Zo reis je van het vliegveld van Kuala Lumpur naar het centrum

Nu je dit leest vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe je vanaf Kuala Lumpur’s airport in het centrum kunt komen, hoelang het duurt en wat de kosten zijn.

Het is precies datgene waar ik mee zat toen ik voor het eerst landde in de hoofdstad van Maleisië. Tuurlijk, een taxi vind je altijd wel, al reisde ik liever met de bus of trein, simpelweg vanwege mijn budget. Maar ja, waar moest ik in hemelsnaam naartoe? Had ik me maar een beetje ingelezen en voorbereid, is wat ik dacht.

De internationale luchthaven van Kuala Lumpur (KUL) is megagroot, maar ondanks dat alles er goed staat aangegeven kun je er makkelijk urenlang verdwalen.

Zelf ben ik er al heel wat keren geweest, en ik weet uit ervaring dat het je een hoop uitzoekwerk en tijd scheelt als je de mogelijkheden op een rijtje hebt hoe je nu precies van het vliegveld van Kuala Lumpur naar het centrum kunt reizen.

Heb je dit niet uitgezocht, dan kan je zomaar een uur of langer duren vooraleer je eindelijk vertrokken bent. En zeg nou zelf: da’s nou niet waar je na een (lange) reis zin in hebt toch?

Met het centrum bedoel ik trouwens KL Sentral, Little India, Chinatown, Bukit Bintang en KLCC. Waar jij precies naartoe gaat, hangt van je slaapplek af.

In deze gids vertel ik je precies op welke manieren je naar de bovengenoemde plekken reist vanaf Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Ook leg ik je het verschil tussen KLIA Terminal 1 (T1) en KLIA Terminal 2 (T2) uit.

Het verschil tussen KLIA T1 en KLIA T2

KLIA is opgedeeld in twee verschillende terminals: KLIA T1 en KLIA T2. Dit kan soms een beetje verwarrend zijn, helemaal wanneer de terminal in kwestie niet op je ticket staat aangegeven. En da’s nogal eens het geval.

Daarom zal ik hieronder kort en duidelijk voor je uitleggen hoe het nu precies zit met KLIA T1 en KLIA T2, inclusief de belangrijkste verschillen tussen beide.

Indien je met een intercontinentale vlucht naar Kuala Lumpur reist, zoals vanuit Amsterdam, dan zal je steevast op KLIA T1 landen. Maar bijvoorbeeld binnenlandse vluchten van Malaysian Airlines maken ook gebruikt van KLIA T1.

KLIA T2 is de terminal die uitsluitend budget-vliegmaatschappijen bedient. Zo vertrekken en komen hier alle vluchten van Air Asia aan, zowel binnenlands als internationaal. Zo arriveer ik telkens op KLIA T2 als ik vanaf Bali naar Kuala Lumpur reis met Air Asia.

Denk trouwens niet dat KLIA T2 een kleine terminal is. Ze is dan misschien niet zo kolossaal als KLIA T1, maar met liefst 68 gates, tal van shops en verschillende verdiepingen voelt het er aan als een grote internationale airport.

De terminals liggen op ongeveer 4 kilometer van elkaar verwijderd en tussen beide rijden gratis pendelbussen. Naar Pudu Sentral -het belangrijkste busstation van Kuala Lumpur- is het krap 60 kilometer rijden, niet bepaald om de hoek dus.

 

Nog een vliegveld: het Subang SkyPark

Er is met Subang SkyPark nog een tweede luchthaven in Kuala Lumpur, al is die vele malen kleiner en vooral gericht op binnenlandse budgetvluchten. Enkele vliegmaatschappijen die van dit vliegveld gebruikmaken zijn Firefly, Malindo Air en Batik Air.

 

Hoe je van KLIA T1 en KLIA T2 naar het centrum reist

Nu je weet hoe het zit met betrekking tot de twee terminals van het vliegveld van Kuala Lumpur, leg ik je hieronder exact uit hoe je naar de verschillende gebieden in het centrum komt.

 

Optie 1: met de bus

Ikzelf pak altijd de bus als ik van KLIA naar het centrum van Kuala Lumpur reis. Dit is ideaal indien je naar Chinatown wilt, aangezien het busstation daar ligt. Bovendien is het de goedkoopste optie en de bussen zijn comfortabel met fijne, zachte stoelen. Op korte afstand vind je Bukit Bintang, een andere bekende wijk in KL.

De kosten bedragen slechts RM 15 en de rit duurt plus minus 1 uur vanaf KLIA T2 en een kwartiertje langer vanaf KLIA T1. De busmaatschappij die deze route rijdt is Starmart Express.

Om naar KL Sentral of het nabijgelegen Little India te reizen, kun je evengoed de bus pakken. SkyBus en Aerobus zijn de maatschappijen die deze ritjes verzorgen. De kosten en de reistijd zijn hetzelfde als die naar Pudu Sentral. Little India ligt op loopafstand van KL Sentral.

Vertrek je vanaf KLIA T1, dan maak je onderweg een korte stop bij KLIA T2. Vandaar dus de iets langere reistijd vergeleken met wanneer je vanaf KLIA T2 vertrekt.

Tijdens de spitsuren zal het normaal gesproken allemaal ietsje langer duren. Zo heb ik er een keer 2 uur over gedaan om in Chinatown te belanden, al heb ik dat erna nooit meer meegemaakt.

In beide terminals loop je naar de begane grond om een buskaartje te kopen. Sinds kort kan je op KLIA T2 enkel nog met je pinpas betalen. Ik heb overigens al vaker de situatie gehad dat de eerstvolgende bus helemaal volgeboekt was, waardoor ik een dik uur moest wachten op de volgende.

De counters om buskaartjes te kopen op KLIA T2

Daarom kan het handig zijn om je busticket alvast online te kopen via de website van de busmaatschappij Starmart Express voor Pudu Sentral of SkyBus voor KL Sentral. Vervolgens meld je je buiten op de begane grond -level 1-, bij de halte die op je ticket staat vermeld. Ik heb laatst zelf online een kaartje aangeschaft en het verliep allemaal vlekkeloos. Het ticket krijg je na de aankoop in je mailbox.

Calculeer wel 1 uur in tussen het tijdstip van landen en het tijdstip dat je de bus pakt. Bij de immigratie op zowel T1 als T2 is het vaak namelijk behoorlijk druk. Echter, sinds halverwege 2024 zijn er zowel op T1 als T2 technische verbeteringen gemaakt, en kun je veel sneller door de immigratie heen. Bij aankomst dien je op de computer een Malaysia Digital Arrival Card (MDAC) in te vullen, en nadien scan je bij de elektronische poortjes je paspoort. Je hoeft zo dus niet meer in de lange rij aan te sluiten voor de handmatige check door een medewerker. Ik was er binnen 5 minuten doorheen. Die MDAC moet je trouwens ook voor de reguliere immigratie-check invullen, deze regel is sinds juni 2024 van kracht. Je kunt het formulier hier alvast voor je vertrek in orde maken, zo hoef je dit niet meer op het vliegveld te doen.

 

Optie 2: met de trein

Heel veel reizigers kiezen voor de comfortabele airport-trein die zowel vanaf KLIA T1 als KLIA T2 vertrekt. Er zijn er twee: de KLIA Ekspres en de KLIA Transit, en ze brengen je in slechts een half uur naar het centrale station van Kuala Lumpur, KL Sentral. Al zijn de kosten met RM 55 relatief hoog. Het is echter wel de snelste manier om vanaf het vliegveld in het centrum te komen.

Tickets voor de trein koop je gemakkelijk en snel hieronder:

Powered by 12Go system

Eenmaal op KL Sentral kan je eenvoudig met de metro (MRT of LRT) of de monorail verder reizen naar Bukit Bintang (12 minuten reistijd, station: Bukit Bintang), Chinatown (3 minuten reistijd, station: Pasar Seni of Masjid Jamek) of KLCC (13 minuten reistijd, station: KLCC).

Een andere mogelijkheid is om op KL Sentral een taxi naar je accommodatie te pakken. Via de app Grab ben je dan het goedkoopst uit, al is de metro veel goedkoper.

 

Optie 3: met de taxi

Ten derde is de taxi natuurlijk een optie die je te allen tijde hebt. Je doet er vanaf allebei de terminals ongeveer 1 uur over om naar het centrum te rijden. De kosten liggen zo rond de RM 60 tot RM 75, afhankelijk van vraag een aanbod. De voorgenoemde taxitarieven gelden trouwens wanneer je de app Grab downloadt, reguliere taxi’s komen al snel op RM 110 of meer uit.

Een reguliere taxi in Kuala Lumpur

Ben je bijvoorbeeld met z’n drieën dan is het nemen van een Grab relatief voordelig ten opzichte van de airport-trein. Die zou je namelijk 3*RM 55 = RM 165 kosten, terwijl voor een taxi via Grab maximaal RM 75 kwijt bent.

 

Optie 4: met een huurauto

Tot slot heb je de mogelijkheid om een auto te huren en zelf te rijden. Reken op 1 uur reistijd en prijzen vanaf RM 130 per dag, zonder all risk-verzekering.

Ben je bewust van de verkeersregels, zo rijden ze in Maleisië links.

Om het jezelf makkelijk te maken adviseer ik je online een auto te huren via Discover Cars. Zo hoef je bij aankomst niets meer te regelen.

 

Heb je een uitreisticket nodig voor Maleisië?

Ik ben nu al zo vaak op zowel KLIA T1 als KLIA T2 geweest, en mij is nooit om een uitreisticket gevraagd. Het kan voorkomen dat de immigratiemedewerker wil weten hoelang je blijft. Geef is die situatie gewoon een wenselijk antwoord en het zal helemaal in orde komen.

Overigens wil ik daar wel bij aantekenen dat wanneer je vanuit bijvoorbeeld Amsterdam naar Kuala Lumpur vliegt, ze bij het inchecken of boarden misschien wel om een uitreisticket vragen. Dit ligt echter helemaal aan de maatschappij waarmee je vliegt. Ik heb er geen ervaring mee, aangezien ik niet eerder vanuit Amsterdam naar Kuala Lumpur ben gevlogen.

Je krijgt 90 dagen als je Maleisië binnenkomt, lekker lang dus 🙂 .

 

Nog enkele tips als je aankomt op het vliegveld van Kuala Lumpur

  • Op KLIA T2 zit de Jaya Grocer op level 2, de hal waar je na de immigratie terechtkomt. De Jaya Grocer is een hele chille supermarkt met normale prijzen en ze hebben er van alles. Ideaal mocht je nog even iets lekkers willen inslaan voor je doorreist, zonder de hoofdprijs te betalen.
  • In beide terminals vind je meerdere pinautomaten nadat je langs de immigratie gekomen bent. In Maleisië rekenen de banken gelukkig geen transactiekosten zoals bijvoorbeeld in Thailand, je betaalt dus enkel de kosten die jouw eigen bank rekent.
  • Zorg dat je pinpas op ‘wereld’ staat zodat je kunt pinnen en je ticket kunt betalen, als je met de bus naar het centrum gaat. Want zoals ik al zei kun je op KLIA T2 je buskaartje enkel met je pinpas afrekenen.
  • Heb je geen mobiel internet, download dan de app Maps.me. Zo kun je jezelf eenvoudig en zonder internet naar je accommodatie navigeren.
  • Kom je ’s avonds laat aan en heb je weinig zin om direct door te reizen? In beide terminals heb je (capsule)hotels om te overnachten. Ikzelf heb een keer op KLIA 2 getukt toen ik mijn vlucht naar Sri Lanka (dit was crazy!) had gemist, en de eerstvolgende vlucht pas de volgende ochtend vertrok. Qua slaapplekken raad ik je Kepler Club en het luxere Sama Sama Hotel op KLIA T1 en Capsule Transit op KLIA 2 aan.

 

Heb jij nog vragen over je reis van Kuala Lumpur International Airport naar het centrum?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw