Tempels bezoeken op Bali: een mini-guide

Je hebt vast al eens gehoord van de term ‘eilandhoppen’, maar ken je het fenomeen ‘tempelhoppen’ al?

Tempels bezoeken is iets dat je zeker moet doen als je op Bali bent. Je vindt er duizenden verspreid over het hele eiland. Indische mensen noemen een tempel overigens een ‘pura’. Vandaar dat de namen van de bouwwerken vaak met dit woordje beginnen.

Overigens zijn lang niet alle tempels op Bali toegankelijk voor toeristen. Verder is het zo dat de grotere exemplaren op plaatsen staan waar ze het eiland kunnen beschermen tegen kwaad van buitenaf.

In dit artikel geef ik je een handig stappenplan dat je kunt volgen als je verschillende tempels wit gaan bezoeken op het grootste eiland van Indonesië. Verder doe ik ook diverse tempel-aanbevelingen. En nee, saai gaat het echt niet worden. Geloof me maar 🙂 .

Wat zijn nou de stappen die ik je aanraad? Je vindt ze hieronder:

 

1. Kies de tempels waar je naartoe wilt gaan

Het meest essentiële is dat je een shortlist maakt met tempels die je wilt gaan bezoeken. Als je geen idee hebt waar je heen kunt gaan, dan kun je altijd navraag doen bij je hostel of nog slimmer: vraag het aan de locals (zie stap 6).

Ik adviseer je om het aantal tempels dat je per dag bezoekt niet te overdrijven. Houd het bij drie tot vier tempeltjes, het is niet de bedoeling dat je moe wordt en daardoor geen oog meer hebt voor de schitterende details.

Hieronder een aantal van mijn favorieten waar je uit kunt kiezen:

Wil je de grootste tempel op Bali zien? Dan is de Pura Besakih tempel in het oostelijke deel van het eiland de plek waar je moet zijn. Ze wordt ook wel de moedertempel van Bali genoemd en bestaat uit ongeveer 200(!) bouwwerken. Bovenaan kun je trouwens genieten van een memorabel uitzicht over de oceaan en de vijfde hoogste berg van Indonesië: Mount Agung.

Pura Besakih Bali
Pura Besakih, de grootste tempel van Bali

Je betreedt het tempelcomplex via de gespleten poort van de Pura Penataran Agung.

Tip: ga niet in op locals die zich als ‘gids’ voordoen. Zij zijn doorgaans helemaal geen gids, bieden zich ‘gratis’ aan en willen snel geld verdienen door jou (veel) te veel te laten betalen. Verken de tempel zelf, hier heb je geen tour-guide voor nodig!

Echter, als je jezelf niet goed hebt ingelezen, dan kan het wel de moeite zijn om een gids bij je te hebben. Spreek in dat geval wel op voorhand een prijs af, zodat je naderhand niet ineens 100.000 Rupiah (€6,50) of meer moet betalen.

Bali kent trouwens ook een tempel in de zee. Ik heb het hier over Pura Tanah Lot, het bouwwerk dat bovenop een rost aan de zuidwestkust van Bali ligt. Leuk om te weten is dat ‘lot’ letterlijk ‘zee’ betekent. Je kunt deze drukbezochte attractie enkel bezoeken wanneer het eb is. Zeker aan het eind van de middag, bij zonsondergang, zijn alle ingrediënten aanwezig voor prachtige foto’s.

Pura Tanah Lot
Pura Tanah Lot, de tempel op het water
Tip: als je de drukte wilt ontwijken, ga dan later in de avond. De grootste stroom toeristen is dan (gelukkig) geweest.

Het complex dat bekendstaat als de tempel van het heilige water, is Tirta Empul. Dit bouwwerk dient vandaag de dag voor zowel spirituele als fysieke reiniging, vaak tijdens ceremonies. Dit doen de locals met het heilige water dat uit een nabijgelegen bron komt. Het zal je niet heel erg verbazen dat ‘tirta empul’ ‘kristalheldere stroom’ en met andere woorden ‘heilig water’ betekent. De tempel ligt ten noorden van Ubud, op zo’n 40 minuten rijden.

Tirta Empul
Tirta Empul: de tempel van het heilige water | Credits: Jelle Oostrom, Flickr

Op het zuidelijke deel van Bali -in de regio Uluwatu– staat trouwens nog een zeetempel: Pura Luhur Uluwatu. Een meesterwerk uit de 10e eeuw dat bovenop een rots van nagenoeg 100 meter gebouwd is. Dit is een hindoetempel, gekenmerkt door de olifantenkoppen die je aan de beide kanten van de ingang ziet.

Een van de meest bijzondere tempels op Bali is wat mij betreft Pura Kehen, wat ‘vlammentempel’ betekent. Het bouwwerk uit de 11e eeuw ligt in de Bangli-regio. Ze bestaat uit acht terrassen en het is de belangrijkste tempel in dit gebied. Om op het heiligdom te kunnen komen, ga je eerst een trap op met 38 treden. Houd er rekening mee dat je benen volledig bedekt moeten zijn.

Pura Kehen Bali
Pura Kehen kent 38 treden en is gedecoreerd met verschillende beelden | Credits: Patrik M. Loeff, Flickr

Pura Ulun Danu Bratan is ook een tempel die het bezoeken meer dan waard is. Ze ligt aan het Bratanmeer meer tussen spectaculaire groene heuvels, op iets minder dan een uurtje rijden vanaf Ubud. Het bouwwerk uit de 17e eeuw staat ook bekend als de irrigatietempel. Tevens ligt het bergdorpje Bedugul vlakbij, je kunt hier onder meer wandelen door de Bedugul Botanical Gardens.

Pura-Ulun-Danu-Bratan-op-Bali
Pura Ulun Danu Bratan is misschien wel de bekendste tempel van heel Bali

De ‘olifantengrot’, met andere woorden Goa Gajah, is een tempelcomplex dat relatief laat ontdekt is, namelijk in 1922. Dit terwijl het bouwwerk al in de 11e eeuw werd gebouwd. De ingang van de grot is een soort monster dat z’n mond wijd open heeft hangen.

Het monster met de mond die wijd openstaat, ga jij naar binnen? | Credits: Tyler Ingram, Flickr

Als je naar binnengaat, zie je een beeldwerk van de heilige Ganesha, de Hindoeïstische god met het hoofd van een olifant, de god die hindernissen wegneemt. Daarnaast is er een ruimte die ingericht is voor de andere god: Shiva. Dit is de vader van Ganesha.

Verder slot is ook de Pura Pasar Agung speciaal te noemen. Al is het alleen al vanwege de bijzondere ligging van het complex. De tempel ligt namelijk vlakbij de hoogste berg van heel Bali: de Gunung Angung, net als de eerder genoemde Besakih-tempel overigens. Vanuit Ubud ben je er in ongeveer 45 minuutjes met de scooter.

Tot slot noem ik Pura Lempuyang, een spectaculaire tempel die aan de voet van de gelijknamige berg en op de Seraya-heuvel ligt. Als je naar de top wilt komen, zal je meer dan 1.700 treden moeten belopen. Eenmaal boven, heb je de meest mooie uitzichten.

Lempuyang-tempel-Bali
De magische poort van de Lempuyang-tempel | Credits: Tim Snell, Flickr

Het is een plek waar veel Balinese Hindoes bijeenkomen om te offeren en te bidden. Voor hen is de weg naar het hoogste punt een bedevaartstocht, indrukwekkend om te zien.  De tempel ligt in Amlapura en is bijvoorbeeld leuk om te bezoeken als je in Amed bent. Ik kan je aanraden om, als je het aankunt, heel vroeg in de ochtend te gaan, zodat je de zon langs de bergen en zee ziet opkomen. Daarna wordt het bovendien dramatisch druk, waardoor je uren zult moeten wachten. Let er trouwens op dat je onderweg apen kunt tegenkomen die wat lastig kunnen zijn.

 

2. Lees voor vertrek wat achtergrondinformatie

Ik wil je aanraden om op voorhand ietwat research te doen, zodat je op de hoogte bent van de achtergrond van de tempels waar je naartoe gaat. Meer kennis over de tempels in kwestie betekent automatisch dat je meer geïnteresseerd raakt.

Iedere tempel heeft z’n eigen historie en betekenis. Het is leuk om te weten wat bepaalde symbolen, tekeningen en bouwsels betekenen. Als je dit niet weet, wordt het al snel sightseeing zonder inhoud. Zonde, zeker nu je de kans hebt om kennis te maken met de geschiedenis van Bali.

 

3. Huur een scooter voor je trip

Als je van tempel naar tempel wilt gaan, raad ik je aan om een scooter te huren. Op deze manier ben je niet afhankelijk van lokaal transport en kun je verder reizen wanneer het jou uitkomt.

De prijs voor het huren van een scooter is ongeveer 50.000 tot 60.000 Rupiah per dag, oftewel maximaal €4. De benzineprijzen variëren tussen de 6.000 en 7.000 Rupiah, wat neerkomt op €0,40 tot €0,45.

Houd er wel rekening mee dat je een internationaal rijbewijs bij je hebt, de algemene voorwaarden goed kent en altijd een helm draagt. Het verkeer op Bali kan erg heftig zijn en de politie hier en daar behoorlijk corrupt! Zorg er daarom voor dat er geen aanleiding is om je aan te houden.

Indien je alleen bent en je het gezellig vindt om met andere backpackers op pad wilt gaan, vraag dan in je hostel of iemand je wil joinen. Op deze manier kun je trouwens ook meteen de kosten voor het rijden met de scooter delen 🙂 .

Tip: rijd ook naar de minder toeristische gedeeltes van Bali. De kans is dan vrij groot dat je langs een tempel komt waar een lokale ceremonie plaatsvindt.

 

4. Neem voldoende eten en drinken mee

De af te leggen afstanden kunnen vrij groot zijn zonder dat je daarbij langs faciliteiten komt waar je wat te eten of drinken kunt halen. Daarbij wil je het liefst geen tijd verspillen aan het zoeken naar een restaurant. Je bent immers onderweg om tempels te gaan bekijken.

Neem daarom water, fruit, streetfood of eventueel wat zoutjes mee. Voor je vertrekt kun je even langs een eetkraampje lopen om bijvoorbeeld kip met rijst en groenten te halen. Dit kost vaak niet veel meer dan omgerekend €1.

 

5. Zorg dat je jezelf aan de etiquette houdt

Ik zei het hierboven al even: houd rekening met de kleren die je draagt voordat je een tempel wilt betreden. Zeker de échte Balinese locals zijn vrij conservatief, heb hier respect voor.

Dat wil zeggen dat je geen tanktop aandoet, maar een t-shirt dat zowel je schouders als bovenarmen bedekt. Als je schouders bloot zijn, word je meestal niet toegelaten tot een tempel.

Tevens wordt het gewaardeerd als je een lange broek draagt. Heb je deze niet bij de hand? Schaf dan een sarong aan en wikkel deze om je heupen heen zodat je benen niet zichtbaar zijn. Bij de toeristische tempels kun je deze over het algemeen ook huren.

Voeten worden als onhygiënisch beschouwd op Bali. Zorg er daarom altijd voor dat je niet met je voeten richting de heiligdommen wijst. Je ziet de locals niet voor niets met hun benen gekruist zitten.

Het wordt bovendien als niet-netjes gezien als je een tempel binnenloopt als je bloedt. Dus, als je een (zichtbare) open wond hebt, betreed het bouwwerk dan niet.

Tot slot: vergeet niet om een kleine donatie te doen. Dit is niet verplicht, maar wel zo netjes. Zie het als hetzelfde als je in Nederland of België een kerk bezoekt en een kleine gift doet. Denk aan bedragen tussen de 5.000 en 25.000 Rupiah (€0,35-€1,65).

Verder dien je voor de bekendere bouwwerken een kleine entree te betalen. Zo is de toegang tot de Pura Luhur Uluwatu 20.000 Rupiah, €1,40 en die van de Pura Besakih 10.000 Rupiah (€0,70).

 

6. Vraag de locals om tips

Als je de weg kwijt bent geraakt of indien je op zoek bent naar insider-tips, vraag dan de locals om hulp. Zij waarderen het doorgaans erg als je aan hen de weg vraagt en daarbij kennen zij de beste routes om naar de tempel in kwestie te kunnen komen.

Zoals ik in het begin al zei: op Bali zijn duizenden tempels waarvan er een hoop niet op het internet te vinden zijn. De lokale inwoners kunnen je bij bouwwerken brengen waar je zonder hun hulp nooit had kunnen komen en met unieke ervaringen huiswaarts kunt keren. Maak hier dus gebruik van!

Dit soort stops zijn natuurlijk ook een goede mogelijkheid om even bij te tanken, figuurlijk bedoel ik dan 🙂 . Pak wat water, eet wat en switch eventueel van plaatsen als je samen met iemand anders met de scooter op pad bent.

Lees ook: mijn guide voor het bezoeken van de tempels in Angkor Wat.

 

Wat zijn jouw favoriete tempels op Bali?

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw