Je visum verlengen op Bali: alles wat je wilt weten (2024-update)

Als jij voor je reis naar Indonesië hebt gekozen voor het betaalde Visa on Arrival (VoA of e-VoA), dan kun je deze met nog eens 30 dagen verlengen. Zo heb je de mogelijkheid om 60 dagen in dit prachtige land te verblijven, waaronder op het populaire godeneiland Bali. Je hebt hier verschillende mogelijkheden om je visumverlenging te regelen, zelf heb ik het bijvoorbeeld onlangs vanuit Ubud gedaan met behulp van een visumagent.

De laatste jaren ben ik sowieso veel op Bali geweest en heb ik regelmatig een visumverlenging gedaan, zowel op eigen houtje als via een tussenpersoon. Intussen woon ik er zelfs en zit ik middenin het proces om mijn 211A-visum met 2 maanden te verlengen.

Met de vele visum-verleng-ervaring die ik heb weet ik intussen maar al te goed hoe het in z’n werk gaat. Tussenpersonen die nogal eens veel te veel commissie rekenen, de rompslomp die erbij komt kijken, hoe het je zo min mogelijk gedoe kost – en nog zoveel meer. Maar eerlijk gezegd vooral dat het eigenlijk allemaal heel erg meevalt 🙂 . Zeker met de online-opties die er tegenwoordig geboden worden.

Wanneer ook jij van plan bent om je visum voor Indonesië op Bali te verlengen, lees dan even verder want in deze minigids vertel ik je er alles over. Ik bespreek de visums waarvoor een verlenging mogelijk is, hoe je het regelt en een aantal zaken die goed zijn om op te letten. Dit alles inclusief mijn ervaringen en een aantal gave foto’s. Al met al heb je de ultieme visumgids voor Bali voor je.

Soorten visums op Bali

Rijstterrassen in de vallei van Sidemen

De meeste toeristen die richting Bali vliegen kiezen voor het B213 Visa, oftewel het Visa on Arrival (VoA). Dit visum geeft recht op een verblijf van 30 dagen in Indonesië en is met nog eens 30 dagen te verlengen. Je regelt het op de airport door het bordje ‘Visa On Arrival’ te volgen. De kosten bedragen 500.000 IDR (ongeveer 30 euro). Betalen in Amerikaanse dollars (35 USD) of per creditcard is tevens mogelijk.

Na betaling stopt men een papiertje in je paspoort dat als bewijs voor de betaling dient. Dit papiertje heb je later nodig voor de aanvraag van de verlenging. Houd die daarom goed bij je.

Tegenwoordig heb je overigens ook de optie om het visum online te regelen via de officiële immigratie-website van Indonesië. Je vraagt dan het zogeheten e-VoA aan. Je hebt daarin twee keuzes:

  • het B213 Visa (VoA) dat ik hierboven besprak. De kosten bedragen 500.000 IDR.
  • het 211A Tourist Visa dat je direct recht geeft op 60 dagen. Dit visum kost 1.500.000 IDR en is verlengbaar met twee keer 60 dagen. Op de immigratie-website wordt dit visum ook het ‘Tourist Single Entry Visitor Visa’ genoemd.

Met het 211A Tourist Visa heb je zodoende geen gedoe, omdat je geen verlenging meer hoeft te regelen na de eerste maand (mocht je langer willen blijven). Wel betaal je iets meer voor dit stukje gemak plus het feit dat je het visum kunt verlengen, aangezien een verlenging van het B213 Visa online 500.000 IDR kost. Daarover later meer.

Voor mensen die van plan zijn om langer op Bali te blijven is datzelfde 211A Tourist Visa een aanrader. Hiermee krijg je direct 60 dagen toegang tot Indonesië plus je kunt het visum tweemaal verlengen tot in totaal 6 maanden. Op het moment van schrijven zit ik met dit visum in Ubud. Heerlijk 🙂 . Het 211A Tourist Visa is eigenhandig aan te vragen via de website van Indonesische immigratie, al gaat dit op het moment van schrijven nog niet altijd even vlekkeloos.

Voor de verlenging van het 211A Tourist Visa heb je een sponsor nodig. Dit is iemand die min of meer verantwoording over je neemt, al stelt het allemaal weinig voor. Zo’n sponsor is overigens makkelijk te regelen via een visumbureau- of agent. Wil je de aanvraag uit handen geven, schakel dan een visumbureau in. Een aanrader is Visa Indonesia.

Goed om te weten: sinds januari 2024 is het B211A Visit Visa afgeschaft en vervangen door het hierboven genoemde 211A Tourist Visa. Voordeel: je hebt geen sponsor meer nodig voor de aanvraag (wel voor de verlenging), wat bij het B211A Visit Visa wél zo was. Hierdoor kun je het visum zonder tussenpersoon aanvragen, en daarmee zonder commissie.

Al loopt dit vandaag de dag als gezegd nog niet geheel zonder problemen. Soms krijg je een melding dat het ’tijdelijk niet mogelijk is’ en als je aanvraag wordt afgewezen vanwege bijvoorbeeld verkeerde documenten, dan ben je je geld kwijt en dien je opnieuw een aanvraag te doen. Ook heb ik van mensen gehoord dat het 2 weken duurde vooraleer ze de goedkeuring kregen, bijna drie keer zo lang dan de gestelde 5 werkdagen.

Verder is er het B212 Multiple-Entry Visa beschikbaar voor toeristen, voor periodes van 1, 2 en zelfs 5 jaar. Je mag daarmee telkens maximaal 60 dagen aaneen in Indonesië verblijven, waarna je het land moet verlaten en daarna weer terug kunt komen. Aangezien toeristen niet zo snel voor deze visumvariant zullen kiezen omdat het eerder voor business-doeleinden is, laat ik ‘m in dit artikel buiten beschouwing.

Ten slotte is er het standaard gratis visum wat recht geeft op maximaal 30 dagen reizen in Indonesië. Deze variant -de Visa exemption– kun je niet verlengen. Overigens wordt dit type visum sinds de corona-pandemie niet meer uitgegeven. De vraag is nog even of en wanneer deze gratis variant terugkeert.

De immigratiekantoren om je visum te verlengen

Er zijn op Bali drie immigratiekantoren om je visum te verlengen:

1. Denpasar Office | Kantor Imigrasi Kelas (Centraal-Bali)
Kantor Imigrasi Kelas
Jl. D.I Pandjaitan No.3, Dangin Puri Kelod
Denpasar Timur, Bali 80235
Telefoon: (0361) 227828
Openingsuren: maandag t/m vrijdag van 07.30 uur t/m 12.00 uur en 13.00 uur t/m 16.00 uur

2. Nusa Dua / Jimbaran Office (Zuid-Bali)
Jalan. Taman Jimbaran no.1, Mumbul, Kuta Selatan
District Nusa Dua, Bali
Telefoon: (0361) 8468395
Openingsuren: maandag t/m vrijdag van 07.30 uur t/m 16.00 uur

3. Singaraja Office (Noord-Bali)
Jalan. Seririt, Desa Pemaron, Singaraja
Kec. Buleleng, Bali
Telefoon: (0362) 32174
Openingsuren: maandag t/m vrijdag van 08.00 uur t/m 16.00 uur

Naar welk immigratiekantoor je moet komen hangt trouwens af van de plaats waar je verblijft. Zit je bijvoorbeeld in Ubud, Canggu, Seminyak of Sanur, dan wordt gevraagd om naar Denpasar af te reizen. Dit kantoor wordt overigens ook Renon genoemd. Zit je in Kuta of Uluwatu, dan zal Nusa Dua de plek zijn om je te melden. Voor Amed en Lovina is dat Singaraja.

 

Optie 1: je visumverlenging zelf regelen (drie keer naar het immigratiekantoor)

Er zijn drie opties om je visum op Bali te verlengen: of je doet het zelf op het immigratiekantoor, of online of je laat het door een visumagent doen. Alledrie de opties bespreek ik, te beginnen met optie 1: het zelf te regelen.

Goed om te weten: je kunt enkel het B213 Visa (VoA) zelfstandig verlengen, voor het 211A-visum zal je sponsor op het immigratiekantoor moeten verschijnen.

Wil je het VoA zelf verlengen, dan zal je je in totaal drie keer op een van de bovenstaande immigratiekantoren moeten melden. En dat is eerlijk gezegd best een gedoe, als je het mij vraagt tenminste. Ik zou altijd kiezen voor een visumagent, zie hiervoor ‘optie 3’ die ik. verderop bespreek. Tenzij je dichtbij zit, zoals bijvoorbeeld in Sanur. Vanuit bijvoorbeeld Ubud is het 1 uur rijden naar het immigratiekantoor in Denpasar. Moet je dat drie keer doen ben je in totaal 6 uur in de weer, plus de tijd op het immigratiekantoor. Dat is nogal wat. En dan heb ik het nog niet gehad over de transportkosten die je maakt.

Echter, mocht je het toch liever zelf doen, dan ziet het er als volgt uit:

 

Dag 1: de aanvraag

Houd er rekening mee dat je de volgende bij je moet hebben:

  • Een pen met zwarte inkt (al kan je die ook daar vragen).
  • Je paspoort.
  • Een kopie van je paspoort.
  • Een kopie van de Visa on Arrival (VoA)-stempel in je paspoort.
  • Een geprint ticket waarmee je aantoont Indonesië te verlaten.
  • Het VoA-papiertje wat je op de luchthaven hebt gekregen toen je Indonesië binnenkwam.

Bij aankomst op het immigratiekantoor dien je de visumformulieren in te vullen. Let erop dat je dit met hoofdletters doet. Wanneer je klaar bent, meld je je weer bij de balie en lever je alle documenten in, inclusief je paspoort. Daar krijg je een bonnetje met een nummer erop. Vervolgens ga je zitten en dan is het simpelweg wachten tot je nummer wordt omgeroepen. Je krijgt dan een bonnetje wat dient als je ’tijdelijke’ paspoort plus een datum voor de vervolgafspraak. Vaak is dit binnen 2 tot 4 werkdagen.

Dit is het immigratiekantor -‘Kantor Imigrasi’- van Denpasar

Mocht je in de tussentijd aangehouden worden door de politie en vraagt men om je paspoort te laten zien, dan kun je datzelfde bonnetje overhandigen. De lokale autoriteiten zijn hier bekend mee.

Betalen doe je overigens niet bij het immigratiekantoor, maar bij een postkantoor of bank. Dit kan al op dezelfde dag, op vertoon van het bovenstaande bonnetje. Na de betaling (500.000 IDR, zo’n 30 euro voor het VoA of 2 miljoen IDR voor het 211A Visitor Visa) ontvang je een betalingsbewijs, dat je later op het immigratiekantoor kunt overhandigen. In het Denpasar-kantoor kan je deze betaling trouwens buiten doen bij een zwart-oranje bus die dient als mobiel postkantoor.

 

Dag 2: foto en vingerafdrukken

Je meldt je voor de tweede keer op het immigratiekantoor op de afgesproken datum. Daar ga je naar de balie om je naam door te geven waarna ze je een nummertje overhandigen. Vervolgens wacht je tot je wordt omgeroepen en word je naar een kamertje geroepen waar ze een foto van je maken, vingerafdrukken afnemen en wat simpele vragen stellen. “Wat is de reden van je verlenging?” is bijvoorbeeld zo’n vraag.

Tot slot krijg je te horen wanneer je je kunt melden om je paspoort weer op te komen halen. Doorgaans is dit binnen 2 tot 3 werkdagen.

 

Dag 3: paspoort ophalen

Zoals de titel al aangeeft: je komt naar het immigratiekantoor om je paspoort op te halen en klaar is Kees. Check nog even of de vernieuwde visumdatum klopt, het kan namelijk voorkomen dat men een fout heeft gemaakt.

 

Optie 2: je visumverlenging online regelen

EINDELIJK. Het is zover. Nu we in 2024 leven is het ook in Indonesië mogelijk om je visum (e-VoA) online te verlengen, een geweldige uitkomst die een hoop rompslomp scheelt en in 2023 werd ingevoerd. Het fijne hieraan is dat je niet meer op het immigratiekantoor hoeft te verschijnen.

Let erop dat deze optie enkel van kracht is indien je het een e-VoA hebt aangevraagd via de officiële immigratie-website. Vervolgens log je in spreekt het zich vervolgens voor zich. Betalen doe je met je creditcard.

Het 211A-visum is (nog) niet online te verlengen. Mocht dit veranderen, dan zal ik dat uiteraard hier vermelden.

 

Optie 3: je visumverlenging via een agent regelen

Onlangs heb ik de visumverlenging vanuit Ubud geregeld en dit heb ik gedaan via een visumagent.

Waarom?

Simpelweg omdat het een hoop gedoe scheelt.

Regel je het zelf, dan moet je als gezegd drie keer op het immigratiekantoor verschijnen. Vanuit Ubud duurt deze rit al snel een uur, dwars door de gebruikelijke verkeerschaos die je op Bali vindt.

Indien je een visumagent inhuurt, dan hoef je slechts een keer op het immigratiekantoor te komen. Om precies te zijn op dag 2 van het normale proces: om een foto te laten nemen en vingerafdrukken af te geven. Het fijne is bovendien dat je geen uitreisbewijs hoeft te overleggen, dit in tegenstelling tot wanneer je het op eigen houtje doet.

Uiteraard betaal je een commissie. In 2024 is dit meestal 350.000 IDR (ongeveer 21 euro) afhankelijk van waar je het regelt, maar het scheelt als gezegd een hoop werk. Bovendien betaal je per saldo eigenlijk minder, aangezien je anders -indien je het allemaal zelf regelt- natuurlijk nog twee keer extra naar het immigratiekantoor moet reizen. Ik vind het daarom een nette prijs. Sommige visumagenten rekenen overigens een hogere commissie, ik heb ook bedragen van 400.000 IDR (ongeveer 28 euro) voorbij zien komen.

Overigens is het bedrag niet volledig commissie, aangezien de visumagenten per paspoort een extra toelage dienen te betalen aan het immigratiekantoor. Voor het 211A-visum is dit bijvoorbeeld 400.000 IDR. De exacte toeslag voor het VoA bedraagt 150.000 IDR.

Let op: ik heb het over commissie. De totale prijs van de verlenging via een agent komt dus neer op 500.000 IDR + 350.000 IDR = 850.000 IDR voor het VoA. Omgerekend ongeveer 51 euro. Dit is inclusief de 150.000 IDR paspoorttoeslag die de visumagent aan het immigratiekantoor dient te betalen.

Voor het 211A Tourist Visa betaal je 2 miljoen IDR + 400.000 paspoorttoeslag aan het immigratiekantoor + tenminste 100.000 IDR commissie = 2,5 miljoen IDR. Omgerekend zo’n 147 euro. Dit is het minimum, aangezien de meeste visumbureaus tussen de 2,6 miljoen IDR en zelfs 3 miljoen IDR of meer rekenen.

Het 211A Tourist Visa  kun je als gezegd tweemaal met 60 dagen verlengen. Voor de tweede verlenging geldt dat je niet nog eens op het immigratiekantoor hoeft te verschijnen voor een foto en je vingerafdrukken. Het is dan simpelweg een kwestie van je paspoort afgeven bij je visumagent, de kosten aan hem of haar betalen en wachten tot je paspoort terug is. Lekker chill dus 🙂 .

 

Tip voor een visumagent

Een goede en aardige visum-agent die de verlenging voor je kan regelen is Komang. Je kunt haar via Whatsapp bereiken op +6281338644857. Ze doet dit werk al zo’n 20 jaar en biedt haar diensten aan op vele toeristische plekken op Bali. Je kunt dus eigenlijk bijna altijd bij haar terecht. Komang regelt de totale visumverlenging van het VoA voor het al genoemde bedrag van 850.000 IDR. Het 211A-visum verlengt ze voor 2,5 miljoen IDR, ze is hierbij tevens je sponsor die je nodig hebt.

Zoek je een officieel visumbedrijf dat de verlenging voor je regelt, bijvoorbeeld in Ubud? Dan kan je altijd googelen op ‘visa extension Ubud’, en het kantoor kiezen met de beste recensies.

Wanneer je goed zoekt, kan het echter ook goedkoper dan de genoemde 850.000 IDR. 800.000 IDR en ook 750.000 IDR komen soms voor.

 

Mijn ervaring

Zoals ik hierboven al zei heb ik onlangs m’n VoA verlengd vanuit Ubud en dit is allemaal erg makkelijk verlopen. Via iemand die ik daar ken kreeg ik de tip om contact op te nemen met Komang (zie de bovenstaande tip). Ik ontmoette haar in Bali Buda, een plaatselijk cafe, en ze vertelde me dat ik ongeveer een week later bericht zou krijgen om me te melden bij het immigratiekantoor van Denpasar.

Wachten tot m’n nummer wordt omgeroepen…

Zo geschiedde, en eenmaal daar verliep alles vrij vlot. Vingerafdrukken afgeven, foto nemen een paar protocolvragen beantwoorden, en dat was het. In een half uur was ik alweer buiten. Een paar dagen later kon ik m’n paspoort komen ophalen met daarin de stempel die me recht gaf op 30 dagen extra Indonesië. Yes 🙂 .

In november 2023 ging het nog rapper, ditmaal om het B211A-visum (nu heet deze dus het 211A-visum) met 2 maanden te verlengen. Vanuit Ubud reed ik met de scooter naar het immigratiekantoor in Denpasar, waar ik om 10.30 uur aankwam en een nummer kreeg van de baliemedewerker. 5 minuten later stond mijn nummer in beeld en kon ik doorlopen naar een klein kamertje, om een foto te maken en vingerafdrukken af te nemen. Letterlijk geen minuut later kon ik alweer vertrekken.

Nu ik dit schrijf, in februari 2024, wordt mijn B211A-visum voor de tweede keer verlengd. Zoals hierboven beschreven hoef ik niet nog eens naar het immigratiekantoor om vingerafdrukken af te geven en een foto te nemen.

 

Wat kost het verlengen van je visum (zelf en via een agent)?

Voor de verlenging van het VoA betaal je als gezegd 500.000 IDR (zo’n 30 euro) als je de verlenging zelf doet (fysiek of online). Ook kost het VoA, wanneer je Indonesië binnenkomt, zoals eerder aangegeven 500.000 IDR. Via een agent bedraagt de verlenging meestal 850.000 IDR (zo’n 51 euro).

Voor het 211A Tourist Visa betaal je 2 miljoen IDR voor een verlenging met 60 extra dagen als je het zelf regelt. Doe je de verlenging via een agent, dan betaal je tenminste 2,5 miljoen IDR (zo’n 147 euro).

Moet je per se vroeg aanwezig zijn op het immigratiekantoor?

Ik lees voor wat betreft visumzaken dat aangeraden wordt om zo vroeg mogelijk op het immigratiekantoor aanwezig te zijn. Maar om je een voorbeeldje te geven: ik kwam er om 11 uur ’s ochtends en werd vrij snel geholpen. Let er wel op dat men tijdens de lunch een pauze van een uur inlast. In Denpasar is dit tussen van maandag tot en met donderdag 12.00 uur en 13.00 uur en op vrijdag tussen 11.30 uur en 13.00 uur.

Ik zou er persoonlijk wel voor kiezen om voor de lunch te komen, just to be safe 🙂 . Er gaan verhalen dat men soms na de lunch geen nieuwe aanvragen meer accepteert, dus ja…

Enne, bij het immgratiekantoor in Denpasar lopen buiten zelfbenoemde parkeerwachters rond die je naar een parkeerplek begeleiden en daar geld voor vragen. 2.000 IDR zijn hiervoor de gebruikelijke kosten, dan weet je dat. Je kunt je scooter desalniettemin gewoon voor de deur van het kantoor parkeren, zonder daarvoor te betalen.

In het weekend zijn de immigratiekantoren overigens gesloten. Bespaar je dus de moeite om er dan heen te gaan.

 

Hoe zit het met de kledingvoorschriften?

Officieel gezien zijn de kledingvoorschriften bij immigratiekantoren in Indonesië vrij strikt. Dat wil zeggen: een lange broek, schoenen en je schouders bedekt. In Denpasar is men echter heel coulant. En gelukkig maar, want het is vaak bloedheet en warme kleren zijn dan eigenlijk wel het laatste wat je wilt.

Ik heb zat mensen op slippers, korte broek en zelfs in een tanktop gezien. Zelf had ik een korte broek, t-shirt en schoenen aangedaan. Voor de zekerheid had ik nog een lange broek bij me in m’n rugzak, aangezien ik niet wist wat ik kon verwachten. Een tanktop zou ik zelf, uit beleefdheid, niet doen trouwens. Maar goed, dit is natuurlijk aan jou.

 

Hoelang van tevoren kun je het visum verlengen?

Balangan Beach in Uluwatu is een van de mooiere stranden van Bali als je het mij vraagt

Regel je het zelf? Dan ga je bij voorkeur 7 tot 10 dagen voor het verlopen van je VoA naar het immigratiekantoor om je verlenging te regelen. Ik heb het zelf echter al vaker in een eerder stadium gedaan, en ook dat was prima. Als je het zelf regelt, zou ik persoonlijk echter niet al in de eerste week je aanvraag doen. Wellicht weigeren ze je dan, en daar heb je natuurlijk geen zin in. 2 weken vanaf het verlopen van je huidige visum wordt door verschillende websites geadviseerd. Stel dus dat je visum op 30 september verloopt, dan betekent dit op 16 september melden bij het immigratiekantoor.

Komang, de visumagent waarover ik eerder sprak, vertelde me trouwens dat je (via haar in ieder geval) al vanaf dag 1 je verlenging kunt aanvragen. Ik heb me bij haar dan ook al vrij vroeg gemeld, vlak na mijn eerste week op Bali. Binnen een dag of 10 was alles geregeld en kon ik m’n paspoort bij haar ophalen in Ubud. Het 211A-visum heb ik de laatste tijd telkens een maand van tevoren verlengd.

Zit je in een noodsituatie, dan kun je zelfs op de dag voor het verlopen van je visum nog je zaakjes in orde maken. Onlangs nam een moeder van een meisje -Sam- dat op Bali zat contact met me op, dat ze wegens onvoorziene omstandigheden nog maar 1 dag had voor haar visum verliep. Ik heb Sam direct in contact gebracht met mijn visumagent Komang, die daarna Sams paspoort in Uluwatu is komen ophalen en alles diezelfde dag nog in gang heeft gezet.

 

Hoelang duurt het hele traject?

De gemiddelde duur van de dag van aanvraag tot en met op terugkrijgen van je paspoort is zo’n 5 tot 7 werkdagen.

Je kunt daarnaast een bureau of visumagent inhuren en voor een express service gaan, dit kost je alleen wat meer. Wel heb je het visum en je paspoort dan in 2 tot 4 werkdagen terug.

 

Wat gebeurt er als je langer op Bali blijft dan toegestaan?

Wanneer je langer op Bali (en überhaupt in Indonesië) blijft dan je visum toelaat, betaal je 1.000.000 IDR (ongeveer 60 euro) per dag. Voorheen was deze boete 300.000 IDR (ongeveer 18 euro), alleen in mei 2019 heeft men dit bedrag helaas flink verhoogd.

Heb je een overstay van meer dan 60 dagen dan riskeer je een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar en een maximale boete van 500 miljoen IDR (bijna 30.000 euro). Nu zal dit waarschijnlijk wel loslopen, maar je bent gewaarschuwd…

 

Een visa-run als alternatief

Ulun Danu Beratan een betoverende tempel vlakbij Munduk

Indien je geen VoA hebt, maar het normale gratis visum voor 30 dagen -de Visa exemption- dat je niet kunt verlengen, dan kun je een visa run doen om toch nog langer op Bali te blijven. Het makkelijkst is om naar Kuala Lumpur (3 uur) of Singapore (2 uur en 40 minuten) te vliegen. Je hoeft een van deze landen uiteraard niet direct te verlaten, je kunt er ook een paar dagen verblijven natuurlijk.

Let op: zoals hierboven aangegeven is de Visa exemption voor 30 dagen sinds corona niet meer beschikbaar en is de vraag of men deze variant weer in zal voeren.

Er zijn geen restricties op het opnieuw binnenkomen op Bali. Wel kan men vragen om een uitreisbewijs, al is mijn ervaring dat er meestal met een lach gevraagd wordt hoelang je blijft, zonder een ticket te hoeven overleggen. Alleen let op: dit ligt aan de immigratiemedewerker die je voor je hebt. Bovendien is mijn ervaring dat ze er bij het inchecken tegenwoordig steeds vaker naar vragen. Ik heb daarom altijd een nepticket op m’n telefoon staan, mochten ze het vragen 😀 .

Voor het 211A-visum is overigens officieel geen uitreisbewijs nodig, zo vertelde een immigratiemedewerker op het vliegveld van Bali me. Niettemin werd er me tijdens het inchecken in Nederland wél naar gevraagd, door de medewerker van de incheckbalie van Qatar Airways.

 

Mijn andere ervaringen met het visum verlengen in Indonesië

Ik heb ook ervaringen met het verlengen van m’n visum in andere Indonesische bestemmingen. In Yogyakarta verliep het ronduit rampzalig, terwijl het in Labuan Bajo relatief makkelijk ging.

 

Meer lezen over Bali

Meer handige info en bovenal leuke plus inspirerende verhalen vind je op de speciale Bali-pagina.

 

Heb jij nog vragen over het verlengen van je visum op Bali? Of tips? Laat het weten in de comments.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
43 Antwoorden
  1. hoi Robbert,
    toch het risico genomen om niet naar Nederland te vliegen,..of het ging niet meer?

    mijn vraag bij jou is: wat gebeurt er met je ‘denken, je gedachten, als je zo steeds ‘zwervend ben, op deze aarde’ ?
    of,
    je zit immers wel goed in je vel, lees ik,…Ben je juist ’thuis’, thuis bij jezelf

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Ger,

      Ja het is dus wel gelukt, een van de laatste reguliere vluchten kunnen pakken…

      Je vraag is nogal breed gesteld 😀 .

      Tot snel wellicht!

  2. Marie de Jonge

    Bedankt voor het delen van dit artikel over het verlengen van een visum. Ik was vooral benieuwd naar de duur van dit gehele project. Zo kan ik mijn aanvraag tijdig plannen zodat mijn visum op tijd binnen is.

  3. Sander

    Hi Robbert, bedankt voor je uitgebreide en heldere uitleg over het verlengen van je visa.
    Paar vragen:
    – weet je of wat je beschrijft in deze blog nu ook nog geldt? (ivm pandemie)
    – kun je in bijvoorbeeld Canggu of Ubud gewoon rondvragen naar zo’n tussenpersoon? Ken je verhalen van mensen die zijn opgelicht via zo’n tussenpersoon?

    Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Avatar foto

      Hey Sander,

      Thanks voor je berichtje.

      Ja, is helemaal up-to-date. Je kunt Indonesië namelijk weer in (onder bepaalde voorwaarden). Je visum verlengen kan daarmee ook gewoon.

      Ken verder geen verhalen van mensen die zijn opgelicht, maar ik zou altijd even bij andere mensen -met name zij die langer op Bali verblijven- vragen bij wie ze het regelen. Ook kan je het gewoon doen via Komang, heb goede ervaringen met haar en zij doet het voor heel veel mensen.

      Als er nog wat is, let me know 🙂

      1. Avatar foto

        Hoi Simone,

        Het is inderdaad nogal een gedoe op het moment om je visum via de immigratie-website aan te vragen.

        Mijn vader heeft het deze week ook voor het VoA (30 dagen) geprobeerd, maar kreeg telkens foutmeldingen.

        Wat bedoel je met twee losse keren? Een VoA (30 dagen) regelen (online of op het vliegveld) en daarna verlengen? Ja, dit kan zeker.

        Het 60-dagen-visum kan ook via een visumbureau trouwens, zoals in het artikel beschreven. Je betaalt dan wel een substantieel hoger bedrag.

        Succes!

        1. Avatar foto

          Hoi Elena, dankjewel voor de update. Het klopt alleen niet wat je zegt. Ik heb net even met Komang gesproken om het een en ander te checken.

          Hoe zit het nu precies?

          Het totale bedrag voor de verlenging via een agent is inderdaad 850.000 IDR, inclusief een commissie van 350.000 IDR. 250.000 IDR was de commissie die een tijdje terug werd gerekend, en heb ik nu aangepast.

          250.000 IDR voor de gehele verlenging is nooit mogelijk geweest, aangezien deze standaard 500.000 IDR kost als je het zelf regelt, zie hiervoor het kostenoverzicht in het artikel.

          Succes!

  4. Vera

    Hi Robert, dank voor de informatie! Ik zou graag 5 weken in Indonesië verblijven en heb een retourticket. Ik begrijp dat ze vanuit NL geen visa >30 dagen verstrekken (wegens COVID).. Klopt het dus dat ik dus op de airport (vlieg op Denpassar) direct een speciaal Visum On Arival dien te kopen en deze vervolgens kan verlengen (evt met hulp)? Even voor de zekerheid;) Groet, Vera

  5. Norma Schlundt Bodien

    Hoi Robbert, je hebt een mooie duidelijke site!
    Mijn vraag over visa:
    Hoe kan ik het beste onze visa regelen….we hebben 4 juni ticket met Singapore airlines naar Bali en eind augustus terugreis met Singapore airlines. Dit zijn bijna 3 maanden. Ik kwam er later achter dat dit wat lastig is ivm visa.
    Wat te doen?…
    1* Je moet uitreisbewijs tonen bij vertrek schiphol, dit is dus pas eind augustus. Zal dat een bezwaar zijn?
    2* Moet je uitreisbewijs ook bij aankomst op Bali getoond worden?
    3* kan je het visum nog een keer verlengen, dus tot totaal 90 dagen. Of is de enige andere optie een visa-run naar bijvoorbeeld Kuala Lumpur.
    Wat zou jij kunnen adviseren om 90 dagen op Bali te mogen blijven.

    1. Avatar foto

      Hey Norma,

      Hieronder de antwoorden op je vragen:

      1. Het uitreisbewijs, wie heeft je verteld dat je die in Nederland moet tonen? Dit is bij sommige maatschappijen zo en kan je eventueel oplossen met een nepticket. Als je het uitreisbewijs dus al hebt voor augustus, kan het zo zijn dat ze vragen om een visum dat geldig is voor langer dan 2 maanden. Hier heb ik geen ervaring mee.

      2. Een vriend van me is gisteren nog op Bali geland, en er werd niet om z’n uitreisbewijs gevraagd. En ook niet om een vaccinatiebewijs trouwens. Zelf is me meerdere keren gevraagd hoelang ik wilde blijven, maar niet om een uitgaand ticket te laten zien.

      3. Je Visa On Arrival kun je na 60 dagen niet nog eens verlengen, daarvoor is echt een ander visum nodig. Het meest gangbaar is een Social Visa, al heb je daarvoor wel een sponsor in Indonesië nodig. Meestal wil je accommodatie je daar wel mee helpen trouwens. En anders inderdaad ‘even’ op en neer vliegen naar Kuala Lumpur of Singapore 🙂 .

      Als er nog wat is, laat het me zeker even weten!

      Groet,

      Robbert

  6. Jenya

    Hi Robbert,
    Wat een fijne website en heldere uitleg over het visum verlengen. Dank daarvoor!

    Heb jij ervaring met het online aanvragen van een Visa 211A dat je direct recht geeft op 60 dagen en zo ja, welke website raad je aan om de Visa 211A aan te vragen? Ik heb begrepen dat er veel scam websites zijn.

    Keep up the good work!
    Groetjes Jenya

  7. HANS

    Op dit moment 2024 kan je ook verlengen je eVOA online, hoe werkt dit en in mijn geval heb ik al betaald voor 2 maanden , 2 pers totaal 127.90 euro .maar toch voor 30 dagen een visum .dus hier op bali verlengen. Hoe ?

    1. Avatar foto

      Hoi Hans,

      Kun je iets specifieker zijn? Je kunt inderdaad een visum online aanvragen voor 60 dagen, het 211A Tourism Visa. Is dit het visum dat je hebt aangevraagd? Waarschijnlijk niet, want dit visum geeft je direct recht op 60 dagen Indonesië.

      Als je het over het reguliere e-VoA hebt dan moet je die inderdaad nog verlengen met 30 dagen. Dit kan sinds kort online inderdaad, enkel wanneer je het visum via de officiële website van de Indonesische overheid hebt aangevraagd. De verlenging regel je dan via deze website. 127,90 euro is overigens veel te veel voor twee personen, waar heb je de aanvraag gedaan?

      Ik hoor het graag!

  8. jocelyn

    Hi Robbert,

    we hadden elkaar al gesproken maar ik heb nog een vraag. Ik heb een 211A visum en die kan waarschijnlijk niet verlengd worden, ik zeg waarschijnlijk omdat Komang zegt van wel. Tijdens het aanvragen van de visum in Nederland kreeg ik eerste instantie geen 211A visum, ik heb toen geprobeerd om een B213 visum aan te vragen en die kreeg ik wel meteen. Een paar dagen laten was het ook nog gelukt om de 211A te krijgen.

    Ik heb dus twee visums op moment. met de 211A ben ik binnengekomen en zou ik 7 maart eruit moeten. Kan ik dan mijn B213 inzetten om te verlengen of moet ik sowieso het land uit?

    Groetjes

    1. Avatar foto

      Hey Jocelyn,

      Thanks voor je berichtje hier.

      Waarschijnlijk zal je er inderdaad achterkomen dat verlenging niet mogelijk is, omdat dit niet het B211A-visum is.

      Je kunt niet je B213 inzetten om langer te blijven, die is namelijk pas geldig wanneer je het land binnenkomt. Je moet dan tevens opnieuw een ander visum regelen, omdat je B21 (VoA) dan reeds verlopen is.

      Laat me de afloop zeker even weten.

      Edit: verlenging van het 211A-visum blijkt dus wel mogelijk te zijn, lees hiervoor het vervolg van ons gesprek.

      1. Jocelyn

        De B213 kan tot en met 07-03-24 gebruikt worden, dus dat wordt een visa run. Toch vind ik het wel apart dat de agents blijven zeggen dat dit wel kan met het visum wat ik heb. Scam?

        1. Avatar foto

          Nee, zij is zeker geen scammer. Ik denk dat het simpelweg verwarring is.

          Ik zou zeggen: spreek maar met haar af en vertel haar dat het geen B211A is, maar een ander visum. Andere optie: loop even binnen bij een visumkantoor en vraag het daar + laat je visum zien. Het antwoord zal dan zijn of dat ze het visum niet kennen of dat het niet-verlengbaar is.

          Je bent nu binnengekomen met het 211A-visum toch? Deze is dus 2 maanden geldig. Het B213 -het VoA- is al ingegaan vanaf de datum van inreizen die je bij je aanvraag hebt ingegeven denk ik, vandaar dat je die niet meer kunt gebruiken als je straks weer Indonesië inkomt.

  9. jocelyn

    Thanks voor je hulp Robbert! Ik heb met Komang afgesproken en zie haar straks, ook al heb ik wel duidelijk aangegeven dat het om een 211A gaat. De Sticker op mij paspoort geeft wel aan dat die “extended” is en in de disclaimer van de PDF staat ook dat die “extendable”. Super verwarrend dus! Hahah.

    De B213 zou nog wel te gebruiken zijn als ik hem voor 07-03-24 inzet toch?

    Thanks alvast iig! ik houdt je op de hoogte van alles

    gr!

    1. Avatar foto

      Graag gedaan!

      Zeker verwarrend ja. ‘Extended’ zou enigszins logisch zijn, als in dat het een normaal 30-dagen-visum is dat al met 30 dagen is verlengd, vandaar dat je er ook meer voor hebt betaald.

      ‘Extendable’ klinkt daarentegen vreemd, het zou betekenen dat je hem wel kunt verlengen, terwijl de ervaringen die ik van anderen heb gehoord plus op fora heb gelezen duidelijk wat anders zeggen…

      Bovendien zou, als je het 211A-visum wél kunt verlengen, het B211A-visum totaal overbodig zijn. Het zijn toch echt andere visums, van wat ik ervan heb gelezen. Zo heb je voor de B211A heb je een sponsor nodig en voor de 211A niet.

      De B213 verloopt op 7 maart 2024 als ik je goed begrijp, die is al ingegaan op 7 maart 2024 – 30 dagen…

      Nou ik ben heel benieuwd wat het gaat worden, laat je me het even weten 🙂 ?

      Edit: verlenging van het 211A-visum blijkt dus wel mogelijk te zijn, lees hiervoor het vervolg van ons gesprek.

  10. jocelyn

    Robbert! Het B213 “Must be used by” 07/03/2024. Ik neem aan dat ze bedoelen dat het visum voor die tijd kan inzetten en dat vanaf dan de dertig dagen in gaan?

    ik hou je sowieso op de hoogte!

  11. Jocelyn

    Hi robert,

    Eigenlijk wel goed. Haar dochter heeft mijn gegevens opgehaald en mij verzekerd dat een verlenging van twee maanden lukt. Ze vertelde ook dat de site niet up to date is en dat het daarom niet duidelijk is dat de 211A wel te verlengen is. Waarom dat zo is wist ze zelf ook niet. Ik krijg na het weekend een update van haar, dus dan weet ik meer. Alsnog verwarrend hoor.. ik kwam deze site nog tegen > https://gayabalivisa.com/our-services/211a-tourism-visa/ waar ze vermelden dat je de 211A twee keer mag verlengen. Maar zodra je het land uit bent vervalt je visum. Ken je die site?

    1. Avatar foto

      Hey Jocelyn,

      Thanks!

      Hmm… heel apart allemaal zeg, en ronduit onduidelijk. Dan is er dus geen verschil tussen de B211A en de 211A, behalve dat je voor de B211A bij de aanvraag een sponsor nodig hebt (maar waarom zou je deze dan überhaupt nog aanvragen, aangezien het meer moeite -en geld- kost?).

      Ik heb nu wel het volgende gevonden: https://balibusinessconsulting.com/new-tourist-visa-for-60-days-is-available-for-application/. In de reacties is te lezen dat je het visum inderdaad twee keer kunt verlengen, maar daar wel een sponsor voor nodig hebt (net als bij de B211A). Bij de B211A heb je de sponsor echter al nodig bij de aanvraag, en bij de 211A niet. Hierdoor kun je het 211A zelf aanvragen via Molina (sinds januari 2024 overgegaan op: https://evisa.imigrasi.go.id/) en ben je goedkoper uit.

      Net ben ik ook even bij een visumkantoor langs geweest om e.e.a. te vragen. Zij bevestigden dat je het 211A inderdaad kunt verlengen, twee keer met 60 dagen. In het begin kon dit echter niet, men heeft dit onlangs aangepast.

      Al met al overlappen beide visums elkaar voor 99%, dus ik vind het vreemd dat ze er allebei zijn. Het visumkantoor snapte dit trouwens ook niet.

      Maar goed, fijn om te weten en beter voor jou, nu kun je gewoon blijven 🙂 .

      Die site ken ik niet, maar is gewoon een van de vele commerciële visumsites.

      Hou me even op de hoogte of het allemaal goed afgelopen is 🙂 .

      1. Avatar foto

        Hey Jocelyn,

        Om alles duidelijk te krijgen ben ik er nog even ingedoken, ik heb daarvoor contact opgenomen met Visa Indonesia. En wat blijkt? Het 211A-visum heeft het B211A-visum simpelweg vervangen!

        Ze zeggen het volgende:

        “The 211A is the former B211A, immigration changed all visa indexes on January 9th. It has been possible to apply for the visa independently from the immigration website already for a long time but a sponsor is still needed for the extensions.

        The price on immigration website is lower than our price of IDR 3,2 million ( around EUR 100 difference), but some people prefer using our services as we make sure that all the documents fully match the immigration requirements so the visa application won’t be rejected.

        It often happens when people apply independently that some of the documents they provide don’t match the requirements and their visa is rejected, in which case they lose the visa fee and have to re-apply. Some people also have issues getting the payment through in which case their visa application won’t proceed.

        One more difference is that when using our service, it’s possible to get the visa with an expedited schedule. Usually 3 business days but also 1 and 2 business days are possible for an additional fee. On the immigration website it usually takes 6-7 business days for 211A Visit Visa to be processed.”

        Wat ze zeggen over de zelfstandige aanvraag van de 211A heb jij dus ook meegemaakt, aangezien het langer dan verwacht duurde vooraleer je de goedkeuring kreeg.

        Nou, dan is alle onduidelijkheid voor nu in elk geval uit de lucht 😉 .

  12. Sanne

    Hoi Robbert,

    In 2025 ga ik voor langere tijd naar Bali. Hoogstwaarschijnlijk is er tegen die tijd wel weer het één en ander veranderd.

    Maar als ik het goed begrijp ben jij met een VOA binnen gekomen en heb jij terwijl je verbleef op VOA een 211A visum aangevraagd? Of heb ik dat verkeerd begrepen?

    1. Avatar foto

      Hey Sanne,

      Denk dat het qua veranderen wel meevalt, maar mocht dat zo zijn dan vermeld ik het.

      Met een VoA binnenkomen en tijdens je verblijf een 211A aanvragen om vervolgens te blijven, is niet mogelijk. Je moet echt het land uit. Ik ben al zo vaak naar Indonesië geweest, op verschillende manieren. Nu de laatste 6 maanden met een 211A-visum.

  13. Sanne

    Verder was mijn plan om de visa 211A aan te vragen in de ambassade in Den Haag, maar ik heb van sommige agency bureaus begrepen dat zij dan niet kunnen helpen, omdat je de eerste visa niet via hen zou hebben aangevraagd? Weet jij misschien hoe dat zit?

    Thanks alvast!

    1. Avatar foto

      Ik zou dat eerlijk gezegd niet via de ambassade doen, aangezien het tegenwoordig op veel makkelijkere manieren kan. Je kunt het 211A-visum zelfs op eigen houtje online aanvragen. Zie hiervoor dit artikel.

      Als je het 211A-visum via een tussenpartij aanvraagt, is het doorgaans zo dat je ook via hen moet verlengen ja (al doen sommige visumbureaus niet moeilijk, al je maar betaalt). Dit omdat zij bij de aanvraag als je sponsor dienen. Vraag je het zelf aan (zie boven), dan kun je bij ieder willekeurig visumbureau terecht, aangezien je bij de aanvraag nog geen sponsor had (maar die wel nodig hebt voor het verlengen).

      Vraag je het toch via de ambassade aan, dan zal het verlengen via een visumbureau ook zeker wel moeten lukken. Ze dienen dan vanaf de verlenging als je sponsor.

      Ik zou zeggen: lees het visum-artikel waarna ik net linkte even door, en als je nog vragen hebt stel ze dan gerust.

      Succes!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw