Wat leer je nou écht van backpacken?

Er zijn zat redenen te bedenken om te gaan backpacken. Vrijheid ervaren, nieuwe culturen leren kennen, jezelf losmaken van routines, inspiratie opdoen en ga zo nog maar even door. Of reizen is simpelweg je leven, zoals in mijn geval 🙂 .

Jij hebt voor jezelf waarschijnlijk ook wel een of meerdere redenen om binnenkort met je rugzak op pad te gaan. Je vraagt je daarbij af wat je tijdens dit spannende avontuur gaat leren. En juist daarom heb ik dit artikel voor je geschreven.

Op basis van de vele reizen die ik maak en andere backpackers die ik gesproken heb, heb ik een lijstje met leerpunten voor je gemaakt. Gegarandeerd dat ook jij met een van deze dingen te maken krijgt.

Twijfel je nog om te gaan reizen? Ik kan je alleen maar aanraden om het te doen. Je zult er onwijs veel van opsteken en het zal je leven verrijken. Reizen verandert je leven. Dit moet je echt zelf gaan ervaren…

Wat leer je van backpacken? Hieronder lees je het.

 

1. Je komt erachter dat je niet veel nodig hebt

Een kokosnoot is een van de dingen die je wel nodig hebt 😉

Als er iets is wat ik geleerd heb tijdens mijn reizen is het simpele gegeven dat wij mensen helemaal niet zoveel nodig hebben als we onszelf wijsmaken. Neem alleen al het simpele gegeven dat ik met een backpack van 30 liter reis en daar ruim voldoende aan heb. Hoe minder bezittingen je hebt, hoe minder zorgen aan je hoofd. Zo simpel is het eigenlijk.

Hoe meer je in de situatie zit waarin allerlei spullen kopen op de loer ligt (lees: wanneer je thuis bent), hoe sneller je van alles en nog wat zult kopen. Dingen die je vaak amper gebruikt. Ja toch?

Op reis ben je simpelweg met hele andere dingen bezig. Daar kom je erachter dat het vooral de ervaringen zijn die het leven mooi maken. En niet zozeer spullen.

 

2. Je flexibiliteit wordt op de proef gesteld

In Nederland gaat alles over het algemeen zoals je verwacht. We hebben een land van regels. Mensen zijn bij wijze van spreken al boos als de trein 10 minuten te laat komt.

Wanneer je gaat backpacken zal je erachter komen dat het er in veel landen helemaal anders aan toegaat. Zo heb ik in de jungle van Banlung in Cambodja met een lekke band gestaan, miste ik een vlucht van Kuala Lumpur naar Colombo, moest ik in Yogyakarta urenlang wachten op het verlengen van mijn visum en duurde een treinreis in Thailand uren langer dan me verteld was.

Je zult in andere woorden met onverwachte situaties moeten leren dealen, en daar groei je als persoon van. Eenmaal terug thuis zal je een stuk flexibeler zijn dan voor je vetrok. Handig tijdens je werk, in je relatie of in andere alledaagse situaties.

 

3. Je kijk op het leven verbreedt

Tijdens het backpacken kom je met allerlei verschillende culturen in aanraking. Culturen waar je je van tevoren geen enkele voorstelling van kunt maken.

Een persoonlijk voorbeeld is bijvoorbeeld de Toraja-cultuur in het plaatsje Tana Toraja op Sulawesi. Men viert hier de dood en een begrafenisceremonie is daar een hele happening. Het complete dorp loopt uit, er worden buffels en koeien geofferd, er wordt gedanst en gezongen enzovoorts. Zo kan je de dood dus ook beleven.

Daarnaast kan het gaan om overtuigingen die je hebt, overtuigingen die in de praktijk (gelukkig) helemaal anders blijken dan wat je dacht. Denk aan: Engelsen zuipen alleen maar, Amerikanen zijn fake of ik ga liever niet naar een moslim-land, vanwege reden x, y, z.

En wanneer je weer thuiskomt zal je merken dat jouw horizon flink verbreed is en thuis vrijwel alles hetzelfde is gebleven. Dit is serieus best wel apart om te ervaren.

Nog even terugkomend op het offeren van koeien en buffels, zulke dingen blijft iets wat ik erg moeilijk vind. Ik heb het overigens niet gezien, maar er lag bijvoorbeeld wel een dode en bebloede koe op de grond toen ik de ceremonie binnenliep. Echter, ik heb geleerd om niet te snel te oordelen en dingen in perspectief te zien. Immers, gaan wij in Nederland zo goed met dieren om? Megastallen, plofkippen, koeien die niet buitenkomen. Nee, ons land is ook zeker niet perfecte voorbeeld. Het zou arrogant zijn om dat te denken.

 

4. Je ervaart dat het niet altijd leuk is

Er zijn tijden van licht en donkerte

Reizen, vrijheid, nieuwe mensen leren kennen, avontuur, geen zorgen aan je kop; klinkt bijna als het perfecte plaatje hè?

Toch is reizen lang niet altijd leuk, net zoals het ‘normale’ leven. Maak jezelf dus geen illusies dat je continu in een soort high zult verkeren, zoiets is simpelweg onmogelijk. Tenzij je helemaal zen bent natuurlijk, maar deze staat van zijn is slechts voor weinigen onder ons weggelegd 🙂 .

Zeker wanneer je alleen gaat reizen kan je jezelf behoorlijk (hard) tegenkomen. Je kunt je eenzaam voelen, merkt dat je het lastig vindt om op anderen af te stappen, je slaapt slecht door de kamergenoten in je hostel, je voelt je een vreemde eend in de bijt of je zit een week half depri in je kamer vanwege continue regen. Bovendien kan het even duren voor je er ‘lekker’ inzit, voordat je je gesetteld voelt. Verder vind ik het altijd vrij lastig dat mensen die je leert kennen weer weggaan.

 

5. Je voelt dat keuzes maken op basis van veiligheid vaak niet de beste zijn

Mensen houden van veiligheid en comfort. De meeste althans.

Een van de grootste valkuilen is wat mij betreft om de keuzes die je in je leven maakt (continu) te maken op basis van veiligheid. Voor je reis kan dit bijvoorbeeld zijn: met een vriend reizen omdat je bang bent alleen te zijn, niet naar een bepaald land gaan aangezien je er slechte dingen over gehoord hebt of geen streetfood eten omdat het onhygiënisch zou zijn.

Het is een cliché, maar leven vanuit angst zal je niet veel verder brengen.

Op reis doe je veelal nieuwe dingen, dingen waarvan je de afloop niet weet. Als je ze hebt gedaan zal je blij zijn. Juist deze nieuwe ervaringen verrijken je leven.

 

6. Je merkt misschien dat je iets helemaal anders met je leven wilt

Wat wil jij met je leven?

Reizen geeft je ruimte. Ruimte om het leven echt te voelen, in plaats van opgeslokt te worden door het hectische leventje wat je thuis gewend bent. Je leeft zonder te voelen, wat ervoor kan zorgen dat je steeds verder af komt te staan van wie je echt bent. Zonder het zelf door te hebben!

Het kan zomaar zo zijn dat je er tijdens het backpacken achterkomt dat je iets helemaal anders met je leven wilt.

Zo heeft mijn eerste reis er mede voor gezorgd dat ik het roer volledig om heb gegooid. Ik zei m’n baan vaarwel en koos voor een leven waarbij ik zelf bepaal wat ik doe.

 

7. Je voelt dat echte vrijheid van binnen zit

Ja, als er iets is wat ik tijdens reizen heb ervaren is het wel dat vrijheid van binnen zit. Je kunt op nog zo’n paradijselijk strand zijn, een heerlijke Airbnb huren of zo min mogelijk plannen, maar uiteindelijk zit het tussen je oren wat ertoe doet.

Dus, verwacht niet dat je per definitie ultieme vrijheid zult ervaren door simpelweg je koffers te pakken te vertrekken. Er zal altijd gewerkt moeten worden aan jezelf, en door zo conscious mogelijk in het leven te staan zal je je pas écht vrij voelen. En dit kan overal, in elke situatie. Zo kan je onwijs gestrest zijn op een paradijselijk strand en helemaal vrij op een gestreste baan.

Boeken die mij hierbij hebben geholpen en blijven helpen zijn:

  • The Power of Now en A New Earth van Eckhart Tolle
  • De 7 spirituele wetten van succesLeven in overvloed en Het geluk in jezelf van Deepak Chopra
  • Inner Engineering van Sadhguru
  • The Art of Happiness van Dalai Lama
  • Siddharta van Herman Hesse

Stuk voor stuk aanraders!

 

8. Het aftikken van bezienswaardigheden kan ‘leeg’ voelen

Lake Benmore uitzicht 2
Ongepland kwam ik bij dit prachtige meer in Nieuw-Zeeland, het was voor mij een van de mooiste ervaringen tijdens die reis

Zo voel ik het tenminste. Ik hoef niet alles te zien. Persoonlijk hou ik veel meer van spontane acties dan van het simpelweg afvinken van bezienswaardigheden die ik gezien zou moeten hebben.

Tuurlijk zullen ook zulke bezienswaardigheden je reis glans geven, maar hier dwangmatig mee bezig zijn zal je op den duur alleen maar vermoeien en voor een leeg gevoel zorgen. De ervaring -kwaliteit- maakt dan plaats voor de hoeveelheid dingen die je ziet -kwantiteit-.

Ga gewoon eens lekker aan de wandel zonder je bestemming te weten. Word wakker en volg je intuïtie. Laat het over je heenkomen. En pak daarnaast lekker je rust als je daar behoefte aan hebt, je hoeft niet continu van hot naar her te gaan.

 

9. Je ervaart dat vergelijken ten koste gaat van het ervaren

Je gaat van de ene plek naar de andere en vergelijken ligt dan op de loer. Ik merk het nu zelf in Da Nang, Vietnam. Toen ik hier 1,5e week geleden belandde maakte ik mezelf zowat depressief. Vrijwel alles vond ik shit vergeleken met Koh Phangan, het eiland waar ik vandaan kwam.

Het eten is daar veel beter, er is hier veel meer verkeer en lelijke hoogbouw, er is minder aanspraak…

Weet je wat het is?

Als je de hele tijd aan vergelijken bent haal je jezelf uit het moment en geef je de plek waar je in werkelijkheid bent in feite geen eerlijke kans. Bovendien is het gras aan de andere kant vrijwel altijd groener.

Nu ik mezelf wat tijd heb gegeven kan ik Da Nang steeds meer waarderen. Nee, mijn favoriete stad is het zeker niet, maar zo zwart als ik het in begin was is het ook weer niet.

Plekken en mensen verschillen van elkaar, en gelukkig maar. Soms is het goed om zulke verschillen te waarderen in plaats van het negatief te zien. Alleen dan sta je open om ook de mooie kanten te ontvangen.

 

10. Je komt er misschien achter dat (alleen) backpacken niet jouw ding is

Ja, ook dit is mogelijk. Backpacken, alleen of niet, is niet voor iedereen het ultieme. Iedereen is anders en waar voor de een het vrije maar ook structuurloze reisleven geweldig is, droomt de ander weer van settelen, vastigheid en structuur. En dat is helemaal prima.

Alsnog heeft de reis die je gemaakt hebt je een hoop geleerd. Dus het was absoluut een goede -en moedige!- beslissing om te gaan.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw