Een scooter huren op Bali, het is iets dat veel backpackers doen als ze op het populairste eiland van Indonesië zijn. En terecht, het is een ideale bestemming om lekker met een motorbike overheen te cruisen en zo bij de meest onontgonnen plekjes uit te kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Jatiluwih-rijstvelden of de rustgevende omgeving van Sidemen. En wat te denken van de vele mooie tempeltjes die je kunt bezoeken?

Echter, weet jij waar je allemaal aan moet denken? Ben je bijvoorbeeld verzekerd als je op een scooter over het eiland gaat rijden? Heb je een rijbewijs nodig? Zo ja, moet dit een internationale zijn? Kun je jouw motorbike op een ander punt afgeven dan waar je ‘m gehuurd hebt?

Op dit soort vragen ga ik je in deze blog een antwoord geven. Zo hoef je niet meer met de handen in het haar te zitten en weet je wat je kunt verwachten.

 

Wat kost het huren van een scooter op Bali? En de benzine?

Bij de meeste verhuurbedrijven kun je kiezen uit verschillende opties. Wil je de brommer voor een dag, week of zelfs een maand huren? De logische regel is dat hoe langer je er eentje huurt, hoe goedkoper het wordt. Wel onderhandelen natuurlijk, en niet direct akkoord gaan met de voorgestelde tarieven.

Dit zijn de prijzen die gangbaar zijn en waar je op uit moet zien te komen:

 • Per dag: 50.000 tot 70.000 Rupiah
 • Per week: 200.000 tot 250.000 Rupiah
 • Per maand: 650.000 tot 750.000 Rupiah

Goed om te weten: de huur is doorgaans inclusief een helm. Zorg dat je deze altijd ophebt als je aan het rijden bent. Doe je dit niet, dan staat hier een (fikse) boete op. Dit kan zomaar 200.000 Rupiah of meer zijn. Los daarvan is het natuurlijk veiliger.

Dan is er nog de benzine. Het zal je niet verbazen dat ook de brandstof cheap as hell is. Op de straten worden literflessen verkocht voor 7.000 Rupiah. Bij de tankstations betaal je ongeveer hetzelfde.

Ervan uitgaande dat 15.000 Rupiah ongeveer gelijkstaat aan 1 euro, weet je meteen hoe goedkoop het rijden op een scooter hier is.

 

Waar kun je een scooter huren?

Dit kan eenvoudig in ieder gebied waar toeristen komen. Met name in Kuta, Ubud, Canggu en Seminyak vind je talloze particuliere verhuurbedrijfjes. Ook in de niet-toeristische plekjes op Bali loop je altijd wel iemand tegen het lijf die “motorbike?” naar je zal roepen. Ik wil je adviseren om de scooter goed te checken op eventuele gebreken. Doe ook altijd een testritje om te kijken of de remmen goed werken.

Verder is het ook aan te raden om een foto te nemen van de verhuurder met de scooter. Zo kun je aantonen hoe de motorbike eruitzag op het moment dat je ‘m meenam. Als de eigenaar dit niet wil doen, zou ik geen scooter via hem of haar huren.

Een veiligere optie is om een motorbike via je hostel te huren of bijvoorbeeld via een organisatie als Bali Bike Rental. Veiliger in de zin dat je weet dat je met een betrouwbare verhuurder te maken hebt. Het kost je dan meestal wat meer, al valt dit allemaal wel mee.

Mocht je het voertuigje mee willen nemen naar een ander eiland, stem dit dan altijd af met de verhuurder. Niet alle bedrijfjes vinden dit namelijk een goed idee.

 

Is het nodig om je paspoort achter te laten?

Nee, in de meeste gevallen niet. Wordt dit wel van je gevraagd, dan raad ik je aan om bij een ander verhuurbedrijfje te kijken. Meestal voldoet een kopie van je paspoort, de naam van je hostel en de kamer waar je verblijft. Soms wordt ook om een borg gevraagd.

 

Heb je een rijbewijs nodig? Moet dit een internationaal rijbewijs zijn?

Ja je hebt een rijbewijs nodig in combinatie met een internationaal rijbewijs. Weet dat dit een motorrijbewijs moet zijn, categorie A dus. Niet zozeer om het voertuig mee te krijgen, dit is doorgaans een piece of cake. Vooral om niet in de problemen te komen bij ongelukken. Voertuigen met een cilinderinhoud groter dan 50cc worden namelijk als motor gezien. De plaatselijke verzekering kan bij schade moeilijk gaan doen als je alleen een autorijbewijs kunt overleggen

Indien je geen internationaal papiertje (€18,95 via de ANWB) hebt, dan kun je kiezen voor een lokaal motorrijbewijs. Dit rijbewijs kun je dezelfde dag halen op het politiebureau in Denpasar (Jl Gunung Sanghyang). De kosten hiervan bedragen doorgaans 300.000 tot 600.000 Rupiah, afhankelijk van wie je treft en je onderhandel-skills.

Als je aangehouden wordt en geen internationaal of lokaal rijbewijs kunt overleggen, dan leidt dit in de meeste gevallen tot een boete. In dit geval volstaat een internationaal autorijbewijs meestal wel, als verschilt dit per situatie. Noem het een scam, noem het onzin, maar het is nou eenmaal zo. Je kunt hierbij denken aan boetes van 50.00 Rupiah. Niet zo spannend dus, maar wel vervelend.

Eenmaal betaald, kun je de weg weer vervolgen. De boete dient overigens als smeergeld: ze verdwijnt in de zakken van de politiemannen. Blijf kalm als een politieagent je aanhoudt, reageer in ieder geval niet geïrriteerd. Dit maakt je onderhandelingspositie alleen maar zwakker.

Tip: sommige (corrupte) agenten zullen je vertellen dat je 500.000 tot 1 miljoen Rupiah moet betalen. Het alternatief is meegaan naar het bureau. Trap hier niet in, zeg dat je geen portemonnee mee hebt genomen maar geef aan dat je alleen een briefje van 50.000 Rupiah bij je hebt. Het merendeel van de agenten gaat hier uiteindelijk mee akkoord. Laat in ieder geval nooit blijken dat er meer te ‘verdienen’ valt.

Het aanhouden van toeristen gebeurt overigens met name in het toeristische zuiden van Bali. Hoe noordelijker je gaat, hoe minder dit het geval is.

 

Wat als je een ongeluk krijgt?

Het is zo dat je als buitenlander vaak aan het kortste eind trekt en als schuldig wordt gezien, hier kun je verder vrij weinig aan doen. De redenatie is dat als jij er niet was geweest, het ongeval niet was gebeurd. Inderdaad wat kortzichtig, maar je verandert er niets aan.

Als je schade veroorzaakt aan je eigen scooter, ben jij degene die hiervoor zal moeten betalen. De hoogte van het bedrag hangt af van de eerder verzekeringsovereenkomst met de verhurende partij én of jij aan de voorwaarden voldoet (in het geval van meer dan 50 cc: een internationaal motorrijbewijs + een Nederlands motorrijbewijs).

Erger nog: als jij materiële of immateriële schade hebt veroorzaakt bij een derde, dan is de kans groot dat jij hier (grotendeels) voor opdraait. Hierover vertel ik je meer in het antwoord op de volgende vraag.

Tip: houd er voor je veiligheid rekening mee dat men op Bali aan de linkerkant van de weg rijdt. Neem ook een (digitale) kaart van het eiland mee, er is namelijk niet veel bewegwijzering aanwezig.

Ben je verzekerd?

Aangezien ik hierover erg veel uiteenlopende dingen heb gehoord en gelezen, heb ik speciaal met de ANWB gebeld. De medewerker van het hoofdkantoor vertelde me letterlijk:

“Indien je op een voertuig rijdt waarvoor je geen rijbewijs hebt, ben je nooit verzekerd voor lichamelijk letsel dat je aan anderen toebrengt.”

Ook heb ik contact opgenomen met mijn zorgverzekering (Anderzorg), zij zeggen:

“Ook al rijd je in het buitenland rond zonder rijbewijs, voor wat betreft de zorg ben je gewoon verzekerd. Voor ons is het van belang of je een zorgverzekering hebt. Houd er wel rekening dat je in dit soort gevallen niet verzekerd bent voor de bergings- en reddingskosten. Tevens vergoeden we de juridische kosten, die gevolg zijn van het rijden zonder rijbewijs, niet.”

Op zich allemaal best logisch. Helaas maken veel backpackers een denkfout.

Het is namelijk zo dat veel scooters op Bali (en überhaupt in Zuidoost-Azië) een cilinderinhoud van minimaal 80cc hebben. In Nederland heb je voor voertuigen met meer dan 50cc officieel een motorrijbewijs nodig. In Indonesië is dit ook zo! Volgens de wet rijd je dus op een motor(scooter) in plaats van een brommer. Heb je geen motorrijbewijs, dan ben je wettelijk niet verzekerd.

Goed om te weten: diverse verzekeraars hebben me gezegd dat je altijd recht hebt op vergoeding van je persoonlijke zorgkosten, of je nou bevoegd was om te rijden of niet. Een zorgverzekering staat namelijk lost van het feit of je wel of niet verzekerd bent voor het rijden op een motor. Zo heb ik jaren geleden een scooterongeluk gehad in Griekenland. Ondanks dat ik niet bevoegd was om erop te rijden, heb ik de voorgeschoten kosten voor de hechtingen en het gips gewoon kunnen declareren.

Goed om te weten: je standaard-zorgverzekering vergoedt “de medisch noodzakelijke kosten in het buitenland tot maximaal het Nederlandse tarief.” Dit kan dus betekenen dat je moet bijbetalen omdat in sommige landen de gezondheidszorg duurder is dan in Nederland. De oplossing is een aanvullende of reisverzekering. In het laatste geval vink je de optie ‘dekking geneeskundige kosten’ aan.

Op Bali heb je voor schadeclaims door het rijden op een motor niets aan je motorverzekering uit Nederland of België. Ook niet aan je reisverzekering trouwens. Mijn reisverzekeraar zei hierover het volgende:

“Schade die je veroorzaakt bij anderen met een motor, kan je niet bij je reisverzekering verhalen. Deze schade valt onder de WA-verzekering van de motor. Indien er geen WA-verkering op de motor zit, dan kun je de kosten helemaal nergens claimen.”

Daarom sluit je bij de verhuurder een lokale motorverzekering af. Let goed op de kleine lettertjes. Hoe zit het bijvoorbeeld met de hoogte van het eigen risico? Wat zijn de kosten voor de mogelijke schades? Ben je verzekerd voor schade bij derden? Tot welke hoogte? Lees de huurovereenkomst daarom goed door.

De verhuurder Bali Bike Rental zegt het volgende:

“Valid Driver’s License from your country or state of permanent residence is mandatory, in combination with an International license.”

En:

“Please do note that our insurance policy does not cover you if it turns out that the driver was drinking, underaged, or not in possession of a valid driving license”

Een geldig rijbewijs is dus vereist om eventuele schade vergoed te krijgen. Wat is dit? Precies, een motorrijbewijs.

Verder zegt deze zelfde verhuurder:

“We are not liable to damage, loss, injury, and death sustained by the hirers riding the motorbikes or there pillion riders and other people involved in accidents.”

Het komt er op neer dat je, als je aan de vereisten voldoet (internationaal motorrijbewijs + originele motorrijbewijs), je tot op zekere hoogte verzekerd bent voor schade aan het voertuig dat jij leent. Voor schade aan anderen ben je met deze lokale verzekering dus niet verzekerd. Zo simpel is het!

Even een extreem geval:

 • Je huurt een 80cc via Bali Bike Rental
 • Je hebt via hen een lokale verzekering afgesloten
 • Je rijdt op Bali iemand invalide met het voertuig
 • Jij wordt als schuldige gezien

In deze situatie is er een reële kans dat jij de materiële en lichamelijke schade die je bij de andere partij hebt veroorzaakt, zal moeten vergoeden. Immers, deze wordt niet vergoed door de lokale verzekering. Met alle gevolgen van dien. Eigen schuld, dikke bult (helaas).

Tip: Heb je een motorrijbewijs en wil je op bijvoorbeeld een 80cc rijden? Probeer dan altijd een lokale aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zodat je niet voor eventuele hoge (medische) kosten van derden moet gaan opdraaien. In de praktijk blijkt dit helaas lastig. Het is dan ook niet zonder reden dan verzekeringen vanuit Nederland afraden om in het buitenland een scooter te huren.

Wat je verder kunt doen, is via je reisverzekering een rechtsbijstandsverzekering aanvragen. Zo word je juridisch geholpen in het geval je in het buitenland schuldig wordt bevonden aan een ongeluk.

Eerlijk gezegd wist ik ook niet dat dit de regels zijn voor wat betreft het rijden op een scooter in het buitenland, zeker omdat ik op forums allerlei verschillende uitspraken tegen ben gekomen. Dit is in ieder geval hoe het is, ik kan er niets anders van maken. Het gevaarlijkste punt is wat mij betreft dat je jezelf zou moeten verzekeren voor eventuele schade bij derden, maar dat dit vaak niet mogelijk is.

Zelf heb ik in ieder geval geen motorrijbewijs en huur ik eigenlijk zonder enige twijfel een scooter in het buitenland. Nu zal ik wel iets beter nadenken en checken hoeveel cc het voertuig heeft. Ook zal ik beter kijken naar de lokale verzekering: in hoeverre ben ik eigenlijk verzekerd?

 

Is het mogelijk om de motorbike op een andere locatie af te geven?

Een belangrijke vraag. Immers, het kan bijvoorbeeld zijn dat je route door Indonesië op een ander punt eindigt dan waar je bent begonnen. Hoe moet je dit dan oplossen?

Allereerst is het goed om te weten dat bij de kleine particuliere verhuurbedrijfjes doorgaans van je wordt verwacht dat je de scooter terugbrengt naar de plaats waar je ‘m hebt gehuurd. Uitzonderingen zijn mogelijk, als je dit afstemt met de verhuurder, al is dit niet gangbaar.

Wil je geen gezeik en 100% zeker weten dat je de motorbike op een ander punt kunt droppen, dan is het eerder genoemde Bali Bike Rental een organisatie die ik je kan aanbevelen. Via hen kun je namelijk de brommer afgeven op een locatie naar keuze. Of zoals ze zelf zeggen:

“When your rental period is over, the scooter will get collected at the place where we dropped it off OR you can leave it at another place on Bali Island where you finish your tour. We will collect it for you!”

Zoals ik hierboven al aangaf, zijn de voertuigen bij hen wel een stukje duurder dan bij de massa-aanbieders, maar je geniet wel diverse voordelen. Buiten verschillende drop-on drop-off punten, ben je namelijk ook verzekerd voor schade aan het voertuig. Dit in tegenstelling tot bij veel kleine verhuurbedrijfjes.

 

Is er een alternatief voor het huren van een scooter?

Jazeker, je kunt ook altijd een fiets huren als je op Bali gaat backpacken. Dit lijkt misschien niet logisch, aangezien het verkeer op dit eiland nogal chaotisch is. En inderdaad, dit is zo in de drukke gebieden bij bijvoorbeeld Kuta en Denpasar. Maar de binnenlanden zijn uitermate geschikt om met een mountainbike doorheen te rijden, zeker als je een beetje sportief bent aangelegd.

Met name Ubud, Kintamani, Pura Besakih en Lovina zijn de moeite waard om met de fiets te gaan verkennen. En wat te denken van mountainbiken bij Mt. Batur en Mt. Agung? Je kunt ook altijd een georganiseerde tour doen, mocht je zelfstandig fietsen niet zien zitten.

De kosten voor het huren van een normale fiets bedragen om en nabij de 25.000 Rupiah per dag. Mountainbikes zijn ongeveer twee keer zo duur.

Ga jij naar Bali?

Banner-Backpackgids-Azie-nieuwDan heb ik iets voor je wat je eigenlijk niet mag missen 🙂 . Backpackgids Bali, een echte musthave voor als je naar dit prachtige stukje van Indonesië gaat.

De laatste jaren heb ik meerdere keren op Bali gewoond (en gereisd natuurlijk). Gedurende deze periodes heb ik de beste tips verzameld die backpackers zoals jij kunnen gebruiken om er een fantastische reis van te maken. En niet alleen tips voor Bali trouwens, maar ook voor de Nusa- en de Gili-eilanden.

Dit zijn onder andere de dingen die je krijgt:

De mooiste bestemmingen van Bali, zowel bekende als geheime plekjes.
De beste eetzaakjes en toffe accommodaties.
Tips om kosten te besparen zonder dat je reis aan kwaliteit inboet.
Inspirerende en veelzijdige routes waar je direct mee op pad kan.
Een extra bonusgids met 60 insider-tips.

Dus, wil jij het maximale uit je reis op Bali halen? Klik dan hieronder op de button voor meer informatie.

Arrow

Naar de aanbieding!

Ga jij ook backpacken in andere delen van Indonesië?

Backpackgids-Zuid-Indonesië-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

38 reacties

 1. Tess

  Super informatief!
  Nou heb ik eigenlijk wel een vraagje, kan je makkelijk op bali rond touren met een scooter als je dat hier in Nederland normaal gesproken niet doet? Ik heb dus ook geen motorrijbewijs haha.

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Dat kan zeker. Of het verstandig is, is natuurlijk de vraag. Met een autorijbewijs huur je eenvoudig een scooter, als je aangehouden wordt of in een ongeluk belandt, dan kunnen problemen ontstaan (zie het artikel)…

   Beantwoorden
  • manuelle

   Hee Tess,

   Thuis rijd ik ook geen scooter, nooit gedaan ook. In Indonesië ben ik begonnen op een rustige plek voor ik de complete chaos van de stad in ging… houd er wel rekening mee dat je links moet rijden hier!

   Greetz Manuelle

   Beantwoorden
 2. Joao

  Beste Robbert.
  Bedankt voor de info. Erg goed om te weten.
  Maar nog een vraag: ik heb een rijbewijs B & AM (scooter tot 50cc). Wordt in Indonesië het onderscheid gemaakt tussen brommer en motor? Of heb je ook voor een 50cc-scooter een A-rijbewijs nodig?

  Groetjes

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Joao,

   Voor scooters met een cilinderinhoud groter dan 50cc geldt dat je officieel een motorrijbewijs nodig hebt, ook op Bali. Dit wil overigens niet zeggen dat je het voertuig niet meekrijgt, dit zal (doorgaans) zonder problemen lukken. Als je hiervoor kiest, kijk dan wel uit gezien de risico’s die ik hierboven heb genoemd.

   Heb ik je zo voldoende geholpen?

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
   • Joao

    Dus voor scooters tot 50cc is er geen probleem?
    Dank!

   • mm
    Robbert

    Klopt. Probleem is alleen dat deze niet (of nauwelijks) te vinden zijn…

 3. Esmée

  Hee,

  Mijn vraag gaat niet over scooter huren, al hoewel dit echt super informatie is waar ik echt veel aan heb en waar ik ook naar zocht!

  Nu heb ik een vraagje want ik wil in mijn eentje in oktober 2/3 weken door Bali reizen.
  Nu had ik een vraagje zijn er veel mensen rond de leeftijd van 20 t/m 30 die ook alleen of met een groep backpacken. Want ik vind het altijd leuk om andere backpackers te ontmoeten en veel vrienden te maken!

  Groetjes!

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Esmée,

   Als je op Bali bent, zal je 100% heel veel andere backpackers tegenkomen. Gaat helemaal goed komen 🙂 .

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
   • Esmée

    Hee,

    Haha dan komt het helemaal goed.
    Thanks!

    Groetjes!

  • Anouk

   Hi Esmée!

   Ik ben er nog tm 7 oktober 🙂 Pak vooral een hostel en je ontmoet genoeg mensen!

   Groetjes
   Anouk

   Beantwoorden
 4. Annieck

  Ik ga volged jaar met mijn dochter naar nusa dua ze is net 18 en heeft dan een voorlopig rijbewijs voor de wagen kan zij alsnog dan een scooter huren voor haarzelf ?

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Annieck,

   Dit zou gewoon moeten lukken, maar houd wel rekening met de mogelijke complicaties die ik in dit artikel heb genoemd 🙂 .

   Groet,

   Robbert

   Beantwoorden
 5. Lucien

  Leuke blog zeg! Ben nog nooit in Bali geweest maar mede door afkomst wil ik er super graag een keer naar toe. Enig idee hoe het zit met auto’s huren? Vind het toch altijd fijn om een auto tot mijn beschikking te hebben.

  Groet, Lucien

  Beantwoorden
  • SawadeeWim

   Auto huren is geen probleem, ik zou wel een bij een internationaal bekend bedrijf huren. Belangrijk te weten is dat het ontzettend druk is op de wegen, met name de duizenden scooters die om je heen rijden. Als je dat niet gewend bent, dan is dat wel angstig. Always keep calm 😉

   Beantwoorden
 6. Naomi

  Hoi,
  Super artikel, ik ga van de zomer op vakantie naar Bali.
  Had inderdaad al gehoord dat het makkelijker zou zijn om een scooter te huren.

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Naomi,

   Hoe bedoel je makkelijker?

   Een motorbike (of scooter) is inderdaad handig om Bali mee te verkennen. Echter, let wel op de punten die ik in dit verhaal heb genoemd.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 7. Laurie

  Hoi Robert,

  Ik ben eigenlijk best een angsthaas en rij liever geen scooter op Bali, dat doe ik in Nederland ook niet. Nu krijg ik het idee dat ik zonder scooter eigenlijk veel minder te zien krijg. Tips!?

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Laurie,

   Met scooter ben je uiteraard erg vrij. Maar veel is ook op mountainbike te doen hoor… Zo heb ik de omgeving van Ubud bijvoorbeeld gedaan. Of je laat je ergens droppen (Go-Jek) en kiest voor een hike…

   In ieder geval niet gaan rijden als je angst hebt. Het is belangrijk dat je jezelf veilig voelt op zo’n ding.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 8. Lize

  Ik vind het maar griezelig om zonder ervaring op een motor en zonder verzekering daar door het land te rijden. Ik ga over een paar weken naar Bali en denk dat ik maar gewoon op zijn Nederlands een fiets ga huren!

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Is zeker leuk. Maar het is niet altijd makkelijk om goede fietsen (mountainbikes) te vinden, is me opgevallen…

   Ubud en omgeving heb ik trouwens ook met de fiets gedaan. Was super!

   Beantwoorden
 9. Liam

  Hey Robbert,
  Als ik het goed begrijp kan iemand vanaf 16 een scooter huren zonder enig rijbewijs (ook niet voor de auto) voor te leggen? Buiten dan (in worst case scenario) een boete te betalen van 5EUR is er geen enkel andere sanctie?

  Beantwoorden
 10. Lotte

  Hej Robbert,
  Moet je dan best een internationaal autorijbewijs aanvragen. Of is je Belgische autorijbewijs voldoende? Ik heb nemelijk geen scooter rijbewijs alleen voor de auto. Groetjes Lotte

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Lotte,

   Daar wordt bij de verhuur niet om gevraagd. Bovendien staat op de huidige rijbewijzen een Engelse vertaling. Ik weet niet of dit op de Belgische ook zo is?

   Even voor de duidelijkheid: officieel heb je een motorrijbewijs nodig, dus als de politie je aanhoudt kun je een boete krijgen. Het is mij nog nooit overkomen trouwens.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 11. Lieve

  Hey Robbert

  Wij gaan in juli naar Bali enig idee of je ook een quad kan huren ?
  Indien ja is dit aan te raden ? En welk rijbewijs moet je daarvoor op zak hebben ?
  Alvast bedankt

  groetjes Lieve

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hey Lieve,

   Er zijn wel ATV-tours om te doen, maar losse quads huren weet ik eerlijk gezegd niet. Je kunt dit vragen bij de tourbedrijven, maar ik acht de kans klein dat ze ‘m buiten de tours om verhuren.

   Zij beweren overigens dat je geen rijbewijs nodig hebt. Tijdens de tours zal dit inderdaad zo zijn, omdat je in een veilige omgeving rijdt. Maar ga je er zelf mee op pad, dan heb je officieel een motor- of autorijbewijs nodig.

   Succes!

   Beantwoorden
 12. Yolanda

  Hi Robbert,

  Wel super jammer van de scooter. Dat risico wil ik niet lopen. Hoe ga je dan van A naar B? Met busjes? En ik ga met mijn vriend 3 weken deze zomer. Van 23 juli tm 13 augustus. Ik krijg de indruk dat op de bonnefooi niet mogelijk is omdat dan de meeste beter geprijsde slaapplaatsen dan geboekt zijn. Klopt dit?
  Want ik houd niet vanplannen, maar het moet denk ik toch gebeuren op Bali. Advies?
  Groetjes Yolanda

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hey Yolanda,

   Nee joh, accommodaties kun je makkelijk van dag tot dag boeken. Gebruik Booking.com of Agoda en je zult zien dat er altijd voldoende plekjes beschikbaar zijn.

   Zelf rijd ik trouwens wel gewoon scooter. Als ik iemand aanrijd heb ik inderdaad een probleem, maar ik rijd rustig en verantwoord. Ja, het kan misgaan, maar dit geldt voor meer dingen in het leven. Belangrijk is dat je je er veilig op voelt en dat je in ieder geval weet wat je doet.

   Op Bali kun je overigens voor veel bestemmingen ook busjes boeken, mocht je niet zelf willen rijden. Of je boekt een Grab of Gojek die je brengt waar je naartoe wilt.

   Veel plezier!

   Beantwoorden
 13. Wiebke

  Hi Robbert,

  Dank voor al je leuke en handige blogs!
  Deze zomer gaan wij o.a. Naar Bali. We verblijven ook twee nachten in uluwatu en daar zijn de afstanden wat groter. Ivm bovenstaande en omdat we beide geen ervaring hebben met scooter rijden of een motor rijbewijs hebben willen we liever gen scooter rijden. Weet jij of je hier makkelijk een fiets kunt huren en zijn de afstanden daarmee te overbruggen? Dank alvast voor je tips!

  Groetjes,
  Wiebke

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hey Wiebke,

   Voor zover ik weet zit daar geen fietsverhuurder, al moet een fiets regelen altijd wel mogelijk zijn lijkt me. Een mountainbike is dan wel zo fijn. Je zou er ook een in Kuta kunnen huren en daarna naar Uluwatu fietsen. Het is een prachtige omgeving om doorheen te biken.

   Veel plezier!

   Beantwoorden
 14. Randy

  Hi Robbert,
  Dank voor het delen van zoveel nuttige informatie. Op Bali rijden wel Honda C50’s rond met een cilinderinhoud van 50cc. Als ik je goed begrijp mag ik daar zonder motorrijbewijs op rijden. Ik heb een NL autorijbewijs en is dat voldoende? Nou hoor ik hier van andere toeristen dat je wel degelijk een motorrijbewijs nodig hebt omdat de verzekering dat vereist. Weet jij daar meer van? Alvast dank voor je reactie.

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Randy,

   Die heb ik nog nooit gezien…

   Als die er zijn, dan mag je daar inderdaad zonder motorrijbewijs op rijden, zolang ‘ie maximaal 45 km/u rijdt en je minimaal een brommer-rijbewijs hebt. Enkel een autorijbewijs is in dit geval ook voldoende. In beide gevallen ben je dan dus verzekerd, aangezien je je aan de regels houdt.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 15. Liza

  Hi Randy,
  Ik ga volgende week naar Bali en wil graag een scooter van 50cc huren in de buurt van Ubud. Heb je een adres waar ik deze kan vinden?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*