8 tips voor een bezoek aan het knusse kustplaatsje Unawatuna

Unawatuna is de eerste echte ontspannende plek waar ik neerstreek na een tijdje in de veel chaotischere stadjes Negombo (nabij Colombo) en in Galle geweest te zijn. Het is een klein plaatsje aan het strand waar een hele fijne sfeer hangt. En daar was ik, na een bizarre busreis vanuit Colombo, wel aan toe.

In dit artikel deel ik acht tips met je voor een bezoek aan deze leuke beach town.

 

1. Loop de avontuurlijke track naar het mooie Jungle Beach

Vanaf de villa waar ik verbleef, loop je in ongeveer 20 minuten naar het ietwat afgelegen Jungle Beach. Meteen ook het mooiste strand van Unawatuna als je het mij vraagt. De weg erheen is prettig en brengt je door het prachtige groene landschap van de badplaats.

Daarna volgen wat bescheiden klimmetjes op een pad vol grote en minder grote stenen en kom je langs het Jungle Beach Restaurant.

De weg naar beneden door het bos brengt je uiteindelijk bij Jungle Beach. Een strand waar in het weekend veel locals verkoeling komen zoeken, zoals je op de bovenstaande foto kunt zien.

Wil je er snorkelen? Verwacht hier in ieder geval niet te veel van. Aan de linkerzijde heb je de beste mogelijkheden op het spotten van verschillende vissen. Wil je schildpadden zien zwemmen? Ga dan Wijaya Beach (ook bekend als Dalawella Beach) waar je kunt zwemmen tussen deze schattige zeedieren. Met een beetje geluk zie je ze ook nog in en uit het water lopen.

Je kunt je er ook laten afzetten door een tuk-tuk of kiezen voor een workout en de track hardlopend afleggen. Vanaf het einde van Unawatuna Beach (gezien vanaf de hoofdweg) is het ongeveer 2 kilometer.

 

2. Kom tot rust bij de Japanese Peace Pagoda

Je zou het gezien de omgeving misschien niet zo snel verwachten, maar vlakbij Jungle Beach ligt de schitterende Japanese Peace Pagoda. Een Boeddhistische tempel in Japanse stijl. En dat ziet er bijzonder imponerend uit. Dit is overigens een van de vijf zogeheten Peace Pagodas die er in Sri Lanka gebouwd zijn.

Via de witte trappen ga je omhoog en kun je even later van een prachtig uitzicht over de oceaan genieten. In de rondgevormde tempel zijn diverse gouden Boeddha’s verwerkt met ieder een klein verhaaltje. Onder andere de geboorte van Siddharta en hoe deze jongen verlichting vond. Heb je het boek Siddharta al wel eens gelezen? Echt een aanrader.

 

3. En loop even verder naar de Sri Vivekaramaya-tempel

Als je dan toch in de buurt bent, wandel dan meteen even verder naar de Sri Vivekaramaya-tempel. Daar zie je een grote staande Boeddha gewikkeld in het bekende rode gewaad. Erachter is een mysterieuze ruimte te vinden waarin een liggende Boeddha met allerlei kleurrijke versieringen te zien is.

Het is zo’n typische plek waar je van de pure rust om je heen kunt genieten. Tijdens mijn bezoek waren er alleen een hond en een Boeddhistische jongen bij de tempel.

 

4. Geniet van een fenomenaal uitzicht vanaf de Rooftop Bar

Indien je een van de mooiste uitzichten van Unawatuna tot je wilt nemen, ga dan naar de moeilijk te vinden Rooftop Bar. Om bij het uitkijkpunt te komen, heb ik 2 uur moeten zoeken.

Ik werd van de ene naar de andere kant gestuurd. Men wist kennelijk niet waar de viewpoint, van de Google-foto die ik toonde, zich bevond. Het maakte het tot een avontuurlijke zoektocht.

Uiteindelijk kon iemand in het Pink Elephant Restaurant me verder helpen. Via een zijweggetje en een wat vervallen stenen trap, belandde ik uiteindelijk voor een poort met daarop de woorden ‘Rooftop Bar’.

En wat denk je?

Deze poort was dicht. Er waren geen mensen te bekennen. Maar het is in ieder geval een zekerheid dat je het eerder genoemde uitzicht bij de Rooftop Bar kunt bewonderen. De foto die ik wilde maken, heb ik -zoals je begrijpt- helaas niet voor je. Misschien lukt het jou wel?

Zo nu en dan worden er trouwens ook party’s gegeven met dj’s. Doe hiervoor even navraag bij het Pink Elephant Restaurant.

 

5. Chill met een gele kokosnoot op Unawatuna Beach

Wist je al dat de kokosnoten in Sri Lanka niet groen maar geel zijn?  En dat ze veel kleiner zijn dan de groene varianten in bijvoorbeeld Thailand of Maleisië. Nog iets bijzonders is de verrassend grote hoeveelheid kokoswater die erin zit. Je koopt zo’n kokosnoot al voor 50 rupees, nog geen 30 eurocent! Mij is verteld dat men deze kokosnoot ten tijde van de Nederlandse kolonie als medicijn gebruikte, door een tekort aan doktoren.

Dit zijn de Sri Lankaanse kokosnoten

Koop er eentje en ga lekker relaxen op Unawatuna Beach, het goudkleurige strand dat direct naast alle winkeltjes, eetzaken en bars te vinden is. Met het heldere water voor je, de groene omgeving, de gezellige strandbars en de hopelijk felblauwe lucht, is dit simpelweg relaxen in de meest pure vorm.

Aan de rand van de baai staat nog een mooie tempel –Devol Devalaya-, al is ze minder indrukwekkend dan de eerdergenoemde Japanse pagode.

Een Boeddha in de Devol Devalaya-tempel

Desalniettemin is een bezoekje de moeite waard, ook omdat je vanaf de heuvel een prachtig uitzicht over het strand van Unawatuna hebt.

 

6. Sluit je middag of in een sfeervolle loungebar

In de bekendste straat van Unawatuna, Yaddehimulla Road, zijn tal van bars en gezellige restaurantjes te vinden. Een keuze maken is op het eerste gezicht wellicht wat moeilijk, vandaar dat ik je graag een handje help.

Een bar die echt in het oog springt is Koha Surf Lounge. Het is een heerlijke chille tent met een binnen- en buitengedeelte waar kussens zijn neergelegd om op te zitten (of te liggen đŸ˜‰Â ). Met de rustige loungemuziek op de achtergrond is ze een zeer relaxte plek. Bijvoorbeeld om je middag met een biertje af te sluiten, of om ’s-avonds wat lekkers te eten. Ook voor een goed ontbijt kun je er terecht, denk aan yoghurt met muesli, fruit en honing.

 

7. Maak een daguitstapje naar het koloniale Galle

In de 17e en 18e eeuw heeft Nederland Sri Lanka in handen gehad, een voorbeeld daarvan is het Fort Galle (UNESCO) dat in Galle te vinden is. Binnenin het fort vind je allerlei sfeervolle straten en steegjes met diverse Nederlandstalige details. Onder andere straatnamen maar ook een Nederlands Hervormde Kerk en het Royal Dutch Cafe.

Ikzelf heb er anderhalf uur rondgelopen en vond het toen wel mooi geweest. Buiten het boeiende Fort Galle vond ik Galle weinig speciaal en vooral chaotisch. Bovendien zijn de accommodaties in het leuke gedeelte, Fort Galle, redelijk prijzig. Ik raad Galle daarom als dagtrip vanuit Unawatuna.

Een tuk-tuk kost je naar Galle kost ongeveer 400 rupees, iets meer dan 2 euro. Echter, de bus is 20 keer zo goedkoop. De rit duurt 15 minuten.

 

8. Wees voorbereid op veel verkeer

Deze wil ik echt nog even apart genoemd hebben. De toeristische straat -Yaddehimulla Road- van Unawatuna is er eigenlijk geen voor auto’s, in ieder geval niet voor tweerichtingsverkeer. Ze is er gewoonweg veel te smal voor.

Echter, er rijden nogal eens grote SUV’s of minibussen door de straat. En als ze elkaar kruisen, ontstaan er problemen. De hoeveelheid tuk-tuks die je er in rap tempo ziet crossen, is nog vele malen groter. Begrijpelijk hoor, een tuk-tuk rijden in Sri Lanka is namelijk big business.

Maar goed, wat ik je eigenlijk wil zeggen is dat je een ontspannen wandeling over deze gezellige straat op je buik kunt schrijven. Als je samen met iemand loopt en je voert een gesprek, is het eerder een kunst om niet geĂ¯rriteerd te raken van al het getoeter en het opzij moeten gaan.

Het fijne is wel dat de tuk-tuk-drivers niet echt opdringerig zijn. Wanneer je aangeeft te willen wandelen, lachen ze vaak vriendelijk en rijden ze verder. Kijk er alleen niet van op als je in 10 minuten vijf keer wordt aangesproken đŸ˜‰ .

 

Waar raad ik je aan om te overnachten?

In Unawatuna heb je accommodaties in allerlei prijsklassen. Je kunt voor een boetiekhotel kiezen, simpelweg een hostel of doen wat ik heb gedaan.

Ik heb geslapen in het huis van een local, iets wat gebruikelijk is in heel Sri Lanka. Om precies te zijn bij Villa Hansa. Voor omgerekend 8 euro had ik er mijn eigen kamer, inclusief uitzicht op palmbomen waar iedere dagen apen te bewonderen waren. En de eigenaar is superaardig, iets wat mijn verblijf extra fijn heeft gemaakt.

 

Is Unawatuna duur?

Yaddehimulla Road is duidelijk gemaakt voor de toeristen. Je ziet dit terug in de gemoedelijke restaurantjes, de vele tuk-tuks, maar tevens in de relatief hoge prijzen. Relatief hoog als ik dit vergelijk met lokale tentjes tenminste. Je betaalt er omgerekend al snel 5 of 6 euro voor een eenvoudige maaltijd, op zich niet zo schokkend voor Nederlandse begrippen. Alleen bij een lokaal zaakje is zo’n gerecht ongeveer 1,50 euro. Die lokale zaakjes vind je er trouwens ook hoor. Bijvoorbeeld op de drukke hoofdweg of een paar op de hierboven besproken Yaddehimulla Road.

Qua accommodaties geldt grof gezegd het volgende: hoe verder je van het strand zoekt, hoe meer goedkopere plekken je gaat vinden. Dit zijn dan voornamelijk huizen van locals waar je een privékamer kunt huren voor om en nabij de 10 euro.

Unawatuna is dus zeker niet duur, al is het toeristische gedeelte gemiddeld wat hoger geprijsd dan daarbuiten. Zoals overal eigenlijk.

 

Waarheen reizen na Unuwatuna?

Zelf heb ik de bus gepakt naar Mirissa. Een leuk strandplaatsje voor als je je reis verder naar het zuiden wilt vervolgen. Ga je juist richting Colombo, dan kun je aan Hikkaduwa als tussenstop denken.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen đŸ™‚ . Samen met een team van AziĂ«-kenners heb ik Backpackgids AziĂ« ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Heb jij Unawatuna al eens bezocht?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
    1. Avatar foto
      Robbert

      Heel erg bedankt voor deze tip. Dellawella Beach is echter hetzelfde strand als Wijaya Beach, of een klein gedeelte daarvan. Ik heb dit even aan het artikel toegevoegd!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw