Fit blijven op reis, hoe doe ik dat?

Fitheid is iets wat ik erg belangrijk vind. Het houdt me vitaal, sterk en geeft me focus. Als reiziger heb ik echter geen vaste verblijfplaats en ben ik regelmatig onderweg.

Fit blijven is dan lastig, toch?

Een hoop backpackers gooien tijdens hun reis het bijltje erbij neer en laten sporten links liggen. Uiteindelijk zijn ze een jaar van huis geweest en komen ze terug met een buikje en een belabberde conditie. Het is niet voor niets dat er wordt gegoogeld op de term: ‘Hoe begin ik weer met sporten?’ Het woordje ‘weer’ impliceert dat je gestopt bent.

Ikzelf heb het nooit zover laten komen en zorg er eigenlijk steevast voor om fit te blijven tijdens het reizen. Dit zit ‘m voor mij in goed eten, veel bewegen en voldoende slapen.

Hoe kan je nou fit blijven op reis? Ik vertel je hoe ik het al jaren realiseer. En ik verklap je alvast: ik ga nooit naar een sportschool, aangezien ik liever buiten bezig ben. De dingen die ik doe zijn bovendien allemaal gratis. En zeg nou zelf, daar houden wij backpackers van, of niet dan 😉 ?

 

Ontbijten met raw foods

Mijn dag begint met een ontbijt zoals dit

Fitheid zit ‘m niet alleen in bewegen. Goed eten is minstens net zo belangrijk. En als ik ergens wat langer blijf, zorg ik dat ik ontbijtspullen heb. De laatste tijd zijn dit de volgende dingen:

 • Havermout
 • Noten
 • Zaden zoals chia’s
 • Pompoen- en/of zonnebloempitten
 • Goji-bessen
 • Rauwe cacao
 • Koskosrasp
 • Kokosmelk
 • Banaan

Van de bovenstaande ingrediënten maak je een heerlijk en bovendien voedzaam ontbijt. Ik prak de banaan, doe daar de cacao en de andere spullen doorheen en maak het geheel af met een scheutje kokosmelk. Dit is wat ik onlangs in Thailand deed. In Vietnam, waar ik nu zit, gebruik ik verse pindakaas in plaats van de kokosmelk. Ook lekker!

In Nederland doe ik precies hetzelfde. Voor zover ik me kan herinneren al meer dan 10 jaar. Het voelt gewoon supergoed om zo mijn dag te beginnen.

Wanneer je slechts een paar dagen ergens verblijft, dan zal je waarschijnlijk niet je eigen ontbijt in elkaar flansen. In dat geval kan je naar een zaakje gaan waar ze smoothie bowls maken. Doorgaans zitten een hoop van de bovenstaande ingrediënten daarin.

 

Burpees

Burpees, ze zijn een vast onderdeel van mijn leven geworden haha. Niet omdat ik ze zo leuk vind trouwens, maar omdat ze me scherp houden en je ze overal kunt doen. Zelfs op je kamer! Mocht je niet weten wat een burpee is, zoek het even op. Simpel gezegd is het een push-up waarna je de lucht inspringt en een klappende beweging maakt. Behoorlijk intens kan ik je zeggen!

Ik heb verschillende methoden voor mezelf ontwikkeld:

 • 200 burpees zo snel als ik kan. Dit komt doorgaans neer op 15 minuten.
 • Burpees combineren met andere oefeningen. 1 minuut zoveel als ik er kan, dan even uitpuffen en de andere oefening -bijvoorbeeld pull-ups of stretchen- doen. Daarna weer 1 minuut burpees en zo verder.
 • Meerdere keren zo snel mogelijk twintig burpees doen. Tussendoor doe ik andere oefeningen.

Als je hier geen ervaring mee hebt, neem mijn schema dan zeker niet als leidraad. Probber eens 5 x 10 burpees, zo snel als je kunt.

 

Springtouwen

In mijn paklijst neem ik steevast een springtouw op. Ik weet nog goed dat ik hier vragen over kreeg. “Handig lijstje, maar waarom een springtouw?”

Voor mij is het echt een nobrainer eerlijk gezegd. Een springtouw neemt amper ruimte in, weegt niks en kan je bijna overal gebruiken om oefeningen mee te doen en jezelf in shape te houden. Dit is dan ook precies de reden waarom ik ‘m bij me heb.

Wanneer je push-ups of pull-ups doet kan je tijdens de rustmomenten je springtouw pakken om aan je intensiteit te werken. Zelf doe ik dan bijvoorbeeld 50 double unders per keer.

 

Calisthenics

Een calisthenics-park op Koh Phangan waar ik veel kwam

Een favoriet van me is calisthenics, waarbij je met eigen lichaamsgewicht traint, veelal pull-ups, dips, push-ups en zulk soort dingen. Een voorbeeld zie je op de foto hierboven. Serieus, hier word je echt fit en sterk van.

Wat een aanrader is, is om te googelen op ‘calisthenics near me‘, zo vind je outdoor-sportparkjes die bij je in de buurt liggen. Op deze manier ben ik bij sportplekken uitgekomen op plekken als Lissabon, Bangkok, Koh Phangan, Kuala Lumpur en Da Nang. Leuk is bovendien dat er vaak andere sporters op afkomen, zo kan je oefeningen van elkaar leren en gezellig een praatje maken.

Pull-ups, oftewel optrekken, is bijna overal wel mogelijk. Onlangs deed ik het zelfs nog op een schip. Maar het kan bijvoorbeeld ook aan de tak van een boom of aan iedere willekeurige balk of stang die je ziet. Ze houden me sterk en zorgen ervoor dat ik spiermassa behoud en opbouw. Ik combineer ze met cardio-oefeningen zoals burpees of springtouwen.

Daarnaast kan je vele andere oefeningen doen aan zo’n stang. Jezelf laten hangen en je benen 90 graden naar boven halen voor je buikspieren, koppeltje duikelen, muscle-ups en nog veel meer.

Mensen kijken me wel behoorlijk vaag aan als ze me aan een boom zien hangen. Kan ik begrijpen 🙂 .

 

Yoga via YouTube

Waar ik tot een jaar geleden mezelf vooral uitputte onder het mom van: ‘ik moet tot het gaatje gaan’, ben ik sindsdien meer met yoga aan de slag gegaan. Ook omdat ik dit sterk voelde tijdens een ceremonie met plantmedicijnen. Daarnaast ben ik van mezelf vrij stijf en is het simpelweg fijn om aan m’n flexibiliteit te werken.

Ik doe het overigens gewoon via YouTube. Soms op het gras, soms gewoonweg op de grond en als er een yogamat in de buurt is lekker op zo’n matje.

Het fijne aan yoga vind ik dat je echt de connectie met jezelf voelt, in plaats van dingen zo snel mogelijk te doen, zoals burpees dus. Daarbij voel ik die connectie juist helemaal niet. Toch doe ik het wel, om mijn conditie op peil te houden. Alleen vergis je niet, de yoga-sessies die ik volg hakken er ook behoorlijk in. Doe deze klas maar eens bijvoorbeeld, in 25 minuten ben je helemaal gesloopt 😀 .

Het is voornamelijk vinyasa-yoga wat ik nu doe, zo nu en dan met bepaalde yin-elementen erin om poses langer vast te houden en daarbij aan mijn flexibiliteit te werken. Sinds kort neem ik naderhand af en toe de tijd voor een meditatie, daar wil ik sowieso meer mee aan de gang gaan.

En er is nog genoeg werk aan de winkel: tijdens het yogaën merk ik het lastig te vinden om bij m’n ademhaling te blijven -wat in feite yoga is- en denk ik nogal eens: ouch heftige shit, hoelang moet ik deze pose nog vasthouden?

 

Hiken (en rennen)

Hiken op Bali 🙂

Natuurlijk hoort ook hiken bij reizen, al ben ik van mening dat wanneer je jezelf niet uitdaagt het niet heel veel zal bijdragen aan je fitheid. Maar dit is misschien mijn eigen zieke geest haha.

Als ik een jungletocht doe daag ik mezelf soms uit om grote gedeeltes hardlopend te doen. Dit deed ik onlangs nog toen ik naar Bottle Beach en Haad Yuan Beach op Koh Phangan ging. Naderhand lekker uitpuffen op het strand en mezelf belonen met een verfrissende duik in de zee. Heerlijk!

Ik weet nog goed dat ik zelfs een gedeelte op de Rinjani-vulkaan rennend gedaan heb. Ik geef toe: dit gaat misschien wat ver 😉 .

Toch is het natuurlijk überhaupt al goed als je wandelt. Je hoeft niet persé te rennen. Ik bedoel, bewegen is sowieso gezond. Tuurlijk, je kan hier en daar uitdaging zoeken, maar die beslissing is helemaal aan jou. Genieten van het hiken is net zo goed belangrijk.

Gisteren las ik in die zin iets interessants in het boek Inner Engineering van spiritueel denker Sadhguru. Hij zegt daarin dat wij mensen vandaag de dag dingen zo zwaar mogelijk maken. Mensen gaan bijvoorbeeld hardlopen, maar hebben een enorme spanning op hun gezicht. Sporten moet ook relaxed zijn voor je lichaam, geen gevecht. Op die manier kan het je meer schade brengen dan welzijn. Doe het met joy! Echt een leerpuntje voor mezelf, yoga helpt daar in ieder geval een hoop bij.

 

Mountainbiken

Koh-Tarutao-mountainbike
Mountainbike op het mysterieuze eiland Koh Tarutao

Op eilanden of meer landelijke plekken probeer ik altijd een mountainbike te huren om op die manier de omgeving te verkennen. Als ik de keuze heb uit een motorbike of mountainbike, is voor mij een mountainbike vaak de beste optie. Zo blijf je in beweging en beweging is goed voor je. We zitten immers al genoeg.

Voorbeelden waar ik dit heb gedaan zijn Aljezur, Koh Tao, Koh Phangan, Koh Tarutao, Sapa, Siem Reap en Phonm Penh.

 

Hoe vaak sport ik op reis?

Ik zorg ervoor iedere dag iets te doen, tenzij ik onderweg ben. Dit is telkens een van de bovenstaande dingen, waarbij ik bovendien zorg voldoende te variëren. Het zit ingebakken in mijn leven, daardoor is het als het ware een routine. En de combinatie van hiit met yoga en bewustheid is voor mij perfect.

Zeker op eilanden is een scooter de manier om jezelf te verplaatsen. Op Koh Phangan betrapte ik mezelf erop nauwelijks nog te lopen, waardoor het voor mij echt een must was om in ieder geval het uurtje (intensief) sporten er dagelijks in te houden.

Hiermee zeg ik niet dat dit voor jou dé aanpak is trouwens hè. Misschien vind je het zelfs wel extreem, wat ik best kan begrijpen. Al is het maar net waar je lichaam aan gewend is.

Overigens weet ik ook dat sporten verslavend kan zijn. Helemaal als je het dagelijks doet. Sla je een keer over terwijl je bijvoorbeeld een dag gewandeld hebt, dan voel je je ‘slecht’. Daar moet je voor zien te waken, ik spreek uit ervaring.

Ik schrijf dit terwijl ik zit in een Vietnamees koffiezaakje. Het is genoeg geweest, ik ga weer een beetje bewegen. En rijst met groenten en vis eten. Lekker 🙂 .

 

Dit is hoe ik fit blijf tijdens het backpacken, hopelijk kun je wat met mijn tips!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw