9 geweldige dingen om te doen op Florianópolis (+ tips van een local)

Florianópolis is een stad in het zuiden van Brazilië, gelegen op én naast het schiereiland Santa Catarina. Dit schiereiland wordt echter vaker Florianópolis genoemd en is de heerlijke bestemming die ik voor je bespreek in dit artikel.

Een goede vriendin van me uit Rio heeft de afgelopen maanden op Florianópolis -strikt genomen dus Ilha de Santa Catarina- geleefd en zei er het volgende over:

“Florianópolis is zo’n geweldig eiland! Ik moet vaak aan je denken en hoe tof jij het hier zou vinden. Er is hier werkelijk alles wat je je maar kunt wensen: bergen, zee, meren, watervallen, surfspots, hikes en overal mogelijkheden om te sporten. En er hangt een hele relaxte sfeer. Het is amper voor te stellen dat dit Brazilië is, omdat het er zo anders voelt dan de rest van het land. Echt, het is zó cool.”

Ze heet trouwens Mariana en zei verder: “Dit is net het Bali van Brazilië.”

Toen ze deze dingen tegen me vertelde was ik direct enthousiast en heb ik haar gevraagd of ze me er wat meer over wilde vertellen. Want van wie kan je nou betere tips krijgen dan van een local?

Ze reageerde vol enthousiasme en heeft de in haar ogen mooiste en leukste plekken met me gedeeld.

Als jij naar Brazilië gaat mag je ‘Floripa’ volgens Mariana eigenlijk niet overslaan. Ze wordt niet voor niets of ‘Ilha da Magia’ genoemd, oftewel ‘magisch eiland’.

Sommigen spreken ook over “Hawaï, maar dan in Brazilië.”

Al deze woorden hebben je vast enthousiast gemaakt om Florianópolis een keer te bezoeken. Mocht je deze droomplek op je lijstje hebben staan, lees deze gids dan even door. Ik bespreek bezienswaardigheden, activiteiten, leuke eetzaakjes, fijne accommodaties en een hoop meer handige tips, om zo alles uit je tijd op dit tropische paradijs te halen.

Activiteiten en bezienswaardigheden op Florianópolis

De belangrijkste reden om naar Florianópolis te komen zijn de heerlijke stranden. Het eiland telt er meer dan 60! Verder barst het er van de backpackers en worden er regelmatig leuke feestjes gegeven. Maar er is nog zoveel meer te beleven, hieronder vertel ik je er alles over.

 

Geniet van de mooie stranden

Praia da Armação van bovenaf gezien

Zoals ik je al zei is het eiland bezaaid met mooie stranden, waarbij je in het zuiden de rustigere plekjes vindt en en het noorden juist de wat drukker bezochte plaatsen. Hieronder heb ik enkele tips voor je.

Het schitterende Praia da Lagoinha do Leste is via een leuke en tegelijkertijd inspannende wandeling van ongeveer een uur te bereiken. En als je er eenmaal bent word je beloond met een weergaloos uitzicht op de jungle, het goudgele zand en het turquoise water.

Praia Mole is een ander strand wat ik je aanraad. Het zand is zeer fijn en de omgeving bestaat verder uit dichte bebossing. Net als op Lagoinha do Leste zal je ook hier maar weinig andere mensen tegenkomen.

Ben je meer van de drukkere en hippe zandstranden, dan is Jurere Beach een plek die je chill zult vinden. Houd er wel rekening mee dat hier veel rijkere mensen naartoe gaan, waardoor het in de aanwezige restaurants en bars behoorlijk duur is.

Op 2 kilometer van Jurere Beach ligt het veel gemoedelijkere Praia da Daniela, een strand dat vooral geliefd is bij rustzoekers en families. Golven zijn er namelijk amper en het is daarmee een ideale plek als je kleine kinderen hebt. Het is een van de meest ongerepte stranden van het eiland.

Campeche Beach is een aanrader indien je graag surft. Vanaf hier zie je bovendien het idyllische Campeche Island liggen, de plek waarover ik je verderop wat vertel.

Wat trouwens erg tof is, is om te kamperen bij Camping Morro das Pedras en wakker te worden met het geluid van de zee van Morro das Pedras, een surfstrandje even ten zuiden van Campeche Beach.

Praia Pântano do Sul, ook bekend als ‘Praia da Armação do Pântano do Sul’, is misschien niet het pittoreskste strand van Florianópolis, maar vooral een authentieke plek waar je onder andere lokale vissers hun vangsten van de dag aan wal ziet brengen.

Verder is Praia da Armação een mooi en gezellig strand met wat bars en eetgelegenheden. Gaaf is om op de rotsen te klimmen en daar van een panoramisch uitzicht te genieten.

Tot slot is er een strand dat ik niet mag vergeten: Praia dos Açores. De combinatie van het heldere zeewater, het goudgele zand, de bossen en de omringende heuvels maken het tot een van de mooiere plekjes van Floripa. Dit is trouwens ook een goede plek om de zonsondergang te bekijken.

 

Wandel door het Centro Histórico de Florianópolis

Het oude centrum van Florianópolis is een gezellig en compact stukje van de stad met smalle steegjes, gekleurde huisjes, een lokale markt en leuke bars om een drankje te doen. Vooral ’s weekends is het hier levendig, met livemuziek en capoeira.

Een aantal bezienswaardigheden die je er kunt bezoeken zijn Palacio Cruz e Sousa, Museu de Arte de Santa Catarina en de Catedral Metropolitana.

 

Neem surflessen

Florianópolis wordt als de surfhoofdstad van Brazilië gezien en aan de oostkant van het eiland heb je de beste surfmogelijkheden. Jaarlijks wordt in oktober ook Santa Catarina Pro gehouden, een bekend surf-event.

Wanneer je wilt leren surfen is Barra da Lagoa een prima strand om heen te gaan. Je kunt hier lessen volgen bij een van de vele surfschooltjes, bijvoorbeeld de Floripa Surf Club Surf School. Hetzelfde geldt voor Praia Mole en Campeche Beach.

Meer gevorderde surfers kunnen de woeste golven van Praia da Joaquina proberen te trotseren.

 

Doe een trekking

De trektocht naar het strand van Lagoinha do Leste is echt een must om gedaan te hebben

Indien je graag door de natuur wandelt, watervallen wilt zien en van spectaculaire uitzichten geniet, raad ik je aan om een van de mooie hikes te doen die Florianópolis je te bieden heeft. Ze leiden je veelal door regenwoud en bieden je uitzichten op de heuvels, oceaan en meren. Over het hele eiland vind je een heleboel trails om te hiken.

Zo kan je het afgelegen strand van Lagoinha do Leste enkel via een uitdagende 1 uur durende wandeling bereiken. Je loopt door de jungle en langs de steile kust en bij aankomst neem je een duik in de zoetwaterlagune of natuurlijk in de verkwikkende zee. Aan de rechterkant kun je bovendien nog een stuk omhooggaan om een indrukwekkende foto te maken vanaf de rots. Ik zeg je alvast: je hoogtevrees wordt behoorlijk getest.

Een andere aanrader is de trail die van Barra da Lagoa naar Praia da Mole loopt. Bij Barra de Lagoa heb je tevens rock pools waar je van de rotsen af kunt springen.

Nog een hike die ik je aanraad is die naar de Sertão do Ribeirão Waterfall, een gebied met in totaal vier watervallen.

De Trilha Praia do Gravatá is een korte maar vrij steile wandeling, die je naar een uitkijkpunt brengt vanwaar je Praia do Gravatá ziet liggen.

Een andere tip die ik voor je heb is de Trilha Caminho da Gurita die je via een verzameling gladde rotsblokken bij een mooie waterval brengt.

De laatste aanrader is om naar de Waterfall Costa da Lagoa te hiken. Je begint met een boottocht, waarna je in het natuurpark wordt afgezet om het laatste stuk richting de waterval lopend af te leggen.

 

Ga sandboarden bij Praia do Joaquina

Altijd al een keertje willen sandboarden? Dit is mogelijk vanaf de hoge duinen die je rondom Praia do Joaquina vindt. Huur er een board, laat jezelf naar beneden glijden en spoel daarna het zand van je af in de zee.

Ook als surfer kan je er terecht trouwens, al zijn het vooral de meer ervaren surfers die hier naartoe komen.

 

Ga paragliden, kitesurfen of suppen bij Lagoa da Conceição

Lagoa da Conceição is een oase van rust midden op het eiland

Deze lagune vormt het centrale punt van Santa Catarina en is dé plek van het eiland om te paragliden en de boel eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

En wanneer je liever op het water bezig bent, ga dan suppen met SUP Lagoa of kies voor het ruigere werk en ga kitesurfen. Kijk tijdens het suppen goed om je heen, want vanaf de rotsen zie je reigers naar het water loeren op zoek naar vis.

Verder is er het pittoreske vissersdorpje Costa da Lagoa lekker om te ontspannen en in alle rust wat seafood te eten bij een van de restaurantjes.

 

Ontdek het bruisende nachtleven

De levendige uitgaansscene is een van de dingen die Florianópolis zo geliefd maakt. Een avondje stappen mag daarom niet ontbreken tijdens je bezoek aan het eiland.

Leuk is dat in de zomermaanden de feestjes vooral op de stranden gehouden worden, terwijl je in de winter met name in Lagoa da Conceição moet zijn voor een avondje uit. Aanraders zijn Dust Pub en de Santa Club Lagoa Nightclub. Maar ik raad je aan om navraag te doen in je hostel en zo alles te weten te komen over de party’s die gehouden worden.

 

Leer meer over de opvang van zeeschildpadden bij Projeto Tamar

Indien je een dierenliefhebber bent is Projeto Tamar een plek waar je helemaal blij van zult worden. Ze vangen er zeeschildpadden op en laten ze weer vrij in de zee als ze er klaar voor zijn.

Op de opvangplaats lopen medewerkers rond die je van alles vertellen over de geschiedenis en het behoud van deze aandoenlijke dieren.

’s Middags rond 3 uur worden ze gevoerd, het is leuk om er op dat moment bij te zijn.

 

Pak de boot naar Campeche Island

Pal tegenover het gelijknamige strand ligt Campeche Island, een paradijselijke plek met kristalhelder water dat je aan de Malediven doet denken, heuvels die bedekt zijn met Atlantisch regenwoud en meer dan 100 mysterieuze rotstekeningen.

Nadeel: je betaalt er werkelijk voor alles, zelfs om een trail te lopen. Maar als je op Floripa bent zou ik deze dagtrip 100% maken. Zulke mooie plekjes zie je namelijk niet vaak.

Om er te komen pak je een boot vanuit Praia do Campeche (5 minuten), Praia da Armação (30 minuten reistijd) of Barra da Lagoa (1,5 uur reistijd).

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Voor lekkere seafood in Barro de Lagoa is Recantinho Bar & Restaurante een must om te gaan eten. Daarnaast is ook Restaurante Maria & Maria een aanrader. Kleurrijke en creatieve gerechten krijg je bij BOTÂNICO – Colheita Criativa in Lagoa da Conceição.

Een tentje om te ontbijten is Nosso Café in Barro de Lagoa. Ze hebben er behalve een uitgebreid buffet ook goede koffie. Over koffie gesproken: een leuke koffietent in Lagoa da Conceição is The Coffee.

Ga je liever voor vegan food? Check dan Mamma Veg Floripa op het vasteland, Shiva Cozinha Vegana bij Campeche en Manjericão Restaurante Vegano in Lagoa da Conceição.

Ben je met je laptop op pad en zoek je naar een fijne plek om te werken? Bezoek dan het Pantai Chill House in Lagoa da Conceição. Je hebt daar een rustgevend uitzicht op het meer, ideaal om inspiratie op te doen. En dat allemaal terwijl je geniet van een overheerlijke açai bowl. Of wat anders natuurlijk 😉 .

 

Hoe zit het met transport op Florianópolis?

De iconische Hercilio Luz Bridge Florianopolis die het vasteland met Santa Catarina verbindt

In Florianópolis City Center is het centrale busstation Terminal Rita Maria de plek waar je aankomt. Daarvandaan loop je in een minuut of tien naar het lokale busstation, en daar vertrekken bussen naar nagenoeg iedere plek in de stad of op het eiland. Je betaalt 3,50 BRL per richting, ongeacht of je overstapt of niet. Er is tevens een bus die de luchthaven verbindt met de rest van het eiland.

Om je een idee te geven van de afstand: van Barra da Lagoa naar Lagoa da Conceição ben je 15 minuten onderweg.

Mocht je langer willen blijven, kan het handig zijn om een ‘Passe Rápido’ aan te schaffen. Hiermee bespaar je per rit een klein bedrag.

Verder is het gaaf of een scooter te huren en het eiland op die manier te verkennen.

Andere opties zijn de taxi, een Uber of het huren van een auto, je bent dan logischerwijs wel meer geld kwijt. Het is echter niet nodig, want je kunt met de bus vrijwel overal komen, al moet je soms wel een of twee keer overstappen. Heb je echter beperkte tijd en ben je bijvoorbeeld met z’n tweeën, dan is een auto huren zeker aan te raden. In je eentje zou ik in die situatie absoluut voor een scooter gaan.

 

Hoe zit het met pinnen op Florianópolis?

Pinnen is vrijwel overal mogelijk, maar let op dat dit niet het geval is in Barra da Lagoa. De dichtstbijzijnde pinautomaat staat in Lagoa da Conceição, op 15 minuten rijden met de bus.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Vanaf Praia do Campeche vaar je in luttele minuten naar het paradijsje Ilhao do Campeche

Je kunt vrijwel alles zelfstandig doen. Voor het suppen, paragliden en surfen kan je contact opnemen met de organisaties die ik hierboven heb genoemd.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan op Florianópolis?

3 nachten is echt wel het minimum om Florianópolis te ontdekken, is wat Mariana tegen me heeft gezegd.

Maar als je de tijd hebt is minimaal een week zeker aan te raden. Het is namelijk een vrij groot eiland, om precies te zijn 675,4 km².

 

Welke wijken van Florianópolis zijn leuk?

Vissers in Pântano do Sul

De regel is dat hoe verder je van het strand verblijft, hoe goedkoper het wordt. Wil je centraal zitten en bovendien niet te veel kwijt zijn, dan is het gebied van Lagoa da Conceição aan te raden. De stranden van Joaquina of Praia Mole liggen op zo’n 10 minuten rijden. Daarnaast heb je hier flink wat uitgaansmogelijkheden, cowork-spaces en leuke eettentjes. Het is daarmee een populair gebied onder zowel reizigers als digital nomads.

Een andere aanrader om te verblijven is in het oosten bij het surfplaatsje Barra da Lagoa. In dit rustige vissersplaatsje vind je gekleurde huisjes, dobberende houten bootjes en mooie natuur. Daarnaast worden er nogal eens feestjes op het strand gegeven.

Dan is er de surfhotspot Campeche, vergeleken met Barra da Lagao wat meer afgelegen en daarmee meer geschikt als je op zoek bent naar een wat rustigere omgeving. Je vindt hier bijvoorbeeld minder bars, winkels en eetzaken, al heeft het daarmee wel een fijn en authentiek randje.

Centro de Florianópolis is een gedeelte dat de moeite waard is indien je van de levendigheid van de stad houdt. Wat kun je er verwachten? Veel hoogbouw, winkels, eetzaken en zulk soort dingen. Daarnaast staat hier de Hercílio Luz Bridge die het schiereiland met het vasteland verbindt. Sowieso raad ik je aan om eens een kijkje gaan nemen in het Centro Historico, de geplaveide straatjes met gekleurde huisjes zorgen er voor een fijn sfeertje. Je accommodatie zou ik echter niet in het centrum boeken, aangezien je met de bus zo een uur onderweg bent om bij het eerste strand te komen en je dan de fijne vibes van het eiland mist.

Daarnaast is het slaperige Daniela de moeite waard om genoemd te hebben. Dit is een rustig deel van Floripa met een schitterend strand en mangroves.

Vlakbij Daniele ligt Jurerê, een wijk die aan het gelijknamige strand ligt. Het is best een mooi gebied, al komen er -zoals eerder vermeld- vooral rijkere toeristen op af. Niet persé een plek voor backpackers in ieder geval, al heb je er wel gave feestjes in het hoogseizoen.

 

Waar op Florianópolis raad ik je aan om te overnachten?

Als gezegd is Florianópolis een typische bestemming voor backpackers, je hebt er dan ook heel wat gave hostels om te slapen en andere reizigers te ontmoeten. Vier aanraders zijn het Mama Africa Hostel in Lagoa da Conceição, Tucano House in datzelfde Lagoa da Conceição, Nômades Adventure Hostel & Coliving in Barra da Lagoa en het Graffi Beach Hostel in Campeche.

Kamperen aan zee is natuurlijk ook een superervaring. Dit is mogelijk bij Camping Morro das Pedras bij het gelijknamige strand. Ze hebben er bovendien een keuken met alle dingen die je nodig hebt.

Verblijf je liever in een hotel dan zijn Suítes Jurerê Internacional in Jurerê en Pousada Vila Rosada in Lagoa da Conceição aanraders. Een lekker luxe hotel om helemaal tot rust te komen is Hotel & Pousada Favareto in Ingleses. Hetzelfde geldt voor het Costa Norte Ingleses Hotel in Ingleses.

Wat ook tof is, is om in een duplex bij het strand te overnachten. Dit kan bij Pousada Lagoa da Chica waar je uitzicht hebt op Praia do Campeche.

 

Wat is de beste reistijd voor Florianópolis?

Dit is het surfstrandje Praia Morro das Pedras

De drukste periode om naar Florianópolis te gaan loopt van december tot en met maart. Het weer is dan heerlijk, maar de drukte zorgt ervoor dat het er erg duur is.

Als algemene regel adviseer ik je de periodes eind maart tot eind juni en begin augustus tot begin december. Je hebt dan lekker zonnig weer weer, zonder de enorme drukte en hoge prijzen.

 

Hoe kom je op Florianópolis?

Hercílio Luz International Airport is de luchthaven van Florianópolis die op het zuidelijke deel van het eiland ligt. Er gaan vluchten vanuit onder meer Rio de Janeiro (1,5 uur reistijd), São Paulo (1 uur en 10 minuten reistijd) en Foz do Iguaçu (1 uur en 15 minuten reistijd).

De meeste backpackers kiezen er echter voor om een bus te pakken vanuit São Paulo (11 uur reistijd) of Rio de Janeiro (16 uur reistijd). Andere mogelijkheden zijn om te vertrekken in Foz do Iguaçu (14 uur reistijd) of Ciudad del Este (15 uur reistijd). Je komt aan in het stadscentrum op Terminal Rita Maria.

Ik adviseer je om vervoer online te regelen via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw