Kuta: niet mijn favoriete plek op Bali

Bali en Kuta. Ze worden vaak in een adem met elkaar genoemd. Toch heb ik dit voormalige vissersdorpje eigenlijk altijd links laten liggen, Bali heeft namelijk zoveel moois te bieden. Bovendien had ik al zoveel negatieve verhalen over Kuta gehoord, waardoor de nood om erheen te gaan gewoonweg ontbrak.

Maar inmiddels vond ik het tijd geworden om m’n eigen mening te gaan vormen. Zou het echt allemaal zo erg zijn als je overal hoort en leest?

Vanaf Gili Meno en via Padangbai kwamen we na een vrij lange boot- en autorit aan, in wat ooit als dé backpackbestemming van Bali bekendstond. Ik zeg ‘we’, omdat ik samen met m’n moeder reisde. Zij bezocht me namelijk voor een paar weken.

Zoals ik al zei was Kuta ooit een vissersdorpje. Tegenwoordig is het daarentegen een van de bekendste badplaatsen van Bali, maar volgens velen absoluut niet de leukste. En daar ben ik het mee eens. Het strand is verre van aantrekkelijk en Westerse invloeden zijn duidelijk zichtbaar. Zo vind je bijna overal bekende ketens, hoogbouw en dure internationale restaurants. Helaas is er vandaag de dag ook behoorlijk wat prostitutie.

Shoppen, uitgaan en surfen kun je er overigens prima. Verwacht hier alleen niet het echte Bali of Indonesië te zien, want alles is in Kuta gericht op toeristen. Al is dat natuurlijk wel in meer Balinese plaatsen het geval.

Ga jij binnenkort naar Kuta of ben je simpelweg benieuwd naar mijn mening? In dit artikel deel ik mijn ervaringen met je en zal ik je een aantal goede tips geven.

 

Vlakbij de luchthaven

Kuta is de plek waar je uit het vliegtuig stapt, al doet de afkorting -DPS- van het vliegveld anders vermoeden. DPS slaat namelijk op de hoofdstad -Denpasar- van Bali, al ligt die nog zo’n 15 kilometer verderop. Dat kan dus een beetje verwarrend zijn als je aankomt.

Wel is Kuta daarmee de ideale bestemming om bij aankomst op Bali je eerste accommodatie te boeken. Helemaal wanneer je ’s avonds arriveert en geen zin hebt om bijvoorbeeld 1,5 tot 2 uur verder te reizen naar bijvoorbeeld Ubud. Dit is in ieder geval hoe ik het altijd doe. Ik boek een accommodatie die op loopafstand van de airport zit en reis de dag erna, opgeladen en wel, verder naar m’n volgende bestemming. Een guesthouse dat ik je kan aanbevelen is Kuta Beach Stay.

Het echte Kuta ligt trouwens iets verderop, vlakbij de airport zit je in een relatief rustig gedeelte. De belangrijkste straat -Legian Street- is bijvoorbeeld nog enkele kilometers hiervandaan.

 

Kuta Beach

De meeste toeristen zijn overdag te vinden op het drukbezochte Kuta Beach. Je hebt er vele strandbars, zitzakken en ligstoeltjes met parasols om lekker te chillen. Verwacht alleen geen paradijs of zo, het is een prima strand maar meer dan dat ook niet. Helaas is het water aan de bruine kant. Hier en daar zal je tevens aangespoelde rotzooi tegenkomen, al is dit in Indonesië helaas wel vaker het geval.

Zeker als je het gedeelte met resorts en hotels verlaat en meer naar het zuiden van Kuta Beach loopt, zie je een hoop troep -met name plastic- liggen. De lokale kinderen spelen er tegelijkertijd vrolijk een potje voetbal, ze weten blijkbaar niet beter.

Maar er zijn ook absoluut positieve dingen te melden hoor…

’s Avonds kun je er bijvoorbeeld genieten van een schitterende zonsondergang. De ene dag is de lucht bijna vuurrood, terwijl ‘ie de andere dag juist helemaal paars kleurt.

Ook is dit een goede plek om te leren surfen. De golven zijn namelijk vrij klein en je vindt er tig surfscholen. Ben je een meer gevorderde surfer, dan kun je beter naar Legian en Uluwatu gaan. Als beginner kun je tevens terecht in Canggu.

 

Boardwalk

Via Kuta Beach kun je verder zuidwaarts lopen langs de kust. Je komt dan op een mooi aangelegde boardwalk uit, met aan je rechterzijde de zee en aan je linkerzijde veel groen, enkele exclusieve resorts, shopping-malls en dat soort zaken. Verder liggen hier nog wat rustigere stranden en voelt Kuta er ineens heel gemoedelijk aan.

Opvallend vond ik dat het water hier ineens een frisse turquoise kleur heeft, dit in tegenstelling tot het bruinige water bij het nabijgelegen Kuta Beach.

 

Een bruisend nachtleven

Waar een bestemming als Ubud vooral een plaats is waar je voor dagactiviteiten komt en niet zozeer voor een wild avondje uit, is Kuta juist wel op het nachtleven gericht. Nadat mensen het strand bezocht hebben, gaan ze daarna meestal wat eten om vervolgens het uitgaansleven in te duiken. Het populaire Legian Street is daar een ideale spot voor, dit is de al eerder besproken hoofdstraat van Kuta waar het allemaal gebeurt.

Je vindt in Kuta heel wat Australische backpackers die simpelweg naar Bali komen om dronken te worden. Het is niet voor niets dat ik een Australiër heb horen zeggen:

“It is pretty much where all Aussies go to get pissed and have a cheap holiday. I guarantee you will see more Aussies than Balinese people in Kuta, it is just not worth it if you want to experience another culture and also see nice beaches.”

Maar het zijn niet alleen Australische jonkies die je er ziet hoor, je zal er ook expats en stelletjes tegengekomen. Eigenlijk van alles wat.

 

Shoppen

In Kuta heb je tal van mogelijkheden om te shoppen, de Discovery Shopping Mall is de meest bekende winkelplek. Hier vind je een aantal bekende merkwinkels maar ook ketens als Starbucks, McDonald’s en KFC. Er is bovendien een foodcourt aanwezig.

Een andere bekende -en kleinere- mall is de Lippo Mall, waar je naast eetzaakjes en winkels tevens een bioscoop vindt. Buiten kun je terecht voor een hapje en een drankje, al is het er voor lokale begrippen vrij prijzig.

In en rond het centrum heb je net zo goed voldoende shops om rond te kijken. Het zijn van die typische toeristenwinkeltjes zoals je ze misschien wel kent van strandvakanties in bijvoorbeeld Turkije.

Regelmatig zal je aangesproken met de bekende vraag of je “eventjes wilt komen kijken.” In Jalan Pantai Kuta zitten een boel van dit soort zaakjes.

En soms blijft het niet alleen bij vragen trouwens. Zo hield een van hen mijn hand krampachtig vast om me z’n winkel in te krijgen. Toen ik vroeg of ‘ie me los wilde laten, kreeg ik een of andere boze reactie terug. Je kent het wel…

 

Waterbom Park

Mocht jezelf nog een dagje willen vermaken, dan is het Waterbom Park een toffe plek om te bezoeken.

Dit enorme waterpretpark ligt vlakbij de luchthaven en je hebt er talloze glijbanen, zowel voor thrillseekers als voor de wat behoudendere personen. En je hoeft niet bang te zijn dat je er te oud voor bent, want je ziet hier mensen in alle leeftijdscategorieën. Behalve de glijbanen is de gedeeltelijke ligging in de jungle erg gaaf.

 

Lekkere koffie en verse sapjes

Als je relatief dichtbij de airport naar een goede koffiebar zoekt, dan is Interconnection een fijne plek om heen te gaan. Deze artistieke en knusse zaak hoort bij het gelijknamige hostel wat ernaast ligt.

En, wil je de lekkerste juice ever proeven? Serieus, ga dan naar Gloria Jean’s Coffees op Jalan Pantai Kuta. Ik kwam hier in eerste instantie voor de koffie, maar was echt compleet verrast toen ik hun verse bietensap proefde. Ze maken de sapjes met een slow juicer, waardoor de smaak extra goed is. Bestel de grootste variant en je krijgt een werkelijk reusachtig glas. En behalve de smaaksensatie is het tevens een fijne plek om op het terras te zitten, en een beetje naar de langslopende mensen te kijken.

 

Tips om te eten

Kuta staat vooral bekend om de vele (dure) Westerse restaurants, fancy zaken en ketens als McDonald’s, Pizza Hut en KFC. Gelukkig zijn er zeker ook goede lokale tentjes te vinden. Die zie je niet of nauwelijks in de commerciële hoofdstraten overigens. Maar indien je een -vaak smal- zijstraatje inloopt, dan kom je ineens in het lokale leven van de stad terecht met overal kleine warungs. Je weet wel, van die warungs waar van die typisch Indonesische vrouwtjes aan het koken zijn. Juist die zaakjes vind ik tof.

Wat raad ik je aan?

Als je goede ‘nasi campur’ wilt eten ga dan naar Warung Nikmat. Probeer hier de ‘rendang sapi’, oftewel rendang met rundvlees. Echt superlekker.

Voor streetfood adviseer ik je om richting Jalan Kediri te wandelen, in de richting van de Pepito Supermarkt. Je komt daar langs allerlei lokale eetzaakjes waar je verschillende Indonesische gerechten kunt proberen. Houd je van gefrituurde kip met sambal en rijst? Probeer dan eens ‘lalapan’.

 

Waar in Kuta raad ik je aan om te slapen?

Wil je dichtbij de airport slapen en dat op een heerlijk bed in een rustig guesthouse? Dan is OYO 393 Ara Inn Bed and Breakfast echt een aanrader. Vanaf de luchthaven loop je er in een kwartiertje naartoe. Dichterbij liggen Wana Kubu en het al eerdergenoemde Kuta Beach Stay, waar je echt prima kamers hebt voor weinig geld. Een supergoed hostel in de buurt van de airport is het Lokal Bali Hostel, maar ook het eerdergenoemde Interconnection Hostel.

Zoek je een hostel vlakbij het strand, dan zijn Cara Cara Inn en Pudak Sari Unizou Hostel prima plekken. Fijne privé-kamers heb je bij Yan’s House Hotel.

 

Obscure massagesalons, prostitutie en drugs

Bijna overal op Bali zitten massagesalons. Zo ook in Kuta. Ik heb er echter een andere gevoel aan over gehouden dan de salons die je bijvoorbeeld in Seminyak of Ubud ziet.

Zo verbleven ik en m’n moeder in het AB Hotel in Jalan Bakung Sari, en telkens toen we buiten liepen werd ik op nogal opmerkelijke manieren benaderd of ik interesse had in een massage. Verleidend kijken, kusgebaartjes maken en zulk soort dingen. Het waren vrouwen, mannen (eerder jongens) en ladyboys, die duidelijk naar meer dan alleen een massage op zoek waren. En telkens deden ze het weer opnieuw, hoe vaak we ook langskwamen.

Het voelde allemaal een beetje dodgy aan. Nu weet ik even goed dat dit gedrag juist door een bepaald soort toerisme komt, zo is het natuurlijk ook weer. Jammer is het wat mij betreft wel.

Uiteraard zullen er net zo goed normale massagesalons in Kuta zijn hoor, maar dit is mijn persoonlijke ervaring.

Behalve de obscure massagesalons zijn er in Kuta ook grootschaligere prostitutie- en drugsproblemen. Diverse lokale bronnen berichtten hier al over. En veel moeite hoefde ik niet te doen om er een glimp van op te vangen.

Zo zag ik tijdens een wandelingetje naar de supermarkt in Jalan Wana Segara meerdere prostituees, die ogenschijnlijk onder invloed van drugs waren – al zal ik die bewering maar in het midden laten. Een zo’n prostituee werd omsingeld door vier Arabisch ogende mannen, duidelijk met de vraag of ze in was voor seks en alles wat daarbij komt kijken.

Ik vond het redelijk bizar om dit zo open en bloot op straat mee te maken en wist meteen dat Kuta iets heel anders is dan bijvoorbeeld Ubud.

Verder heb ik gesproken met de eigenaresse van een resort in Amed die in Sanur leeft, en zij vertelde me dat er vandaag de dag tevens een probleem is met Russische prostituees in Kuta.

 

Mijn conclusie

Ik heb het al gezegd: Kuta is niet mijn ding. Alleen, kom je puur om op stap te gaan, te luieren op het strand/resort of om te shoppen, dan is het misschien juist wel wat je zoekt. Verder ligt ze vlakbij de luchthaven, waardoor een goede plek is om bij aankomst of vlak voor vertrek een nachtje te blijven. Datzelfde geldt voor surfen, al zou ik dan eerder voor het gezelligere Canggu of het ruige Uluwatu kiezen.

Echter, heb je behoefte aan witte stranden met helder water en eventueel wat mogelijkheden om erop uit te gaan, dan kom je hier bedrogen uit. Daarvoor kan je beter naar bestemmingen zoals Uluwatu, de Gili-eilanden, Nusa Lembongan en Nusa Penida gaan. En voor watervallen, jungle en rijstvelden zijn Ubud en het verdere noorden je beste opties.

Verder is er in Kuta wat mij betreft geen sprake van een echte ‘backpacksfeer’. Daarvoor kun je beter naar Canggu of Ubud gaan.

Kuta, mij zal je er alleen zien als ik aankom op Bali. Of de dag voor vertrek. Simpelweg om een nachtje uit te rusten en daarna verder te reizen. En dan in het rustige gedeelte bij de luchthaven, maar zeker niet rond de hectische Legian Street.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw