Backpacken in Brazilië: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Als ik aan Brazilië denk, is het eerste wat in me opkomt eerlijk gezegd voetbal. Sambavoetbal, lichtvoetigheid en oogstrelende techniek, in de bekende knalgele tenues. De Goddelijke Kanaries weet je wel?

Maar ook de wereldberoemde carnavalsvieringen, mooie vrouwen, Copacabana Beach, het beeld van Jezus Christus, bruisende steden, de favela’s en natuurlijk de Amazone.

En nog zoveel meer…

Wist je trouwens dat Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika is?

In deze minigids vertel ik je meer over de kosten, de mooiste plekken en geef ik je handige tips voordat je aan het avontuur begint.

Ga jij backpacken in Brazilië? Lees dan even verder en gebruik mijn suggesties als handvat voor de planning van je reis.

 

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten backpacken Brazilië
Bezienswaardigheden Brazilië
Voorbereiding backpacken Brazilië

 

Backpacken in Brazilië: de kosten

Laat ik duidelijk zijn: Brazilië is een van de duurdere landen van Zuid-Amerika om te backpacken. Plekken als Bolivia, Peru en Ecuador, maar ook Colombia zijn goedkoper. Argentinië en Chili zijn bijvoorbeeld vergelijkbaar.

De prijzen zijn steeds in Braziliaanse real (BRL), aangezien dit de munteenheid van Brazilië is. Om het makkelijker voor je te maken, zet ik er tussen haakjes steeds de prijs in euro’s bij. De wisselkoers die ik aanhoud, is 3,4 BRL = 1 euro. Voor de meest actuele koers kun je altijd even deze website raadplegen.

In het komende gedeelte geef ik je inzage in de uitgaven waar je mee te maken krijgt, als je gaat reizen door Brazilië. Ik bespreek de kosten op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en activiteiten.

Tot slot geef ik antwoord op de vraag: wat kost Brazilië per dag?

 

Accommodatie

Voor een bed in een slaapzaal (‘dorm’) kun je uitgaan van minimaal 20 BRL (€5,90) tot 30 BRL (€8,80) per nacht. Als ik op Hostelbookers.com kijk naar dorms in Rio de Janeiro, dan is de goedkoopste optie 23 BRL (€6,75) per overnachting. Voor São Paulo geldt hetzelfde.

Wil je een privékamer in een hostel, dan is minimaal 70 BRL (€20,60) tot 100 BRL (€29,40) gemiddeld waar je aan moet denken. Doorgaans krijg je hiervoor een tweepersoonsbed met een gedeelde badkamer. Op Hostelbookers.com zie ik een kamer voor 66 BRL (€19,40), maar dit is ‘slechts’ voor 1 persoon. In Rio de Janeiro blijken de kamers opvallend prijzig. Bedragen van 140 BRL (€41,20) of meer duiken op. Echter, er zijn tevens opties voor 88 BRL (€25,90) per nacht.

Zoals je ziet, vallen private rooms nogal duur uit. Als je het mij vraagt tenminste. Wat dat betreft is een homestay een betere keuze. Je hebt er doorgaans je eigen ruimte voor 35 tot 50 BRL. Dit is omgerekend maximaal €14,70. Ook AirBnb is trouwens aan te raden. Je hebt je eigen kamer met een gemeenschappelijke woonruimte in Rio de Janeiro voor ongeveer 15 euro.

Heb je behoefte aan meer luxe? Dan kun je in een hotel slapen. En het mooie is dat dit niet duurder hoeft uit te vallen dan een privékamer in een hostel. Via Booking.com is het goedkoopste driesterrenhotel in Rio de Janeiro namelijk €28 per nacht. En dat inclusief ontbijt. In een stad als Sao Paulo zijn de prijzen vergelijkbaar. Ben je met z’n tweeën, dan valt de financiële schade dus redelijk mee.

 

Eten & drinken

Bij lokale eettentjes heb je gerechten vanaf zo’n 15 BRL (€4,40). Je krijgt dan groenten, vlees of vis en bijvoorbeeld rijst. Ook zijn er zogenaamde ‘Kilo restaurants’ waar je relatief goedkoop kunt eten. Je betaalt minder dan een euro per 100 gram, tel uit je winst 😉 .

In een restaurant kost een lokaal biertje gemiddeld 6 BRL (€1,75) en een blikje frisdrank 4 BRL (€1,20). Wil je een Westers merk bier drinken, reken dan op 10 BRL (€2,95) tot 12 BRL (€3,55) per fles (0,33 liter).

Wees slim en doe zo nu en dan inkopen in de supermarkt of op de lokale marktjes. Hieronder de prijzen van enkele populaire producten:

 • Een kilo bananen kost 4 BRL (€1,20). Diezelfde hoeveelheid tomaten 4,50 BRL (€1,30) en appels 6 BRL (€1,75). Een kilo sinaasappelen heb je soms al voor minder dan 2,50 BRL (€0,75).
 • De lokale halve liter flessen bier zijn meestal rond de 4,5 BRL (€1,30). De Westerse varianten kosten je al snel 10 BRL (€2,95) voor een 0,33 liter fles. Een fles wijn is gemiddeld 25 BRL (€7,35).
 • Een pakje Marlboro bedraagt 8 BRL (€2,35).

Let op: het gaat om gemiddelde prijzen. Er zijn dus altijd goedkopere en duurdere opties aanwezig. Ook zijn de supermarkten in Rio doorgaans wat duurder, vergeleken met andere plekken in Brazilië.

Transport

Allereerst is het goed om te weten dat het openbaar vervoer in Brazilië erg goed georganiseerd is. Voor landelijk vervoer zijn langeafstandsbussen doorgaans comfortabel om in te rijden. Als je vanuit São Paulo naar Rio de Janeiro (of vice versa) wilt gaan, dan kost je dit om en nabij de 80 BRL (€23,55) voor een 6 tot 8 uur durende rit.

Omgerekend betaal je per uur zo’n 4 euro. Je snapt dus dat een 20 uur durende tocht nogal duur uit kan vallen.

Overweeg daarom ook zeker om het vliegtuig te pakken. Op Skyscanner blijkt namelijk dat je al voor €53 van Rio de Janeiro naar Camp Grande kunt vliegen. Goedkoper dan de 22 uur durende busreis en duurt met 4 uur een stuk korter. Ook is het ‘slechts’ €28 om van São Paulo naar Rio de Janeiro te komen. Deze vlucht duurt overigens slechts een uurtje.

Er rijden tevens stadsbussen, waarbij je 3,50 BRL (€1,05) tot 4 BRL (€1,20) voor een enkele rit betaalt. Voor de taxi kun je uitgaan van 3 BRL (€0,90) per kilometer met een starttarief van zo’n 5 BRL (€1,45) . Mijn aanrader is om gebruik te maken van de applicatie Uber om betaalbare (motorbike)-taxi’s te vinden.

 

Tours & activiteiten

Ik zei het in het begin al even: Brazilië is hét voetballand bij uitstek. Voor een wedstrijd betaal je omgerekend meestal een euro of 10. Dezelfde soort bedragen ben je kwijt voor monumenten, musea en andere bezienswaardigheden.

Entree tot de Iguazu Falls bedraagt 52BRL (€15,30). Een tour langs de favela’s in Rio de Janeiro is ongeveer 180 BRL en daarmee €55. Een vierdaagse excursie over de Pantanal kost al snel €350 of meer.

Je kunt trouwens heel veel dingen op eigen houtje ondernemen, zonder dat je een tour boekt. Doe dit ook, en bespaar zo een hoop geld.

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten lokaal te regelen wanneer je in Brazilië bent, om op die manier de lokale tourbedrijfjes in het land te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Brazilië

Wat zijn de kosten die je per dag in Brazilië kunt verwachten als backpacker?

Het hangt er een beetje vanaf. Slaap je nagenoeg altijd in een dorm, heb je weinig luxe nodig, ben je oké met het eten van streetfood en doe je zo nu en dan een tour, ga dan uit van minimaal 120 BRL (35,30) per dag. Wanneer je met z’n tweeën reist, is een privékamer ook mogelijk met dit budget. Je kunt dan namelijk de accommodatiekosten delen.

Wil je wat luxer reizen, af en toe je eigen kamer hebben en soms in een goed restaurant eten, tel er dan 15 tot 20 euro bij op.

De dagelijkse uitgaven worden verder grotendeels bepaald door het feit of je lang of juist kort op bestemmingen blijft. In het laatste geval, wanneer je veel onderweg bent, zullen de transportkosten stijgen.

Overigens heb ik Pantanal buiten beschouwing gelaten, aangezien deze dure plek de kosten nogal uit verhouding brengt.

Backpacken in Brazilië: bestemmingen en bezienswaardigheden

In dit gedeelte bespreek ik 10 hoogtepunten van Brazilië in willekeurige volgorde. Na het lezen ervan, zal je het ongetwijfeld met me eens zijn dat het absoluut de moeite waard is om naar dit mooie land af te reizen.

 

1. Ontdek de bruisende metropool Rio de Janeiro

Copacabana-Rio-de-Janeiro
De Copacabana van boven gezien

Zonder te overdrijven, kan ik wel zeggen dat Rio de Janeiro -overigens de tweede stad van Brazilië- een buitengewoon indrukwekkende bestemming is om te bezoeken. Maar eerlijk is eerlijk, buiten het energieke, bruisende gedeelte bestaan er ook de (gevaarlijke) favela’s.

Wat is er zoal te zien en te doen? Hieronder enkele bekende hoogtepunten:

Allereerst vind je er een van de bekendste stranden ter wereld: de Copacabana. Een volgepakte zandstrook van zo’n 4 kilometer met talloze hotels, restaurants en andere gebouwen die zijn gebouwd voor toeristische doeleinden. Je vindt er zowel locals als toeristen. Nadeel: buiten dat het druk is, zijn er erg veel verkopers aanwezig.

Een wat rustigere trekpleister, is Ipanema Beach. Het is er allemaal een stuk gemoedelijker dan bij het nabijgelegen Copacabana, al vind je ook hier de soms wat opdringerige verkopers. Loop verder zeker de (rijke) wijk Ipanema in als je simpelweg rond wilt struinen of wat lekkers wilt eten.

Heb je behoefte aan een baai waar weinig tot geen toeristen komen? Ga dan naar Prainha Beach, wat het meest westelijke strand van Rio is. Kenmerkend zijn de vele rotsen, het schone water en de witte kleur van het zand. Je kunt er bovendien goed surfen en je hebt er gezellige eethuisjes.

Verder is er het iconische Christusbeeld dat officieel tot een van de nieuwe 7 wereldwonderen wordt gerekend, en bovenop de 710 meter hoge Corcovado-berg te vinden is. Je kunt er met de trein, bus of zelfs te voet komen. Boven heb je een schitterend uitzicht op de Copacabana, het strand van Ipanema en de wijk Botafogo.

Over bergen gesproken: een andere toeristische attractie is de kabelbaan, waarmee je naar de 396 meter hoge top van de Suikerbroodberg kunt gaan. Eenmaal op het hoogste punt, kun je genieten van een verkoelende ijskoffie.

Houd je van sport? Dan is een bezoek aan Maracanã, het grootste stadion van Rio de Janeiro, een absolute must om naartoe te gaan. Het imposante ronde bouwwerk dat op een soort ufo lijkt, is een van de grootste en -wat mij betreft- mooiste voetbalstadions ter wereld. In 2014 werd hier nog de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië gespeeld. Jij weet de uitslag vast nog wel 😉 ?

Indien je een natuurliefhebber bent, dan is Jardim Botanico -de botanische tuin van Rio- een heerlijke plek om te wandelen. Behalve bomen en planten, leven er tevens apen en vogelsoorten. Vanuit de ‘tuin’ heb je uitzicht op het eerder genoemde Christusbeeld.

Tot slot is er het Rio Carnaval, dat grotendeels door de favela-bewoners wordt georganiseerd. Ze wordt beschouwd als het grootste carnavalsfeest ter wereld en wordt jaarlijks in februari of maart voor 4 dagen gevierd.

 

2. Bezoek de Iguazu, een natuurwonder dat je gezien moet hebben

Iguazu-Falls-Brazilie
De fabelachtige Iguazu-watervallen

De adembenemende Iguazu-watervallen, kennen een Argentijns en een Braziliaans gedeelte. Dit natuurwonder ligt namelijk op de grens van beide landen. Woorden kunnen eigenlijk nauwelijks beschrijven hoe mooi deze plek is. Lees alle reviews op internet maar, en je zult meteen zien dat ik niet overdrijf 🙂 .

De watervallen liggen in het Iguazo National Park, waarvan Garganta del Diablo de meest bekende is.

Het is overigens wel zo dat het Argentijnse deel groter is en je daar het immense natuurgeweld van dichterbij kunt bekijken. Echter, de uitzichten zijn wat mij betreft beter in het Braziliaanse gedeelte.

Welke kant raad ik je het meest aan? Sorry, ik kan geen keuze maken. Doe echt beide secties, dit kan prima in 2 dagen. Tours van 1 dag raad ik je af, gezien de wachtrijen, het transport en de relatief korte tijd die je dan bij de watervallen hebt.

Tip: maak een helikoptervlucht over het complete gebied. Dan zal je pas echt ervaren hoe gigantisch de watervallen zijn.

3. Geniet van de natuur in de Amazone

Vanuit de stad Manaus in het Noordwesten van Brazilië, kun je eenvoudig een (meerdaagse) tour boeken naar het Amazonegebied. In een traditioneel houten bootje over de rivier varen en tegelijkertijd al het moois van de natuur tot je nemen. Wat wil je nog meer?

Als je goed oplet, en natuurlijk wat geluk hebt, kom je allerlei apen, vogels, krokodillen, dolfijnen en bijzondere vlinders tegen. Verder kun je kennismaken met de inheemse stammen die er leven.

Het is al met al zeer aan te bevelen wanneer je tot rust wilt komen en bijvoorbeeld genoeg hebt van de stadsdrukte.

Tip: een organisatie die ik je kan aanraden, is Amazon Gero Tours. Een meerdaagse excursie is erg gaaf, omdat je zo echt het echte ‘junglegevoel’ krijgt.

4. Maak kennis met Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld

Chillende jaguars in de Pantanal

De Amazone mag dan de meest populaire natuurbezienswaardigheid van Brazilië vormen, Pantanal doet daar wat mij betreft niets voor onder.

Waarom?

Het is een betere bestemming voor het spotten van speciale planten en dieren. Zo kun je er behalve apen, tropische vogels -zoals ara’s- en reptielen, zelfs poema’s en jaguars in levende lijve zien.

Het is erg gaaf om middenin Pantanal in een Fazenda te overnachten. Dit is een soort boerderij waar je met maximaal 10 personen compleet verzorgd kunt verblijven. Kijk zeker bij Fazenda Baia Granda.

Indien je in de avond nog energie overhebt en je zenuwen op de proef wilt stellen, doe dan een safari in het donker om tarantula’s te spotten.

 

5. Snuif cultuur op in Salvador de Bahia

Pelourinho
De prachtige San Francisco Church in de wijk Pelourinho, Salvador

Salvador de Bahia, simpelweg bekend als ‘Salvador’, is een culturele stad die aan noordoostelijke kust van Brazilië ligt.

Ga zeker naar Pelourinho, een kleurrijke wijk die vermeld staat op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van Unesco. Je wandelt er door de Portugese koloniale straten met de vele gekleurde huizen, typerende balkonnetjes en vrouwen met reusachtige jurken. En als je het gehad hebt met rondlopen, dan neem je een lekker drankje op een van de gezellige terrassen.

Een bekende bezienswaardigheid in Pelourinho is de schitterende Sao Francisco Kerk die werkelijk uitpuilt van het goud. Ik beloof je: het is een van de meest indrukwekkend gedecoreerde kerken die je ooit gezien hebt.

In Salvador gebruikt men trouwens een lift, de Elevador Lacerda, die de haven met het historische centrum verbindt. Maak er gebruik van!

Tot slot vind je in en rond de stad nog verschillende mooie stranden zoals Farol da Barra Beach, Praia do Porto da Barra en Flamengo Beach, waarvan ik de laatstgenoemde het meest aanraad. Het is bovendien de plek die, vanwege haar Afrikaanse invloeden, bekenstaat om Capoeira.

 

6. Ervaar het bountygevoel in het paradijselijke Ilha Grande

Lopes Mendes Beach van een afstandje gezien

Ik heb het nog niet gehad over de echte witte stranden, palmbomen en azuurblauwe wateren. Daarvoor moet je zijn op Ilha Grande, een eiland op ongeveer 150 kilometer van Rio de Janeiro.

Eén ding is hier in ieder geval zeker: je hebt keuze genoeg. Op Ilha Grande liggen namelijk meer dan 100(!) stranden. Om precies te zijn 106. Het meest bekende is Lopes Mendes Beach. Een prachtige baai met superfijn zand. Zwemmen is er heerlijk en de hike van 6 kilometer ernaartoe is ook zeker een aanrader.

Een andere -misschien wat onbekendere- parel, is Aventureiro Beach. Behalve dat het er simpelweg een paradijs is, is het uitzicht over de baai vanaf de hoger gelegen rotsen werkelijk fantastisch.

Is er nog meer te doen op Ilha Grande?

Jazeker.

Zo ongeveer helft van het eiland bestaat namelijk uit wilde jungle. Je kunt er daarom avontuurlijke wandelingen maken over een van de vele aangelegde trails. Maar ook dwars door de wildernis. Onderweg kun je stoppen bij enkele kleine barretjes voor een verfrissende kokosnoot. Loop zeker naar de top van de Pico de Papagaio, de hoogste berg van Ilha Granda vanaf waar je kunt genieten van een spectaculair uitzicht.

Nog een reden waarom dit een paradijs is: er rijden geen auto’s. Heerlijk hè?

Als je geen idee hebt waar te verblijven, dan kan ik je het dorpje Vila do Abraão aanbevelen.

 

7. Snorkel in het zoete water van Bonito

Snorkelen in de rivier. Ja, je leest het inderdaad goed.

Bonito is volgens velen de beste zoetwater-snorkelspot ter wereld. Vrij vertaald betekent ‘Bonito’ overigens ‘Mooi’ in het Portugees, een terechte benaming voor een buitengewoon bijzondere bestemming in de binnenlanden van Brazilië.

In deze droomplek, waar de overheid er alles aan doet om de aanwezige flora en fauna te behouden, monden 10 verschillende rivieren uit. Allemaal met het meest heldere water dat je je maar kunt voorstellen. Snorkelen is hier dan ook een must. Er zwemmen allerlei felgekleurde vissen die er niet voor terugdeinzen om contact met je te maken. Omgeven door het tropische regenwoud gevuld met wildlife, kom je hier letterlijk ogen tekort.

Iets wat nog een hoogtepunt van Boniot is, zijn de grotten waarin je nauwelijks gelooft wat je ziet.

Zo is er de Gruta do Lago Azul, waarin een fabelachtig meer te vinden is met daarboven talloze duizenden ruwe stalactieten en stalagmieten. Iets bijzonders is dat wanneer je goed naar de muren kijkt, je gezichten kunt herkennen. De grot staat tevens bekend als de ‘Blue Lake Cave’.

Maar ook de Anhumas Abyss, een grot met een verborgen meer, waarin je kunt snorkelen en zelfs duiken. Om bij dit meer te komen, moet je eerst ruim 70 meter abseilen.

 

8. Bezoek de veelzijdige miljoenenstad São Paulo

Mercado-Municipal-Sao-Paulo
Graffiti in São Paulo

São Paulo is officieel de grootste stad van Brazilië. Het is een bestemming waar van alles te beleven is. Wolkenkrabbers zoals je ze ziet in New York, mode die je aan Milaan doet denken en uiteraard de populaire voetbalclubs São Paulo F.C., Corinthians en Palmeiras.

Het bijbehorende schitterende voetbalstadion van Palmeiras is het Allianz Parque. Een imponerende plek om een wedstrijd bij te wonen. Daarnaast is een kijkje in het Museo do Futebol als voetballiefhebber een must. Dit museum ademt de Braziliaanse passie voor de sport.

Verder vind je er culturele bezienswaardigheden zoals het Teatro Municipal de São Paulo waar wereldberoemde opera- en balletvoorstellingen worden gegeven. Buiten deze evenementen om, is het de moeite waard om een (gratis) rondleiding door het mooie gebouw te doen.

Ook is het Ibirapuerapark de moeite waard wanneer je even lekker tot rust wilt komen in de natuur. Dit is het groene hart van de stad, een spot waar teves veel locals komen. Behalve relaxen, kun je er hardlopen of een fiets huren.

Ten zuiden van São Paulo ligt trouwens het Parque Estadual Serra do Mar. Een gebied waar je heerlijke wandelingen door het regenwoud kunt maken. Bovendien zal je aapjes en speciale vogels tegenkomen. Als je het mij vraagt de ideale bestemming na een hectische stad.

Ben jij ook zo dol op lokale markten? Ga dan naar de São Paulo Municipal Market. De verrukkelijke Italiaanse broodjes met vlees moet je zeker proberen. Tenzij je vegetarisch bent natuurlijk 😉 . Let wel goed op je spullen, de markt ligt namelijk niet in de meest veilige wijk van de stad.

 

9. Proef de koloniale sfeer in het vissersplaatsje Paraty

Paraty
Dit soort pittoreske witte huisjes zie je veel in het historische centrum van Paraty

Ongeveer 4 uur ten zuiden van Rio de Janeiro, ligt de koloniale kustplaats Paraty dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Vroeger kon je ze alleen per boot bereiken, pas sinds de jaren 80 is er daadwerkelijk een weg aangelegd.

Ondanks dat er behoorlijk wat toeristen op Paraty afkomen, voelt het er allemaal heel erg gemoedelijk en relaxed aan. Een reden hiervoor is het autoloze historische centrum. Autorijden is met de kiezelstraatjes overigens ook niet bepaald aan te raden, lopen is soms al moeilijk zat 😉 . Verder staat het er vol met sfeervolle Portugese koloniale huisjes in allerlei vrolijke kleuren. Het is zo’n typische plek waar artistieke mensen neerstrijken; de vele galerieën en hippiewinkeltjes zijn daar voorbeelden van.

Op en rondom Paraty kun je idyllische eilandjes en stranden bezoeken, zoals Paraty Bay, Lula Beach en Saco do Mamangua Beach. In het centrum of bij je ho(s)tel worden daarvoor talloze tours aangeboden. Mijn tip is om dit echter gewoon direct in de haven te regelen bij een van de vele bootjes. Een andere aanrader is om de bus naar Praia do Cachadaço, een fraaie baai waar je via een tochtje door de jungle bij uitkomt.

Tot slot is er nog een bamboebos aan de rand van de stad te vinden. Je kunt hier, behalve rondwandelen, aapjes spotten.

Tip: op maandagavond wordt er live Samba gespeeld en komen de locals & toeristen bijeen om uitbundig te dansen. Doe je mee?

10. Ontdek het gezellige Jericoacoara

Het is geen peace of cake om er te komen, maar als je eenmaal in Jericoacoara bent aangekomen, voel je direct dat alle moeite niet voor niets is geweest.

Zo is er Jericoacoara Beach met de vele gekleurde vissersbootjes, waar je vanaf de duin de iconische zonsondergang kunt bekijken. Ook komen er in de avond reizigers en andere locals bijeen om verhalen uit te wisselen of om een lekkere strandwandeling te maken. Bovendien kun je er goed surfen.

De aanwezige duinen zijn ideaal om te sandboarden. Klim omhoog en ‘surf’ naar beneden voor het ultieme gevoel. Je kunt de duinen tevens met een buggy verkennen.

In het dorpje is zo populair omdat ze ver weg van alles ligt en vanwege haar eenvoud. De wegen bestaan uit zand en straatverlichting kent men niet. Het is al met al of je jaren terug in de tijd stapt.

Denk trouwens niet dat het er uitgestorven is in de avond. Zoals ik al zei komt het strand dan juist tot leven en in het dorp vind je heel wat gezellige restaurantjes en bars met lokale muziek.

 

Voorbereiding backpacken in Brazilië: wat je moet weten

Tot slot van dit artikel heb ik nog een aantal tips voor je die handig zijn voor je naar Brazilië vertrekt. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering.
 

1. Beste reistijd Brazilië

In het grootste gedeelte van Brazilië is de temperatuur het hele jaar door aangenaam. Goed nieuws dus 🙂 .

Van december tot en met februari is het zomer, de periode waarin je de grootste drukte kunt verwachten. Verwacht bovendien temperaturen hoger dan 30°C, al wijkt dit niet heel veel af van de andere maanden van het jaar.

De Braziliaanse winter, die van juni tot en met augustus loopt, kun je in Rio de Janeiro en omgeving qua temperaturen denken aan Noord-Europa in de zomer. Dit komt neer op 14°C tot 20°C. In São Paulo is het vergelijkbaar, misschien net wat koeler.

Wil je naar de vochtige gebieden Pantanal en de Amazone, dan kan er altijd wel een buitje vallen. Echter, van december tot en met februari valt de meeste neerslag. Aan te raden is om vlak na deze periode te gaan, de natuur is dan op haar mooist. Ook de droge periode, juni tot en met september, is de moeite, al is het dan relatief druk.

 

2. Visum Brazilië

Bij aankomst in Brazilië, krijg je een gratis visum waarmee je 3 maanden (90 dagen) in het land mag verblijven. Een uitreisticket kan worden gevraagd, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks. Verder moet je paspoort bij binnenkomst nog tenminste 6 maanden geldig te zijn.

Wil je langer blijven dan 90 dagen? Dan raad ik je aan om de Braziliaanse ambassade in Den-Haag te contacteren.

 

3. Geld Brazilië

Zoals in deze minigids al duidelijk is geworden, is de geldende valuta in Brazilië de real. Dit wordt afgekort tot ‘BRL’.

Er zijn 6 verschillende soorten munten: 1, 5, 10, 25 en 50 centavo en 1 real. Briefjes van real worden onderverdeeld in: 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100.

Hoe zit het met pinnen in Brazilië? Pinnen zal in Brazilië geen problemen opleveren. Wel raad ik je aan om het maximale bedrag (vaak 1.000 real) uit de automaat te halen. Per keer betaal je namelijk relatief hoge transactiekosten van (meestal) 10 BRL (€2,95) plus nog eens de kosten van je eigen bank.

 

4. Vaccinaties en inentingen Brazilië

Voor Brazilië is geen enkele inenting verplicht. Wel worden er diverse aanbevolen, namelijk:

Ongeacht de verblijfsduur: DTP, hepatitis A en in sommige gevallen tevens gele koorts. Blijf je langer dan 3 maanden? Dan wordt ook een inenting tegen rabiës en hepatitis B geadviseerd.

Tot slot is het goed om te weten dat er in Brazilië malaria voorkomt in het Amazonegebied.

 

5. Reisverzekering Brazilië

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Zelf heb ik mijn reisverzekering afgesloten bij FBTO. In dit eenvoudige stappenplan vertel ik je hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, maak ik altijd gebruik van Independer.nl.

 

6. Vliegticket Brazilië

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

Heb je vragen over backpacken in Brazilië? Of wil je jouw beste tip met andere reizigers delen? Laat het dan in de comments weten.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
18 Antwoorden
 1. Nathalie

  Hey! Half maart vertrek ik voor 5 maanden naar Zuid-Amerika, ik vlieg naar Rio, maar wat ik zéker gezien wil hebben in mijn reis is Argentinië. Welk deel, wanneer, en welke landen ik nog wil zien bekijk ik op het moment zelf wel. Nu is mijn vraag: is het noodzakelijk een softshell jas en wind- en waterdichte fleecebroek mee te nemen? Ik heb me laten wijsmaken dat het erg koud kan worden daar, maar qua schoenen ga ik daar sowieso niet op voorzien zijn. Ik neem enkel handbagage mee (30+10L) en ben bang dat ik daarmee 5 maanden voor niets zou rondsleuren.

  Wat denk jij?
  Groetjes!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Nathalie,

   Wat ik je aanraad, is om deze spullen eventueel ter plekke te kopen of te huren. Zo sleur je niet onnodig spullen mee.

   Groet, Robbert

 2. Maureen

  Hallo,
  In oktober wil ik voor 1.5 maand als “vrouw” (20 jaar) alleen door brazilië reizen. Ik heb niet heel veel reis ervaring en ik vroeg me eigenlijk af of je misschien wat tips voor mij hebt. Over wat ik wel en niet moet doen en vooral wat handig is om mee te nemen.

  Groeten!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Maureen,

   Heb je mijn gratis e-book al gedownload? Daarin zit ook een paklijst die ik gebruik.

   Wat je vooral niet moet doen: alleen door donkere straatjes zwerven, in de avond pinnen in verlaten gebieden maar vooral WEL de tips van locals opvolgen.

   Groet, Robbert

   1. Maureen

    Hallo robbert,

    Ja! Die heb ik ook al gedownload, heel erg bedankt voor de tips.

    Zou je mij misschien ook nog de organisatie kunnen geven waar je je your door de pantanal mee hebt geboekt?

    Groetjes

 3. Rick

  Hallo Robbert,

  Wanneer je per boot of auto de grens oversteekt naar een land als Brazilië, waar kun je dan aan je gratis visum en uitreisticket komen? Is het met dit visum ook mogelijk te werken in Brazilië?

  Groeten

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Rick,

   Je gaat simpelweg naar het immigratiekantoor bij de grens wat je de stempel van 90 dagen krijgt. Meer hierover kun je hier lezen: wikioverland.org/Brazil#Entering_Brazil_with_a_Car_or_Motorbike.

   Om te mogen werken in Brazilië tegen een vergoeding, heb je een werkvisum én een ‘residence permit’ nodig.

   Groet, Robbert

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Marissa,

   Nee hoor, ik zou gewoon alles zelf regelen. Tenzij je naar gevaarlijkere gebieden gaat, maar dan kun je altijd nog ter plaatse een tour boeken.

   Succes!

 4. Kadisja

  Dag,

  Ik zit eraan te denken om in oktober & november dezelfde reis te maken. Het lijkt mij ook leuk om de reis gedeeltelijk met iemand te maken. Heb jij tips waar ik een reismaatje kan vinden of weet je iemand? Ik heb al op de Facebook groep reismaatjes een oproep geplaats. En heb je veel binnenlandse vluchten gepakt en hostels in Nederland al geboekt? Of pas daar?

  Groetjes

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Kadisja,

   Kijk eens in de Facebookgroep Midden- en Zuid-Amerika reiziger.

   Hostels kun je gewoon ter plekke boeken. Vluchten inderdaad afwisselen met busreizen.

   Veel plezier 🙂 !

 5. Marielle

  Hoi,

  Mijn vriend en ik willen rond de kerstvakantie afreizen naar Brazilië voor 3 a 4 weken. Dus veel van het land bekijken. Wij zijn geen ervaren reizigers maar willen als het kan alleen de heen/terug vlucht en een eerste overnachting boeken. Raad je dit aan als onervaren reizigers? Heb jij ervaring met reizen in het hoogseizoen? Lees dat het erg druk kan zijn en ze raden Pantanal af ivm vele regenval. Ook vraag ik me af of je de binnenlandse vluchten dan al voortijdig geboekt moeten hebben ivm drukte.

  Colombia trekt ons ook erg. Zou dat een betere optie zijn als je onervaren bent of maakt het geen verschil?

  Groeten, Marielle
  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Marielle,

   Colombia is een bestemming waar je meer backpackers tegen zult komen, aangezien dit land zo ongeveer het populairst is van Zuid-Amerika. Desondanks kun je in Brazilië prima rondreizen hoor. En ervaring doe je reizende vrij snel op, dus dat komt wel goed. Ook in het hoogseizoen zal er voldoende accommodatie beschikbaar zijn, aangezien er erg veel aanbod is. Check gewoon altijd even Booking.com of Agoda en eventueel Hostelbookers.

   Je vluchten enigszins van tevoren boeken zal je in ieder geval wel geld besparen. De vraag is echter of je weet waar en wanneer je naartoe gaat, of dat je dit spontaan wilt beslissen?

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid en wil jij je hart volgen? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel mijn geheime aanpak in mijn programma Blog Secrets, zowel voor startende als meer ervaren bloggers.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw