8 indrukwekkende dingen om te doen in Chachapoyas (+ tips)

Een typische bestemming die nog niet echt op de radar van veel backpackers staat is Chachapoyas. Dit komt met name door de afgelegen ligging in het noorden, en in de gids over Huaraz vertelde ik je al dat het gros van de reizigers vooral zuidelijk Peru bezoekt.

Chachapoyas ligt middenin de Amazone-regio waar je dichtbegroeid regenwoud, ruige bergen, torenhoge watervallen en mystieke ruïnes vindt. Verder neemt de dood een belangrijke plaats in in deze regio. Skeletten, mummies, botresten, schedels, hangende graftombes en in mensen die in grotten zijn begraven; het komt allemaal voorbij. Vergelijk het met Tana Toraja op Sulawesi in Indonesië.

Ben je op zoek naar een bijzondere bestemming tijdens je reis door Peru en ga je graag van de gebaande paden af? Dan is Chachapoyas een hele gave bestemming. In deze gids vertel ik je er alles over.

 

1. Struin door de koloniale straatjes

De meeste bezienswaardigheden van Chachapoyas liggen buiten de stad, maar Chachapoyas is een leuke plek om lekker rond te slenteren en te ontspannen. In de witte gebouwen met boogvormen en balkonnetjes zie duidelijk het Spaanse koloniale verleden terug, wat voor een fijne sfeer zorgt. En in tegenstelling tot de meeste andere Peruaanse steden hangt er in Chachapoyas een hele relaxte vibe.

Ga een lekker kopje koffie drinken bij Qallarix Coffee & Market of Cafe Fusiones. Of proef de regionale keuken bij La Real Cecina. Zin in een drankje en wat gezelligheid? Check dan de likeurbar Licores La Reina.

 

2. Ga per kabelbaan naar de Kuelap-ruïnes

Een van de ruïnes in Keluap

Een van de typische redenen waarom reizigers Chachapoyas in hun reisschema opnemen is Kuelap. De archeologische vindplaats ligt hoog in de bergen en stamt uit de 2,5e eeuw. Dit is de plek waar je kennismaakt met de authentieke  Chachapoyas-cultuur en onder meer een 20 meter hoog fort kunt zien. Een ander opvallend iets zijn de ronde huizen, waarvan men er een aantal met zigzag-patronen versierd heeft om te laten zien dat de desbetreffende bewoners van adel.

Kuelap wordt omringd door een verbluffend berglandschap en vanwege de ligging op een heuveltop wordt ze soms ook wel eens het ‘Machu Picchu van Noord-Peru’ genoemd.

Vanuit het plaatsje Nuevo Tingo kan je met de kabelbaan in 20 minuten naar Kuelap komen, een gave ervaring met een fraai uitzicht op de kloof. Je zou ook kunnen zeggen dat dit de authenticiteit een beetje wegneemt, maar voor alles valt wat te zeggen natuurlijk.

Je kunt in Chachapoyas zowel een tour boeken als zelf gaan. Indien je besluit om zelfstandig te gaan, pak dan een bus van Terminal Terrestre richting Nuevo Tingo (1 uur reizen) en neem daar een taxi of kabelbaan naar Kuelap.

 

3. Wandel door het unieke landschap van de Canon del Sonche

De beroemde Colca Canyon -een van de typische trekpleisters van Peru- ken je vast wel, alleen wist je dat er in de buurt van Chachapoyas een soortgelijk ravijn genaamd Canon del Sonche ligt?

Statistieken en cijfertjes zijn nogal eens stoffig, maar wat als ik je zeg dat de gehele canyon bijna 11 kilometer lang is en de kloof zo’n 900 meter diep? Het uitzicht vanaf het Huancas Viewpoint op het ravijn is geweldig. Toegegeven, de aankomst is niet zo indrukwekkend als bij de Colca Canyon, alleen het feit dat er véél minder toeristen op afkomen en de goedkopere entree maken een hoop goed.

Om bij de Sonche Canyon te komen kan je een tour boeken of gewoon zelf gaan. In het laatste geval neem je een taxi of colectivo naar het Huancas Viewpoint. De reistijd is ongeveer een half uurtje. Je kunt tevens lopen vanuit Chachapoyas.

 

4. Bezoek de Gocta Waterfall en de Yumbilla Falls

Gocta-waterval
De Gocta Waterfall die van een torenhoge klif afstort

Twee watervallen buiten Chachapoyas die absoluut gezien wilt hebben zijn de Gocta Waterfall en de Yumbilla Falls. Hieronder vertel ik je er kort iets meer over.

Wanneer je de Gocta Waterfall ziet geloof je in eerste instantie je ogen niet. Ze is liefst 771 meter hoog en bestaat uit twee verschillende delen. Het weelderige groene bos dat op de rots groeit maakt het aanzicht extra mooi.

Om bij de waterval te komen pak je een bus -‘colectivo’- naar Cocachimba, daar stap je op een andere colectivo richting Pedro Ruiz. Stap vervolgens uit in het dorpje Cocahuayco, waar je een motorbike-taxi de heuvel op neemt. Een andere optie is om een colectivo naar San Pablo te nemen.  Vanuit zowel Cocachimba als San Pablo moet je nog een stukje wandelen, respectievelijk 5 en 6 kilometer.

En dan de Yumbilla Falls, de waterval die met 895 meter zelfs nog hoger is dan de Gocta Waterfall en is opgedeeld in drie niveaus. Je wandelt door een prachtig regenwoud met apen en tropische vogels en onderweg kom je bovendien nog langs twee andere watervallen: Cristal en Medio Cerro.

De Yumbilla Falls liggen in Cuispes, wat een uurtje rijden is met de auto. Om er met het openbaar vervoer te komen pak je een colectivo naar Pedro Ruiz, en voor het laatste stukje een motorbike-taxi.

Kies je voor meer gemak, dan kan je natuurlijk gewoon een tour boeken om bij beide watervallen te komen.

 

5. Loop door de Caverna de Quiocta

Hou je van caven? Dan is een uitstapje naar de Caverna de Quiocta de moeite waard. Je vindt hier zes met elkaar verbonden grotten die diep door de bergen gaan. Naast verzamelingen salactieten en stalagmieten liggen er ook menselijke botten en schedels, aangezien het grottsenstelsel vroeger als begraafplaats diende.

Trek wel goede schoenen aan of liever laarzen, want je wandelt veelal door de modder en zal over rotsen moeten klauteren.

De grotten kan je trouwens goed combineren met het hierna te noemen Sarcofagos de Karajia, wanneer je een tour boekt ga je meestal naar beide plekken. Een gids heb je sowieso nodig.

 

6. Zie opmerkelijke sarcofagen bij Sarcophagi de Karajia

De hoofden van Sarcophagi de Karajia

Bij Sarcofagos de Karajia is een klif met daarop zeven krachtig gekaaklijnde sarcofagen. De beelden zijn een overblijfsel van de Chachapoya-cultuur, uitbundig versierde kisten van onder meer klei, hout en gras die men vroeger gebruikte om belangrijke personen na hun dood te begraven.. De sacrofagen hebben overigens wat weg van de Moais die je op Paaseiland vindt.

Het zijn trouwens niet enkel beelden die je ziet, want op twee van de de hoofden van de soms wel 2,5e meter hoge sarcofagen rusten schedels. Creepy hè?

Wanneer je deze plek wilt bezoeken, kan je een colectivo naar Luya nemen. Daar stap je over richting Cruz Pata. Reken op 1,5 uur reistijd. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een georganiseerde tour te boeken, je gaat dan meestal ook naar Caverna de Quiocta, het grottenstelsel dat ik in puntje 5 besprak.

Een andere plek waar je soortgelijke sacrofagen kunt bewonderen is Pueblo de Los Muertos, tevens bekend als ‘Tingorbamba’. Deze archeologische spot is te bereiken via een 45 minuten durende wandeling vanuit Lamud.

 

7. Bezoek de graven van het Mausoleum of Revash

Net als bij Sarcofagos de Karajia is ook het Mausoleum of Revash gerelateerd aan de dood. Wellicht wat veel van het goede als je aan het backpacken bent, maar aan de andere kant is het wel een interessante plek. Op een 2.800 meter hoge berg staan allerlei kleine huisjes die meer dan 1.000 jaar oud zijn, en dienden als begraafplaatsen. Op de toppen van de huizen zie je bijzondere versieringen zoals katten, kameelachtigen en mysterieuze cirkels.

Je kunt zelfstandig naar het Mausoleum gaan, al is het een behoorlijke expeditie. Daarom is het misschien makkelijker om een tour te boeken, je bezoekt dan tegelijkertijd het Leymebamba Museum dat ik in puntje 8 bespreek. Wil je toch zelf gaan, pak dan een colectivo naar het plaatsje San Bartolo (2 uur reizen), waar je in een half uur naar de klif met de voormalige graven loopt. Het is mogelijk om iets verder te wandelen voor een beter uitzicht, wees echter voorzichtig want het pad kan glad zijn.

 

8. Snuif cultuur in het Leymebamba Museum

In de omgeving van Leymebamba kun je toffe hikes maken

Misschien is het wat veel van het goede, maar als je een geschiedenisliefhebber bent is het Leymebamba Museum zeker een aanrader. Het museum telt meer dan 200 mummies, waarvan de meesten goed bewaard zijn gebleven. In sommige gevallen kan je zelfs hun gelaatsuitdrukkingen zien, al is de vraag of je daar vrolijk van wordt.

Naast de mummies bevat het museum vele voorwerpen die je van alles vertellen over de inwoners van Chachapoyas en hun begrafenisrituelen.

Als je een tour boekt, zal je deze dagtrip combineren met het Mausoleum of Revash. Met de bus ben je om en nabij de 2,5 uur onderweg om van Chachapoyas in Leymebamba te komen.

Overigens is er meer te doen in Leymebamba dan enkel het museum bezichtigen. Zo kan je de driedaagse Laguna de los Condores-trektocht hiken. Je wandelt door een schitterend en verlaten Peruaans landschap, al is het geen gemakkelijke trip. Je zal dus wel een beetje zin moeten hebben in avontuur. Een gids regel je in Leymebamba.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Bij iedere activiteit heb ik beschreven hoe je er kunt komen. Echter, het is niet altijd even eenvoudig en daarom kan het handig zijn om een tour te boeken. Dit doe je in Chachapoyas, of eenvoudig online via Get Your Guide.

 

Waar in Chachapoyas raad ik je aan om te overnachten?

Een erg chil guesthouse om te slapen is Miski Warak. Daarnaast zijn La Casa de Los Balcones, Hostal Anita en het Chachapoyas Backpackers Hostal twee aanraders.

Veel echte hostels met slaapzalen vind je overigens niet in Chachapoyas, al kan je wel bij het La Tribu Hostel en Aventura Chachapoyas Backpackers terecht; ideale plekken om wat andere backpackers te ontmoeten.

De laatste tip die ik voor je heb is in Nuevo Tingo, vlakbij Keluap. Je kunt daar verblijven en compleet tot rust komen in het prachtig gelegen Zoila’s Suite Escape.

 

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Chachapoyas?

De fijnste tijd om te wandelen is in de maanden mei tot en met september, als het droge seizoen valt. Echter, gezien de ligging in de Amazone dien je altijd rekening te houden met regen. Weet bovendien dat de watervallen het spectaculairst zijn wanneer de meeste regen valt, normaal gesproken is dit in januari, februari en maart.

 

Hoe kom je in Chachapoyas?

De reis naar Chachapoyas is niet gemakkelijk en een avontuur op zich. Tenzij je met het vliegtuig gaat, even buiten het centrum ligt namelijk Aeropuerto de Chachapoyas.

Over land heb je verschillende opties om Chachapoyas te bereiken. De busreis vanuit Lima duurt -schrik niet- ongeveer 22 uur. Vertrek je in Trujillo, dan moet je rekenen op een reistijd van 12 uur. Ook kan je een bus pakken in Chiclayo, je bent dan 9 uur onderweg. Of je stapt op in Cajamarca, de reistijd is dan zo’n 11,5 uur.

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw