11 verrassende dingen om te doen in Yogyakarta (+ tips)

Na mijn trekking in de wildernis van Bukit Lawang waar ik voor het eerst in mijn leven oog in oog stond met een orang-oetan, ben ik 2 weken strontziek geweest. Ik dacht serieus dat er iets goed mis was. Gisteren kon ik gelukkig eindelijk terug naar Medan om op het vliegtuig richting Yogyakarta te stappen. De stad die je volgens velen gewoon bezocht moet hebben tijdens je rondreis op Java.

In het hostel waar ik die dag incheck, ontmoet ik ’s ochtends tijdens het ontbijt een meisje. Ze lijkt in eerste instantie wat verlegen, maar komt al vrij rap pal tegenover me zitten en we raken aan de praat. Haar naam is Tika en ze kent Yogyakarta behoorlijk goed, zo laat ze blijken.

Ik merk nog niet helemaal klaar te zijn voor een gesprek door de slechte nacht die ik heb gehad in de slaapzaal. Mijn ogen voelen als met zand bestrooid, een prikkende sensatie die verre van fijn is. Tika stelt tijdens het wakker-word-praatje voor om me die vandaag rond te leiden. Verder spreekt ze over een paradijselijk eiland met de nieuwsgierig makende naam ‘Karimunjawa’. Witte stranden, palmbomen, glashelder water, snorkelen…

Mijn gedachten dwalen af en gevoelsmatig lig ik al op een strand van dit tropische oord, lekker uit een kokosnoot te drinken.

Maar…

Eerst is het natuurlijk tijd om Yogyakarta te ontdekken. Na de oploskoffie, bananenpannenkoek en verse ananas verlaten we het hostel en wandelen naar een stokoud waterpaleis.

Uiteindelijk ben ik 2 weken in de stad gebleven en heb ik allerlei mooie plekken bezocht. Ook lokale spots die maar weinig mensen kennen, met dank aan Tika.

Ik nodig je uit om verder te lezen als je Yogyakarta op de planning hebt staan, ik heb je namelijk een hoop te vertellen 🙂 .

Door locals en reizigers wordt ze regelmatig “Jogja” of “Yogya” genoemd. Het is de culturele hoofdstad van Java en wat mij betreft een must om te bezoeken als je op dit eiland in Indonesië bent.

Waarom?

Met name vanwege de relaxte en aangename sfeer die er hangt. Deze sfeer is er omdat Yogyakarta een studentenstad is met vele gezellige cafeetjes en uitgaansgelegenheden. Bovendien is het er relatief rustig, veel rustiger dan in bijvoorbeeld Jakarta of Medan. Toch moet je dit met een korreltje zout nemen, want de straten zijn er volgepakt met scooters en auto’s. Zo weet ik nog goed toen ik er voor het eerst kwam en eerlijk gezegd best wel gek werd van al het verkeer. Maar ja, dit heb je in praktisch iedere Indonesische stad.

Verlaat je het drukke centrum dan kom je echter al snel in prachtige natuur terecht. Denk aan het Kalibiru National Park, de magische setting rond Mount Merapi of een later te noemen grot die je in sprookjesachtige sferen brengt.

Zowel in de stad zelf als in de omgeving van Yogyakarta zijn flink wat mooie bezienswaardigheden om te bezoeken. In dit artikel deel ik er elf met je, en ik beloof je alvast: er zitten meerdere plekken bij waar je nooit eerder van hebt gehoord. Daarnaast bespreek ik tips voor leuke eettentjes, accommodaties, vervoer en hoe je in Yogyakarta komt.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Yogyakarta en omgeving

Is Yogyakarta de moeite waard? Wat is er te doen in Yogyakarta? Nou, er zijn een heleboel prachtige bezienswaardigheden die tot de mooiere van Java behoren. Je hebt vast al van de Borobudur gehoord, maar er is meer.

Hieronder noem ik elf indrukwekkende plekken en activiteiten die je niet gemist wilt hebben.

 

1. Ontdek het levendige Jalan Malioboro en de geschiedenis van het Kraton en Taman Sari

Jalan Malioboro en de -in mijn ogen- zielige paarden

Oké, ik geef toe, deze straat is niet heel verrassend om te noemen als je het hebt over Yogyakarta. Maar het is toch goed om de meest bekende en bovendien drukste winkelstraat van Yogyakarta –Malioboro Street, door de locals ‘Jalan Malioboro’ genoemd- even te noemen. Dit is namelijk de plek waar je moet zijn als je op zoek bent naar levendigheid en vertier.

Shoppen kun je er ook goed trouwens. Afdingen is het devies, zo koop je voor een habbekrats de leukste (handgemaakte) spullen kopen. Uiteraard heb je tevens de keuze uit lekkere lokale streetfood, probeer de ‘nasi gudeg’ maar eens.

Wat ik overigens wel zielig vond om te zien in Jalan Malioboro waren de paarden die in de extreme hitte staan uit te drogen met lappen stof over hun ogen, en voor toeristendoeleinden worden gebruikt. Soms zag ik het schuim uit hun bekken komen. Ik maakte het eerder al mee op Gili Air.

Over leuke straten en wijken in Yogyakarta gesproken, Sosrowijayan Street is een uitbundig zijstraatje van Jalan Malioboro met streetfoodkraampjes, guesthouses en smalle steegjes vol gezelligheid. Het is een typische plek waar backpackers rondslenteren en hun accommodatie boeken. Ik heb er ook geslapen, al bleek het guesthouse direct naast een moskee te liggen, zo hoorde ik de volgende ochtend vroeg 😉 .

Taman Sari, het koninklijke waterkasteel van Yogyakarta

Trouwens, als je van mooie gebouwen houdt zijn het paleis van de sultan -het Kraton– en Taman Sari -het waterkasteel-de moeite waard om heen te gaan. Het Kraton dateert uit de 18e eeuw en werd door de koninklijke familie als rust-, werk- en meditatieruimte gebruikt. Beide bezienswaardigheden liggen dichtbij elkaar en zijn daarom goed te combineren. Een ander voordeel is dat je er gemakkelijk kunt komen aangezien beide bezienswaardigheden in het centrum te vinden zijn.

Indien je een stukje Nederlandse geschiedenis wilt bekijken is Fort Vredeburg nog een boeiende plek om te stoppen. Het werd in 1765 tijdens de koloniale periode gebouwd door Nederlanders, dit om de toenmalige gouverneur te beschermen.

Mocht je nog een leuke tour door Jogja zoeken dan heb ik een aantal tips voor je. Wil je bijvoorbeeld lekkere streetfood proeven? Deze avondwandeling en streetfood-tour is een echte aanrader. Of doe de fietstocht die je langs diverse pareltjes van de stad brengt die vrijwel niemand kent.

 

2. Ga ‘tuben’ door de grotten bij Goa Pindul

Bij het woordje ’tuben’ denk je misschien aan Vang Vieng in Laos, maar ook in de omgeving van Yogyakarta heb je de mogelijkheid om in een band op een rivier te drijven. En niet zomaar drijven: je vaart namelijk door een grot, de Pindul Cave. Erg gaaf als je wat avontuur zoekt.

Het binnenvallende zonlicht zorgt samen met de meest bijzondere stalagmieten, stalactieten en het groene lagune-water voor een ongelofelijk geheel. Bijna surrealistisch zo mooi.

Op zoek naar wat meer spanning? Spring dan van een 7 meter hoge boomstam af het water in.

Vraag even aan de gids of jullie buiten de grot op de rivier kunnen varen. Zo kom je ook bij de gedeeltes waar nauwelijks andere toeristen zijn. Ideaal om in alle rust even een verkoelende duik te nemen.

Je vindt de grot op ruim 40 kilometer ten zuidoosten van Yogyakarta-centrum. Er worden tours aangeboden, waarbij deze een aanrader is.

Als dit je allemaal niet ruig genoeg is, is er nog een andere optie: raften bij de Kalisuci Caves. Deze grotten liggen op ongeveer 15 kilometer van Goa Pindul. Verder is raften bij Sungai Elo een absolute aanrader. Vanaf de Borobudur-tempel is het slechts 10 minuten rijden, vanuit het centrum ongeveer 45 minuten.

 

3. Geniet van de uitzichten bij het Kalibiru National Park

Een bekend uitkijkplatform in het Kalibiru National Park

Op 40 kilometer ten westen Yogya-stad, zo’n 1,5 uur rijden, ligt het nog redelijk onbekende Kalibiru National Park. Het is niet voor niets dat deze plek door veel mensen een verborgen paradijsje wordt genoemd.

Wat maakt dit nationale park zo bijzonder?

Behalve dat er weinig toeristen komen, heb je er een zogenaamde ‘adrenalineburg’ die gemaakt is van touw en hout. Als je hier overheen loopt weet je één ding zeker: zweten is gegarandeerd. Maar gezien het spectaculaire uitzicht en de bijkomende kick, is dit het allemaal waard.

Verder is er de zogeheten ‘flying fox’, een kabelbaan die je naar een platform brengt dat aan een boom is vastgemaakt. En niet zomaar een: vanaf hier zie je het schitterende groene landschap en Lake Sermo liggen. Het meest mooie moment is als de zon ondergaat.

Je kunt er zelf heengaan of kiezen voor een tour als deze. Behalve Kalibiru en het viewpoint dat je op de foto hierboven ziet bezoek je tevens de Borobudur en een waterval om af te koelen.

 

4. Neem een duik bij de Sri Gethuk Waterfall

Deze mooie waterval wordt omgeven door groene rijstvelden en kan vanaf de nabijgelegen parkeerplek op 2 manieren worden bereikt. Je kunt door de jungle lopen of met een bootje op de Oya-rivier varen.

Eenmaal aangekomen, is het heerlijk om vanaf de rotsen een duik nemen in het zuiverende water. Er is tevens nog een verborgen waterval te vinden waar je helemaal tot jezelf kunt komen.

Een bijzonder feitje is dat deze plek vroeger werd gebruikt om een traditioneel instrument te bewaren, de ‘kethuk’. Vandaar dat deze waterval de ‘Gethuk Waterfall’ heet. ‘Gethuk’ en niet ‘Kethuk’ omdat dit voor Javaanse mensen beter uit te spreken is.

De Sri Gethuk Waterfall is zo’n 1,5 uur rijden (ruim 35 kilometer) ten zuidoosten van het centrum.

 

5. Doe een spectaculaire trekking bij Gunung Api Purba Nglanggeran

De schilderachtige omgeving van Nglanggeran

De naam is misschien moeilijk te uit te spreken, maar toch wil je ik je vragen om ‘m te onthouden of even op te schrijven.

Gunung Api Purba Nglanggeran -kort gezegd de Api Purba-vulkaan- is een van de oudere vulkanen op Centraal-Java en ligt werkelijk in een adembenemende omgeving.

De wandeling naar de top duurt misschien 70 minuten, afhankelijk van de stops die je maakt. Onderweg kom je langs allerlei rotsformaties en wellicht enkele lokale bewoners. Boven word je beloond met een onvergetelijk uitzicht over het ongerepte landschap.

Over de lokale bewoners gesproken: het verhaal gaat dat er 7 gezinnen in het dorpje Tlogo Mardidho -dat op de berg ligt- wonen en dat één gezin meer of minder tot een ramp zou leiden.

Op deze speciale plek heb je het idee ver weg te zijn van de stad, toch ligt de vulkaan op slechts 24 kilometer (1 uur rijden) ten oosten van Yogya-centrum. Kleine moeite om even te gaan kijken dus 🙂 .

 

6. Ontdek Kaliadem en omgeving

Mount Merapi nodigt je uit voor een stevige trekking, kom je?

Het dorpje dat het meest dichtbij Mount Merapi ligt, is Kaliadem. Het is bijzonder om hier te zijn, aangezien de Merapi-vulkaan zowel in 2006 als in 2010 uitbarstte. Hierdoor is de hele omgeving veranderd van een bosrijk geheel in een maanlandschap dat zo uit een sciencefictionfilm lijkt te komen.

Je kunt in deze regio trouwens ook de Lava Tour doen waarbij Kaliadem de laatste stop is. Onderweg breng je onder meer een bezoekje aan het Sisa Hartaku Museum waarin te zien is welke schade de uitbarstingen hebben aangericht aan allerlei voorwerpen.

Het dorpje ligt op ruim ongeveer 22 kilometer ten noorden van de Yogyakarta en is minder dan een uur rijden wanneer alles meezit.

Als je van vulkanen houdt, dan is het beklimmen van de nabijgelegen Merapi-vulkaan een aanrader om te doen. De tocht duurt in totaal ongeveer 9 uur, na 4,5 uur ben je boven en kun je getuige zijn van de zonsopkomst. Vanuit Yogyakarta worden meerdere tours naar Mount Merapi georganiseerd, met vaak nog één of twee andere bezienswaardigheden eraan toegevoegd. Aanraders zijn deze (Merapi, Borobudur en Prambanan), deze (Merapi, Jomblang Cave en Timang Beach) en deze (Merapi, Kalibiru National Park en een waterval).

 

7. Laat je verrassen bij Umbul Ponggok

Umbul Ponggok lijkt in eerste instantie op een oversized zwembad waar zo 1,2,3 niet heel veel te beleven valt. Het mooie is dat wanneer je kopje ondergaat, er allerlei verrassingen te zien zijn.

In het zuivere water kun je namelijk snorkelen tussen de vissen en verder heb je de mogelijkheid om diverse voorwerpen op de bodem te plaatsen. Denk aan stoelen, een tv en zelfs een scooter. Kan het nog vreemder?

Het is de moeite om foto’s te maken van de ervaringen die je hier zult hebben, bijvoorbeeld een GoPro is dan ook een absolute aanrader. Je kunt eventueel een onderwatercamera huren, net als snorkeluitrusting. Het is toegestaan om je eigen voorwerpen mee onderwater te nemen voor uniek beeldmateriaal.

Deze bijzondere spot ligt op ruim 40 kilometer ten noordoosten van Yogyakarta-centrum en is 1 tot 1,5 uur rijden.

 

8. Daal af in de Jomblang Cave

Bijna sprookjesachtige sferen in de Jomblang Cave

Afdalen in de Jomblang Cave, een grot die al duizenden jaren oud is, zal een ervaring zijn die je voor altijd bijblijft. Toegegeven, met 45.000 Rupiah is dit een relatief prijzige activiteit, maar is het niet zo dat herinneringen belangrijker zijn dan geld? Precies 🙂 .

De afdaling is zo’n 80 meter en tussen 10.00 uur en 13.00 uur kun je het zonlicht naar binnen zien schijnen door de beboste opening. Zonder te overdrijven lijkt het net alsof je hier in een sprookje bent beland. Het verhaal gaat dat er hier engelen zouden neerdalen…

Goed om te weten is dat er per dag een gelimiteerd aantal bezoekers is toegestaan. Vooraf reserveren is daarom vereist. Verder raad ik je aan om schone kleren mee te nemen omdat je waarschijnlijk (enigszins) vies zal worden.

Om er te komen adviseer ik je om een tour te boeken, bijvoorbeeld via het hostel waar je verblijft en anders bij een reisbureautje. Of regel de excursie online via Get Your Guide. De grot ligt op ruim 50 kilometer vanaf Yogyakarta, de rit erheen duurt om en nabij de 1 uur en 45 minuten.

 

9. Kom tot rust bij Luweng Sampang

Bij het afgelegen Luweng Sampang vind je vreemd-gevormde rotsen en een klein watervalletje waar je kunt zwemmen in het verfrissende water. Er zijn allerlei door de natuur gevormde zijweggetjes en tunneltjes om te verkennen. In het droge seizoen is er qua watervallen echter weinig te beleven, omdat er dan nauwelijks water is.

Je kunt er ook voor kiezen om langs de kant te gaan zitten op een van de rotsblokken en simpelweg te genieten van de rustgevende omgeving. Net als bij de Jomblang Cave, kan ik niet anders zeggen dan dat het hier supermooi is.

Het is geen plek waar je andere toeristen zult vinden, hoogstens zal je enkele locals tegenkomen. Deze spot is dan ook een prettige bestemming als je tot jezelf wilt komen.

Luweng Sampang is 28 kilometer ten oosten van Yogyakarta te vinden en een uurtje rijden. Als je met de scooter gaat, houd dan rekening met verkeersdrukte. Als je onervaren bent, kun je misschien beter een privéchauffeur huren of een taxi pakken.

 

10. ‘Vlieg’ van Timang Beach naar Panjang Island

Behalve de kabelbaan kun je ook over deze wiebelbrug lopen

Het schitterende Timang Beach is via een kabelbaan verbonden met Panjang Island dat zo’n 200 meter verderop ligt. Zeker tijdens de zonsondergang zijn de views vanaf het eilandje onbetaalbaar. Je kunt er ook komen via de hangbrug die je op de foto hierboven ziet.

Je hoeft de oversteek trouwens niet te maken, gewoon vanaf het strand naar de rotsen en het daarop kletterende water kijken is al een ervaring op zich. Verder is het leuk om naar de dorpsbewoners te gaan en de lokale lekkernij -kreeft- met ze te eten.

Het strand ligt 70 kilometer ten zuiden van Yogyakarta. Zelf kun je bij het dichtstbijzijnde dorpje stoppen om daar een motortaxi te nemen. Houd er rekening mee dat je 2 uur onderweg bent, maar je zult er zeker geen spijt van krijgen. Je alternatief is om een tour te boeken, waarbij ik twee aanraders voor je heb: deze tour waarbij je behalve Timang Beach ook de Merapi-vulkaan en de Jomblang Cave bezoekt of deze tour die ietsje rustiger is en Timang Beach en de Jomblang Cave combineert.

 

11. Bezoek de Borobudur bij zonsopkomst en de Prambanan-tempel tijdens het ondergaan van de zon

Candi Plaosan bij Prambanan is een ongelofelijk bouwwerk

De Borobudur en de Pambanan-tempel zijn dan misschien niet de meest verrassende bezienswaardigheden, maar het zou vreemd zijn als ik ze zouden ontbreken. Want dit zijn echt twee gigantisch mooie tempelcomplexen die zeer zeker niet gemist mogen worden als je in Yogyakarta bent.

Voor de Borobudur geldt dat je er vanaf 06.00 uur terechtkunt. Doe dit ook, niet later, want dan wordt het al snel veel te druk. Er is meer te zien dan alleen het uitzicht vanaf boven, neem per niveau je tijd om de bijzondere muurafbeeldingen te bekijken.

Bij het complex van Prambanan adviseer ik je om ook naar de indrukwekkende Sewu-tempel te lopen waar het doorgaans erg rustig is. Helaas was deze bij mijn laatste bezoek in oktober 2016 gesloten, inmiddels is de bouw echter helemaal voltooid en de tempel volledig toegankelijk.

Overdag kan het op het hoofdcomplex behoorlijk druk worden met vooral locals, aan het eind van de middag is dit niet meer het geval. Dan kun je je klaar gaan maken voor de mooie zonsondergang, als het weer een beetje meezit natuurlijk 🙂 . Buiten, als je naar de uitgang loopt, heb je nog een markt waar je diverse spulletjes kunt kopen voor weinig geld.

Prambanan
Ik op het Prambanan-tempelcomplex

Ik raad je aan om beide bezienswaardigheden zelf te bezoeken of een tour met een gids te boeken. Je hebt een heleboel tours om uit te kiezen, al is dit een van de betere voor Prambanan. Zoek je de perfectie Borobudur-tour? Check dan deze dagtrip. Er zijn bovendien tours die beide trekpleisters met elkaar combineren, deze populaire tour is daar een voorbeeld van. Je bezoekt daarbij tevens de Merapi-vulkaan, een icoon op Java.

De Borobudur is 1 uur en 15 minuten rijden en de Prambanan-tempel 3 kwartiertjes. Je kunt tevens lokaal een gids huren die je allerlei achtergrondinformatie geeft over de bouwwerken.

 

Wat zijn leuke eettentjes in Yogyakarta?

Lekker eten is uiteraard ook iets dat bij het creatieve Yogyakarta hoort. Sowieso is Java de culinaire hoofdstad van Indonesië. Als je liefhebber bent van Indonesisch eten zal het water je op sommige plekken in de mond lopen. En juist die plekken ga ik met je delen. De meeste van de eetzaakjes liggen op loopafstand van Jalan Malioboro, de belangrijkste straat van Yogya.

Voor superlekkere ‘nasi goreng’ met zelfgemaakte sambal ga je naar Nasi Goreng Mr. Bean, Nasi goreng Kobar 83 of Nasi Goreng Omah Kampung Lempuyangan.

Uiteraard is er ook ‘nasi campur’, het heerlijke gerecht met rijst en allerlei kleine gerechtjes en snacks erbij die je zelf uit kunt kiezen. Denk aan groenten, ei, tempé met ketjap of kippenpootjes. Heerlijk vind ik het 🙂 . Nasi campur Madura is een van de betere spots om nasi campur te eten. Ook bij Warung Nasi Ramesan Bu Pon is het smikkelen geblazen.

Verder is het me opgevallen dat er in Yogyakarta een hoop restaurants zijn waar de naam ‘sambal’ in voorkomt. Ze hebben er doorgaans tig soorten sambal om uit te kiezen, te eten met kip of vis en rauwe groenten. Als je graag spicy food eet moet je dit zekers eens proberen. Bijvoorbeeld bij Warung Special Sambal.

Zoals je waarschijnlijk wel weet is Java overwegend islamitisch en daarom kan het lastig zijn om varkensvlees te vinden. Bij het Balinese eettentje Bu Komang Balinese Food Restaurant heb je echter genoeg keus.

Zoek je een leuke stek om te ontbijten, een stek waar ze dingen zoals smoothie bowls en fruitsappen op de kaart hebben staan? Mijn twee aanraders zijn in dat geval om binnen te lopen bij Akkar Juice Bar Tamsis en Joomba Pakuningratan Yogyakarta.

Ten slotte mag koffie natuurlijk niet ontbreken als we het over een van Java’s meest prominente steden hebben. Java is namelijk een koffiewalhalla, zoals eigenlijk heel Indonesië 🙂 . Gezellige en veelal hippe koffiebars om te genieten van jouw favoriete (ijs)koffie zijn Tanamera Coffee Yogyakarta, Jeeva Yogyakarta en Simetri Coffee Roaster, Ketemu Kopi Jogja en Tengah Coffee & Drinks. Oh voor ik het vergeet: een echt gaaf en authentiek koffietentje waar Tika me mee naar toenam is Dongeng Kopi.

 

Waar boek je je tours en activiteiten?

Ik adviseer je om het complete aanbod van Get Your Guide in Yogyakarta te bekijken en daar je tours te boeken. Hieronder heb ik de populairste voor je neergezet.

 

Waar in Yoygakarta raad ik je aan om te overnachten?

Ik geniet van een verse papaja die net uit de boom is gevallen
Ik geniet van een verse papaja die net uit de boom is gevallen in de tuin van m’n accommodatie 🙂

Het barst in Jogja van de hostels, guesthouses en comfortabele hotels. Ik heb een aantal fijne adresjes voor je geselecteerd die ik hieronder met je deel.

Als je op zoek bent naar een gezellig en betaalbaar hostel en graag andere backpackers ontmoet dan raad ik je Good Karma aan. Het is er schoon, gezellig en het meest leuke is misschien nog wel dat de openluchtdouche. Een zoete pannenkoek met vers fruit als ontbijt is inbegrepen. Andere hostels die zeer goed bekendstaan zijn The Patio Yogya, het Wonderloft Hostel Jogja, The Cubic, Snooze en Ostic House.

Of zit je graag in een homestay met chille privékamers? Check in dat geval Bring in House Yogyakarta of de Palem Kipas Homestay.

Daarnaast vind je in Yogyakarta zat comfortabele en tevens betaalbare hotels om te verblijven. Twee toppertjes zijn wat dat betreft Raintree Boutique Villa & Gallery en het Prime Plaza Hotel Jogjakarta.

Indien je iets luxers zoekt heb je met het Royal Ambarrukmo Yogyakarta en het Yogyakarta Marriott Hotel twee hele fijne accommodaties om uit te kiezen.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Yogyakarta te blijven?

Ik adviseer je om tenminste 3 volle dagen uit te trekken voor je verblijf in Yogyakarta. Je hebt dan een dag voor de tempels, een dag om het centrum te verkennen en nog een andere dag voor een andere bezienswaardigheid in de omgeving.

 

Verleng je visum in Yogyakarta

Mocht je je Visa on Arrival waarmee je recht hebt op 30 dagen te verblijven in Indonesië met nog eens 30 dagen willen verlengen, dan kun je dit regelen bij het Kantor Imigrasi Yogyakarta.

Ik heb dit één keer gedaan en had er nogal dramatische ervaringen mee, maar er zijn ook zat positieve verhalen over te vinden.

 

Hoe zit het met transport in Yogyakarta?

Dit is een becak, de fietstaxi die je zoveel ziet in Jogja

Je kunt in Yogyakarta een scooter huren, al is rondrijden in de zeer hectische stad niet bepaald een pretje. Als je geen of weinig rij-ervaring hebt raad ik je dit dan ook niet aan.

Verder rijden er lokale bussen, bijvoorbeeld richting Prambanan en de Borobudur, je kunt daarvoor in Jalan Malioboro opstappen.

Wat ik echter het meest handig vind in Jogja zijn de scooter-taxi’s die je via de apps Gojek en Grab boekt. Je bent dan lekker snel op je bestemming en het is nog spotgoedkoop ook. Probeer het eens zou ik zeggen.

In het centrum kun je de afstanden vaak prima belopen. Ligt de plek waar je heen wilt toch iets te ver, dan zijn wederom Gojek en Grab goede opties. Of reis als een local in een ‘becak’, de fietstaxi en hét lokale transportmiddel van Yogyakarta.

 

Wat is de beste reistijd voor Yoygakarta?

De Borobudur, de bekendste (en drukste!) tempel van Java

Het droge seizoen loopt in Yogyakarta van april tot en met oktober, waarbij juni tot en met september doorgaans het droogst zijn.

De natte periode valt in de maanden november tot en met maart, al hoeft dit niet te betekenen dat het altijd regent. Al heb ik er in die tijd gezeten en had ik dagenlang achtereen te maken met plensbuien. Naderhand ben ik naar Karimunjawa gegaan, waar het heerlijk zonnig was 🙂 .

 

Hoe kom je in Yogyakarta?

Hoe kom je in Yogyakarta? Vanuit Jakarta kun je een trein pakken, deze rit duurt om en nabij de 8 uur. Ook vanuit Bandung kun je met de trein (6,5 uur) reizen. Ik zeg er meteen bij dat de tocht schitterend is, je komt langs prachtige afwisselende landschappen.

Wil je Gunung Bromo gaan beklimmen? Neem dan een trein naar Malang (8 uur), een goede uitvalsbasis om bij de vulkaan te komen.

Je kunt in de bovenstaande gevallen ook de bus of minivan nemen, houd in dat geval wel rekening met een langere reisduur.

Via 12Go Asia of Bookaway kun je jouw ticket voor zowel de trein als minivan boeken, een andere optie is om dit op het station of busterminal te doen. Weet wel dat zowel de trein als bus dezelfde dag al vol kunnen zitten. Handig om te weten: aan boord van de trein wordt doorgaans eten verkocht.

Uiteraard heeft Yogyakarta ook een airport -Adisutjipto International Airport-. Je kunt er zodoende eenvoudig vanuit meerdere bestemmingen komen, je vliegt er bijvoorbeeld in 1 uur en 20 minuten naartoe vanaf Bali. Ook van buiten Indonesië gaan er vluchten, zo is er een directe verbinding met Kuala Lumpur (2 uur en 45 minuten reistijd).

Zoek je een leuke route voor Java?

Op basis van de mijn reiservaringen in Indonesië heb ik Backpackgids Indonesië geschreven, een digitale reisgids vol met tips, avontuurlijke routes en inspirerende info. Voor iedere Indonesisch eiland heb ik routes uitgestippeld zodat je dit uitzoekwerk zelf niet meer hoeft te doen.

Ik zou zeggen: maak het jezelf gemakkelijk en geniet van het lezen 🙂 .

Meer lezen over Java en Indonesië

Op dit blog heb ik nog veel meer geschreven over mijn avonturen op Java en in de rest van Indonesië. Lees je graag verder? Bekijk dan hier alle Java-artikelen en hier al mijn verhalen en tips over Indonesië.

 

Heb jij nog een leuke tip voor Yogyakarta? Laat het me in de comments weten. Vragen zijn ook welkom 🙂 .

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Ilse

    Hoi,

    In april gaan wij met onze oma naar Indonesie (die hier geboren is). Zij is gek op watervallen, maar al wel op leeftijd. Ik vroeg mij af of de waterval Luweng Sampang goed te bereiken is of moet je hiervoor veel lopen en klimmen?

    Groetjes Ilse

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw