Alleen backpacken: 4 angsten die jij moet zien te overwinnen

Alleen backpacken is een hele uitdaging. Je vertrouwde omgeving achterlaten om vervolgens alleen te gaan reizen, is zeker geen eenvoudige opgave. Met name de eerste keer is het extra lastig, aangezien je nog nooit alleen hebt gereisd en die ‘lastigheid’ er dus ook nog bijkomt.

In dit artikel zet ik 4 angsten (of uitdagingen 😉 ) uiteen die je als soloreiziger waarschijnlijk gaat ondervinden. Is je angst terecht of zijn het fabeltjes? Wat moet jij doen om deze te ‘counteren’ als je alleen gaat backpacken? Ik geef je verschillende tips hoe ze te overwinnen.

1. Alleen backpacken betekent vaak alleen eten

Mijn ervaring is dat het, met name in het begin van je reis, onwennig aan kan voelen om alleen te zitten in een restaurantje of bij een streetfood-kraampje. Je heb immers niemand naast je om een gezellig gesprek mee te voeren, of om simpelweg gewoon mee te zitten.

Zo herinner ik me tijdens mijn eerste backpackreis door Azië dat ik het soms best wel apart vond om in de avonduren alleen het hostel te verlaten om eten te scoren. Maar mijn ervaring is dat dit al snel minder wordt, je went eraan. En je bent echt niet altijd alleen, je leert vrij regelmatig nieuwe mensen kennen. Op die manier heb je zelfs de keuze: alleen of samen. En ik moet je eerlijk bekennen dat ik in alle rust alleen eten op een geven moment eigenlijk wel prima vond! Je hebt immers niet altijd zin om te praten, soms is het ook fijn om gewoon lekker stil te kunnen zijn en naar de mensen om je heen te kijken.

Mijn advies is om het ‘schaamtegevoel’ van je af te gooien en te doen waar jij jezelf goed bij voelt. Denk niet dat andere mensen vreemd naar je kijken als je alleen gaat eten, dit overkomt immers iedere backpacker en is eerder regel dan uitzondering. Je kunt ook iets meer je best doen en mensen in je hostel benaderen, afhankelijk van wat jij wilt.

Overigens heb ik verschillende keren meegemaakt dat er een andere backpacker bij me kwam zitten tijdens het eten. Dit leidde vaak tot verrassend goede gesprekken, misschien wel de mooiste omdat je er niet op bent voorbereid.

2. Gebrek aan back-up

Het kan tot stress leiden als je weet dat je niemand hebt waar je op kunt terugvallen in het geval van nood, of wanneer je in de knoop zit met je reisschema en dergelijke.

Er is simpelweg geen oplossing voorhanden, aangezien je alleen reist. Echter, met de tijd leer je om onafhankelijker te kunnen reizen en te zoeken naar andere oplossingen.

Veel mensen kunnen moeilijk dealen met het gegeven om alleen te moeten zijn, kijk maar eens om je heen. Echter, de enige manier om hier overheen te komen, is door alleen te zijn. Cold Turkey dus. Focus jezelf op de resultaten, onder meer dat je naderhand hebt geleerd om onafhankelijk te zijn.

Dit ‘proces’ hoeft overigens niet lang te duren. Al probeer je het voor een weekendje, naderhand kan het al zo zijn dat jij jezelf een andere persoon voelt dan voorheen.

3. Je voelt je minder veilig

Eerlijk gezegd is het nooit een angst van mij geweest om te worden overvallen of iets dergelijks. Na verhalen van medereizigers ben ik me hier toch meer bewust van geworden. Bijvoorbeeld verhalen dat backpackers in Vietnam door grote groepen worden omsingeld om vervolgens in elkaar geslagen en beroofd te worden. Maar ook loslopende honden kunnen een gevaar betekenen.

Hoe kun jij je gevoel van veiligheid waarborgen (of verbeteren) als je alleen reist? Minimaliseer allereerst potentiële gevaarlijke plekken, dus plaatsen waar je beter niet alleen komt. Denk bijvoorbeeld aan de minder toeristische gebieden in de avonduren. Zorg er bijvoorbeeld ook altijd voor dat je vanaf een airport met georganiseerd transport naar je bestemming wordt gebracht, zodat je voorkomt in obscure wijken terecht te komen.

Wees je daarnaast bewust welke informatie je doorspeelt aan vreemde mensen. Indien een voorbijganger vraagt waar je naartoe gaat, hoef je niet te zeggen wat je guesthouse is en dat je alleen reist.

Mijn laatste advies is om simpelweg op je instinct te vertrouwen. Voelt een bepaalde situatie niet goed, mijd deze dan direct en ga verder!

4. Andere mensen ‘durven’ te benaderen

Wil je mensen leren kennen, of heb je behoefte aan sociale contacten, dan zal je hierin moeten investeren. Immers, mensen komen niet zomaar naar je toe. Dit heb ik zelf ervaren in Chiang Mai, waar ik Oud & Nieuw alleen dreigde te gaan vieren, omdat ik niet de ‘ballen’ had om op andere mensen in het hostel af te stappen.

Uiteindelijk heb ik het toch gedaan, en heb ik een geweldige avond gehad. Vervolgens ben ik de dagen daarna nog verschillende activiteiten met sommigen van hen gaan doen, helemaal super!

En geloof me, ik ben eerder het type van de kat uit de boom kijken dan dat ik direct op mensen afstap om er een praatje mee te maken. Dus ook als je wat minder naar buiten toe gericht bent, liggen er zat mogelijkheden. Gaandeweg je reis zal je merken dat je hierin stappen hebt gemaakt.

Mijn advies is om je open op te stellen, openheid straal je uit. Ga je bij wijze van spreken boos in een hoekje zitten, dan zal dit anderen niet zo snel uitnodigen om een praatje met je te maken. Daarbij: stap uit je comfortzone en ga op de mensen af die je aanspreken. Als jij het niet doet, moeten zij het doen. Best egocentrisch eigenlijk toch? Een andere manier om mensen te ontmoeten, is simpelweg een tour te boeken.

Overigens moet je dit alles ook niet overdrijven. Zo kwam ik in Borneo (Kota Kinabalu) iemand tegen die koste wat kost alles samen met mij en m’n reisgenootje wilde doen. Dit leidde eerder tot irritaties dan tot een positieve vibe. Ik ben daarom eerlijk geweest, en heb aangegeven dat we liever met z’n 2-en verder reisden. Dit had overigens ook met mijn eerder genoemde instinct te maken, het voelde gewoon niet goed aan.

Lees ook: mijn handige suggesties die je in de voorbereiding op je trip kunt toepassen .

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

Heb jij nog andere angsten of uitdagingen die je hebt ondervonden tijdens het solobackpacken?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
1 Antwoord
  1. Teunissen

    Inspirerend verhaal, maar ligt het ook niet aan je gestel? Ik ben hard opgevoed, niet echt bevorderlijk voor je zelfvetrouwen. Bovendien heb ik de indruk, dat velen vluchten in een relatie, uit angst voor eenzaamheid. Vind het al heel wat dat ik naar Schiphol ga om vliegtuigen te spotten, terwijl je onderweg al die ”stellen” tegenkomt……..Maar toch een inspirerend verhaal!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw