Kuta: niet mijn favoriete plek op Bali (alle info + tips)

Bali en Kuta. Ze worden vaak in een adem met elkaar genoemd. Toch heb ik dit voormalige vissersdorpje eigenlijk altijd links laten liggen, Bali heeft namelijk zoveel moois te bieden. Bovendien had ik al zoveel negatieve verhalen over Kuta gehoord, waardoor de nood om erheen te gaan gewoonweg ontbrak.

Maar inmiddels vond ik het tijd geworden om m’n eigen mening te gaan vormen. Zou het echt allemaal zo erg zijn als je overal hoort en leest?

Vanaf Gili Meno en via Padangbai kwamen we na een vrij lange boot- en autorit aan, in wat ooit als dé backpackbestemming van Bali bekendstond. Ik zeg ‘we’, omdat ik samen met m’n moeder reisde. Zij bezocht me namelijk voor een paar weken.

Zoals ik al zei was Kuta ooit een vissersdorpje. Tegenwoordig is het daarentegen een van de bekendste badplaatsen van Bali, maar volgens velen absoluut niet de leukste. En daar ben ik het mee eens. Het strand is verre van aantrekkelijk en Westerse invloeden zijn duidelijk zichtbaar. Zo vind je bijna overal bekende ketens, hoogbouw en dure internationale restaurants. Helaas is er vandaag de dag ook behoorlijk wat prostitutie.

Shoppen, uitgaan en surfen kun je er overigens prima. Verwacht hier alleen niet het echte Bali of Indonesië te zien, want alles is in Kuta gericht op toeristen. Al is dat natuurlijk wel in meer Balinese plaatsen het geval.

Ga jij binnenkort naar Kuta of ben je simpelweg benieuwd naar mijn mening? In dit artikel deel ik mijn ervaringen met je en zal ik je een aantal goede tips geven.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Kuta

Wat te doen in Kuta? Qua bezienswaardigheden is er eerlijk gezegd niet zoveel te beleven. Vooral het strand en surfen zijn hier populair. Hieronder heb ik alle aanraders voor je.

 

Check de zonsondergang op Kuta Beach

De meeste toeristen zijn overdag te vinden op het drukbezochte Kuta Beach. Je hebt er vele strandbars, zitzakken en ligstoeltjes met parasols om lekker te chillen. Verwacht alleen geen paradijs of zo, het is een prima strand maar meer dan dat ook niet. Helaas is het water aan de bruine kant.

Wat verder best wel irritant is zijn de talrijke verkopers die continu op je afsluipen met de vraag of je iets van ze wilt kopen. IJsjes, zonnebrillen, prullaria; er komt van alles voorbij. Niet zelden meerdere keren dezelfde persoon. Ontspannen op het strand liggen is er daarom nauwelijks bij.

Hier en daar zal je tevens aangespoelde rotzooi tegenkomen, al is dit in Indonesië helaas wel vaker het geval.

Zeker als je het gedeelte met resorts en hotels verlaat en meer naar het zuiden van Kuta Beach loopt, zie je een hoop troep -met name plastic- liggen. De lokale kinderen spelen er tegelijkertijd vrolijk een potje voetbal, ze weten blijkbaar niet beter.

Maar er zijn ook absoluut positieve dingen te melden hoor…

’s Avonds kun je er bijvoorbeeld genieten van een schitterende zonsondergang. De ene dag is de lucht bijna vuurrood, terwijl ‘ie de andere dag juist helemaal paars kleurt. Met de gekleurde zitzakken op het strand en de vele mensen die bijeenkomen, is het iedere dag sfeervol en gezellig.

 

Neem een surfles

Kuta is zonder meer een uitlezen plek om te leren surfen. De golven zijn namelijk timide en je vindt er tig surfscholen. Twee aanraders om lessen te nemen zijn Kuta Beach Surf Lesson en Pulau Biru Surf.

Ben je een meer gevorderde surfer, dan kun je beter naar Legian en Uluwatu gaan. Als beginner kun je tevens terecht in Canggu, dé backpackhotspot van Bali (maar zeker niet de mijne!).

 

Wandel over de boardwalk (Kuta Beachwalk)

Via Kuta Beach kun je verder zuidwaarts lopen langs de kust. Je komt dan op een mooi aangelegde boardwalk uit, met aan je rechterzijde de zee en aan je linkerzijde veel groen, enkele exclusieve resorts, shopping-malls en dat soort zaken. Verder liggen hier nog wat rustigere stranden en voelt Kuta er ineens heel gemoedelijk aan.

Opvallend vond ik dat het water hier ineens een frisse turquoise kleur heeft, dit in tegenstelling tot het bruinige water bij het nabijgelegen Kuta Beach.

 

Kom meer te weten over de bomaanslag van 2002 bij de Bali Bomb Memorial

Zoals je misschien wel weet werd Kuta in 2002 opgeschrikt door een brute aanslag, waarbij 202 mensen vermoord werden. Op de tragische plek waar het allemaal gebeurde in Legian Street is een momument gebouwd ter nagedachtenis aan deze mensen.

Nee, het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij een bezoek aan Kuta, al is het zeker een spot die indruk maakt.

Wel is het jammer om te zien is dat men de plek slecht onderhoudt en het er nogal eens een rotzooitje is.

 

Duik het bruisende nachtleven in

Waar een bestemming als Ubud vooral een plaats is waar je voor dagactiviteiten komt en niet zozeer voor een wild avondje uit, is Kuta juist wel op het nachtleven gericht. Nadat mensen het strand bezocht hebben, gaan ze daarna meestal wat eten om vervolgens het uitgaansleven in te duiken. Het populaire Legian Street is daar een ideale spot voor, dit is de al eerder besproken hoofdstraat van Kuta waar het allemaal gebeurt.

Jalan Legian is de plek om je ’s avonds te vermaken

Zo heb je daar, naar wat men zegt, de drukstbezochte nachtclub van Indonesië liggen: Sky Garden Bali.

Je vindt in Kuta heel wat Australische backpackers die simpelweg naar Bali komen om dronken te worden. Het is niet voor niets dat ik een Australiër heb horen zeggen:

It is pretty much where all Aussies go to get pissed and have a cheap holiday. I guarantee you will see more Aussies than Balinese people in Kuta, it is just not worth it if you want to experience another culture and also see nice beaches.”

Maar het zijn niet alleen Australische jonkies die je er ziet hoor, je zal er ook expats en stelletjes tegengekomen. Eigenlijk van alles wat.

 

Ga shoppen

In Kuta heb je tal van mogelijkheden om te shoppen, de Discovery Shopping Mall is de meest bekende winkelplek. Hier vind je een aantal bekende merkwinkels maar ook ketens als Starbucks, McDonald’s en KFC. Er is bovendien een foodcourt aanwezig.

Een andere bekende -en kleinere- mall is de Lippo Mall, waar je naast eetzaakjes en winkels tevens een bioscoop vindt. Buiten kun je terecht voor een hapje en een drankje, al is het er voor lokale begrippen vrij prijzig.

In en rond het centrum heb je net zo goed voldoende shops om rond te kijken. Het zijn van die typische toeristenwinkeltjes zoals je ze misschien wel kent van strandvakanties in bijvoorbeeld Turkije.

Regelmatig zal je aangesproken met de bekende vraag of je “eventjes wilt komen kijken.” In Jalan Pantai Kuta zitten een boel van dit soort zaakjes.

En soms blijft het niet alleen bij vragen trouwens. Zo hield een van hen mijn hand krampachtig vast om me z’n winkel in te krijgen. Toen ik vroeg of ‘ie me los wilde laten, kreeg ik een of andere boze reactie terug. Je kent het wel…

 

Vermaak je in het Waterbom Park

Mocht jezelf nog een dagje willen vermaken, dan is het Waterbom Park een toffe plek om te bezoeken.

Dit enorme waterpretpark ligt vlakbij de luchthaven en je hebt er talloze glijbanen, zowel voor thrillseekers als voor de wat behoudendere personen. En je hoeft niet bang te zijn dat je er te oud voor bent, want je ziet hier mensen in alle leeftijdscategorieën. Behalve de glijbanen is de gedeeltelijke ligging in de jungle erg gaaf.

 

Positieve ontwikkelingen

Afval dat wordt opgehaald bij het guesthouse, per kilo afgerekend 😀

In 2024 hoorde ik dat de overheid zich inzet om het strand van Kuta schoon te maken en ook te houden. Bovendien worden hotels en resorts beloond voor het afval wat ze verzamelen, uiteraard grotendeels aangespoelde plastic rotzooi. Ze krijgen per kilo betaald.

Ook spraken m’n vader en z’n vriendin een taxichauffeur die aangaf iedere ochtend tussen vier en zes de straten schoon te maken, en daar 100 USD per maand voor krijgt vanuit de overheid.

Dat zijn natuurlijk goede ontwikkelingen!

 

Obscure massagesalons, prostitutie en drugs

Bijna overal op Bali zitten massagesalons. Zo ook in Kuta. Ik heb er echter een andere gevoel aan over gehouden dan de salons die je bijvoorbeeld in Seminyak of Ubud ziet.

Zo verbleven ik en m’n moeder in het AB Hotel in Jalan Bakung Sari, en telkens toen we buiten liepen werd ik op nogal opmerkelijke manieren benaderd of ik interesse had in een massage. Verleidend kijken, kusgebaartjes maken en zulk soort dingen. Het waren vrouwen, mannen (eerder jongens) en ladyboys, die duidelijk naar meer dan alleen een massage op zoek waren. En telkens deden ze het weer opnieuw, hoe vaak we ook langskwamen.

Het voelde allemaal een beetje shady aan. Nu weet ik even goed dat dit gedrag juist door een bepaald soort toerisme komt, zo is het natuurlijk ook weer. Jammer is het wat mij betreft wel.

Uiteraard zullen er net zo goed normale massagesalons in Kuta zijn hoor, maar dit is mijn persoonlijke ervaring.

Om er nog een ervaring aan toe te voegen: laatst werd ik aan mijn armen getrokken door twee iets te sexy uitziende dames, die me maar al te graag wilden masseren. Ondanks dat ik drie keer “No thank, you.” had gezegd. Toen ik op de terugweg wederom langsliep, maar nu aan de overkant van de straat, probeerden ze het opnieuw.

Behalve de obscure massagesalons zijn er in Kuta ook grootschaligere prostitutie- en drugsproblemen. Diverse lokale bronnen berichtten hier al over. En veel moeite hoefde ik niet te doen om er een glimp van op te vangen.

Zo zag ik tijdens een wandelingetje naar de supermarkt in Jalan Wana Segara meerdere prostituees, die ogenschijnlijk onder invloed van drugs waren – al zal ik die bewering maar in het midden laten. Een zo’n prostituee werd omsingeld door vier Arabisch ogende mannen, duidelijk met de vraag of ze in was voor seks en alles wat daarbij komt kijken.

Ik vond het redelijk bizar om dit zo open en bloot op straat mee te maken en wist meteen dat Kuta iets heel anders is dan bijvoorbeeld Ubud.

Verder heb ik gesproken met de eigenaresse van een resort in Amed die in Sanur leeft, en zij vertelde me dat er vandaag de dag tevens een probleem is met Russische prostituees in Kuta.

 

Scams

Je zou kunnen zeggen dat Kuta de bakermat is van de scams op Bali. Dan heb ik het niet zozeer over onschuldige oplichtingspraktijken zoals te dure taxi-ritjes of teveel betalen voor een scooter. De volgende scam is echt vele malen geraffineerder.

Mijn vader was in 2024 met z’n vriendin in Kuta en vertelde me over een man die ze aansprak en beweerde dat ze een iPad, een week gratis in een hotel of een bepaald geldbedrag hadden gewonnen. Mijn pa had zoiets van: nee, deze fratsen ken ik. Zijn vriendin, Saskia, is echter nogal goedgelovig en ging in op het verhaal.

Aangezien m’n vader ‘het wel eens wilde meemaken’ liet hij Saskia haar ding doen.

Vervolgens werden ze meegereden naar het Karma Hotel en kregen ze een presentatie van een uur. Een commercieel verhaal met als doel om je lid te maken van hun membership-programma. De kosten? Omgerekend zo’n 30.000 euro! En als je daarvoor tekent kom je er dus niet meer onderuit en ben je mooi de pisang.

Uiteindelijk zijn ze weer teruggebracht, inclusief een massage-voucher ter waarde van 300.000 IDR. Maar of die werkelijk iets waard is 🙂 ?

Nu vraag ik me bij zulke figuren altijd af: wie trapt hier nou in joh? Desalniettemin zijn het gehaaide verkopers die precies weten hoe iemand in te moeten pakken. Ben je daar enigszins gevoelig voor, dan kun je zomaar voor gaas gaan…

 

Welke eet- en drinktentjes zijn aanraders in Kuta?

De koffie bij Interconnection is heerlijk

Kuta staat vooral bekend om de vele (dure) Westerse restaurants, fancy zaken en ketens als McDonald’s, Pizza Hut en KFC. Gelukkig zijn er zeker ook goede lokale tentjes te vinden. Die zie je niet of nauwelijks in de commerciële hoofdstraten overigens. Maar indien je een -vaak smal- zijstraatje inloopt, dan kom je ineens in het lokale leven van de stad terecht met overal kleine warungs. Je weet wel, van die warungs waar van die typisch Indonesische vrouwen aan het koken zijn. Juist die zaakjes vind ik tof.

Wat raad ik je aan?

Op loopafstand van de airport ligt Warung Kubu Segara Kuta die onder andere bekendstaan om hun goede en pittige nasi goreng. Het is de perfecte spot om op te laden nadat je bent geland of om nog een hapje te eten wanneer je richting het vliegveld gaat.

Als je goede ‘nasi campur’ wilt eten ga dan naar Warung Nikmat. Probeer hier de ‘rendang sapi’, oftewel rendang met rundvlees. Echt superlekker.

Een andere tip die ik voor je heb qua local food is de Shinta Warung. Echt een verborgen juweeltje, verstopt in een steegje. Onder andere de saté is hier erg goed.

Pal aan het strand heb je Mr. Wayan, by the sea om lekker Balinees te eten, uiteraard met een mooi uitzicht erbij.

Voor streetfood adviseer ik je om richting Jalan Kediri te wandelen, in de richting van de Pepito Supermarkt. Je komt daar langs allerlei lokale eetzaakjes waar je verschillende Indonesische gerechten kunt proberen. Houd je van gefrituurde kip met sambal en rijst? Probeer dan eens ‘lalapan’.

Als je relatief dichtbij de airport naar een goede koffiebar zoekt, dan is Interconnection een fijne plek om heen te gaan. Deze artistieke en knusse zaak hoort bij het gelijknamige hostel wat ernaast ligt.

Een aantal andere koffietentjes die in het centrum van Kuta te vinden zijn en serieus lekkere koffie maken, zijn Elephant in The Room Coffee Kuta, Chill Coffee Bar en Rojima Coffee.

En, wil je een lekkere fruitsap drinken of een smoothie bowl eten? Serieus, ga dan naar Juice House. Ik kwam hier spontaan terecht, en was echt compleet verrast toen ik hun verse bietensap proefde. Al met al een ideale plek om je dag vol vitaminen te beginnen.

 

Hoe zit het met transport in Kuta?

Scooters te huur in de hoofdstraat van Kuta

In Kuta zelf is alles prima te belopen.

Als je de omgeving wilt verkennen of bijvoorbeeld richting Sanur of Uluwatu wilt gaan, kun je een scooter huren. Prijzen starten op 70.000 IDR per dag.

Meer info over het scooter-rijden op Bali vind je in deze handige gids.

Een alternatief is om de apps Gojek en Grab te downloaden en via een van deze platforms een scooter-taxi te boeken. Goedkoop en zonder gedoe.

Qua taxi kun je gebruikmaken van de blauwe Bluebird’s, die op de meter rijden en je dus niet zullen oplichten. Tenzij ze ‘m niet aan willen zetten natuurlijk…

 

Waar in Kuta raad ik je aan om te overnachten?

Ik heb een overzicht gemaakt van de betere slaapplekken in Kuta, zowel voor het gedeelte rond het vliegveld als het gedeelte bij het strand.

 

Overnachten in de buurt van het vliegveld

Wil je dichtbij de airport slapen en dat op een heerlijk bed in een rustig guesthouse? Dan is het Ara Inn Bed and Breakfast een aanrader. Vanaf de luchthaven loop je er in een kwartiertje naartoe.

Dichterbij liggen Wana Kubu en Tirtasuci House, waar je goede kamers hebt voor weinig geld.

Een chill hostel in de buurt van de airport is het Lokal Bali Hostel, maar ook het eerdergenoemde Interconnection Hostel.

 

Overnachten in de buurt van Kuta Beach

Zoek je een hostel vlakbij het strand, dan zijn het Beach Hut Hostel en Pudak Sari Unizou Hostel prima plekken.

Tevens heb je meerdere uitstekende homestays en guesthouses rond het strand. Twee van de betere zijn De Dukuh Guest House en Arnaya Homestay.

Qua hotels zijn Yan’s House Hotel en Puspa Ayu Villas & Apartments twee aanraders.

Een comfortabel vijfsterren-resort waarin het je aan niets ontbreekt is The Anvaya Beach Resort Bali. Ook het Amnaya Resort Kuta is een heerlijke plek vol luxe.

 

Hoe kom je in Kuta?

Gezelligheid op Kuta Beach tijdens de zonsondergang

Kuta is de plek waar je uit het vliegtuig stapt, al doet de afkorting -DPS- van het vliegveld anders vermoeden. DPS slaat namelijk op de hoofdstad -Denpasar- van Bali, al ligt die nog zo’n 15 kilometer verderop. Dat kan dus een beetje verwarrend zijn als je aankomt.

Wel is Kuta daarmee de ideale bestemming om bij aankomst op Bali je eerste accommodatie te boeken. Helemaal wanneer je ’s avonds arriveert en geen zin hebt om bijvoorbeeld 1,5 tot 2 uur verder te reizen naar bijvoorbeeld Ubud. Dit is in ieder geval hoe ik het altijd doe. Ik boek een accommodatie die op loopafstand van de airport zit en reis de dag erna, opgeladen en wel, verder naar m’n volgende bestemming.

Downtown Kuta ligt trouwens iets verderop, vlakbij de airport zit je in een relatief rustig gedeelte. De belangrijkste straat -Legian Street- is bijvoorbeeld nog enkele kilometers hiervandaan. Om er vanaf de airport te komen is het maximaal zo’n 20 minuten rijden, ik adviseer je om op voorhand je taxi te boeken via 12Go Asia.

 

Is Kuta een bezoekje waard?

Ik heb het al gezegd: Kuta is niet mijn ding. Alleen, kom je puur om op stap te gaan, te luieren op het strand/resort of om te shoppen, dan is het misschien juist wel wat je zoekt. Verder ligt ze vlakbij de luchthaven, waardoor een goede plek is om bij aankomst of vlak voor vertrek een nachtje te blijven. Datzelfde geldt voor surfen, al kiezen de meeste backpackers tegenwoordig voor het hippere Canggu of het ruige Uluwatu kiezen.

Echter, heb je behoefte aan witte stranden met helder water en eventueel wat mogelijkheden om erop uit te gaan, dan kom je hier bedrogen uit. Daarvoor kan je beter naar bestemmingen zoals Uluwatu, de Gili-eilanden, Nusa Lembongan en Nusa Penida gaan. En voor watervallen, jungle en rijstvelden zijn Ubud en het verdere noorden je beste opties.

Verder is er in Kuta wat mij betreft geen sprake van een echte ‘backpacksfeer’. Daarvoor kun je beter naar Canggu of Ubud gaan. Al is Canggu verre van mijn favoriete plek op Bali, maar veel backpackers hebben het er enorm naar hun zin.

Kuta, mij zal je er alleen zien als ik land op Bali. Of de dag voor vertrek. Simpelweg om een nachtje uit te rusten en daarna verder te reizen. En dan in het rustige gedeelte bij de luchthaven, maar zeker niet rond de hectische Legian Street.

Maar nogmaals: het is maar net wat je zoekt. Zo hebben mijn vader en z’n vriendin er in 2024 een heerlijke tijd gehad. Ze vonden het strand mooi, de sfeer gezellig en de levendigheid fijn.

Bovendien is het er vergeleken met door verkeer verwoeste bestemmingen als Ubud en Canggu vele malen relaxter. In Kuta kun je wel wandelen zonder een hele tijd alert te hoeven zijn op alle rondrazende scooters en auto’s.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw