Pinnen in Thailand: alles wat je wilt weten

Net ben ik op de scooter gesprongen om van Koh Lanta Yai naar het met de brug verbonden Koh Lanta Noi te rijden. Zo’n 10 kilometer verderop ligt Lanta’s Cafe, een leuk en rustig tentje om eventjes een artikel voor je te schrijven.

En vandaag gaat het over pinnen in Thailand, onder andere over wat voor bizarre kosten dit met zich meebrengt. Verder geef ik antwoord op de belangrijkste vragen en deel ik handige tips met je.

Misschien een niet al te sexy onderwerp, maar ik wil het wel met je delen. Zo weet je wat je te wachten staat als je je pinpas in de Thaise pinautomaten stopt. En wat je vooral wel en niet moet doen. Na het lezen van deze gids hoef je over dit onderwerp in ieder geval geen stress te hebben.

Kan je met je pinpas betalen in Thailand?

Helaas niet. Betalen met je creditcard is in veel (grotere) winkels wel mogelijk, al betaal je dan doorgaans een toeslag tussen de 3% en 5% + de kosten die je creditmaatschappij rekent.

 

Hoe werkt pinnen in Thailand?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: vrijwel hetzelfde als in Nederland. Denk wel aan de volgende zaken:

  • Zet je pinpas-instelling op ‘Wereld’ of ‘Buiten Europa’ om in Thailand te kunnen pinnen. Dit hoeft niet per se voor je reis, je kunt het tevens ter plaatse in je bankieren-app regelen. Om skimming tegen te gaan, kun je trouwens ook na iedere pinbeurt je pas direct weer terugzetten op ‘Europa’.
  • Scherm je pincode af, zodat je niet geskimd kunt worden.
  • Je kiest het bedrag dat je wilt in Thaise baht (THB), de munteenheid van Thailand. De waarde die gelijk is aan 1 euro schommelt over het algemeen tussen de 35 en de 40 THB.
  • Het maximale bedrag dat je kunt opnemen ligt meestal tussen de 20.000 THB en 30.000 THB. Al heb ik op Koh Lipe meegemaakt dat ik slechts 8.000 THB op kon nemen.
  • Je krijgt eerst je geld, daarna pas je pinpas. Vergeet deze dus niet!

 

Wat kost pinnen in Thailand?

Krungsri en Siam Commercial Bank; twee bekende banken in Thailand

Helaas behoorlijk wat!

Om te beginnen is het goed dat je de volgende dingen weet:

  • De Thaise banken rekenen een commissie van 220 THB (zo’n 6 euro) per transactie, ongeacht de grootte van het bedrag. Ter vergelijking: in Vietnam betaalde ik slechts 20.000 VND (zo’n 0,80 euro), In Maleisië en Indonesië zelfs helemaal niks.
  • Ook rekent je eigen bank nog kosten. Bij mij is dat de ING die per transactie 3,50 euro + een koersopslag rekent.
  • Daarnaast betaal je nog een bedrag omdat de wisselkoers die gehanteerd wordt niet in jouw voordeel is. Ze zeggen dit niet, maar dit is de grootste kostenpost.
  • Door deze kosten kan je het best een zo groot mogelijk bedrag per keer opnemen. Zelf kies ik meestal voor 10.000 THB of meer.

Voorheen was er de mogelijkheid om te kiezen of je wilde pinnen with conversion of without conversion. Koos je voor de laatste optie, dan was je simpelweg het voordeligst uit. Deze optie heb ik de laatste tijd echter niet meer gezien bij de pinautomaten waar ik ben geweest.

Wat het pinnen precies kost laat ik je in de voorbeelden hieronder zien.

 

Voorbeeld 1

Zelf heb ik onlangs nog gepind op Koh Lanta en ik schrok me eerlijk gezegd rot toen ik de afschrijving op mijn bankieren-app zag.

Om precies te zijn had ik 11.000 THB gepind. Omgerekend zou dit 297,20 euro moeten zijn. Echter, zoals ik hierboven al aangaf komen er diverse kosten bij, waaronder de 220 THB die de Thaise bank in rekening brengt. Dit brengt het totaal op 304 euro. Daarbovenop komen de kosten die mijn eigen bank -de ING- rekent.

Wat denk je dat het totale bedrag was dat de ING heeft afgeschreven?

Liefst 317,81 euro.

In totaal betaal ik dus zo’n 20 euro voor de transactie, inclusief de 220 THB die de Thaise bank vraagt. Vrij bizar als je het mij vraagt.

 

Voorbeeld 2

2 maanden geleden op Koh Phangan pinde ik 13.500 THB. Om precies te zijn 364,89 euro. Hier komen 220 THB aan kosten bij die de Thaise bank rekent.

Nu schreef de ING 383,49 euro af. In totaal betaalde ik dus net geen 20 euro voor de transactie.

 

Voorbeeld 3

Verder pinde ik op Koh Phangan nog eens 15.000 THB. Omgerekend zo’n 405,40 euro. Tel hier de 6 euro (220 THB) bij op en je komt op 411 euro.

Wat schreef de ING af?

430,71 euro.

De kosten waren in dit geval zelfs meer dan 25 euro, waarvan er dus 19 in de zakken van de ING verdwenen. Euhm?

.

.

Ze zeggen wel eens dat banken dieven zijn toch? Nou, die stelling is bij deze bevestigd. Je kunt er echter niets aan veranderen, daarom moet je zo slim mogelijk handelen. Dat wil zeggen: een zo groot mogelijk bedrag opnemen of kijken naar alternatieven om aan geld te komen. Zie hiervoor het volgende kopje.

 

Alternatieven om aan Thaise baht te komen

Zeker als je wat langer in Thailand verblijft kunnen de kosten voor het pinnen behoorlijk oplopen. Het is daarom handig om te kijken naar alternatieve mogelijkheden om aan geld te komen.

Dit zijn tips die ik voor je heb:

  • Wise biedt voor eenmalig 7 euro een bankkaart en rekent geen toeslagen. Of zoals ze zelf zeggen: “Spend abroad with the real exchange rate. No markups, no sneaky transaction fees.” Op reis kom ik steeds meer mensen tegen gebruikmaken van de Wise-kaart. Ik heb het nog niet gedaan, maar de volgende keer dat ik vertrek ga ik dit zeker doen.
  • Je kunt bij je accommodatie vragen of je bij hen geld kunt opnemen met je creditcard, of via een betaaldienstverlener zoals het al genoemde Wise die de eerlijke en actuele koers rekenen. Paypal kan ook, al betaal je via hen een hoge koersopslag, al ben je alsnog minder kwijt dan wanneer je pint.
  • Zelf ben ik op Koh Lanta een Amerikaanse duikinstructeur tegengekomen die alles in contant geld betaald kreeg en iemand zocht die wilde wisselen. Daarmee bedoel ik: zij geeft contante THB in ruil voor het storten van het bedrag in USD op haar rekening. Daarvoor kon ik Wise of Paypal gebruiken. Ik heb beide gedaan, en Wise was vele malen goedkoper. Kijk dus bij dit soort bedrijven, het kan goed zijn dat er buitenlanders werken die naar soortgelijke oplossingen zoeken.
  • Uiteraard heb je de mogelijkheid om andere valuta om te wisselen bij wisselkantoortjes. Het is daarom aan te raden om een x-bedrag aan euro’s mee te nemen als je naar Thailand gaat. Denk aan 500 euro. Check wel altijd even de live-koers via Google, zodat je weet wat je betaalt. Ga ook niet direct akkoord, maar laat de live-koers zien en onderhandel op basis daarvan. Wissel bij voorkeur niet je geld op de airport, de koersen zijn hier doorgaans vrij ongunstig.

 

Houd zoveel mogelijk cash op zak

Door zoveel mogelijk online te betalen, houd je meer contant geld in je zak. Het gevolg is dat je minder hoeft te pinnen.

Ik heb hiervoor een aantal tips:

  • Om extra cash in je zak te houden is het raadzaam om je accommodatie online te boeken en te betalen, bijvoorbeeld via Booking.com, Agoda of Airbnb. Al rekent Airbnb vrij hoge kosten door aan de huurder.
  • Hetzelfde geldt voor transport. Zo kan je je bus-, trein-, boot-, en vliegtickets kopen via 12Go Asia, en mijn ervaring is dat zij hele redelijke prijzen geven. Vaak beter dan travel agencies.
  • Ook tours kan je online vastleggen. Sommige organisaties hebben hun eigen boekingsplatform en anders heb je heel veel mogelijkheden via Get Your Guide.
  • In grotere supermarkten zoals de Makro kan je met je creditcard betalen. Ben je in dat geval wel bewust van de kosten die jouw maatschappij rekent én de opslag die de supermarkt vraagt.

 

Hoe zit het met pinnen op de Thaise eilanden?

Op de meeste eilanden kan je pinnen, zeker op toeristische plekken als Koh Phangan, Koh Tao, Koh Samui, Koh Lipe, Koh Phi Phi en grotere eilanden zoals Koh Lanta.

Weet dat wanneer je naar kleinere eilanden gaat er vaak geen pinautomaten aanwezig zijn. Dit is bijvoorbeeld zo op Koh Jum, Koh Bulon, Koh Tarutao, Koh Kradan en Koh Ngai.

Als er geen pinautomaat is, zorg dan dat je voldoende cash bij je hebt. Op sommige plekken kan je overigens ook met je creditcard betalen tegen een commissie die doorgaans 5% bedraagt.

 

Heb jij vragen over pinnen in Thailand? Stel ze in de comments.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw