Backpacken in Brazilië: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Als ik aan Brazilië denk is het eerste wat in me opkomt eerlijk gezegd voetbal. Sambavoetbal, lichtvoetigheid en oogstrelende techniek, in de bekende knalgele tenues met groene accenten. De Goddelijke Kanaries weet je wel? En dan vooral Ronaldo Luís Nazário de Lima. Hij speelde ooit ook voor PSV, deed ons met Brazilië de das om in ’98 en schoot ze in ’02 eigenhandig naar de wereldtitel. Man, wat was deze gozer goed zeg.

Naast voetbal schieten me dingen te binnen als de wereldberoemde carnavalsvieringen, mooie latina’s, Copacabana Beach, het beroemde beeld van Jezus Christus, uitbundige steden, de favela’s, capoeira, vrolijke kleuren, lekkere koffie, de Pantanal en natuurlijk de Amazone en het bijbehorende regenwoud waarin allerlei fascinerende dieren rondsluipen.

En nog zoveel meer…

Wist je trouwens dat Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika en het vijfde land ter wereld is? Met een duizelingwekkende oppervlakte van 8.516.000 km² is ze liefst 203 keer zo groot als ons kleine kikkerlandje en bedekt ze zowat de helft van heel Zuid-Amerika. Gevoelsmatig heb je daarom eerder het idee op een continent dan in een land te zijn.

(Als je nog niet in de Braziliaanse stemming was gekomen, zet dan Brazil (La La La La) effe op. Je wordt er helemaal vrolijk van).

Enne, voor wat betreft de horrorverhalen over veiligheid in Brazilië: laat je hier alsjeblieft niet door afschrikken. Er zijn absoluut plekken waar je als backpacker weg moet blijven en je moet geen dingen doen die je thuis ook niet doet, maar verder hoef je je nergens zorgen om te maken hoor. Blijf weg van drugs, gedraag je tegen de politie en loop niet in je eentje rond op verlaten plekken. De beste tip die ik altijd in mijn achterhoofd houd is om met andere backpackers en locals te spreken, zodat je weet wat wel en juist niet te doen.

Dat gezegd hebbende…

Ga jij backpacken in Brazilië? Pak je spullen dan vast in en lees deze ultieme gids even door. Ik vertel alles over de kosten, de mooiste plekken en geef ik je handige tips voordat je aan het avontuur begint. Hiervoor heb ik ook contact gehad met een vriendin van me die in Rio woont. Zo heb ik tips voor je die écht van pas komen. Gebruik de info als handvat voor de planning van je reis en maak er een te gekke tijd van. Dat zal zeker lukken 🙂 .

Backpacken in Brazilië: de kosten

Escadaria Selaron, de bekendste -en vrolijkste- trap van Rio

Laat ik duidelijk zijn: Brazilië is een van de duurdere landen van Zuid-Amerika om te backpacken. Plekken als Bolivia, Peru en Ecuador, maar ook Colombia zijn goedkoper. Argentinië en Chili zijn qua kosten echter vergelijkbaar.

Goed om te weten: de prijzen zijn telkens in Braziliaanse real (BRL), aangezien dit de munteenheid van Brazilië is. Om het makkelijker voor je te maken, zet ik er tussen haakjes steeds de prijs in euro’s bij. De wisselkoers die ik aanhoud is 5,6 BRL = 1 euro.

Zoals je wellicht weet is er in Brazilië de laatste tijd een flinke inflatie geweest (en nog steeds). Voor de meest actuele koers kun je altijd even deze website raadplegen.

In het komende gedeelte geef ik je inzage in de uitgaven waar je mee te maken krijgt, als je gaat reizen door Brazilië. Ik bespreek de kosten op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en activiteiten.

Tot slot geef ik antwoord op de vraag: wat kost Brazilië per dag?

 

Accommodatie

Voor een bed in een slaapzaal (dorm) kun je uitgaan van gemiddeld 28 BRL (€5) tot 70 BRL (€12,50) per nacht. Als ik op Booking.com kijk naar dorms in Rio de Janeiro, dan starten de prijzen bij €5 per overnachting. Voor São Paulo geldt hetzelfde en in Florianópolis starten de hostels bij €7 per nacht.

Wil je een privékamer in een hostel, dan is 70 BRL (€12,50) tot 200 BRL (€35,70) gemiddeld waar je aan moet denken. Doorgaans krijg je hiervoor een tweepersoonsbed met een gedeelde badkamer. Op Booking.com zie ik echter al een kamer voor €9 in Rio de Janeiro, al is dit ‘slechts’ voor één persoon. In São Paulo blijken vind ik voor datzelfde bedrag een eenpersoonskamer. In Florianópolis is het gemiddeld genomen een stukje prijziger, al zie ik daar ook al een kamer met een tweepersoonsbed voor €14.

Ook AirBnb is trouwens aan te raden. Je hebt je eigen kamer met een gemeenschappelijke woonruimte in Rio de Janeiro voor ongeveer €15. Een heel appartement begint rond de €50 per nacht.

Heb je behoefte aan meer luxe? Dan kun je in een hotel slapen. En het mooie is dat dit niet duurder hoeft uit te vallen dan een privékamer in een hostel. Via Booking.com is het goedkoopste driesterrenhotel in Rio de Janeiro namelijk €28 per nacht. En dat inclusief ontbijt. In een stad als São Paulo zijn de prijzen vergelijkbaar. Ben je met z’n tweeën, dan valt de financiële schade dus redelijk mee.

 

Eten & drinken

Bij lokale eettentjes heb je gerechten vanaf zo’n 25 BRL (€4,50). Je krijgt dan groenten, vlees of vis en bijvoorbeeld rijst. Ook zijn er zogenaamde ‘Kilo Restaurants’ waar je relatief goedkoop kunt eten bij een lopend buffet. Je betaalt meestal zo’n 35 BRL (€6,25) per kilo

In een restaurant kost een lokaal biertje gemiddeld 10 BRL (€1,80) en een blikje frisdrank 7 BRL (€1,25). Wil je een Westers merk bier drinken, reken dan op 15 BRL (€2,70) tot 20 BRL (€3,60) per fles (0,33 liter).

Wees slim en doe zo nu en dan inkopen in de supermarkt of op de lokale marktjes. Hieronder de prijzen van enkele populaire producten:

 • Een kilo bananen kost 5,5 BRL (€1). Diezelfde hoeveelheid tomaten 8 BRL (€1,45) en appels 8,50 BRL (€1,50). Een kilo sinaasappelen heb je soms al voor minder dan 4,50 BRL (€0,80).
 • De lokale halve liter flessen bier zijn meestal rond de 6 BRL (€1,10). De Westerse varianten kosten je al snel 13 BRL (€2,30) voor een 0,33 liter fles. Een fles wijn is gemiddeld 40 BRL (€7,15).
 • Een pakje Marlboro bedraagt 12 BRL (€2,15).

Let op: het gaat om gemiddelde prijzen. Je hebt dus altijd goedkopere en duurdere opties. Ook zijn de supermarkten in Rio doorgaans wat duurder, vergeleken met andere plekken in Brazilië.

Transport

Allereerst is het goed om te weten dat het openbaar vervoer in Brazilië erg goed georganiseerd is. Voor landelijk vervoer zijn bussen doorgaans comfortabel om in te rijden. Op Bookaway kost een busrit van São Paulo naar Rio de Janeiro (of vice versa) minimaal €33 voor een 6 uur durende rit. Van São Paulo naar Florianópolis (11,5 tot 12,5 uur reistijd) kost minimaal €64, de bizar lange busreis van Rio de Janeiro naar Foz do Iguaçu (+26 uur reistijd) bedraagt ook minimaal minimaal €64 en de rit van Rio de Janeiro naar Campo Grande (23,5 uur reistijd) kost je minimaal €130.

Omgerekend betaal je per uur dus meestal zo’n €5 tot €6. Voor lange busritten kan het daarom nogal eens behoorlijk duur worden, zie bijvoorbeeld de rit van Rio naar Campo Grande die ik hierboven noemde.

Vanwege de enorme afstanden en de best wel hoge prijzen voor de bus, is het absoluut het overwegen waard om zo nu en dan het vliegtuig te pakken. Op Skyscanner blijkt namelijk dat je al voor €43 van Rio de Janeiro naar Campo Grande kunt vliegen. Goedkoper dan de 23,5 uur durende busreis en duurt met 4 uur -inclusief één tussenstop- een stuk korter. Ook is kost het slechts €28 om van São Paulo naar Rio de Janeiro te komen. Deze vlucht duurt overigens slechts een uurtje. Van Rio de Janeiro naar Foz do Iguaçu (2 uur en 15 minuten reistijd) zie ik prijzen die starten rond de €90.

Er rijden tevens stadsbussen, waarbij je 3,9 BRL (€0,70) tot 5,5 BRL (€1) voor een enkele rit betaalt. Voor de taxi kun je uitgaan van 4 BRL (€0,70) per kilometer met een starttarief van zo’n 6 BRL (€1,10) . Mijn aanrader is om gebruik te maken van de applicatie Uber om betaalbare (motorbike)-taxi’s te vinden.

 

Tours & activiteiten

Ik zei het in het begin al even: Brazilië is hét voetballand bij uitstek. Voor een wedstrijd betaal je omgerekend meestal een euro of tien. Dezelfde soort bedragen ben je kwijt voor monumenten, musea en andere bezienswaardigheden.

Entree tot de Iguazu Falls bedraagt 52BRL (€15,30). Een tour langs de favela’s in Rio de Janeiro is ongeveer 180 BRL en daarmee €55. Een vierdaagse excursie over de Pantanal kost al snel €350 of meer.

Je kunt trouwens heel veel dingen op eigen houtje ondernemen, zonder dat je een tour boekt. Doe dit ook, en bespaar zo een hoop geld.

Hieronder heb ik een aantal veel geboekte tours en activiteiten in Brazilië voor je die op Get Your Guide te vinden zijn, inclusief de bijbehorende prijzen:

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten lokaal te regelen wanneer je in Brazilië bent, om op die manier de lokale tourbedrijfjes in het land te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van het al genoemde Get Your Guide. Zij werken samen met lokale touroperators.

Budget per dag Brazilië

Wat zijn de kosten die je per dag in Brazilië kunt verwachten als backpacker?

Het hangt er een beetje vanaf. Slaap je nagenoeg altijd in een dorm, heb je weinig luxe nodig, ben je oké met het eten van streetfood en doe je zo nu en dan een tour, ga dan uit van minimaal 200 BRL (€35,70) per dag. Wanneer je met z’n tweeën reist, is een privékamer ook mogelijk met dit budget. Je kunt dan namelijk de accommodatiekosten delen.

Wil je wat luxer reizen, af en toe je eigen kamer hebben en soms in een goed restaurant eten, tel er dan €20 tot €30 bij op.

De dagelijkse uitgaven worden verder grotendeels bepaald door het feit of je lang of juist kort op bestemmingen blijft. In het laatste geval, wanneer je veel onderweg bent, zullen de transportkosten stijgen.

Overigens heb ik Pantanal buiten beschouwing gelaten, aangezien deze relatief kostbare bestemming de kosten nogal uit verhouding brengt.

Backpacken in Brazilië: bestemmingen en bezienswaardigheden

Wat te doen in Brazilië? Je snapt waarschijnlijk dat gezien de grootte aan activiteiten en bezienswaardigheden absoluut geen gebrek is.

In dit gedeelte bespreek ik zeventien hoogtepunten van Brazilië in willekeurige volgorde. Na het lezen ervan, zal je het ongetwijfeld met me eens zijn dat het absoluut de moeite waard is om naar dit mooie land af te reizen.

 

1. Ontdek de bruisende metropool Rio de Janeiro

De Copacabana, het bekendste en meest gewilde strand van Rio de Janeiro

Zonder te overdrijven, kan ik wel zeggen dat Rio de Janeiro -overigens de tweede stad van Brazilië- een buitengewoon indrukwekkende bestemming is om te bezoeken. Maar eerlijk is eerlijk, buiten het energieke, bruisende gedeelte bestaan er ook de (gevaarlijke) favela’s.

Wat is er zoal te zien en te doen? Hieronder bespreek ik enkele bekende hoogtepunten.

Allereerst vind je er een van de bekendste stranden ter wereld: de Copacabana. Een volgepakte zandstrook van zo’n 4 kilometer met talloze hotels, restaurants en andere gebouwen die zijn gebouwd voor toeristische doeleinden. Je vindt er zowel locals als toeristen. Nadeel: buiten dat het druk is, lopen er nogal wat verkopers rond.

Een wat rustigere trekpleister, is Ipanema Beach. Het is er allemaal een stuk gemoedelijker dan bij het nabijgelegen Copacabana, al vind je ook hier de soms wat opdringerige verkopers. Loop verder zeker de (rijke) wijk Ipanema in als je simpelweg rond wilt struinen of wat lekkers wilt eten.

Heb je behoefte aan een baai waar weinig tot geen toeristen komen? Ga dan naar Prainha Beach, wat het meest westelijke strand van Rio is. Kenmerkend zijn de vele rotsen, het schone water en de witte kleur van het zand. Je kunt er bovendien goed surfen en je hebt er gezellige eethuisjes.

Verder is er het iconische Christusbeeld dat officieel tot een van de nieuwe 7 wereldwonderen wordt gerekend, en bovenop de 710 meter hoge Corcovado-berg te vinden is. Je kunt er met de trein, bus of zelfs te voet komen. Boven heb je een schitterend uitzicht op de Copacabana, het strand van Ipanema en de wijk Botafogo. Alle tours en activiteiten rond het Christusbeeld kan je hier bekijken.

Over bergen gesproken: een andere toeristische attractie is de kabelbaan, waarmee je naar de 396 meter hoge top van de Suikerbroodberg kunt gaan. Eenmaal op het hoogste punt, kun je genieten van een verkoelende ijskoffie. Je ticket koop je hier.

Houd je van sport? Dan is een bezoek aan Maracanã, het grootste stadion van Rio de Janeiro, een absolute must om naartoe te gaan. Het imposante ronde bouwwerk dat op een soort ufo lijkt, is een van de grootste en -wat mij betreft- mooiste voetbalstadions ter wereld. In 2014 werd hier nog de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië gespeeld. Jij weet de uitslag vast nog wel 😉 ? Tours en kaartjes voor het stadion vind je op deze pagina.

Indien je een natuurliefhebber bent, dan is Jardim Botanico -de botanische tuin van Rio- een heerlijke plek om te wandelen. Behalve bomen en planten, leven er tevens apen en vogelsoorten. Vanuit de ‘tuin’ heb je uitzicht op het eerder genoemde Christusbeeld.

Daarnaast is er het Rio Carnaval, dat grotendeels door de favela-bewoners wordt georganiseerd. Ze wordt beschouwd als het grootste carnavalsfeest ter wereld en wordt jaarlijks in februari of maart voor 4 dagen gevierd. Een toegangsbewijs voor het feestgedruis kun je hier aanschaffen.

Aan het eind van de middag op een boot stappen, andere backpackers ontmoeten en genieten van een drankje terwijl de zon ondergaat? Doe dan de Sunset Sailing Tour.

Ben je op zoek naar wat spanning en sensatie? Dan is Paragliden in Rio de Janeiro iets om op je lijstje te zetten.

Mocht je een leuke tour zoeken die je langs de bekendste hoogtepunten van Rio brengt, dan is deze dagtrip een aanrader om te boeken.

 

2. Ga naar Florianópolis, een walhalla voor backpackers

De trektocht naar het strand van Lagoinha do Leste is echt een must om gedaan te hebben

Florianópolis ligt gedeeltelijk op het Braziliaanse vasteland, maar grotendeels op het eiland Santa Catarina. Je kunt er geweldig surfen, paragliden, hiken, lekker op een van de vele stranden relaxen of feesten in een gezellige bar.

Nu even terug naar het surfen. Florianópolis is ook wel dé surfhotspot van Brazilië. Een betere plek om deze sport te leren of je skills te verbeteren kun je je simpelweg niet wensen. De beste surflocaties vind je in en rond Praia Mole, Campeche en Barra da Lagoa. Naast surfen zijn suppen en raften twee toffe activiteiten om te doen.

Behalve dit alles, is het nachtleven van het eiland iets dat veel backpackers naar Floripa trekt. Zo heb je er talloze bars met livemuziek, denk aan Forró maar ook de hippe Club P12 waar je met een cocktail of biertje in het zwembad kunt chillen onder het genot van een dj die plaatjes draait.

 

3. Ontdek Curitiba en maak de treinreis naar Paranaguá

Curitiba is een levendige moderne miljoenenstad in het zuiden van Brazilië. In het autovrije gedeelte Largo da Ordem vind je schitterende koloniale gebouwen en sfeervolle smalle steegjes. Wat je verder zoal tegenkomt zijn studenten, cafés, galerieën en goede restaurants.

Als je denkt dat het je aan natuur ontbreekt, heb je het mis. Curitiba heeft namelijk een heleboel parken. Een daarvan is Jardim Botânico de Curitiba, dé botanische tuin van de stad. Je kunt er fijne wandelingen maken, hardlopen of yoga beoefenen.

Een aanrader is om vanuit Curitiba de spectaculaire treinreis naar Paranaguá te maken met de zogeheten Serra Verde Express. Je komt langs berglandschappen, watervallen, valleien en leuke dorpjes. Via allerlei tunnels en bruggen beland je uiteindelijk vlakbij de kust. Je start vanaf grote hoogte, aangezien Curitiba op 934 meter boven zeeniveau ligt. Dit is zonder te overdrijven een van de mooiste treinreizen die je in Zuid-Amerika kunt maken.

Ten slotte is ook een uitstapje naar het koloniale plaatsje Morretes een aanrader om te doen. De reis via het regenwoud naar het aan de voet van de de Serra do Mar-bergen gelegen dorp is een prachtige ervaring. Deze tour raad ik je aan.

 

4. Bezoek de Iguazu Falls, een natuurwonder dat je gezien moet hebben

De belangstelling is groot tijdens het ongekende schouwspel bij de watervallen van Iguazu

De adembenemende Iguazu-watervallen -in het Braziliaans noemt men ze de ‘Cataratas do Iguaçu’- bestaat uit een Argentijns en een Braziliaans gedeelte. Dit natuurwonder ligt namelijk op de grens van beide landen. Woorden kunnen eigenlijk nauwelijks beschrijven hoe mooi deze plek is. Lees alle reviews op internet maar, en je zult meteen zien dat ik niet overdrijf 🙂 .

De watervallen liggen in het Iguazu National Park, waarvan Garganta del Diablo de meest bekende is. Je toegangsticket koop je hier.

Het is overigens wel zo dat het Argentijnse deel groter is en je daar het immense natuurgeweld van dichterbij kunt bekijken. Echter, de uitzichten zijn wat mij betreft beter in het Braziliaanse gedeelte.

Welke kant raad ik je het meest aan? Sorry, ik kan geen keuze maken. Doe echt beide secties, dit kan prima in 2 dagen. Tours van 1 dag raad ik je af, gezien de wachtrijen, het transport en de relatief korte tijd die je dan bij de watervallen hebt.

Wat trouwens erg vet is, is om met een bootje langs de Iguazu Falls te varen. Of maak een helikoptervlucht over het complete gebied. Dan zal je pas echt ervaren hoe gigantisch de watervallen zijn.

 

5. Trek de wildernis van de Amazone in vanuit Manaus

Vanuit de stad Manaus in het Noordwesten van Brazilië, kun je eenvoudig een (meerdaagse) tour boeken naar het Amazonegebied. In een traditioneel houten bootje over de rivier varen en tegelijkertijd al het moois van de natuur tot je nemen. Wat wil je nog meer?

Als je goed oplet, en natuurlijk wat geluk hebt, kom je allerlei apen, vogels, krokodillen, dolfijnen en bijzondere vlinders tegen. Verder kun je kennismaken met de inheemse stammen die er leven.

Het is al met al zeer aan te bevelen wanneer je tot rust wilt komen en bijvoorbeeld genoeg hebt van de stadsdrukte.

Tip: een organisatie die ik je aanraad is Amazon Gero Tours. Een meerdaagse excursie is erg gaaf, omdat je zo echt het echte ‘junglegevoel’ krijgt. Ook Get Your Guide biedt een aantal toffe tours aan.

Je hebt tevens de mogelijkheid om vanuit Belém te starten, inclusief deze vijfdaagse excursie naar Manaus.

 

6. Maak kennis met Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld

Chillende jaguars in de Pantanal

De Amazone mag dan de meest populaire natuurbezienswaardigheid van Brazilië vormen, de Pantanal doet daar wat mij betreft niets voor onder.

Waarom?

Het is een betere bestemming voor het spotten van speciale planten en dieren. Zo kun je er behalve apen, tropische vogels -zoals ara’s- en reptielen, zelfs poema’s en jaguars in levende lijve zien.

Het is erg gaaf om middenin Pantanal in een Fazenda te overnachten. Dit is een soort boerderij waar je met maximaal 10 personen compleet verzorgd kunt verblijven. Kijk zeker bij Fazenda Baia Granda.

Indien je in de avond nog energie overhebt en je zenuwen op de proef wilt stellen, doe dan een safari in het donker om tarantula’s te spotten.

 

7. Relax in Recife, het Venetië van Brazilië

Vanwege de vele bruggen en kanalen, staat Recife ook wel bekend als het ‘Venetië van Brazilië’. Op de levendige boulevard is altijd wel wat te beleven, bovendien vind je in en rondom de stad een aantal prachtige zandstranden om te relaxen. Aanraders zijn wat dat betreft Praia da Coroa do Avião en Boa Viagem Beach.

De Capibaribe River stroomt dwars door de stad en het is leuk om hier een boottochtje te maken langs de vele koloniale gebouwen.

Wil je jezelf wat meer verdiepen in de geschiedenis van Recife, ga dan naar het Instituto Ricardo Brennand. Dit museum bevindt zich een kasteel, met daaromheen een opvallende tuin. Een fijne rustige omgeving, zeker indien je al een paar dagen in het centrum bent geweest.

Levendigheid vind je op en rond de Praça Rio Branco, een mooi plein in het oude centrum van Recife. Het is tevens de plek waar het stadje in 1537 door Portugezen werd ontdekt.

Wat verder aan te raden is om naar de artistieke plaats Olinda te gaan. Behalve het sfeervolle historische centrum, wordt er jaarlijks het beroemde carnavalsfestival gehouden. Vanaf Alto da Sé zie je een witte zandstrook en het aangrenzende Recife. Bezoek in Olinda ook de Alto da Sé Handicraft Market.

 

8. Snuif cultuur op in Salvador de Bahia

Het stadsstrand Praia do Porto da Barra

Salvador de Bahia, simpelweg bekend als ‘Salvador’, is een culturele stad die aan noordoostelijke kust van Brazilië ligt.

Ga zeker naar Pelourinho, een kleurrijke wijk die vermeld staat op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van Unesco. Je wandelt er door de Portugese koloniale straten met de vele gekleurde huizen, typerende balkonnetjes en vrouwen met reusachtige jurken. En als je het gehad hebt met rondlopen, dan neem je een lekker drankje op een terrasje.

Een bekende bezienswaardigheid in Pelourinho is de schitterende Sao Francisco Kerk die werkelijk uitpuilt van het goud. Ik beloof je: het is een van de meest indrukwekkend gedecoreerde kerken die je ooit gezien hebt.

In Salvador gebruikt men trouwens een lift, de Elevador Lacerda, die de haven met het historische centrum verbindt. Maak er gebruik van!

Tot slot vind je in en rond de stad nog verschillende mooie stranden zoals Praia do Porto da Barra en Flamengo Beach, waarvan ik de laatstgenoemde het meest aanraad. Het is bovendien de plek die, vanwege haar Afrikaanse invloeden, bekenstaat om Capoeira.

 

9. Vermaak je in het hippieplaatsje Pipa

Het was een hippie van ergens begin vijftig die me in Portugal over het kustplaatsje Pipa vertelde, en hoe erg hij het er naar z’n zin had gehad. Pipa, in het noordoosten van Brazilië, bezoek je om de drukte te ontvluchten en te genieten van een laidback-sfeer op de stranden. Overigens heb je er ook best drukkere stukken hoor, het is in die zin maar net wat je zoekt.

Mooie stranden om te chillen zijn Pipa Beach, Baía dos Golfinhos, Praia das Minas, Praia Do Amor en Madeiro Beach. Bij Baía dos Golfinhos heb je trouwens de mogelijkheid om dolfijnen te spotten, ze verschijnen vaak tijdens lunchtijd. Leuk is om er een kajak te huren en zo dichterbij deze indrukwekkende dieren te komen.

Aan het eind van de middag verzamelen toeristen en locals zich boven Praia do Amor bij Chapadao Hill, om naar de zonsondergang te kijken.

Pipa is overigens ook de perfecte bestemming om aan yoga te doen. Een school die ik je aanraad is Dharma Yoga Pipa, ze geven daar bovendien meditatie- en ayurveda-retraites.

Ben je meer van de actie op het water, dan kun je lekker gaan surfen. Want ook daar staat Pipa om bekend. Vooral Praia do Amor is geliefd, aangezien hier surfers van ieder niveau terechtkunnen. Een surfplank huur je bijna overal. Of volg lessen via een surfschool, bijvoorbeeld de Adrenalina Surf School.

Tot slot: de regio rondom Pipa is bezaaid met zandduinen, en in Natal kun je met een buggy over de Genipabu Dunes racen.

 

10. Ervaar het bountygevoel in het paradijselijke Ilha Grande

Zen op Ilha Grande 😀

Ik heb het nog niet gehad over de echt spierwitte stranden, palmbomen en azuurblauwe wateren. Daarvoor moet je zijn op Ilha Grande, een eiland op ongeveer 150 kilometer van Rio de Janeiro.

Eén ding is hier in ieder geval zeker: je hebt keuze genoeg. Op Ilha Grande liggen namelijk meer dan 100(!) stranden. Om precies te zijn 106. Het meest bekende is Lopes Mendes Beach. Een prachtige baai met superfijn zand. Zwemmen is er heerlijk en de hike van 6 kilometer ernaartoe is ook zeker een aanrader.

Een andere -misschien wat onbekendere- parel, is Aventureiro Beach. Behalve dat het er simpelweg een paradijs is, is het uitzicht over de baai vanaf de hoger gelegen rotsen werkelijk fantastisch.

Is er nog meer te doen op Ilha Grande?

Jazeker.

Zo ongeveer helft van het eiland bestaat namelijk uit wilde jungle. Je kunt er daarom avontuurlijke wandelingen maken over een van de vele aangelegde trails. Maar ook dwars door de wildernis. Onderweg kun je stoppen bij enkele kleine barretjes voor een verfrissende kokosnoot. Loop zeker naar de top van de Pico de Papagaio, de hoogste berg van Ilha Granda vanaf waar je kunt genieten van een spectaculair uitzicht.

Nog een reden waarom dit een paradijs is: er rijden geen auto’s. Heerlijk hè?

Als je geen idee hebt waar te verblijven, dan kan ik je het dorpje Vila do Abraão aanbevelen. Vanuit daar vertrekken bovendien bootjes om de omgeving te verkennen. Een voorbeeld is deze boottocht waarbij je bij vijf paradijselijke stranden aanmeert.

 

11. Snorkel in het kraakheldere zoete water van Bonito

Snorkelen in de rivier. Ja, je leest het inderdaad goed.

Bonito is volgens velen de beste zoetwater-snorkelspot ter wereld. Vrij vertaald betekent ‘Bonito’ overigens ‘Mooi’ in het Portugees, een terechte benaming voor een buitengewoon bijzondere bestemming in de binnenlanden van Brazilië.

In deze droomplek, waar de overheid er alles aan doet om de aanwezige flora en fauna te behouden, monden 10 verschillende rivieren uit. Allemaal met het meest heldere water dat je je maar kunt voorstellen. Snorkelen is hier dan ook een must. Er zwemmen allerlei felgekleurde vissen die er niet voor terugdeinzen om contact met je te maken. Omgeven door het tropische regenwoud gevuld met wildlife, kom je hier letterlijk ogen tekort.

Iets wat nog een hoogtepunt van Boniot is, zijn de grotten waarin je nauwelijks gelooft wat je ziet.

Zo is er de Gruta do Lago Azul, waarin een fabelachtig meer te vinden is met daarboven talloze duizenden ruwe stalactieten en stalagmieten. Iets bijzonders is dat wanneer je goed naar de muren kijkt, je gezichten kunt herkennen. De grot staat tevens bekend als de ‘Blue Lake Cave’.

Maar ook de Anhumas Abyss, een grot met een verborgen meer, waarin je kunt snorkelen en zelfs duiken. Om bij dit meer te komen, moet je eerst ruim 70 meter abseilen.

 

12. Bezoek de veelzijdige miljoenenstad São Paulo

Mercado-Municipal-Sao-Paulo
Street-art in São Paulo

São Paulo is officieel de grootste stad van Brazilië. Het is een bestemming waar van alles te beleven is. Wolkenkrabbers zoals je ze ziet in New York, mode die je aan Milaan doet denken en uiteraard de populaire voetbalclubs São Paulo F.C., Corinthians en Palmeiras.

Het bijbehorende schitterende voetbalstadion van Palmeiras is het Allianz Parque. Een imponerende plek om een wedstrijd bij te wonen. Daarnaast is een kijkje in het Museo do Futebol als voetballiefhebber een must. Dit museum ademt de Braziliaanse passie voor de sport.

Verder vind je er culturele bezienswaardigheden zoals het Teatro Municipal de São Paulo waar wereldberoemde opera- en balletvoorstellingen worden gegeven. Buiten deze evenementen om, is het de moeite waard om een (gratis) rondleiding door het mooie gebouw te doen.

Ook is het Ibirapuerapark de moeite waard wanneer je even lekker tot rust wilt komen in de natuur. Dit is het groene hart van de stad, een spot waar teves veel locals komen. Behalve relaxen, kun je er hardlopen of een fiets huren.

Ten zuiden van São Paulo ligt trouwens het Parque Estadual Serra do Mar. Een gebied waar je heerlijke wandelingen door het regenwoud kunt maken. Bovendien zal je aapjes en speciale vogels tegenkomen. Als je het mij vraagt de ideale bestemming na een hectische stad.

Ben jij ook zo dol op lokale markten? Ga dan naar de São Paulo Municipal Market. De verrukkelijke Italiaanse broodjes met vlees moet je zeker proberen. Tenzij je vegetarisch bent natuurlijk 😉 . Let wel goed op je spullen, de markt ligt namelijk niet in de meest veilige wijk van de stad.

De perfecte manier om São Paulo te leren kennen is via een Free Walking Tour. Of boek een excursie en bezoek 7 iconische hoogtepunten van de stad.

Allen tours en activiteiten die je in São Paulo kunt doen vind je op deze pagina.

 

13. Proef de koloniale sfeer in het vissersplaatsje Paraty

De fijne sfeer in Paraty

Ongeveer 4 uur ten zuiden van Rio de Janeiro, ligt de koloniale kustplaats Paraty dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Vroeger kon je ze alleen per boot bereiken, pas sinds de jaren 80 is er daadwerkelijk een weg aangelegd.

Ondanks dat er behoorlijk wat toeristen op Paraty afkomen, voelt het er allemaal heel erg gemoedelijk en relaxed aan. Een reden hiervoor is het autoloze historische centrum. Autorijden is met de kiezelstraatjes overigens ook niet bepaald aan te raden, lopen is soms al moeilijk zat 😉 . Verder staat het er vol met sfeervolle Portugese koloniale huisjes in allerlei vrolijke kleuren. Het is zo’n typische plek waar artistieke mensen neerstrijken; de vele galerieën en hippiewinkeltjes zijn daar voorbeelden van.

Op en rondom Paraty kun je idyllische eilandjes en stranden bezoeken, zoals Paraty Bay, Lula Beach en Saco do Mamangua Beach. In het centrum of bij je ho(s)tel worden daarvoor talloze tours aangeboden. Mijn tip is om dit echter gewoon direct in de haven te regelen bij een van de vele bootjes. Of boek het hier. Een andere aanrader is om de bus naar Praia do Cachadaço, een fraaie baai waar je via een tochtje door de jungle bij uitkomt.

Tot slot is er nog een bamboebos aan de rand van de stad te vinden. Je kunt hier, behalve rondwandelen, aapjes spotten.

Voor ik het vergeet: een heerlijke accommodatie middenin de jungle even buiten Paraty is het Remo Hostel.

 

14. Ontdek het gezellige Jericoacoara

Met een buggy over de duinen crossen is een aanrader in Jericoacoara

Nee, het is absoluut geen piece of cake om er te komen, maar als je eenmaal in Jericoacoara bent aangekomen (wat een lastige naam trouwens hè? Kan jij hem goed uitspreken?), voel je direct dat alle moeite niet voor niets is geweest.

Zo is er Jericoacoara Beach met de vele gekleurde vissersbootjes, waar je vanaf de duin de iconische zonsondergang kunt bekijken. Ook komen er in de avond reizigers en andere locals bijeen om verhalen uit te wisselen of om een lekkere strandwandeling te maken. Bovendien kun je er goed surfen.

De aanwezige duinen zijn ideaal om te sandboarden. Klim omhoog en ‘surf’ naar beneden voor het ultieme gevoel. Je kunt de duinen tevens met een buggy verkennen.

In het dorpje is zo populair omdat ze ver weg van alles ligt en vanwege haar eenvoud. De wegen bestaan uit zand en straatverlichting kent men niet. Het is al met al of je jaren terug in de tijd stapt.

Denk trouwens niet dat het er uitgestorven is in de avond. Zoals ik al zei komt het strand dan juist tot leven en in het dorp vind je heel wat gezellige restaurantjes en bars met lokale muziek.

 

15. Glijd van de hoogste waterglijbaan ter wereld bij Fortaleza

Heb jij hoogtevrees? Dan is het misschien maar beter om niet af te reizen naar Fortaleza. Net buiten de stad heb je namelijk de hoogste glijbaan ter wereld, de Insano, behorende bij het Beach Park. Ze is liefst 41 meter hoog en, eenmaal glijdende, bereik je snelheden van boven de 100 kilometer per uur. Je bent al in 5 seconden beneden. Durf jij het aan?

Behalve de bovenstaande adrenaline-activiteit, kan je jezelf ook best wel vermaken in Fortaleza. Waarom? Ze ligt aan de kust, waardoor aan het strand liggen uitermate aanlokkelijk is. Of maak een dagtrip naar de bijzondere landschappen van Águas Belas Beach. Een bezoek brengen aan het nabijgelegen Natal is eveneens iets wat we adviseren om te ondernemen. Verder kun je er heerlijk eten en heb je in het centrum goede uitgaansmogelijkheden. Tot slot is een rit over de zandduinen bij Cumbuco gaaf om te doen.

Vanuit Fortaleza worden overigens dagtrips naar Jericoacoara georganiseerd. Dit zijn echter behoorlijk lange uitstapjes van zo’n 21 uur. Als je de tijd hebt zou ik er dus gewoon zelf heengaan en er iets langer blijven hangen.

 

16. Verken de studentenstad Campo Grande (en omgeving!)

Een bruisende studentenstad, dat mag Campo Grande met meerdere universiteiten zonder twijfel genoemd worden. Er zijn dan ook vele clubs, bars, cafeetjes met livemuziek in de stad te vinden, waardoor ze een zeer gezellige bestemming is om naartoe af te reizen.

Maar goed, er is meer…

Zo is er de Feira Central, een openluchtmarkt waar je heerlijke gerechten kunt uitproberen voor lage prijzen. Een aanrader is Barraca da Amelia waar ze onder meer ‘soba’, een Japanse noedelsoep, serveren.

Ook vind je in Campo Grande diverse parken. Neem eens een kijkje bij Parque das Nações Indígenas en Parque Florestal António de Albuquerque.

Indien je een cultuurliefhebber bent, dan is het Dom Bosco Museum een bezienswaardigheid die indruk zal maken. Wat kun je er zoal bezichtigen? Verrassend genoeg meer dan 10.000 insecten waarvan het merendeel vlinder is. Verder allerlei boeiende kunstwerken die door de lokale bevolking zijn gemaakt.

In de omgeving is het nationale park van Chapada dos Guimarães een must om heen te gaan. Je hebt daar spectaculaire watervallen -zoals de 86 meter hoge V éu da Noiva Waterfall- en kunt er lekker door de natuur hiken.

Tot slot kun je vanuit Campo Grande een (meerdaagse) tour regelen naar de eerder besproken Pantanal. Campo Grande is namelijk een van de toegangspoorten tot het draslandgebied.

 

17. Maak een stop in de verborgen parel Itacaré

Wuivende palmbomen wachten op je in Itacaré

Heb jij al eens van Itacaré gehoord? Het is zo’n typische bestemming die maar weinig mensen kennen. Een echt paradijs middenin de cacaozone, waar je in alle rust op een van de vier stranden kunt genieten van een kokosnoot en het uitzicht op de zee.

Een echte aanrader is Praia Praihinha, een schitterend strand omgeven door groene beboste heuvels. Al je van surfen houdt, dan is Jeribucaçu een must om heen te gaan. In het dorp zijn in ieder geval heel wat surfscholen waar je terechtkunt. Een aanrader is het EasyDrop Surf Camp.

Tot slot kun je in de omgeving nog wild water raften. Ga daarvoor naar Rio das Contas. Ook is kanoën naar de nabijgelegen mangrovebossen een leuke activiteit. Let goed op, dan zie je talloze blauwe krabbetjes tevoorschijn komen. Tevens kom je langs enkele idyllische watervallen.

Geloof mij: Itacaré is een heerlijke spot om een aantal dagen neer te strijken. Heb je de tijd en wil je ook wat anders zien dan grotendeels bekende plekken, dan is ze zeer zeker aan te bevelen. Je zou er wel eens langer kunnen blijven dan gepland. Weet wel dat het een klein dorpje is. Sterker nog: het is voornamelijk in een enkele straat te doen. Een straat met gezellige bars en restaurants met daartussen surfscholen verstopt. Kan niet missen!

 

Voorbereiding backpacken in Brazilië: wat je moet weten

Het uitzicht op Rio vanaf Pedra Bonita

Tot slot van dit artikel heb ik nog een aantal tips voor je die handig zijn voor je naar Brazilië vertrekt. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering. Zo heb je alle info die je nodig hebt om het maximale uit je reis door Brazilië te halen.

 

1. Beste reistijd Brazilië

In het grootste gedeelte van Brazilië is de temperatuur het hele jaar door aangenaam. Goed nieuws dus 🙂 .

Van december tot en met februari is het zomer, de periode waarin je de grootste drukte kunt verwachten. Verwacht bovendien temperaturen hoger dan 30°C, al wijkt dit niet heel veel af van de andere maanden van het jaar.

De Braziliaanse winter, die van juni tot en met augustus loopt, kun je in Rio de Janeiro en omgeving qua temperaturen denken aan Noord-Europa in de zomer. Dit komt neer op 14°C tot 20°C. In São Paulo is het vergelijkbaar, misschien net wat koeler.

Wil je naar de vochtige gebieden Pantanal en de Amazone, dan kan er altijd wel een buitje vallen. Echter, van december tot en met februari valt de meeste neerslag. Aan te raden is om vlak na deze periode te gaan, de natuur is dan op haar mooist. Ook de droge periode, juni tot en met september, is de moeite, al is het dan relatief druk.

 

2. Route Brazilië

Brazilië is als gezegd reusachtig en het is onmogelijk om heel het land te zien tijdens een enkele reis. Tenzij je er een jaar blijft of zo 😉 . Ik kan me voorstellen dat je wel wat hulp kunt gebruiken met het uitstippelen van de voor jou perfecte route, en juist daarom heb ik Backpackgids Zuid-Amerika gemaakt. In de gids vind je drie toffe routes door Brazilië, inclusief een aantal geheime plekjes en handige tips om je route in te korten of uit te breiden.

 

3. Visum Brazilië

Bij aankomst in Brazilië, krijg je een gratis visum waarmee je 3 maanden (90 dagen) in het land mag verblijven. Een uitreisticket kan worden gevraagd, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks. Verder moet je paspoort bij binnenkomst nog tenminste 6 maanden geldig te zijn.

Wil je langer blijven dan 90 dagen? Dan raad ik je aan om de Braziliaanse ambassade in Den-Haag te contacteren.

 

4. Geld Brazilië

Zoals in deze minigids al duidelijk is geworden, is de geldende valuta in Brazilië de real. Dit wordt afgekort tot ‘BRL’.

Er zijn 6 verschillende soorten munten: 1, 5, 10, 25 en 50 centavo en 1 real. Briefjes van real worden onderverdeeld in: 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100.

Hoe zit het met pinnen in Brazilië? Pinnen zal in Brazilië geen problemen opleveren. Wel raad ik je aan om het maximale bedrag (vaak 1.000 tot 2.500 real) uit de automaat te halen. Per keer betaal je namelijk relatief hoge transactiekosten van (meestal) 20 BRL (€3,55) plus nog eens de kosten van je eigen bank.

 

5. Vaccinaties en inentingen Brazilië

Brazilië is een van de weinige landen die nog een redelijk streng COVID-beleid voert. Zo moet je ofwel gevaccineerd zijn ofwel een negatieve PCR-uitslag kunnen tonen bij aankomst. Het zal echter niet lang meer duren voor deze restricties zullen worden afgeschaft, gezien de ontwikkelingen in de wereld. Maar hey, dit is slechts mijn verwachting. De laatste info hieromtrent vind je hier.

Voor Brazilië is verder geen enkele inenting verplicht. Wel worden er diverse aanbevolen, namelijk:

Ongeacht de verblijfsduur: DTP, hepatitis A en in sommige gevallen tevens gele koorts. Blijf je langer dan 3 maanden? Dan wordt ook een inenting tegen rabiës en hepatitis B geadviseerd.

Tot slot is het goed om te weten dat er in Brazilië malaria voorkomt in het Amazonegebied.

 

6. Reisverzekering Brazilië

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Zelf heb ik mijn reisverzekering afgesloten bij FBTO. In dit eenvoudige stappenplan vertel ik je hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, maak ik altijd gebruik van Independer.nl.

 

7. Vliegticket Brazilië

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

8. Paklijst Brazilië

Wat neem je mee als je gaat backpacken in Brazilië? Niet te veel in ieder geval. Ik heb een ultra-light-inpaklijst voor je gemaakt, die ik zelf al jaren gebruik. Zo reis ik rond met een backpack van slechts 30-liter en hoef ik nooit bagage in te checken.

 

9. Accommodatie Brazilië

Voor je aankomst in Brazilië is het handig om alvast je eerste accommodatie vast te leggen. Bekijk hiervoor het ruime aanbod op Booking.com.

 

10. Vervoer Brazilië

Je transport door Brazilië raad ik aan om te regelen via Bookaway. Voor nagenoeg alle trajecten kan je er buskaartjes kopen. Zo hoef je dit niet meer lokaal te doen. Handig!

 

11. Tours en activiteiten Brazilië

Uitstapjes die je van plan bent om te maken kan je doorgaans vrij eenvoudig via je hostel of bij lokale touroperators boeken.

Een alternatief is om je tours en activiteiten online te regelen. In dat geval adviseer ik je om het ruime aanbod op Get Your Guide te bekijken, zij werken samen met lokale organisaties en hebben een zeer breed aanbod.

 

Heb je vragen over backpacken in Brazilië? Of wil je jouw beste tip met andere reizigers delen? Laat het dan in de comments weten.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
18 Antwoorden
 1. Nathalie

  Hey! Half maart vertrek ik voor 5 maanden naar Zuid-Amerika, ik vlieg naar Rio, maar wat ik zéker gezien wil hebben in mijn reis is Argentinië. Welk deel, wanneer, en welke landen ik nog wil zien bekijk ik op het moment zelf wel. Nu is mijn vraag: is het noodzakelijk een softshell jas en wind- en waterdichte fleecebroek mee te nemen? Ik heb me laten wijsmaken dat het erg koud kan worden daar, maar qua schoenen ga ik daar sowieso niet op voorzien zijn. Ik neem enkel handbagage mee (30+10L) en ben bang dat ik daarmee 5 maanden voor niets zou rondsleuren.

  Wat denk jij?
  Groetjes!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Nathalie,

   Wat ik je aanraad, is om deze spullen eventueel ter plekke te kopen of te huren. Zo sleur je niet onnodig spullen mee.

   Groet, Robbert

 2. Maureen

  Hallo,
  In oktober wil ik voor 1.5 maand als “vrouw” (20 jaar) alleen door brazilië reizen. Ik heb niet heel veel reis ervaring en ik vroeg me eigenlijk af of je misschien wat tips voor mij hebt. Over wat ik wel en niet moet doen en vooral wat handig is om mee te nemen.

  Groeten!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Maureen,

   Heb je mijn gratis e-book al gedownload? Daarin zit ook een paklijst die ik gebruik.

   Wat je vooral niet moet doen: alleen door donkere straatjes zwerven, in de avond pinnen in verlaten gebieden maar vooral WEL de tips van locals opvolgen.

   Groet, Robbert

   1. Maureen

    Hallo robbert,

    Ja! Die heb ik ook al gedownload, heel erg bedankt voor de tips.

    Zou je mij misschien ook nog de organisatie kunnen geven waar je je your door de pantanal mee hebt geboekt?

    Groetjes

 3. Rick

  Hallo Robbert,

  Wanneer je per boot of auto de grens oversteekt naar een land als Brazilië, waar kun je dan aan je gratis visum en uitreisticket komen? Is het met dit visum ook mogelijk te werken in Brazilië?

  Groeten

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Rick,

   Je gaat simpelweg naar het immigratiekantoor bij de grens wat je de stempel van 90 dagen krijgt. Meer hierover kun je hier lezen: wikioverland.org/Brazil#Entering_Brazil_with_a_Car_or_Motorbike.

   Om te mogen werken in Brazilië tegen een vergoeding, heb je een werkvisum én een ‘residence permit’ nodig.

   Groet, Robbert

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Marissa,

   Nee hoor, ik zou gewoon alles zelf regelen. Tenzij je naar gevaarlijkere gebieden gaat, maar dan kun je altijd nog ter plaatse een tour boeken.

   Succes!

 4. Kadisja

  Dag,

  Ik zit eraan te denken om in oktober & november dezelfde reis te maken. Het lijkt mij ook leuk om de reis gedeeltelijk met iemand te maken. Heb jij tips waar ik een reismaatje kan vinden of weet je iemand? Ik heb al op de Facebook groep reismaatjes een oproep geplaats. En heb je veel binnenlandse vluchten gepakt en hostels in Nederland al geboekt? Of pas daar?

  Groetjes

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kadisja,

   Kijk eens in de Facebookgroep Midden- en Zuid-Amerika reiziger.

   Hostels kun je gewoon ter plekke boeken. Vluchten inderdaad afwisselen met busreizen.

   Veel plezier 🙂 !

 5. Marielle

  Hoi,

  Mijn vriend en ik willen rond de kerstvakantie afreizen naar Brazilië voor 3 a 4 weken. Dus veel van het land bekijken. Wij zijn geen ervaren reizigers maar willen als het kan alleen de heen/terug vlucht en een eerste overnachting boeken. Raad je dit aan als onervaren reizigers? Heb jij ervaring met reizen in het hoogseizoen? Lees dat het erg druk kan zijn en ze raden Pantanal af ivm vele regenval. Ook vraag ik me af of je de binnenlandse vluchten dan al voortijdig geboekt moeten hebben ivm drukte.

  Colombia trekt ons ook erg. Zou dat een betere optie zijn als je onervaren bent of maakt het geen verschil?

  Groeten, Marielle
  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Marielle,

   Colombia is een bestemming waar je meer backpackers tegen zult komen, aangezien dit land zo ongeveer het populairst is van Zuid-Amerika. Desondanks kun je in Brazilië prima rondreizen hoor. En ervaring doe je reizende vrij snel op, dus dat komt wel goed. Ook in het hoogseizoen zal er voldoende accommodatie beschikbaar zijn, aangezien er erg veel aanbod is. Check gewoon altijd even Booking.com of Agoda en eventueel Hostelbookers.

   Je vluchten enigszins van tevoren boeken zal je in ieder geval wel geld besparen. De vraag is echter of je weet waar en wanneer je naartoe gaat, of dat je dit spontaan wilt beslissen?

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw