Je visum verlengen op Bali: alles wat je wilt weten - Backpackblog.nl

Je visum verlengen op Bali: alles wat je wilt weten

Als jij bij het binnenkomen in Indonesië hebt gekozen voor het betaalde Visa On Arrival (VOA), dan kun je deze met 30 dagen verlengen, waardoor je 60 dagen in het land kunt verblijven. Zo ook op Bali dus. Je hebt verschillende mogelijkheden om dit te regelen, zelf heb ik het bijvoorbeeld onlangs vanuit Ubud gedaan.

De laatste 3 jaar ben ik sowieso veel op Bali geweest en heb ik regelmatig een visumverlenging gedaan. Ervaring genoeg dus om jou te helpen om het allemaal zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ben jij ook van plan om je VOA te verlengen, lees dan even verder want in deze minigids vertel ik je er alles over.

 

Om precies te zijn behandel ik de volgende zaken…

Het Visa On Arrival
De immigratiekantoren waar je terechtkunt
Je visumverlenging zelf regelen
Je visumverlenging via een agent regelen
Moet je per se vroeg aanwezig zijn op het immigratiekantoor?
Hoe zit het met de kledingvoorschriften?
Hoelang van tevoren kun je het visum verlengen?
Hoelang duurt het hele traject?
Wat gebeurt er als je langer op Bali blijft dan toegestaan?
Een visa run als alternatief
Mijn andere ervaringen met het visum verlengen in Indonesië

 

Het Visa On Arrival

Wil je langer dan 30 dagen op Bali of in Indonesië blijven, dan zal je het speciale Visa On Arrival (VOA) moeten kopen. Dit doe je op de airport door het bordje ‘Visa On Arrival’ te volgen. De kosten bedragen 500.000 IDR (ongeveer 30 euro). Een bijkomend voordeel is dat je niet in de lange rij hoeft te staan waar het overgrote deel van alle toeristen instaat. Je bent daarom relatief snel door de douane.

Na betaling stopt men een papiertje in je paspoort dat als bewijs voor de betaling dient. Dit papiertje heb je later nodig voor de aanvraag van de verlenging.

Let op: het standaard gratis visum geeft recht op maximaal 30 dagen reizen in Indonesië. Deze variant kun je niet verlengen.

De immigratiekantoren waar je terechtkunt

Er zijn op Bali drie immigratiekantoren om je visum te verlengen:

1. Denpasar Office | Kantor Imigrasi Kelas (Centraal-Bali)
Kantor Imigrasi Kelas
Jl. D.I Pandjaitan No.3, Dangin Puri Kelod
Denpasar Timur, Bali 80235
Telefoon: (0361) 227828
Openingsuren: maandag t/m vrijdag van 08.00 uur t/m 16.00 uur

2. Nusa Dua / Jimbaran Office (Zuid-Bali)
Jalan. Taman Jimbaran no.1, Mumbul, Kuta Selatan
District Nusa Dua, Bali
Telefoon: (0361) 8468395
Openingsuren: maandag t/m vrijdag van 07.30 uur t/m 16.00 uur

3. Singaraja Office (Noord-Bali)
Jalan. Seririt, Desa Pemaron, Singaraja
Kec. Buleleng, Bali
Telefoon: (0362) 32174
Openingsuren: maandag t/m vrijdag van 08.00 uur t/m 16.00 uur

Naar welk immigratiekantoor je moet komen hangt trouwens af van de plaats waar je verblijft. Zit je bijvoorbeeld in Ubud, Canggu, Seminyak of Sanur, dan wordt gevraagd om naar Denpasar af te reizen. Dit kantoor wordt overigens ook Renon genoemd. Zit je in Kuta of Uluwatu, dan zal Nusa Dua de plek zijn om je te melden. Voor Amed en Lovina is dat Singaraja.

 

Je visumverlenging zelf regelen

Er zijn twee opties om je visum op Bali te verlengen: of je doet het zelf of je laat het door een visumagent doen. Beide opties bespreek ik, te beginnen met optie 1: het zelf te regelen.

Wil je het VOA zelf verlengen, dan zal je je in totaal drie keer op een van de bovenstaande immigratiekantoren moeten melden. En dat is eerlijk gezegd best een gedoe, als je het mij vraagt tenminste. Ik zou altijd kiezen voor een visumagent, zie het kopje hieronder. Echter, mocht je het toch liever zelf doen, dan ziet het er als volgt uit:

 

Dag 1: de aanvraag

Houd er rekening mee dat je de volgende bij je moet hebben:

 • Een pen met zwarte inkt (al kan je die ook daar vragen).
 • Je paspoort.
 • Een kopie van je paspoort.
 • Een kopie van de Visa on Arrival (VOA)-stempel in je paspoort.
 • Een geprint ticket waarmee je aantoont Indonesië te verlaten.
 • Het VOA-papiertje wat je op de luchthaven hebt gekregen toen je Indonesië binnenkwam.

Bij aankomst op het immigratiekantoor dien je de visumformulieren in te vullen. Let erop dat je dit met hoofdletters doet. Wanneer je klaar bent, meld je je weer bij de balie en lever je alle documenten in, inclusief je paspoort. Daar krijg je een bonnetje met een nummer erop. Vervolgens ga je zitten en dan is het simpelweg wachten tot je nummer wordt omgeroepen. Je krijgt dan een bonnetje wat dient als je ‘tijdelijke’ paspoort plus een datum voor de vervolgafspraak. Vaak is dit binnen 2 tot 4 werkdagen.

Dit is het immigratiekantor -‘Kantor Imigrasi’- van Denpasar

Mocht je in de tussentijd aangehouden worden door de politie en vraagt men om je paspoort te laten zien, dan kun je datzelfde bonnetje overhandigen. De lokale autoriteiten zijn hier bekend mee.

Betalen doe je overigens niet bij het immigratiekantoor, maar bij een postkantoor of bank. Dit kan al op dezelfde dag, op vertoon van het bovenstaande bonnetje. Na de betaling (500.000 IDR, zo’n 30 euro) ontvang je een betalingsbewijs, dat je later op het immigratiekantoor kunt overhandigen. In het Denpasar-kantoor kan je deze betaling trouwens buiten doen bij een zwart-oranje bus die dient als mobiel postkantoor.

 

Dag 2: foto en vingerafdrukken

Je meldt je voor de tweede keer op het immigratiekantoor op de afgesproken datum. Daar ga je naar de balie om je naam door te geven waarna ze je een nummertje overhandigen. Vervolgens wacht je tot je wordt omgeroepen en word je naar een kamertje geroepen waar ze een foto van je maken, vingerafdrukken afnemen en wat simpele vragen stellen. “Wat is de reden van je verlenging?” is bijvoorbeeld zo’n vraag.

Tot slot krijg je te horen wanneer je je kunt melden om je paspoort weer op te komen halen. Doorgaans is dit binnen 2 tot 3 werkdagen.

 

Dag 3: paspoort ophalen

Zoals de titel al aangeeft: je komt naar het immigratiekantoor om je paspoort op te halen en klaar is Kees. Check nog even of de vernieuwde visumdatum klopt, het kan namelijk voorkomen dat men een fout heeft gemaakt.

 

Je visumverlenging via een agent regelen

Onlangs heb ik de visumverlenging vanuit Ubud geregeld en dit heb ik gedaan via een visumagent.

Waarom?

Simpelweg omdat het een hoop gedoe scheelt.

Regel je het zelf, dan moet je als gezegd drie keer op het immigratiekantoor verschijnen. Vanuit Ubud duurt deze rit al snel een uur, dwars door de gebruikelijke verkeerschaos die je op Bali vindt.

Indien je een visumagent inhuurt, dan hoef je slechts een keer op het immigratiekantoor te komen. Om precies te zijn op dag 2 van het normale proces: om een foto te laten nemen en vingerafdrukken af te geven. Het fijne is bovendien dat je geen uitreisbewijs hoeft te overleggen, dit in tegenstelling tot wanneer je het zelf regelt.

Uiteraard betaal je een commissie, in mijn geval 250.000 IDR (ongeveer 15 euro), maar het scheelt als gezegd een hoop werk. Bovendien betaal je per saldo eigenlijk minder, aangezien je anders -wanneer je het allemaal zelf regelt- natuurlijk nog twee keer extra naar het immigratiekantoor moet reizen. Ik vind het daarom een nette prijs. Sommige visumagenten rekenen overigens een hogere commissie, ik heb ook bedragen van 400.000 IDR (ongeveer 28 euro) voorbij zien komen.

Tip: een goede en aardige visum-agent die de verlenging voor je kan regelen is Komang. Je kunt haar via Whatsapp bereiken op +6281338644857. Ze doet dit werk al zo’n 20 jaar en biedt haar diensten aan op vele toeristische plekken op Bali. Je kunt dus eigenlijk bijna altijd bij haar terecht.

Mijn ervaring

Zoals ik hierboven al zei heb ik onlangs m’n VOA verlengd vanuit Ubud en dit is allemaal erg makkelijk verlopen. Via iemand die ik daar ken kreeg ik de tip om contact op te nemen met Komang (zie de bovenstaande tip). Ik ontmoette haar in Bali Buda, een plaatselijk cafeetje, en ze vertelde me dat ik ongeveer een week later bericht zou krijgen om me te melden bij het immigratiekantoor van Denpasar.

Wachten tot m’n nummer wordt opgeroepen…

Zo geschiedde, en eenmaal daar verliep alles vrij vlot. Vingerafdrukken afgeven, foto nemen een paar protocolvragen beantwoorden, en dat was het. In een half uur was ik alweer buiten. Een paar dagen later kon ik m’n paspoort komen ophalen met daarin de stempel die me recht gaf op 30 dagen extra Indonesië. Yes 🙂 .

 

Wat kost het verlengen van je visum

Voor de verlenging van het VOA betaal je 500.000 IDR (zo’n 30 euro). Ook kost het VOA, wanneer je Indonesië binnenkomt, 500.000 IDR.

Moet je per se vroeg aanwezig zijn op het immigratiekantoor?

Ik lees voor wat betreft visumzaken dat aangeraden wordt om zo vroeg mogelijk op het immigratiekantoor aanwezig te zijn. Maar om je een voorbeeldje te geven: ik kwam er om 11 uur ‘s ochtends en werd vrij snel geholpen. Let er wel op dat men tijdens de lunch een pauze van een uur inlast. In Denpasar is dit tussen 12.00 uur en 13.00 uur.

Ik zou er persoonlijk wel voor kiezen om voor de lunch te komen, just to be safe 🙂 . Er gaan verhalen dat men soms na de lunch geen nieuwe aanvragen meer accepteert, dus ja…

In het weekend zijn de immigratiekantoren overigens gesloten. Bespaar je dus de moeite om er dan heen te gaan..

 

Hoe zit het met de kledingvoorschriften?

Officieel gezien zijn de kledingvoorschriften bij immigratiekantoren in Indonesië vrij strikt. Dat wil zeggen: een lange broek, schoenen en je schouders bedekt. In Denpasar is men echter heel coulant. En gelukkig maar, want het is vaak bloedheet en warme kleren zijn dan eigenlijk wel het laatste wat je wilt.

Ik heb zat mensen op slippers, korte broek en zelfs in een tanktop gezien. Zelf had ik een korte broek, t-shirt en schoenen aangedaan. Voor de zekerheid had ik nog een lange broek bij me in m’n rugzak, aangezien ik niet wist wat ik kon verwachten. Een tanktop zou ik zelf, uit beleefdheid, niet doen trouwens. Maar goed, dit is natuurlijk aan jou.

 

Hoelang van tevoren kun je het visum verlengen?

Regel je het zelf? Dan ga je bij voorkeur 7 tot 10 dagen voor het verlopen van je VOA naar het immigratiekantoor om je verlenging te regelen. Ik heb het zelf echter al vaker in een eerder stadium gedaan, en ook dat was prima. Als je het zelf regelt, zou ik persoonlijk echter niet al in de eerste week je aanvraag doen. Wellicht weigeren ze je dan, en daar heb je natuurlijk geen zin in. 2 weken vanaf het verlopen van je huidige visum wordt door verschillende websites geadviseerd. Stel dus dat je visum op 30 september verloopt, dan betekent dit op 16 september melden bij het immigratiekantoor.

Komang, de visumagent waarover ik eerder sprak, vertelde me trouwens dat je (via haar in ieder geval) al vanaf dag 1 je verlenging kunt aanvragen. Ik heb me bij haar dan ook al vrij vroeg gemeld, vlak na mijn eerste week op Bali. Binnen een dag of 10 was alles geregeld en kon ik m’n paspoort bij haar ophalen in Ubud.

 

Hoelang duurt het hele traject?

De gemiddelde duur van de dag van aanvraag tot en met op terugkrijgen van je paspoort is zo’n 5 tot 7 werkdagen. Je kunt ook een bureau of visumagent inhuren en voor een express service gaan, dit kost je alleen wat meer. Wel heb je het visum en je paspoort dan in 2 tot 4 werkdagen terug.

 

Wat gebeurt er als je langer op Bali blijft dan toegestaan?

Wanneer je langer op Bali (en überhaupt in Indonesië) blijft dan je visum toelaat, betaal je 1.000.000 IDR (ongeveer 60 euro) per dag. Voorheen was deze boete 300.000 IDR (ongeveer 18 euro), alleen in mei 2019 heeft men dit bedrag helaas flink verhoogd.

 

Een visa run als alternatief

Indien je geen VOA hebt, maar het normale gratis visum voor 30 dagen dat je niet kunt verlengen, dan kun je een visa run doen om toch nog langer op Bali te blijven. Het makkelijkst is om naar Kuala Lumpur (3 uur) of Singapore (2 uur en 40 minuten) te vliegen. Je hoeft een van deze landen uiteraard niet direct te verlaten, je kunt er ook een paar dagen verblijven natuurlijk.

Er zijn geen restricties op het opnieuw binnenkomen op Bali. Wel kan men vragen om een uitreisbewijs, al is mijn ervaring dat er meestal met een lach gevraagd wordt hoelang je blijft, zonder een ticket te hoeven overleggen. Alleen let op: dit ligt aan de immigratiemedewerker die je voor je hebt. Ik heb daarom altijd een nepticket op m’n telefoon staan, mochten ze het vragen 😀 .

 

Mijn andere ervaringen met het visum verlengen in Indonesië

Ik heb ook ervaringen met het verlengen van m’n visum in andere Indonesische bestemmingen. In Yogyakarta verliep het ronduit rampzalig, terwijl het in Labuan Bajo relatief makkelijk ging.

Ga jij naar Bali?

Banner-Backpackgids-Azie-nieuwDan heb ik iets voor je wat je eigenlijk niet mag missen 🙂 . Backpackgids Bali, een echte musthave voor als je naar dit prachtige stukje van Indonesië gaat.

De laatste jaren heb ik meerdere keren op Bali gewoond (en gereisd natuurlijk). Gedurende deze periodes heb ik de beste tips verzameld die backpackers zoals jij kunnen gebruiken om er een fantastische reis van te maken. En niet alleen tips voor Bali trouwens, maar ook voor de Nusa- en de Gili-eilanden.

Dit zijn onder andere de dingen die je krijgt:

De mooiste bestemmingen van Bali, zowel bekende als geheime plekjes.
De beste eetzaakjes en toffe accommodaties.
Tips om kosten te besparen zonder dat je reis aan kwaliteit inboet.
Inspirerende en veelzijdige routes waar je direct mee op pad kan.
Een extra bonusgids met 60 insider-tips.

Dus, wil jij het maximale uit je reis op Bali halen? Klik dan hieronder op de button voor meer informatie.

Arrow

Naar de aanbieding!

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-Indonesië-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Heb jij nog vragen over het verlengen van je visum op Bali? Laat het me dan weten in de comments.

Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
 1. hoi Robbert,
  toch het risico genomen om niet naar Nederland te vliegen,..of het ging niet meer?

  mijn vraag bij jou is: wat gebeurt er met je ‘denken, je gedachten, als je zo steeds ‘zwervend ben, op deze aarde’ ?
  of,
  je zit immers wel goed in je vel, lees ik,…Ben je juist ‘thuis’, thuis bij jezelf

  1. Robbert

   Hey Ger,

   Ja het is dus wel gelukt, een van de laatste reguliere vluchten kunnen pakken…

   Je vraag is nogal breed gesteld 😀 .

   Tot snel wellicht!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel GRATIS mijn geheime aanpak in ‘De gouden formule om geld te verdienen met je blog’, zowel voor startende als meer ervaren bloggers:

Mijn reisgidsen

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw

Korting op Airbnb