Uluwatu: de ruige kant van Bali

Uluwatu is een absolute aanrader als je op zoek bent naar mooie (surf)stranden, kalkstenen kliffen en uitzichten om van te watertanden. Deze regio is wat mij betreft de meest ruige die je op Bali vindt.

En het mooie is dat je er vanuit de luchthaven in ongeveer 3 kwartier heenrijdt. Dit is precies wat ik deed, en ik heb allerlei schitterende plekjes bezocht. In deze minigids vertel ik je er meer over, zodat ook jij alles uit je Uluwatu-trip kunt halen.

 

Uluwatu: goed om te weten

Om te beginnen is het goed om je te vertellen dat Uluwatu geen plaats maar een regio is. Om precies te zijn ligt ze in het zuidwesten van de Bukit Peninsula, oftewel het schiereiland Bukit. Via het plaatsje Jimbaran kom je uit in de lange straat Jalan Raya Uluwatu, waarvandaan je alle hoogtepunten eenvoudig kunt bezoeken.

Je zal hiervoor echter wel een motorbike nodig hebben, want de regio is vrij uitgestrekt. Je hebt mogelijkheden zat om er een huren in Uluwatu. Een andere optie is om dit in Kuta te regelen en zo zelf naar Uluwatu te rijden. Dit laatste heb ik gedaan en is prima te doen. De regio is eenvoudig in een dag of drie te verkennen.

Mocht je trouwens met vragen zitten over het huren en rijden van een scooter op Bali? Hier lees je er alles over.

Terugkomend op Jalan Raya Uluwatu, dit is een vreselijk chaotische straat zoals je die op Bali wel meer ziet. Qua drukte is het te vergelijken met de hoofdstraat in Ubud. Rijd je echter een zijweggetje in, dan is het meteen al een stuk rustiger. Gelukkig!

 

Het schilderachtige uitzicht op Balangan Beach

Het eerste wat ik die middag deed was een bezoek brengen aan Balangan Beach, lokaal ook bekend onder de naam Pantai Balangan. Je hebt daar namelijk een klif, waarvan af je een schitterend uitzicht op het strand hebt. En aan het eind van de middag, wanneer de zon ondergaat, is de setting helemaal prachtig.

Via een lange slingerweg kwam ik aan bij de viewpoint. Tot m’n verbazing bleek het er waanzinnig druk te zijn, het waren met name Chinese stelletjes die er hun huwelijksfoto’s lieten maken. En niet slechts een paar, maar serieus tientallen! Met, zoals je in AziĂ« kunt verwachten, allerlei toeters en bellen.

Ik dacht dat dit alleen deze dag zo was, alleen het blijkt dus iedere namiddag zo te gaan.

Alleen ja, wat maakt het eigenlijk uit als het uitzicht zo mooi is? Het deed me een beetje denken aan Nusa Penida.

 

Een steile hike naar Nyang Nyang Beach

De dag erop begon ik met een uitstapje naar Nyang Nyang Beach, een verlaten strand van zo’n 1,5e kilometer lang. Eerst belandde ik op een doodlopende weg met een klif, vanwaar je de uitgestrekte zandstrook al goed ziet liggen. Ik reed daarna terug richting de hoofdweg en sloeg linksaf, aangezien er een klein bordje met Nyang Nyang Beach langs de straat stond.

Eenmaal aangekomen, bleek dat ik nog een behoorlijk steile wandeling naar beneden moest maken om het strand te bereiken. Maar uiteindelijk beland je op een schitterende plek met geelwit zand, azuurblauw water en torenhoge rotswanden die begroeid zijn met tropisch regenwoud. Het fijne is bovendien dat je er weinig andere mensen zult zien, waarschijnlijk vanwege redelijk inspannende hike die vereist is om er te komen.

Mocht je nog een bijzondere foto willen maken, loop dan even richting het artistieke Nunggalan-scheepswrak dat je aan de oostzijde van het strand in het zand ziet liggen. Waarom zeg ik artistiek? Nou, simpel. Het wrak zit namelijk helemaal onder de (fraaie) graffiti. Voorheen lagen er overigens twee wrakken en nu nog eentje, de andere is waarschijnlijk meegenomen door de wilde zee.

Trouwens, indien je geen water bij je hebt, dan kun je tijdens de hike bij verschillende winkeltjes terecht waar locals drinken en snacks verkopen.

 

Thomas Beach & Padang Padang Beach

Thomas Beach is een ander mooi strand waar je zowel kunt surfen (beginners) als zwemmen. En dat laatste is in Uluwatu gezien het wilde water vrij uitzonderlijk. Wil je surfen? Je hebt er wat surfshops zitten die boards verhuren. Ook heb je er voldoende ligbedjes en parasols om een dagje te relaxen.

Aan het uiteinde wordt de baai begrensd door kliffen en zie je enkele rotsblokken in het water liggen. Wanneer de zon ondergaat zorgt dit voor supermooie plaatjes.

Vergeleken met Nyang Nyang vond ik Thomas Beach overigens minder boeiend. Ik ben nou eenmaal niet zo’n fan van stranden met veel bedjes en parasols, al is zoiets natuurlijk persoonlijk. Verder is het (zwetende) avontuurtje om bij Nyang Nyang te komen extra gaaf.

Vlakbij ligt verder nog Padang Padang Beach. Dit is het enige strand in de regio waarvoor je entree dient te betalen. Padang Padang is overigens een ideale plek om als beginneling te leren surfen. Ik kan je wat dat betreft het Padang Padang Surf Camp aanraden.

Zoek je een relatief rustig strand? Dan is Thomas Beach de beste keuze.

 

Genieten op de Karang Boma Cliff

Zoek je een ronduit geweldige spot om de zonsondergang te bekijken? Ga dan naar de Karang Boma Cliff. Dit is zo’n plek die je hoe dan ook gezien wilt hebben, je hebt nauwelijks het idee op Bali te zijn. Het uitzicht vanaf de klif op de wilde zee en de Uluwatu-tempel is ongekend. En wanneer de zon ondergaat en de lucht oranje of zelfs roze kleurt, wordt het allemaal nog een stukje specialer.

Helemaal onbekend is Karang Boma niet meer, het kan daarom zomaar zo zijn dat je in een korte rij moet staan om die gewilde foto van jezelf op de klif te kunnen laten maken. Al moet ik zeggen dat de drukte in mijn geval wel mee viel.

Je betaalt 10.000 IDR (zo’n 0,65 euro) om binnen te komen, een gedeelte is namelijk privĂ©terrein.

 

Tegal Wangi Beach: het mooiste strand van Bali?

“Voor mooie stranden moet je niet op Bali zijn,” ik hoor het mezelf nog zeggen. En ja, wanneer je plekken als Bira, Karimunjawa, Kei Kecil, Pulau Hatta, Kuta (Lombok) en Nusa Penida hebt bezocht, is dat geen hele vreemde opmerking. Toch ben ik door m’n bezoek aan Uluwatu enigszins op deze woorden teruggekomen.

Eerder vertelde ik je namelijk al over Nyang Nyang Beach, maar het meest indrukwekkende strandje waar ik ben geweest is 100% Tegal Wangi Beach. Wat een idyllische plek is dit zeg! Enorme brokken kalksteen geven het strand een ongerept karakter, de golven zijn immens en verrassend genoeg had ik deze goudgele baai nagenoeg helemaal voor mezelf. Zwemmen en surfen kun je er helaas niet, maar simpelweg relaxen in de schaduw of van de uitzichten genieten zijn ook buitengewoon goede redenen om erheen te gaan.

Verder kun je er tijdens laagtij richting het einde van het strand lopen om daar vanuit een rotsopening geweldige foto’s te maken van de zonsondergang. Rond deze tijd schijnt het alleen behoorlijk druk te worden, het is zo’n typische Instagram-spot.

Al met al kan ik wel zeggen dat dit voor mij het mooiste strand is wat ik op Bali heb bezocht. Mocht jij een betere hebben ontdekt, hoor ik het natuurlijk graag đŸ˜‰ .

 

Dreamland Beach: het bekendste strand van Uluwatu

Na het geweldige Pantai Tegal Wangi bezocht te hebben, was ik me ervan bewust dat het qua stranden waarschijnlijk niet meer beter zou worden. Want zoiets moois zie je nou eenmaal niet zo vaak.

Even later belandde ik op Dreamland Beach, misschien wel het meest bezochte strand van Uluwatu waar je allerlei surfers en dagjesmensen ziet. Vanaf de klif waar je je scooter kunt parkeren, heb je er een spectaculair uitzicht op.

Mocht je een surfer zijn met weinig (maar toch wat) ervaring, dan is Dreamland Beach een goede plek om naartoe te gaan. Voor beginners-lessen kun je denk ik beter het eerdergenoemde Padang Padang Beach bezoeken.

 

Het gezellige Bingin Beach

Bingin Beach is misschien niet een oogstrelend strand, maar wel de ultieme spot als je van chillen, lekker eten en strandbars houdt. Via een lange trap kom je uit op het zand, en iets daarvoor kun je in de witte strandtent van The Sun & Surf Stay op een zitzak neerploffen om bijvoorbeeld een frisse cocktail of fruitsap te drinken.

Aan het eind van de middag zet men altijd een terras op het strand waar je verse seafood kunt eten. In de ochtend kan je er bovendien genieten van de vele surfers te zien zijn. Wanneer de dag verstrijkt, wordt het water kalmer en daarmee fijner om te zwemmen.

Boven, voor je de trap pakt, heb je overigens tig guesthouses en homestays liggen. Ideaal als je op zoek bent naar een relaxte vakantie en verder weinig nodig hebt. Uiteraard kun je ook aan het strand verblijven, al liggen de prijzen dan vanzelfsprekend een stukje hoger.

 

Surfen voor gevorderden op Impossible Beach

Als je dan toch op Bingin Beach bent, is het de moeite om richting Impossible Beach te lopen. Je komt langs allerlei bizarre rotsformaties en ik kwam ook nog wat nieuwsgierige aapjes tegen. Een van hen ging op een steen voor me zitten eten, in een uiterst relaxte pose.

Aangekomen bij Impossible Beach, heb ik eventjes staan kijken naar surfers die op reusachtige golven hun kunsten aan het vertonen waren. Supervet om te zien.

 

Uluwatu Kecak & Fire Dance bij de Uluwatu-tempel

Bij de eerdergenoemde Uluwatu-tempel kun je de traditionele Balinese Kecak-dans bijwonen. Deze dans is het hoogtepunt van de tempel, en niet zozeer het bouwwerk zelf. Het is alleen wel een zeer toeristische aangelegenheid, wat het authentieke gevoel voor een deel zal wegnemen. Wat ik van anderen heb gehoord, is dat het nogal commercieel overkomt en de dans weinig bijzonders is. Persoonlijk heb ik het daarom overgeslagen.

 

Lokaal fruit inslaan

Indien je nog een leuk adresje zoekt om goedkoop lekker vers fruit te scoren, dan raad ik je aan om op Jalan Raya Uluwatu een bezoekje te brengen aan de traditionele markt. Je hebt er van alles en dat voor goede prijzen. Als je vanuit zuidelijke richting de Pepito Express supermarkt rijdt, dan vind je deze (kleine) markt twee blokken verder aan je linkerkant. Bij de Pepito Express kun je ook terecht, het is daar alleen nogal duur.

Kun je het niet vinden, vraag dan naar de ‘pasar tradisional’.

 

Lekkere ijskoffie drinken

In Uluwatu vind je talloze gezellige zaakjes om wat te eten en te drinken, waaronder een aantal toffe koffietenten. De meest bekende is misschien wel Suka Espresso. Zelf ben ik regelmatig bij Bread Basket geweest, ook omdat dit simpelweg dichtbij mijn guesthouse lag.

Ik kan je zeggen dat de koffie er erg goed is en je kunt er verder allerlei lekkere broodjes krijgen. Mijn aanrader is trouwens de dubbele ijs-espresso, zonder water dus. Ideaal als je van sterk houdt.

 

Eet ook bij de lokale zaakjes

Uluwatu barst van de hippe eetzaken die vrijwel volledig op Westerlingen gericht zijn. Leuk, maar ik raad je ook zeker aan om binnen te lopen bij de lokale warungs (eettentjes). Buiten dat het een stuk goedkoper is, is het eten er vaak heerlijk. Zo at ik deze lekkere gado-gado bij Warung Auntie:

 

Slapen in Uluwatu

Je kunt in het drukke Jalan Raya Uluwatu overnachten, maar fijner is denk ik om rond een van de stranden je accommodatie te boeken, aangezien het daar rustiger zal zijn. Ik heb wel in de drukke straat overnacht, bij Uluwatu Suites, en had daar gelukkig weinig geluidsoverlast. De kamer is ontzettend groot en het bed heerlijk. Vraag, in verband met de rust, of ze je een kamer zover mogelijk van de weg af kunnen geven.

Na mijn eerste nacht heb ik wat rondgereden om te kijken naar andere accommodaties rond Balangan Beach, meestal gelegen op Jalan Pantai Balangan. Je hebt daar van alles, vanaf omgerekend meestal 10 euro per nacht.

Check sowieso even Booking.com of Agoda voor de reviews en zeker ook de locatie.

Ga jij naar Bali?

Banner-Backpackgids-Azie-nieuwDan heb ik iets voor je wat je eigenlijk niet mag missen đŸ™‚ . Backpackgids Bali, een echte musthave voor als je naar dit prachtige stukje van IndonesiĂ« gaat.

De laatste jaren heb ik meerdere keren op Bali gewoond (en gereisd natuurlijk). Gedurende deze periodes heb ik de beste tips verzameld die backpackers zoals jij kunnen gebruiken om er een fantastische reis van te maken. En niet alleen tips voor Bali trouwens, maar ook voor de Nusa- en de Gili-eilanden.

Dit zijn onder andere de dingen die je krijgt:

De mooiste bestemmingen van Bali, zowel bekende als geheime plekjes.
De beste eetzaakjes en toffe accommodaties.
Tips om kosten te besparen zonder dat je reis aan kwaliteit inboet.
Inspirerende en veelzijdige routes waar je direct mee op pad kan.
Een extra bonusgids met 60 insider-tips.

Dus, wil jij het maximale uit je reis op Bali halen? Klik dan hieronder op de button voor meer informatie.

Arrow

Naar de aanbieding!

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-IndonesiĂ«-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen đŸ™‚ .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw