Een te gekke route van 4 weken voor Bali, de Gili’s en Lombok

Nu ik al een poosje op Bali woon lijkt het me tof om een leuke route met je de delen. Een route die je zowel langs bekende als minder bekende plekken op het eiland brengt, en je behalve Bali ook naar de idyllische Gili-eilanden en de Rinjani-vulkaan van Lombok voert.

Het is een reis waarbij ik aan de actuele wensen en behoeften van backpackers en andere avonturiers heb gedacht. Plekken die voorheen de moeite waard waren maar in 2024 minder, zijn daarom uit de oorspronkelijke reisschema geschrapt. Ik schreef dit artikel namelijk in 2015 en tijden veranderen nou eenmaal 🙂 . Man, da’s al bijna 10 jaar geleden, de tijd vliegt!

Al met al kan ik wel zeggen dat het een ontzettend veelzijdige en originele route is, van in totaal 4 weken. Eigenlijk komt alles wel voorbij. Tempels, stranden, rijstvelden, hidden gems, de gemoedelijke kant van Bali, surfspots…

Bovendien weet ik hoe belangrijk het is om niet continu onderweg te hoeven zijn, ik heb zodoende voldoende rustmomenten voor je ingelast.

Overigens kun je de voorgestelde reisroute natuurlijk ook over meer dagen uitspreiden of juist inkorten. Het is maar niet hoe lang je de tijd hebt en hoe hoog (of laag) je in je energie zit.

Ben je er klaar voor? Lees dan meteen verder en ga het vooral in het zelf ervaren.

De route voor 4 weken langs Bali, Lombok en de Gili’s

In vogelvlucht ziet de reis er als volgt uit:

 • Bali Airport (aankomst)
 • Uluwatu (3 nachten)
 • Ubud (4 nachten)
 • Pemuteran (2 nachten)
 • Lovina (3 nachten)
 • Kintamani of Munduk (2 nachten)
 • Sidemen (2 nachten)
 • De Gili-eilanden via Padangbai (4 nachten)
 • Senaru en de Rinjani-vulkaan (3 nachten)
 • Nusa Lembongan (2 nachten)
 • Bali Airport (vertrek)

Hieronder vertel ik je alles over deze toffe route, met een hoop mooie plekken en enkele verrassingen.

 

1. Uluwatu (3 nachten)

Balangan Beach, een pareltje in Uluwatu

Je start je rondreis door Indonesië bij het bruisende surfdorp Uluwatu, op ongeveer 3 kwartier rijden ten zuiden van het vliegveld. Hier moet je zijn voor de in mijn optiek mooiste stranden van Bali, uitdagende en beginnende surfspots, de fameuze kecak-dansvoorstelling en boeiende plekken om met de scooter heen te rijden.

Balangan Beach, Padang Padang Beach en het meer verlaten Nyang Nyang Beach zullen je stuk voor stuk bevallen. Als je een scooter huurt, rijd dan ook zeker richting Tegal Wangi Beach bij Jimbaran. Tijdens de zonsondergang is de Karang Boma Cliff en niet te missen hotspot. Of dompel jezelf onder in de Balinese cultuur en woon een traditionele dansvoorstelling bij in de Uluwatu-tempel.

Nadat Canggu de laatste jaren compleet verwoest is door toeristen, trekken meer en meer solobackpackers en vakantiegangers naar Uluwatu. Ben je op zoek naar hippe strandbars, discotheken en stranden om op zitzakken te chillen, dan is Canggu overigens wél helemaal wat je zoekt. Het is dus aan jou om de keuze te maken tussen ofwel Canggu ofwel Uluwatu. Zelf zou ik 100% voor Uluwatu kiezen, maar da’s natuurlijk persoonlijk.

Een gezellig dorp waar ze alles hebben wat je hartje begeert, zoals in bijvoorbeeld Ubud, ontbreekt echter in Uluwatu. En voor jungle, rijstvelden watervallen enzo ben je hier ook op het verkeerde adres. Al kom je die in het later te noemen Ubud en verdere noorden genoeg tegen.

 

Het vervolg van de route

Nu je een aantal dagen aan het strand hebt vertoefd vervolg je je reis naar Ubud. De afstand is zo’n 50 kilometer en 2 tot 2,5 uur rijden met de taxi. Je kunt natuurlijk ook zelf met de scooter gaan, sowieso adviseer ik je om er in Ubud een te huren.

 

2. Ubud (4 nachten)

Wandelen door de Kajeng-rijstvelden in Ubud

Ubud wordt als het kloppende hart van Bali gezien. Hier kom je om cultuur te snuiven en de natuur in te trekken. Als je graag door de rijstvelden banjert en tempels wilt bewonderen, adviseer ik je om zeker een dag of vier naar deze toeristenmagneet af te reizen. Toegegeven, stranden heeft Ubud niet, al heeft ze verder eigenlijk alles wel te bieden. Wees desalniettemin voorbereid op vreselijk veel verkeer, het centrum is eigenlijk continu een grote file.

Nee, authentiek is Ubud al lang niet meer. Uit die droom help ik je alvast. Stel je je daar van tevoren op in en erger je je niet aan de verkeerschaos (en da’s niet atijd even gemakkelijk!), dan hou je genoeg positieve energie over om al het moois in de omgeving te ontdekken.

Denk aan eeuwenoude tempels, héél veel tempels. Gunung Kawi, Goa Gajah en Pura Tirta Empul zijn interessant om op je lijstje te zetten. De laatste staat bekend als de tempel van ‘het heilige water’. Je kunt je hier wassen en jezelf zowel fysiek als mentaal reinigen. In het centrum is Pura Taman Kemuda Saraswati mooi vind ik zelf. Bij sommige tempels zal er tijdens je verblijf een ceremonie worden gehouden, zoiets is leuk om een keertje mee te maken.

Typisch Balinese sferen

Verder kent Ubud vele schilderachtige rijstvelden die vanuit het centrum wandelend te bereiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Kajeng-rijstvelden, de Sari Organic Walk en de bekendere Campuhan Ridge. Het Tegallalang Rice Terrace de meest bekende even buiten Ubud. Behalve de tientallen groentinten kun je hier op een van de fameuze hoge schommels van Ubud plaatsnemen. Tegallalang is een bezienswaardigheid die helaas wel retedruk is. Ikzelf heb zodoende meer met de Kajeng Rice Fields en de Sari Organic Walk en de bijkomende serene sfeer die op die plekken hangt.

Daarnaast tref je rondom Ubud de nog echt traditionele kunstenaarsdorpjes. Je ziet er onder meer steenhouwers, houtbewerkers, schilders en zilver- en goudsmeden bezig met hun ambacht. Drie van zulke intact gebleven gehuchten zijn Batuan, Bona en Belega. 

Verder vind je tal van markten om overheen te struinen, al blijken er veel vooral gericht op toeristen. Typische trekpleisters zijn de Ubud Market. Ook de Ubud Art Market is het bezoeken waard.

Ten slotte is gewoonweg lekker een middag relaxen bij een infinity pool middenin de jungle iets dat de meeste reizigers wel zien zitten. De laatste jaren zijn er flink wat Instagrammable plaatsen bijgekomen, al is het The Kayon Resort Ubud absoluut een van de mooiere.

 

Het vervolg van de route

Na Ubud is het tijd voor een aantal dagen Pemuteran, hier zal je het authentieke gezicht van Bali te zien krijgen. Het is met maximaal 4 uur rijden trouwens wel een hele zit, maar die is het hoe dan ook waard. Vulkanische stranden, heuvelachtige jungle-landschappen, uitmuntende snorkelspots en watervallen wachten op je. En last van verkeersdrukte zoals in Ubud heb je er niet. Een hele verademing kan ik je zeggen!

 

3. Pemuteran (2 nachten)

Het authentieke Bali in Pemuteran

Yep, Pemuteran is een van de verrassingen die je tijdens deze rondreis zult bezoeken. Nog maar weinig toeristen hebben er van gehoord, al zal dit de komende jaren wel veranderen vermoed ik.

Je verlaat de hectiek van Ubud voor het veel rustigere noorden. Wanneer je de tijd hebt, vergeet dan niet om onderweg een stop te maken bij de Taman Ayun Temple in Mengwi, Tabanan. Althans, als je graag nog een fraaie hindoe-tempel zonder hordes toeristen bezoekt.

Mocht je tijd over hebben sla het West Bali National Park en het bijbehorende Menjangan Island dan niet over. Je vindt er Bali’s beste snorkel- en duikspots. Beter dan in bijvoorbeeld Amed rond de oostkust.

Tip: indien je de reis van Ubud naar Pemuteran wat veel van het goede vindt en graag een tussenstop maakt op een ronduit unieke locatie, pak dan een taxi naar Kanciana Village. Overnachten moet je doen in de prachtige accommodatie Clove Tree Hill, verscholen tussen de rijstterrassen en het tropisch regenwoud. Voor mij is dit zonder overdrijven de mooiste slaapplek die ik op Bali gehad heb. Rondwandelen in de omgeving is alsof je terug in de tijd stapt.

Het vervolg van de route

Je gaat vanuit Pemuteran door naar de volgende bestemming: Lovina. Dit kan met een taxi, minibus of natuurlijk met de scooter. Reken op 1 uur reistijd.

 

4. Lovina (3 nachten)

Het donkere Lovina Beach

Lovina is zoals gezegd de volgende stop. Net als in Pemuteran vind je hier de bekende vulkanische, zwarte kuststroken van Bali en is de sfeer er ronduit relaxed.

Rond Lovina Beach is het spotten van dolfijnen een veel gedane activiteit. Je springt in een vissersboot om naar deze vrolijkaards op zoek te gaan. Helaas is dit vandaag de dag wel een behoorlijk toeristische activiteit geworden en blijkt het in de praktijk eerder een klopjacht op de dieren te zijn. Doe daarom even goed navraag bij de tourorganisatie waarmee je op pad gaat.

Als je zin hebt in wat meer avontuur, kun je erop uittrekken naar Singaraja en een kijkje nemen bij de Gitgit Waterfall. Gaaf is om dit met de scooter te doen. Twee minder toeristische aanraders in de regio zijn de Sambangan- en de Aling Aling-waterval.

Doe het verder lekker rustig aan, en blijf een nacht of drie in Lovina plakken. Nadat je tot rust bent gekomen is het tijd om de reis voort te zetten.

 

Het vervolg van de route

De reis gaat verder langs de kust naar de binnenlanden, in de richting van het bergachtige Kintamani. Het is een vrij lange rit van 57 kilometer en om en nabij de 2 uur. Als alternatief heb ik het mooie Munduk voor je toegevoegd, dat op ongeveer 3 kwartier ten zuiden van Lovina ligt.

 

5. Kintamani of Munduk (2 nachten)

Mount Batur is een must om te beklimmen als je van avontuur houdt

Kintamani is de thuisbasis van de actieve vulkaan Gunung Batur, gelegen bij de grootste krater op Bali: het Baturmeer. Ze staat ook wel bekend als de Kintamanivulkaan en is ruim 1.700 meter hoog. Sinds het jaar 1800 is ze 24 keer uitgebarsten, de laatste uitbarsting is alweer eventjes geleden en was in 2000. Bij iedere eruptie werd het omringende landschap steeds een stukje aangetast. Zo is een uniek gebied ontstaan. Langs de krater van deze vuurspuwer loopt een weg van liefst 11 kilometer lang.

Je vindt hier bovendien twee andere dorpjes die vlakbij elkaar liggen: Batur en Penelokan. Als je in deze plaatsjes bent, geniet je van een weids uitzicht over het meer en zie je tevens de Gunung Batur liggen. Tot slot staat er nog een tempel op een van de pieken: de Pucak Penulisan.

Kintamani bezoek je vooral wanneer je Mount Batur wilt beklimmen. Heb je daar echter niet zoveel trek in, dan kan je denken aan Munduk als alternatieve bestemming. Munduk is net als Kintamani bergachtig en weelderig groen. Het landschap kenmerkt zich door talrijke rijstvelden, het uitgestrekte Danau Buyan en watervallen die tot mijn favorieten op Bali behoren: de uit drie delen bestaande Banyu Wana Amertha Waterfall. Nabij Munduk staat trouwens ook een van Bali’s meest iconische tempels: Pura Ulun Danu Bratan. Ga je daarheen, bereid je dan alvast voor op tig toeristen.

 

Het vervolg van de route

Vanuit Kintamani of Munduk reis je verder richting het steeds bekender wordende bergdorpje Sidemen, zo’n 45 kilometer en anderhalf uur rijden vanuit Kintamani, en tegen de 3 uur als je in Munduk vertrekt.

 

5. Sidemen (2 nachten)

Het is bekend dat Bali behoorlijk toeristisch is, in Sidemen is het desondanks helemaal anders. Het plaatsje is grotendeels nog authentiek en niet ontdekt door de massa. Je vindt er onder meer verschillende rijstterrassen, gave wandelingen en koffie- cacaoplantages. Zonder te overdrijven heb je hier zo af en toe het idee dat je letterlijk in een kunstwerk loopt!

Een must is om een tour door de rijstvelden doen. Zoiets regel je eenvoudig via je accommodatie, op eigen houtje kan trouwens ook prima. Je krijgt alles te zien wat dit kunstenaarsplaatsje te bieden heeft. Daarnaast is het om een fiets of scooter te huren en de omgeving zelf te verkennen. Ga sowieso een hapje eten bij Warung Makan Dwijayanthi. Daar heb je een prachtig uitzicht over de Sidemen Valley, de pittoreske vallei waar de de serene Natya River zich een weg door heeft gevlochten.

Dus, ben je op zoek ben naar mooie, rustgevende natuur en heb je geen trek in toerisme? Trek dan naar Sidemen om een van de vele wandelparcours af te leggen en het pure landschap van Bali te ontdekken. Sidemen vormt tevens een goede uitvalsbasis om een tour naar de Agung-vulkaan te doen, de vulkaan die in 2019 nog uitbarstte. Tevens is een uitstapje naar de Pura Besakih hier een populaire activiteit, een van de hoofdtempels op Bali.

Qua overnachten heb je in Sidemen verschillende mogelijkheden, van low-budget tot pure luxe. Het Darmada Eco Resort gelegen aan de oevers van de rivier is een schitterende plek.

 

Het vervolg van de route

Na twee dagen Sidemen vervolg je de trip naar Padangbai, zo’n 26 kilometer 45 minuten rijden. Daar stap je op de boot naar de Gili-eilanden. Het is tijd voor zon, zee en strand!

 

6. De Gili-eilanden via Padangbai (4 nachten)

Het uitzicht vanuit m’n bungalow op Gili Meno

Het zijn de gedroomde bounty-eilandjes met wuivende palmen en witte stranden die je hier zult treffen. Chill is dat er geen auto’s of andere motorvoertuigen rond je heen razen. Alledrie de Gili’s hebben bovendien goede snorkel- en duikspots. Verwacht overigens geen heuvels of bergen, want het is er nogal vlak. Qua hiken en natuur is het daarom niet de bestemming waar je van droomt, al heb ik na de Gili’s nog een regelrecht hike-mekka voor je in petto.

Voor wat betreft de Gili-eilanden kan je kiezen voor een enkel eiland of om ze met elkaar te combineren. Het is maar net waar je zin in hebt, misschien wil je simpelweg gewoon relaxen en hoogstens het water inlopen om te snorkelen. Ook helemaal prima natuurlijk!

Gili Trawangan is het meest bekende populaire eiland onder reizigers. Ze staat tevens bekend als de beste party-spot van de drie. Een trekpleister van dit eiland is onder meer de lang uitgestrekte boulevard met verschillende budgetopties om te eten, te drinken en te overnachten.

In luttele uren ben je volledig rond het eiland gewandeld. Rondslenteren, stappen, strandhangen, snorkelen en duiken zijn de dingen die mensen hier het meest doen. Zoals eigenlijk op alle Gili’s, al zit stappen er op Gili Meno niet echt in.

Ten tweede is er Gili Air, dit eiland ligt het dichtstbij Lombok. Het is qua levendigheid allemaal net ietsje minder dan op Gili Trawangan, al is het zeker geen rustoord. Je loopt er in anderhalf tot twee uur overheen. Mocht je interesse hebben in het doen van yoga, meditatie of pilates, kijk dan eens bij het H20 Yoga and Meditation Centre. Ga verder gewoon lekker genieten op het strand en maak je vooral niet teveel zorgen. Je bent immers op het eiland om te vrij te zijn van welke vorm van stress dan ook en om bij te komen 🙂 .

Dan het laatste eiland van de drie: Gili Meno. Ze ligt precies tussen Trawangan en Gili Air in en is de plek met de minste inwoners. Laat je niet afschrikken door berichten dat Meno enkel bezocht zou worden door mensen die een huwelijksreis maken, verliefde koppeltjes, gezinnen en dergelijke. Ik ben er geweest en heb het er net zo goed naar m’n zin gehad. Verwacht echter geen vertier, daarvoor zit je op Air en Trawangan beter.

Je loopt in een uurtje over het hele eiland heen, dan weet je ook meteen hoe piepklein ze is. Wat ik je behalve strand, snorkelen en duiken aanraad op Gili Meno? Lekker in je hangmat liggen met een goed boek, en geloof het of niet: schaken samen met de locals.

Waar vind je nou het grootste aantal toeristen en waar is het rustiger? Gili Trawangan is verreweg het meest toeristisch en Gili Meno het minst. De koraalriffen zijn het beste en meest kleurrijk bij de eilandjes Meno en Trawangan en daarentegen ietsje minder bij Gili Air. 

Persoonlijk vind ik de stranden en wateren rondom Gili Meno het mooist. Op Gili Air vind je daarentegen meer backpackers, wat het leren kennen van potentiële reisgenoten natuurlijk een stuk makkelijker maakt. Op Trawangan zie je zowel backpackers (veel Australiërs) en is het nachtleven buitengewoon goed. Ieder van de drie eilanden heeft daarmee z’n eigen charme.

Nu rest alleen de vraag nog: welke Gili’s ga jij bezoeken?

 

Het vervolg van de route

Je bent helemaal uitgerust en het laatste (inspannende) avontuur van je trip is aangebroken: je gaat de Rinajni-vulkaan (proberen te) trotseren. Dé trots van Lombok. Je pakt de boot naar de haven van Bangsal op Lombok, vanwaar je met een busje of taxi doorgaat richting Senaru, gelegen aan de voet van Gunung Rinjani. Deze rit duurt 1,5 uur.

 

7. Senaru en de Rinjani-vulkaan (3 nachten)

Segara Anak, het kratermeer van de Rinjani-vulkaan

Mount Rinjani is perfect als je fysieke en mentale uitdaging zoekt, het is de heilige berg van Lombok van bijna 5 kilometer hoog. Zelf deed ik de trekking van 3 dagen en 2 nachten, al heb je ook de keuze uit kortere varianten. Dit hangt af van hoeveel tijd je hebt en wat voor een trekking bij je past. Mij is het in elk geval niet in de koude kleren gaan zitten, al is het zonder meer een van m’n indrukwekkendste reiservaringen.

Mocht je de hike nou wat veel van het goede vinden, kun je tevens gewoon in alle rust door de bergdorpjes Senaru en Sembalun wandelen en genieten van de rust en het lokale leven op Lombok. Sowieso is het een hele ervaring om te zien hoe dichtbij de natuur de locals hun leven leiden in deze streek. Locals die je bovendien enthousiast ontvangen en graag een praatje met je maken. Een aanrader is om naar Blue Mountain Cottage te gaan en kennis te maken met Ishak en Herry. Zij leiden je graag rond door de mooie regio. Vraag Ishak ook meteen even of hij je z’n cacao-plantage wil laten zien, zo’n verse cacaoboon smaakt echt super!

Een waterval die je overigens niet wilt missen is de Tiu Kelep Waterfall. Op een uur rijden van Senaru ligt verder Pergasingan Hill, vanaf de heuvel kijk je uit op de vallei die in honderden kleurrijke vierkantjes is opgedeeld. Heel erg bijzonder en bovenal fotogeniek.

 

Het vervolg van de route

Je sluit je reis af op het relaxte bounty-eiland Nusa Lembongan. Vanuit Senaru bewandel je de omgekeerde weg naar de Bangsal-haven (1,5 uur reistijd) en pakt daar een speedboot naar Nusa Lembongan, de oversteek duurt 3 uur.

 

Nusa Lembongan (2 nachten)

Een schilderachtige zonsondergang op Nusa Lembongan

Na al het avontuur op Lombok zal Nusa Lembongan aanvoelen als de ultieme beloning. Op dit laidback-eiland kan je lekker relaxen op de stranden, Dream Beach en Jungutbatu Beach zijn wat dat betreft fijne plekken.

Geniet verder van van lokaal eten in de Soka Warung, drink een ijskoffie bij Mushroom Espresso of trek erop uit met een scooter naar het aangrenzende Nusa Ceningan.

Tot slot is snorkelen met manta-roggen iets heel speciaals om mee te maken. Boek daarvoor een tour, en je zult oog in oog komen met deze fascinerende vissen, die totaal niet bang zijn om dichtbij je te komen. Veel van deze tours stoppen ook op de betere snorkelspots van het naastgelegen Nusa Penida.

Waarom heb ik voor Nusa Lembongan gekozen en niet voor Nusa Penida? Nusa Penida is veel groter en vooral een eiland om op avontuur te gaan. Op Lombok met Rinjani en Perasingan Hill al genoeg avontuur gehad denk ik, vandaar de relaxte afsluiter op het gemoedelijke Nusa Lembongan.

Benieuwd waar ik de bovenstaande zonsondergangsfoto schoot? Je leest het in het artikel over Nusa Lembongan.

 

Het vervolg van de route

Ervan uitgaande dat je ’s middags of ’s avonds je vlucht hebt, kun je in de ochtend rustig aan opstarten en de boot naar Sanur nemen (30 minuten reistijd) vanwaar je het laatste deel naar de luchthaven van Bali zult afleggen. De autorit duurt normaal gesproken niet langer dan 45 minuten.

 

Handige links voor deze reis

 • Vervoer regel je via 12Go Asia. Indien de trajecten niet beschikbaar zijn, kun je ter plaatse altijd wel een transfer naar je volgende bestemming boeken.
 • Voor accommodaties adviseer ik je om Booking.com te gebruiken.
 • Tours en activiteiten boek je ter plekke of op Get Your Guide.
 • Scooter huren op Bali? Huur er een via Bikago én lees mijn uitgebreide scooter-gids om voorbereid te zijn.
 • Download de apps Grab en Gojek als je geen scooter rijdt. Via deze platforms boek je in een handomdraai een scooter- of auto-taxi. Vooral de scootertaxi’s zijn lekker goedkoop.
 • Benieuwd hoe duur Bali is? Je leest het hier.

 

Meer routes voor Bali en de rest van Indonesië

Ben je op zoek naar een route voor Bali en Lombok van 3 weken? Of misschien een die je in 8 dagen het beste van Bali laat zien? Of wil je juist meer van Indonesië zien, bijvoorbeeld Flores, Sumatra of Sulawesi?

In Backpackgids Bali en Backpackgids Indonesië heb ik een heleboel veelzijdige routes voor je uitgestippeld, inclusief overzichtelijke routekaartjes tips om ze uit te breiden en in te korten. Verder krijg je er in beide gevallen een bonusgids boordevol insider-tips en inspiratie bij.

 

Andere leuke artikelen over Indonesië

Alle andere avonturen die ik beleef en heb beleefd in Indonesië plus een boel tips kun je terugvinden op de Indonesië-pagina. Of specifieker voor Bali op de Bali-pagina. Geniet van al het mooist dat langskomt.

 

En, lijkt deze route voor je rondreis voor Bali en Lombok je wel wat? Of heb je vragen? Tips? Laat het weten in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
62 Antwoorden
 1. LInda de Groot

  Hi!

  Wat een ontzettend leuke reis stel je hier voor.
  Wij houden van reizen en willen deze zomervakantie niet ‘saai’ op 1 plek blijven.
  De reis die je voorstelt: is dat een beetje te doen om vanaf NL te regelen? En welke kosten ben je denk je ongeveer kwijt om deze reis in +/- 15 dagen te doen?

  Hartelijke groet,
  Linda de Groot

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Linda,

   Dank voor je reactie!

   Wat bedoel je precies met “vanaf NL te regelen”? Wil je alles m.b.t. transport, accommodatie etc. al vastleggen of bedoel je wat anders?

   Kosten is lastig te zeggen, het hangt er vanaf welke activiteiten je wilt gaan doen… Als je low-budget reist en bijvoorbeeld zelf de scooter pakt op Bali, kun je met €15-20 per dag rondkomen. Wil je regelmatig een tour doen, het nachtleven induiken en wat luxer verblijven, dan zit je sneller op €30-€35 per dag. Ik ga er even vanuit dat jullie met z’n tweetjes zijn, waardoor je de kosten voor accommodatie kunt splitten.

   Als je nog vragen hebt, laat het zeker weten!

   Groet,

   Robbert

 2. Hildw

  Hoi Robbert,
  Super site!! Je adviseerd soms een scooter te huren. Die hoef je dan niet in diezelfde plaats terug te brengen? (Omdat je van plaats naar plaats trekt)
  Bedankt alvast.
  Vr. groet,
  Hilde

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Hilde,

   Dank voor je berichtje.

   Dat is zeker mogelijk. Via Bali Bike Rental kun je een scooter huren en deze op iedere willekeurige plek op Bali laten ophalen. Super handig 🙂 .

   Groet, Robbert

 3. Robinn

  Hoi Robbert,
  Mijn vriend en ik willen heel graag Bali verkennen met de scooter!
  Echter vragen we ons af wat we moeten doen met onze backpacks?
  Weet jij daar een oplossing voor? Het lijkt me niet echt handig om met twee backpacks samen op een scooter te zitten.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Robinn

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Robinn,

   Dat zou ik inderdaad niet doen… Is het geen beter idee om allebei een scooter te huren? Als je terugrijdt naar hetzelfde hostel, kunnen jullie je backpacks natuurlijk gewoon daar laten. Een ‘day bag’ is dan voldoende.

   Groet, Robbert

 4. Esther

  Dit klinkt als een erg leuke reis!
  Wij zijn van plan om ongeveer 3 weken te gaan in augustus. Aan het einde van je reis vertel je niet hoe je weer terug gaat naar Bali? Is dit goed te doen qua reistijd? Dit i.v.m. met de terugvlucht. En zou je de accommodaties al vooraf vastleggen?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Esther,

   Dat is het ook :).

   Je kunt vanaf Gili Trawangan terug naar Padangbai op Bali gaan (ruim 1,5 uur met Gili Cat). Vanuit daar kun je eenvoudig met de bus (Perama Shuttle Bus) of taxi (1,5 uur) naar Denpasar Airport komen.

   Accommodaties zou ik zeker niet vastleggen, misschien alleen voor de eerste nacht als je dit fijn vindt.

   Als je meer wilt weten, dan hoor ik je wel.

 5. Sanne

  Hoi Robbert,

  Ik zit met plezier al je verhalen te lezen! Ik ben zelf een paar jaar geleden in Thailand geweest en ga dit jaar samen met mijn vriend voor 3 weken naar Indonesië. Nu
  willen we graag een auto huren, lekker onafhankelijk en doen wat je wil en wanneer je het wil. Nu lees ik wel heel veel wisselende verhalen online. Heel veel bangmakerij..
  Heb jij ervaring met het huren van een auto?

  Groeten Sanne

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Sanne,

   Leuk om te horen!

   Zelf heb ik geen ervaring met het huren van een auto in Indonesië… Maar goed, veel dingen zijn inderdaad bangmakerij. Zolang je zorgt dat je goed verzekerd bent, bij een betrouwbare organisatie huurt, je papieren op orde hebt en dergelijke, lijkt mij alles oké.

   Eerder schreef ik al een artikel over het huren van een scooter op Bali: https://www.backpackblog.nl/scooter-huren-bali. Met veel tips uit dit artikel kun je denk ik wel wat.

   Groet, Robbert

 6. Patrick

  Beste Robbert,

  Ik ben van plan om je route in grote lijn te volgen. Wat is jouw advies omtrent malariapillen? Het vaccinatiecentrum adviseert het wel als je langer dan 2 nachten op Lombok en/of de gili eilanden verblijft. Ik lees echter verschillende adviezen in verband met de mogelijke bijwerkingen.

  Gr. Patrick

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Patrick,

   Tof!

   Ik ben natuurlijk geen arts, maar ik zou het niet doen. De kans dat je op de Gili-eilanden of op Lombok wordt geprikt door een Malariamug, is zéér klein. Wat mij betreft zijn de bijwerkingen van de pillen dit niet waard.

   Nu slik ik ze zelf sowieso niet en kies ik ervoor om me goed in te smeren/sprayen, maar dit is een persoonlijke keuze vanwege de slechte dingen die ik erover heb gehoord.

 7. Sjef

  Hoi robert.
  Ik ven can plan om volgende zomer naar Indonesië te gaan. Mijn plan (tot nu toe) is om te beginnen op Java, Jakarta envanuit daar wil ik gaan backpacken naar Bali. Hiervoor wil ik 3-4 weken over doen. Natuurlijk wil ik alles low budget houden. Ik probeer me te verdiepen over de kosten van de slaapplaatsen. Via internet vind ik alleenmaar hostels/guesthouses die minimaal 10 euro per nacht kosten. Maar ik heb meerdere verhalen gehoord dat je zelfs kunt overnachten voor €1,- zou jij me misschien iets meer hierover kunnen vertellen? Zou deze route aanbevelen of zou je juist het eilandhoppen aanbevelen?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Sjef,

   €1 heb ik in Indonesië niet gezien, maar goedkoper dan €10 moet zeker lukken. Helemaal als je een kamer met iemand deelt. Kijk anders even naar mijn artikel over Indonesië waarin ik de typische kosten bespreek. Weet wel dat het op Bali doorgaans wat duurder zal dan bijvoorbeeld op Sumatra, al levert goed zoeken je altijd wat op.

   Qua route, het is maar net wat je wilt… Java is vooral cultuur (maar ook gezelligheid in bijvoorbeeld Yogyakarta) en bij eilandhoppen ga je weer meer voor de stranden. Al heeft in deze route bijvoorbeeld Sidemen je ook een hoop te bieden als je voor het ‘lokale gevoel’ wilt gaan.

   Als je nog een vraag hebt, schiet maar raak!

   Groet, Robbert

 8. Dag Robbert,

  Wat tof dat jij je ervaringen met ons deelt en een toffe route hebt beschreven.
  Mijn vriend en ik willen van de zomer 4 weken door Indonesie gaan reizen en hebben Lombok, Bali en de Gili’s op ons wensenlijstje staan. Deze route zorgt dus zeker voor inspiratie.
  Nu willen wij ook heel graag een jungletrekking doen. Deze kan je het beste in Sumatra of Borneo doen. Kan jij ons advies geven welke plek wij het beste kunnen kiezen (Sumatra of Borneo). Zou je ons ook kunnen vertellen hoe wij dit kunnen combineren met Lombok, Bali en de Gili’s?
  Tevens willen wij ook graag de vulkaantrekking doen (Ijen en Bromo). Valt dit ook (nog) te combineren met bovenstaande?

  Ik hoor heel graag van je!

  Groetjes, Marieke

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Marieke,

   De vulkanen Bromo en Ijen kunnen zeker, maar dan zou ik wel langer gaan of bijvoorbeeld niet alle Gili’s pakken.

   De beste plek voor een jungletrek, tja… Dat ligt eraan. Ik vind beide plekken wat dat betreft super. Borneo, heb je het dan over Kalimantan of Sabah? Je kunt in ieder geval eenvoudig naar Balikpapan (Kalimantan, 2 uur 50 minuten) vliegen. Sumatra kan ik je Katembe en Bukit Lawang aanbevelen… Vliegen doe je in beide gevallen op Medan.

   Hopelijk kun je hier wat mee.

   Groet,

   Robbert

 9. Alec Wartel

  hey,
  ik en 3 andere vrienden ( alle 3 19 jaar oud) willen zeer graag gaan backpacken in Indonesië, maar we willen zo weinig mogelijk toeristen zien en zoveel mogelijk de authentieke natuur en cultuur opsnuiven. Mijn vraag was of dit mogelijk is dit te doen of is het een te optimistisch beeld van ons dat we hier willen rondtrekken zonder te veel toeristen tegen te komen?

  groet,

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey,

   Dat is zeker te doen, maar het ligt er natuurlijk wel aan waar je heen gaat. Bijvoorbeeld Kuta of Gili Trawangan zijn erg toeristische plekken. Sidemen dan weer helemaal niet…

   Staan jullie ook open voor een eiland als Sulawesi, Flores of Sumatra? Hier zullen jullie denk ik beter op je plaats zijn dan op Bali… Maar, Bali heeft ook nog zat onontgonnen plekjes, huur een scooter en trek eropuit 🙂 .

   Groet, Robbert

   1. Alec wartel

    Hey,
    Bedankt voor je antwoord!
    We zullen je tips zeker stuk voor stuk eens bekijken en beslissen welke eilanden we willen doen! Sumatra stond al zeker op de lijst van zeker te verkennen, dus ben blij dat je dit ons aanraadt 🙂
    Groet, Alec

 10. Alec Wartel

  Hey,
  Als we nu zouden beslissen om bali, sumatra en flores te doen, hoeveel geld zijn we dan ongeveer kwijt aan binnenlandse vluchten. Ik heb gehoord dat dit vrij tot zeer duur kan worden…

  Groet, Alec

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Alec,

   Dat verschilt heel erg. Als je een paar weken van te voor boekt, kun je vaak goede deals vinden. Ook hangt het af van de maand. Zelf zit ik nu in Indonesië en merk dat de vluchten in december een stuk hoger geprijsd zijn dan normaal.

   Check even Skyscanner.nl en Momondo.nl voor vliegtickets.

   Groet,

   Robbert

 11. Tom

  Beste Robbert,

  Wat een mooi blog heb je! Supergaaf om alles te lezen en erg handig voor de minder ervaren reiziger! Ik heb een vraagje, misschien kan jij me helpen. Ik vertrek binnenkort naar Jakarta en vroeg me af of je me zou kunnen vertellen welke plekken op Java echt niet te missen zijn? Ik hou erg van natuur en zou het gaaf vinden om dieren te kunnen zien. Ik maak een reis van 20 dagen en wil Bali en de Gili’s ook meepakken, dus heb een dag of 10 uitgetrokken voor Java. Heb jij tips voor een mooie route (per trein denk ik)?

  Thanks, Tom

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Tom,

   Thanks 🙂 .

   Als je op Java bent, wil ik je sowieso aanraden om naar Karimunjawa te gaan, het hang er dan alleen wel vanaf in welke periode je reist. Januari en Februari zijn er doorgaans namelijk erg regenachtig. Dit heb ik echt als een heerlijke plek ervaren waar alles er nog authentiek aan toegaat.

   Voor dieren is Sumatra overigens een betere optie denk ik… Daar kun je in Bukit Lawang en (misschien nog beter) Ketambe orang-oetans en andere dieren in het wild spotten.

   Verder zijn met name de omgevingen van Yogyakarta en Bandung de moeite waard om te bezoeken. Je kunt denken aan tempels (Borobodur en Prambanan) maar ook bijvoorbeeld genieten van het prachtige uitzicht op het Telaga Warna Lake. Uiteraard zijn er nog de geijkte to-do’s als het beklimmen van de Bromo en Ijen.

 12. Laureins

  Hello. Wij zouden volgende route doen als huwelijksreis in juli :
  Vliegen op Jakarta. Doorvliegen naar medan, en driedaagse Sumatra trekking doen. Vliegen naar yogjakarta en tempels bezoeken (2 volle dagen voorzien ) vliegen naar Denpasar en naar ubud 4 volle dagen) ginds watertempels, grotto spa dagje, quad rijden dagje, rafting indien genoeg water, rijstvelden met scooter, 1 nachtje in sideman. Daarna naar lovina en dolfijnen checken en naar nationaal park eiland in de buurt (ben even naam vergeten) na twee volle dagen lovina, naar nusa lembongan drie volle dagen, dagje duikinitatie ik, dagje snorkelen met manta Ray’s samen met vriendin en mangrove verkennen met kano. Afsluiten zouden we doen met sanur, stranddagje, excursie ijen Carter bij zonsopgang, en een dagje watersporten met jet set watersports.
  Nu vraag ik me af als ik er nog driedaagse vulkaantrekking op lombok zou bijnemen en afzakken nara sanur via gili meno 1 nachtje?
  Tips of feedback over dit en mijn reisschema?

  Vele groeten
  Arne

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Arne,

   Dat is een behoorlijk druk reisschema, wel een leuke overigens. Het ligt er maar net aan hoe actief jullie deze reis willen maken… Als je bijvoorbeeld een 3-daagse trekking in Bukit Lawang gaat doen, zou ik altijd aanraden om daarna nog een nachtje bij te komen in een comfortabel bed.

   Bedoel je dan de Mount Rinjani op Lombok? Zijn jullie in voor een zware trekking? Dan is het zeker een aanrader… Echter, misschien wordt dit allemaal wat te hectisch, zeker omdat je in korte tijd al op Sumatra, Java en Bali bent geweest…

   Hoeveel dagen heb je eigenlijk? Heel de maand juli?

   Groet,

   Robbert

   1. Arne

    Dag robert. We kunnen tot 6 weken gaan.Eigenlijk wou ik er komodo nationaal park ook nog bij nemen… mag gerust druk programma zijn, zolang het haalbaar is. Mss enkele dingen schrappen dan? Is mount rinjani echt zo lastig? Is het de moeite waard ? Zou jij iets aanpassen aan deze reis : Jakarta, Sumatra, yogjakarta, ubud, lovina en menjangan island, Flores en komodo nationaal park, lombok, gili, nusa lembongan, sanur… Hehe, alle tips en kritiek welkom. Groeten

    1. Avatar foto
     Robbert

     Hoi Arne,

     Haalbaar is het zeker, maar je bent dan wel veel onderweg… Voordeel is natuurlijk dat je erg veel gaat zien.

     Mount Rinjani heb ik zelf niet gedaan maar staat deze trip wel op de planning. Wat ik erover gelezen en gehoord heb, is dat het een pittige trekking is die 100% de moeite waard is. Als je een wat lichtere tour wilt doen, dan kun je ook kiezen voor bv. Mount Bromo op Java.

     Sumatra zou ik denk ik meer doen doen enkel een jungletocht. Zelf ben ik bijvoorbeeld op Pulau Weh geweest, een aanrader (als de zon schijnt 🙂 ) of een kijkje nemen bij Lake Toba. Maar nog idyllischer vond ik Karimunjawa op Java, ik denk dat je hier met een huwelijksreis helemaal goed zit. Lees er eens over op m’n blog. Maar goed, je hebt natuurlijk ook niet alle tijd.

     Ik raad je trouwens aan om, als je de boot neemt, vanuit Lombok naar Flores te gaan. Dit is dichterbij vergeleken met Bali. Vliegen kan natuurlijk ook, op bijvoorbeeld Labuan Bajo. Gezien de reistijd met de boot (32-40 uur vanaf Bali), verwacht ik trouwens ook dat je dit doet. Echter, vanaf Lombok kun je tevens kiezen voor een 4-daagse (of langer) tour die je naar Flores en de Komodo-eilanden brengt. Zat opties dus!

 13. Marloes

  Beste Robbert,

  komende zomer (augustus/september) wil ik een maandje naar Indonesië.
  Ik hou meer van onbekende mooie plekken dan echte trekpleisters, waar je je best moet doen om geen toeristen op de foto te krijgen. Erop uit gaan met een scooter om de onbekende plekjes te ontdekken lijkt me geweldig.

  Daarnaast hou ik heel erg veel van de zee en wil ik graag de basis van het surfen en/of duiken leren, maar ik weet niet of dit in een relatief korte reis past. Verder zou ik ook graag een aantal dagen cocktails drinken in een hangmat, in één dag een boek uitlezen en genieten van het paradijs op aarde.

  Kortom: het pure Indonesië ontdekken, volledig tot rust komen en vooral heel erg genieten is waar ik naar opzoek ben.

  Waarschijnlijk ga ik alleen op reis en ik ben tegen die tijd 23 jaar oud.

  Mijn vraag: welke eilanden en plaatsen zou je mij aanraden?

  Groetjes,
  Marloes

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Marlous,

   Dan zou ik sowieso naar plekken als Sumatra (bijvoorbeeld de Harau Valley), Sulawesi, Flores maar bijvoorbeeld ook Karimunjawa (Java) gaan. Op de laatstgenoemde plek kun je heerlijk tot rust komen en heb je de stranden helemaal voor jezelf. Ik heb het echt ervaren als een paradijs, lees er eens over op m’n blog. Lombok met de scooter verkennen is trouwens ook een aanrader.

   Ik hoop dat je een onvergetelijke trip gaat maken!

   Groet, Robbert

 14. Marit

  Beste Robbert,

  In November ga ik samen met mijn vriend 3 weken richting zuidoost-Azie. We beginnen met 6 dagen Bangkok en vliegen dan naar Bali waar we nog 2 weken mogen genieten. Graag zouden we ook Lombok en Gili zien.
  Nu ziet jouw reis hierboven er echt super uit. Zou je mij misschien kunnen adviseren welke plekken, die je hierboven noemt, te skippen, zodat de reis haalbaar is in 14dagen.

  Alvast super bedankt!

  Groetjes,
  Marit

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Marit,

   Dat ligt er een beetje aan wat je wilt. Eerlijk gezegd vond ik Gili Air erg tegenvallen de laatste keer dat ik er was (een paar dagen geleden). Heel veel toeristen, hoge prijzen etc. Nusa Penida spreekt mij persoonlijk veel meer aan, maar dat terzijde 🙂 .

   Je kunt Senggigi skippen en vanuit Bali direct naar de Gili-eilanden gaan. Vanaf een van de Gili’s kun je dan terug naar de luchthaven van Bali of verder naar die van Lombok. Weet dat je om terug naar Bali te komen vanaf de Gili’s, je belachelijke prijzen betaalt. Gisteren heb ik nog 550.000 IDR moeten aftikken, bijna 40 euro! Naar Lombok is veel goedkoper en bovendien veel dichterbij. Lombok is trouwens echt super. Met name de omgeving van Kuta en Senaru.

   Groet, Robbert

 15. Esmiralda

  Hoi.
  Ik vroeg mij af hoe wordt er na het internationale rijbewijs gekeken voor het huren van scooters.
  Moet je dan in het bezit zijn van een Motorrijbewijs?
  gr Esmiralda

 16. Ruby

  Hoihoi Robbert !

  Dit jaar heb ik een tussenjaar genomen na mijn vwo en wilde er tussenuit om te gaan reizen. Als ik alleen zou zijn, wilde ik beginnen in Australië, van noordoost naar zuidoost, en daarna misschien nog Indonesië of Vietnam erbij pakken als ik daar tijd voor zou hebben. In totaal wil ik ong. 6 maanden gaan reizen en ook werken in Australië. Gezien de beste reistijden leek mij dit een goede volgorde. Nu gaat mijn vriend de eerste 4-5 weken mee en wilden we eigenlijk met z’n tweeën de reis maken naar Bali, de Gili’s en Lombok waarna ik dan alleen door zou gaan naar Australië.
  Nu ging ik kijken naar de beste reistijden en dan zitten we in Bali precies met het regenseizoen en als ik begin in Noordoost-Australië ook. In Australië kan ik de route natuurlijk ook de andere kant op doen, maar ik hoorde dat veel backpackers het deze kant op doen en ik wil ook graag andere backpackers ontmoeten en mee samen reizen. Vind het namelijk nog best wel spannend om anders meteen mijn eerste reis helemaal op mezelf te zijn.
  Wat is u visie hierop ? Denkt u dat het regenseizoen in Bali veel uitmaakt en of het ook uitmaakt dat ik in Australië dan misschien in het regenseizoen terechtkom of inderdaad minder met andere mensen kan reizen als ik de route van zuidoost naar noordoost doe ? Alvast heel erg bedankt 🙂

  Groetjes Ruby

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Ruby,

   Regenseizoen zegt (doorgaans) niet zo veel in Zuidoost-Azië. Ik ben zelf vaak zat tijdens de regenperiode op plekken geweest, en het was dan meestal prima weer. Soms een pittige bui per dag, maar dat is het dan ook wel. Ja, het kan tegenvallen, maar dit is eerder uitzonderlijk.

   Maak je dus vooral niet te druk.

   Groet, Robbert

 17. Sien

  Hoi Robert,

  Eerst en vooral hartelijk bedankt voor het delen van alle informatie! Ik heb voor deze zomer vliegtickets om samen met mijn 16-jarige zoon naar Singapore te vliegen. De bedoeling is om na 2 dagen door te reizen naar Maleisie, Borneo en Indonesië. We hebben exact 2 maanden. Zijn er bepaalde routes die we kunnen combineren of heb je suggesties?

  Alvast bedankt (en we blijven je blog op de voet volgen) 🙂

  Sien

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Sien,

   Uit je bericht kan ik niet opmaken of je mijn routegids hebt, is dit het geval? Hierin staan namelijk tal van combinaties.

   Ik zou in ieder geval de meeste tijd uittrekken voor Indonesië.

   Groet, Robbert

 18. femmie

  Hey Robbert. Top blog, geen boeken meer nodig;-)
  Ik heb 2 vragen voor reis augustus 2018 – ik heb alleen met 2 kids.
  1) welke Gili is best geschikt als je gewoon rust, strand, eten (met kids) wilt en geen party…
  2) Ik ga van bali – lombok vliegen. beetje gedoe om terug van gili via lombok te vliegen en zou boot oid vanaf gili terug naar bali beste zijn, denk ik?! Echter zeggen veel mensen dat boten niet betrouwbaar zijn. Wat is betrouwbare manier om gili – (zuid) bali te doen, ik vlieg dag erna? Mocht boot zijn, welke maatschappij? Super dank!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Femmie,

   Zou dan voor Gili Air of Gili Meno gaan. Gili Air is eerlijk gezegd al erg druk, al hangt er geen partyscene. Veel loungetentjes etc. Gili Meno is erg rustig, misschien een beetje té als je met kinderen bent.

   Wat bedoel je met niet betrouwbaar? Niet veilig of niet betrouwbaar qua vertrektijden? Niet te veel geloven van wat mensen zeggen, horrorverhalen kun je vaak met een korrel zout nemen.

   Groet, Robbert

 19. Chelly

  Hi Robbert,
  Alweer geniet ik van je mooie verhalen en heeft me goed geholpen in mijn keuze waar ik heen wil. Ik heb 3 weken in juli. Het word Bali, Lombok, Nusa Penida en waarschijnlijk de Gili eilanden.
  Ik begrijp dat het huren van een scooter het reizen een stuk makkelijker en leuker zal maken. Maar ik heb dit nog nooit gedaan, vraag me af of het dan wel aan te raden is?

  Groetjes Chelly

 20. Isabel

  Hey Robbert,

  Welke boot zou jij aanraden om van Bali naar Lombok te reizen en weer terug? De Gili-eilanden willen we ook graag bezoeken en daarmee combineren. Ter informatie, we hebben alledrie erg last van zeeziekte en weten daarom niet of de fast boat een goede optie voor ons is.

  Groetjes Isabel

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Isabel,

   Misschien is het dan de beste optie om de ferry te nemen. Duurt wel langer, maar is wel een stukje relaxter (en goedkoper).

   Zelf vond ik het op zich wel meevallen hoor, de speedboot. Het hangt echt heel erg van de zee af…

 21. willems kirsten

  ey robbert,

  ik en mijn man zijn beginnende backpackers nog geen ervaring dus
  ben daarom ook super blij met het ondekken van deze site met al jou informatie op
  ons idee was eerst om bali ,lombok en de gili eilanden te doen
  maar heb nu al meer het idee om Sumatra en singnapore te doen
  wat zijn de aanraders voor Sumatra ,singnapore?
  mischien wil ik bali er wel bijnemen
  maar hoe raak ik dan van Sumatra in bali
  ik heb ook al jouw jungletocht gelezen in Sumatra die zag mij er echt de max uit maar ik vrees dat ik hier niet genoeg conditie voor heb
  en ik ben ook wel iemand die altijd iets tegen komt onderweg

  ik kan gewoon moeilijk kiezen

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi,

   Singapore is simpelweg een stad waar je in een dag of 2-3 het belangrijkste wel gezien hebt. Ik snap alleen niet goed dat je daarheen wilt, aangezien het totaal iets anders is dan Bali, Lombok de Gili’s.

   Sumatra naar Bali? Vliegen.

   Je kunt ook een privé jungletocht boeken aangepast aan leeftijd, conditie en dergelijke. Gewoon aangeven wat je wilt.

   Groet, Robbert

 22. Dennis

  Hey Robbert,

  Ik wil deze zomer van 1 juli tm 16 juli naar bali toe met mijn vriendin.
  Nu willen wij best veel maar weten echt niet hoe te beginnen. We zouden in deze 2 weken ook graag iets van een ander eiland willen zien en natuurlijk bali zelf.
  Welke route zou jij kunnen aanbevelen zodat wij van hier uit verder kunnen met overnachtingen boeken.
  2 weken is natuurlijk niet al teveel maar zou te doen zijn toch??

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Dennis,

   2 weken is inderdaad niet veel, maar je kunt een hoop zien. Wat ik absoluut zou aanraden is om vanuit Sanur (Bali) de speedboot naar Nusa Penida te nemen. Deze rit duurt nog geen half uur en je komt echt op een geweldig eiland uit. Zeker een van de mooiere plekken die ik in Indonesië heb gezien!

   Groet, Robbert

 23. willems kirsten

  hoi robbert

  ik stel mij de vraag is het mogelijk de mount batur zonder gids te beklimmen of is dit beter met gids

  groetjes kirsten

 24. Didi

  Hoi robbert,

  De reis zoals je hier beschrijft lijt me super! Ik ben vanplan 4 weken te gaan reizen en denk dat ik ongeveer jouw route wil aanhouden en dus beginnen in bali dan lombok en de gili eilanden. Mijn vraag aan jou is of je aanraadt om terug naar huis te vliegen vanaf bali of lombok? Wat is handig of misschien goedkoper? Alvast bedankt!

  Groetjes, Didi

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Didi,

   Als je via Lombok naar huis vliegt, zal dat waarschijnlijk duurder zijn. Beide vluchten zijn meestal met (meerdere) overstap(pen), dat maakt dus weinig uit. Check gewoon even Skyscanner en/of Momondo en je krijgt zo de beste opties.

   Fijne reis!

 25. Stella

  Bedankt voor alle toffe info!!

  Ik ga in Juli met mijn vriend rondtrekken, en beginnen in Bali. Nu zitten we alleen in ‘a doubt’ betreft de koffers. Is het verstandig om handbagage en een koffer mee te nemen als we gaan rondtrekken? Zelf zie ik persoonlijk niet zo goed hoe we met zoveel koffers relaxt kunnen rondhoppen. Heb je nog tips? Alvast bedankt!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Stella,

   Het kan hoor, alleen zou ik zelf eerder een rugzak pakken. Al is het ook niet zo dat je continu met je spullen op pad bent. Hoe ga je van A naar B? Als je zelf rijdt, dan heb je een rugzak. Pak je veelal de taxi, dan maakt het niet heel veel uit. Wel sowieso een rugzakje meenemen dat je voor daguitstapjes kunt gebruiken.

   Fijne reis!

 26. Jasmijn

  Hi,

  Super waardevol deze blogs! Zit ze allemaal met plezier te lezen. Deze zomer ga ik voor 3 weken naar Bali toe met mijn vriend en ik wil dan eigenlijk: Canggu-Ubud-Sidemen-Gili T- Nusa Lembogan- Sanur – Uluwatu gaan bezoeken en dan bij alle bestemmingen 3 dagen blijven. Zou je dit aanraden of bepaalde bestemmingen juist korter of langer doen? We willen ook lekker tot rust komen aan het strand en misschien 1 bestemming skippen en een ander wat langer maken. Maar in Uluwatu zijn taxi’s lastig te regelen heb ik het idee (ben er eens eerder geweest) en we weten nog niet zeker of we scooter durven rijden. Wat zou jij aanraden? Heel erg bedankt alvast!

  1. Avatar foto

   Hey Jasmijn,

   Da’s leuk om te horen 🙂 .

   Ik zag je mailtje inderdaad al met de route die je hebt uitgestippeld…

   Sanur is een prima badplaats, maar niet persé heel bijzonder als je het mij vraagt. Wel perfect om bij te komen, te chillen enz.

   Ik zou persoonlijk eerder of Nusa Penida (voor avontuur) of Gili Air/Meno aan de reis toevoegen (voor strand). Echter, op Nusa Penida is een scooter wel echt nodig, tenzij je kiest voor een rondreis met een gids en een auto.

   Aangezien er al vrij veel strandbestemmingen in je route zitten, is het misschien ook leuk om nog iets meer van de binnenlanden te zien. In dat geval kun je vanuit Ubud een paar dagen naar Munduk gaan, wat echt een prachtige bestemming is (watervallen, bergen, meren). Of maak een uitstapje naar Kanciana Village (lees er hier meer over). Echt een schitterend en authentiek stukje Bali. Om naar Sidemen te komen reis je vervolgens weer via Ubud, eventueel met een tussenstop.

   Qua taxi’s hoef je je in Uluwatu geen zorgen te maken hoor. Met de apps Gojek en Grab moet het altijd wel lukken om een motorbike- of autotaxi te vinden.

   Voor de rest kun je natuurlijk ook flexibel blijven en ter plekke beslissen of je ergens langer of korter wilt blijven. Dat voel je, zoals je zelf waarschijnlijk wel weet, het beste als je ergens bent 🙂 .

   Als er nog wat is let me know!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw