Zoals je misschien wel weet heb je voor Indonesië een visum nodig. De visumvrije entree van 30 dagen is sinds de corona-tijd op pauze gezet en nooit meer teruggekeerd. De vraag is of dit überhaupt nog zal gebeuren. Ik denk van niet, aangezien we alweer een behoorlijke tijd verder zijn.
Gelukkig is er ook goed nieuws. Sinds november 2022 is het mogelijk om je visum voor Indonesië online aan te vragen, het e-visum. Zo hoef je bij aankomst niet meer in de lange rij te gaan staan of, indien je een visum voor langere tijd wilt, van tevoren bij een dure visumagent aan te kloppen.
Echter, de immigratie-website van Indonesië is niet bepaald gebruiksvriendelijk. Forums staan vol met horrorverhalen, inclusief het verliezen van je geld. Mijn pa probeerde begin 2024 een e-visum aan te vragen, maar liep telkens tegen allerlei errors aan.
Om de proef op de som te nemen ben ik de uitdaging van het online aanvragen via de officiële website zelf ook maar eens aangegaan.
In deze gids zal ik je over mijn ervaringen vertellen en jou bovendien precies uitleggen hoe je het e-visum voor Indonesië aanvraagt.
Welk visum voor Indonesië is gebruikelijk voor toeristen?
Voor de corona-periode kon je Indonesië binnenkomen met een visumvrije entree. Je kreeg destijds een stempel die je recht gaf om 30 dagen in het land te verblijven. Het was hiermee niet mogelijk om je verblijf te verlengen.
Alleen zoals ik al zei is deze optie sindsdien (nog) niet teruggekeerd.
Daarom kiezen de meeste toeristen ervoor om bij aankomst op het vliegveld op bijvoorbeeld Bali of in Jakarta een VoA te kopen, het Visa on Arrival. Dit visum (B213) geeft je recht op een verblijf van 30 dagen, en is nog eens te verlengen met 30 dagen. De kosten bedragen 500.000 IDR en voor het verlengen evenzo.
Voor degenen die langer in Indonesië willen vertoeven is het Tourist Visa (211A) beschikbaar. Hiermee krijg je direct 2 maanden toegang, en je kunt het tweemaal met 2 maanden verlengen tot maximaal 6 maanden. Deze variant kost 1,5 miljoen IDR en minimaal 2,5 miljoen voor het verlengen via een visumbureau. Die hoge verleng-prijs is a) vanwege de hoge basisprijs (2 miljoen IDR), b) omdat je een sponsor nodig hebt en c) omdat je commissie kwijt bent. Zelf verlengen kan in het geval van het 211A e-Visa, daarover leg ik verderop meer uit. Overigens heette dit visum tot voor kort het B211A-visum. Vraag me niet waarom deze minuscule verandering is gedaan, maar het is zo 😉 .
Er zijn nog een aantal andere e-visums voor Indonesië, maar vanwege de populariteit en de relevantie voor toeristen ga ik enkel in op de bovengenoemde twee varianten.
Waarom een e-visum aanvragen?
Als je het VoA bij aankomst in Indonesië kunt kopen, waarom zou je het dan van tevoren online fixen?
Daarvoor is eigenlijk maar een reden te noemen.
Je hoeft namelijk niet meer aan te sluiten in de vaak lange wachtrij (op Bali is die soms echt rampzalig). Zo kun je linea recta doorlopen naar de immigratie-medewerker. Op Bali en in Jakarta heeft men zelfs automatische poortjes en verloopt alles elektronisch. Scheelt je een hoop tijd en gedoe, en aangezien je waarschijnlijk vermoeid bent is een snelle afhandeling wel zo fijn.
Ik maakte het gisteren mee toen ik vanuit Kuala Lumpur naar Bali vloog. Vrijwel iedereen liep naar de lange rij om het VoA ter plekke te kopen, terwijl ik de bordjes ‘E-visa’ volgde en letterlijk binnen 1 minuut klaar was. Ongelofelijk snel! Ik was overigens wel ietwat verward, aangezien ik geen stempel in mijn paspoort kreeg. Ik vroeg aan een medewerker hoe dit zat, en de registratie gebeurt simpelweg online nadat je je paspoort gescand hebt. Naderhand krijg je een mailtje met de bevestiging.
Datzelfde gebeurt tegenwoordig trouwens wanneer je het VoA op het vliegveld aanschaft. Geen stempel meer in je paspoort, je krijgt een QR-code waarmee je langs de elektronische poortjes (indien aanwezig op de airport in kwestie) gaat. En naderhand een e-mail. Een hele vooruitgang!
Voorheen was het tevens zo dat je het B213-visum (VoA) enkel online kon verlengen indien je hem op de officiële immigratie-website had aangevraagd. Intussen kun je ook het op de luchthaven gekochte VoA gemakkelijk online verlengen.
Het 211A-visum moet je sowieso voorafgaand aan je reis aanvragen. Nu dit mogelijk is op de officiële immigratie-website en niet meer slechts via een visumbureau, scheelt het je echter enorm veel geld. Hierover meer onder het volgende kopje.
Wat is de officiële website voor het aanvragen van een e-visum?
De officiële website om je aanvraag in te dienen is evisa.imigrasi.go.id. Men heeft een re-branding gedaan, aangezien de website eerst Molina heette.
Om een lang verhaal kort te maken: de bovengenoemde website is de enige officiële van de Indonesische overheid, en daarmee ook het enige platform waar je geen commissie betaalt.
Wat kosten de e-visums?
Je betaalt 500.000 IDR voor het B213 e-VoA en 1,5 miljoen IDR voor het 211A e-Visa. Er komt een kleine toeslag van 3% bij voor het betalen met je creditcard.
Regel je het via een visumbureau, dan kun je in beide gevallen op het dubbele of zelfs meer rekenen! Ik heb al websites gezien die voor het 211A e-Visa meer dan 3 miljoen IDR vragen. Totaal niet nodig.
Hoelang van tevoren kun je beide e-visums aanvragen?
Op de immigratie-website is te lezen dat je het B213-visum (VoA) maximaal 14 dagen voorafgaand aan je reis kunt aanvragen, en in ieder geval 48 uur voor je vertrek.
Voor wat betreft het 211A e-Visa is er geen maximale periode beschreven, die kun je dus aanvragen wanneer je wilt.
Hoe vraag je het e-visum aan (mijn ervaringen)?
Nu door naar het belangrijkste stuk van dit artikel. Hoe gaat de aanvraag in z’n werk? En hoe zit het met de problemen die zoveel andere mensen op de website hebben ondervonden?
Ik laat je stap voor stap zien hoe ik het 211A e-Visa heb aangevraagd en tegen welke dingen ik ben aangelopen. Daarnaast vertel ik je op welke zaken je moet letten. De aanvraag voor het B213 e-VoA verloopt grotendeels hetzelfde, met als verschil dat je die vrijwel meteen krijgt, terwijl je voor het 211A e-Visa een dag of vijf moet wachten op goedkeuring. Ook iets om rekening mee te houden: er wordt om een uitreisticket gevraagd, wanneer je het B213 e-VoA aanvraagt. Hiervoor heb je gelukkig creatieve oplossingen, mocht je niet van tevoren willen beslissen op welke datum je Bali weer verlaat.
1. Ga naar de immigratie-website en maak een account aan
De eerste stap is om de immigratie-website te bezoeken. Daar maak je vervolgens een account aan, al is dit strikt genomen niet nodig. Voor de zekerheid zou ik het echter wel doen. Het is zo gepiept bovendien. Daarnaast geeft het je de volgende voordelen:
- Bij een volgende aanvraag hoef je niet weer al je gegevens in te vullen.
- Sommige mensen kunnen niet betalen zonder account. De website bevat helaas nogal wat bugs.
Wat heb je nodig?
- Een foto van jezelf. Dit hoeft geen officiële pasfoto te zijn. Ik heb er een met m’n telefoon gemaakt en dat was prima.
- Een foto van je paspoort. Je paspoort dient tenminste nog 6 maanden geldig te zijn.
Check bij het invullen van je gegevens goed het paspoortnummer. Klopt die niet, dan kan je bij binnenkomst in Indonesië problemen krijgen.
2. Activeer je account
Voor nogal wat mensen loopt het proces hier spaak, aangezien ze niet weten dat ze hun zojuist aangemaakte account (zie stap 1) per e-mail moeten activeren.
Je krijgt hierover een e-mail van de Indonesische immigratie, al komt deze waarschijnlijk in je spam terecht. Check zodoende al je e-mailfolders.
Open de mail en klik daarna op de link om de boel te activeren.
3. Vraag het juiste e-visum aan
Nu je je account hebt aangemaakt en geactiveerd, kun je het visum aanvragen wat je voor ogen hebt. Daarvoor klik je op ‘Apply’ en kies je de dingen die op jou van toepassing zijn.
In mijn geval ziet het er zo uit:
Omdat ik het 211A e-Visa voor 60 dagen wil, heb ik in de laatste stap ‘Tourist Single Entry Visitor Visa – 60 days’ gekozen. Wil je echter het B213 e-VoA voor 30 dagen, dan kies je voor ‘B1 – Tourist (Visa on Arrival)’.
4. Vul je gegevens in
Hoewel je al een account hebt aangemaakt, wordt er alsnog van je gevraagd om je gegevens in te vullen. Ook dien je (wederom) je foto en paspoort te uploaden. Gelukkig is dit alles een fluitje van een cent.
Een van de stappen is om het adres van je accommodatie in Indonesië in te vullen. Ik heb een guesthouse opgezocht op Nusa Lembongan en het bijbehorende adres gekopieerd. Hetzelfde geldt voor de postcode. Op basis van de postcode worden de overige velden automatisch ingevuld.
In het geval van het 211A e-Visa is het vereist om een bewijsje in pdf bij te voegen waaruit blijkt dat je tenminste 2.000 euro op je rekening hebt staan. Ik heb via m’n bank-app een pdfje van mijn bankrekening, plus mijn naam en de datum gedownload en geüpload.
5. Bevestig de aanvraag en betaal met je creditcard
Onder ‘Application’ > ‘Batch application’ zie je vervolgens je visumaanvraag staan, zoals op de foto hieronder:
Nu liep ik tegen een probleem aan: het was volkomen onduidelijk waar ik de betaling kon voldoen. Het is namelijk zo dat je eerst moet betalen alvorens de aanvraag in behandeling wordt genomen. Zodoende zie je op de foto de status op ‘Draft’ staan.
De oplossing is door op je batch-nummer de klikken. Onderaan de pagina kun je de aanvraag bevestigen, waarna de status van ‘Draft’ in ‘Waiting for payment’ verandert. Daarna klik je op je transactie-nummer en zie je onderaan bij ‘Payment information’ een betaalknop, zoals op de volgende foto:
Ten slotte betaal je met je creditcard en is alles geregeld.
Hoelang duurt de aanvraag van beide e-visums?
Ik was binnen een half uur klaar met de aanvraag.
Het B213-visum (VoA) krijg je in de meeste gevallen onmiddellijk gemaild en in je account, de goedkeuring van het 211A e-Visa duurt maximaal 5 werkdagen.
In mijn geval heb ik het 211A e-Visa op dinsdag aangevraagd en heb ik de goedkeuring de week erop op dinsdagochtend gekregen.
Verder staat er in de mail dat je het visum uit dient te printen, maar dit is niet nodig. Je kunt hem gewoon op je mobieltje laten zien, easy peacy.
Wat als je aanvraag wordt afgewezen?
In het geval je visumaanvraag niet wordt goedgekeurd, ben je helaas je geld kwijt. Ik vind deze gang van zaken nogal cru eerlijk gezegd, al doe je er niks aan.
Je zou zeggen: geef de reden van afwijzing als immigratie zijnde, en je past vervolgens het gevraagde aan. Niet dus.
Wanneer moet je het e-visum activeren?
Na goedkeuring dien je het visum binnen 90 dagen te gebruiken. Je kunt bij wijze van spreken dus ook op dag 89 binnenkomen en je visum in laten gaan, ook al geeft men aan maximaal 14 dagen voor je reis de aanvraag te kunnen doen voor het B213 VoA (zie eerder).
Bij het B213-visum (VoA) wordt er gevraagd om de datum van inreizen aan te geven. Maar het is dus niet zo dat de datum die je aangeeft bij de aanvraag bindend is.
Hoe verleng je het e-visum?
Het B213-visum (e-VoA) kun je via dezelfde website gemakkelijk met nog eens 30 dagen verlengen, mogelijk vanaf 14 dagen voor ‘ie verloopt. Als je inlogt zie je de menu-optie ‘Extend’, daar kun je het voor 500.000 IDR regelen. Heb je geen account aangemaakt bij de aanvraag, ga dan naar deze pagina om je visum elektronisch op te vragen. Daar kun je eveneens terecht voor de verlenging van het op de luchthaven gekochte VoA.
Voor het 211A e-Visa is het online verlengen eveneens mogelijk, al heeft het wat meer voeten in de aarde. Je zult zelf een ‘sponsor’ moeten vinden, iemand die een soort van garant staat voor je verblijf. Hier lees je hoe de online verlenging van het 211A e-Visa werkt. De andere optie is om het via een visumbureau te doen, zij dienen dan tegelijk als je sponsor. Alles daarover lees je hier.
Wat als je het toch via een visumbureau wilt aanvragen?
Mocht je de aanvraag van je visum toch liever uit handen geven aan een visumbureau, dan is Visa Indonesia een partij die ik je aanraad.
Via hen kost het B213-visum (VoA) 750.000 IDR en het 211A-visum 3.200.000 IDR.
Yep, je betaalt meer, al is dat nou eenmaal zo als je werk door iemand anders laat doen. Nodig is het zoals aangegeven zeker niet.
Niettemin hebben redelijk wat mensen aangegeven problemen te hebben met de immigratie-website. Sommigen waren zelfs hun geld kwijt na een aanvraag die om onduidelijke redenen mislukte. Schakel je een visumbureau in, dan heb je in elk geval niet het mogelijke gedoe en hoef je niet bang te zijn om je betaalde geld te verliezen.
Doe je douaneaangifte online en bespaar tijd
Na je aankomst in Indonesië wordt van je gevraagd om het customs declaration form in te vullen, oftewel de douaneaangifte. Het fijne is dat je dit tegenwoordig online kunt doen en zo het wachten op een pen plus aansluiten in de rij vermijdt. Al kan het bijvoorbeeld op Bali Airport eveneens op de computer geregeld worden, al moet je dan net zo goed wachten op de mensen voor je.
Je regelt het hier.
Naderhand krijg je een QR-code die je op de luchthaven laat scannen door de medewerker en klaar is Kees.
Hoe zit het met de toeristenbelasting op Bali?
Sinds 14 februari is er op Bali een toeristenbelasting ingevoerd, de Bali Tourist Tax. Hierbij moet iedere toerist bij aankomst op het vliegveld 150.000 IDR betalen. Althans, zo wordt er beweerd.
Ikzelf heb het sindsdien geen enkele keer hoeven te betalen, met de aantekening dat ik telkens met een e-visum binnenkwam.
Op nogal wat websites valt te lezen dat het aan te raden is om de betaling alvast online te doen op deze site, maar ik raad je dit juist af. Er wordt op de luchthaven immers toch niet naar gevraagd, zo is mijn ervaring.
Na de bagage is er een desk om de belasting te betalen, al zit daar vaak niemand en wordt het totaal niet gemonitord.
Heb je een uitreisticket nodig voor Indonesië?
Voor het B213-visum (VoA) heb je bij binnenkomst in Indonesië officieel een uitreisticket nodig, waarmee je aantoont het land op tijd weer te verlaten. Dit mag dus ook na 60 dagen zijn, wanneer je ervoor kiest om het visum te verlengen. Desondanks is er mij nooit naar gevraagd in Indonesië zelf, in Nederland gebeurt dit doorgaans wel bij het inchecken of het boarden.
Met betrekking tot het 211A-visum is het anders, en hoef je geen uitreisbewijs te kunnen laten zien. Op de immigratie-website staat dit niet als vereiste vermeld en een immigratie-medewerker op het vliegveld van Bali vertelde mij hetzelfde. Desalniettemin werd er in mijn geval in Nederland toch om gevraagd. Ik reis met enkel handbagage (lees hier hoe!) en had zodoende al online ingecheckt. Normaal krijg je dan je instapkaart, alleen nu niet. Ik moest me alsnog melden bij de incheckbalie van Qatar Airways, waar ze me vroegen om het uitreisticket. Ik zei dat ik met een 211A-visum naar Indonesië reisde en het daarom niet nodig was. Ze bleven volharden, ze wisten simpelweg niets van deze visumvariant denk ik. “Het is een toeristenvisum en dus moet je een doorreis-ticket hebben,” zo klonk het. Toen heb ik binnen 10 minuten een ticket moeten boeken, omdat de balie sloot.
Heb je vragen over het e-visum voor Indonesië? Laat het weten in de comments 🙂 !
Hi Robert,
Thanks weer voor deze update. Heel fijn!
De kosten voor een online aanvraag 211A zijn dus 1,500,000. Hoe veel zou momenteel ongeveer de verlenging kosten? Of zijn die bedragen nog hetzelfde en terug te vinden in je andere artikelen?
Hey Sanne,
Klopt ja, 1,5 miljoen IDR. De verlenging kost minimaal 2,5 miljoen (duur hè 🙁 ), te lezen in deze gids. Zou fijn zijn wanneer die ook online verlengd kan gaan worden in de toekomst!
Ik heb er, as we speak, dinsdag een aangevraagd. Nog geen goedkeuring gekregen, hopelijk maandag of dinsdag. Spannend, want als ‘ie wordt afgekeurd ben je gewoonweg je geld kwijt.
Groet!
Hi Robbert,
It’s me again, haha. Mijn voorkeur gaat momenteel toch naar de EVOA en een visumrun te doen. Minder gedoe en goedkoper, mits je tijdig boekt. Ik las dat je de EVOA 14 dagen van te voren kan verlengen. Telt de EVOA dan wel vanaf de 30ste dag, zeg maar als het EVOA zou verlopen? Of telt ie vanaf het moment dat jij verlengt?
En raad jij aan om op dag 59 de visumrun te doen ipv op de 60ste dag? Just to be sure?
Alvast bedankt weer!
Hey Sanne,
Thanks voor je bericht.
Hoe kom je erbij dat de verlenging goedkoper is via een visumrun? Met een retour naar (bv.) Kuala Lumpur (minimaal 120 euro) plus de kosten voor een nieuw visum (500.000 IDR) lijkt het me stug dat je goedkoper uit bent? Ja, als het meezit zou het misschien een tientje kunnen schelen… Je moet echter ook aan kosten voor transport van en naar de luchthaven denken, naar het immigratiekantoor kun je eventueel zelf per scooter gaan.
Minder gedoe is een visumrun niet, je moet er namelijk flink voor reizen. De verlenging van je e-VoA doe je gemakkelijk via een tussenpersoon (zelf kan ook, maar is wel wat meer werk. Wel goedkoper!). Je kunt er natuurlijk eveneens voor kiezen om een paar dagen in de stad te blijven waar je heen vliegt, dan valt het allemaal wel mee met het gereis en maak je er iets leuks van. Da’s mijn aanpak altijd in ieder geval.
Maar goed, nu antwoorden op je vragen:
– De verlenging van je e-VoA geldt vanaf dag 31.
– Je visumrun op dag 59 doen? Nee, zou gewoon dag 60 pakken, kan prima. Tenzij de tickets dan reteduur zijn natuurlijk.
Succes weer 😉 !
Hi Robbert,
Zeker, het is een hoop geld.. zou heel fijn als het online verlengd kan gaan worden. En dat het aanvragen ook gemakkelijker gaat zonder spanning voor eventuele afwijzing zonder bijgevoegde reden.. spannend voor jou! Duimen maar.
Ik overweeg eventueel een visa run van 1 dag. Het lijkt dat je dan ongeveer even veel kwijt bent..
Hopelijk eind dit jaar (nog meer) verbetering!
Groetjes,
Sanne
Naar de visa-run heb ik inderdaad ook nog even gekeken. Echter, de tickets naar Kuala Lumpur en Singapore waren voor augustus best prijzig. Plus dan nog het hele gedoe eromheen… Daarom toch maar voor de 211A gegaan. Geen idee hoelang ik ga blijven trouwens, maar zo hoef ik in elk geval niet bezig te zijn met Indonesië in- en uitreizen.
Als je het normale VoA haalt, doe dit dan online via de immigratie-website. Als het allemaal lukt (da’s natuurlijk de vraag op die site 😉 ) krijg je het e-VoA direct na je aanvraag. Het fijne is dat je het e-VoA online kunt verlengen, terwijl dit met het VoA gekocht op het vliegveld niet zo is 🙂 .
Succes!
Jammer inderdaad. De tickets zijn over het algemeen prijzig. Begrijpelijk dat je dan een poging waagt voor het online aanvragen van de 211A visa gezien je ook nog niet weet voor hoe lang je wilt blijven.
Thanks voor de tip. Ik heb nog even de tijd, gelukkig. Zelf ga ik voor 4 maanden dus in dat opzicht heb ik voor mij wel duidelijkheid.
Ben benieuwd! En nogmaals, ik hoop dat het is gelukt. Ik houd je website in de gaten!
Fijne zondag!
Ach ja, zo’n ‘risico’ zou dit toch niet moeten zijn haha. Ga ervan uit dat het goed komt!
4 maanden, lekker hoor!
Ik zie je misschien wel weer ergens voorbij komen met een vraag.
Fijne dag ook!
☑ Edit: Ik heb zojuist de goedkeuring gehad met een downloadlink voor het visum. Het is dus gelukt 🙂 !
Wat goed! Heel fijn! Leuk om te horen.
Tot spreeks!
Hoi Robbert, heb je een idee of we onze kinderen ook kunnen toevoegen bij het aanvragen van de VOA? Ze zijn 2 en 7 jaar. Is het mogelijk om meerdere visa op 1 account toe te voegen?
Groetjes en dank je wel!
Hoi Saskia,
Ja, dit is mogelijk op een account. Nadat je het voor jezelf hebt geregeld doe je vervolgens de volgende aanvraag enzovoorts. Je hebt in elk geval ook voor hen een visum nodig.
Succes!
Dank je wel Robbert. Ik heb de account goed kunnen aanmaken en onze 4 aanvragen staan erin, maaaar… payment failed bij elk van onze 4 aanvragen. Het bedrag staat als gereserveerd op ons overzicht van de creditcard, maar is dan weg, dus het geld is er niet van af gegaan, dat is al iets 😀 We vermoeden dat dit wordt tegengehouden door de bank omdat er geen mededeling bij staat en dus als verdacht wordt gezien. Maar jij had hier dus geen issues op dit punt? Heb je nog tips hierrond? Groetjes!
Haha shit, toch nog niet helemaal gelukt dus. Wat een gedoe uiteindelijk!
Maar ik heb dit inderdaad niet gehad, werd naar een beveiligde omgeving gestuurd en kon de betaling op die manier doen. Die werd daarna geaccepteerd. Ik gebruik overigens Mastercard.
Ik heb even rondgeneusd op Google en zie dat er veel meer mensen met dit probleem zitten, ze krijgen net als jij de melding ‘payment failed’. Kun je wel opnieuw betalen of moet je de hele aanvraag opnieuw doen, dat is namelijk wat ik ook lees.
Anyway, zij zeggen inderdaad dat het probleem waarschijnlijk bij je bank ligt. Ik zou die daarom vandaag even bellen en vragen hoe het zit.
Ik hoor graag de afloop van je 🙂 .
Thanks voor de uitleg. Mijn man had het al opgegeven, maar met deze handleiding wilde ik nog een poging wagen. Ik heb het geprobeerd, maar het gaat al mis bij het account aanmaken. Eerst ontbreekt het knopje om het paspoort te uploaden, later verschijnt deze wel. Alles weer opnieuw invullen. Alles goed gedaan. Dan geeft het aan dat mijn account niet geactiveerd/ niet geldig is. Ik heb het na 1 uur opgegeven, want ik moet het voor 4 personen aanvragen. Dan maar vermoeid in de rij na een lange reis. 😉
Hey Natascha,
Goh, wat irritant allemaal zeg. Mijn pa had hetzelfde gezeik toen hij het in februari probeerde. Bij het uploaden van het paspoort werd telkens een foutmelding gegeven en zo nog wat dingen.
Zelf heb ik, zoals je in het artikel kunt lezen, geen problemen gehad.
Heb je het op de laptop of een andere device gedaan? Je zou het ook nog eens in een andere browser kunnen proberen… Ik heb het in Google Chrome gedaan op een Macbook.
De rij is overigens niet zo’n ramp hoor, al is het meteen door kunnen lopen wel heel lekker moet ik zeggen. Maar als je het visum wilt verlengen met 30 dagen extra, is online wel echt een stuk fijner! Weet niet of dat in jullie geval zo is?
Succes en laat me even weten of het gelukt is, als je een nieuwe poging onderneemt 😉 .
je moet idd account activeren via email (die waarschijnlijk in je spam beland is)
Bij mij vraagt het systeem, voor B1 VoA, om een return ticket of onward ticket in pdf up te loaden… Ik wil in Bali pas beslissen hoe lang ik blijf en of ik wellicht al eerder terug ga naar Bangkok (mijn retourticket is BKK-AMS)
Ik durf het dus niet te doen via dit systeem uit angst dat het afgewezen wordt en ik mijn geld kwijt ben…
Hey Hylke,
Voor het B213 VoA wordt er inderdaad om een uitreisticket gevraagd, omdat dit wettelijk moet.
Echter, je kunt een nepticket boeken via bijvoorbeeld Onwardticket.com. Dit werkt prima. Of een echt ticket boeken (bijvoorbeeld naar Kuala Lumpur of Singapore) en die annuleren.
Vlieg je vanuit Bangkok naar Bali dus? Dan kun je eveneens kiezen voor het VoA bij aankomst op het vliegveld van Bali. In Bangkok is de kans namelijk klein dat men om een doorreisticket zal vragen, zo is mijn ervaring. In Nederland gebeurt dit doorgaans wel.
Succes!
Ik kende inderdaad onward ticket al en heb het inderdaad zo opgelost! Ik wil nog even vermelden dat alles inderdaad goed en vlot liep, mede dankzij jouw beschrijving! Wellicht kan je in je beschrijving een stap toevoegen, dat je je account eerst moet activeren en dat die link in je spam terechtkomt!
Ah, da’s fijn om te horen! Mooi dat ’t nu gelukt is zonder gedoe. Zoals je in de reacties al ziet gaat het voor andere niet geheel vlekkeloos.
Thanks voor de tip, zal ik doen 🙂 !
Hallo Robbert, ik heb geprobeerd visa 60 dagen aan te vragen ,maar bij betalen ging het dus fout. De payment knop is niet zichtbaar, ipv wordt je verwezen naar een invoice (via knop print) om je betaling te doen via Simpion, de instructies zijn in het bahasa.
Ik dien nu via een visumdienst een verlengingsvisum aan, is wat duurder, maar geen problemen. (hoop ik).
Verder complimenten voor je website, zeer gedetailleerde informatie.
Hoi Stephan,
Bij mij kwam de betaalknop ook pas na een tijdje een beeld (zoals beschreven in het stappenplan). Heb je die stappen exact opgevolgd?
Heb je een account aangemaakt of heb je het zonder account geprobeerd? Ik zat eergisteren toevallig met een Engelse man die ook alleen de invoice-knop zag staan, maar hij had de aanvraag dus gedaan zonder account. In zijn geval was er in elk geval geen batch-nummer om op te klikken, de manier om bij de betaalknop te komen.
Geen idee of hier het probleem ligt, maar het zou kunnen.
Succes!
Hi Robbert,
Thanks voor je berichtje terug!
Haha, ja ik dacht als ik kies voor een EVOA die ik zelf online kan verlengen, vervolgens een visumrun kan doen in 1 dag en vervolgens weer een EVOA plus verlengen kan doen, dat ik minder tijd kwijt ben, minder gedoe heb en goedkoper uit ben dan voor het B211A visum. Maar als ik jou zo hoor, lijkt dat niet zo te zijn?
Thanks voor de antwoorden die ik eerder stelde!
Fijn weekend!
Hey Sanne,
Laten we het even duidelijk opschrijven:
Scenario 211A e-Visa (2 maanden)
– Kosten visum: 1,5 miljoen IDR.
– Kosten verlengen visum: 2,4 miljoen IDR (kan ook online, zie hier).
Totale kosten: 3,9 miljoen IDR
Totale moeite: weinig, al kost het online verlengen van het visum je wat werk. Je hoeft echter niet naar het immigratiekantoor.
Scenario B213 e-VoA (1 maand)
– Kosten visum (2 keer): 1 miljoen IDR.
– Kosten verlengen visum (2 keer): 1 miljoen IDR.
– Kosten retourticket Kuala Lumpur: minimaal 120 euro, gelijk aan 2,1 miljoen IDR.
Totale kosten: 4,1 miljoen IDR (reiskosten naar en van het vliegveld niet meegenomen)
Totale moeite: veel, je bent een hele dag of meer aan het reizen.
–
Oftewel: zowel de kosten als de moeite zijn beiden in het voordeel van het 211A e-Visa. Ik heb daarbij de taxikosten die je maakt om naar en van het vliegveld te komen niet eens meegerekend.
Ik zou dus enkel voor het B213 e-VoA (1 maand) gaan als je bijvoorbeeld een paar dagen naar Kuala Lumpur, Singapore of Bangkok wilt. Anders is het 211A e-Visa echt fijner.
Plus, weet ook dat je voor de aanvraag van het B213 e-VoA je uitreisticket al geboekt moet hebben (al kun je ook een neppe fixen), voor de aanvraag van het 211A e-Visa hoeft dit niet.
Hopelijk heb je hier wat aan 🙂 .
Hi Robbert,
Thanks again!
Ik ging er vanuit dat je voor de verlenging van de B211A visa nog 2 á 3 x naar het immigratie kantoor moest. Daarom vond ik het meer moeite dan de visumrun in één dag. Ik zie nu op je website dat dit dus niet meer nodig is, dat scheelt! Ook kwam ik er gisteren achter dat een visumrun illegaal zou zijn en je daarom beter een weekend naar Singapore oid zou moeten gaan (veel extra geld).
Misschien hoor je mij eind dit jaar weer even voorbij komen! Haha.
Fijne zondag,
Sanne
Hey Sanne,
Nope, dat hoeft niet 🙂 .
Een visumrun in Indonesië illegaal? Waar lees je dat? Ik ken zat mensen die dit doen namelijk.
Groet!
Hi Robbert,
Officieel is het niet illegaal begreep ik, maar ze kunnen moeilijk doen als ze zien dat je op dezelfde dag in en uitreist, heb ik begrepen.
Nog even voor de verlenging van de 211A. Deze kan nu ook online, begreep ik, dus je hoeft helemaal niet meer naar de immigratiedienst?
Groetjes,
Sanne
Hey Sanne,
Ja, het meest veilige is om in het geval van een visa-run minimaal 1 nacht te blijven in het land waar je heen reist. Ze kunnen je bij wet inderdaad weigeren. Niettemin kom je met het e-VoA niet langs een fysiek persoon, dus ik denk dat de kans klein is.
Yep, het 211A e-Visa kan je zelf online verlengen, zoals hier uitgelegd.
Hoi Robbert,
Wij zijn van plan binnenkort naar Bali te gaan voor vakantie en een 211A-visa online aan te vragen.
Moet ik voor ons beide aparte accounts aanmaken of kan ik op 1 account voor 2 personen de 211A visum aanvragen.
Groeten,
Peter
Hoi Peter,
Yep, je kunt op een account meerdere visums aanvragen.
Hoelang gaan jullie trouwens? Is het maximaal 60 dagen, dan kun je ook het normale B213 e-VoA aanvragen en online verlengen. Dit scheelt je 500.000 IDR per visum.
Groet!
Hi Robbert,
Hartelijk dank voor jou snelle reactie.
Voor hoeveel personen kan ik maximaal visums aanvragen op 1 account.
Wij zijn met 5 personen en hiervan willen 2 personen tot 60 dagen in Indonesië blijven.
Heb jij ervaring met het online aanvragen voor het verlengen van B 213- eVoA en moeten wij onze gegevens wederom invullen.
Hey Peter,
Graag gedaan.
Daarover is niets bekend, dus gewoon proberen en kijken of er een limiet is.
Het online aanvragen is simpel (als je niet tegen problemen met uploaden aanloopt, want regelmatig gebeurt). De verlenging is zo gepiept, je hoeft enkel op de knop ‘extend’ te klikken en te betalen.
Succes!
Goedenavond,
Bij het invullen van de eVisum voor 30 dagen loop ik elke keer hierop vast:
Main Document
Passport Valid for at Least 6 Months *
For holders of travel documents other than passports such as emergency passports, documents of identity, etc. must be valid for 12 months.
*) Allowed pdf files only
Is hier alleen paspoort pdf nodig, of een ander ‘main document’ wat ik over het hoofd zie?
Bedankt voor de hulp!
Groeten,
Esther
Hey Esther,
De enige dingen die je moet uploaden zijn je paspoort en pasfoto.
Staat er nou dat je paspoort in .pdf gevraagd wordt? Bij mij was het gewoon een .jpg namelijk.
Dingen die je kunt doen:
– Probeer het op een ander apparaat. Heb je het nu bijvoorbeeld via je telefoon gedaan, doe het dan via laptop.
– Probeer het in een andere browser.
– Heb je een account aangemaakt (zoals in het artikel vermeld), of doe je de aanvraag zonder account? Indien geen account, probeer het dan met account (en vice versa).
Succes!
Hoihoi Esther,
Ik heb hetzelfde, hoe heb jij dit opgelost?
Bedankt en de groetjes, Corine
Hoi Robert ,
Ik kom heel ver met de aanvraag voor een E visum maar bij het betalen gaat het steeds mis.
Wat zou dat kunnen zijn ?
Wij landen op Jakarta en onze taxi wacht max 45 min , mss dan toch maar daar pas de visum doen .
groetjes Corriene
Hey Corriene,
Kun je aangeven wat er misgaat? Wat is de melding?
Ik zou het visum niet in Jakarta regelen als de taxi maximaal 45 minuten wacht, de rij is waarschijnlijk lang en ik weet niet of jullie nog bagage hebben?
Hoi Robbert
Er staat dan payment failed (nadat ik alles van mijn Mastercard heb ingegeven)
En dan wordt de transactie ook gecanceld
Het staat dan nog bij mijn aanvragen op de site (er staan er ondertussen al meerdere want je moet steeds alles opnieuw invullen
Vrees dat het me niet meer gaat lukken voor vrijdag
Hey Corriene,
Er zijn nog opties om te proberen:
– probeer het ook in een andere browser.
– probeer het op een andere device (bijvoorbeeld laptop in plaats van telefoon).
Plus: heb je een account aangemaakt of de aanvraag zonder account gedaan?
Moet goed komen!
Hoi Robbert,
Helaas is het me zelf niet gelukt ,omdat mijn mastercard geen 3d secure had blijkbaar.
Na vele pogingen, met wisseling van mastercard (die van mijn man en de mijne ) was ik het steeds opnieuw ingeven van alle gegevens beu. Ik had een account aangemaakt maar dan nog steeds opnieuw invullen na de gecancelde aanvraag ivm geen betaling
Toen via Visa Indonesia een aanvraag gedaan en zodoende kan ik morgen met mijn
e visum hopelijk tijd besparen op het vliegveld.
wijst zich dat vanzelf waar we dan naartoe moeten (Jakarta airport) want is blijkbaar een enorm vliegveld
bedankt al voor je hulp en mee denken
groetjes Corriene
Hey Corriene,
Ah ja, dat heb ik inderdaad ook al eens gelezen als oorzaak. Maar qua veiligheid doen ze dat wel goed eerlijk gezegd.
Fijn dat ’t nu geregeld is.
De luchthaven van Jakarta is inderdaad mega, en bestaat uit drie terminals. Ik ben er onlangs nog geweest en moest van T1 naar T3. Da’s met de Skytrain gelukkig wel gemakkelijk. Maar goed, jullie hoeven niet tussen terminals te reizen, dus dat scheelt 🙂 .
Bij aankomst volg je gewoon het bordje waarop ‘E-visa’ staat en ga je direct met je paspoort door de poortjes. Je hoeft je niet bij een immigratiemedewerker te melden.
Als er nog iets is, laat het zeker weten.
Fijne reis!
Hoi Robbert,
Ik loop even vast op het laatst gevraagde PDF bestand = retour ticket.
Enig idee?
Alvast bedankt voor je reactie 😉
Groetjes, Corine
Hey Corine,
Ja, ze willen een uitreisticket hebben. Heb je al een vlucht uit Indonesië geboekt?
Zie eventueel hier voor een lezer met dezelfde vraag en het antwoord.
Succes!
Hoi Robbert,
Bedankt voor je snelle reactie 😉
Wij hebben idd al een retourticket Bali-Singapore en daarna Singapore-Amsterdam, maar dat zijn geen echte tickets, maar een mail.
Of dat kopiëren en een PDF.file van maken?
Bedankt weer en de groetjes,
Corine
Een mail zonder bijlage? Meestal zit er een bijlage in pdf bij…
Ja, is online geboekt, je krijgt later een QR code.
Ik ga verder neuzen, ik maak van de boeking wel een pdf, komt vast goed.
Bedankt voor je hulp en een fijne dag.
Groetjes, Corine
Het is al opgelost zie ik, fijn!
Intussen is het gelukt, hoor, bedankt voor alle hulp, erg handig wat je allemaal weet, kan en doet.
Groetjes, Corine
Ah fijn!
Een pdfje gemaakt van de mail?
Enne, graag gedaan hoor!
Fijne reis!