Pinnen op Bali: alles wat je wilt weten

Het is ’s middags rond de klok van een in Ubud. Naast me in een warung zonder naam zit een vrouw die de laatste paar happen van haar soep neemt. Er drijft een nogal opvallend iets in, een witte kippenvoet. Het doet me weer eens beseffen dat dingen die in Nederland volstrekt ondenkbaar zijn hier in Indonesië heel normaal blijken. Als ik vervolgens gado gado bestel en een blik in mijn portemonnee werp, zie ik dat het bijna tijd is om weer eens te pinnen.

En pinnen op Bali, dat is nou juist het onderwerp waarover ik het met je wil hebben in dit artikel. Nee, heel moeilijk is het allemaal niet, maar er zijn absoluut dingen om rekening mee te houden.

Bij welke banken kun je terecht? Wat kost het pinnen? Hoe zit het met het maximale bedrag? Ligt oplichting op de loer? Op vragen als deze geef ik je een antwoord.

Dus, als jij binnenkort van plan bent om te gaan rondreizen op Bali en vragen hebt over pinnen, is het handig om even verder te lezen. Ik ga je er namelijk alles over vertellen, allemaal op basis van mijn eigen ervaringen.

Welke valuta is er op Bali?

De munteenheid waarmee je in Indonesië en op Bali betaalt is de Indonesische roepia (IDR). Over het algemeen is 1 euro gelijk aan 15.000 IDR tot 17.000 IDR, al heb ik ook wel eens meegemaakt dat het 18.000 IDR was. De laatste tijd ligt de waarde van 1 euro telkens om en nabij de 17.000 IDR.

De meest recente koers kun je hier bekijken.

Voor de duidelijkheid: 100.000 IDR is het grootste biljet, 1.000 IDR het kleinste – al zie je die niet heel vaak. Verder zijn er munten, van 100, 200, 500 en 1.000 IDR.

 

Welke banken zijn er op Bali?

In Ubud pin ik steevast bij de Maybank omdat je 3 miljoen IDR kunt krijgen

De bekendere banken die je op Bali vindt zijn BNI, BRI, Mandiri, Maybank, Citibank, CIMB, Bank Mega, Danamon en BCA.

Het zijn ofwel losse pinautomaten ofwel pinautomaten met ernaast een bankkantoor, de laatste zie je vooral in de steden en hebben veelal beveiligingsmedewerkers. Indien je de keuze hebt, zou ik altijd voor de tweede optie kiezen. Zo kun je, mocht er iets misgaan, direct een bankmedewerker inschakelen.

Sinds een tijdje geeft ING betaalpassen uit met V PAY, wat van Visa is. Daarvoor stond er het Cirrus-logo op en kon ik bijvoorbeeld geen geld pinnen bij de BRI. Inmiddels, na de wijziging naar V PAY, is dit echter wel mogelijk en kan ik bij eigenlijk iedere bank terecht.

 

Wat kost pinnen op Bali?

Een geldautomaat zoals je ze zoveel ziet op Bali

Het fijne aan pinnen op Bali is dat de lokale banken je geen kosten rekenen voor een transactie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Thailand, waar je liefst 220 THB betaalt – omgerekend zo’n 6 euro.

Echter, je hebt wél te maken met de kosten die je eigen bank rekent. In mijn geval is dat ING, en zijn de kosten als volgt:

 • 3,50 euro per transactie
 • 1,4% koersopslag

Betaal je met je creditcard, dan heb je bij de ING te maken met de volgende kosten:

 • 4% van het opgenomen bedrag met een maximum van 4,50 euro
 • 2% koersopslag

Onder de bekende banken in Nederland loopt dit allemaal niet zo erg uiteen, al zijn er wel degelijk verschillen. Bij de Rabobank betaal je met je pinpas 2,35 euro per transactie en de koersopslag is 1,4% en bij de ABN AMRO 2,25 per transactie en 1,2% koersopslag. ING is daarmee dus relatief duur.

Hieronder een overzicht van alle kosten per bank:

Service/bank ING Rabobank ABN AMRO
Geld opnemen bij een automaat met pinpas €3,50 + 1,4% koersopslag €0 tot €4,50 + 1.2% koersopslag €2,25 + 1,2% koersopslag
Geld opnemen bij een automaat met creditcard 4% van gepinde bedrag (maximaal €4,50) + 2% koersopslag €4,50 + 2% koersopslag 4% + 2% koersopslag
Betalen met pinpas €0 + 1.4% koersopslag €0 + 1.2% koersopslag €0,15 + 1,2% koersopslag
Betalen met creditcard €0 + 2% koersopslag €0 + 2% koersopslag €0 + 2% koersopslag

Om zulke kosten te ontlopen kun je een alternatief voor de reguliere banken in Nederland zoeken. Een zo’n alternatief is een kaart van Wise aanvragen. Via hen betaal je -tot bepaalde hoogte- geen opslagkosten en ze hanteren ook geen verborgen commissies of iets dergelijks.

Een persoonlijk voorbeeld

Onlangs pinde ik 3.000.000 IDR bij de Maybank in Ubud. Dit deed ik met mijn ING-pinpas. De totale afschrijving bedroeg 183,56 euro. Hier zitten de 3,50 euro (kosten per transactie) en 2,48 euro (koersopslag) bij in.

Pin je in een winkel en dus niet bij een geldautomaat, dan betaal je slechts de koersopslag. In mijn geval dus 1,4%. Zo pinde ik 128.947 IDR in de supermarkt en was de koersopslag 0,10 euro. Sommige winkels hanteren overigens een minimaal bedrag om met je pinpas te kunnen betalem, zo mag je bij de Delta Dewata-supermarkt in Ubud pinnen vanaf 100.000 IDR.

 

Hoeveel kun je maximaal pinnen op Bali?

Bij de geldautomaten met een 100.000-sticker kun je -normaal gesproken- sowieso 2 miljoen IDR pinnen

De pinautomaten op Bali hebben verschillende limieten. Iedere geldautomaat kan 20 tot 30 biljetten uitgeven, afhankelijk van de bank.

Let goed op of er ’50.000’ of ‘100.000’ op de automaat staat. In het tweede geval kun je namelijk meer opnemen, omdat er biljetten van 100.000 IDR worden uitgegeven. Bij Maybank is dit bijvoorbeeld maximaal 3.000.000 IDR per transactie, maar bij sommige banken ook 2.000.000 IDR of 2.500.000 IDR.

Ga je naar een bank met een 50.000-sticker dan is het maximum meestal 1.250.000 IDR of 1.500.000 IDR, omgerekend nog geen 100 euro (afhankelijk van de koers). Gezien de kosten van je eigen bank (zie eerder) wil je deze geldautomaten het liefst ontlopen, al heb je niet altijd een keuze.

Wil je een hoger bedrag afhalen? Dit is mogelijk als je het bankkantoor binnenloopt, indien deze er is natuurlijk.

 

Geld wisselen of pinnen op het vliegveld van Bali?

Bij aankomst op de luchthaven van Bali kun je op diverse plekken terecht om geld te pinnen.

Gezien de lage kosten (zie eerdere uitleg) is het niet nodig om euro’s om te wisselen naar Indonesische roepia’s. Je zult dan, zeker op de airport, alleen maar meer betalen omdat je een ongunstige wisselkoers krijgt aangeboden. Geld meenemen naar Bali zou ik zodoende niet doen, omwisselen in Nederland is net zo min nodig.

 

Kun je het visum bij aankomst op het vliegveld van Bali met pin betalen?

Het Visum on Arrival (VoA) kost 500.000 IDR (of 35 USD) en kan naast in contanten met je creditcard worden betaald. Of met je pinpas, indien deze Visa- of Mastercard-betalingen ondersteunt.

Bekende scams tijdens pinnen of geld wisselen op Bali

Geld wisselen Bali
No Commission, maak dat de kat wijs 😉

Zowel voor geld wisselen als voor pinnen zijn er diverse scams bekend op the Island of Gods.

Zo is er de gewiekste truc waarbij je te weinig geld in je handen krijgt bij het wisselkantoor. Op het eerste gezicht ziet het er allemaal oké uit… Men legt het wisselgeld op de toonbank, telt het voor je neus en maakt er een stapeltje van. Juist op dat moment weet de oplichter er vliegensvlug enkele biljetten tussenuit te halen, waarna je minder roepia’s krijgt dan afgesproken. Tel daarom altijd het overhandigde bedrag na.

Ook is er een oplichtingspraktijk gaande bij bepaalde pinautomaten. Er hangt een briefje met de tekst ‘broken’, terwijl de pinautomaat het gewoon doet. Het doel is om je naar de (veelal) naastgelegen pinautomaat te lokken die van skim-apparatuur is voorzien.

Ben dus op je hoede, maar laat je niet bang maken door allerlei horrorverhalen. Ikzelf ben in elk geval nog nooit opgelicht. Voor zover ik weet dan 😉 .

 

Nog een aantal tips

Twee pinautomaten in Banyuatis, een dorpje nabij Munduk
 • Als je je pincode intoetst, scherm de cijfertjes dan altijd af met je hand. Er worden namelijk nogal eens mensen geskimd.
 • Weet dat je eerst je geld krijgt en daarna je pas. Dit is anders dan in Nederland en kan ervoor zorgen dat je je pas vergeet. Let hier dus goed op. De meeste pinautomaten zullen overigens een geluid laten horen om je erop te wijzen.
 • Zet je pinpas op ‘Wereld’ of ‘Buiten Europa’ om op Bali te kunnen pinnen. Dit hoeft niet persé voor je reis, je kunt het gemakkelijk ter plaatse in je bankieren-app regelen. Om skimming tegen te gaan, adviseer ik je om na iedere pinbeurt je pas direct weer terugzetten op ‘Europa’. Zelf zet ik mijn ING-pas telkens 2 dagen op ‘Wereld’ als ik ga pinnen, naderhand staat ‘ie dan automatisch weer op ‘Europa’.
 • Onlangs pinde ik bij een BCA-bank nabij Munduk en verscheen er in beeld ‘of ik akkoord ging met de conversie naar euro’s’. In zulke gevallen kies je voor ‘decline’ oftewel afwijzen. Zo pin je het bedrag zonder conversie, waardoor je goedkoper uit bent. Maak je de fout door voor ‘accept’ te kiezen, ben je zomaar 5 tot 10 euro duurder uit per pinbeurt. Bij BRI-banken krijg je deze vraag eveneens trouwens, maar bij bijvoorbeeld Maybank, Mandiri en BNI niet.
 • Pin je in een winkel en krijg je vervolgens de vraag of je in de lokale valuta (IDR) of in je eigen valuta (EUR) wilt afrekenen, ga dan steevast voor de lokale valuta. Kies je voor euro, dan betaal je namelijk meer omdat er omgerekend wordt. Let er bovendien op of het bedrag in IDR klopt. Een nulletje teveel is met zoveel cijfers immers al snel gezet.
 • Betaal met je pinpas waar je kunt, zodat je zo min mogelijk naar pinautomaten hoeft. In lokale warungs is dit overigens niet mogelijk, maar in de eettentjes gericht op Westerlingen vrijwel altijd. Hetzelfde geldt voor supermarkten, kledingwinkels, scooter-verhuurders, koffiebars enzovoort.
 • Handig: anno 2024 kun je op veel plekken ook contactloos betalen.
 • Vermijd pinautomaten in (kleine) winkels, zoals bijvoorbeeld een Alfamart, Circle K of Indomaret. Je betaalt hier doorgaans meer per transactie aangezien ze niet van de officiële banken zijn. Bovendien staan ze bekend als geliefd doelwit om onwetende toeristen te scammen.
 • Ga de je de Balinese binnenlanden in, zorg dan dat je voldoende cash op zak hebt. In plekken als Ubud, Canggu, Uluwatu of Kuta zal je geen problemen hebben met het vinden van een pinautomaat, maar in de meer afgelegen gebieden is dit een stuk lastiger. Verder raad ik je aan om naar eilanden als de Gili’s (zeker Gili Meno), Nusa Penida en Nusa Lembongan voldoende contant geld op zak te hebben. Met het geringe aantal pinautomaten loop je daar liever geen risico.
 • Lokale warungs zijn over het algemeen niet dol op biljetten van 100.000 IDR. Wetende dat een gerecht bij hen doorgaans 10.000 IDR tot 20.000 IDR kost is dit te begrijpen. Heb daarom bij voorkeur genoeg kleinere biljetten (dit zijn biljetten tot 20.000 IDR) bij je.
 • Bewaar je creditcard en pinpas te allen tijde los van elkaar. Mocht je je portemonnee verliezen, dan heb je in ieder geval nog een van de twee pasjes over.

 

Zoek je een route voor Bali?

Om je reis op Bali zo ontspannen en leuk mogelijk te laten worden heb ik een speciale reisgids voor Bali geschreven, vol met uitgestippelde routes en insider-tips. Intensief voorwerk hoef je niet meer te doen, je kunt je zo maximaal richten op de voorpret en het genieten tijdens je reis.

Daarnaast is Backpackgids Indonesië interessant wanneer je van plan bent om behalve Bali tevens andere delen van dit machtige land te bezoeken.

 

Meer lezen over Bali

Dit artikel is vooral informatief van aard, en zo heb ik er nog een hele hoop. Verder vind je op deze site flink wat avonturen die ik op Bali heb meegemaakt.

Lees je graag meer leuks over het godeneiland? Je ontdekt het allemaal op de Bali-pagina.

 

Heb jij nog vragen over pinnen op Bali?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
 1. Hilde

  hoi,

  Vraagje over je tekst (verder helemaal duidelijk hoor).

  “Pin je in een winkel en dus niet bij een geldautomaat, dan betaal je slechts de koersopslag. In mijn geval dus 1,4%. ”

  Bedoel je hiermee dat je wat koopt en extra geld wil pinnen bij de kassa ? Of iets anders ?

  Ik hoor het graag.

  groetjes Hilde

  1. Avatar foto

   Hey Hilde,

   Nee, ik bedoel dat je bij de kassa je product afrekent 🙂 . Je Nederlandse bank rekent dan een koersopslag. Je betaalt dan minder dan wanneer je geld pint bij een geldautomaat (zie de tabel).

   Groet!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw