Chiang Mai: een sfeervolle stad met een heerlijke backpackvibe - Backpackblog.nl

Chiang Mai: een sfeervolle stad met een heerlijke backpackvibe

Als je in Thailand bent en naar het noorden trekt, zal Chiang Mai waarschijnlijk een plek zijn waar je jezelf voor meerdere dagen gaat settelen. Dit is niet alleen zo vanwege de gunstige ligging, maar ook omdat deze stad -die tussen twee hoge bergen ligt- simpelweg een heerlijke plek is om te verblijven.

Persoonlijk vind ik dat het er in Chiang Mai allemaal wat gemoedelijker aan toegaat dan in bijvoorbeeld Bangkok. Het is een stad waar je zowel rust, levendigheid en veel natuur vindt. Al met al een ideale plek om te gaan backpacken.

Een ander voordeel van de tweede stad van Thailand is dat ze op een ideale locatie ligt: vanuit Chiang Mai kun je namelijk eenvoudig doorreizen naar zowel Pai als Luang Prabang dat in Laos ligt. Laten deze twee plaatsen nou juist erg populair zijn onder reizigers. Met andere woorden: in Chiang Mai zit je goed.

Oké, je hebt er misschien geen verlaten stranden, maar meer nadelen zou ik je niet kunnen noemen.

In dit artikel vertel ik je meer over mijn belevingen in deze stad, bespreek ik diverse bezienswaardigheden en geef ik je handige tips op basis van m’n eigen ervaringen.

 

Wat je precies in dit artikel gaat vinden

Een korte introductie van Chiang Mai
Bezienswaardigheden en activiteiten in Chiang Mai
Extra tips voor Chiang Mai

 

Chiang Mai: een korte introductie van de stad

Nieuwjaar Chiang Mai

Zoals ik al zei, ligt Chiang Mai in het noorden van Thailand. Om precies te zijn zo’n 685 kilometer boven Bangkok. Behalve pure stad, vind je hier veel bergachtige landschappen en prachtige natuurgebieden. Denk aan groene jungles, watervallen en diverse nationale parken. Ook heb je er verschillende festivals (zoals Songkran in april en het lantaarnfestival in november), tradities en wordt er zelfs een eigen dialect gesproken (‘pasa chiang mai’).

En dan zijn er nog de vele tempels. Wie zegt er dat je naar Angkor Wat, Bagan, Yangon of Bali moet voor het zien van indrukwekkende bouwwerken? Deze stad kan er ook wat van 😉 .

Persoonlijk vind ik Chiang Mai een van de meest gemoedelijke steden waar ik ben geweest in Azië; ondanks de omvang heb je soms het idee in een dorpje te zijn. Het is niet voor niets dat ik hier tijdens mijn eerste bezoekje twee weken aaneen ben gebleven.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Chiang Mai

In Chiang Mai heb je diverse bezienswaardigheden die je kunt bekijken en heel wat to-do’s om te ondernemen. Waar je naar de zuidelijke gebieden gaat om te eilandhoppen, ga je naar Chiang Mai voor tempeltjes (meer dan 100), lokale marktjes, een heerlijk stadsleven en de pure wildernis van de jungle.

Hieronder enkele van mijn favoriete activiteiten en dingen om te zien in en rond de stad:

 

1. Doi Suthep-Pui National Park & Wat Phrathat Doi Suthep

Wat Phrathat Doi Suthep

Zoals ik hierboven al heb gezegd, zijn er in Chiang Mai en omgeving verschillende nationale parken om te bezoeken. Een van de meest bijzondere -en tevens populaire- is het Doi Suthep-Pui National Park dat op 15 kilometer ten oosten van de stad ligt.

Het park ontleent haar naam aan de Doi Suthep-berg: een gebergte van 1.676 meter hoog. In het natuurpark vind je een aantal prachtige watervallen (onder andere de Mon Tha Than waterfall), diverse vogelsoorten en leuke wandelparcours om af te leggen. Al je wat meer de binnenlanden intrekt, kom je minderheidsgroeperingen als Hmong en Karen tegen.

Goed om te weten: je hoeft niet perse helemaal naar de top te lopen. Er loopt namelijk een weg naar boven, waarop auto’s, tuk-tuks en dergelijke mogen rijden. De entree van het park bedraag 200 THB (€5).

In het Doi Suthep-Pui National Park staat verder een van de meest belangrijke tempels van heel Chiang Mai: Wat Phrathat Doi Suthep. Om op het complex te komen, betaal je een bedrag van 30 THB (€0,75).

Vervolgens heb je toestemming om te trap naar boven te nemen: liefst 309 treden bergopwaarts, al kun je ook met de lift gaan. Eenmaal aangekomen, word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Tevens vind je hier een aantal mooie Boeddhabeelden en bronzen klokken.

Het tijdstip dat ik je aanraad, is zo rond 16.00 uur. De zon gecombineerd met het prachtige goud maken deze plek dan tot een pittoresk geheel. Houd wel rekening met behoorlijke drukte, aangezien deze tempel een van de populairste bezienswaardigheden in Chiang Mai is.

Tip 1: huur een scooter om hier te komen, zo kun je ook de omringende dorpjes bezoeken.

Tip 2: wil je die hard mediteren? Ga dan naar het Doi Suthep Vipassana Meditation Center waar je cursussen hebt van vier tot wel 23(!) dagen.

2. Wat Chedi Luang

Wat-Chedi-Luang

Deze 80 meter hoge centraal gelegen pagode vormt een typisch onderdeel van de skyline van Chiang Mai. In het complex staan trouwens nog een aantal andere tempeltjes die je kunt bezoeken. Het is een soort minidorpje waar je continu monniken in en uit ziet lopen om te mediteren.

Je hoeft hier trouwens geen entree te betalen. Wel is het natuurlijk netjes als je een kleine donatie geeft, maar dit staat je vrij.

 

3. Wat Suan Dok

Dit bouwwerk staat ook wel bekend als ‘flower garden temple’, wat letterlijk vertaald ‘bloementuin-tempel’ betekent. Dit is geen toeval, aangezien ze in 1373 werd gebouwd middenin een voormalige bloementuin; een begraafplaats voor koninklijke mensen. Het is daarmee overigens ook meteen een van de oudste tempels in de stad.

Wat Suan Dok is misschien niet de bekendste tempel in Chiang Mai, maar zeker het bezoeken waard. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Wat Phrathat Doi Suthep, is het hier erg rustig. Binnen zijn de indrukwekkende gouden Boeddhabeelden het bekijken waard.

Vanuit het oude centrum fiets of loop je er zo naartoe: het complex ligt op één kilometer ten westen van de old town. De entree is gratis.

Tip: een aanrader is om uit je comfortzone te stappen en hier een tweedaagse meditatiecursus te doen. Dit kost je 500 THB (€12,50).

4. Het Elephant Nature Park

Elephant Nature Park
Een vrolijke olifant in het Elephant Nature Park

In tegenstelling tot veel olifantenparken in Azië, worden deze prachtige beesten in het Elephant Nature Park wél diervriendelijk behandeld. Het gebied ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf Chiang Mai en is een plek om blij van te worden.

De olifanten kunnen hier namelijk vrij rondlopen in een natuurlijke omgeving waar ze zich thuisvoelen. Ze zijn gered van voormalige eigenaars die ze hebben mishandeld en/of voor toeristische doeleinden zoals olifantrijden hebben gebruikt. Je ziet hier dan ook geen haken, kettingen, mensen op olifanten en dieren die ‘kunstjes’ vertonen. Gewoon puur natuur, zoals het hoort.

Mocht je een hart voor dieren hebben, dan kun je hier vrijwilligerswerk verrichten. Je kunt bijvoorbeeld als gids werken in het park. Voor een eendaagse tour met gids, inclusief transport en lunch, betaal je ongeveer 2.500 THB (€63).

De Chiang Mai Zoo? De dierentuin van Chiang Mai is een gigantisch park met dieren als krokodillen, olifanten, apen, slangen maar ook giraffen, koala’s, struisvogels en neushoorns. Verder is er ook een onderwateraquarium dat het bekijken waard is. Maar goed, het blijft een dierentuin: een omgeving waarin de diertjes van oorsprong natuurlijk niet thuishoren.

 

5. De Chiang Mai Night Market

De avondmarkt in Chiang Mai is een van de grootste trekpleisters van de stad. De straat Chang Klan Road verandert iedere avond in een plek waar locals en toeristen bijeenkomen om te eten, te socializen en om inkopen te doen

Je kunt hier werkelijk alles kopen: kleding, prachtige schilderwerken, handgemaakte spulletjes en natuurlijk streetfood bij de vele eetkraampjes. Probeer zeker eens de trots van Chiang Mai: ‘sticky rice’. De stad staat overigens bekend als de beste plek voor streetfood in Thailand.

Tip 1: als je van koken houdt, volg dan een cooking class. Chiang Mai biedt namelijk de beste cursussen aan op dit gebied. Een aanrader is de Siam Rice Cookery School.

Tip 2: heb jij even genoeg van die Aziatische gerechtjes en simpelweg zin in dat typische Nederlandse broodje kroket of een frikandel speciaal? Ga dan naar Sheryle’s Restaurant & Bar, hier kun je allerlei snacks eten. Verder bijvoorbeeld ook heerlijke bitterballen met mosterd 🙂 . Deze eetgelegenheid ligt op ongeveer 1 kilometer van de avondmarkt.

Wees niet bang om af te dingen als je bijvoorbeeld een kledingstuk koopt. Het viel mij namelijk op dat bepaalde dingen relatief hoog geprijsd zijn. Naar mijn mening te hoog, omdat het om namaak gaat.

Overdrijf het afdingen echter niet, dit is wat ik een keer deed toen ik op deze night bazaar was.

Ik was namelijk op zoek naar een Levi’s 501 die ik af kon knippen om er een korte broek van te maken. Deze jeans werd voor omgerekend €35 verkocht, vrij fors voor een namaakmodel. Dit vertelde ik de verkoper dan ook.

Vervolgens zei ik tegen hem dan ik er maximaal €15 voor wilde geven. Dit had ik beter niet kunnen doen, want hij werd heel erg boos. Hij maakte zelfs een schietgebaar en schreeuwde dat ik terug moest gaan naar m’n eigen land.

Toen ben ik maar weggelopen, samen met m’n Engelse reisgenoot Adam.

Mijn bovenstaande ervaring heeft me meteen geleerd dat je niet het onderste uit de kan moet willen halen en je de lokale prijzen ook enigszins dient te respecteren. Gelukkig heb ik dit soort situaties niet meer meegemaakt.

Tip: behalve de night bazaar, is er iedere zondag vanaf 16.00 uur de gigantische Sunday Night Market in het oude stadscentrum. Behoorlijk toeristisch, maar wel superleuk om eens overheen te lopen.

6. Doe een jungletrekking

Ga het avontuur aan in de jungle
De zonsopkomst in het Doi Inthanon National Park | Credits: khunhansphotography, Flickr

Gezien de bergachtige omgeving, is Chiang Mai een populaire bestemming om een jungletrek te doen. Je kunt zowel kiezen voor één- of meerdaagse trekkingen. Leuk is om voor meerdere dagen te gaan, zodat je middenin de jungle of bij lokale bergstammen gaat overnachten.

In de stad vind je letterlijk honderden reisbureautjes waar je terechtkunt voor het boeken van je trekking. Dit maakt het dan ook meteen lastig: voor welke tour moet je kiezen? Het ‘gevaar’ is verder dat je in een nogal toeristische trek terechtkomt, waarschijnlijk niet waar je naar op zoek bent.

Een aantal aanraders zijn: Chiangmai Trekking by Piroon, Pooh Eco Trekking Day Tours, Mr. Whisky en Chan Trekking Tour. Bij Pooh Eco raad ik de twee- tot vierdaagse ‘Real Hill Tribe Trekking’ aan.

Tip 1: de beste reistijd voor een jungletocht in Chiang Mai is van oktober tot eind februari. De temperatuur is dan het meest aangenaam en de kleuren mooi groen.

Tip 2: op zoek naar meer avontuur? Dan is Flight of the Gibbon iets voor jou. Ook kun je gaan raften of rotsen gaan beklimmen. Tot slot zijn trekkings bij Chiang Dao, Umphang, Chiang Rai en Sopphong erg gaaf.

Trouwens, als je geen trekking rond Chiang Mai wilt of kunt doen, doe het dan gewoon in de jungle van Ban Lung (Cambodja) of in het prachtige Sapa (Vietnam).

 

7. Huur een mountainbike

Fietsen-Chiang-Mai
Behalve mountainbikes kun je ook stadsfietsen huren

Dit is iets dat ik je écht kan aanbevelen. Voor €3,50 per dag kun je er eentje huren en er zelf op uittrekken.

Dit is precies wat ik heb gedaan. Een mountainbike gehuurd rondom Moon Muang Road en uit het centrum gereden naar een aantal prachtige stukjes natuur.

Ik ben richting de Tiger Kingdom gefietst waar ik een tussenstop heb gemaakt. Mooie beesten, al heb ik m’n twijfels bij de manier waarop ze daar worden behandeld. Immers, het is niet normaal dat je als mens tegen een tijger aan kunt liggen en ermee op de foto gaat. Dit heb ik dan ook niet gedaan.

Vervolgens ben ik verder gegaan en kwam uit bij een soort bergdorpje met een prachtige waterval. Hier waren alleen maar locals, geen toeristen dus. Tevens een lekkere plek om even af te koelen.

Oh voordat ik het vergeet: een scooter huren kan natuurlijk ook gewoon. Maar een beetje work-out kan geen kwaad 😉 . Ook een stadsfiets is mogelijk, maar als je de heuvelachtige omgeving gaat verkennen, raad ik je dit niet aan. Het was soms zelfs met de mountainbike al best pittig.

 

8. Ontdek het bruisende nachtleven

Het klopt dat Chiang Mai een stukje rustiger is dan Bangkok, maar als je denkt dat je hier geen leuke of levendige barretjes hebt, dan heb je het mis 😉 .

Een van mijn favoriete bars om naartoe te gaan, is Zoe in Yellow. Tevens is Roots Rock Reggae erg gaaf als je naar livemuziek op zoek bent. Deze bruisende uitgaansgelegenheden liggen middenin de ‘Reggae Area’ van Chiang Mai (vlakbij Ratchavitti Road).

Bij Zoe in Yellow vind je heel veel backpackers, een ideale plek om in contacten te leggen. Het prettige is bovendien dat er een terras aanwezig is waar je kunt zitten.

Verder is de North Gate Jazz Club de moeite waard. Hier wordt iedere avond tussen 21.00 uur en 00.00 uur livemuziek gespeeld. Je vindt er zowel locals als reizigers en door velen wordt deze deze plek omschreven als de beste bar van Chiang Mai.

Een nadeel is wel dat de cafeetjes allemaal vrij vroeg dichtgaan, meestal rond middernacht. Voordeel is natuurlijk wel dat de kater mee zal vallen 😉 .

 

9. Verken de stad op eigen houtje

Chiang Mai is een heerlijke stad om gewoonweg doorheen te lopen. Onderweg kom je langs heel wat tempeltjes, eetgelegenheden, mooie stukken natuur en andere leuke dingen. Het voordeel van zelf lopen, is dat het je verder niks kost.

En als je even wilt zitten, kun je bijna overal wel terecht voor een heerlijke fruitshake. Een absolute aanrader is Mrs. Pa. Ik dronk hier voor het eerst een shake met rode bieten, verrassend lekker!

Tijdens het wandelen zal je regelmatig verschillende monniken tegenkomen. Wees niet bang om ze aan te spreken, ze staan hier doorgaans voor open. Het is voor hen immers een kans om hun Engels wat te verbeteren. En voor jou om meer over de lokale cultuur, hun levensstijl en de do’s en don’ts te weten te komen. Zeker bij de tempeltjes heb je hier de mogelijkheid voor.

Tip: geïnteresseerd in monk chatting? Ga dan naar Wat Chedi Luang, Wat Doi Suthep, Wat Suan Dok, Wat Umong of de MCU Buddhist University.
Door de stad wandelend te verkennen, kwam ik per toeval uit bij een saunagelegenheid. Ondanks de hitte buiten, maakte ik zo nu en dan gebruik van de eenpersoons-stoomcabine. Niet midden op de dag, maar in de avond als het begon af te koelen. Heerlijk vond ik dit. Volledig herboren kon ik vervolgens aan de avond beginnen.

Je vindt door heel de stad meerdere spa’s en wellnesscentra waar je voor nagenoeg niks een massage kunt krijgen of naar de sauna kunt gaan. Enkele aanraders zijn De Chai Spa, Oasis Spa, en Fah Lanna Spa.

 

10. Doe een dagtrip richting Chiang Rai

Wat Rong Khun, oftewel de White Temple in Chiang Rai

Zeker als je wat langer in de stad bent, kan het leuk zijn om enkele boeiende bezienswaardigheden buiten Chiang Mai te gaan bekijken. Wat ik je kan aanraden, is om de tour te doen naar Chiang Rai met de volgende highlights: de White Temple, varen op de Mekong-rivier naar Don Sao en het bekijken van de Golden Triangle waar Laos, Thailand en Myanmar bij elkaar komen. Verder ook een bezoek aan een long neck karen village en een Akha hilltribe village. De dag begint bij de Mae Khachan Hot Spring waar je eitjes in het hete water kunt koken.

Loop bij een willekeurig reisbureautje naar binnen en vraag naar de verschillende dagtours die zij aanbieden. Zorg in ieder geval dat de White Temple -Wat Rong Khun- erbij zit, een schitterend bouwwerk dat -inderdaad- helemaal wit is. In totaal zou dit zo’n 1.500 Baht moeten kosten en je bent van 07.00 uur tot 20.30 uur op pad. De boottocht en een bezoek aan de long neck-vrouwen zijn doorgaans optioneel. Zonder deze activiteiten betaal je 1.000 Baht voor deze excursie.

Toegegeven, in één dag is dit alles behoorlijk veel om te zien. Heb je meer tijd tot je beschikking? Dan wil ik je absoluut aanraden om de 2- of 3-daagse tour te boeken, zodat je langer kunt genieten van de verschillende bezienswaardigheden. Vraag even bij het reisbureau wat de mogelijkheden zijn. Wat ook nog kan, is dat je met de bus naar Chiang Rai gaat en daar een scooter huurt om zelf de plekjes te bezoeken. Supergaaf en je kunt zo je eigen tempo bepalen 🙂 .

Tip: verloopt jouw Thaise visum? Dan kun je tijdens deze dag een visa-run doen aangezien je vlakbij Myanmar een markt bezoekt in het grensplaatsje Mae Sai. Bespreek dit even met de gids, het zou ongeveer 45 minuten moeten duren.

Backpacken in Chiang Mai: extra tips

Beste reistijd Chiang Mai. De periode november tot en met april zijn prima om als richtlijn te hanteren. Voor jungletrekkings zijn oktober tot en met februari de fijnste maanden.

Bereikbaarheid Chiang Mai. Vanuit Bangkok kun je zowel met de bus, trein als het vliegtuig naar Chiang Mai komen. Ikzelf pak altijd de nachttrein, deze vertrekt van het Hua Lam Pong-treinstation en kost ongeveer 800 THB (€20). Een rit van 13 tot 14 uur. De reguliere trein of de bus kost 600 THB (€15). Als je tijdig boekt, kun je voor minder dan 1.300 THB (€33) vanaf Suvarnabhumi (Bangkok) naar Chiang Mai vliegen.

Accommodatie Chiang Mai. Hieronder mijn suggesties. De prijzen zijn in euro en op basis van de websites Booking.com en Hostelbookers.com.

Ik heb drie favoriete verblijfplaatsen: Julie Guesthouse, Deejai Backpackers en J J Dome Guesthouse. Bij Julie zit het overigens bijna altijd vol, op voorhand boeken is aan te bevelen. Je kunt hier al voor €2 slapen en hebt er een gezellige lobby met pooltafel en de typische Thaise ligkussentjes.

Helaas lees ik Tripadvisor behoorlijk wat negatieve ervaringen over de huidige stand van zaken bij J J Dome. Dit komt denk ik omdat de vriendelijke eigenaresse is vertrokken. Ze noemde zichzelf ‘Mama’ en hielp ons (de gasten) echt met alles. Mama is inmiddels eigenaresse van het gelijknamige Mama’s Place Jay Guesthouse and Restaurant. Ga daar zeker eens kijken.

Ben je op zoek naar wat luxere accommodatie met zwembad en fitness die betaalbaar (minder dan €10) is? Ga dan naar het Peace Pool Boutique Hostel.

Transport Chiang Mai. Verwacht hier niet zoveel taxi’s als in Bangkok. Je kunt gebruikmaken van ‘songtaews’; rode busjes die je spontaan kunt aanhouden. De kosten liggen doorgaans op €0,50 binnen de stad. Ook kun je gebruikmaken van tuk-tuks, de prijzen hiervan liggen tussen de 30 THB (€0,75) en 100 THB (€2,50). Een scooter huren kan vanaf 150 THB (€3,75). Ook een fiets is mogelijk, vanaf 100 THB (€2,50).

Wat na Chiang Mai? Wat ik deed, is naar Pai gaan. Je kunt dit ook met de scooter doen: de Mae Hong Son Loop. Als je met de bus wilt, ga dan vanaf het Arcade Bus Station. De kosten zijn 90 THB (zo’n €2).

Lees ook: hoe je vanuit Chiang Mai in Pai kunt komen.

Tevens ben ik vanuit Chiang Mai naar Luang Prabang in Laos gegaan. Eerst pak je een publieke of minibus naar het grensplaatsje Chiang Khong. Slaap hier een nachtje en neem vervolgens de longtailboo; een tweedaagse (té gekke) trip. Tickets zijn bij de haven te halen en kosten ongeveer 1.200 THB (€30).

Tot slot is ook Chiang Rai met haar unieke bezienswaardigheden een optie. De rit met de bus duurt iets meer dan drie uur en kost 288 THB (€7,25) via Green Bus.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Vind jij Chiang Mai ook zo’n heerlijke stad?

Robbert
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Avatar
    Julia

    Hoi Robbert,
    Dankjewel voor je fijne blog! Ik vind al je verhalen over Thailand echt heel leuk om te lezen en het versterkt alleen maar mn voorpret; deze zomer ga ik 5 weken backpacken in Thailand. Uren gestruind op je website, en ik werd er gewoon heel blij van, dus dankjewel! Ik kan niet wachten! 🙂
    Julia

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel al mijn geheimen met je in Blog Secrets – mijn nieuwe online programma zowel voor startende als meer ervaren bloggers:

Mijn reisgidsen

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw

Korting op Airbnb