8 indrukwekkende dingen om te doen in Jericoacoara (+ tips)

Het lastig uitspreekbare en door duinen omringde Jericoacoara is een idyllisch vissersdorpje in het verre noorden van Brazilië. Liefkozend wordt ze ook wel ‘Jeri’ genoemd, en het is zo’n typische plek waar backpackers nogal eens langer blijven hangen dan ze vooraf hadden gedacht. Het plaatsje heeft simpelweg alles dat je als reiziger zoekt: iedere dag is er wel een feestje, achter de duinen liggen prachtige stranden en er hangt een heerlijke laidbackvibe.

Door het knusse centrum lopen enkele zanderige paadjes met aan de straatkant wat hostels, eetzaakjes, bars en tourbedrijfjes. Je ziet er vooral backpackers en locals in hun zwemkleding en teenslippers rondstruinen.

En eerlijk, een onontdekt paradijs is het al lang niet meer. Maar door de afgelegen ligging en de vrij basic voorzieningen slaat de grote massa Jericoacoara meestal over, en blijft het dat fijne, bijzondere tintje houden. Pinautomaten, verharde wegen en straatverlichting heb je er bijvoorbeeld niet. Wel heeft men er de laatste jaren een aantal fancy hotels uit de grond gestampt. De boel is dus in ontwikkeling.

In de omgeving liggen verder nog enkele juweeltjes, denk bijvoorbeeld aan het bounty-achtige Lagoa do Paraíso en het verder weg gelegen Maranhenses National Park.

Reis jij binnenkort af naar Jericoacoara? Lees dan deze gids door, ik vertel je alles over de bezienswaardigheden, de leuke activiteiten, eettentjes en deel handige tips op het gebied van accommodatie en hoe je er kunt komen.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Jericoacoara

Wat is er zoal te doen in en rond Jericoacoara? Een heleboel gaafs zeg ik je alvast. Hieronder vertel ik je alles over de bezienswaardigheden en de uitstapjes die je kunt maken.

 

Cross met een buggy over de zandduinen

Ten westen van Jericoacoara liggen immense zandduinen die tot in de oneindigheid lijken door te gaan. Lijkt het je vet om op de duinen te rijden met een buggy? Waarschijnlijk wel hè? Je kunt zo’n ding huren en vervolgens lekker over het zand gaan crossen. Echt een aanrader!

Een andere mogelijkheid is om een tour te boeken waarbij je gereden wordt, mocht je geen trek hebben om zelf achter het stuur te kruipen. Zulke tours brengen je vaak ook bij bezienswaardigheden als Arvore da Preguica, Lagoa Azul, Lagoa do Paraíso, Lagoa do Amancio, Buraco Azul Caiçara, Mangue Seco Beach en het vissersplaatsje Praia do Prea.

 

Ga (kite)surfen

Jericoacoara staat bekend om haar hevige wind en warme water en is daarmee een ideale bestemming om te kitesurfen. Jeri is zelfs een van de beste kitespots van Brazilië.

Zowel als beginner als meer ervaren kitesurfer kan je er terecht. In het dorp heb je meerdere kite-scholen om lessen te nemen, Makani Kai Jeri – Andrea Kiteschool- is bijvoorbeeld een aanrader.

Verder is ook normaal surfen populair in Jericoacoara. Xavi Surf School biedt erg leuke surfcursussen aan, wederom voor beginners als meer ervaren surfers.

 

Relax in een hangmat bij een van de lagunes

De lagunes van Jericoacoara zijn niet alleen vanwege de schoonheid populair, maar ook zeker vanwege hangmatten die boven het heldere water hangen. Het is heerlijk om hier een middagje te relaxen met een boekje of een verse kokosnoot te drinken.

Mooi lagunes in de regio zijn Lagoa do ParaísoLagoa Azul en Tatajuba. Rijd er zelf in een half uurtje naartoe met een buggy of laat je afzetten. Dagexcursies maken over het algemeen een stop bij twee van deze meren.

 

Bezoek de Boom van Preguiça

Deze toeristentrekpleister in de duinen van Jericoacoara is een boom met een verbazingwekkende vorm, gecreëerd door de wind. Het lijkt net of ‘ie is omgewaaid, maar niets is minder waar.

Ga er bij voorkeur aan het eind van de middag naartoe, in de ochtend starten hier namelijk veel tours waardoor je in de rij moet staan om een foto te maken. Of rijd een stukje verder, in de regio zijn namelijk meerdere van dit soort bomen te vinden.

 

Loop naar Pedra Furada

Een wandeling van een dik half uur brengt je bij Pedra Furada, een mysterieze rotsformatie met een door de zee gevormde opening.

Loop bij laagtij via het strand vanaf Praia Malhada, je hebt dan de mooiste route te pakken. Daarnaast adviseer ik je om in de vroege ochtend te gaan, zo ben je de drukte voor.

 

Zie de uitgedroogde mangroves op Mangue Seco Beach

Mangue Seco Beach is niet zomaar een strand. Er staan hier namelijk een boel uitgedroogde mangrovebomen die voor een onwerkelijk en bijna buitenaards gevoel zorgen. Met een beetje verbeelding dan hè 😉 .

Je komt hier trouwens langs als je onderweg bent richting de lagunes. Al met al is het een fijne spot om effe te stoppen, wat te drinken en een foto te schieten.

 

Zwem in de Piscina Natural Ananias

Vind jij het ook altijd zo lekker om jezelf op te frissen in een door de natuur gevormde poel? Ga dan in de vroege morgen -als het vloed is- naar Piscina Natural Ananias, een natuurlijk zwembad omringd door rotsen dat op loopafstand van het centrum ligt.

Het is de ideale spot om je dag op te starten, door het zoute water ben je meteen helemaal wakker en kun je vol energie aan je dag beginnen.

Je zult er bovendien flink wat krabben en allerlei soorten vissen tegenkomen.

 

Bekijk de zonsondergang vanaf Duna do Por do Sol

Aan het eind van de middag verzamelen reizigers en locals zich op de hoge Duna do Por do Sol om met een biertje erbij de genieten van de schilderachtige zonsondergang.

Aan de voet van de heuvel ligt Jericoacoara Beach, voor velen de favoriete spot om een praatje te maken en wat af te koelen in het water. En voor een dansje, want nadat de zon onder is gegaan ontstaan er hier regelmatig spontane feestjes die tot in de late uurtjes doorgaan.

Gaaf is ook om later op de avond te gaan wanneer de hemel bezaaid is met fonkelende sterren.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Eet je graag seafood, dan zit je in Jericoacoara helemaal op je plek. Een gezellig tentje is Restaurante Rústico e Acústico. Probeer hier zeker eens de erwtenbouillon met garnalen. Ook bij Bistrôgonoff heb je heerlijke visgerechten op de kaart staan.

Een iets eenvoudiger eetzaakje waar je voor een zacht prijsje lekker kunt eten is Jerilicia’s. Ze hebben er van alles, de tonijnsteak is er in ieder geval subliem.

Indien je op zoek bent naar vegan food of vegetarische gerechten adviseer ik je om naar Káfila te gaan. Verder zijn er niet zo heel veel veganistische en vegetarische opties in Jericoacoara.

En heb je simpelweg zin in pannenkoeken? In dat geval heb je met Naturalmente Crepería de perfecte plek.

 

Hoe zit het met transport in Jericoacoara?

Jericoacoara is superklein, je loopt van de ene naar de andere kant van het dorp in minder dan 20 minuten. Bovendien heb je er geen verharde wegen, dus auto’s hoef je er niet te verwachten.

Om naar plekken in de omgeving te komen, bijvoorbeeld de lagunes, boek je een tour en ga je met een buggy op pad. Of je gebruikt de buggy als een taxi en laat je afzetten waar je wilt.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Tourbedrijfjes vind je in het centrum van Jericoacoara. Een touroperator die al jaren goed bekendstaat is Lulu Tours Jericoacoara. Een andere aanrader om je daguitstapjes te boeken is Passeios em Jericoacoara.

Wat je verder kunt doen is het aanbod op Get Your Guide bekijken en alvast online je tours vastleggen.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan in Jericoacoara?

Ik raad je aan om tenminste 4 volle dagen te blijven. Er is vrij veel te beleven in en rond Jericoacoara en het is niet eenvoudig om er te komen.

En ik zei het je al even: het kan goed zijn dat je langer blijft dan je in eerste instantie dacht. Je zult niet de eerste backpacker zijn die voor enkele dagen wilde komen en vervolgens 2 weken is gebleven. Het is de uitgelezen bestemming om ook eens even helemaal niks te doen en op adem te komen.

 

Waar in Jericoacoara raad ik je aan om te overnachten?

Als je graag andere backpackers wilt ontmoeten en van gezelligheid houdt, is een hostel de beste optie. Drie plekken die ik je aanraad zijn Mandala Hostel Jeri, het Frida Hostel (enkel voor vrouwen) en Villa Chic Hostel Pousada.

Vind je het chill om een eigen studio te hebben? Dan is Villa das Palmeiras een aanrader om te verblijven.

Of zit je liever in een hotel? Kies in dit geval voor een van de vele pousada’s die Jericoacoara rijk is. Plekken die goed bekendstaan zijn Pousada Caminho da Praia, Pousada Atlantis en Pousada Villa Caju.

Een meer B&B-achtige setting heb je bij B&B Girassol.

Tot slot kan je kiezen voor heerlijke luxe bij het The Chili Beach Private Resort, al zal je dan wel behoorlijk in de buidel moeten tasten.

 

Kan je pinnen in Jericoacoara?

Zoals ik al aan heb gegeven is er geen geldautomaat in Jericoacoara. Pinnen kan je dus op je buik schrijven. Op een uurtje rijden ligt Jijoca de Jericoacoara, daar heb je wel pinautomaten.

 

Wat is de beste reistijd voor Jericoacoara?

Jericoacoara kent een droog en een nat seizoen, waarbij de droge periode van juni tot en met september loopt en de natte periode van januari tot en met mei.

De beste reistijd is logischerwijs de droge periode, in de andere maanden valt er namelijk vrij veel regen, al gaat het hier doorgaans om intense maar korte tropische buien. Maart en april kan je misschien beter vermijden, aangezien dit de natste maanden zijn. September, daarentegen, is gemiddeld genomen de droogste maand.

Kom je sec om te kitesurfen? Dan is oktober tot en met februari de uitgelezen tijd om Jericoacoara te bezoeken.

 

Hoe kom je in Jericoacoara?

De rit naar het vrij geïsoleerde Jericoacoara is een belevenis op zich. Er is in ieder geval geen luchthaven en je zult via de stad Fortaleza moeten reizen. Vanuit bijvoorbeeld Rio de Janeiro vlieg je er in 3 uur en 15 minuten naartoe.

Daar pak je de bus naar Jijoca de Jericoacoara -kortweg: ‘Jijoca’-, de reistijd is zo’n 6 uur. In Jijoca stap je in een pickup-truck en wacht een hobbelige rit door de duinen en over het strand. Een intensief uurtje later kom je aan in Jericoacoara. Deze trucks vertrekken vanaf het busstation.

Tickets voor je vervoer koop je eenvoudig online via Bookaway.

Jijoca is de laatste plaats waar je kunt pinnen. Dus mocht je nog cash nodig hebben, regel dat dan hier.

 

Vervolg je reis naar het Maranhenses National Park

Indien je van plan bent om meer richting het westen van Brazilië te reizen, dan is het Maranhenses National Park een absolute aanrader om naartoe te gaan. Dit uitgestrekte woestijngebied van liefst 1.550 km² groot bestaat uit kilometers witte zandduinen, met ertussenin turquoise en diepgroene lagunes om in te zwemmen. Verder is sandboarden hier een toffe activiteit om te doen.

Om er te komen moet je je echter voorbereiden op een behoorlijk avontuur. Ik zou er een dag of twee, drie voor uittrekken en onderweg stoppen in Tutoia en Barreirinhas. Na het nationale park kan je richting de stad São Luis gaan om door te reizen naar je volgende bestemming.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw