Chiang Mai: alles wat je wilt weten over deze sfeervolle stad

11 jaar geleden tijdens mijn eerste backpacktrip was ik voor het eerst in Chiang Mai, om daarna de onder backpackers zo bekende oversteek naar Luang Prabang in Laos te maken op een traditionele houten boot. Ik herinner het me nog goed, Julie Guesthouse in het historische centrum was de accommodatie waar ik verbleef. Een begrip onder budgetreizigers, met een gezellige open ruimte om te chillen en een praatje te maken. Dit guesthouse bestaat inmiddels echter niet meer.

Anyway, wat onveranderd is gebleven is de fijne sfeer in deze gemoedelijke stad en de geuren van pittig Thais eten die je op de straten ruikt. En de vele mooie tempels die overal en nergens te zien zijn, vaak met boze draken bij de entree.

Als je in Thailand bent en naar het noorden trekt, zal Chiang Mai waarschijnlijk een plek zijn waar je jezelf voor meerdere dagen gaat settelen. Dit is niet alleen zo vanwege de gunstige ligging, maar ook omdat deze stad -die tussen twee hoge bergen ligt- simpelweg een heerlijke plek is om te verblijven.

Persoonlijk vind ik dat het er in Chiang Mai allemaal wat gemoedelijker aan toegaat dan in bijvoorbeeld Bangkok. Het is een stad waar je zowel rust, levendigheid en veel natuur vindt. Al met al een ideale plek om te gaan backpacken.

Loop door de beroemde old town, doe een drankje in het trendy Nimmanhaemin en kijk daarna rond in de gezellige wijk Santitham. De bergen en jungle van het Doi Suthep-Pui National Park liggen ook op slechts enkele kilometers afstand. Je hebt het al begrepen denk ik, er is hier werkelijk van alles te beleven.

Een ander voordeel van de tweede stad van Thailand is dat ze op een ideale locatie ligt: vanuit Chiang Mai kun je namelijk eenvoudig doorreizen naar zowel Pai als Luang Prabang dat in Laos ligt. Laten deze twee plaatsen nou juist erg populair zijn onder reizigers. Met andere woorden: in Chiang Mai zit je goed.

Oké, je hebt er misschien geen verlaten stranden, maar meer nadelen zou ik je niet kunnen noemen. Behalve dan misschien de verkeersdrukte. Maar goed, je bent nu eenmaal in een Aziatische stad…

In dit artikel vertel ik je meer over mijn belevingen in deze stad, bespreek ik diverse bezienswaardigheden en geef ik je handige tips zodat je alles uit je tijd in Chiang Mai kunt halen.

Chiang Mai: een korte introductie van de stad

De Mae Ping-rivier die dwars door Chiang Mai loopt – als je wilt kan je er met een traditionele houten boot een tochtje op maken

Zoals ik al zei ligt Chiang Mai in het noorden van Thailand. Om precies te zijn zo’n 685 kilometer boven Bangkok. Behalve pure stad, vind je hier veel bergachtige landschappen en prachtige natuurgebieden. Denk aan groene jungles, watervallen en diverse nationale parken. Ook heb je er verschillende festivals (zoals Songkran in april en het lantaarnfestival in november), tradities en wordt er zelfs een eigen dialect gesproken (‘pasa chiang mai’).

En dan zijn er nog de vele tempels. Wie zegt er dat je naar Angkor Wat, Bagan, Yangon of Bali moet voor het zien van indrukwekkende bouwwerken? Deze stad kan er ook wat van 😉 .

Waar moet je nu zijn in Chiang Mai?

Een wijk die de laatste jaren sterk in opkomst is onder toeristen, is Nimman, ook bekend als Nimmanhaemin. Hier moet je zijn voor hippe eetzaken, hipster-koffietentjes en boetiekwinkels. Het is de meer trendy kant van Chiang Mai en niet zozeer het echte Thailand. Verder heb je er flink wat cowork-plekken om aan je projecten te werken.

Als je liever in een wat authentiekere omgeving verblijft, kan je beter naar Santitham gaan, het gedeelte dat even boven de hierna te bespreken old town ligt. Op de gelijknamige Santitham Road vind je veel lokale eettentjes en er hangt een gezellige sfeer.

Tot slot is er natuurlijk de Chiang Mai Old City, oftewel de old town. Dit is het stadsdeel wat binnen het kanaal ligt, op de kaart een vierkant. Je vindt er veel historische bezienswaardigheden zoals tempels, de Chang Puak Gate en de Chiang Mai Gate. Ook wordt de Night Bazaar hier gehouden. Weet wel dat het er erg toeristisch is, zelf zou ik mijn accommodatie er net buiten boeken, bijvoorbeeld in het al genoemde Santitham of ten zuiden van het oude centrum.

Al met al vind ik Chiang Mai een van de meest gemoedelijke steden waar ik ben geweest in Azië; ondanks de omvang heb je soms het idee in een dorpje te zijn. Het is niet voor niets dat ik hier tijdens mijn eerste bezoekje twee weken aaneen ben gebleven.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Chiang Mai

In Chiang Mai heb je diverse bezienswaardigheden die je kunt bekijken en heel wat to-do’s om te ondernemen. Waar je naar de zuidelijke gebieden gaat om te eilandhoppen, ga je naar Chiang Mai voor tempeltjes (er zijn er meer dan 100!), lokale marktjes, een heerlijk stadsleven en de pure wildernis van de jungle.

Hieronder bespreek ik mijn favoriete activiteiten en dingen om te zien in en rond de stad:

 

1. Ga naar het Doi Suthep-Pui National Park en bekijk onder andere Wat Phrathat Doi Suthep

Betoverende boeddha’s bij een van de tempeltjes in het nationale park

Zoals ik hierboven al heb gezegd, zijn er in Chiang Mai en omgeving verschillende nationale parken om te bezoeken. Een van de meest bijzondere -en tevens populaire- is het Doi Suthep-Pui National Park dat op 15 kilometer ten oosten van de stad ligt.

Het park ontleent haar naam aan de Doi Suthep-berg: een gebergte van 1.676 meter hoog. In het natuurpark vind je een aantal prachtige watervallen (onder andere de Mon Tha Than waterfall), diverse vogelsoorten en leuke wandelparcours om af te leggen. Al je wat meer de binnenlanden intrekt, kom je minderheidsgroeperingen als Hmong en Karen tegen.

Goed om te weten: je hoeft niet perse helemaal naar de top te lopen. Er loopt namelijk een weg naar boven, waarop auto’s, tuk-tuks en dergelijke mogen rijden. De entree van het park bedraag 200 THB (€5).

In het Doi Suthep-Pui National Park staat verder een van de meest belangrijke tempels van heel Chiang Mai: Wat Phrathat Doi Suthep. Om op het complex te komen, betaal je een bedrag van 30 THB (€0,75).

Vervolgens heb je toestemming om te trap naar boven te nemen: liefst 309 treden bergopwaarts, al kun je ook met de lift gaan. Eenmaal aangekomen, word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Tevens vind je hier een aantal mooie Boeddhabeelden en bronzen klokken.

Het tijdstip dat ik je aanraad, is zo rond 16.00 uur. De zon gecombineerd met het prachtige goud maken deze plek dan tot een pittoresk geheel. Houd wel rekening met behoorlijke drukte, aangezien deze tempel een van de populairste bezienswaardigheden in Chiang Mai is.

De populairste wandeling is de Wat Pha Lat Hike (Monk’s Trail). De hike is 2 kilometer lang en duurt ongeveer 1 uur, waarna je uitkomt bij Wat Pha Lat. Ideaal als je even wilt ontsnappen aan de drukte van het centrum en behoefte hebt aan natuur. Vanuit daar kan je ook nog doorlopen naar de al genoemde Wat Phrathat Doi Suthep. Dit deel is een stukje pittiger en duurt zo’n 80 minuten.

Tip 1: huur een scooter om hier te komen, zo kun je ook de omringende dorpjes bezoeken.

Tip 2: wil je die hard mediteren? Ga dan naar het Doi Suthep Vipassana Meditation Center waar je cursussen hebt van vier tot wel 23(!) dagen.

2. Bezoek prachtige tempels

Dit is Wat Lok Mo Li, een van de vele mooie tempels in Chiang. Mai

Tempels is toch wel een van de dingen waar Chiang Mai in uitblinkt. Er zijn er als gezegd meer dan 100. Hieronder heb ik enkele aanraders voor je.

De 80 meter hoge pagode van Wat Chedi Luang vormt een typisch onderdeel van de skyline van Chiang Mai. In het complex staan trouwens nog een aantal andere tempeltjes die je kunt bezoeken. Het is een soort minidorpje waar je continu monniken in en uit ziet lopen om te mediteren. Er is overigens ook een indrukwekkende gouden boeddha van 9 meter lang te bewonderen.

De volgende tempel die ik aanraad is er een waar ik toevallig langsliep. Ik heb het over Wat Lok Mo Li, die je even buiten de ommuurde oude stad vindt. Met open mond stond ik te kijken hoe mooi het hier was, kijk maar op de foto hierboven.

Wat Suan Dok staat ook wel bekend als ‘flower garden temple’, wat letterlijk vertaald ‘bloementuin-tempel’ betekent. Dit is geen toeval, aangezien ze in 1373 werd gebouwd middenin een voormalige bloementuin; een begraafplaats voor koninklijke mensen. Het is daarmee overigens ook meteen een van de oudste tempels in de stad.

Wat Suan Dok is misschien niet de bekendste tempel in Chiang Mai, maar zeker het bezoeken waard. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Wat Phrathat Doi Suthep, is het hier erg rustig. Binnen zijn de indrukwekkende gouden Boeddhabeelden het bekijken waard.

Vanuit het oude centrum fiets of loop je er zo naartoe: het complex ligt op 1 kilometer ten westen van de old town.

Je hoeft voor alle deze tempels trouwens geen entree te betalen. Wel is het natuurlijk netjes als je een kleine donatie geeft, maar dit staat je vrij.

Tip: een aanrader is om uit je comfortzone te stappen en een tweedaagse meditatiecursus te doen bij Wat Suan Dok. Dit kost je 500 THB (€12,50).

3. Bezoek het indrukwekkende Elephant Nature Park

Het Elephant Nature Park is een van die plekken waar men olifanten wel liefdevol behandelt – en gelukkig maar 🙂

In tegenstelling tot veel olifantenparken in Azië, worden deze prachtige beesten in het Elephant Nature Park wél diervriendelijk behandeld. Het gebied ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf Chiang Mai en is een plek om blij van te worden.

De olifanten kunnen hier namelijk vrij rondlopen in een natuurlijke omgeving waar ze zich thuisvoelen. Ze zijn gered van voormalige eigenaars die ze hebben mishandeld en/of voor toeristische doeleinden zoals olifantrijden hebben gebruikt. Je ziet hier dan ook geen haken, kettingen, mensen op olifanten en dieren die ‘kunstjes’ vertonen. Gewoon puur natuur, zoals het hoort.

Mocht je een hart voor dieren hebben, dan kun je hier vrijwilligerswerk verrichten. Je kunt bijvoorbeeld als gids werken in het park. Voor een eendaagse tour met gids, inclusief transport en lunch, betaal je ongeveer 2.500 THB (€63).

De Chiang Mai Zoo? De dierentuin van Chiang Mai is een gigantisch park met dieren als krokodillen, olifanten, apen, slangen maar ook giraffen, koala’s, struisvogels en neushoorns. Verder is er ook een onderwateraquarium dat het bekijken waard is. Maar goed, het blijft een dierentuin: een omgeving waarin de diertjes van oorsprong natuurlijk niet thuishoren.

 

4. Struin over de levendige Chiang Mai Night Bazaar

De avondmarkt in Chiang Mai is een van de grootste trekpleisters van de stad. De straat Chang Klan Road verandert iedere avond in een plek waar locals en toeristen bijeenkomen om te eten, te socializen en om inkopen te doen

Je kunt hier werkelijk alles kopen: kleding, prachtige schilderwerken, handgemaakte spulletjes en natuurlijk streetfood bij de vele eetkraampjes. Probeer zeker eens de trots van Chiang Mai: sticky rice. De stad staat overigens bekend als de beste plek voor streetfood in Thailand.

Tip 1: als je van koken houdt, volg dan een cooking class. Chiang Mai biedt namelijk de beste cursussen aan op dit gebied. Een aanrader is de Siam Rice Thai Cookery School.

Tip 2: heb jij even genoeg van die Aziatische gerechtjes en simpelweg zin in dat typische Nederlandse broodje kroket, bal gehakt of een frikandel speciaal? Ga dan naar Sheryle’s Restaurant & Bar, hier kun je allerlei snacks eten. Verder bijvoorbeeld ook heerlijke bitterballen met mosterd 🙂 . Deze eetgelegenheid ligt op ongeveer 1 kilometer van de avondmarkt en is een favoriet onder Nederlandse backpackers.

Wees niet bang om af te dingen als je bijvoorbeeld een kledingstuk koopt. Het viel mij namelijk op dat bepaalde dingen relatief hoog geprijsd zijn. Naar mijn mening te hoog, omdat het om namaak gaat.

Overdrijf het afdingen echter niet, dit is wat ik een keer deed toen ik op deze night bazaar was. Het leverde een achteraf nogal grappige situatie op (maar op het moment zelf zeker niet 😀 ).

Ik was namelijk op zoek naar een Levi’s 501 die ik af kon knippen om er een korte broek van te maken. Deze jeans werd voor omgerekend €35 verkocht, vrij fors voor een namaakmodel. Dit vertelde ik de verkoper dan ook.

Vervolgens zei ik tegen hem dan ik er maximaal €15 voor wilde geven. Dit had ik beter niet kunnen doen, want hij werd heel erg boos. Hij maakte zelfs een schietgebaar en schreeuwde dat ik terug moest gaan naar m’n eigen land.

Toen ben ik maar weggelopen, samen met m’n Engelse reisgenoot Adam.

Mijn bovenstaande ervaring heeft me meteen geleerd dat je niet het onderste uit de kan moet willen halen en je de lokale prijzen ook enigszins dient te respecteren. Gelukkig heb ik dit soort situaties niet meer meegemaakt.

Tip: behalve de night bazaar, is er iedere zondag vanaf 17.00 uur de gigantische Sunday Night Market in het oude stadscentrum. Behoorlijk toeristisch, maar wel superleuk om eens overheen te lopen.
Tip: zoek je een echte lokale markt? Dan adviseer ik je om naar de Siri-wattana Market te gaan. Door locals wordt dit als de beste markt van Chiang Mai gezien.

5. Doe een jungle-trekking

Jungletrek-Chiang-Mai-Bamboevlot
Bamboeraften tijdens de jungle-trekking – dit is met Mr. Whisky Jungle Trek

Gezien de bergachtige omgeving, is Chiang Mai een populaire bestemming om een jungletrek te doen. Je kunt zowel kiezen voor één- of meerdaagse tochten. Leuk is om voor meerdere dagen te gaan, zodat je middenin de jungle of bij lokale bergstammen gaat overnachten.

In de stad vind je letterlijk honderden reisbureautjes waar je terechtkunt voor het boeken van je trekking. Dit maakt het dan ook meteen lastig: voor welke tour moet je kiezen? Het ‘gevaar’ is verder dat je in een nogal toeristische trek terechtkomt, waarschijnlijk niet waar je naar op zoek bent.

Een aantal aanraders zijn: Chiangmai Trekking by Piroon, Pooh Eco Trekking Day Tours, Mr. Whisky Jungle Trek en Chan Trekking Tour. Bij Pooh Eco raad ik de twee- tot vierdaagse ‘Real Hill Tribe Trekking’ aan. Je kunt er trouwens ook gewoon voor kiezen om je trekking online te boeken via Get Your Guide.

Tip 1: de beste reistijd voor een jungletocht in Chiang Mai is van oktober tot eind februari. De temperatuur is dan het meest aangenaam en de kleuren mooi groen.

Tip 2: op zoek naar meer avontuur? Dan is Flight of the Gibbon iets voor jou. Ook kun je gaan raften of rotsen gaan beklimmen. Tot slot zijn trekkings bij Chiang Dao, Umphang, Chiang Rai en Sopphong erg gaaf.

Trouwens, als je geen trekking rond Chiang Mai wilt of kunt doen, doe het dan bijvoorbeeld in de jungle van Ban Lung (Cambodja) of in het prachtige Sapa (Vietnam).

 

6. Huur een mountainbike

Dit is iets dat ik je écht kan aanbevelen. Voor omgerekend €3,50 per dag kun je er eentje huren en er zelf op uittrekken.

Dit is precies wat ik heb gedaan. Een mountainbike gehuurd rondom Moon Muang Road en uit het centrum gereden naar een aantal prachtige stukjes natuur.

Ik ben richting de Tiger Kingdom gefietst waar ik een tussenstop heb gemaakt. Mooie beesten, al heb ik m’n twijfels bij de manier waarop ze daar worden behandeld. Immers, het is niet normaal dat je als mens tegen een tijger aan kunt liggen en ermee op de foto gaat. Dit heb ik dan ook niet gedaan.

Vervolgens ben ik verder gegaan en kwam uit bij een soort bergdorpje met een prachtige waterval. Hier waren alleen maar locals, geen toeristen dus. Tevens een lekkere plek om even af te koelen.

Oh voordat ik het vergeet: een scooter huren kan natuurlijk ook gewoon. Maar een beetje work-out kan geen kwaad 😉 . Ook een stadsfiets is mogelijk, maar als je de heuvelachtige omgeving gaat verkennen, raad ik je dit niet aan. Het was soms zelfs met de mountainbike al best pittig.

 

7. Ontdek het bruisende nachtleven

Het klopt dat Chiang Mai een stukje rustiger is dan Bangkok, maar als je denkt dat je hier geen leuke of levendige barretjes hebt, dan heb je het mis 😉 .

Een van mijn favoriete bars om naartoe te gaan, is Zoe in Yellow. Tevens is Roots Rock Reggae erg gaaf als je naar livemuziek op zoek bent. Deze bruisende uitgaansgelegenheden liggen middenin de ‘Reggae Area’ van Chiang Mai (vlakbij Ratchavitti Road). Je hebt daar onder andere Roots Rock Reggae, Rasta Cafe, Zoe in Yellow en North Gate Jazz Co-Op.

Bij Zoe in Yellow vind je heel veel backpackers, een ideale plek om in contacten te leggen. Het prettige is bovendien dat er een terras aanwezig is waar je kunt zitten.

Verder is de North Gate Jazz Co-Op de moeite waard. Hier wordt iedere avond tussen 21.00 uur en 00.00 uur livemuziek gespeeld. Je vindt er zowel locals als reizigers en door velen wordt deze deze plek omschreven als de beste bar van Chiang Mai.

Een nadeel is wel dat de cafeetjes allemaal vrij vroeg dichtgaan, meestal rond middernacht. Voordeel is natuurlijk wel dat de kater mee zal vallen 😉 .

 

8. Verken de stad op eigen houtje

Als je door de stad wandelt kom je langs heel wat kleinschalige en mooie tempeltjes uit

Chiang Mai is een heerlijke stad om gewoonweg doorheen te lopen. Onderweg kom je langs heel wat tempeltjes, eetgelegenheden, mooie stukken natuur en andere leuke dingen. Het voordeel van zelf lopen, is dat het je verder niks kost.

En als je even wilt zitten, kun je bijna overal wel terecht voor een heerlijke fruitshake. Een absolute aanrader is Mrs. Pa. Ik dronk hier voor het eerst een shake met rode bieten, verrassend lekker! Een andere tip die ik voor je heb is de Nimman Fruit Stand, de mangoshake is hier echt super. Daarmee bedoel ik vol van smaak en niet waterig, zoals op veel andere plekken. En dat voor slechts 30 baht!

Een mangoshake van de Nimman Fruit Stand

Tijdens het wandelen zal je regelmatig verschillende monniken tegenkomen. Wees niet bang om ze aan te spreken, ze staan hier doorgaans best wel open voor open. Het is voor hen immers een kans om hun Engels wat te verbeteren. En voor jou om meer over de lokale cultuur, hun levensstijl en de do’s en don’ts te weten te komen. Zeker bij de tempeltjes heb je hier de mogelijkheid voor.

Tip: geïnteresseerd in monk chatting, oftewel een praatje maken met een monnik? Ga dan naar Wat Chedi Luang, Wat Doi Suthep, Wat Suan Dok, Wat Umong of de MCU Buddhist University.

Door de stad wandelend te verkennen, kwam ik per toeval uit bij een sauna. Ondanks de hitte buiten, maakte ik zo nu en dan gebruik van de eenpersoons-stoomcabine. Niet midden op de dag, maar in de avond als het begon af te koelen. Heerlijk vond ik dit. Volledig herboren kon ik vervolgens aan de avond beginnen.

Je vindt door heel de stad meerdere spa’s en wellness-centra waar je voor weinig geld een massage kunt krijgen of een lekkere sauna kan pakken. Enkele aanraders zijn Chai Massage 2, Oasis Spa Lanna en Fah Lanna Spa.

 

9. Ga sporten in het Chiang Mai Municipal Stadium

Het Chiang Mai Municipal Stadium tijdens de zonsondergang

Als je van sporten houdt en fit wil blijven tijdens je verblijf in Chiang Mai, kan je terecht in zat fitnesscentra, bijvoorbeeld bij CFCNX Strength and Conditioning Gym. Zelf ben ik echter meer van het buitensporten.

Geldt dit ook voor jou?

Je kunt er in dat geval voor kiezen om naar het Chiang Mai Municipal Stadium te gaan, waar je rekken hebt om pull-ups, dips, muscle-ups en zulk soort oefeningen te doen. Er is bovendien een sintelbaan om hard te lopen. Ikzelf ben er meerdere keren geweest, en zo aan het eind van de middag komen veel locals hier bijeen om een workout te doen.

Op een van de dagen dat ik er was, was er een voetbalwedstrijd aan de gang en zaten de tribunes behoorlijk vol met juichende mensen, wat voor een leuk sfeertje zorgde.

En het chille is dat het allemaal gratis is. We blijven backpackers hè 😉 !

 

10. Doe een dagtrip richting Chiang Rai

Wat Rong Khun oftewel de White Temple: een maagdelijk witte tempel die helaas ook zeer toeristisch is – al begrijp je dat vast wel?

Zeker als je wat langer in de stad bent, kan het leuk zijn om enkele boeiende bezienswaardigheden buiten Chiang Mai te gaan bekijken. Wat ik je kan aanraden, is om de tour te doen naar Chiang Rai met de volgende highlights: de White Temple, varen op de Mekong-rivier naar Don Sao en het bekijken van de Golden Triangle waar Laos, Thailand en Myanmar bij elkaar komen. Verder ook een bezoek aan een long neck karen village en een Akha hilltribe village. De dag begint bij de Mae Khachan Hot Spring waar je eitjes in het hete water kunt koken.

Loop bij een willekeurig reisbureautje naar binnen en vraag naar de verschillende dagtours die zij aanbieden. Zorg in ieder geval dat de White Temple -Wat Rong Khun- erbij zit, een schitterend bouwwerk dat -inderdaad- helemaal wit is. In totaal zou dit zo’n 1.500 THB (€37,50) moeten kosten en je bent van 07.00 uur tot 20.30 uur op pad. De boottocht en een bezoek aan de long neck-vrouwen zijn doorgaans optioneel. Zonder deze activiteiten betaal je 1.000 THB (€25) voor deze excursie.

Toegegeven, in één dag is dit alles behoorlijk veel om te zien. Heb je meer tijd tot je beschikking? Dan wil ik je absoluut aanraden om de 2- of 3-daagse tour te boeken, zodat je langer kunt genieten van de verschillende bezienswaardigheden. Vraag even bij het reisbureau wat de mogelijkheden zijn. Wat ook nog kan, is dat je met de bus naar Chiang Rai gaat en daar een scooter huurt om zelf de plekjes te bezoeken. Supergaaf en je kunt zo je eigen tempo bepalen 🙂 .

Tip: verloopt jouw Thaise visum? Dan kun je tijdens deze dag een visa-run doen aangezien je vlakbij Myanmar een markt bezoekt in het grensplaatsje Mae Sai. Bespreek dit even met de gids, het zou ongeveer 45 minuten moeten duren.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Chiang Mai?

Allereerst is het goed om te weten dat ieder jaar van februari tot en met halverwege april het beruchte burning season valt. De boeren verbranden dan hun velden waardoor de lucht vervuild raakt. Met name de maand maart kan je beter zoveel mogelijk vermijden, aangezien dan doorgaans het hoogtepunt (of eigenlijk dieptepunt 😀 ) van het rookseizoen plaatsvindt.

Behalve maart, kan je Chiang Mai wat mij betreft prima het hele jaar door bezoeken. Al is het goed om te weten dat er tussen juni en oktober de meeste neerslag valt. Voor jungle-trekkings zijn oktober tot en met februari over het algemeen de fijnste maanden.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Een Colombiaanse iced americano bij Ristr8to Original

Wil je lekker Thais eten in een lokaal tentje? Een van mijn favorieten is A.T. Thaifoods in Santitham. Voor 40 tot 50 baht heb je hier heerlijke gerechten; fried rice, curry’s, tom yam, rijst met black pepper & seafood – je kent het allemaal wel 🙂 .

Indien je in de buurt van Nimman bent en zin hebt in gezond en vegetarisch of veganistisch eten, dan is Imjai Vegan een toppertje om heen te gaan. En behalve lekker is het er nog goedkoop ook, iets waar vegan-restaurants normaal nou niet bepaald bekend om staan. Deze eetgelegenheid vind je in beneden de food court van het MAYA Lifestyle Shopping Center, een shopping-mall met merkwinkels waar je lekker kunt verkoelen.

Een té gek koffiezaakje dat ik je aanraad is AreeMitr Coffee in Sanitham. Ik kwam hier toevallig terecht was blij verrast met de kwaliteit en de intensiteit van de (ijs)koffies die de barista maakt. Je hebt keuzes uit bonen van over de hele wereld. Wel moet je een poosje wachten voor je je drankje krijgt, maar dit zegt alles over de passie waarmee het voor je wordt bereid.

Vlakbij AreeMitr Coffee ligt een authentiek Thais eettentje met de naam ข้าวแกงนครปฐมรสเด็ด(เจ๊วัน). Een Westerse naam hebben ze niet, maar de locatie vind je hier. Zij maken echt superlekkere dingen, en je kunt uit de bakjes kiezen wat je wilt. En als je zin hebt in wat zoets, loop dan de hoek om naar Nana Bakery voor een Danish roll, een chocoladebroodje of wat je ook maar wilt.

Nog een koffietent die de moeite waard is, is Ristr8to Original in Nimman. Je betaalt er echter het dubbele vergeleken met AreeMitr Coffee, al is AreeMitr wel echt goedkoop en ligt Ristr8to Original in het hippe Nimman, de prijzen liggen er simpelweg hoger. Bovendien is de zaak van de World Latte Art Champion 2017.

Tot slot kan je bij CHUM Northern Kitchen in de old town kennismaken met de typische Noord-Thaise keuken. Bekende gerechten zijn bijvoorbeeld:

 • ‘Khao soi’: een pittige noedelsoep met gele curry, geserveerd met lente-uitjes, zuurkool en limoenschijfjes.
 • ‘Tam khanun’: een salade van jackfruit.
 • ‘Nam prik ong’: een pittige dipsaus, te vergelijken met wat bij ons sambal is.
 • ‘Sai oua’: worst op basis van gemalen varkensvlees, gedroogde pepers, knoflook, sjalotten en een scala aan scherpe kruiden en specerijen.

 

Welke accommodaties in Chiang Mai raad ik je aan om te overnachten?

Zo chill om zo wakker te worden (The Echo Hotel)

In Chiang Mai heb je heel wat toffe plekken om te overnachten. De meeste toeristen kiezen ervoor om in of nabij het oude centrum, of rond het hippe Nimmanhaemin Road te verblijven.

Laat ik beginnen met het tippen van een paar leuke hostels.

Toen ik voor het eerst in Chiang Mai was in 2011, kwam ik terecht bij het altijd levendige Julie Guesthouse. Inmiddels is deze backpackspot echter verdwenen. Drie andere leuke hostels zijn 84 Gallery, Jeune Hostel en Villa Vacay.

Wat ik echt een heerlijk hotel vond om te verblijven was het The Echo Hotel. Je zit hier vlakbij de old town en Nimmanhaemin maar tegelijkertijd erg rustig. Ik raad je aan om voor de kamer te kiezen met uitzicht op het grasveld en de bomen. Je wordt er wakker met het geluid van de vogeltjes, wat super is zo middenin de stad.

Nog wat betaalbare maar erg comfortabele hotels zijn Buri Gallery House en Thapae Loft.

Op zoek naar meer luxe? Kijk dan eens bij The Empress Premier Chiang Mai en het schitterende Ping Nakara Boutique Hotel And Spa.

 

Hoe zit het met transport in Chiang Mai?

Je kunt onder meer gebruikmaken van zogeheten ‘songtaews’ rode busjes die je spontaan kunt aanhouden. De kosten liggen doorgaans op omgerekend €0,50 binnen de stad.

Songthaew
Dit is dus zo’n songtaew

Ook kun je gebruikmaken van tuk-tuks, de prijzen hiervan liggen tussen de 30 THB (€0,75) en 100 THB (€2,50). Al zie je ze lang niet zoveel als in Bangkok. Een scooter huren kan vanaf 150 THB (€3,75) per dag. Ook een fiets is mogelijk, vanaf 100 THB (€2,50) per dag.

Taxi’s zijn er uiteraard ook, al hoef je hier eigenlijk geen gebruik van te maken gezien de andere opties die je hebt. Voor wat betreft de taxi raad ik je aan om de app Grab te downloaden. Je weet dat van tevoren wat je betaalt en hoeft niet meer te onderhandelen. Scheelt weer wat energie 😉 . Grab heeft bovendien motorbike-taxi’s, je bent dan goedkoper uit dan wanneer je een auto boekt.

 

Waar raad ik je aan om tours en activiteiten te boeken?

De meeste tours en activiteiten in en rond Chiang Mai kan je ter plekke regelen bij reisbureautjes, hostels enzovoorts. Ook kan je terecht bij de organisaties die ik in dit artikel heb genoemd. Verder kan je er voor kiezen om online te boeken via het internationaal gerenommeerde platform Get Your Guide.

 

Hoe kom je in Chiang Mai?

Plaatjes zoals deze geven me altijd dat fijne Thaise gevoel – met dank aan de tuk-tuk 😀

Vanuit Bangkok kun je zowel met de bus, trein als het vliegtuig naar Chiang Mai komen. Ikzelf pak altijd de nachttrein waarin je kunt slapen, deze vertrekt van het Hua Lamphong-treinstation en kost ongeveer 800 THB (€20). Een rit van 13 tot 14 uur. Dit is zo’n typische ervaring die je als backpacker een keertje meegemaakt moet hebben 🙂 .

De reguliere trein of de bus kost om en nabij de 600 THB (€15). Je kunt ook kiezen voor de nachtbus en slapen in de stoel die je iets naar achteren klapt. Ikzelf zou dan echter voor de eerdergenoemde nachttrein kiezen.

Je kunt je bus- en treintickets eenvoudig in bijvoorbeeld Bangkok bij diverse reisbureautjes kopen, al is mijn ervaring dat prijzen vaak best wel uiteenlopen. Doe daarom altijd even goed onderzoek, tenzij dat het je niet boeit of je een paar euro meer betaalt. Een andere mogelijkheid is om je tickets eenvoudig online te regelen via 12Go Asia.

Uiteraard is vliegen ook een optie. Chiang Mai heeft zelfs een aantal internationale verbindingen, bijvoorbeeld met Kuala Lumpur, Taipei en Seoul. Vanuit Bangkok en Phuket kan je vaak al voor 25 euro op Chiang Mai vliegen. Ikzelf boek m’n vliegtickets meestal via Skyscanner of Momondo. Vanaf de airport is het slechts 3 tot 6 kilometer naar het centrum, afhankelijk van waar je zit. De taxi’s hanteren vaste prijzen van 150 baht, maar als je een lichte backpack hebt kan je het dus ook prima lopen. Dit heb ik in de vroege ochtend gedaan toen ik om 07.00 uur een vlucht naar Krabi had.

 

Welke bestemming is leuk om na Chiang Mai te bezoeken?

Wat ik je aanraad, en wat de meeste backpackers doen, is om de bus naar Pai te pakken. Je kunt dit ook met de scooter doen: de Mae Hong Son Loop. Als je met de bus wilt, dan vertrek je vanaf het Arcade Bus Station. De kosten zijn om en nabij de 150 THB (zo’n €4).

Tevens ben ik al wel eens vanuit Chiang Mai naar Luang Prabang in Laos gegaan. Net als de treinreis van Bangkok naar Chiang Mai is ook dit een typische backpackers-ervaring. Eerst pak je een bus (320 THB – €8) naar het grensplaatsje Chiang Khong, deze rit duurt zo’n 6,5 uur. Slaap hier een nachtje en neem vervolgens de longtailboot voor een tweedaagse té gekke trip naar Luang Prabang . Tickets zijn bij de haven in Chiang Kong te halen en kosten ongeveer 1.200 THB (€30). Je regelt daar bovendien je visa on arrival voor Laos ($35).

Tot slot is ook Chiang Rai met haar unieke bezienswaardigheden een optie. De rit met de bus duurt iets meer dan drie uur en kost ongeveer 200 THB (€5).

Je bus- of treintickets vanuit Chiang Mai naar iedere andere bestemming kun je ter plaatse regelen om gewoon online via 12Go Asia.

 

Vind jij Chiang Mai ook zo’n heerlijke stad?

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
 1. Julia

  Hoi Robbert,
  Dankjewel voor je fijne blog! Ik vind al je verhalen over Thailand echt heel leuk om te lezen en het versterkt alleen maar mn voorpret; deze zomer ga ik 5 weken backpacken in Thailand. Uren gestruind op je website, en ik werd er gewoon heel blij van, dus dankjewel! Ik kan niet wachten! 🙂
  Julia

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw