De Campuhan Ridge Walk: een mooie wandeling in Ubud

Terwijl ik de eerste letters van dit artikel over de Campuhan Ridge Walk uit mijn spreekwoordelijke pen laat vloeien, zit ik op de open bovenverdieping van koffiezaak Anomali. De hoog hangende ventilator blaast de wind door mijn haren en vooralsnog is er niks opmerkelijks aan de hand. Plots moet ik twee keer kijken om te geloven wat ik denk te zien. En inderdaad, in de hoek van de ruimte zit een aap te chillen en te loeren, alsof hij de meest normale gast is.

Wat minder gebruikelijk is, is dat hij daarna een vieze asbak uit zit te likken. Als hij geniepig naar me toe komt geslopen weet ik niet goed wat te doen, onvoorspelbaar als deze beestjes zijn. Ik klap in ieder geval m’n laptop dicht en grijp m’n rugzak. De aap snelt naar mijn glas ijskoffie, pakt er zonder pardon een ijsklont uit en eet deze vervolgens op de grond op alsof zijn leven ervan afhangt.

Even later verdwijnt ‘ie via het dak, met een inmiddels verschenen grijze boezemvriend.

Ik heb het al eerder gezegd: wanneer je aankomt in Ubud zal je niet direct positief onder de indruk zijn. Eerder geschokt door de ronduit bizarre verkeersdrukte. Mijn advies is om even je rust te pakken en de volgende dag vol energie op ontdekking te gaan. Want er is genoeg moois te zien, ook op loopafstand van de hectiek.

Zo is er de Campuhan Ridge Walk, misschien wel de bekendste wandeling die je vanuit het centrum van Ubud kunt doen. Dat er zulke mooie natuur verscholen ligt achter de chaotische hoofdstraat is nauwelijks te bevatten. De tocht start op een rommelig parkeerterrein en brengt je daarna via een verhard pad naar een heuvel boven de rijstvelden. Wijk je van het hoofdpad af, dan kom je bovendien op een prachtig en verlaten deel uit, waarbij je volledig omringd wordt door rijstterrassen.

In deze gids ga ik je alles vertellen over de Campuhan Ridge Walk, door sommigen als ‘het pad van de kunstenaars’ omschreven. Ik leg onder andere uit hoe je er komt, deel mijn ervaringen en de schilderachtige plek in de rijstterrassen waarover ik hiervoor al sprak. Verder ook tips voor slaapplekken en eten en drinken.

Hoe ziet de wandeling eruit?

Ikzelf heb de wandeling al meerdere keren gedaan, en vind het een heerlijke ontsnapping aan de chaos van Ubud-centrum. Want jeetje zeg, wat is het daar ongekend druk. Als je enkele minuten later op het bergpad door de jungle loopt, kom je letterlijk tot rust. Het voelt zowat als een andere wereld.

 

Het begin

Zoals gezegd start je op een rommelig en tamelijk afzichtelijk parkeerterrein waar op een bord te lezen valt dat het ongeveer 2 kilometer wandelen is om bij het Karsa Cafe te komen, een populaire tent met uitzicht op de rijstvelden om iets te eten en te drinken.

Je begint op Jalan Bangkiam Sidem en komt langs een rivier en een verlaten hindoetempel, waarna het geplaveide voetpad je langzaamaan de heuvel op leidt. Om je heen bulkt het van weelderige jungle en je hebt geen last van brommende scooters of auto’s. Eindelijk rust 🙂 .

Rondom je is het een wildgroei van jungle

Let trouwens goed op, je loopt dan wel over tegels maar ze liggen niet altijd even recht en de groeven ertussen zijn vrij groot. Ik heb al meerdere keren gehad dat ik bijna m’n enkel dubbelklapte, iets wat in Ubud sowieso een ding is om voor op te passen.

Het wandelpad dat je naar de top van de heuvel brengt

Wat mij vooral opviel is dat er weinig mensen waren, midden op de middag om half twee. De trail naar Bukit Campuhan is toch echt een van Ubuds populairste, al blijkt die vooral rond zonsondergang het vaakst bezocht te worden.

Overigens gebruiken mensen de Campuhan Ridge nogal eens om hard te lopen en aan hun conditie te werken. Dus als je nog een fijne sportplek in de buitenlucht zoekt en aan je cardio wilt werken zonder last te hebben van verkeer, kom hierheen.

 

Bangkiang Sidem

Na een tijdje kom je via een fraaie tempelpoort in het dorpje Bangkiang Sidem. Hier vind je een boel warungs, cafés, accommodaties en ateliers.

De kleine tempel die toegang geeft tot het dorp

Een zo’n café is dus Karsa Cafe, maar bijvoorbeeld Rare Angon Warung is een iets minder bekende aanrader om een kleine pauze te nemen. Het is er allemaal een stukje kleinschaliger dan bij Karsa. Ik bestelde er een kokosnoot en ging op de bovenverdieping zitten, je hebt daar een gaaf uitzicht op het aanliggende rijstveld.

Het dorpje Bangkiang Sidem

Bangkiang Simen is tevens het deel waarvandaan je de eerste rijstvelden- en terrassen ziet liggen. Hoe verder je loopt, hoe mooier het wordt. Op een gegeven moment heb je aan je rechterzijde het luxueuze Kastara Resort and Spa met een infinity pool die uitzicht biedt op een jungle-vallei. Zeker even een kijkje nemen zou ik zeggen.

 

De geheime rijstterrassen

Waar de meeste mensen tot het Karsa Cafe wandelen en daarna weer omkeren, ben ik verdergegaan en daar zou ik geen spijt van krijgen. Sterker nog, ik belandde bij het mooiste stukje van deze mini-expeditie. Als je hier linksaf slaat, voert een betonnen pad je namelijk direct de rijstvelden en -terrassen in. Een en al vredigheid. Dit is nou waarom je naar Ubud komt.

De groene oase waar je in terechtkomt – links zie je de zitzakken van Bamboo Kitchen waarover ik je later vertel

Volgens mij behoren ze tot de Kelusa Rice Fields, al weet ik dit niet helemaal zeker.

Ik bleef maar foto’s maken van het pittoreske landschap

Achter Bamboo Kitchen stopt de verharde weg en kun je dwars door de terrassen wandelen over de graspaden die de lokale bewoners hebben aangelegd. Vaststaat is dat je hier geen enkel mens zult treffen, of het moet een local zijn die aan het oogsten is of een check op de velden uitvoert.

Wandelend door de terrassen kwam ik hier uit

Het is net of je hier in het idyllische Munduk of Sidemen bent, al zit je verrassend genoeg op steenworpafstand van het chaotische centrum van Ubud.

 

De terugwandeling

Wanneer je het eenmaal wel gezien hebt, is het tijd om terug te wandelen naar het startpunt van de tocht. Goed om te weten is dat je dezelfde route als heen volgt, de Campuhan Ridge Walk is namelijk geen lus die je rond kunt lopen.

Tegen het einde van de terugtocht hoor ik rechts naast me geritsel vanuit de bossen komen. Stiekempjes hoopte ik een aap te spotten, al bleek het een hond te zijn die bij een andere wandelaar hoorde. Die aap zou later echter wel verschijnen, daarover verwijs ik je naar de intro van dit artikel.

 

Leuke eet- en drinktentjes op de Campuhan Ridge

Relaxen met een kokosnoot bij Rare Angon Warung

Ik heb hierboven Rare Angon Warung al genoemd, echt een gaaf plekje omgeven door groen. Pauzeer er met een kokosnoot of bestel iets te eten, bijvoorbeeld nasi goreng, kipsaté of een kleurrijke smoohtie bowl. De koffie is er trouwens ook goed! Tip: ga boven zitten, vanaf het dek heb je namelijk een mooi uitzicht op het rijstveld. Genieten op z’n best 🙂 .

Daar schuin tegenover ligt Lebah Warung, waar je net zo goed met een prachtige view wordt beloond. Qua shakes raad ik je er de avocado-shake aan.

De bekendste spot is zoals gezegd het Karsa Cafe, soms ook als ‘Karsa Kafe’ geschreven. Ja, je hebt er een spectaculaire uitkijk op de rijstvelden, al is het er allemaal een beetje overhyped als je het mij vraagt. Daarnaast is de service is er aan de slechte kant. De koffie is er trouwens niet bijzonder.

Qua koffie kun je beter naar Warung Widi Coffee gaan, een leuk en kleinschalig zaakje. Bij binnenkomst doet de geur van gebrande koffie je direct helemaal opfleuren.

Verder is Bamboo Kitchen middenin de rijstvelden een rustgevende spot om lekker bij te komen, bijvoorbeeld met een ijskoude kokosnoot erbij. In het gras liggen zitzakken om op neer te ploffen.

Heb je trek in een huisgemaakte vegetarische curry? Of een overheerlijke rijstpannenkoek met ei? Check dan Warung Romi.

En tot slot wil ik je zeggen: loop ook eens spontaan een warung of café binnen langs het wandelpad. Zo kwam ik de bij Rare Angon Warung uit, zonder vooraf reviews te hebben gelezen of iets opgezocht te hebben. Gewoon de klassieke manier dus, op intuïtie.

 

Overnachten op de Campuhan Ridge

Het Kastara Resort is eigenlijk qua alles een droomplek

Yep, eenmaal in het gemoedelijke dorpje Bangkiang Simen heb je meerdere leuke en rustgevende plekjes om te slapen. Veel beter dan in de drukke straten van Ubud als je het mij vraagt. Je betaalt er echter wel meer, vooral als je in de rijstvelden wilt verblijven. Maar hey, aan alles kleeft een prijskaartje hè?

Over de rijstvelden gesproken, bij Maple Ridge Villas heb je een modern huis met alles wat je je maar kunt wensen. Nee, mooi vind ik het design van buiten eerlijk gezegd niet, al is de inrichting fraai en de locatie onverslaanbaar.

Hier en daar vind je tevens betaalbare guesthouses en homestays, denk bijvoorbeeld aan Yudi House en Sucik’s House. Ze zijn echter niet of nauwelijks op Booking.com te vinden, even langslopen is daarom het makkelijkst. Een tof hostel vlakbij het begin van de wandeling is WW Backpackers.

Voor luxepaardjes met een ruimer budget is het al genoemde Kastara Resort een schitterende spot om te verblijven. Nee, authentiek is het niet, maar het is er wel ultiem ontstressen geblazen. Een luxe hotel, gelegen in de fotogenieke vallei aan de Campuhan River, is Ibah.

 

Hoelang duurt de Campuhan Ridge Walk?

Vanaf het begin naar het Karsa Cafe is het zo’n half uur lopen. Heen en terug zou je in die zin dus in een uur kunnen doen. Echter, als je nog ergens wat eet en door de rijstvelden wandelt, is het in totaal eerder een uur of twee.

 

Hoe kom je bij de Campuhan Ridge Walk?

Vanaf Ubud Palace is het ongeveer 10 minuten wandelen voor je bij het begin van de Campuhan Ridge Walk bent. Dit is de exacte locatie.

Indien je verder weg van het startpunt verblijft kun je altijd een Gojek- of Grab-scootertaxi pakken die je voor een klein bedrag afzet. Download daarvoor de gelijknamige apps. Heb je een scooter gehuurd, dan kun je er uiteraard op eigen houtje heenrijden. Parkeren is ter plaatse mogelijk en bovendien gratis.

 

Wat is het beste tijdstip om te gaan?

Ergens in de rijstvelden 🙂

Je leest veelal dat je de Campuhan Ridge Walk het beste ’s ochtends vroeg kunt doen, omdat je dan de drukte voor bent. Ik heb het echter niet als druk ervaren, en ben er de afgelopen dagen om half twee en half vijf in de middag geweest. Prima te doen, al was het om half vijf ietsje drukker. Tijdens de zonsondergang, zo rond de klok van zes, is het er het drukst.

Wel is het midden op de dag snikheet en zal het zweet van al je lichaamsdelen gutsen. In die zin is de zonsopkomst of -ondergang een betere keuze. Sowieso is het er dan extra fotogeniek. Al zul je sowieso wel bezweet raken, dat is nou eenmaal niet te voorkomen door de hoge luchtvochtigheidsgraad op Bali. Ach ja, daarna lekker douchen en je voelt je weer helemaal fris.

De Campuhan Ridge Walk is overigens altijd geopend en volledig gratis.

 

Ontdek ook de Kajeng Rice Fields en de Sari Organic Walk

Veel minder bekend, maar zeker niet minder boeiend, zijn de Kajeng Rice Fields. Ze liggen vrijwel naast de Campuhan Ridge en zijn absoluut ook een bezoekje waard.

Een verborgen pad langs de kolkende rivier voert je vanuit de Kajeng-rijstvelden naar de Sari Organic Walk. Hier heb ik een van mijn persoonlijke mooiste ochtenden in Ubud gehad.

 

Zoek je een leuke route voor Bali?

Inmiddels woon ik al enige tijd op Bali en in het verleden ben ik er vele keren geweest. Tijdens deze periodes verzamel ik de beste tips die backpackers zoals jij kunnen gebruiken om er een fantastische reis van te maken.

De meest waardevolle info heb ik gebundeld in Backpackgids Bali. En niet alleen tips en routes voor Bali trouwens, maar ook voor de Nusa– en de Gili-eilanden.

Voor heel Indonesië heb ik bovendien Backpackgids Indonesië voor je gemaakt.

 

Meer lezen over Bali en Indonesië?

Lees je graag meer over Indonesië om zo je voorbereiding zo leuk mogelijk te maken? Bekijk dan al mijn Indonesië-artikelen op deze pagina. Alle Bali-artikelen vind je op de speciale Bali-pagina.

 

Heb je vragen? Laat hieronder een reactie achter 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw