De eeuwenoude tempels en ruïnes van Polonnaruwa


Nadat ik in Sigiriya Pidurangala Rock had beklommen, pakte ik de dag erna de bus naar Inamaluwa om daar vervolgens over te stappen richting Polonnaruwa.

Polonnaruwa is een voormalig koninkrijk vanwaar tussen de 11e eeuw en 1310 diverse koningen het land bestuurden. Middenin een rustgevende natuurlijke omgeving liggen mystieke ruïnes en eeuwenoude tempels verspreid. En het leuke is dat je dit hele gebied in je eigen tempo met de fiets kunt verkennen.

Hoe heb ik het er gehad? Is Polonnaruwa wat mij betreft de moeite waard om naartoe te gaan? Welke tempels en ruïnes zijn er zoal? Het antwoord op deze vragen en meer tips lees je hieronder.

 

Een fiets huren en het ticket scoren

Het eerste wat je te doen staat is het huren van een fiets. Dit kan op tig plaatsen in het stadje en kost 400 tot 450 LKR (maximaal zo’n 2,20 euro) per dag. Vervolgens fiets je naar het museum waar je het entreeticket voor de ‘Ancient City’ kunt kopen. Met 3.500 LKR (ongeveer 17 euro) niet bepaald goedkoop (helemaal omdat het voor locals niets kost), maar het is dan ook een van de top-bezienswaardigheden van Sri Lanka.

Als je zin hebt kun je kort een kijkje nemen in het museum. Ikzelf ben meteen doorgereden naar de tempels en ruïnes, die overigens vlakbij liggen.

 

Het voormalige Royal Palace

Royal-Palace-Polonnaruwa

Ik begon met een kijkje te nemen bij de ruïnes van het voormalige koninklijk paleis, waar koning Parakramabahu tussen 1153 een 1186 woonde. Ooit waren op deze plek 50 kamers te vinden, verdeeld over zeven verdiepingen. Vandaag de dag is hier echter nauwelijks wat van over. Iets wat verder nog opvalt is het zwembad dat de koning destijds ter ontspanning gebruikte.

Eerlijk gezegd vond ik dit niet echt een spannende plek, dus ben ik vrij snel doorgereden.

 

Siva Devale No. 2

Siva-Devale-No.-2-Polonnaruwa

Siva Devale No. 2 is het oudste hindoeheiligdom van heel Polonnaruwa, al zeg ik er direct bij dat het niet de meest indrukwekkende tempel is die je in je leven gezien zult hebben. Wel heeft het bouwwerk een mysterieus tintje, vind je ook niet?

 

Spectaculaire details bij Vatadage

Vatadage-Polonnaruwa

Vatadage is een stoepa met mooie details, maanstenen en diverse Boeddhabeelden. Vier trappen leiden naar evenzoveel toegangspoorten om dit boeddhistische heiligdom te betreden. Binnen wacht een zittende Boeddha op je.

In eerste instantie oogt het misschien allemaal niet heel bijzonder, maar als je hier even de tijd neemt zie je weldegelijk hoe speciaal het er is. Let met name op de details in het gesteente, bijvoorbeeld op de pilaren naast de trappen. Het is eigenlijk een groot kunstwerk.

Je schoenen moeten trouwens uit, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn voor je voeten. Toen ik er was waren de tegels namelijk superheet geworden door de zon. Let er trouwens op dat dit bij vrijwel alle tempels het geval is, al mag je wel sokken dragen.

 

De restanten van Hatadage

Hatadage-Polonnaruwa

Aan de overkant van Vatadage ligt de Hatadage-tempel, oftewel de Tempel van de Tand. De tand van Boeddha werd hier bewaard en later overgebracht naar de gelijknamige tempel in Kandy.

Binnen is helaas niet zoveel te zien. Je loopt door twee lage doorgangen en komt zo uit bij Boeddhabeelden, die deels verwoest zijn.

 

De liggende Boeddha bij Gal Vihara

Gal-Vihara-Polonnaruwa

Iets moeilijker te vinden dan de tempels die ik hierboven noemde, is Gal Vihara. Maar wanneer je aankomt, ben je blij dat je de moeite genomen hebt om erheen te gaan.

De eyecatcher is een grote, grijsachtige liggende Boeddha met daarnaast een staande Boeddha en verder nog twee zittende Boeddha’s.

Er is een overkapping gebouwd die de sfeer een beetje verpest, al is deze schijnbaar nodig om de beelden te beschermen tegen de zon.

De Boeddha’s zijn trouwens uit de aangrenzende rotsen gehakt. Knap staaltje werk hè?

 

Rankoth Vehera, de grootste stoepa

Rankoth-Vehera-Polonnaruwa

De stoepa die letterlijk overal bovenuit torent en in een mooie groene omgeving ligt, is het uit bakstenen bestaande Rankoth Vehera. Vier trappen leiden naar het omliggende terras waar je een rondje kunt lopen.

Om precies te zijn is dit bouwwerk ongeveer 30 meter hoog met een doorsnede van liefst 170 meter. Het is daarmee zelfs de vierde grootste tempel van heel Sri Lanka.

 

De magische Kiri Vehera

Kiri-Vehera-Polonnaruwa

Kiri Vehera valt met name op vanwege haar witte kleur. Vrij vertaald betekent ‘Kiri Vehera’ dan ook ‘Melkgekleurde stoepa’. Vergeleken met de veelal grauwe kleuren van de andere tempels, is Kiri Vehera een frisse verschijning. Gecombineerd met de blauwe lucht zorgt het voor mooie plaatjes,

 

De muren van Lankatilaka Vihara

Lankatilaka-Polonnaruwa

Naast de Kiri Vehera staan twee 17 meter hoge muren, onderdeel van Lankatilaka Vihara. Binnenin vind je de overblijfselen van een groot Boeddhastandbeeld. Overblijfselen, omdat het hoofd ontbreekt.

 

Monniken bij Nissanka Malla

Nissanka-Malla-Polonnaruwa

Aan het eind van de middag nam ik een kijkje bij de Chamber House of Nissankamalla. Opvallend zijn de grote stenen leeuw en sprookjesachtige bomen die je er ziet. De aanwezige pilaren dienden ooit als steunpalen voor een dak, een dak dat door de jaren heen verwoest is.

Toen ik er was liepen er toevallig ook twee monniken bij de ruïne, dit gaf het net wat extra sfeer.

 

Aapjes kijken

Aapje-Polonnaruwa

De kans is groot dat je tijdens je fiets- of wandeltocht aapjes tegen zult komen die in het gebied leven. Behalve de standaard-makaken met de typische rode hoofdjes, zag ik apen met opvallend zwarte gezichten. Starend vanaf een muurtje, zoekend naar eten of met elkaar zittend in het gras.

 

Een oude boeddhistische bibliotheek

Na m’n bezoek aan de het oude centrum, ben ik enkele kilometers doorgefietst naar Pothgul Viharaya. Je vindt hier de overblijfselen van de oudste bibliotheek van Sri Lanka en heel wat (brutale) aapjes.

Is deze detour het waard? Nah, ik vond het niet zo bijzonder, aangezien er weinig meer van over is.

 

Wat vond ik van de ruïnes?

Al met al vond ik het een bijzondere plek die een beetje aan Angkor Wat doet denken, maar dan in het klein. Van sommige tempels is nauwelijks iets over en dacht ik echt: waar zit ik naar te kijken, terwijl andere plekken juist indruk maakten.

Zo’n gebied vol tempels geeft toch altijd een magisch sfeertje vind ik. Al had ik het na een uur of drie wel gehad. Op een geven moment heb je zoveel gezien en gelezen dat je een beetje verzadigd raakt. Je kent het wel. Bovendien was het nogal warm.

 

Hoelang heb je nodig voor een bezoek aan de ruïnes?

Als je met de fiets gaat zal je ongeveer 3 uur nodig hebben. Wil je echt alles uitgebreid bekijken, reken dan op een uurtje langer. Een gids kan handig zijn, al staat per ruïne telkens een duidelijk bordje met waardevolle achtergrondinformatie.

 

Waar in Polonnaruwa raad ik je aan om te overnachten?

Een aanrader waar je goedkoop en comfortabel kunt slapen is Villa Ravichini. Je verblijft tussen de rijstvelden en eigenaar Ravi is een superaardige en bovendien behulpzame man. Hij runt ook een restaurant in het centrum van Polonnaruwa.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw