Vandaag neem ik je mee richting het noorden van Bali en om precies te zijn naar Lovina. Een echt natuurparadijs dat je een heel ander gezicht van het eiland laat zien dan je gewend bent. Ben je al eens in Munduk geweest en was je daar ook zo enthousiast over als ik (ongelofelijk mooi is het daar hè?)? Dan past de Lovina-regio helemaal bij je.
Officieel is Lovina overigens geen plaats maar een streek van zo’n 8 kilometer. Het gebied bestaat uit de dorpjes Kaliasem, Kalibukbuk, Anturan en Tukad Mungga, met Kalibukbuk als populairste plek. In dit plaatsje vind je de meeste accommodaties, eetzaakjes, winkeltjes en via de hoofdstraat kom je uiteindelijk bij Pantai Lovina, het zo bekende zwartgrijze strand van deze regio.
Vergeleken met Seminyak, Canggu of Ubud is de vibe er helemaal anders. In bijvoorbeeld Canggu is het nogal een stressen geblazen door het drukke verkeer en de hordes toeristen. Daarentegen gaat het leven in Lovina één en misschien wel twee versnellingen lager. In het noorden van Bali kom je meer in het traditionele, nauwelijks ontwikkelde deel van het eiland uit. Dit merk je al als je van Ubud naar Munduk rijdt trouwens.
Het is niet dat er helemaal geen actie is hoor. Zo vind je langs de kust een aantal strandbars en clubs om een drankje te doen. Voor het wilde nachtleven moet je echter niet in Lovina zijn, al zal je dat waarschijnlijk weinig verbazen.
Waarom kom je dan wel naar deze streek?
Lovina bezoek je vooral als je het helemaal gehad hebt met de hectische plekken op Bali en je een meer authentieke sfeer zoekt. In Lovina zijn natuur, relaxen en een vleugje avontuur de dingen waar het om draait. Het landschap is er bezaaid met rijstvelden, uitgestrekte bergmeren, verlaten stranden, rustige tempels en schitterende watervallen. Dit alles omgeven door tropisch regenwoud en glooiende heuvels.
Ga jij de trip naar het noorden van Bali maken? Lees deze gids boordevol bezienswaardigheden, restaurants, accommodaties en meer tips dan eventjes door.
Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Lovina
Wat is er te doen in Lovina en omgeving? In de buurt liggen onder meer wonderschone watervallen die een bezoekje meer dan waard zijn. Maar er is meer.
Hieronder lees je mijn beste tips.
Vulkanische stranden
Door de vulkanische omgeving zijn de stranden in Lovina zwartgrijs van kleur. Bijzonder, al ben ik meer fan van hagelwit of goudgele zandstroken. Het bekendste strand is hier Pantai Lovina, oftewel Lovina Beach, dat zich uitstrekt over een lengte van om en nabij de 2 kilometer.
Houd rekening met locals die je -vaker dan je waarschijnlijk wilt- aan zullen spreken met de vraag of je iets van ze wil kopen of dat je een taxi nodig hebt. Dit gebeurt op het strand, maar ook rond de boulevard in Kalibukbuk. Tja, het blijft Bali hè 😉 .
Snorkelen en duiken
Je kunt bij Lovina Beach snorkelen, al zal je hiervoor wel met een vissersbootje de zee op moeten gaan. Vlakbij de kust is de kans namelijk groot dat je jezelf bezeert aan het aanwezige koraal.
Veel hoef je er echter niet van te verwachten, wat dat betreft kun je beter naar het Menjangan Marine National Park bij Pemuteran gaan om de onderwaterwereld te bekijken. Dit is net als de omgeving bij Amed het beste gebied van Bali om te snorkelen en te duiken.
Dolfijnen spotten
Rond Lovina zwemmen dolfijnen en de lokale bevolking heeft hier een ware toeristische attractie van gemaakt. Je kunt een tour doen en zo de lieve beestjes van dichtbij bekijken.
Echter, het voelt -zoals dit tijdens wel meer dolfijnen-tours het geval is- aan als een heuse klopjacht. Ik overdrijf niet als ik zeg dat er tientallen bootjes het water opgaan en weinig tot geen rekening houden met de dolfijnen.
Kijk daarom goed met welke touroperator je op pad gaat om de vredige dieren te spotten. Een goed bekendstaande partij is Lovina Ocean Dolphin Tour.
De Banjar Hot Springs
De bekendste hot springs van Bali zijn waarschijnlijk de Air Panas Banjar. ‘Air panas’ betekent overigens ‘heet water’, dan snap je meteen de naam. Je vindt hier verschillende baden om te zwemmen of te weken in het vulkanische en bovendien helende water. De setting in de jungle maakt het extra gaaf.
Brahmavihara-Arama
In de omgeving van Lovina ligt Brahmavihara-Arama, een prachtig boeddhistisch klooster waar je talloze kleurrijke beelden en een indrukwekkende tuin hebt. Ook is er een mini-replica van de Borobudur, je weet wel, die bekende tempel op Java en de grote broer van Prambanan. Je ziet hierboven een foto van de replica die ik bedoel.
De Gitgit-waterval
Een waterval die je in elk geval niet gemist mag hebben is de 35 meter hoge Gitgit-waterval, die diep verborgen in de jungle ligt. Houd hier wel rekening met behoorlijke drukte, het is namelijk de populairste waterval in de regio. Laat je hier overigens geen gids aanpraten, dit is geldklopperij en absoluut niet nodig.
De Sambangan- en de Aling-Aling-waterval
Die hiervoor besproken waterval Gitgit is wat mij betreft echter niet de mooiste waterval in de regio.
Mocht je een adrenaline-junkie zijn, dan raad ik je de Sambangan-waterval aan. Je kunt er namelijk van enorme kliffen in de waterpoel springen. Hetzelfde kun je doen bij de prachtige waterval van Aling-Aling.
De Sekumpul- en de Fiji-waterval
Een andere must is de Sekumpul-waterval, die door kenners als de mooiste waterval van Bali wordt beschouwd. Zelf vind ik het eerlijk gezegd lastig om zoiets te zeggen, want de watervallen die ik rond Munduk heb gezien waren ook echt bizar mooi.
De rit dwars door de natuur is al een ervaring op zich. Eenmaal aangekomen bij het natuurgeweld is het de ultieme beloning om te jezelf te verfrissen, door recht onder het stortende water te gaan staan. Ook hier heb je trouwens geen gids nodig.
Combineer de Sekumpul Falls met de Fiji-waterval, die er vlakbij ligt. Het mooie is dat je daar een grote kans hebt dat je er helemaal alleen bent.
Mocht je een dagtrip willen doen naar de Sekumpul-waterval vanuit bijvoorbeeld Ubud of Canggu, dan heb je deze tour als mogelijkheid om te boeken.
Canyoning
Voor de echte avonturiers mag canyoning natuurlijk niet op de todo-list ontbreken. Tijdens een spannende dag zal je Bali op een totaal andere manier leren kennen dan de meeste toeristen doen.
Duiken in verscholen ravijnen, afdalen langs enorme kloven en abseilen in een vleermuizengrot staan allemaal op het programma. Tevens zal je de al even genoemde Aling-Aling-waterval via een steile afdaling bezoeken.
Ben jij klaar voor deze sportieve en spannende maar ook zeker erg toffe dag? Boek dan hier je tour.
Wat zijn leuke eettentjes in Lovina?
Op en rond Lovina Beach zijn meerdere goede warungs te vinden die gerund worden door locals, met gerechten die je slechts één of enkele euro’s kosten. Meestal staat er een vrouw te koken, van pittige ‘nasi goreng’ tot ‘gado-gado’, de in pindasaus ondergedompelde groenten met rijstcake, lokaal ‘lontong’ genoemd. Heerlijk!
Een daarvan is Warung Ayu Lovina Beach. Je zal er meestal wel eventjes geduld moeten hebben, aangezien het een geliefde eettent is waar zowel locals als toeristen komen.
Een andere tip is Warung Apple. Probeer hier zeker de ‘soto ayam, als je van kippensoep houdt tenminste.
Verder raad ik je Warung Nemo aan. Je kunt hier met je voeten in het zand genieten van vers gegrilde vis of wat je ook maar wilt. Het is bovendien een ideale plek om de zonsondergang te bekijken.
Het kan natuurlijk zo zijn dat je iets helemaal anders wilt dan de geijkte Indonesische keuken. Trek in vegetarisch bijvoorbeeld? In dit geval is AKAR Cafe Lovina echt een topper om een hapje te eten.
Wil je iets zoets eten zoals een zelfgemaakt taartje? Bij Buda Bakery & Resto maken ze heerlijke gebakjes en vers brood en ze hebben er bovendien goede koffie.
Zin in wat leven in de brouwerij en een cocktail of een ijskoude Bintang, terwijl er een band livemuziek speelt? Check dan de Zigiz Bar.
Waar in Lovina raad ik je aan om te overnachten?
Zoals ik al zei is Kalibukbuk rond Lovina Beach een logische bestemming om te verblijven als je Lovina bezoekt. Indien je behoefte hebt aan comfort, dan zijn Kayu Manis Villa & Spa en het luxueuze The Damai twee perfecte accommodaties. Of verblijf iets verder van het strand tussen de glooiende, groene heuvels en verwen jezelf bij het Puri Mangga Sea View Resort & Spa.
Mooi ingerichte en betaalbare kamers heb je bij Lovina Life Room & Cafe. Ze hebben er bovendien een fijn zwembad om te chillen. Ook het Ju’Blu Hotel is een prachtige accommodatie in dezelfde prijsklasse.
Wil je een eigen kamer maar heb je geen zin om meer dan een euro of 15 per nacht te betalen? Dan kun je zat homestays vinden rond het strand. Twee aanraders zijn Gede Homestay en Murni’s House.
Ten slotte heb je een aantal eenvoudige hostels om uit te kiezen, bijvoorbeeld het ultragoedkope en zeer goed beoordeelde Family Hostel. Behalve in een dorm kun je daar tevens in een tentje slapen, wat een vette ervaring is als je graag kampeert.
Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven in Lovina?
Om Lovina goed te leren kennen adviseer ik je om tenminste 3 volle dagen te blijven.
Zo heb je behalve de activiteiten bij Lovina Beach ook voldoende tijd om de omgeving per scooter te verkennen. En juist dat is iets wat je niet gemist wilt hebben, het is namelijk een groen paradijs waar je in terechtkomt.
Huur een scooter
Om de omgeving te verkennen heb je hoe dan ook vervoer nodig, een scooter is hierbij aan te raden. De enige andere optie is om je rond te laten rijden door een privéchauffeur. Voel je je echter veilig op een scooter, dan zou ik altijd voor die optie gaan. Het is een heel avontuur om door de Lovina-regio te toeren.
Wanneer je niet op de scooter naar Lovina gekomen bent, huur je er ter plaatse eentje voor 70.000 IDR per dag via Bali Bali Bike Rental. Bikago is een andere gerenommeerde verhuurder waar je terechtkunt.
Hoe kom je in Lovina?
De belangrijkste reden dat je in Lovina en omstreken weinig toeristen tegenkomt, is het simpele feit dat het een behoorlijk stukje karren is om er te komen. De rit op de scooter is overigens helemaal super. Op Bali geldt dat hoe noordelijker je komt, hoe groener en bergachtiger het wordt.
Je kunt er komen vanuit bijvoorbeeld Ubud (2 uur en 15 minuten reistijd), Amed (2 uur en 15 minuten reistijd), Munduk (45 minuten reistijd), Canggu (2 uur en 15 minuten reistijd), Seminyak (2 uur en 50 minuten reistijd), Kuta (2 uur en 50 minuten reistijd), Uluwatu (3,5 uur reistijd) en Denpasar (2 uur en 45 minuten reistijd). Vanaf Bali Airport ben je om en nabij de 3 uur en 15 minuten onderweg.
Publiek transport is er overigens niet of nauwelijks, dus wanneer je besluit om geen scooter te huren dan kun je je met een taxi laten afzetten. Een andere optie is om een privéchauffeur te boeken die je in een dag langs de hoogtepunten van Lovina rijdt. Of boek een tour, daarover vertel ik je hieronder meer.
Zijn er dagtours naar Lovina?
Wanneer je geen trek hebt om zelfstandig richting Lovina te reizen dan kun je tevens kiezen voor een dagtrip. Je vertrekt hierbij vanuit een van de bekende plaatsen op Bali.
Een leuke tour die je langs indrukwekkende hoogtepunten brengt is deze. Je gaat (op een diervriendelijke manier) op zoek naar dolfijnen en bezoekt verder de Gitgit-waterval en de Ulundanu Bratan-tempel in Tabanan.
Leuke routes voor Bali
Ben je op zoek naar een leuke route om af te leggen op Bali, met Lovina als een van de plekken om te bezoeken? Speciaal voor Bali-lovers heb ik Backpackgids Bali geschreven, een gids vol met toffe routes, insider-tips en meer handige info.
De gids is een aanrader als je die kant opgaat en wel wat hulp (en inspiratie!) kunt gebruiken met de planning van je reis.
Meer lezen over Bali?
Op m’n blog heb ik nog een heleboel andere artikelen en inspirerende verhalen over Bali geschreven. Niet zo gek trouwens, want ik heb er een behoorlijke poos gewoond en me er uitermate goed vermaakt.
Dus, als je zin hebt om meer te lezen over dit prachtige eiland in Indonesië, bekijk dan al mijn andere Bali-artikelen op deze pagina.
Heb je vragen over Lovina? Laat het me weten in de comments 🙂 !