Hanoi: een chaotische stad vol charme

Hanoi is zo’n stad waar je van houdt of juist helemaal niet. Een minpunt is bijvoorbeeld het grote aantal scooters dat er rijdt. Sterker nog, ze kunnen voor een ware cultuurshock zorgen. Echter, als je er wat langer bent ga je de stad steeds meer waarderen. Er hangt simpelweg een buitengewoon aangename sfeer, helemaal in het oude centrum.

Overigens, even terugkomend op de drukte: ik heb het erger meegemaakt hoor, namelijk in Medan. De chaosstad die ik eerder bezocht op Sumatra.

Anyway,

ik moet wel zeggen dat ik blij ben om na een dikke week Hanoi weer verder te gaan naar het ‘schonere’ noorden. Daar hoop ik voor een tijdje verlost te zijn van alle smog en uitlaatgassen.

Hanoi-Old-Quarter-2
Denk niet dat het hier spitsuur is, zo druk is het namelijk altijd 🙂 – uitlaatgassen van scooters voel je zo nu en dan tegen je schenen aankomen

In deze minigids voor Hanoi deel ik mijn belangrijkste tips met je. Ik begin met diverse bezienswaardigheden en activiteiten en verder doe ik enkele suggesties op het gebied van accommodatie, transport en dergelijke.

 

Wat je precies in dit artikel gaat vinden

Een korte introductie van Hanoi
Bezienswaardigheden en activiteiten in Hanoi
Extra tips voor Hanoi

 

Hanoi: een korte introductie van de stad

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam, Ho Chi Minh is echter de plek met de meeste inwoners. Vroeger is de stad bezet geweest door Frankrijk, waardoor er vele Franse invloeden terug te vinden zijn in en rondom het centrum. Denk aan typische huisjes met een klein balkon, sfeervolle smalle steegjes, baguettes op iedere hoek van de straat en talloze gezellige koffiebarretjes.

Als ik kort ben, kan ik zeggen dat Hanoi een chaotische stad vol met charme is. Chaotisch vanwege de grote hoeveelheid scooters die overal lijken te rijden en bovendien continu toeteren. Daarentegen heeft ze charme vanwege de gezelligheid die je met name in de Old Quarter en omgeving kunt vinden.

Wat zorgt er, behalve de bovengenoemde Franse invloeden, zoal voor deze gezelligheid?

Onder meer de krommende bomen die over de straten hangen. Ze zorgen voor een warme sfeer op de veelal volgepakte wegen. Verder kent Hanoi een leuke mix van locals en allerlei uiteenlopende reizigers. Bovendien is er werkelijk altijd wel iets te beleven. Simpelweg op een terrasje zitten en mensen kijken, is al een ervaring op zich.

Hanoi leeft, dat staat wat mij betreft wel vast.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Hanoi

In dit gedeelte geef ik mijn tips op het gebied van bezienswaardigheden en activiteiten. Ook vertel ik nog even enkele dingen die me in Hanoi zijn opgevallen. Zaken die de stad anders maken dan andere Aziatische steden.

 

1. Vermaak je in de Old Quarter

Sfeervolle huisjes in de Old Quarter van Hanoi

In de Old Quarter is altijd wel iets te beleven. Zijn het niet de uiteenlopende mensen die je langs ziet wandelen of rijden, dan is het wel een livebandje dat spontaan muziek aan het spelen is.

Wat me is opgevallen, zijn de prachtige huisjes met de typische Franse balkons. Een straat als Hang Buom doet denken aan een sfeervol Zuid-Europese wijk. Ook zorgen de bomen, die schuin over de weg hangen, voor een bijna sprookjesachtige sfeer.

Locals-Hanoi
Deze fruit-verkopende dames met authentieke punthoeden liep ik tegen het lijf

Naast de huisjes, vind je in het oude centrum tevens veel koffiezaakjes en kun je om de 10 meter wel ergens een lekkere baguette (‘banh mi’ – probeer een banh mi met ‘pate & egg’) bestellen. Deze typisch Franse dingen, zijn het gevolg van de bezetting van Vietnam door Frankrijk in het verleden.

De Hanoi Train Street, een typische Instagram-spot

Mijn favoriete zaakje is Pateta, waar je behalve de beste -en goedkope- broodjes ook een gezellig balkon hebt, om een lekker kopje koffie te drinken met uitzicht op de levendige straat. Overigens vind ik zelf de Vietnamese koffie beter -sterker- smaken dan de americano’s die ik op heb. Deze waren wat mij betreft veel te waterig. De ijskoffie is onweerstaanbaar 🙂 .

Dingen om te doen in het oude centrum, zijn de volgende:

 • Ieder weekend wordt er een night market gehouden in de hoofdstraat. Leuk om even overheen te lopen, maar veel meer dan een voldoende vind ik het niet waard. Het is meer een toeristenplek dan echt een lokale beleving.
 • Een andere markt is De Dong Xuan Market die geheel overdekt is. Je vindt er van alles: kleding, eten en allerlei handgemaakte spulletjes.
 • Je kunt de de Bach Ma Temple bezoeken, een tempel die overigens vlakbij de Dong Xuan Market ligt. Het is een fijne plek om even je rust te vinden middenin deze chaotische en soms overweldigende stad.
 • Als je wilt uitgaan, ga dan naar Hang Buom, het aangrenzende Ma May of Ta Hien waar je talloze barretjes en restaurantjes vindt. Een aanrader is de Beer Corner.
 • Drink een bubbelthee bij Chago Tea & Cafe dat in Hang Buom (Old Quarter) gevestigd is. Dit drankje, dat officieel uit Taiwan komt, heeft me aangenaam verrast.
 • Loop door Hang Bong, een straat die me door haar vele merkwinkels doet denken aan de PC Hoofdstraat in Amsterdam, maar dan een gezelligere uitgave. Zelf heb ik hier een nachtje geslapen in het luxe The Light Hotel, het ontbijtbuffet is hier ongeëvenaard goed. Een dagje jezelf verwennen moet ook kunnen wat mij betreft. Ik kan je tevens aanraden om een Vietnamese koffie te drinken bij Fuku Coffee.
 • Een ander zeer leuk straatje waar ik per toeval ben uitgekomen, is de Trung Yen Lane. Je hebt er allerlei lokale tentjes zitten, diverse fruitverkopers en enkele hotels. Ga er zeker eens naartoe.
 • Tot slot is de wereldberoemde Hanoi Train Street een must om gezien te hebben. Weet wel dat dit een van de meest toeristische plekken van de stad is, heel de dag door zie je er mensen foto’s maken.

 

2. Bezoek het mausoleum van Ho Chi Minh

Ben je geïnteresseerd in een belangrijk stuk geschiedenis van Vietnam? Ga dan naar het mausoleum van Ho Chi Minh, waar de gelijknamige vroegere leider van het land opgebaard ligt in een glazen kist.

Toegegeven, het is misschien wat luguber, maar bijzonder is het zeker. En als je het lichaam niet wilt zien, kun je er ook voor kiezen om het gebouw te bekijken of de mooie omgeving te verkennen.

Helaas is dit een van de meest populaire bezienswaardigheden van Hanoi waardoor het er bijna altijd druk is.

 

3. Ga sporten rond het Hoan Kiem Lake

Het Hoan Kiem Lake is mijn favoriete plek om aan het eind van de middag hard te lopen – en niet alleen van mij trouwens 😉

Vlakbij de Old Quarter ligt het Hoan Kiem Lake. Een aanrader om een wandeling te gaan maken of om een lekker rondje hard te lopen. Naast cardio, kun je er tevens gebruikmaken van gratis fitnessapparatuur in een geïmproviseerde outdoor gym aan het water. Iedere dag tussen 16.30 uur en 19.00 uur worden er apparaten neergezet om een workoutje te doen.

Aangezien een goede (rustige) sportlocatie in de Old Quarter niet bepaald eenvoudig te vinden lijkt, ben ik blij dat deze plek er is. Toegegeven, het is er behoorlijk druk (in de gym valt dit trouwens wel mee), maar plek om te rennen is er doorgaans wel.

Behalve hardlopen en snelwandelen, doen locals hier een lokale sport: voetballen met een soort shuttle. Dit heb ik nog nergens anders gezien. Het spelletje heet trouwens ‘shuttelcock kicking’.

Middenin het meer ligt de Tortoise Pagoda die ook wel ‘Turtle Tower’ wordt genoemd. Ze staat symbool voor een eeuwenoude legende waarbij een magisch zwaard werd teruggebracht naar de Golden Turtle God, een schildpad dat in het meer zou leven.

Goed om te weten is dat het bij het Hoan Kiem Lake in de weekenden drukker is dan normaal. Op de zaterdagen en zondagen dat ik er was, werden er allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd. Hardlopen was bijna onmogelijk, de outdoor gym wordt wel gewoon opgebouwd.

Een ander (veel groter) meer dat in de buurt ligt, is West Lake, in Vietnam bekend als ‘Ho Tay’. Wat mij betreft is deze plek minder de moeite waard dan Hoan Kiem. Eerlijk gezegd vond ik het water er best wel vervuild ogen, ruikt het er niet al te fris en is ze voor mij te groot om omheen te rennen, namelijk 17 kilometer. Bovendien is het Hoan Kiem Lake makkelijker te belopen vanuit de Old Quarter. Wat ik dan wel weer mooi vond om te zien, waren de locals die in het meer aan het vissen waren met een zelfgemaakte bamboehengel.

 

4. Doe een streetfood-tour

Tijdens de streetfood-tour maak je kennis met de gezelligste plekjes van Hanoi

In tegenstelling tot veel andere mensen, vind ik de beroemde Pho-noodles niet bijzonder lekker of zo. Toegegeven, het hangt er natuurlijk vanaf wat je erbij doet, maar ik ken betere noodles. Echter, Hanoi is meer dan alleen dit gerecht, en het is de moeite om je smaakpapillen eens even goed te verwennen. En geloof me, dat kan in deze stad maar al te goed 🙂 .

Een aanrader is om een streetfood-tour te doen waarbij een local je kennis laat maken met de authentieke gerechten en drankjes die Vietnam te bieden heeft. Het barbecueën, de lokale groenten (‘chayote’ en ‘hohlrabi) en de koffie met ei (ja je leest het goed), zijn mijn favorieten

Eet voorafgaand niet te veel, je gaat namelijk een hoop proeven. Zelfs slakken, eendentong of slang eten is een mogelijkheid. Niet bepaald mijn ding, maar misschien iets voor jou?

Behalve dat je kennismaakt met de Vietnamese keuken en haar Franse en Chinese invloeden, leer je zo tevens direct de oude stad wat beter kennen.

Tip: ga in de avond zeker barbecueën bij een van de restaurantjes in Ma Hay. Superlekker en vaak kost dit niet meer dan 100.000 dong (4 euro) per persoon.

5. Neem een kijkje in de gevangenis van Hoa Lo

Tijdens de Franse heerschappij, bouwde men een gevangenis om politieke gevangenen in op te sluiten. Ze werd door de Fransen ook wel ‘ Maison Centrale’ genoemd. Tijdens de Vietnamoorlog werden hier trouwens tevens Amerikanen vastgehouden.

Binnenin de gevangenis zie je beelden van de gevangenen. Ze laten zien hoe ze mensen zaten opgesloten en en vastgebonden waren. Tevens is er een dodencel waar mensen letterlijk op hun executie aan het wachten waren. Erg heftig allemaal, maar wel een stukje trieste geschiedenis waarvoor we onze ogen niet mogen sluiten.

Een groot gedeelte van het complex is overigens afgebroken om plaats te maken voor een flatgebouw, de Hanoi Towers.

 

6. Bezoek de oudste universiteit van Vietnam: Van Mieu

De Van Mieu Universiteit is een oase van rust middenin de stad

Deze tip heb ik van een medewerker uit mijn hotel gekregen. Ik vroeg haar om de beste suggestie voor Hanoi te geven die in haar opkwam. Ze zei meteen: Van Mieu, de eerste universiteit van Vietnam. Deze bezienswaardigheid wordt tevens de ‘Literatuurtempel’ genoemd.

De prachtige architectuur, de diverse binnenplaatsen, het ceremoniehuis met traditionele muziek, de vredige waterbron en de mooie tuinen met de vele bomen, zijn dingen die direct opvallen als je het complex betreedt.

Het is een lekkere plek om even te ontsnappen aan de stadsdrukte. Met een beetje geluk vindt er een diploma-uitreiking plaats om op afstand bij te wonen.

 

Opvallende dingen in Hanoi

In Hanoi heb ik me soms echt verbaasd.

Toeteren doen de mensen hier bijvoorbeeld niet om te zeggen dat je uit de weg moet gaan, maar enkel om te waarschuwen dat men eraan komt. Blijven lopen zoals je loopt is dan ook het devies. Je snapt zelf waarschijnlijk wel dat er gigantisch veel gebruik wordt gemaakt van de claxon, vaak tot ergernis aan toe. Echter, hier word je op een bepaald ogenblijk redelijk ongevoelig voor.

Een ander grappig iets zijn de politiebusjes die je regelmatig door de straten ziet rijden. Ze doen denken aan speelgoedautootjes zo klein zijn ze. Aan de voorkant is een ouderwetse speaker gemonteerd en daarachter zit een soort zithokje voor ik schat 4 man. Ik dacht eerst dat het een grap was, maar toen ik er een met in het groen geüniformde agenten zag rijden, bleek het toch echt de realiteit te zijn.

Politie-Hanoi
Heb jij ooit zo’n schattig politiebusje gezien?

Wat ook best bijzonder is, is dat ik buiten geen prullenbakken heb gezien. Al het vuil wordt, al dan niet in plastic tasjes of vuilniszakken, aan de rand van de straat gezet en opgehaald door een vuilniswagen. Een vuilsniswagen die een muziekje speelt alsof er een busje aankomt dat ijs verkoopt. Soms steekt men het trouwens ook gewoon in de fik.

Tja, en dan zijn er nog die opdringerige verkopers. Aanstekers, portemonnees, bloemen, eten en zelfs drugs. Je krijgt van alles aangeboden. De ene keer wat agressiever dan de andere. Een vrouwtje maakte het wel heel erg bont. Ze biedt me een soort suikerbal aan, maar ik zeg “nee”. Vervolgens blijft ze pushen en duwt ze ‘m letterlijk tegen mijn mond aan. “Try it.” Oké. Ik besluit er een te proeven, weigeren lijkt namelijk onmogelijk. Daarna zegt ze dat ik er een paar moet kopen of toch tenminste voor die ene dien te betalen. Wederom zeg ik “nee”, waarna ze op de grond spuugt en scheldend verderloopt. Het gaat niet om die paar centen hoor, maar om het principe.

Tot slot is me opgevallen dat de locals op wel hele kleine krukjes zitten om te eten of simpelweg te socializen.  Voor mij als Westerling zijn de krukjes trouwens wel erg klein, ik kom met m’n knieën niet onder de tafel. Gezellig is het wel, het zorgt voor een knus sfeertje.

 

Backpacken in Hanoi: extra tips

Tot slot van dit artikel heb ik nog wat afsluitende tips voor je. Denk aan de beste reistijd, leuke accommodaties en hoe je in Hanoi kunt komen.

 

Wat is de beste reistijd voor Hanoi?

Allereerst wil ik je direct zeggen dat je er rekening mee moet houden dat het behoorlijk koud kan zijn in Hanoi. Zeker als je vanuit het warmere zuiden of een ander Aziatisch land komt. Toen ik via het warme Thailand in Vietnam kwam, was het op sommige dagen overdag 15℃. Ik kan je zeggen: dat voelde veel kouder en zonder jas werd het zo nu en dan behoorlijk fris, zeker als de zon weg was. In december tot en met eind februari, de winter, kan het zelfs 10℃ worden, houd daar dus rekening mee.

De beste maanden zijn wat mij betreft september tot en met november, de herfst. Het is dan gemiddeld zo’n 25℃ met soms een lekker briesje. Dit is tevens de periode waarin de bloemen beginnen te bloeien. Ook de lente, die van eind februari tot en met april loopt, is met 15℃ tot 20℃ aangenaam, al kan 15℃ behoorlijk koel aanvoelen. In de zomer, mei tot en met augustus, is het doorgaans behoorlijk heet, al valt dat in mei vaak wel mee.

Let op: ik heb het hier over gemiddelden. Bij mij is het begin-half februari wisselend 15 tot 25℃ geweest. 15℃ kwam alleen in het begin voor.

 

Hoe kom je in Hanoi?

Zelf ben ik vanuit Bangkok naar Hanoi gevlogen. Een tocht van ongeveer 1,5 uur die me €58 euro heeft gekost. Het kan een stuk goedkoper, wanneer je (minimaal) een paar weken van te voor boekt.

Kom je vanuit Zuid-Vietnam, dan kun je kiezen voor langeafstands-bussen of -treinen of zelf rijden op een motorbike. Een voorbeeldje: vanuit Hoi An ben je zo’n 22 uur onderweg met de bus. Je kunt ook de makkelijkere (en duurdere) optie overwegen: vliegen. Dit kan bijvoorbeeld vanuit Ho Chi Minh, Hoi An en Hue.

 

Welke accommodaties raad ik aan?

Zelf vind ik het altijd prettig wanneer er in zo’n drukke stad relatief rustige plekjes zijn om goed te kunnen slapen, die bovendien betaalbaar zijn.

Zoek je een hostel, dan is het Little Charm Hanoi Hostel een toffe plek om heen te gaan. Ook is het Pod Hotel, waar ze dorms hebben, een aanrader. Ik heb er in ieder geval prima geslapen.

Op zoek naar een echt partyhostel? Check dan in bij het Hanoi Backpacker’s Hostel dat in de straat Ha May te vinden is. Iedere avond tussen 18.00 uur en 19.00 uur is er gratis bier en er zijn vele andere backpackers, waardoor je jezelf nooit zult vervelen. Slapen is hier uiteraard bijzaak.

Wanneer je even genoeg hebt van hostels en het ‘dorm-leven’ én je wat budget over hebt, kan een iets luxer hotel erg fijn zijn om energie bij te tanken. Zelf heb ik dit in ieder geval wel zo ervaren. The Light Hotel waar je een zwembad en een fitness hebt, is een absolute aanrader. Bovendien, ik zei het eerder al, is het ontbijtbuffet hier uitmuntend. Verrassend genoeg hadden ze pindakaas en Nutella, maar bijvoorbeeld ook échte blokken kaas (Cheddar & Emmental) en hazel- en cashewnoten gecombineerd met yoghurt. Eitjes worden voor je neus gebakken, gekookt of gepocheerd.

Vind je het Light Hotel te prijzig, maar zoek je wel comfort? Kijk dan bij het Rising Dragon Hotel. Je krijgt een heerlijk ruim en zacht bed, en het ontbijt is zeker ruim voldoende. Buiten een buffet, kun je kiezen uit enkele gerechten van de kaart. Mijn favoriet was de bananenpannenkoek met honing.

 

Hoe zit het met transport in Hanoi?

Allereerst is het goed om te weten dat Hanoi een stad is waar je op veel plekken te voet kunt komen. Nu is, door de aanwezige scooters, lopen niet altijd even comfortabel, maar de afstanden zijn doorgaans goed te overbruggen. Zeker als je in het oude centrum begint, kun je vanuit daar een hoop wandelend doen.

Taxi’s zie je genoeg rondrijden overal in de stad. Voorkom dat je veel te veel betaalt en je jezelf moet uitsloven om een normale prijs te krijgen. De oplossing is om gebruik te maken van de app ‘Grab’.

Via deze applicatie kun je zowel een auto als scooter-taxi bestellen voor een aantrekkelijke prijs. Geen onderhandelingen, geen raddraaiers, geen oplichting. Je krijgt gewoon het juiste bedrag te zien.

Ben je op de luchthaven? Installeer dan direct de app en maak er meteen gebruik van. Het zal je vele euro’s schelen 🙂 .

 

Welke bestemmingen zijn aan te raden na Hanoi?

Vervolg je reis naar bijvoorbeeld Sapa of Halong Bay. Via Sapa kun je verdergaan naar het prachtige Ha Giang. Een andere optie is om, bijvoorbeeld op de motorbike, je trip richting het zuiden te maken. Leuk is om dit via Ninh Binh (over de QL21) te doen, dat op zo’n 3 uur rijden ligt.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
 1. Foekje

  Heel herkenbaar. Vond de eerste dag in Hanoi vreselijk. Druk en chaotisch. Maar hoe langer ik er bleef hoe meer ik Hanoi waardeerde 🙂 1 van de leukste steden in Vietnam.
  De egg coffee al geproefd? Heeeerlijk!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Ja hè! De ‘eikoffie’ heb ik nog even overgeslagen, aangezien ik echt fan ben van zowel de ijskoffie als de hete variant. Met een heel klein beetje gecondenseerde melk…

   Ik ben er nu trouwens weer, een heerlijke stad inderdaad!

 2. Linsey

  Hoi Robbert,

  Altijd lees ik vol interesse de verschillende blogs die je schrijft, ik heb er veel aan tijdens mijn reis in Zuidoost-Azië. Alleen ben ik verbaasd om te lezen dat je schrijft dat sporten in Hanoi niet echt gangbaar lijkt te zijn. ’s Ochtends rond een uurtje of 6 lijkt namelijk heel Hanoi workouts te doen rondom het meer, ik stond perplex!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Linsey,

   Leuk om te horen 🙂 .

   Wat ik eigenlijk bedoel, is dat het vinden van een plek om je workoutje te doen, nog niet zo eenvoudig is. Zeker niet in de drukke Old Quarter. Gyms heb ik er nauwelijks gezien en veel parken zijn er ook niet. Gelukkig is er dus het Hoan Kiem Lake waar het allemaal wel mogelijk is. In de vroege ochtend en aan het begin van de avond lijkt dit de place to be voor mensen die willen sporten. Echter, het is er nogal druk door de vele wandelaars, waardoor bijvoorbeeld hardlopen niet altijd even eenvoudig is. Zeker in het weekend wanneer er festiviteiten plaatsvinden 🙂 .

   In steden als Kuala Lumpur of Bangkok is het wat dat betreft allemaal wat makkelijker.

 3. Paula

  Hoi Robbert, ik ga bijna vertrekken naar Vietnam en ben nog even aan het twijfelen over de overnachting in Hanoi, ik zie dat het Rising Dragon Hotel meerdere locaties in Hanoi heeft, welke heeft jouw voorkeur? En ken jij het Hanoi Culture Hostel, zo ja, wat weet je daarvan? Heb er zin in!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Paula,

   Hanoi Culture Hostel ken ik niet, maar als je naar een hotel zoekt raad ik The Light Hotel aan. Het ontbijt daar is echt superlekker.

   Ikzelf ben naar Rising Dragon in de Old Quarter gegaan.

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw