië, denk idd 8+ maanden weg te zijn en nu op zoek naar een goede verzekering.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Deike,

   Als je voor een tijd (bv. 6 maanden) gaat werken in Australië, is het niet zo dat je zorgverzekering vervalt hoor… Die vervalt inderdaad pas als JIJ jezelf uitschrijft bij de gemeente.

   Wanneer je langer dan 8 maanden gaat, kun je jezelf uitschrijven. Bijvoorbeeld de Oom- en Allianz-verzekering die ik in dit artikel noem, kunnen interessant voor je zijn.

   Als je nog een vraag hebt, hoor ik het graag.

   Groet,

   Robbert

 11. Youri

  Hi Robbert,

  Ik ga in oktober met mij vriendin een wereldreis maken en we beginnen in Azie. Nu heb ik vanalles gelezen maar ik kan op internet nergens duidelijk vinden welke reisverzekering ik moet kiezen wanneer ik LANGER dan 365 dagen op reis ga.
  Want een wereldreis binnen 365 dagen vindt ik een beetje zonde!

  Heb jij nog tips van verzekeraars?
  Ik hoor het graag!
  Youri

   1. Youri

    Hi Robbert,

    Dankjewel! ik ga kijken!

    Wat raad je aan:
    -De Nederlandse basiszorgverzekering aanhouden en een reisverzekering ernaast af te sluiten?
    OF
    -De Nederlandse basiszorgverzekering stopzetten en de reis-en-zorg verzekering samen onder te brengen bij 1 verzekeraar?

    Ik ben benieuwd!

 12. daani

  Ik ga een half jaartje tot een jaar backpacken in Azië .Tijdens dit jaar heb ik dan geen inkomen, maar wil wel zorgtoeslag behouden om de zorgverzekering nog betaalbaar te houden. Ik ga mijn huurwoning opzeggen.

  Maar dat betekent ook, dat ik mij uit de gemeente moet uitschrijven, want ik woon niet meer in die woning. En volgens mij moet je ingeschreven staan om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

  Weten jullie misschien een oplossing?

 13. Saskia

  Hi Robbert,
  Bedankt voor de info. Aangezien de prijzen zoveel verschillen: is het wellicht ook een mogelijkheid om tijdens mn reis van reisverzekering te wisselen? Dat ik de eerste 3 maanden een verzekering heb bij fbto bijv en als ik daar de max. termijn bereikt hebt, switch naar een andere voor de volgende 3 maanden. Heb je dit overwogen?
  Groet,
  Saskia Emmen

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Saskia,

   Dat kun je doen, al hebben de reisverzekeringen als eis dat je tijdens het afsluiten van de verzekering in Nederland dient te zijn. Of dit gecheckt wordt, verschilt uiteraard per situatie…

   Groet, Robbert

 14. Hans

  Super artikel! Ik kwam zelf ook al FBTO tegen als beste optie maar vroeg mij precies af wat jij hierboven beschreven hebt en twijfelde daardoor. Ondertussen duidelijk dat ik ook voor deze verzekering kies. Thx!

 15. Joost

  Hey Robbert,

  Vraagje, als je na 365 dagen je bij een andere verzekeraar inschrijft, dan zou je toch niet terug naar Nederland moeten? Of is het zo dat bij deze nieuwe verzekeraar ze ook kunnen vragen om een ticket wanneer je op reis bent gegaan?

  In dit geval zou je ook alleen een ticket kunnen boeken uit Nederland naar je bestemming toch?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Joost,

   Voor zover ik weet moet je bij het afsluiten van je reisverzekering in Nederland te zijn. Het is namelijk zo dat deze officieel dient in te gaan op de dag van vertrek. Echter, de kans dat men dit checkt is uiterst gering.

   Een ticket boeken naar je bestemming heeft weinig zin denk ik, immers, je kunt geen ticket met een datum uit het verleden boeken…

   Anyway, er zijn natuurlijk ook heel wat manieren om een ticket te faken, maar ik weet niet of het verstandig is dat hier allemaal te beschrijven 😉 .

   1. Joost

    Hey Robbert,

    Reactie gehad van Independer:

    Er zijn gelukkig wel een paar verzekeraars die een verzekering kunnen afsluiten op het moment dat je al op reis bent. Dit kan onder andere bij FBTO, Joho of Oom verzekeringen. Hoef je dus niet meer terug naar Nederland.

    Dank voor je info

    1. Avatar foto
     Robbert

     Hey Joost,

     FBTO heeft bij mij juist aangegeven dat dit NIET mogelijk is. Vandaar dat ik het benoemd heb in deze blog.

     Bij Oom zou het vast wel kunnen inderdaad, maar hun reisverzekering is erg prijzig.

     Succes!

  1. Joost

   Heb het inmiddels met FBTO gecheckt, geldt allemaal niet als je langer dan 365 dagen aan het reizen bent. Dus verkeerd antwoord van Independer ontvangen.

 16. Willem

  Hee robbert,

  Fijn artikel om te lezen, ik ben langzaam aan ook aan het zoeken naar een geschikte reisverzekering voor mijn backpack reis.. Ik ga ook werken in Australië.. Maar je hebt het nergens in het artikel over wat nou het voordeligst is als je rechtsbijstand en aansprakelijkheid wilt mee verzekeren toch? Dit lijkt me wel handig als je in Azië bent of iets dergelijks. Dat verzekerd FBTO niet mee en als je je uit moet schrijven heb je niks aan die verzekeringen die je in Nederland hebt lopen of zie ik dat compleet verkeerd?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Willem,

   Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je (doorgaans) af bij het voertuig dat je huurt…

   Voor je laatste vraag: bedoel je je zorgverzekering? Daar heb je wel wat aan. Zij zouden normaal gesproken de kosten moeten dekken voor de standaardzorg tegen het Nederlandse tarief.

   Tip: maak het jezelf vooral niet te lastig. Ik bedoel, je kunt je niet tegen alles verzekeren. Kan wel, maar dan wordt het waarschijnlijk erg prijzig.

   Groet, Robbert

 17. Willem

  Maar door alle corruptie die er in Azië is is het toch helemaal niet verstandig om dat daar af te sluiten? Ik ga langer dan 8 maanden aan een stuk weg dus dan moet je je uitschrijven bij je gemeente, zorgverzekering in Australië kan je gratis aanvragen dus waarom zou ik die in Nederland aanhouden? Want alles wat daar gebeurd wordt ook hier vergoed, door het verdrag wat Nederland met Australië heeft.

  Als ik €40,- per maand kwijt ben en alles is dan sowieso verzekerd is dat toch veel beter dan dat ik €10 pm betaal en de helft maar verzekerd is..

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Willem,

   Je moet je inderdaad officieel uitschrijven, maar of je dit daadwerkelijk doet is aan jou.

   Over een aansprakelijkheidsverzekering: deze staat helemaal los van een zorgverzekering. Een WA-verzekering sluit je normaal gesproken af bij het voertuig dat je koopt of huurt. Hiervoor zijn ook weer verzekeringsbedrijven.

   Dus mijn vraag aan jou: weet je zeker dat er ook een aansprakelijkheidsverzekering bijzit?

 18. Jan

  Prima blog bericht waar heel veel tijd in is gaan zitten! Bedankt!

  Voor de al wat ouderen onder ons die wat langer weg willen: ik kom bij Ooms voor 2 personen die 7 maanden werelddekking willen hebben uit op 390 euro PER MAAND (inclusief 30 euro annuleringsverzekering voor 1500 euro)!

  Bij Allianz kom ik voor 2 personen uit op 570 euro voor 7 maanden (zonder annuleringsverzekering). In beide gevallen zonder risicovolle sporten).

  UniGarant (ANWB) adviseert voor 2 personen de veel goedkopere permanente reisverzekering van 270 euro per jaar tot max 6 mnd. Ter vergelijking: ik heb net de veel goedkopere permanente reisverzekering voor een heel gezin bij SNS opgezegd voor 14,30 euro per maand. Hun maximale dekking is helaas maar 4 maanden (:

  Mijn conclusie: onze reis gaat dus max 6 mnd duren.

 19. Isabelle

  Ho Robbert, ik ben erg benieuwd naar het antwoord op de vraag van Youri.
  ‘Wat raad je aan:
  -De Nederlandse basiszorgverzekering aanhouden en een reisverzekering ernaast af te sluiten?
  OF
  -De Nederlandse basiszorgverzekering stopzetten en de reis-en-zorg verzekering samen onder te brengen bij 1 verzekeraar?

  Ik ben benieuwd!’

  Groetjes isa

 20. Dirk

  Hoi Robbert,

  Ten eerste complimenten voor de blog en de gids. Erg handig, ik heb er al veel informatie kunnen vinden! Ik heb nog wel een vraag over verzekeringen:

  In het geval dat ik mij dus uitschrijf in Nederland, dan vervalt mijn Nederlandse zorgverzekeringsplicht. In plaats van mijn Nederlandse zorgverzekering kan ik een reis- en ziektekosteverzekering afsluiten bij bijvoorbeeld Allianz of OOM. Is deze verzekering dan helemaal voldoende om in Australië aan het werk te kunnen of moet je (in Australie) nog aanvullende dingen afsluiten?

  Ik hoor het graag!

  Groeten Dirk

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Dirk,

   Fijn om te horen!

   Ja, dan ben je voor eventuele zorg gedekt. Dit kan overigens ook via andere aanbieders (afhankelijk van hoelang je weggaat). Vraag sowieso lokaal Medicare aan, zo ben je verzekerd van noodzakelijke zorg en hoef je nooit wat voor te schieten.

   Als er nog wat is, dan hoor ik het graag.

 21. Hi Robbert,
  Allereerst moet ik zeggen dat dit het eerste artikel is waar ik wat aan heb! In januari vertrek ik samen met mijn partner naar Azië om daar de omgeving te verkennen. Met name het leven daar te mogen ervaren voor 7 maanden. Zo heb ik de reisverzekering( dankzij jou) eenvoudiger kunnen vinden, maar wanneer je voor een lange tijd naar het buitenland gaat, ga jij dan ook met de auto of motor op stap? Daar zit ik nu nog wel mee, aangezien wij graag een groot gebied willen verkennen. Ik hoor het graag!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kees,

   Als werk je primaire doel is en dit voor langer dan 90 dagen, zal je ook een werkvisum nodig hebben, maar dit terzijde.

   Reisverzekering kan gewoon, al moet je wel goed kijken wat er gedekt wordt en voor hoeveel dagen maximaal aaneen.

 22. Chrissa

  Hi Robbert,

  al weer een artikel van een tijdje geleden, maar nog steeds erg handig voor het keuzes maken, bedankt weer eens! Ik vroeg me af, heb je nog de ervaring gehad dat je langer dan de verzekerde aaneensluitende reisdagen weg was, en is er toen om je tickets naar Nederland en terug gevraagd als controle?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Chrissa,

   Dit artikel is onlangs volledig geüpdatet…

   Ik ben wel langer in het buitenland geweest dan het aantal aaneengesloten verzekerde reisdagen, maar heb in dat geval geen gebruik van de verzekering hebben te hoeven gemaakt.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw