Liggen de mooiste stranden van Sri Lanka bij Trincomalee?

Ik had gehoord dat je rond Trincomalee de mooiste stranden van Sri Lanka vindt. Men heeft het dan veelal over het kleine plaatsje Nilaveli en het gelijknamige strand, dat even ten noorden van Trincomalee te vinden is.

Maar, is Nilaveli Beach daadwerkelijk zo bijzonder? Of is het misschien allemaal wat overdreven? En hoe zit het met het nabijgelegen Uppuveli? In dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaringen.

 

Van Polonnaruwa naar Trincomalee: opgelicht voor 1 euro

Mocht je vanuit Polonnaruwa richting Trincomalee reizen met een lokale bus, let dan op eventuele oplichting. Het overkwam mij en wat andere toeristen namelijk. De busmedewerker beweerde dat de prijs voor de 3 uur durende rit 400 LKR was, terwijl dit de helft bleek te zijn. We kwamen hierachter door op te letten wat diezelfde man voor prijs aan de locals achter ons vroeg.

Aangezien het bedrag in euro’s nauwelijks het noemen waard was, 400 LKR is omgerekend zo’n 2 euro, vond ik het eigenlijk wel prima. Desondanks blijft het oplichting, en dus wezen we de medewerker erop. Hij bleef alleen beweren dat het 400 LKR kostte. Een van de andere toeristen tripte ‘m vervolgens, waarna we alsnog ieder 100 LKR terugkregen. Meer zat er kennelijk niet in.

 

Snel weg uit Trincomalee

Trincomalee, het strandparadijs van Sri Lanka? Toen ik aankwam op het busstation had ik eerlijk gezegd zoiets van: ik wil hier zo snel mogelijk weg. Ook had ik gelezen dat Trincomalee Beach vol met troep ligt, en het mooiste strand van de regio zou in Nilaveli liggen. Daarom ben ik meteen in de bus naar dit piepkleine plaatsje gesprongen.

Na ongeveer een half uur riep de buschauffeur naar me dat ik er bij deze halte uit moest. Het was een nietszeggende stoffige weg en een weinig uitnodigende omgeving, maar ik en een groepje Franse reizigers deden maar wat de man ons adviseerde.

We liepen een zijstraatje in, een weg die naar Nilaveli Beach leidde. Het straatbeeld van Nilaveli is typisch datgene waarbij je aan Sri Lanka denkt. Stoffig, enkele tuk-tuks en groepjes (of alleenlopende) dunne koeien die aan het rondwandelen zijn. Deze koeien zie je soms trouwens ook over het strand lopen.

Nilaveli-koe
Het typische straatbeeld van Nilaveli 😀

 

Nilaveli Beach

Nilaveli Beach is een gigantisch uitgestrekt strand waar je altijd wel een plekje voor jezelf zult vinden. In tegenstelling tot veel van de surfstranden in het zuiden, is het water er bovendien kalm en perfect om te zwemmen. Schaduw vind je er overigens nauwelijks.

Nilaveli-Beach
Het uitgestrekte Nilaveli Beach

Maar om nou te zeggen dat het strand hele grote indruk op me heeft gemaakt?

Nee, niet echt. Als ik Nilaveli Beach vergelijk met de stranden rond Unawatuna, Mirissa en met name Tangalle, dan vind ik het er beduidend minder indrukwekkend. De kleur van het zand, het water, de hoeveelheid palmbomen; de voorgenoemde bestemmingen scoren op deze vlakken naar mijn mening allemaal beter. Ik vond sommige stranden in Unawatuna en Tangalle bijvoorbeeld een stuk goudkleuriger en helderder hebben. Bovendien veel palmboom-rijker.

Al met al had ik het er vrij snel gezien. Ik ben dan ook van mening dat Nilaveli vrij overrated is. Een paradijs vind ik het in ieder geval niet.

Mocht je naar Nilaveli gaan, dan weet je een ding wel zeker: je komt op een authentieke plek terecht, je ziet er namelijk veel locals die aan het relaxen zijn. Veel andere reizigers hoef je er niet te verwachten.

 

Weinig voorzieningen en vrij prijzig

Als je naar Nilaveli reist, houd er dan rekening mee dat er weinig eetzaakjes zijn. Verder is het er allemaal een stukje prijziger dan je in andere delen van het land gewend bent.

Qua accommodatiekosten hoef je overigens niet te schrikken, 3 tot 4 euro in een dorm is al mogelijk, afhankelijk van het seizoen waarin je reist. Want in Sri Lanka zijn de accommodatieprijzen in het hoogseizoen vaak dubbel (!) zo hoog vergeleken met het laagseizoen.

Een tip die ik je kan geven is om te gaan eten bij het Family Restaurant. Een lokaal eettentje waar ze superlekkere curry’s maken.

 

Snorkelen bij Pigeon Island

Naast chillen op het strand is een dagtrip naar Pigeon Island iets wat talloze toeristen doen. Je kunt er namelijk snorkelen met rifhaaien en schildpadden. De prijs is met 3.500 LKR (dik 17 euro) echter niet mals.

Op een ochtend liep ik naar het loket om een ticket te kopen, toen ik toevallig drie Fransen sprak die me vertelden dat het niet de moeite waard was. Het eiland is overspoeld door toeristen, het koraal veelal afgestorven en veel vissen zwemmen er niet. Wel hoorde ik van andere mensen dat ze enkele schildpadden gespot hadden.

Al met al heb ik besloten om niet te gaan en een dagje op het strand door te brengen. Had ik moeten gaan kijken om mijn eigen mening te vormen? Misschien, al hadden de negatieve reviews op Tripadvisor me al wat sceptisch gemaakt. Daarnaast werd het drukker en drukker. Toen hier de ervaringen van de Fransen bijkwamen zei m’n gevoel daarom maar een ding: nee. Snorkelen is sowieso niet datgene waarvoor ik naar Sri Lanka was gekomen. Daarvoor zijn simpelweg betere bestemmingen.

 

Uppuveli als levendiger alternatief

Ben je in Trincomalee en heb je behoefte aan een plek die wat levendiger is dan Nilaveli? Ga dan naar het nabijgelegen Uppuveli, een vergelijkbaar strand wat pal naast Trincomalee ligt. Vanuit deze stad ben je er in 10 minuten met de bus.

Hier vind je -in tegenstelling tot bij Nilaveli- meer barretjes, eettentjes en dergelijke. Een toffe bar waar veel reizigers komen is Fernando’s.

 

Whale Watching

Wellicht heb je altijd al een keer walvissen willen spotten? Dan is een bezoek aan Trincomalee eigenlijk een must. De beste maanden hiervoor zijn april, mei, augustus en september. De tours vertrekken vanuit Nilaveli en Uppuveli.

In Mirissa is het tevens mogelijk om walvissen te zien, alleen niet in dezelfde periode. Bovendien is de zee daar een stuk ruiger, waardoor menigeen er nogal eens moet kotsen.

 

Mijn advies voor Trincomalee en omgeving

Mocht je naar Trincomalee gaan om uit te rusten en lekker te zwemmen, dan kan ik je een bezoekje aan Nilaveli best aanraden. Een prima plek als je behoefte hebt aan rust en geen strand zoekt vol met ligstoeltjes, parasollen, bars en allerlei activiteiten.

Nilaveli-Beach-2
Een van de rustige plekjes op Nilaveli Beach

Voor wat meer gezelligheid kun je bovendien naar het nabijgelegen Uppuveli gaan. Vergeleken met Nilaveli is de kans hier veel groter dat je andere reizigers tegen het lijf loopt.

Verwacht alleen niet dat je in deze regio de mooiste stranden van het land te zien krijgt of dat je in een paradijs terechtkomt, want daar is wat mij betreft geen sprake van. Dan zijn de bestemmingen aan de zuidkust een betere keuze.

Goyambokka-Hidden-Beach
Een idyllisch strandje in Tangalle – de zuidkust van Sri Lanka

In een kustplaats als Unawatuna is bovendien meer te beleven. Je hebt daar namelijk een gezellige straat met tig barretjes en restaurantjes. Dit zie je rond Trincomalee veel minder, al voelt het er allemaal nog een stukje authentieker dan in Unawatuna, met name bij Nilaveli. Zo is het ook weer. Het is dus maar net naar waar je op zoek bent.

Puur voor de stranden naar Trincomalee afreizen? Ik zou het niet doen, omdat er als gezegd betere opties zijn. Wil je walvissen spotten, dan is het een ander verhaal.

Om af te sluiten zeg ik je nog een ding: hét strandparadijs van Sri Lanka is en blijft wat mij betreft Tangalle.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw