Zo reis je voor bijna niks van Bangkok Airport naar Khao San Road

Zelf ben ik al vele keren van Bangkok Airport naar Khao San Road gereisd. Zowel vanaf de internationale luchthaven Suvarnabhumi Airport als het kleinere Don Mueang Airport. Veel backpackers vragen zich af hoe ze deze reis zo goedkoop mogelijk kunnen maken en tegelijkertijd niet al te lang onderweg te zijn.

Bij aankomst op Suvarnabhumi Airport zal alles nogal overweldigend aanvoelen. En wanneer je niet duidelijk hebt van welke opties je gebruik kan maken, zal je al snel voor gemak kiezen en een taxi pakken waar je hoogstwaarschijnlijk teveel voor betaalt.

Laten we dit proberen te voorkomen.

Nu het voor mijzelf al enige tijd geleden is dat ik in Bangkok ben geweest maar de volgende reis over precies 8 dagen gepland staat, ben ik er opnieuw ingedoken en heb ik alles tot op de bodem uitgezocht.

Dus, als jij jezelf ook afvraagt op welke manieren je van de vliegvelden van Bangkok naar Khao San Road -of het nabijgelegen Soi Rambuttri– kunt reizen, lees dan even verder, want in deze gids bespreek ik alle opties plus de reistijden en de kosten voor je.

Van Suvarnabhumi Airport (BKK) naar Khao San Road

Bangkok Airport
De aankomsthal van Suvarnabhumi Airport

Bangkok’s grootste luchthaven  is Suvarnabhumi Airport, en als je vanuit Europa naar Bangkok vliegt is dit het vliegveld waar je aankomt.

Nadat je je bagage hebt verzameld beland je in de enorme aankomsthal, maar wat dan? Hoe kom je van daar naar het 35 kilometer verderop gelegen backpackerswalhalla Khao San? Hieronder zet ik alle opties voor je op een rijtje.

 

Optie 1: de taxi

Kosten: 450 tot 700 baht
Reistijd: maximaal 1 uur

De makkelijkste manier is natuurlijk om een taxi te nemen. Bij aankomst kan je het bordje ‘public taxi’ volgen, vervolgens krijg je een nummer toegewezen en sluit je achteraan in de rij.

Wanneer je eenmaal aan de beurt bent raad ik je aan om de chauffeur te vragen om 1) de meter aan te zetten of 2) aan te geven dat je 400 baht voor deze rit betaalt. Waarschijnlijk zal je dan uitkomen op een bedrag van 450 baht, wat prima is. Normaal gesproken is dit exclusief de tol-kosten van 50 tot 70 baht en inclusief de luchthaventoeslag van 50 baht. De chauffeur zal dat met je bespreken.

Je zou ook nog buiten de officiële taxi-standplaats kunnen kijken, door simpelweg een stukje verder te lopen. Daar staan vaak meer taxi’s die je sowieso willen meenemen voor 400 tot 450 baht, exclusief de bovengenoemde tol en inclusief de luchthaventoeslag.

Indien je ’s nachts aankomt op Suvarnabhumi Airport, dan zijn een taxi of een Grab-taxi (optie 2) overigens je enige keuzemogelijkheid.

 

Optie 2: een Grab-taxi

Kosten: ~450 baht
Reistijd: maximaal 1 uur

Een andere optie is het boeken van een Grab-taxi dat je via de Grab-app kunt doen. Je ziet hierbij direct de prijs die je betaalt en zult niet hoeven te onderhandelen. Wel moet je er even goed op letten waar de oppik-locatie is. Ik adviseer je om bij de vertrekhal op level 4 af te spreken in plaats van de meestal veel te drukken aankomsthal.

Weet wel dat de prijs die je in de app ziet exclusief tolweg van 50 baht en luchthaventoeslag van 50 baht is.

PS. Het kan lastig zijn om een Grab-taxi te vinden, dit ligt er maar net aan of ze in de buurt zijn. Officieel mogen ze eigenlijk niemand oppikken bij het vliegveld.

 

Optie 3: de Airport Limo Bus

Kosten: 180 baht
Reistijd: maximaal 1 uur

Het chille is dat je tegenwoordig ook met een comfortabele bus -jaja, er is zelf wifi 😉 – van Suvarnabhumi International Airport naar Khao San Road kan komen.

Airport Limo Bus is de organisatie die deze ritjes organiseert, en de bussen vertrekken iedere 30 minuten bij gate 8 op level 1. De kosten bedragen 180 baht. Een buskaartje koop je bij hun balie of via 12Go Asia

 

Optie 4: de reguliere bus

Kosten: 60 baht
Reistijd: maximaal 1,5 uur

Wil je het echt low-budget aanpakken, dan kan je met een lokale bus richting Khao San reizen. In dit geval moet je de oranje of blauwe S1-bussen hebben die ieder half uur vertrekken bij gate 7 op level 1.

De kosten zijn 60 baht en je bent maximaal 1,5 uur onderweg. Omgerekend betaal je dus nog geen 2 euro!

 

Optie 5: de Airport Rail Link + de taxi, tuk-tuk of bus

Kosten: 45 baht + ~15 baht
Reistijd: maximaal 1 uur

Een andere mogelijkheid is om de bovengrondse metro naar het Phya Thai Station te nemen. Deze metro’s vertrekken vanuit de kelder van de luchthaven, de reistijd is maximaal een half uur en de kosten bedragen 45 baht.

Je bent er dan alleen nog niet, want Khao San Road ligt hier nog zo’n 5,5e kilometer vanaf. Je zou, als je een niet al te zware backpack hebt, kunnen lopen. Nadeel: je komt dan compleet doorweekt aan. Er gaan tevens bussen, en de bus die je nodig hebt is nummer 59. Reken erop dat het eventjes kan duren voor deze bus er is, het korte ritje zal vervolgens een minuut of tien duren.

Zeg wel eventjes tegen de chauffeur dat je bij Khao San moet zijn, hij zal je dan een seintje geven waar je eruit moet. Normaal gesproken is dit bij het Democracy Monument, wat om de hoek ligt van de beruchte backpackersstraat, op zo’n 8 minuten lopen.

Duurt het wachten je te lang, dan kun je ook in een tuk-tuk of taxi springen. De kosten waarop je moet rekenen zijn in beide gevallen zo’n 100 baht.

 

Optie 6: een vooraf geboekte transfer

Kosten: 20 euro
Reistijd: maximaal 1 uur

Tot slot heb je de mogelijkheid om je transfer van het vliegveld naar Khao San Road voorafgaand aan je reis te boeken. Dit is mogelijk via 12Go Asia.

Je reist in een minivan of in een taxi en je bent net als met de reguliere taxi maximaal 1 uur onderweg. De tarieven liggen zo rond de 20 euro, inclusief alle toeslagen. Je betaalt dus wat meer, maar je hoeft verder niks meer te regelen en je wordt bij aankomst netjes opgewacht door je chauffeur.

 

Van Don Mueang Airport (DMK) naar Khao San Road

Khao San Road, de backpackersstraat van Bangkok

De Don Mueang-luchthaven is de kleinere airport van Bangkok waar vooral binnenlandse vluchten aankomen en vertrekken. Deze luchthaven ligt krap 30 kilometer van Khao San Road en als het allemaal meezit ben je er al in een half uurtje.

Echter, het kan ook zomaar een uur duren. Langer komt voor, maar normaal gesproken niet. Tenzij het verkeer muurvast staat of wanneer je gebruikmaakt van de slome bus 59, waarover ik je verderop meer vertel.

Hoe je van Don Mueang Airport naar Khao San Road komt vertel ik je hieronder.

 

Optie 1: de taxi

Kosten: 250 tot 350 baht
Reistijd: ongeveer een half uur

Indien je voor een taxi kiest dan kan je gewoon naar buiten lopen en een chauffeur aanspreken. Vraag of hij de meter aanzet of spreek van tevoren een prijs af. Normaal gesproken zou dit ritje 250 baht moeten kosten. De tolweg kost nog eens 50 baht extra, en kan je hierin meenemen als je van tevoren onderhandelt.

 

Optie 2: een Grab-taxi

Kosten: 250 tot 350 baht
Reistijd: ongeveer een half uur

Ook hier kan je kiezen voor Grab. De prijs staat vast als je boekt en ligt tussen de 250 en de 300 baht. Let op dat het getoonde bedrag exclusief toeslag voor de tolweg is, dit gaat om 50 baht.

Ook voor Don Mueang geldt trouwens dat het er niet altijd even makkelijk is om een Grab te vinden. Soms wel, soms niet. Open de app en je zult direct zien of er een chauffeur in de buurt is.

 

Optie 3: de Airport Limo Bus

Kosten: 150 baht
Reistijd: maximaal 1 uur

Net als bij de internationale luchthaven Suvarnabhumi heb je de mogelijkheid om de Airport Limo Bus te pakken. Je bent normaal gesproken zo’n 3 kwartier onderweg.

Tickets kan je in de aankomsthal bij de Limo Bus-balie kopen of online via 12Go Asia.

 

Optie 4: de reguliere bus

Kosten: 30 tot 50 baht
Reistijd: minimaal 45 minuten

Een van de goedkopere opties is om een lokale bus te nemen, je wordt dan afgezet bij het nabijgelegen Democracy Monument of Sanam Luang.

Je hebt de keuze uit bus A4 -50 baht- en bus 59 -30 baht-, waarbij bus 59 een omslachtigere route volgt en ongeveer een half uur langer onderweg is. Met bus A4 ben je in 45 minuten tot 1 uur op Khao San Road. Bovendien rijdt deze vaker dan bus 59.

Bus A4 vertrekt iedere 30 minuten bij gate 6 in terminal 1 of bij gate 12 in terminal 2.

Bus 59, die ik je vanwege de lange reistijd niet aanraad, vertrekt buiten als je de aankomsthal uitloopt. Sta er niet van te kijken dat je 1 uur aan het wachten bent voor je de eerste ziet.

 

Optie 5: de trein + de taxi, tuk-tuk of bus

Kosten: 12 baht + ~10 baht
Reistijd: maximaal 1,5 uur

Aan de overkant van de airport ligt het treinstation van Don Mueang en vanaf daar kun je de trein naar Hua Lamphong Station nemen. Deze rit duurt 50 minuten en kost je 12 baht.

Het Hua Lamphong Station ligt een kleine 5 kilometer van Khao San Road, je kunt deze afstand met een bus, tuk-tuk of taxi overbruggen Voor de bus –nummer 53, 30 minuten reistijd- die iedere 20 minuten vertrekt betaal je rond de 10 baht, voor de taxi en een tuk-tuk -beide 15 minuten reistijd- ben je een bedrag van rond de 80 baht kwijt.

In totaal zou je dus al voor 22 baht klaar kunnen zijn, te bizar gewoon. Aan de andere kant kost de taxi ook maar 2 euro meer dan de bus en ben je er een stuk sneller, de keuze is aan jou 😉 .

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw