Luang Prabang: de gouden stad van Laos

Luang Prabang, vroeger bekend als Muang Xieng Thongoftewel: de Gouden Stad-, wordt over het algemeen als één van de hoogtepunten gezien van het mooie Laos. Dit is niet zo vreemd, aangezien de voormalige hoofdstad een buitengewoon prettige plek is om doorheen te wandelen, om lekker wat te eten aan de Mekongrivier of om simpelweg rond te struinen over gezellige avondmarkt. Daarnaast is het dé uitvalsbasis om de imponerende Kuang Si-watervallen te bezoeken.

Bovendien kun je er genieten van de heerlijke bakkerijproducten die, als gevolg van de Franse bezetting in het verleden, op talloze plekken te krijgen zijn. Denk hierbij aan baguettes, kaneelgebakjes, cakes en andere lekkere dingen. En ik kan je zeggen, dat is best fijn als je alleen maar noodles en rijst gewend bent 🙂 .

Het is al met al een stadje met charme. Ik zeg bewust ‘stadje’ omdat zowat alles op loopafstand te bereiken is. Eenmaal aangekomen, kom je terecht in een unieke atmosfeer; je hebt soms het idee een flinke sprong terug in de tijd gedaan te hebben. Deze charme trekt natuurlijk bezoekers, waardoor het plaatsje steeds populairder wordt. Neem dit met een korreltje zout, want nog altijd is Luang Prabang een zeer authentieke bestemming die nog niet door de grote massa is ontdekt.

Dat Luang Prabang bijzonder is staat voor mij wel vast. En niet alleen voor mij, want ze staat sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Echter, ik heb er tevens een aantal minder leuke dingen meegemaakt. Daarover vertel ik je in dit artikel meer. Behalve mijn persoonlijke verhaal, geef ik je ook diverse bezienswaardigheden en activiteiten die je in en rondom deze mooie stad kunt bezoeken en ondernemen.

 

Wat je precies in dit artikel gaat vinden

Mijn mindere ervaringen in Luang Prabang
Bezienswaardigheden en activiteiten in Luang Prabang
Extra tips voor Luang Prabang

 

Mijn mindere ervaringen

Ergens werd mijn verblijf in Luang Prabang dus minder leuk. Hoe kwam dit? Daarvoor zijn verschillende redenen. Om precies te zijn drie slechte ervaringen die ik in dit mooie rivierstadje heb meegemaakt.

 

1. Pinpas kwijt

Allereerst het volgende voorval. Toen ik Kips (de lokale valuta) wilde gaan pinnen in de hoofdstraat, slikte de pinautomaat mijn pasje in. Ik was mijn bankpas dus per direct kwijt. Geen hoofdkantoor in de buurt, alleen een geldautomaat.

Tja, wat moest ik toen?

Positief blijven, en vooral in een goede afloop geloven 😉 .

Ik liep terug naar het m’n hostel en vroeg bij de receptie of ze me konden helpen. Wellicht dat zij een idee hadden waar ik naartoe kon bellen. Gelukkig hadden ze een nummer. Helaas kon ik de bank niet bereiken, aangezien deze op dat moment gesloten was.

Tip: het komt regelmatig voor dat de pinautomaat in de hoofdstraat pasjes ‘inslikt’. Pin daarom het best tijdens kantooruren, dan hoef je niet tot de dag erna in onzekerheid te zitten mocht je je pasje kwijt zijn.

De dag erop belde ik meteen met de bank om te vragen of ik mijn pinpasje op een of andere manier terug kon krijgen. Ik was zo blij toen ze me vertelden dat het inslikken van bankpassen regelmatig voorkomt en dat ik langs kon komen om te kijken of die van mij gevonden was.

Ik nam meteen een taxi, aangekomen bij de bank kon ik even plaatsnemen in de wachtruimte. Vervolgens werd al snel duidelijk dat ze m’n bankkaart hadden. Blijer dan toen, kon ik op dat moment niet zijn.

In principe valt dit dus wel mee. Ik had m’n pasje immers weer terug. Helaas gebeurde er nog een aantal dingen.

 

2. Een steentje in m’n hand

Dan was er nog wat; in m’n handpalm zat namelijk een steentje. Ja je leest het goed. Dit was zo, omdat ik vlak voor vertrek uit Nederland tijdens een harde sprint op de grond was gevallen. In de wond is -bleek toen- een klein steentje blijven zitten. In het begin had ik hier geen last van, maar dit begon te komen in Luang Prabang.

Het werd behoorlijk pijnlijk; ik merkte dat m’n lichaam het steentje probeerde af te stoten. Alleen lukte dit niet, omdat er inmiddels huid omheen was gaan groeien. Het gevolg was erge pijn in heel m’n hand. Zie het als een splinter maar dan ter grootte van een steentje. Nou, dan weet je het wel denk ik 😉 .

Dus zat er nog één ding op: naar de dokter gaan. In het guesthouse waar ik verbleef, vroeg ik of er een artsenpost in de buurt was. Dit bleek gelukkig zo te zijn, althans dat dacht ik .

Ik liep naar een lokaal ziekenhuisje, maar hier bleek niemand te werken. Het pand leek al jaren leeg te staan, waardoor ik niet geholpen kon worden. Later hoorde ik dat je voor serieuze problemen het best naar Bangkok kon gaan. Nou, daar zat ik dan in Luang Prabang.

Door de aanhoudende pijn in m’n hand, zat ik er sterk aan te denken om het eigenhandig op te lossen: een sneetje maken en de steen eruit halen. Achteraf ben ik blij dat ik dit niet heb gedaan. Later heb ik ‘m namelijk in Don Det kunnen verwijderen. Het steentje was inmiddels vergenoeg naar buiten gekomen.

 

3. Voedselvergiftiging

Behalve het verliezen van m’n bankpas en de gigantische pijn aan m’n hand, heb in Luang Prabang een voedselvergiftiging opgelopen. En niet zo’n kleine ook. Nog altijd denk ik dat dit komt van de stokbroden die ik op de markt kocht. Die heerlijke baguettes met Nutella.

Dit denk ik, omdat er zwermen vliegen op de etenswaren zitten. In ieder geval wel toen ik er was. Ze zitten op bijna al het eten dat verkocht wordt aan toeristen en met name op de stokbroden. Het beleg is gelukkig grotendeels afgedekt, zodat ze hier niet bijkunnen.

Maar na een paar dagen was het dus zover: ik liep een voedselvergiftiging op en ik kon nauwelijks nog op m’n benen staan. Liggen in een dorm en zo dicht mogelijk bij het toilet blijven, dat is wat ik deed.

En het vervelende was dat het maar niet ophield. De maagklachten bleven aanhouden ondanks medicatie. Eerlijk gezegd heb ik nooit eerder zo’n last gehad.

 

Hoe het verder ging…

Mijn maagproblemen bleven aanhouden, wat ertoe leidde dat ik ziek in bed bleef omdat ik nauwelijks weg kon blijven bij het toilet. Mijn reisgenoten gingen verder, tuben in Vang Vieng. Ik vertelde ze dat ik een aantal dagen later wel zou komen. Als ik wat opgeknapt zou zijn.

Een dag of drie daarna, nam ik een minibus naar Vang Vieng. Ik was nog verre van beter, maar ik kon in ieder geval al in een auto zitten.

Helaas begon ik pas op de 4000 Islands echt beter te worden, de bestemming waar ik na Vang Vieng heen ben gegaan.

Al met al heeft de voedselvergiftiging er dus behoorlijk ingehakt. Het heeft twee weken heeft geduurd voor ik beter was! Ook heb ik op de 4000 Islands het steentje uit mijn handpalm kunnen verwijderen. Eindelijk was ik weer vrij van alle pijntjes en kon ik mijn reis voortzetten in de natuur in plaats van in bed.

 

Maar…

Dat ik in Luang Prabang toevallig wat onaangename dingen heb meegemaakt, wil niet zeggen dat het stadje zelf niet leuk is. Integendeel zelfs, want dat is ze wel degelijk. Luang Prabang heeft een hoop moois te bieden.

Vandaar dat ik hieronder enkele hoogtepunten voor je beschrijf die je zowel in als net buiten Luang Prabang kunt ondernemen.

 

Backpacken in Luang Prabang: bezienswaardigheden en activiteiten

Hieronder bespreek ik in willekeurige volgorde 9 to-do’s voor je verblijf in wat misschien wel de mooiste stad van Laos is.

 

1. Bezoek de betoverende Kuang Si Waterfall

De Kuang Si Waterfall is wat mij betreft de mooiste bezienswaardigheid rondom Luang Prabang

Hét hoogtepunt van Luang Prabang is wat mij betreft de Kuang Si-waterval. Je vindt deze -helaas behoorlijk toeristische- trekpleister op zo’n 30 kilometer ten zuiden van het stadje.

Ik had er al veel positiefs over gehoord, eigenlijk alleen maar goede dingen. Daar aangekomen, bleek dat andere backpackers niets teveel hadden gezegd. Zo betoverend groen als het water hier is, de mooie bosrijke omgeving en de avontuurlijke wandelingen die je dwars door het oerwoud kunt doen, maken de Kuang Si-waterval tot een must als je in Luang Prabang bent.

Wees wel voorbereid op zeer koud water, al went dit enigszins als je erin bent gesprongen.

Wat ik en m’n reisvrienden vervolgens deden, was omhoog lopen naar de top waar we met een prachtig uitzicht beloond werden. Als je vervolgens langs de andere kant afdaalt, kom je bij een andere prachtige waterval waar je even kunt afkoelen in de bijbehorende waterpool.

In het begin zei ik ‘toeristische trekpleister’, maar leuk om te weten is dat als je doet wat wij deden, op avontuur gaan in de jungle, er weinig toeristen te zien zijn. Bereid je wel voor op gladde en natte weggetjes met hier en daar een behoorlijke klim.

Tip: neem hier ook een kijkje bij het Kuang Si Falls Butterfly Park dat ongeveer 300 meter voor de ingang van de Kuang Si-waterval ligt. De entree is 40.000 Kip (€4).

Praktische informatie

Om er te komen huurden wij een mountainbike, al is dit best een zware tocht. Het fijne is wel dat je kunt stoppen waar je wilt, onder andere bij diverse prachtige rijstvelden die je onderweg tegenkomt. Een tuk-tuk vanuit het centrum kost tussen de 30.000 en 40.000 Kip (€3 tot €4)

De entree tot de watervallen is overigens 20.000 Kip, ongeveer €2.

Tip: als je met de mountainbike gaat, let dan wel op de kwaliteit ervan. Ik had een niet zo fijne, waarvan de trapper steeds losschoot. Niet erg prettig als je bijna 30 kilometer heen en 30 kilometer terug moet fietsen.

2. Ga wat eten met uitzicht op de Mekong

Eten en drinken met uitzicht over de Mekong

Ondanks dat voedsel me juist problemen heeft opgeleverd in Luang Prabang, bewaar ik goede herinneringen aan de verschillende restaurantjes die je aan de rivier vindt.

Ik ben hier meerdere malen (alleen) gaan eten. Aan een tafeltje gaan zitten en vervolgens met een curry of verse vis genieten van het prachtige uitzicht over de Mekong, het berglandschap en de kalkstenen rotsen is eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Een aanrader om te gaan eten is Khaiphaen. Iets duurder, maar zeker mooi gelegen en kwalitatief goed, is Viewpoint Restaurant. Op zoek naar wat anders dan rijst en noodles? Ga dan voor de heerlijke pizza bij Pololo. Dit Italiaanse restaurant ligt overigens niet aan de Mekong, maar is een bezoekje meer dan waard. En, mocht je van een lekker bakkie koffie houden, dan adviseer ik je om even binnen te lopen bij The Mekong Espresso.

  

3. Ga ’s avonds bowlen en daarna naar Utopia

Ondanks dat het nachtleven in Luang Prabang niet bepaald bruisend te noemen is, zijn er twee spots die zeker het bezoeken waard zijn. Althans, als je behoefte hebt aan wat vermaak en een drankje.

Wat wij op sommige avonden deden, was eerst naar een verrassend gezellige bar: Utopia. De wandeling ernaartoe door de vele slingerstraatjes doet je denken dat je totaal op het verkeerde pad zit, maar uiteindelijk kom je uit bij hét cafeetje voor backpackers: Utopia.

Je kunt hier een drankje drinken, loungen en zelfs volleyballen in de tuin. Bovendien ligt hier een vlonder waar je kunt zitten met uitzicht over de Mekong. Het is een ideale plek om andere reizigers te leren kennen. Helaas is deze bar maar tot 23.30 uur geopend, dus zorg dat je rond een uurtje of 20.30 uur binnen bent.

Zodra Utopia sloot, pakten we een tuk-tuk naar de Luang Prabang Bowling Alley om een balletje te gooien. Althans, dat wilden we. Helaas wordt het hier in de avond erg druk, aangezien dit na het sluiten van Utopia de plaats is waar iedereen bijeenkomt. Dit maakt het ook meteen weer tot een gezellige plek, bijna een soort dorpshuis voor reizigers. Je kunt er tot 2.30 uur terecht.

 

4. Vermaak je op de ochtend- en avondmarkt

Ga zeker naar de gezellige marktjes te in Luang Prabang: de morning market en de night market.

Op de ochtendmarkt is een fantastische manier om kennis te maken met de locals van Luang Prabang. Zij komen hier namelijk hun inkopen doen. Groenten, fruit, vis, insecten, rijst, noodles en specerijen: alles is hier te vinden. Uiteraard voor aantrekkelijke prijzen. De markt ligt tussen Inthasome road en Sathoutan.

In de avond is er de night market, middenin de old quarter van Luang Prabang. Je vindt hier vele handgemaakte spulletjes, de bekende tanktops maar ook heel veel eten. Wat mij betreft is het vooral de relaxte sfeer die deze markt zo bijzonder maakt. Als je iets wilt kopen, vergeet dan zeker niet af te dingen. De prijzen zijn aangepast aan toeristen.

Vanaf de 07.00 uur is hier een ochtend- en middagmarkt: de Hmong market.  Ze verkopen hier van alles, waaronder veel eten. Het is dan ook een populaire spot om te ontbijten of te lunchen. Denk hierbij aan baguettes, rijstgerechten, gebakjes, fruitshakes en dergelijke. Deze markt is open tot 17.00 uur wanneer de avondmarkt begint. Nogmaals: let wel op wat je eet, want ik ben hier behoorlijk ziek geworden.

 

5. Huur een fiets en bezoek tempels

Wat Xieng Thong, een indrukwekkende tempel in Luang Prabang

In Luang Prabang vind je heel wat verschillende tempels, 66 verschillende om precies te zijn. Genoeg om te bezoeken dus. Als je net als ik een mountainbike of stadsfiets huurt, kom je er onderweg meerdere tegen.

Hieronder enkele suggesties:

Een aanrader is Wat Xieng Thong, ook wel de ‘tempel van de gouden stad’ genoemd. Ze is gebouwd in 1559-1560 en staat bekend als meest populaire -en tevens mooiste- tempel van Luang Prabang. Je vindt dit bouwwerk op de kruising van de Mekong- en de Khanrivier. Het leuke is dat je hier in de vroege ochtend monniken hun rituelen ziet uitvoeren. De entree is 20.000 Kip (€2).

Ook Wat Xieng Mouane (1853) op de Sotika Kuman Road is een bezoekje waard. Het speciale is dat hier veel jonge monniken komen om, behalve voor religieuze doelen, verschillende ambachten te leren. Zo heb je hier een speciaal opleidingscentrum waar men wordt opgeleid om de tempels in Luang Prabang te kunnen onderhouden en restaureren. Denk hierbij aan houtsnijwerk, schilderen en het maken van Boeddhabeelden. Leuk om eens te zien. De toegang tot dit complex is gratis.

Wat Wisunalat ligt in het oude centrum van Luang Prabang en werd gebouwd in 1513. Ze is tevens de oudste tempel die je in het stadje vindt. De Winsunalat-tempel werd -zoals veel andere tempels- in 1887 compleet verwoest door oorlog met de Chinezen, maar gelukkig in 1898 weer gerestaureerd. Voor dit bouwwerk vind je overigens nog een andere bezienswaardigheid: That Pathum; de stoepa die eruitziet als een watermeloen. De entree is 10.000 Kip (€1).

Tot slot is Wat Sensoukaram -oftewel de ‘red temple’- een mooie en bovenal niet-toeristische tempel om naartoe te gaan. De rode muren met gouden decoraties buiten en de Boeddhabeelden en imposante pilaren binnen, maken dit Boeddhistische bouwwerk uit 1718 tot een indrukwekkende plek om te zijn. De entree is overigens gratis.

Als je geïnteresseerd bent in een stukje geschiedenis, is ook het Royal Palace in Luang Prabang de moeite waard. In dit museum kom je meer te weten over het oude Laotiaanse koningkrijk. De entree bedraagt 30.000 Kip (€3,25). Je vindt hier trouwens ook de prachtige Wat Haw Pha Bang.

Tip: zorg dat je voor dit soort bezoekjes je schouders en knieën bedekt hebt. Doe verder altijd je schoenen uit als je naar binnengaat.

6. Leer rijst planten bij de Living Land Company

Als je eens wat anders wilt doen ga dan farmen op een biologische boerderij: de Living Land Company. Zij leveren allerlei vers verbouwde producten aan hotels, winkels en restaurants in Luang Prabang. Dichterbij de bron kun je dus niet zitten.

Je krijgt onder andere te zien hoe rijst nou eigenlijk wordt geproduceerd. Naast rijst, zie je ook hoe ze hier allerlei soorten biologisch fruit en groenten verbouwen. Ook legt een perfect Engelssprekende gids alles haarfijn uit.

En het leuke is: je kunt zelf ook in de blubber gaan staan om mee te helpen. Zo krijg je de mogelijkheid om rijst te planten. Je voelt je op dat moment heel even een échte local. Tegelijkertijd groeit je respect ten aanzien van de lokale bewoners met de seconde; je ervaart namelijk hoe hard ploeteren het werken in de rijstplantages is.

Behalve het planten van de rijst, kun je op de boerderij ook allerlei rijstproducten proeven. Onder meer de bekende (en lekkere) sticky rice.

Deze activiteit staat in Laos als één van de meest authentieke ervaringen die je maar kunt opdoen. Een échte aanrader dus als je in Luang Prabang bent.

 

7. Geniet van het uitzicht vanaf Mount Phousi

Het fraaie uitzicht vanaf Mount Phousi

Voordat de zon ondergaat, is het erg gaaf om Mount Phousi te beklimmen. Na precies 329 treden kom je aan bij de top en kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad, groene bergen en de rivieren. Dit gecombineerd met de ondergaande zon, zorgt voor een fabelachtig geheel.

Behalve het uitzicht, vind je hier tevens een Boeddhistische pagode: Wat Chom Si. Op de weg naar beneden kom je vervolgens nog langs allerlei indrukwekkende Boeddhabeelden.

Ik zeg er wel meteen bij dat het hier erg druk kan worden, zeker met de zonsondergang. Busjes met toeristen komen en gaan rond dit tijdstip. Zoek je wat meer rust? Ga dan eerder op de dag. De kosten bedragen overigens €2.

 

8. Bezoek de Boeddhagrotten

Oftewel de Pak Out-Boeddhagrotten. Ze liggen aan de Mekongrivier en zijn zodoende met de boot bereikbaar.

De tocht naar de grotten is misschien nog wel het leukst aan deze activiteit. De omgeving is prachtig met onder meer gigantische kalkstenen rotsformaties.

Binnenin de grotten (Tham Ting en Tham Theum) staan letterlijk duizenden Boeddhabeeldjes, die door de jaren heen door alle bezoekers zijn neergezet. De kosten van dit uitje bedragen ongeveer €7.

 

9. Woon een aalmoes-ceremonie bij

De aalmoes-ceremonie in Luang Prabang

Zorg dat je wekker uiterlijk om 05.00 uur afgaat, zodat je getuige kunt zijn van monniken die door de straten van Luang Prabang lopen om hun offers op te halen. Dit wordt ook wel de ‘aalmoezen-ceremonie’ genoemd.

Zo rond 05.30 uur wandelen de monniken langs de mensen die iets aan hen willen geven. Meestal is dit eten, dat je bij de omringende kraampjes kunt kopen of zelf meeneemt. Verwacht hierbij niet al teveel aanspraak van de monniken, tijdens het lopen zijn ze aan het mediteren en zullen ze je daarom meestal niet bedanken of groeten.

Behalve toeristen, doen veel locals uit de stad hier een offer. Ze hebben hierbij de overtuiging dat ze door deze liefdadigheid een beter leven na de dood krijgen. Het is erg indrukwekkend hoe de inwoners van Luang Prabang de monniken dagelijks voorzien van voedsel.

Jij kunt hier dus ook voor even deel van uitmaken. Blijf wel respectvol, maak bijvoorbeeld geen foto’s en praat niet overdreven hard. Helaas komt het nogal eens voor dat toeristen als aasgieren de weg oplopen om te fotograferen.

 

Backpacken in Luang Prabang: extra tips

Tot slot van dit artikel heb ik nog enkele tips voor je. Denk aan de beste reistijd, leuke accommodaties en transport.

 

Wat is de beste reistijd voor Luang Prabang?

Het droge seizoen loopt van november tot en met mei. De fijnste maanden zijn november tot en met februari. Vanaf maart wordt het een stukje warmer en tevens benauwder.

 

Hoe kom je in Luang Prabang?

Ik raad je aan om net als ik de boot vanuit de grensovergang bij Chiang Khong (Thailand) en Huay Xai (Laos) te nemen. Deze tocht duurt twee dagen en kost ongeveer €30. Aangekomen bij de haven, pak je een tuk-tuk naar het centrum (10 kilometer, €2). Vanuit Vientiane en Vang Vieng kun je een (mini)bus nemen, dit duurt respectievelijk 9-11 uur (€14 met minibus) en 6-8 uur (€10 met minibus). Tot slot is ook vliegen een optie, Luang Prabang heeft namelijk een airport.

 

Waar in Luang Prabang raad ik je aan om te overnachten?

Zowel in het oude gedeelte als ten noorden van het centrum vind je betaalbare en bovendien goede accommodaties. Een aanrader is DownTown Backpackers Hostel. Mocht je een eigen kamer willen voor niet te veel geld, dan is Khounpet Guesthouse een leuke plek om te verblijven. Villa Oasis is een andere toffe accommodatie, gelegen in een rustige straat op loopafstand van de hoofdstraat.

 

Hoe zit het met transport in Luang Prabang?

Je kunt bijna alles te voet doen, gezien de compactheid van de stad. Een stadsfiets kost je ongeveer €1, een mountainbike het dubbele. Verder kun je gebruikmaken van de tuk-tuks of minibusjes die je naar omringende gedeeltes brengen. Dit kost meestal €2 tot €4, afhankelijk met hoeveel mensen je bent.

 

Welke bestemmingen zijn aan te raden na Luang Prabang?

Vang Vieng, Vientiane, Nong Khiaw en Thailand zijn populaire bestemmingen om na afloop van Luang Prabang heen te gaan. Ikzelf ging met een minivan naar Vang Vieng (6 uur rijden, €10). Als je de boot pakt naar Thailand of Nong Khiaw, koop je ticket dan gewoon rechtstreeks bij de pier. Dit is het goedkoopst.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Wat zijn jouw ervaringen in Luang Prabang

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw