Visum voor Indonesië aanvragen en verlengen: alle info + tips (2023)

Wat is Indonesië toch een heerlijk land zeg! Het gevaarlijk lekkere eten, de lieve mensen, de ontzettend gevarieerde en vaak onwerkelijk mooie natuur, de nabije eilanden… Het enige wat ik echt verrot vind is het verkeer in de steden, maar dat terzijde 😉 .

En onlangs was het weer zover, ik had een ticket naar Indonesië en in het bijzonder naar Bali geboekt. Ditmaal zocht ik een visum dat de mogelijkheid biedt om langer dan 2 maanden op het populaire eiland (of ergens anders in het land) te verblijven. Op die manier ben je flexibel en hoef je het land niet in en uit te reizen, als je langer wilt blijven.

Maar of je nu plant om relatief kort of lang naar Indonesië te gaan, je hebt in elk geval een visum nodig. En omdat het visumaanbod vrij uitgebreid is en er sinds de corona-periode een en ander veranderd is, heb ik deze handige gids voor je geschreven. Ik geef je een overzicht van de visums waar je uit kunt kiezen, hoe je ze aanvraagt, de kosten per visum, hoe het zit met verlengen en belangrijke dingen om aan te denken.

Je kunt maar beter voldoende visumkennis hebben voor je vertrekt, zodat je zo min mogelijk kans hebt om tijdens je reis tegen misstappen aan te lopen. Het levert je gedoe op waar je juist dan geen trek in hebt. Geloof me!

Dus, wanneer jij binnenkort naar Indonesië vertrekt en vragen hebt over het visum, lees dan zeker even verder. Ik zal namelijk het gros van je issues wegnemen, en onder het artikel kun je eventuele extra vragen altijd aan me stellen. De visums die ik noem gelden trouwens voor heel Indonesië, dus ook indien je bijvoorbeeld naar Java, Sumatra, Sulawesi of Flores gaat.

Voor de duidelijkheid: ik behandel de visums die je als toerist kunt bemachtigen, dus niet voor bijvoorbeeld zakelijke doelen.

Soorten toeristenvisums voor Indonesië – inclusief de kosten

Dreamland Beach in Uluwatu (Bali) is een pareltje om op je lijstje te zetten

Hieronder bespreek ik de verschillende visums die je als toerist kunt gebruiken om je reis naar Indonesië soepeltjes te laten verlopen. Goed om te weten is dat je tegenwoordig e-visums hebt, waardoor het allemaal wat gemakkelijker is geworden.

Alle genoemde visums zijn single entry. Wanneer je Indonesië verlaat kun je dus niet meer het land in op hetzelfde visum. Je zult dan een nieuwe moeten aanvragen.

 

Visa exemption: 30 dagen (niet verlengbaar)

Voor de corona-tijd kon je bij binnenkomst een stempel in je paspoort krijgen waarmee je recht had om 30 dagen op Bali en in Indonesië te blijven. Dit type visum is ook bekend als het ‘gratis 30-dagen-visum’, al is het feitelijk gezien geen visum.

Sindsdien is dit gratis ‘visum’ echter gepauzeerd en nog altijd niet geactiveerd. Het is vooralsnog onduidelijk of deze optie terugkomt. Het zou zomaar kunnen dat die permanent afgeschaft wordt, daarover houd ik je op de hoogte.

Het gros van de toeristen kiest vandaag de dag zodoende voor het B213-visum, dat ik hieronder bespreek.

 

B213 Visa on Arrival (VoA): 30 dagen (verlengbaar tot 60 dagen)

Dit is met afstand het populairste visum onder reizigers die naar Bali komen. Je kunt ofwel online ofwel op de luchthaven van Bali je aanvraag doen. In het laatste geval volg je bij aankomst op het vliegveld de bordjes ‘Visa on Arrival’.

De kosten zijn 500.000 IDR en de aanvraag duurt vervolgens maximaal 5 werkdagen. Op het vliegveld krijg je het visum uiteraard direct mee, je dient echter wel cash te betalen. Dit is mogelijk in IDR of USD.

De website die ik je aanraad om voor de aanvraag te gebruiken als je de online-mogelijkheid (e-VoA) kiest, is de officiële van de Indonesische overheid. Sommige zaken die de vragen -zoals het stoelnummer in het vliegtuig- kun je met een korrel zout nemen, je vult gewoon een willekeurig nummer in.

Een pluspunt aan het VoA is dat je ‘m bovendien met nog eens 30 dagen kan verlengen. Zo mag je in totaal 60 dagen op Bali (en dus in heel Indonesië) blijven plakken. De verlenging kost 500.000 IDR, al raad ik je aan om het voor een kleine meerprijs via een visumagent te laten doen. Je hoeft dan namelijk slechts één keer naar het immigratiekantoor, doe je het zelf dan moet je er driemaal heen. Een heel gedoe, zeker als je op een uur rijden verblijft.

Over het verlengen van je visum in Indonesië vertel ik je verderop meer.

 

211A Tourism Visa: 60 dagen (niet verlengbaar)

Sinds 2023 heeft Indonesië een extra optie aan de toeristenvisums toegevoegd, ze is namelijk met het speciale 211A-visum op de proppen gekomen. Fijn is dat je hier direct 60 dagen mee in Indonesië kunt verblijven, en je daarom niet met een verlenging bezig hoeft te zijn, zoals bij het B213 VoA wél het geval is. Verlengen is overigens niet mogelijk, het gaat dus om maximaal 60 dagen.

De kosten bedragen 1.500.000 IDR. Daarna duurt het maximaal 5 werkdagen voor je het visum hebt

De aanvraag is enkel online (e-VoA) en doe je via dezelfde website als die ik bij het B213-visum noemde.

 

B211A Visit Visa: 60 dagen (verlengbaar tot 180 dagen)

De B211A is het visum waar ik ditmaal voor gekozen heb. Chill is dat je ‘m twee keer met 60 dagen kunt verlengen. In totaal heb je daarmee de mogelijkheid om 180 dagen en zodoende 6 maanden te blijven. Aangezien ik deze keer het plan heb om een poosje op Bali te gaan wonen, is de B211A voor mij perfect.

De kosten zijn 1.500.000 IDR zonder tussenpersoon en om en nabij de 3.000.000 IDR als je het via een visumagent regelt. De aanvraag duurt vervolgens 7 tot 10 werkdagen, tenzij je voor een versnelde procedure kiest (en meer betaalt). Na goedkeuring dien je het visum binnen 90 dagen te gebruiken, in andere woorden: de aanvraag kun je niet eerder doen dan 90 dagen op voorhand van je vlucht. Ikzelf deed het 2 weken vooraf en had een week later de goedkeuring.

Er is op het moment echter geen mogelijkheid om de B211A online aan te vragen via de website van de Indonesische overheid. Daarom zal je hoe dan ook een commerciële partij in de hand moeten nemen en de bijbehorende commissie dienen te betalen. Een partij die goed bekendstaat is Visa Indonesia. Met de kortingscode ‘backpackblog’ krijg je via hen bovendien 20 euro korting.

De reden waarom de commissie voor dit visumtype aan de hoge kant is, is omwille van het feit dat je een sponsor nodig hebt. Hiervoor is een extra sponsor-brief vereist, waar het visumbureau voor zal zorgen. Heel spannend is dit allemaal niet, maar je betaalt nou eenmaal voor iedere service.

Het e-visum krijg je na goedkeuring als pdf toegestuurd en laat je bij de immigratie op het vliegveld zien. De medewerker geeft je vervolgens de stempel die je 60 dagen toegang geeft.

Over het B211A-visum wordt beweerd dat je de sponsor-brief nodig hebt en je deze op het vliegveld aan de immigratiemedewerker moet kunnen tonen. In mijn geval werd hier niet om gevraagd en hoefde ik enkel de pdf met de goedkeuring te laten zien. Na een lange vlucht was dit heerlijk, ik hoefde namelijk niet in de lange rij aan te sluiten om het eerdergenoemde VoA te kopen.

 

Wat heb je nodig voor de aanvraag?

Sumatra is fantastisch voor wildlife

Voor alle visumsoorten die je online aanvraagt worden de volgende zaken gevraagd:

  • Een foto of scan van je paspoort. Maak je een foto, doe dit dan zonder dat je vingers zichtbaar zijn.
  • Je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn voor de visums B213 en 211A en minimaal 12 maanden voor het B211A.
  • Tenminste een lege pagina in je paspoort.
  • Een (pas)foto van jezelf. Dit hoeft geen officiële pasfoto te zijn, je kunt er gewoon een met je telefoon maken.

 

Waar vraag je je visum aan?

Via de al besproken website van de Indonesische overheid betaal je geen commissie voor de aanvraag van je visum. Het B213 VoA kun je tevens direct op de airport kopen, het is wat de meeste toeristen doen. Ik raad je daarentegen aan om het VoA online aan te vragen, zo hoef je bij aankomst op Ngurah Rai Airport niet in de lange rij aan te sluiten en loop je direct door naar de immigratiemedewerker.

Behalve het B213 VoA (30 dagen + verlengbaar met 30 dagen) kun je op dezelfde site tevens het 211A-visum (60 dagen, niet verlengbaar) aanschaffen.

Je kunt op diezelfde website als gezegd geen B211A-visum aanvragen waarmee je maximaal 180 dagen op Bali mag verblijven. Daarvoor zal je een visumagent moeten inschakelen, bijvoorbeeld een partij als Visa Indonesia. Gebruik de kortingscode ‘backpackblog’ en je krijgt 20 euro korting op de aanvraag.

 

Hoe verleng je je visum in Indonesië?

Kei-eilanden-boottrip-2
Eilandhoppen bij Kei Kecil (de Molukken) vond ik onvergetelijk

Ikzelf heb mijn visum al meerdere keren verlengd, op verschillende plekken in Indonesië.

De algemene regel is om de verlenging vanaf 14 dagen voor het verlopen van je visum in gang te zetten. Je hebt daarvoor twee keuzes: zelfstandig of via een visumagent- of bureau. Ik bespreek beide hieronder.

 

Zelfstandig

Allereerst heb ik het een paar keer zelf gedaan, in Yogyakartawaar de ervaring ronduit rampzalig was– en in Labuan Bajowaar het juist supervlot ging-. In tegenstelling tot op Bali kon ik in beide steden geen visumagent vinden en dus kon ik het alleen maar op eigen houtje doen.

In tegenstelling tot in bijvoorbeeld Thailand waar je je slechts een keer hoeft te melden op het immigratiekantoor, zal je in Indonesië liefst driemaal je gezicht moeten laten zien.

Dag 1 is de aanvraag, op dag 2 wordt een foto gemaakt en vingerafdrukken afgenomen en op dag 3 kun je (eindelijk) je paspoort ophalen. Vaak worden dag 2 en 3 samengevoegd, als je voor de foto en de vingerafdrukken vroegtijdig verschijnt. Het hele traject duurt meestal 3 tot 5 werkdagen. In Labuan Bajo was het in 3 dagen voor elkaar, de precieze regels en vereisten kun je in het desbetreffende verslag lezen.

Je brengt het volgende mee:

  • Je paspoort, inclusief een kopie ervan.
  • Een kopie van je visum, zorg dat de stempel en datum duidelijk zichtbaar zijn.
  • Een kopie van je vliegticket waarmee je toont wanneer je Indonesië verlaat.
  • 500.000 IDR om de betaling te voldoen.
  • Eventueel een pen met zwarte inkt, er is er namelijk niet altijd een beschikbaar.

De kosten zijn 500.000 IDR voor het de verlenging van het B213 VoA, je betaalt deze op dag 1.

Het B211A Visit Visa kost sinds 2022 2.000.000 IDR om te verlengen, terwijl dit ervoor nog slechts 500.000 IDR was. Echter, je krijgt natuurlijk wel 60 extra dagen (bij het VoA 30 dagen) plus je hoeft geen nieuw retourticket naar Indonesië te kopen. Voor de verlenging van dit visum moet je de volgende extra zaken meebrengen:

  • Een kopie van de id-kaart van je sponsor (KTP).
  • Een kopie van je sponsors paspoort.
  • Twee formulieren die je sponsor dient in te vullen.
  • Een belastingstempel van je sponsor.

 

Via een visumagent of -bureau

In de meer ontwikkelde gebieden van Indonesië zoals Bali en Jakarta zijn visumagenten en -bureaus gangbaarder om je visum te verlengen.

Het voordeel hiervan is dat je maar een keer op het immigratiekantoor hoeft te verschijnen. En aangezien die meestal niet om de hoek liggen, is dat wel zo fijn. De kosten -verlenging + commissie- vallen erg mee als je het mij vraagt, meestal is dit 850.000 IDR voor het B213 VoA. De commissie is dan dus 350.000 IDR. Voor het B211A Visit Visa ligt het bedrag echter rond de 2.400.000 IDR tot 2.800.00 IDR.

Trouwens, als je het B211A-visum via een tussenpersoon verlengt, dien je dezelfde te gebruiken als bij de aanvraag. Die tussenpersoon is namelijk je sponsor, en blijft als zodanig op je visum vermeld staan.

Voor Bali schreef ik een uitgebreide gids voor het verlengen van je visum, inclusief het Whatsapp-nummer en andere gegevens van de visumagent die mijn verlenging altijd in orde maakt, voor een faire prijs.

En nog iets: regel je het via een agent zonder officieel bedrijf of een registratie op Google, dan ben je doorgaans een stuk goedkoper uit dan via een visumbureau. Je zult dan echter wel moeten weten of degene betrouwbaar is, vaak kom je dit soort contacten via via te weten. Zo leerde ik bijvoorbeeld Komang op Bali kennen die het daar steevast voor me in orde maakt. Ben je nieuw in Indonesië en ken je verder geen visumagent, dan is Visa Indonesia een uitstekende partij om gebruik van te maken.

 

Wat betaal je voor een ‘overstay’?

Een veelgestelde vraag van mensen is wat ze moeten betalen als ze langer dan het toegestane aantal dagen in Indonesië gebleven zijn, oftewel wanneer je een overstay hebt. Het antwoord is simpel: 1.000.000 IDR per dag. Dit kan snel oplopen, zoals je begrijpt.

Ik raad je ten zeerste af om langer te blijven dan toegestaan. Stel dat je een aantekening in je paspoort krijgt en vervolgens Indonesië niet meer zo makkelijk inkomt. Zoiets wil je voorkomen.

Enne, een overstay van meer dan 60 dagen wordt volgens de Indonesische wet als misdaad gezien. Betaal je de boete niet, dan kun je zomaar tot 5 jaar de bak indraaien. In veel gevallen krijg je tevens een inreisverbod en kom je op de zwarte lijst te staan.

Blijf je nu 1 dag langer dan toegestaan omdat je wellicht verkeerd de dagen hebt geteld bij het boeken, dan zal dit geen nadelige gevolgen voor je hebben. Behalve dan dat je de boete wél moet betalen.

 

Heb je een uitreisticket nodig voor Indonesië?

Ubud, mijn favoriete plaatsje op Bali

Toen ik eind 2023 met Qatar Airways naar Bali vloog werd er inderdaad om een uitreisticket gevraagd. Zelfs toen ik aangaf een visum voor 6 maanden te hebben. Ik werd bij de incheckbalie daarom verzocht om binnen 10 minuten nog even snel een ticket te boeken, niet bepaald fijn.

En ook totaal onnodig, zo bleek bij aankomst op Bali.

De immigratiemedewerker vertelde me namelijk dat je voor het B211A-visum helemaal geen doorreis-bewijs hoeft te overleggen. Dit is enkel het geval voor het normale VoA van 30 dagen. Bij aankomst wordt hier overigens lang niet altijd naar gevraagd, al zal dit bij het inchecken of boarden doorgaans wel gebeuren.

Ook al heb je voor het B211A-visum officieel geen uitreisticket nodig, de ervaring leert dat men bij het inchecken in Nederland (of België) niet bekend is met dit visumtype. Bij mij werd er simpelweg gezegd dat het om een visum gericht op toeristen ging, en ik zodoende dus wel een uitreisbewijs moest kunnen overhandigen. In de regel onjuist, maar overtuigen heeft in zo’n situatie weinig zin.

Vlieg je binnen Azië, bijvoorbeeld van Kuala Lumpur naar Bali, dan wordt er bij het inchecken of boarden minder snel gevraagd om het uitreisticket, zo is mijn persoonlijke ervaring.

Anyway, zorg dat je altijd een uitreisticket bij je hebt. Er zijn zat sites waar je voor een habbekrats een nep-ticket aan kunt maken, mocht je niet weten wat je volgende bestemming wordt. In Backpackgids Bali heb ik bovendien een gratis format voor je toegevoegd, dat ikzelf al meerdere keren succesvol heb gebruikt.

 

Zoek je extra insider-tips en een leuke route voor Indonesië?

De fascinerende dodencultuur in Tana Toraja (Sulawesi) is iets anders dat je niet wilt missen

Speciaal voor backpackers en vakantiegangers die naar Bali gaan heb ik Backpackgids Bali geschreven. Een digitale gids vol met gave routes, waardevolle transportinfo en flink wat insider-tips. Het is een echte aanrader als je goed voorbereid op pad wilt gaan, en tijdens je reis zo min mogelijk gedoe aan je hoofd wilt hebben.

En wanneer je naast Bali tevens de rest van Indonesië op de planning hebt staan, is Backpackgids Indonesië de perfecte aanvulling.

 

Meer lezen over Indonesië?

Lees je graag meer leuks over Indonesië om zo maximale voorpret te hebben en je bovendien goed voor te bereiden op je avontuur?

Check dan al mijn Indonesië-artikelen op deze pagina. Alle Bali-artikelen vind je op de speciale Bali-pagina.

 

Heb je nog vragen over het visum voor Indonesië? Laat het me weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
5 Antwoorden
  1. Katrien Vranken

    Beste, mijn dochter is momenteel in Bali van 10/10/23 omdat er problemen zijn met haar work/travel visum voor Australië. Ondertussen dus bijna 30 dagen. Zij heeft inderdaad haar VOA op de luchthaven verkregen. Wij hadden echter nooit gedacht dat het zo lang zou duren, daar men ons had geïnformeerd dat het Max een 3 weken zou duren. Nu zijn we ondertussen verder dan 3 weken en zou het kunnen dat ze misschien morgen of overmorgen een goedkeuring krijgt, maar wie weet ook weer niet. Wat doen we in onze situatie best om het te verlengen? Dank op voorhand

    1. Avatar foto

      Hoi Katrien,

      Lastige situatie!

      Ik zit zelf momenteel ook op Bali en weet dus wel hoe je dochter dit kan oplossen. Ik heb contact opgenomen met mijn visumagent op Bali die alles altijd voor me regelt, en ze heeft aangegeven dat het visum nog steeds verlengd kan worden, al moet ze dit dan het liefst wel vandaag in gang zetten. Mijn contactpersoon heet Komang en is via Whatsapp te bereiken op +62 813 3864 4857. Als ze mij nodig heeft omdat er iets onduidelijk is, mag ze me ook altijd een bericht sturen.

      En, normaal gesproken zou de aanvraag van het WHV voor Australië inderdaad veel sneller moeten gaan, hebben jullie al contact opgenomen met de Australische overheid of het bureau waar je de aanvraag gedaan hebt?

      Laat me even weten of het allemaal gelukt is.

      Succes!

  2. Katrien

    Hoi Robbert

    Dankjewel voor je snelle reactie. Ik heb alles doorgegeven aan mijn dochter en zij gaat contact opnemen met jouw contactpersoon. Ze is 18 en alles is via een organisatie gegaan die zich bezighoudt met mensen van 18 tot 30 jaar die het avontuur in Australië willen aangaan. Ze heeft ons een tussenpersoon aangeraden daar om het visum te regelen met als gevolg we zelf niet het rechtstreekse contact hebben met de overheid (de applicatie om alles te in te geven voor het visum). We hebben ook al geprobeerd te bellen met de dienst immigratie, maar raakten maar niet binnen. Als mijn dochter contact met jou wil, is dat dan via dit blog?

    Een hele dikke dankjewel al 🙏🏼

    1. Avatar foto

      Hoi Katrien,

      Graag gedaan hoor, ik snap namelijk dat het een stress-situatie is.

      Hmm, ja als het via een tussenpersoon loopt, wordt het lastig direct contact met de Australische immigratie op te nemen denk ik. Wat zegt de tussenpersoon trouwens?

      En ja, ze mag hier gewoon reageren, ik zal de boel in de gaten houden 🙂 .

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw