Zo reis je (zonder gedoe) van Bali Airport naar Ubud

Na een vermoeiende vlucht ben je eindelijk aangekomen op het vliegveld van Bali, oftewel Ngurah Rai Airport (DPS). Gapend sluit je aan in de lange rij om je visum te regelen, waarna je van de immigratiemedewerker een stempel in je paspoort krijgt en vrij bent om te gaan en staan waar je wilt.

En aangezien je dit artikel leest, ga ik ervan uit dat je het plan hebt om van het vliegveld naar Ubud (37 kilometer) te reizen.

Weet je hier van tevoren niets over, dan zal je hoogstwaarschijnlijk nogal overdonderd worden na je aankomst. De de vele ’taxi-chauffeurs’ gedragen zich als vliegen die op eten afkomen, en zullen continu aan je vragen of je een taxi nodig hebt. Vervolgens ga je overstag en betaal je (veel) teveel, aangezien je geen idee hebt wat de rit zou moeten kosten en welke opties je allemaal hebt.

De chauffeurs -veelal particulieren die wettelijk helemaal geen taxi-chauffeur zijn- die je aanspreken zullen je proberen wijs te maken dat het minimaal 2 uur duurt en ze je de beste deal geven.

Yep, scams liggen op de loer en de kans op overrompeling is groot. Als vermoeide, onwetende toerist ben je nou eenmaal een gewillige prooi voor de gehaaide lui die je op staan te wachten.

Dit is geen bangmakerij, ik spreek uit ervaring.

Daarom is het goed dat je hier bent beland, ik zal je namelijk alle info geven die je nodig hebt. Ik vertel je precies welke mogelijkheden er zijn om vanaf de luchthaven van Bali naar Ubud te reizen, wat het kost, waar je voor moet oppassen en hoelang het ongeveer duurt.

Over Bali Airport

De aankomsthal op Bali Airport

Bali Airport, lokaal als I Gusti Ngurah Rai Airport bekend, is voor Nederlanders bekend terrein. Jaarlijks vliegen er liefst 200.000 mensen uit ons kikkerlandje naartoe, hopend op de tijd van hun leven. Wereldwijd gaat het zelfs om meer dan 20 miljoen backpackers en andere vakantiegangers. Realiseer je: Bali zelf telt zo’n 4 miljoen inwoners.

En nog iets: na Jakarta’s Soekarno-Hatta International Airport, is Ngurah Rai International Airport de tweede grootste luchthaven van Indonesië.

De afkorting van het vliegveld is ‘DPS’, wat op ‘Denpasar’ slaat. Vaak wordt ook over ‘Denpasar Airport’ gesproken. Je zou daarom denken dat de luchthaven in Denpasar ligt, al is dit gek genoeg niet zo. De locatie is namelijk in Kuta, de veelbesproken badplaats van het eiland. Denpasar -een nietszeggende en vieze stad- ligt zo’n 15 kilometer noordwaarts, en is al snel 3 kwartier rijden. Dit is goed om te weten, zodat je bijvoorbeeld niet je accommodatie in Denpasar boekt en vervolgens verrast wordt.

 

Optie 1: met de airport-bus

Dit is de bus die je van de luchthaven naar Ubud brengt

Mocht je het nog niet weten: het verkeer op Bali is een regelrechte ramp. Het is gewoon te bizar voor woorden hoe vast het verkeer staat, en dan met name in en rond Kuta, Seminyak, Canggu, Uluwatu en Ubud. Het is niet uitzonderlijk dat je over een op ’t oog kleine afstand van 30 kilometer zomaar 2 uur of zelfs langer doet.

Da’s even iets helemaal anders dan we in Europa gewend zijn zal ik maar zeggen.

Dat gezegd hebbende, er is openbaar vervoer beschikbaar richting Ubud, zij het in beperkte mate. Je stopt echter zo’n 60(!) keer en zult eenmaal moeten overstappen. Wel is het veruit de goedkoopste optie.

Vanaf de luchthaven loop je 500 meter naar de bushalte (vraag bij een informatiedesk waar je precies moet zijn) en pak je de K2B-bus naar Denpasar, dit duurt ongeveer 1 uur. Daar stap je over op bus K4B naar Ubud, reken op 1 uur en 10 minuten reistijd.

De totale rit duurt zodoende (minimaal) 2 uur en 10 minuten en de kosten zijn slechts 4.400 IDR. Je kunt echter niet contant betalen, enkel met een een kaart. Dit is een e-Money card, en je haalt hem in een convenience store als Alfamart of Indomaret. Als je aankomt op Bali Airport heb je buiten een Alfmart zitten, daar zou je er een kunnen kopen. De kaart kost 20.000 IDR, zonder enig tegoed. Daarom laat je ‘m direct opwaarderen, ik deed dit met 20.000 IDR. Zo was ik in totaal dus 40.000 IDR kwijt. Het kan zo zijn dat je met minimaal 50.000 IDR moet opwaarderen, bij mij was dit dus niet zo.

Trans Metro Dewata is de busmaatschappij die de ritten uitvoert, en bussen vertrekken de hele dag tussen 05.25 uur tot en met 22.30 uur, ieder half uur.

Zelf heb ik deze bus de andere kant op genomen, dus vanuit Ubud naar het vliegveld. Omdat ik de dag ervoor hoorde dat ik niet contant kon betalen, regelde ik de e-Money card en stapte ik op de bus. De rit was heel chill en duurde 2 uur. Ik werd afgezet bij de Domestic Terminal, vanwaar het ongeveer 7 minuten lopen is naar de International Terminal. En dat allemaal voor de prijs van 4.400 IDR, zo’n 25 eurocent. Ongelofelijk toch?

 

Optie 2: met een reguliere taxi

Het nemen van een taxi is zonder twijfel de meest gekozen optie, maar ook meteen de duurste. Ben je echter met twee personen of meer, dan vallen de kosten best mee. Bovendien kun je, wanneer je online boekt, onderhandelings-gedoe en kosten besparen. Daarover vertel ik je verderop meer.

De officiële taxi’s op Bali zijn van het bedrijf Blue Bird, te herkennen aan de blauwe kleur en het logo op de auto. Vraag of ze de meter aanzetten of ga akkoord met een vooraf overeengekomen prijs. Betaal in elk geval nooit meer dan 400.000 IDR om naar Ubud te komen, de minimale prijs is 250.000 IDR. Onderhandelen dus. Je bent minimaal 1,5 uur onderweg om er te komen, al kan het met wat geluk korter duren.

De meeste chauffeurs die je aanspreken op het vliegveld van Bali zijn overigens geen officiële van de Bluebird Group, al boeit dit verder niet echt. Met hen zal je echter de door jouw beoogde prijs moeten zien overeen te komen, ergens tussen de hierboven genoemde 250.000 IDR en 400.000 IDR. 400.000 is eerlijk gezegd al aan de hoge kant, al liggen ’s avonds laat de prijzen hoger dan overdag.

Tig chauffeurs, het gebruikelijke beeld op de luchthaven van Bali

Er is ook een taxi-kiosk wanneer je door de douane bent en naar buiten loopt. Laat je hier echter niet door van de wijs brengen en denken dat dit een officiële taxi-aanbieder is. Zij hanteren namelijk woekertarieven en via hen is onderhandelen onmogelijk. “You don’t want to pay, you go and find your own taxi.” is hetgeen je te horen krijgt als je de discussie met ze aangaat. Bespaar je de moeite 🙂 . Bizar: in 2019 vroegen ze me om liefst 700.000 IDR voor een ritje naar Ubud.

Heb je geen zin in al dit gedoe en wil je bovendien voor de goedkoopste optie gaan, boek dan gewoon een taxi via 12Go Asia. Daar heb je al transfers vanaf 245.000 IDR, een prijs waar je op de luchthaven bijna niet aan kunt komen. Bij aankomst zal de chauffeur je opwachten met een naambordje, waarna je direct in de auto stapt en vertrekt. Zonder te onderhandelen, zonder continu aangesproken te worden. Heerlijk rustig.

Hieronder kun je direct snel en gemakkelijk je goedkope taxi boeken:

Powered by 12Go system

 

Optie 3: met een taxi via Grab of Gojek

Gojek en Grab scooter-taxi’s, te herkennen aan de groene jassen en helmen

Grab en Gojek, het zijn apps die je simpelweg moet hebben als je in Indonesië en op Bali bent. Via deze applicaties boek je in een handomdraai een auto- of scooter-taxi die je voor een vaststaande en veelal voordelige prijs naar je bestemming brengt.

Voorheen was het overigens niet mogelijk om een Grab te boeken op Bali Airport, dit om de lokale taxi’s te beschermen. Of om de taximaffia in stand te houden, hoe je het wilt 😉 . Tegenwoordig is er een Grab Lounge eventjes buiten de luchthaven aanwezig. Echter, boek je hier je taxi, dan zal je minimaal op 440.000 IDR uitkomen. Niet doen!

Gojeks zijn, in tegenstelling tot Grabs, nog altijd niet toegestaan op de luchthaven.

Wat ik je adviseer is om beide apps te downloaden. Kijk daar welke opties beschikbaar zijn, inclusief de bijbehorende kosten. Voer als opstapplaats ook een locatie buiten de luchthaven in, op maximaal 300 meter afstand, bijvoorbeeld bij de warung ‘Bakso Arema’ of de ‘Wana Kubuh Homestay’. Waarschijnlijk heb je daar meer mogelijkheden, omdat Gojeks zoals gezegd niet op de luchthaven mogen komen maar wel net erbuiten.

Grab en Gojek bieden zowel auto- als scooter-taxi’s aan. In het geval je weinig bagage hebt en alleen reist, is zo’n scooter-taxi prima te doen. Ik deed dit onlangs nog, en betaalde slechts 80.000 IDR. De rit duurde, door de verkeerschaos, 2 uur. Inclusief een kokosonoot-pauze, dat wel 😉 . Wanneer het meezit, is 1 uur de kortst mogelijke reisduur met een scooter. Het kan even duren vooraleer een bestuurder de rit accepteert, aangezien sommigen het simpelweg een te lange tocht vinden. Daarnaast sturen ze je nogal eens een berichtje via de chatfunctie met de ‘nieuwe’ prijs, die niet zelden twee keer zo hoog is. Ga daar niet op in.

Met de auto kost het minimaal 280.000 IDR als ik op het moment van schrijven de prijs bekijk via Gojek, de reistijd is tenminste 1,5 uur. Nogmaals: Gojek is niet toegestaan op de luchthaven, geef je ophaal-locatie dus een stukje buiten de airport aan. Grab laat met bedragen vanaf 480.000 IDR veel hogere prijzen zien voor een auto.

 

Optie 4: met een pick-up door je accommodatie

Sommige hotels zullen je de mogelijkheid bieden om opgehaald te worden. Je zult meestal rond de 400.000 IDR betalen en wordt bij aankomst opgewacht door iemand die een bordje met je naam omhooghoudt. De reisduur is wederom minimaal 1,5 uur.

 

Optie 5: zelf met een scooter

Eenmaal in Ubud beland je hier

Een hele andere manier om van de luchthaven van Bali naar Ubud te gaan is op eigen houtje met een scooter. Heb je een rolkoffer bij je, dan kun je deze optie echter direct wegstrepen. Met een niet al te grote backpack is het daarentegen prima te doen.

Lees wel eerst even deze scooter-gids voor Bali, want strikt genomen gaat het om motoren en dus niet om scooters. Als je bovendien geen rij-ervaring hebt, is dit zeker niet de beste (en veiligste) keuze om voor te gaan.

Via Bikago huur je in een paar klikken een motorbike, die op het afgesproken tijdstip op de airport kan worden opgehaald. Superhandig! Je kunt echter ook Kuta inwandelen vanuit het vliegveld, en daar een goedkopere deal sluiten bij een lokale verhuurder.

Reken op 1 tot 2 uur rijden, afhankelijk van de drukte en je rijvaardigheden. Dagprijzen voor motorbikes beginnen bij 70.000 IDR en 1.000.000 IDR per maand (zonder te onderhandelen).

 

Optie 6: overnacht in de buurt en ga de volgende dag

Jaja, dit is wat ik steevast doe als ik op Bali geland ben. Ik pak een homestay of hotelletje op loopafstand en doe het lekker rustig aan. Vervolgens ga ik de dag erop richting Ubud, meestal met een motorbike-taxi via Gojek of Grab (zie optie 3).

Ik heb namelijk weinig trek om na een vlucht nog eens 2 uur in het verkeer te moeten bivakkeren, alvorens ik eindelijk bij m’n accommodatie in Ubud ben. Liever pak ik zo snel mogelijk een douche, eet ik iets en ga ik daarna chillen op bed, om de dag erop fris en energiek te beginnen.

Verkeerschaos op Bali zorgt voor een vaak langere reisduur dan je denkt

Vanuit Kuta vertrekken tevens minibusjes met airco naar Ubud, Kura Kura Bus en Perama Tour verzorgen deze ritten voor 100.000 IDR tot 120.000 IDR. Reken op 1,5 tot 2 uur reistijd. Boeken doe je via 12Go Asia.

Op loopafstand van de luchthaven vind je prima slaapplekken voor zachte prijsjes. Zelf heb ik goede ervaringen met Praba Guesthouse en Ara Inn B&B. Een fijn hostel is het Beach Hut Hostel. Zoek je iets luxers, dan zijn Novotel Bali Ngurah Rai Airport en Aryaduta Bali uitstekende keuzes.

Laat je op en buiten de airport trouwens niet wijsmaken dat het véél te ver lopen is, want zelfs voor 100 meter bieden ze je nog een (scooter)-ritje aan. Ook al zeg je vijf keer nee.

 

Zoek je een leuke route voor Bali?

Inmiddels woon ik al enige tijd op Bali en in het verleden ben ik er vele keren geweest. Tijdens deze periodes verzamel ik de beste tips die backpackers zoals jij kunnen gebruiken om er een fantastische reis van te maken.

De meest waardevolle info heb ik gebundeld in Backpackgids Bali. Verder komen tevens de Nusa– en de Gili-eilanden ruim aan bod.

Voor heel Indonesië heb ik verder ook Backpackgids Indonesië geschreven, ideaal als je meer van dit heerlijke land wilt ontdekken.

 

Meer lezen over Ubud en Bali?

Je bent vast benieuwd wat er zoal te doen is in Ubud, ja toch? Check de volgende blogs:

Alle artikelen over Bali vind je op de speciale Bali-pagina.

 

Heb je nog vragen over hoe je in Ubud komt vanaf Bali Airport? Of misschien andere tips? Laat het weten in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw