8 aanraders voor een bezoek aan Ella

Ella is een van de meest toeristische plaatsjes in Sri Lanka. Misschien zelfs wel dé meest toeristische. In vergelijking met andere plekken, kom je er erg veel Westerlingen tegen en zou je bijna denken dat je niet in Sri Lanka bent. De vele tuk-tuks en de rondwandelende koeien doen je echter al snel anders beseffen.

Ik heb het er erg naar m’n zin gehad. En ik ben niet de enige, want voor velen is dit de favoriete bestemming van het land. En dat is met name vanwege de fijne sfeer, de ligging in de bergen en de goede hike-mogelijkheden.

Ga jij binnenkort backpacken in Ella? In dit artikel deel ik 8 tips met je.

 

1. Hike naar de top van Ella Rock

Ella-Rock
Het uitzicht vanaf Ella Rock

Dit is waarschijnlijk de meest uitdagende activiteit die je in Ella zult gaan doen. Ik had me er een beetje op verkeken, de tocht was namelijk wat zwaarder dan ik verwachtte.

Net als voor Rome geldt ook voor Ella Rock dat er meerdere wegen naartoe leiden. En volgens mij had ik niet bepaald de meest logische gekozen. Mensen zag ik er nauwelijks en ik raakte regelmatig in de problemen. Zo was het vaak totaal niet duidelijk waar ik nu eigenlijk heen moet lopen en renden er soms honden blaffend op me af. Gelukkig liep ik tegen een local op, die me vertelde dat er via deze weg nogal eens mensen verdwaald raken, doordat ze de verkeerde kant op zijn gegaan.

Uiteindelijk, via vele tips en een steil pad omhoog door de bossen, kwam ik volledig doorweekt aan op het hoogste punt van Ella Rock. Daar heb ik even gerelaxt en genoten van het prachtige panoramische uitzicht. Met naast me een hond die vredig lag te slapen. 

Op de terugweg liep ik een andere route over het spoor.

Ella-spoor
De weg terug over het spoor

In het begin was ik wat angstig in de zin van dat ik me afvroeg wat te doen als er een trein aan zou komen. Toen ik meerdere mensen zag lopen, maakte ik me niet zo druk meer. Zoveel treinen rijden er niet en bovendien gaan ze maximaal 25 kilometer per uur.

 

2. Geniet van het uitzicht op de Nine Arch Bridge

Nine-Arch-Bridge-Ella
De Nine Arch Bridge gezien vanaf een heuvel

Tussen Demodara en Ella ligt de iconische Nine Arch Bridge. In eerste instantie twijfelde ik of dit nou zo de moeite waard zou zijn. Ik bedoel, we hebben het over een brug. Toen ik aankwam, werd ik echter aangenaam verrast.

De Nine Arch Bridge is een spoorbrug van liefst 24 meter hoog, met daarin negen grote boogvormen. En op het moment dat je bij een van de viewpoints komt, lijkt het net alsof je naar een schilderij kijkt. De warm getinte brug met ouderdomsverkleuringen en het groene landschap eromheen, maken het tot een prachtig geheel.

Ikzelf ben via een bospad bij dit architectonische hoogstandje beland. Je kunt er ook komen door over het spoor te wandelen. In beide gevallen loop je er in ongeveer 20 minuten heen.

 

3. Maak een wandeling naar Little Adam’s Peak

Ella-Little-Adam's-Peak
Het eerste uitzicht dat ik had vanaf Little Adam’s Peak

De meest bekende activiteit in Ella is denk ik het beklimmen van Little Adam’s Peak. Het kleinere broertje van de bekende Adam’s Peak in Dalhousie. Beklimmen is overigens een groot woord, het is meer een wandeling met op het eind flink wat traptreden die je omhoog moet. In vergelijking met Ella Rock, is de weg naar de top in ieder geval een stuk eenvoudiger en korter.

Bij het 98 Arches Resort is een pad omhoog dat geleidelijk aan naar het hoogste punt van de berg loopt. Daar heb je meerdere uitkijkpunten, maar ook plekken om gewoon even lekker te zitten en te genieten van de mooie omgeving.

Naast de indrukwekkende views, vind je er verder een Boeddha, zo’n typische eyecatcher die veel wordt gefotografeerd.

 

4. Eet local food én doe een cooking class bij Matey Hut

Kottu-Matey-Hut
Kottu eten bij Matey Hut

In de hoofdstraat van Ella valt het op dat er weinig lokale eetzaakjes zijn, en dat nagenoeg alles is aangepast aan het toerisme. Persoonlijk vind ik dit best jammer, het authentieke gevoel verdwijnt daarmee een beetje. Bovendien is het door de vele toeristen simpelweg duurder dan de gemiddelde plek in Sri Lanka. De andere kant is dan weer dat de straat erg gezellig is.

Wil je nou toch graag in een lokaal restaurantje eten, ga dan naar Matey Hut. Je hebt hier heerlijke gerechten; de ‘rice & curry’ en de ‘kottu’ smaken erg goed.

En behalve er alleen te eten, kun je er bovendien leuke en leerzame kookcursussen volgen. Zeker de moeite waard.

 

5. Drink Sri-Lankaanse espresso bij Buds & Beans

Ella-Buds-&-Beans
Als je lekkere Ceylon-koffie wilt proeven, dan is Buds & Beans een leuk zaakje

Ella en de hele regio eromheen staan vooral bekend om thee, maar er wordt ook grootschalig koffie verbouwd in Sri Lanka. Het gros hiervan wordt alleen al snel geëxporteerd. Gelukkig kent Ella enkele leuke zaakjes met goede machines, waar je de lokale koffie kunt proeven.

Zo’n zaakje is bijvoorbeeld Buds & Beans. Ikzelf vond de espresso er superlekker, helemaal omdat ik er al tijden geen meer ophad. Als de koffie niet uit een bonenapparaat komt, vind ik het al snel niet om te zuipen namelijk. In Zuidoost-Azië kom je deze machines al veel tegen, in Sri Lanka zeker niet.

Anyway, mocht je zin hebben in een echte espresso, cappuccino of iets in die trant, loop dan even binnen bij Buds & Beans.

 

6. Slaap in een eco-huisje gemaakt van gerecyclede materialen

The-Moksha-Ella
The Moksha is een bijzondere en comfortabele plek om te slapen

Toen ik net in Ella aankwam, heb ik de Misty Mount Homestay geslapen vlakbij het centrum. Beste prima hoor, maar ik zou je willen aanraden om ook eens een paar kilometers buiten het toeristische gebeuren te gaan kijken. De natuur is er supermooi en het is er lekker rustig.

Ik werd aangesproken door een tuk-tuk-driver en zei al vrij snel dat ik het prima vond om te lopen. Die typische automatische reactie weet je wel? Toen reed hij achter me aan en begon te vertellen over zijn accommodatie. Huisjes middenin de natuur gebouwd uit gebruikte materialen. Dat klonk toch wel speciaal. Hij wou me het laten zien en ik stapte in.

Zijn guesthouse heet The Moksha en is een fijne spot als je tot rust wilt komen en van groen om je heen houdt. Bovendien loop je vanuit daar eenvoudig naar Little Adam’s Peak toe. Binnenin is het sfeervol ingericht, het voelt knus en huiselijk aan. Ik heb er 3 nachten heerlijk geslapen.

Zo zie je maar: per toeval kom je soms op de mooiste plekjes uit. 

 

7. Kom meer te weten over thee in de Halpewatte Tea Factory

Ceylon-thee. Thee uit Sri Lanka. Wil je met eigen ogen zien hoe dit lekkere drankje precies wordt gemaakt? Dan raad ik je aan om een rondleiding te doen in de Halpewatte Tea Factory. Je betaalt 450 LKR (2,40 euro) en komt er van allerlei interessante feitjes te weten. Ook is de ligging in de bergen een pluspunt. Je merkt wel dat het een toeristische activiteit is, maar dit is bij de meeste theefabrieken nou eenmaal het geval.

Wanneer je in de ochtend gaat, kun je in de medewerkers aan het werk zien de fabriek. De tour wordt afgesloten met een theeproeverij. En uiteraard met het aanbod om (prijzige) thee te kopen.

 

8. Maak een dagtrip naar Haputale en bezoek de Lipton Seat

Haputale-Lipton-Seat
Het uitzicht op de theevelden vanuit de tuk-tuk, onderweg naar de ingang van Lipton Seat

Dit mag je echt niet overslaan. De theevelden in Haputale. Wat mij betreft een van de mooiste gebieden van Sri Lanka. Haputale is slechts een uurtje met de trein vanuit Ella (en nog korter met de bus of tuk-tuk), het is een tussenstop op de bekende route die eindigt in Kandy.

Je kunt je bij de ingang laten droppen door een tuk-tuk. Daar maak je een mooie wandeling omhoog waar je uiteindelijk bij de Lipton Seat belandt. Onderweg zie je allerlei locals aan het werk in de groene velden. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over het groene landschap, maar ik vond de omgeving tijdens het wandelen eerlijk gezegd nog mooier. Het deed me een beetje denken aan de Cameron Highlands in Maleisië.

Zelf ben ik trouwens een nachtje in Haputale verbleven en de volgende ochtend om 09.00 uur met een tuk-tuk naar Lipton Seat gegaan. Deze trip kostte me 1.100 LKR (5,85 euro) voor een retour, normaal gezien is dit rond de 1.600 LKR (8,50 euro). Maar ik was alleen, ik denk dat de chauffeur me daarom deze prijs gaf. Met de bus kan ook (30 LKR, 0,15 euro), alleen duurt dat 2 uur in plaats van 45 minuten met tuk-tuk. Als je een vroege vogel bent, ga dan tijdens de zonsopkomst. De views zijn rond dit tijdstip schijnbaar helemaal fenomenaal.

Nog iets: in Haputale vind je de Ambatenne Tea Factory waar je een rondleiding kunt doen. Dit is wat mij betreft alleen niet de beste, aangezien de tour nogal in een sneltreinvaart gaat. In dit geval kun je beter voor het eerder genoemde Halpewatte kiezen.

 

Zijn de Ravana Ella Falls de moeite waard?

Rondom Ella vind je diverse watervallen om te bezoeken. De meest bekende daarvan zijn de Ravana Falls. Ik ben er langsgereden toen ik van Udawalawe naar Ella onderweg was. Er stonden zoveel mensen bij de waterval, dat ik al direct zoiets had van: daar hoef ik niet heen. Wat mij betreft zijn er wel leukere dingen om te doen in als je in Ella bent.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw