Zo reis je van Ubud naar de Gili-eilanden

Ben jij in Ubud en van plan om naar de Gili-eilanden af te reizen? Tof plan! Ik heb het zelf al meerdere keren gedaan, en telkens waren het weer verschillende ervaringen. Zo was ik tijdens mijn laatste keer bijna 4 uur onderweg met de speedboot om op Gili Air te komen, onderweg hadden we namelijk een aantal keer te kampen met motorpech.

Het blijft Indonesië hè 😉 .

Of je nu naar het beruchte Gili Trawangan, het chille Gili Air of het rustige Gili Meno wilt, lees zeker even verder, want in dit artikel zal ik je uitleggen hoe deze reis eruitziet en waar je je tickets koopt. Daarnaast vertel ik je hoe ik het ervaren heb en geef ik je nog wat handige info plus tips.

Deel 1 reis: met een minivan naar de haven van Padangbai (1 uur reistijd)

Het eerste deel van de reis brengt je van Ubud naar de haven van Padangbai, wat ongeveer een uurtje rijden is. Het kan voorkomen dat er in plaats van Padangbai voor Sanur wordt gekozen, al is dit niet gebruikelijk. Vanuit Sanur ben je namelijk langer onderweg om op de Gili’s te komen.

Je wordt op het afgesproken tijdstip opgehaald bij je accommodatie in Ubud, en als alle mensen zijn opgepikt rijd je in alle rust naar de bovengenoemde haven in Padangbai.

De laatst ervaring die ik had was dat we -ik, m’n vader en z’n vriendin- een minivan geboekt hadden die ons om zeven uur ’s ochtends zou oppikken. Op de boekingsbevestiging stond desondanks vermeld dat we om half zeven al klaar moesten staan, de bus zou er dan namelijk al kunnen zijn. Meestal komen ze later, zeker in Zuidoost-Azië is mijn ervaring… Desondanks stond er om tien minuten voor half zeven al iemand op ons te wachten. We kregen gelukkig nog even de tijd, maar hou er dus rekening mee.

Daarna haalden we enkele andere mensen op, wat zo’n half uur duurde. De rit naar Padangbai nam zoals verwacht 1 uur in beslag. Aangezien de boot pas om half tien vertrok, hadden we zeeën van tijd om te relaxen of wat dan ook. Daarvoor is de haven van Padangbai niet bepaald de best plek, aangezien je continu belaagd wordt door verkopers van zonnebrillen, snacks en andere shit. Maar goed, het hoort er allemaal bij 😉 .

 

Deel 2 reis: met een speedboot van Padangbai naar de Gili-eilanden (2,5 uur reistijd)

De achterste boot is waarmee ik de oversteek heb gemaakt

De tweede en laatste stap is de overtocht van Padangbai naar de Gili’s. Het meest logische is om dit per fast boat (speedboot) te doen, je moet dan rekening houden met in elk geval 2,5 uur reistijd.

De meeste speedboten hebben airconditioning (al is die in sommige boten kapot) en je kun er tevens voor kiezen om buiten rond het dek te gaan zitten. Wifi is er niet (behalve bij Ekajaya), dus indien je je telefoon wilt gebruiken is een simkaartje wel zo handig.

Zoals ik in het begin al zei deden wij er bijna 4 uur over. Tijdens de tocht kregen we tot twee keer toe motorpech, waardoor we stil op zee kwamen te liggen. De weg terug van Gili Air naar Padangbai duurde trouwens 2 uur en 45 minuten, alles verliep toen zonde gedoe.

Gili Trawangan is het eerste eiland waar je stopt (5 tot 10 minuten), daarna bij Gili Air (5 tot 10 minuten) en ten slotte in de Bangsal-haven op Lombok. Wanneer Gili Meno je bestemming is, zal je in de meeste gevallen overstappen op Gili Trawangan of Gili Air. Vanaf beide eilanden is het een korte oversteek van pak ‘m beet 10 minuten.

Oh ja, voor ik het vergeet: als je in Padangbai richting de aanlegsteiger wandelt kom je hoogstwaarschijnlijk een mannetje tegen die aan je vraagt of je een zogenaamde havenbelasting van 10.000 IDR wilt betalen. Op de Gili-eilanden betaal je nog eens 20.000 IDR en bij het weggaan alweer 20.000 IDR. Het voelt allemaal wat scammerig aan moet ik zeggen, al is er geen andere mogelijkheid dan simpelweg te dokken.

 

Hoelang duur de gehele reis?

Je moet niet teveel van de op websites vermelde of door locals vertelde reistijd geloven.

Een medewerker van de bootmaatschappij waarmee wij naar Gili Air gingen beweerde dat het 1,5 uur zou duren. 2,5 uur is het minimum, weet ik intussen.

Verder heb ik 3 uur voor de complete trip van Ubud naar Gili voorbij zien komen, iets wat absoluut onmogelijk is. Inclusief mensen ophalen in Ubud en wachten op de haven, is tenminste 5 uur realistisch.

Wij vertrokken om half zeven vanuit onze homestay in Ubud en kwamen pas om half twee aan op Gili Air. Dan heb je het al over 7 uur. Daar zat natuurlijk motorpech bij, maar toch. De terugreis duurde daarentegen ‘slechts’ 4,5 uur, omdat de bootreis korter duurde en de minivan vrijwel direct na aankomst in Padangbai vertrok.

 

Is de zee ruig?

Op het traject tussen Bali en de Gili-eilanden kan de zee behoorlijk onstuimig zijn. Dit is doorgaans zo in het geval van slechte weersomstandigheden. Ik heb het eens meegemaakt toen we de boot pakten van Sanur naar Nusa Lembongan. In 2023 zonk er zelfs nog een speedboot tussen Nusa Penida en Sanur…

Anyway, gedurende de keren die ik met de boot vaarde naar en van de Gili-eilanden was de zee niet zo heftig, en heb ik niemand zien kotsen.

Ben je niettemin wel eens zeeziek, dan is het meenemen van een pilletje of iets anders wat je helpt geen overbodige luxe. De zee kan namelijk genadeloze klappen geven, die in de vrij kleine boten goed voelbaar zijn.

 

Gaat er ook een veerboot?

De publieke boot die van Lombok naar de Gili’s vaart (en andersom)

Per (goedkopere) veerboot is een andere mogelijkheid om van Bali richting de Gili-eilanden te reizen.

Je gaat dan echter eerst naar Lombok (4 tot 5 uur reistijd), waarna je daar over dient te stappen op een boot naar de Gili’s (wachttijd + 20 minuten reistijd). Verre van ideaal.

Ga je van Bali naar Lombok, dan is de ferry of veerboot trouwens helemaal niet zo onlogisch om te pakken. Je slaat in dat geval namelijk de tussenstops op de verschillende Gili’s over.

 

Waar koop je je minivan- en bootticket, en wat kost het?

In alle gevallen koop je een combinatie-ticket waarmee je zowel de minivan- en bootreis maakt. De prijs is om en nabij de 300.000 IDR, afhankelijk van de maatschappij die je kiest.

Ikzelf haal mijn tickets de laatste tijd vrijwel altijd via 12Go Asia, en dat bevalt me erg goed. Omdat 1) zij de scherpste prijzen tonen, 2) ik niet hoef te onderhandelen over de prijs, 3) er reviews van voorgangers te lezen zijn en 4) ik online kan betalen.

Jij kunt hetzelfde doen. Zoek en boek hieronder direct jouw combi-ticket:

Powered by 12Go system

Let er bij het boeken goed op dat je de optie kiest waarbij je opgehaald wordt bij je accommodatie, te herkennen aan ‘Central Ubud Transfer’. Sommige touroperators hanteren namelijk een vaste opstapplaats, die zomaar 2 kilometer of verder van jouw guesthouse of resort kan liggen. En da’s niet bepaald ideaal, zeker niet in de vroege ochtend als je (waarschijnlijk) weinig trek hebt in geslenter door de straten met je bagage.

De andere optie die je hebt voor het ticket is om naar een tour agency te gaan of het via je accommodatie te regelen. Kies je daarvoor, check dan altijd eerst de prijs op 12Go Asia, zodat je weet wat redelijk is.

 

Slechte reviews van bootmaatschappijen

De Ostina Fast Boat van binnen: lekker rustig 🙂

Iet wat ik je tot slot nog wil meegeven is: laat je niet afschrikken door horrorverhalen die je op internet leest over de bootmaatschappijen die de route Padangbai-Gili varen. Tuurlijk, ze zullen best waar gebeurd zijn hoor, al baseer ik me liever op de ervaringen die ik zelf heb opgedaan. Bovendien schrijven mensen negatieve belevenissen eerder op dan positieve.

Zo vaarde ik onlangs met het dramatisch beoordeelde Ostina Fast Boat naar Gili Air. Ondanks de motorpech en die iets langere tocht was het prima. Hetzelfde gold voor het eveneens rampzalig bekendstaande Semaya One, de maatschappij waarmee ik terug naar Padangbai reisde.

Wel is het zo dat bootmaatschappij Ekajaya als beste bekendstaat. Hun boot is drie tot vier keer groter dan die van andere operators, waardoor je minder last van de soms misselijkmakende zee zult hebben. Verder bieden ze wifi aan. De kosten liggen echter ook een stukje hoger.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw