Backpacken in Sri Lanka: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Ga jij binnenkort backpacken in het boeiende Sri Lanka? Goede keuze. Het is weer eens wat anders dan bekendere landen zoals Thailand of Vietnam. Sri Lanka is booming en de laatste jaren immens populair geworden onder avonturiers.

De stranden kleuren goud en de kokosnoten geel, reizen met de bus is een ervaring op zich en de mensen zijn zeer behulpzaam. Toeristen zie je wel, maar nog niet in grote massa’s. Als reiziger ben je daarom iemand die veelal aandacht naar zich toe zal trekken, zeker als je -net als ik- blond bent haha.

Bovendien is Sri Lanka compact en daarmee simpel te bereizen. Een groot verschil met het naastgelegen India bijvoorbeeld. Verder zal het regelmatig voorkomen dat je bij locals in huis slaapt, wat unieke ervaringen oplevert. De mooiste ervaring had ik wat dat betreft in het leuke kustplaatsje Mirissa. 

Sri Lanka vergelijken met een andere bestemming in Azië is vrij lastig. India komt dan nog het meest in de buurt, al is Sri Lanka een stuk schoner, als gezegd makkelijker om rond te reizen en gewoonweg minder hectisch -al zijn is Colombo hectisch as fuck!. Vergelijken met een land in Zuidoost-Azië is onmogelijk. Sri Lanka is uniek en daarmee supervet om te bezoeken.

En je bent waarschijnlijk niet voor niets op deze pagina uitgekomen, ik ga er dan ook vanuit dat je plannen hebt om die kant op te gaan 🙂 .

In dat geval: lees even verder. Want in deze minigids vertel ik je alles over het prachtige Sri Lanka. Ik zal mijn eerlijke mening geven over de plekken die je er kunt bezoeken en je een goede indruk proberen te geven van het land. Om precies te zijn behandel ik de kosten, de bekende en minder bekende bezienswaardigheden en geef ik je handige tips voor je voorbereiding.

Backpacken in Sri Lanka: de kosten

In dit gedeelte laat ik je zien wat backpacken in Sri Lanka zoal kost. Ik behandel de kosten op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en tot slot tours & activiteiten. Ook zal ik aangeven wat je ongeveer per dag kwijt zult zijn.

Belangrijk: ik noem telkens de prijs in Sri Lankaanse roepies (LKR) en in euro.

Zoals je wellicht weet is er in Sri Lanka de laatste tijd een flinke inflatie geweest. Toen ik er was stond 195 LKR gelijk aan 1 euro. Inmiddels is dit 350 LKR = 1 euro. De LKR is onwijs volatiel, waardoor het weinig zin heeft om ze om te rekenen. Dit zou dan bijna wekelijks moeten gebeuren.

De omgerekende prijzen in euro’s zijn na deze inflatie vrijwel gelijk gebleven. Kijk daarom telkens naar de prijzen die ik noem in euro’s.

Voor de actuele wisselkoers, kun je altijd even deze website raadplegen.

Accommodatie

Het fijne aan Sri Lanka is dat er zoveel homestays zijn. Je hebt er relatief goedkope kamers en het eten is er vaak vele malen lekkerder dan ergens in een lokaal eetzaakje. Bovendien leer je op deze manier de locals echt kennen. Wel moet ik zeggen dat de accommodatieprijzen nogal kunnen verschillen, afhankelijk van de plaats waar je verblijft.

Zo betaalde ik in Nilaveli -vlakbij Trincomalee- 4.000 LKR –actuele prijs 7.000 LKR– (zo’n 20 euro) voor een standaardkamer met ventilator, terwijl ik in Mirissa voor 975 LKR –actuele prijs 1.750 LKR– (5 euro) inclusief een veel lekkerder ontbijt in een homestay verbleef. Maar, toegegeven, die 20 euro is dan ook een uitzondering en in mijn geval het meeste wat ik per nacht heb uitgegeven.

Plaatsen zoals Mirissa, Unawatuna, Tangalle, Dambulla en Polonnaruwa heb ik qua privékamers als goedkoop ervaren, terwijl Trincomalee, Negombo en Ella op dat gebied duidelijk iets prijziger bleken.

Al met al moet je gemiddeld met 1.950 LKR (10 euro) per overnachting heel ver kunnen komen. Je hebt dan doorgaans een prima kamer. En ben je met z’n tweeën, dan kun je de kosten nog splitten ook. In een hostel kun je meestal al vanaf 780 LKR (4 euro), of zelfs minder, terecht.

Ik heb altijd gebruikgemaakt van Booking.com, zo nu en dan Agoda en in een enkel geval Airbnb. In Sri Lanka is het trouwens gebruikelijk dat de accommodaties buiten het hoogseizoen veel goedkoper worden aangeboden, denk aan kortingen van 50%.

 

Eten & drinken

Over het algemeen is eten, zoals in zoveel Aziatische landen, goedkoop te noemen. Echter, waar je in landen als Thailand, Indonesië en Maleisië al voor 1 euro terechtkunt voor lekkere rijstgerechten, moet je in Sri Lanka net wat meer betalen.

Voor ‘fried rice’ betaal je bijvoorbeeld rond de 300 LKR tot 400 LKR (maximaal 2,05 euro) en het lokale gerecht ‘kottu’ zal je ongeveer hetzelfde kosten, al heb ik ‘m soms ook op voor 250 LKR (1,55 euro). Eet je een curry, reken dan op minimaal 500 LKR. Een simpele roti met groenten is slechts 50 LKR (0,25 euro).

Ik moet zeggen dat ik het eten in Sri Lanka niet erg speciaal vond. Vaak zelfs een beetje saai. De restaurants hebben verder weinig sfeer. Het zijn vooral bakkerijen en hotels waar je komt te zitten. Tenzij je in een toeristische plek als Unawatuna of Ella bent, daar heb je de wat meer gezellige tentjes zitten.

Echter, wat ik er meteen bij zeg, in de homestays was het eten doorgaans superlekker. Je betaalt er wel wat meer voor, maar dit is het 100% waard. In de meeste homestays kostte een curry me bijvoorbeeld rond de 750 LKR (3,85 euro) in plaats van 400 LKR (2,05 euro) in een lokale eetzaak.

Kokosnoten heb je al vanaf 50 LKR (0,25 euro), een flesje bier in een (strand)bar zal om en nabij de 500 LKR (2,55 euro) kosten, een fles water 80 LKR (0,40 euro), een blikje cola 50 LKR (0,25) en een pakje Marlboro-sigaretten 1.000 LKR (5,10 euro).

 

Transport

In Sri Lanka zal je veel gebruikmaken van de lokale bussen. In sommige gevallen krijg je een geprint bonnetje waarop de prijs vermeldstaat. Alleen, regelmatig is het ook zo dat de medewerker het bedrag met een pen op papier schrijft. De prijs is dan al snel twee keer zo hoog als de local achter je heeft betaald. Altijd even checken dus.

De busreis van Nuwara Eliya naar Kandy kostte me 250 LKR (1,30 euro; airco; 2,5 uur). Van Kandy naar Dambulla 225 LKR (1,15 euro; airco; 2 uur). Verder heb je de lokale rode bussen en de blauwe ‘semi luxury’-bussen, beiden zonder airco. Voor de laatste betaalde ik 550 LKR (2,80 euro; 6,5 uur) om van Trincomalee naar Colombo te komen. Dan is er nog de luxe (en koude) airportbus die je  vanaf de Colombo-busterminal voor 150 LKR naar de luchthaven brengt (0,75 euro; 40 minuten).

Tip: wil je vanuit Colombo naar Negombo en geen 2 uur in de bus zitten? Pak dan de airportbus en stap vlakbij Negombo uit om daar op een lokale bus te stappen. En andere optie is de ‘highway bus’.

Wees voorbereid op stressvolle ritjes, want buschauffeurs rijden nogal eens behoorlijk roekeloos over de wegen. Inhalen, ook in bochten, is de orde van de dag. Maar goed, alles went 😉 .

Reizen met de trein is een andere optie, met name op het traject Kandy-Ella. Je hebt de keuze uit drie klassen, waarbij tweede klasse het meest populair is. Eerste klasse is meestal uitverkocht en dien je voorafgaand te reserveren.

Weet wel dat de trein zeer traag rijdt, vaak niet harder dan 25 kilometer per uur. En aangezien het zo populaire en mooie rit is, is het hebben van een zitplaats een luxe. Zeker als je ergens halverwege instapt. Ik vond van Ella naar Kandy wat dat betreft te lang, en ben van Ella naar Haputale (1 uur) gegaan en daarna van Haputale naar Nuwarah Eliya (2,5 uur). De rest heb ik met de bus gedaan. Van Ella naar Nuwara Eliya betaal je slechts 120 LKR (0,60 euro; 3,5 uur; 2e klasse).

Treinkaartjes kun je trouwens ook alvast online reserveren via 12Go Asia.

Taxi’s vind je met name in de steden, al heb ik er geen gebruik van gemaakt. 50 LKR (0,25 euro) per kilometer is normaal.

Vaker zal je gebruikmaken van een tuk-tuk. Om vanuit Haputale naar de Lipton Seat te komen, betaal je gemiddeld 800 LKR (4,10 euro; 1 uur) voor een enkeltje. Over het algemeen is een tuk-tuk tien tot twintig keer zo duur als een lokale bus en minimaal 150-200 LKR (+/- 1 euro).

Een gedeelde auto is aan te raden indien je met meerdere personen bent en geen zin hebt te veel chaos en hectiek. Onderhandel altijd. Van Mirissa naar Arugam Bay zou je rond de 16.000 LKR (82 euro; 7 uur,) kwijt moeten zijn.

Tip: download de app PickMe om een goedkope taxi of tuk-tuk te kunnen reserveren. Op deze manier van ik vanaf Colombo-airport naar Negombo gereisd. Veel goedkoper dan een taxi op de luchthaven regelen. Helaas rijden ze lang niet overal in Sri Lanka.

Tours & activiteiten

Als je je in Indonesië, Maleisië en Cambodja druk maakt wanneer je weer eens meer moet betalen dan de lokale bewoners, dan ben je duidelijk nog nooit in Sri Lanka geweest. Kijk er niet vanop als je 100 keer zoveel moet dokken als een local. Zulke verschillen had ik niet eerder meegemaakt. Wij -toeristen- moeten het er simpelweg mee doen. Tuurlijk, iets meer betalen is prima, maar dit gaat wel heel ver.

Een olifantensafari door het Udawalawe National Park kost bijvoorbeeld 7.000 LKR (35,90 euro) voor de jeep en nog eens minimaal 4.400 LKR (22,55 euro) voor de entree, afhankelijk van met hoeveel personen je bent. Een bezoek aan de Lipton Seat is daarentegen met 50 LKR (0,25 euro) weer erg goedkoop te noemen. Voor het beklimmen van de Lion Rock in Sigiriya betaal je 4.500 LKR (23,10 euro), terwijl het minder toeristische alternatief Pidurangala 500 LKR (2,55 euro) kost. Een bezoek aan Polonnaruwa bedraagt 3.750 LKR (19,25 euro). De rotstempel in Dambulla is gratis voor locals, maar als toerist betaal je 1.500 LKR (7,70 euro).

Al met al raad ik je aan om een selectie te maken van de dingen die je echt wilt zien. In Sigiriya kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om Pidurangala te beklimmen in plaats van de Lion Rock. Een net zo vette ervaring en bovendien minder druk.

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten in Sri Lanka zelf te regelen, om zo de lokale bevolking te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Sri Lanka

30 dagen backpacken door Sri Lanka heeft me afgerond 90.000 LKR gekost. In totaal is dit 461,55 euro en per dag dus ongeveer 15 euro.

Meestal sliep ik in homestays en ik had altijd mijn eigen kamer. Ik heb enkel met de bus en de trein gereisd en at meestal in lokale tentjes of bij mensen thuis. Verder ben ik niet op stap geweest en heb ik ook geen alcohol gedronken. Dit houdt m’n uitgaven natuurlijk laag.

Backpacken in Sri Lanka: bestemmingen en bezienswaardigheden

Ondanks dat Sri Lanka relatief klein is, valt er een hoop te zien en te beleven. Van relaxen op goudgele stranden en surfen tot aan het bezoeken van ruïnes en koloniale plaatsjes. Hieronder noem ik 10 van favoriete bezienswaardigheden en dingen om te doen.

 

1. Relax in het gezellige Unawatuna

Unawatuna-Beach
Unawatuna Beach

Unawatuna was voor mij de eerste echte leuke bestemming, na m’n eerste 2 dagen in het saaie Negombo. Het is een heerlijke plek aan de kust met enkele mooie stranden. Bovendien is het toeristische centrum erg gezellig, zo heb je er leuke loungebars, hippe restaurantjes en gezellige strandtentjes waar je met een biertje of kokosnoot kunt chillen.

Behalve Unawatuna Beach, vind je even verderop het exotische Jungle Beach met vlakbij de Japanse Peace Pagoda. Betreed deze indrukwekkende tempel en geniet boven van een fenomenaal uitzicht. Tot slot: ga schildpadden spotten bij Delawella Beach.

Een andere aanrader is om de bus te pakken naar Galle en daar het oude Nederlandse Fort met het bijbehorende koloniale dorp te bezoeken. Je bent er al in ongeveer 15 minuten.

Het enige nadeel wat ik kan bedenken wanneer ik het over Unawatuna heb, is de grote hoeveelheid tuk-tuks die door de nogal smalle straten racen. Maar goed, als dat alles is 😉 .

 

2. Ga surfen in Mirissa of Arugam Bay

Mirissa-Beach-2
De golven bij Mirissa Beach zijn perfect om te surfen – het is ook een heerlijk strand om te chillen trouwens 😉

Surfen is een typische bezigheid voor mensen die Sri Lanka bezoeken. En dan met name in het oosten en het zuid(westen) van het land. Twee uitgelezen plaatsen om op de plank te springen, zijn Mirissa en Arugam Bay.

Mirissa is het rustigere zusje van Unawatuna en je hebt er de perfecte golven. Ook beginners kunnen hier terecht. Op het hoofdstrand vind je diverse mensen die surfplanken verhuren en lessen geven.

De bekendste surfspot van Sri Lanka is denk ik Arugam Bay. Het is er daarom vele malen toeristischer en (helaas) een stukje duurder dan in Mirissa. De ultieme plekken om het water op te gaan zijn Main Point, Whiskey Point en Peanut Farm.

Zijn Mirissa en Arugam Bay dan de enige echte surflocaties? Nee hoor. Unawatuna en Tangalle blijken ook populair. Daarnaast wil ik je zeggen dat er in beide dorpjes meer te doen is dan alleen surfen. In Arugam Bay kun je bijvoorbeeld erg goed uitgaan en heb je een mooie viewpoint -Elephant Rock- om naartoe te hiken.

 

3. Geniet van de mooie stranden in Tangalle

Goyambokka-Hidden-Beach
Dit is een idyllisch strandje dat naast Goyambokka Beach ligt

Tangalle, ik noemde ze hierboven al even. Koeien liggen te luieren in de straten, de kustlijn is schilderachtig en locals vinden het fantastisch om jou in hun woonplaats te zien. Het is wat mij betreft het dorpje met de mooiste stranden van Sri Lanka. Het fijne is bovendien dat je er weinig toeristen tegen zult komen.

De stranden kleuren hier niet hagelwit -zoals je in Zuidoost-Aziatische landen gewend bent-, maar eerder goud. Samen met het groenblauwe water zorgt dat voor spectaculaire plaatjes. Absolute aanraders zijn wat mij betreft Amanwella Silent Beach en een klein paradijsje zonder officiële naam, vlak naast Goyambokka Beach.

Rond Tangalle vind je trouwens ook nog schitterende rijstvelden en talloze tempels. Twee aanraders zijn de Kasagala Raja Maha Vihara en de Mulkirigala Steen Tempel. En wat te denken van kajakken door de mangrovebossen?

 

4. Spot olifanten in het Udawalawe National Park

Udawalawe-olifant-2
Olifanten komen in Udawalawe héél dichtbij

Het zien van olifanten is een van de redenen waarom backpackers naar Sri Lanka trekken. Een goede plek hiervoor is het Udawalawe National Park.

Ik adviseer je om niet de middagsafari te doen. Er rijden dan simpelweg veel te veel jeeps door het park, wat de ervaring een stuk minder leuk zal maken. Kies daarentegen voor de ochtendsafari. Behalve olifanten, zal je tevens krokodillen, apen, waterbuffels, pauwen, herten en allerlei soorten tropische vogels tegenkomen.

Andere locaties om olifanten te zien, zijn Yala National Park, Kaudulla National Park en Minneriya National Park. Bij alle parken is het helaas zo dat, wanneer het druk is, er een soort rivaliteit tussen de chauffeurs voelbaar is. Een rivaliteit waardoor de dieren nogal eens op de tweede plaats lijken te komen.

 

5. Ontdek het mooie bergdorpje Ella

Nine-Arch-Bridge-Ella
De Nine Arch Bridge is een van de hoogtepunten in Ella

Ella is misschien wel de populairste bestemming van heel Sri Lanka. En dit heeft zo z’n redenen. Door de ligging tussen de bergen, is het klimaat bijvoorbeeld erg aangenaam en je hebt er supertoffe accommodaties. Daarnaast vind je rondom het dorpje prachtige natuur, met als hoogtepunten de Little Adam’s Peak en de hike naar de top van Ella Rock. Verder is het uitzicht op de Nine Arch Bridge ronduit geweldig te noemen.

In het centrum barst het van de toeristen en van de (fancy) bars, koffiezaakjes en restaurants. Sfeer genoeg in ieder geval. Het nadeel ervan is wat mij betreft dat je er weinig lokale zaakjes ziet. Matey Hut is hierop een uitzondering, en je kunt er heerlijk eten.

Vanuit Ella kun je trouwens een daguitstapje maken naar het prachtige Haputale. Je begeeft je er tussen de theeplantages met als hoogtepunt de wandeling naar Lipton Seat. Hierover vertel ik je meer in puntje 7.

 

6. Maak kennis met Kandy

De magische setting van het Bahirawakanda Vihara Buddha Statue

Toen ik in Kandy kwam, vond ik het eigenlijk niet zo’n leuke plek. Het is weer zo’n typische stad met veel mensen en vooral veel verkeer. Ik was er dan ook tijdens de meest drukke periode van het jaar, wanneer het Kandy Esala Perahera-festival wordt gehouden.

Echter, je vindt er diverse bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Denk aan de Tempel van de Tand, de Royal Botanical Garden en de Bahiravokanda Vihara-Boeddha die je op de foto hierboven ziet. De tandentempel kun je bereiken via een wandeling langs het mooie stadsmeer. 

Tot slot is het erg gaaf om een kookcursus te volgen, thuis bij locals. Een authentieke ervaring waar je nog lang over zult napraten. Kijk eens op de website van Kandy Cooking Classes.

Heb je het gehad met de drukte en zin in wat beweging, dan is een fietstour door de natuur iets voor jou. Check het hier.

Wat ik minder fraai vond om te zien, waren de olifanten die met hun poten aan een ketting zaten vastgeketend. De arme beesten kunnen op die manier nauwelijks bewegen.

Kandy is trouwens hét vertrekpunt voor de geroemde treinreis naar Ella. Je kunt deze 7 uur durende trip ook andersom afleggen. Persoonlijk had ik het na 3,5 uur wel gezien en ben ik uitgestapt in Nuwara Eliya.

 

7. Wandel door de theevelden in Haputale

Haputale-Lipton-Seat
Dit uitzicht had ik vanuit de tuk-tuk, onderweg naar de ingang van de Lipton Seat

Haputale is een van mijn favoriete bestemmingen in Sri Lanka. En dit is met name door de vele prachtige groene theeplantages, die deze regio zo kenmerken. Het hoogtepunt is een wandeling door de theeheuvels, die je uiteindelijk bij de Lipton Seat brengt. Het ritje in de tuk-tuk vanuit het centrum is trouwens al een beleving op zich.

En als je dan eenmaal bij het beginpunt van de wandeling bent, word je beloond met de meest spectaculaire uitzichten die je je maar kunt wensen. Onderweg zie je lokale theeplukkers in de bergen aan het werk. Het is die typische authentieke ervaring waar je soms zo op hoopt.

Na Haputale kun je ervoor kiezen om het vochtige en relatief koude Nuwara Eliya te bezoeken. In tegenstelling tot veel anderen, vond ik het daar alleen niet zo spannend.

 

8. Beklim de Leeuwenrots, Pidurangala Rock én de Adam’s Peak

Pidurangala-Rock-uitzicht-Lion-Rock 2
Het gave uitzicht op Lion Rock vanaf Pidurangala Rock

Als je in Sigiriya bent, zal menig tuk-tuk-driver je aanspreken met de woorden “Lion Rock?” Het is de iconische rots waar de omgeving zo bekend om staat. Via trappen klim je naar boven, waar je, behalve een panoramisch uitzicht, ook allerlei muurschilderingen van halfnaakte vrouwen en de overblijfselen van een oud zwembad kunt bekijken. Beiden zijn de restanten van een oud paleis wat hier ooit stond. Houd er rekening mee dat dit een zeer toeristische activiteit is.

Een betere, of in ieder geval rustigere, optie is het beklimmen van de Pidurangala Rock. Al moet ik zeggen dat het tijdens mijn bezoek alsnog behoorlijk druk was. Wanneer je boven bent, heb je een bijzonder mooi uitzicht, onder andere op de eerder besproken Lion Rock. Een ander pluspunt is de prijs: ze is met 500 LKR negen keer zo goedkoop als Lion Rock (4.500 LKR).

Tip: voor je naar Sigiriya gaat, kun je een nachtje in Dambulla verblijven. Daar heb je de Dambulla Cave Temple, een heilige plek die het bezoeken waard is.

Een andere bekende klim is die naar de top van Adam’s Peak. Een 2.243 meter hoge berg die door verschillende religies als heilig wordt beschouwd. Doe deze uitdagende (nachtelijke) pelgrimstocht van zo’n 6.500 treden, en ben getuige van de betoverende omgeving wanneer de zon opkomt. Let erop dat je bij voorkeur in de periode december tot en met april dit avontuur aangaat.

 

9. Fiets langs eeuwenoude ruïnes in Polonnaruwa of Anuradhapura

Polonnaruwa-Gal-Vihara
Gal Vihara is een van de mooiere plekken in Polonnaruwa

Weer iets heel anders dan strand en stad, zijn de ruïnes die je in Polonnaruwa en Anuradhapura kunt bezoeken.

In beide plaatsen is het erg leuk om een fiets te huren en op deze manier door de gebieden met tempels en overblijfselen te rijden. Fijn is dat er bij iedere ruïne bordjes met achtergrondinformatie staan. Een tour met een tuk-tuk is ook mogelijk, mocht je behoefte hebben aan een gids die je van alles en nog wat vertelt.

Ik zou voor een van de twee kiezen en persoonlijk ga ik dan Polonnaruwa. De ruïnes zijn hier simpelweg meer intact gebleven en daarmee meer de moeite waard om te bekijken. Een middag is voldoende.

Boeddha’s, apen en bizar gevormde bomen geven het gebied een magische sfeer. Het is een beetje Angkor Wat in het klein. Een van de stoepa’s die de aandacht trekt, is de imposante Rankot Vihara. Let bij Vatadage op de bijzondere details die in de stenen verwerkt zijn.

 

10. Verken het authentieke stadje Jaffna

Nallur-Kandaswamy-Kovil
Nallur Kandaswamy Kovil: een van de grootste Hindoetempels in Sri Lanka | Credits: David Stanley, Flickr

In het uiterste noorden ligt het wat onbekendere Jaffna, een plaats die nog maar weinig door toeristen wordt bezocht. Een van de redenen hiervan is de ligging, ze ligt nou eenmaal niet op de gangbare routes. Bovendien is Jaffna pas enkele jaren toegankelijk voor toeristen, dit door een hevige burgeroorlog die tot 2009 duurde.

Juist vanwege deze zwarte geschiedenis, is het de moeite om een tuk-tuk-driver te huren die je meer over het verleden vertelt. Hij kan je bovendien bij verschillende bezienswaardigheden droppen.

Zo kent Jaffna meerdere indrukwekkende tempels om te bezichtigen. De Nallur Kandaswamy Kovil en de Nagadipa Purana Vihara zijn wat dat betreft absoluut de moeite waard. Zwemmen kan bij Casuarina Beach en Manalkadu Beach. Een stukje Nederlandse geschiedenis vind je bij de Dutch Fort.

Een andere aanrader is een bezoek aan Nainativu, een eiland met allerlei Boeddhistische en kleurrijke Hindoeïstische tempels. Hetzelfde geldt voor Delft, een eilandje waar je terug in de tijd stapt en waar huizen van koraal gemaakt zijn. Ze is prima in een dag te verkennen.

 

Extra tips voor Sri Lanka

Behalve al het bovenstaande, heb ik nog enkele tips voor je. Ik noem ze hieronder.

 

Sla Colombo over

Als je aankomt op Bandaranaike International Airport, op ruim 20 kilometer van Colombo, raad ik je aan om naar Negombo te gaan. Niet dat dit nou zo’n geweldige plek is, maar in ieder geval beter dan de volgepakte en stinkende hoofdstad. Ik ben even in Colombo geweest en was blij er direct weer weg te zijn. Daarnaast ligt Negombo een stukje dichterbij de luchthaven.

Na gerust te hebben in Negombo, kun je de ‘highway bus’ naar Colombo pakken en daar op de bus naar Unawatuna springen.

 

Huur een tuk-tuk voor het ultieme avontuur

Reis je met vrienden of als koppel, dan is het gaaf om zelf met een tuk-tuk op pad te gaan. Dit kan de gehele reis, maar ook een gedeelte. Het is iets wat steeds meer backpackers doen wanneer ze Sri Lanka bezoeken. Het geeft je vrijheid en het echte avonturiersgevoel. Een organisatie die tuk-tuks verhuurt, is Tuk Tuk Rental. Via hen kun je kiezen voor verschillende pick-up- en drop-off-locaties.

Bekijk ook even het aanbod op Get Your Guide en boek daar alvast je tours en activiteiten online.

 

Whale Wathching kan in Trincomalee of Mirissa

Altijd al walvissen willen spotten? Dit kan in zowel Trincomalee als Mirissa. In Trincomalee zijn de beste maanden hiervoor april, mei, augustus en september, terwijl in Mirissa grofweg november tot en met april als hét walvisseizoen geldt.

Trincomalee of Mirissa? Wat mij betreft Trincomalee, aangezien het in Mirissa toeristischer is en je daar vaak met erg veel bootjes op ‘jacht’ bent.

Over Trincomalee gesproken, ik vind dit verder niet zo’n boeiende bestemming, qua stranden spreekt de zuidkust me veel meer aan.

 

Koop een simkaart van Mobitel of Dialog

Op zoek naar een simkaart en mobiel internet? Kies dan Mobitel of Dialog. Ikzelf had er een van Mobitel en had vrijwel overal bereik, al was het soms ook wat minder. Locals vertelde me dat Dialog een nog betere dekking heeft.

In Sri Lanka werkt men trouwens met dag- en nachtdata. Koop je 6gb, dan betekent dit dus 3gb voor wanneer het dag is en 3gb voor de nacht. In mijn geval alleen bruikbaar tussen 00.00 uur en 09.00 uur. Oftewel: 3gb verloren.

Je kunt een kaartje kopen in de luchthaven of erbuiten. In de luchthaven betaal je uiteraard meer, al vind je het waarschijnlijk nog altijd spotgoedkoop.

In guesthouses of homestays is over het algemeen altijd wifi beschikbaar. Maar in bussen bijvoorbeeld niet, waardoor het hebben van een simkaart wel zo fijn is.

 

Hoe is het om alleen als vrouw in Sri Lanka te backpacken?

Een vraag die me nogal eens is gesteld is: “Robbert, hoe is het om als meisje of vrouw helemaal alleen te reizen in Sri Lanka? Ik heb namelijk gehoord dat het net als in India gevaarlijk is.”

Laat ik vooropstellen dat ik een man ben en daarom niet vanuit mijn eigen ervaring kan praten. Maar ik heb meerdere vrouwen gesproken en in het kort komt het neer op het volgende:

Sri Lanka is veilig, ook voor vrouwelijke soloreizigers. Het is niet voor niets dat er zoveel vrouwen alleen reizen door dit land en zulke positieve verhalen hebben. Natuurlijk moet je in bepaalde gevallen wel uitkijken, zoals op zoveel plekken in de wereld geldt. Ook kan het zeker voorkomen dat -met name mannen- je lang aanstaren, wat voor ongemakkelijke situaties kan zorgen. Bijvoorbeeld in een lokale bus. Al heb ik dit als man net zo goed ervaren. Al snap ik dat zoiets als vrouw lastiger is.

Een ding wil ik je in ieder geval meegeven: loop ’s nachts ’s avonds laat niet in je eentje rond, dan komt het allemaal goed.

 

Reis door naar de Malediven

Wist je dat de Malediven heel eenvoudig te bereiken zijn vanuit Sri Lanka? In iets meer dan anderhalf uur vlieg je er al naartoe. Het is aan te raden als je behoefte hebt aan helderblauw water en witte stranden, om je vakantie of reis lekker relaxt af te sluiten.

 

Voorbereiding backpacken in Sri Laka: wat je moet weten

Tot slot is het handig om te weten waar je aan moet denken voor je naar Sri Lanka vertrekt. Denk bijvoorbeeld aan de beste reistijd, visumzaken, vaccinaties en je reisverzekering. Over zulke zaken vertel ik je meer in dit afsluitende gedeelte.

 

1. Beste reistijd Sri Lanka

De beste maanden om Sri Lanka te bezoeken, verschillen per regio. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het zuidwesten en het noordoosten.

In het zuidwesten loopt het regenseizoen (de Yala) van april tot en met oktober/november. December tot en met maart worden als meest prettig beschouwd.

Daarentegen is de regenperiode in het noordoosten (de Maha) van oktober tot en met maart. De beste reistijd loopt hier van april tot en met september.

Wees niet te bang voor de regenseizoenen trouwens, het blijken meestal buien van 1 tot 2 uur, waarna alles weer opklaart. Bovendien kan het ook gewoon droog blijven. Zo heb ik in augustus langs de zuidwestkust gereisd, en heb werkelijk prima weer gehad. Alleen in Unawatuna zijn er wat pittige buien geweest, maar die duurden telkens slechts een uurtje. De lucht was doorgaans strakblauw.

 

2. Visum Sri Lanka

Om te kunnen backpacken in Sri Lanka, heb je een visum nodig. Het visum kost 35 dollar en geeft je recht op 30 dagen reizen. Je kunt ‘m online via de Sri Lankaanse overheid aanvragen of dit ter plekke op de luchthaven regelen.

 

3. Geld Sri Lanka

Als gezegd is de Sri Lankaanse roepie de valuta waarmee men in Sri Lanka betaalt. Er bestaan munten van 0,25; 0,50; 1; 2; 5 en 10. Briefjes zijn er in de volgende waarden: 20; 50; 100; 500; 1.000 en 5.000.

Hoe zit het met pinnen in Sri Lanka?  Pinnen is vrij gemakkelijk, met mijn ING-pas had ik in ieder geval geen problemen. Let erop dat je per transactie meestal 200 LKR tot 400 LKR provisie betaalt, plus de kosten die jouw eigen bank rekent. Het maximale bedrag wat je kunt pinnen, verschilt per bank. Meestal is dit rond de 40.000 LKR tot 50.000 LKR.

 

4. Vaccinaties en inentingen Sri Lanka

Voor Sri Lanka bestaan geen verplichte vaccinaties of inentingen. Er is echter wel een aantal inentingen dat wordt aangeraden. Ongeacht de verblijfsduur zijn dit: DTP, hepatitis A en in sommige gevallen ook gele koorts. Die laatste inenting is alleen het geval indien je 7 dagen voor je Sri Lanka bezoekt in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt.

Blijf je langer dan 2 weken? Dan adviseert men een inenting tegen buiktyfus. Persoonlijk heb ik dit niet gedaan overigens. In het geval je langer dan 3 maanden door Sri Lanka reist, worden tevens inentingen tegen hepatitis B en rabiës aanbevolen.

Tot slot: in Sri Lanka komt geen malaria voor.

 

5. Reisverzekering Sri Lanka

Zorg dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Geen idee welke te kiezen? In dit eenvoudige stappenplan vertel ik je hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.

Om verschillende aanbieders te vergelijken, maak ik altijd gebruik van Independer.nl.

 

6. Vliegticket Sri Lanka

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

Haal het maximale uit je reis door Azië

Ga jij backpacken in Azië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Azië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Vietnam en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw