Toffe tips van een local om je te vermaken in Rio de Janeiro

Het swingende Rio de Janeiro is in veel opzichten niet bepaald anders dan andere metropolen op deze wereld: wolkenkrabbers, drukke wegen, merkwinkels, hippe gebieden en achterstandswijken. Toch is er wel degelijk iets wat deze stad uniek maakt. En dan bedoel ik met name over de glooiende groene heuvels en andere bergen die Rio een prachtig natuurlijk tintje geven.

Verder zijn er de bruisende stranden die zorgen voor een Caribisch gevoel, helemaal als je onder een parasol aan het genieten bent van een vers gemaakte caipirinha. En wat te denken van het uitbundige carnavalsfeest wat jaarlijks wordt gehouden? Ook kan je in de omgeving diverse prachtige hikes maken.

De kans is groot dat jij je reis door Brazilië in Rio begint, en om je te helpen heb ik deze gids voor je geschreven. Ik deel acht leuke dingen met je die je er kunt doen en sluit het stuk af met tips op het gebied van transport, accommodatie en je eventuele volgende bestemming.

Om dit artikel niet saai en standaard te maken, sprak ik een paar dagen geleden speciaal met een Braziliaans vriendinnetje dat in Rio de Janeiro woont. Zij heeft een aantal toffe insider-tips gegeven 🙂 .

Wat te doen in Rio de Janeiro? 8 tips van een local

Wat is er te doen in Rio Janeiro? Welke bezienswaardigheden zijn er zoal? Hieronder vind je 8 leuke tips.

 

1. Relax op een van de tropische stranden

De Copacabana, het bekendste en meest gewilde strand van Rio de Janeiro

De beroemde stranden van Rio de Janeiro zijn heerlijk om een dagje te relaxen, surfen of een lekkere wandeling te maken. Hieronder bespreek ik Copacabana Beach, Ipanema Beach en Prainha Beach.

Copacabana is uiteraard het bekendste strand en met name populair bij locals en toeristen die willen chillen onder een parasol, maar tegelijkertijd van zien en gezien worden houden. Het staat er vol met hotels en er zijn heel wat bars waar je lekkere cocktails kunt krijgen. Goedkoop is het er echter allerminst, al is dat op zo’n toeristische locatie vrij logisch.

Een pittoresker en bovenal rustiger strand is Ipanema Beach. Het is een aanrader om naar het rotspunt aan de linkerkant te lopen, je hebt er een mooi uitzicht en ziet onder andere surfers hun kunsten vertonen. Zondags is er een leuke hippiemarkt -Feira Hippie de Ipanema- waar allerlei lokale ambachtelijke producten te koop zijn. Kom je echter voor de typische Rio-sfeer, dan is het al genoemde Copacabana een betere spot.

Zoek je een typisch surfstrand dat omzoomd is met ruige rotsen? Dan is Prainha Beach waar je moet zijn. Je vindt er bovendien een aantal goede eetzaken. Zwemmen is hier echter niet zo fijn, daarvoor kan je beter naar de stranden die ik hierboven heb genoemd.

 

2. Hike naar de top van Pedra Bonita

Het uitzicht op Rio vanaf Pedra Bonita

Wist je dat Rio de Janeiro heel wat te bieden heeft op het gebied van hiken? Je zou het misschien niet verwachten, aangezien het een metropool is, maar toch is het zo.

Een hele gave en bovendien vrij eenvoudige hike om te doen is Pedra Bonita. In ongeveer 30 tot 40 minuten loop je door de dichtbegroeide paden omhoog. Eenmaal aangekomen word je beloond met een fraai uitzicht op onder meer Barra de Tijuca, de westelijke wijk met meren en uitgestrekte zandstranden.

De wandeling begint in de wijk São Conrado, vlakbij Leblon. In de weekenden wordt overdag het meestal vrij druk, je kan daarom beter doordeweeks of ’s weekends in de vroege ochtend gaan.

 

3. Ontdek het Tijuca National Park

Christ the Redeemer
Christus de Verlosser, het iconische standbeeld bovenop de Corcovado-berg

Als je het wel een beetje gehad hebt met de hectiek Rio, dan raad ik je aan om de natuur van het Tijuca National Park op te zoeken. En het bijzondere is: dit natuurwalhalla ligt middenin de stad.

Er zijn diverse trails om te lopen, zo kan je bijvoorbeeld naar Bico do Papagaio gaan, een viewpoint met een hoogte van 987 meter. Reken op een uurtje lopen om op de top te komen.

Verder is de Taunay Waterfall een mooie spot. De waterval is liefst 35 meter hoog.  Of verkoel bij de Cachoeira das Almas, een van de andere watervallen die je in het natuurgebied tegenkomt.

Tevens mag je hier het reusachtige Christusbeeld op de 710 meter hoge Corcovado-berg niet missen. Dit is hét symbool van de stad en misschien zelfs wel van heel Brazilië. De bouw werd in 1931 afgerond en het beeld heeft een hoogte van 30 meter.  Door de hoge ligging zie je dit wereldwonder vanuit meerdere stadsdelen boven alles uittorenen. Wandel erheen, of pak de trein of minibus. Behalve Christus de Verlosser zie je de stranden van Copacabana, Ipanema en de wijk Botafogo liggen.

 

4. Maak kennis met het lokale leven in Morro da Babilônia

Favela’s, het is iets waar Rio de Janeiro berucht om is. En ja, veel van deze achterstandswijken zijn gevaarlijk, maar je hebt dus ook zogeheten pacified favela’s waarbij de overheid de gebieden controleert. Een van die favela’s is Morro da Babilônia, en de vriendin die ik al even noemde gaf dit als absolute tip mee om te doen.

Morro da Babilônia is een heuvel en tegelijkertijd favela in de wijk Leme, en ligt op de scheiding van Copacabana Beach en Botafogo. Vanaf het strand loop je er zo naartoe. Echt aan te raden is om met een gids te gaan die je van alles vertelt en je veiligheid waarborgt. Wanneer je aankomt zal je direct verrast worden door de openheid en het enthousiasme waarmee de locals je begroeten.

Het beeld dat je op dit moment van een favela hebt, zal na dit bezoekje hoe dan ook anders zijn. En nee, daarmee zeg ik niet dat alles geweldig is in deze buurten, maar het is altijd goed om zelf een kijkje te nemen in plaats van je beeldvorming door anderen -met name de media- te laten vormen.

 

5. Ga per kabelbaan naar de top van de Suikerbroodberg

Trakteer jezelf op mooie uitzichten tijdens het ritje in de Sugar Loaf Cable Car

Een ritje in de Sugarloaf Cable Car brengt je naar de top van de fameuze Suikerbroodberg (396 meter). De uitzichten op zee, de Corcovado, Copacabana Beach, Botafogo, Niterio’s Bridge en Santos Dumont Airport zijn erg indrukwekkend. Met een beetje geluk zie je zelfs een ‘saguis’ in de bomen zitten, een bijzonder en klein zijdeaapje met een sierlijke lange staart.

Ik adviseer je om de tickets online te kopen, bijvoorbeeld via Get Your Guide. Het wordt er meestal nogal druk, waardoor je lang in de rij staat om een kaartje te bemachtigen. Het is verder gaaf om een uurtje voor de zonsondergang te gaan, het uitzicht boven is dan extra schilderachtig. Daar kan je tevens genieten van een lekker drankje.

 

6. Vier feest tijdens Rio Carnaval

Ben je op het juist moment in februari of maart in Rio, dan is het eigenlijk een must om naar het Rio Carnaval te gaan. Je kan er simpelweg niet omheen, heel de stad staat compleet op z’n kop. Het uitbundige carnavalsfeest duurt 4 dagen en wordt grotendeels georganiseerd door inwoners van de verschillende favela’s. In de Sambódromo -een speciaal gebouwd paradegebied- rijden enorme en rijkelijk versierde paalwagens met Braziliaanse sambadansers.

Wat trouwens wel goed is om in je achterhoofd te houden: dit zijn de duurste dagen om Rio de Janeiro te bezoeken. De meeste accommodaties zitten tjokvol en wat wel beschikbaar is, is zomaar vijf keer zo duur als normaal.

De precieze jaarlijkse data van het Rio Carnival kan je hier vinden.

 

7. Loop op Escadaria Selaron, een wereldberoemde trap

Escadaria Selaron, de bekendste -en vrolijkste- trap van Rio

De meest bekende trap van de hoofdstad is Escadaria Selaron, tevens gekend als de ‘Steps of Lapa’, wat verwijst naar de wijk Lapa. Ze bestaat uit meer dan 200 gekleurde tegeltjes en is een waar kunstwerk.

Ik raad je aan om bij voorkeur vroeg in de ochtend naar Escadaria Selaron te gaan, om zo de toeristenstroom en de hitte voor te zijn.

Enne, misschien wist je het al, maar Rio staat bekend als een van ’s werelds beste partysteden. Ben jij ook wel in voor een feestje, dan is dezelfde wijk Lapa een plek waar je je lol op kan. Met name op vrijdagavond is het er gezellig, je vindt er zowel bars als samba-bandjes die voor een typische Braziliaanse sfeer zorgen.

 

8. Maak een uitstapje naar Serra dos Órgãos

Wandelen door het tropische regenwoud bij Parque Nacional da Serra dos Órgãos

De laatste activiteit die ik voor je in petto heb is een uitstapje naar Serra dos Órgãos, een prachtig natuurreservaat op ongeveer 55 kilometer van Rio de Janeiro. Je kunt er fijne wandelingen maken, een echte uitdager is de driedaagse hike van Petrópolis naar Teresópolis. Er zijn overigens echter ook zat kortere wandelingen, van een tot enkele uren. In het nationale park kom je langs watervallen, pittoreske meertjes en ruige rotsen en je wandelt continu door een inheems bos.

Je kunt kiezen voor een dagtrip, al is het leuk om een paar dagen in Teresópolis te verblijven en zo optimaal van de weelderige natuur te genieten. De keuze is aan jou 🙂 .

 

Waar kan je tours en activiteiten boeken?

Het is makkelijk om je tours en activiteiten online te boeken via Get Your Guide. De meeste tickets kan je trouwens ook bij de bezienswaardigheden zelf kopen, maar bijvoorbeeld bij de kabelbaan van de Sugarloaf Mountain staat vaak een lange rij waardoor online je kaartje kopen een betere optie is.

 

Waar in Rio de Janeiro raad ik je aan om te overnachten?

Rio de Janeiro heeft heel wat gezellig hostels om te verblijven. Zo heb je bij Ipanema Beach het El Misti Hostel Ipanema. Een andere aanrader is Villa 25. Zit je graag in hartje centrum, kijk dan bij Selina Lapa Rio de Janeiro. Tot slot is het Beach House Copacabana Hostel bij Copacabana Beach een chille plek om heen te gaan.

Als je liever in een hotel zit, dan is het Windsor Martinique bij Copacabana een aanrader. Rond Ipanema Beach heb je het goed bekendstaande Atlantis Copacabana Hotel. Indien je budget wat hoger is en je op zoek bent naar viersterrenluxe, dan adviseer ik je om een paar nachtjes bij Hotel Arpoador te boeken.

 

Hoe zit het met transport in Rio de Janeiro?

Allereerst heb je het Bus Rapid System (BRS) waarmee je eenvoudig naar plekken als Copacabana, Ipanema en Leblon kunt komen. Behalve de bus is er tevens de metro om van A naar B te komen.

Een andere manier om Rio de verkennen is per fiets, langs alle belangrijke stranden vind je speciaal aangelegde fietspaden. Maak gebruik van Bike Rio, een speciaal fietsensysteem wat toegankelijk is voor iedereen.

Verder kan je op de ferry stappen om plekken als Ilha Fiscal, Ilha de Paquetá en Niterói te bereiken.

Uiteraard rijden er ook taxi’s en Ubers, altijd handig als je snel op je bestemming wilt zijn.

 

Waar ga je heen na Rio de Janeiro?

Ga naar Arraial do Cabo en loop naar dit viewpoint voor een mooi uitzicht op Praia do Forno

Een leuke plek om na Rio heen te gaan is het koloniale plaatsje Paraty, dat op zo’n 4 tot 5 uur reizen ligt. Langs de geplaveide straatjes staan witgekalkte huisjes en felgekleurde gebouwen. Paraty is een plek waar vooral creatievelingen neerstrijken, zo wonen je er heel wat kunstenaars.

Daarna kan je verdergaan naar São Paulo, al is het de vraag of je na je verblijf in Rio de Janeiro weer in zo’n miljoenenstad wilt zitten.

Ik kan me net zo goed voorstellen dat je liever naar een tropisch eiland afreist. In dit geval is Ilha Grande een aanrader, je hebt er meer dan 100 stranden om te relaxen en tevens diverse gave routes om te wandelem door de jungle. Het is bovendien een motorvrij-eiland, je zal er dus geen last ondervinden van auto’s en andere voertuigen. Je kunt Ilha Grande onder meer bereiken door een bus te nemen richting Mangaratiba (3 uur reizen), vanwaar je 1,5 uur naar het eiland vaart.

Een andere optie is Arraial do Cabo, ook wel het ‘Caribische Brazilië’ genoemd. Dit dorpje is omringd met witte stranden en turquoise wateren en vanuit Rio ben je er in 3,5 uur met de bus.

Tot slot is het kuststadje Búzios een leuke bestemming om heen te gaan. Je hebt er fraaie stranden en er is de gezellige Rua das Pedras om overheen te struinen. Met de bus ben je om en nabij de 3 uur onderweg om er te komen.

 

Hoe kom je in Rio de Janeiro?

De meeste reizigers komen Rio de Janeiro binnen via de Internationale Luchthaven Antônio Carlos Jobim. Vanaf de luchthaven ben je ongeveer 10 euro kwijt om met de taxi naar Copacabana Beach te komen. Houd rekening met 45 minuten tot 1,5 uur reistijd, afhankelijk van het verkeer. Er is tevens Santos Dumont Airport, die vooral voor binnenlandse vluchten bedoeld is.

Met veel grote steden en omringende plaatsen zijn er directe busverbindingen. Denk bijvoorbeeld aan São Paulo (6 uur reizen), Paraty (4 uur reizen) en het surfmekka Florianopolis (16 uur reizen).

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw