Een complete gids voor je bezoek aan hikersparadijs Huaraz

Verscholen in de bergen van de Peruaanse Andes ligt het hikersparadijs Huaraz. In deze regio vind je smaragdgroene meren die omringd zijn door besneeuwde bergen en valleien met relaxende en grazende schapen. De Cordillera Blanca, de op een na hoogste bergketen ter wereld, vormt het decor van de stad. Wanneer je aankomt en alle indrukwekkende bergen ziet, voel je pas echt hoe nietig je eigenlijk bent.

Maar ondanks de verbluffende uitzichten en al het andere wat Huaraz te bieden heeft, laten de meeste reizigers dit juweeltje links liggen, simpelweg omdat het bergplaatsje niet op de geijkte backpackroute ligt. Ben jij wel bereid om van de gebaande paden af te gaan en wil je een unieke bestemming bezoeken in het ongerepte gedeelte van Peru? Dan kan ik je maar een ding aanraden: zet Huaraz op je lijstje.

Overigens is het stadje zelf niet zo boeiend. Je komt sec naar Huaraz om trektochten door het Huascaran National Park te maken. In dit natuurwalhalla liggen meer dan 400 meren, de ene nog pittoresker dan de andere.

Benieuwd geworden? In deze gids ga ik je alles over Huaraz en de verschillende trekkings vertellen.

Acclimatiseren in Huaraz

Allereerst is het goed om te weten dat Huaraz op een hoogte van 3.052 meter ligt en de wandelingen je op hoogtes van wel rond de 5.000 meter brengen. Hoogtezieke ligt dus op de loer.

Ik raad je daarom aan om rustig te wennen en eerst een of enkele dagwandelingen te maken. Kijk hoe dit gaat, en doe daarna eventueel een meerdaagse hike.

 

Trekkings in Huaraz

Benieuwd welke trekkings je in Huaraz kunt doen? Je leest het hieronder.

Cordillera Huayhuash Trek (9-12 dagen)

Twee lagunes tijdens de Cordillera Huayhuash Trek

Een van de meest uitdagende trektochten is die in de Cordillera Huayhuash-bergketen en wordt door vele avonturiers gezien als een van de spectaculairste hikes van de gehele Andes-regio. Tijdens deze trip van -let op- 9 tot 12 dagen en 130 kilometer lang kom je langs zes bergtoppen van meer dan 6.000 meter, de hoogste daarvan is Yerupajá met 6.617 meter.

Ik adviseer je om een tour te boeken, al kan je ook zelf een bus pakken naar het plaatsje Llamac en op eigen houtje gaan. Zonder een flinke dosis hike-ervaring raad ik je dat echter niet aan. Het is absoluut mogelijk om gedurende de route in de problemen te komen, bijvoorbeeld met locals of natuurlijke gevaren, en je moet dan dus in staat zijn om voor jezelf te zorgen.

 

Santa Cruz Trek (4 dagen)

Deze vierdaagse expeditie is de populairste onder backpackers. Gedurende dit avontuur word je getrakteerd op prachtige uitzichten op gletsjermeren, met sneeuw bedekte bergpieken en op de graslanden zie je schapen en paarden grazen. Verder kom je langs lokale dorpjes waar je begroet wordt door enthousiaste mensen.

Het letterlijke hoogtepunt is de klim naar de top van de 4.750 meter hoge Punta Unión. Wanneer je boven bent, krijg je tranen in je ogen van ontlading en kijk je uit op een betoverende lagune. Reken erop dat je dagelijks zo’n 5 tot 6 uur aan de wandel bent. Slapen doe je in je tentje, tussen de paarden met uitzicht op de bergen.

Rond 6 uur ’s ochtends word je opgehaald om met de bus naar Vaqueria te rijden (5 tot 6 uur). Daar start de trekking.

 

Laguna 69 (1 dag)

Lake Chinancocha, een van de Llanganuco-meren die je bij het begin van de Laguna 69-trekking ziet

Kies je liever voor een trekking van 1 dag, dan is Laguna 69 een aanrader om te doen. In een uurtje of drie hike je naar een schitterend turquoise meer, gelegen op 4.500 meter hoogte. Je hoeft echter niet eens heel erg te zweten om beloond te worden, want bij het begin van de wandeling liggen de twee spectaculaire Llanganuco-gletsjermeren, Chinancocha en Orconcocha.

Vanuit Huaraz vertrekken ’s ochtends rond 5.30 uur busjes -‘colectivos’- naar de start van de trail, de rit duurt ongeveer 3 uur. Je bent heen en terug dus 6 uur onderweg, iets om rekening mee te houden.

 

Laguna Wilcacocha (1 dag)

Deze relatief gemakkelijke wandeling leid je naar de prachtige Laguna Wilcacocha (3.750 meter) waarin wilde eenden zwemmen. De hike is kort en daarmee ideaal om je voor te bereiden voor de langere tochten.

Behalve het meer krijg je de pieken van Huascaran, Hualcan, Vallunaraju, Ranrapalca, Churup, Huantzan en Shacsha te zien. Bovendien zal je locals in de typerende Andes-bergkleding tegenkomen.

Pak een colectivo richting Puente Santa Cruz, je bent er al in minder dan een half uur. Trek zo’n 4 tot 5 uur uit voor de hele wandeling.

 

Laguna Churup (1 dag)

In de bergen tijdens de trekking

Wil je wat anders dan de bekendste dagwandeling (Laguna 69) en tegelijkertijd een toegankelijke hike? Dan raad ik je aan om naar Laguna Churup te lopen. De steile klim naar boven brengt je op 4.600 meter hoogte en uiteindelijk sta je pal voor het schitterende meer van Churup.

In Huaraz kan je een colectivo pakken die je in 45 minuten afzet bij het begin van de trail in het plaatsje Pitec. De wandeling naar boven duurt zo’n 2 uur, en in 1,5 uur ben je weer beneden.

 

De Pastoruri-gletsjer (1 dag)

Pastoruri-gletsjer
De indrukwekkende Pastoruri-gletsjer

Nevado Pastoruri is een 5.240 meter hoge berg met als eyecatcher een 20 meter hoge ijsschots. Er is een speciaal pad aangelegd om naar het viewpoint te lopen, vanwaar je de gletsjer goed kunt bekijken. Wel is het jammer om te zien hoe weinig er van dit natuurwonder over is, als je ziet wat het jaren geleden was. Eerder zag ik hetzelfde bij de Franz Josef-gletsjer in Nieuw-Zeeland.

De wandeling is met 45 minuten kort maar krachtig. Net als Laguna Wilcacocha is ook deze hike ideaal om te acclimatiseren als je in Huaraz bent. Voorheen reden er bussen naar het startpunt van de hike, tegenwoordig is dit niet meer het geval. Je hebt daarom een eigen auto nodig of je kunt een tour boeken.

 

Laguna Rajucolta (1 dag)

Wederom een prima hike om te wennen aan de hoogte is die naar Laguna Rajucolta. De maximale hoogte die je bereikt is 4.271 meter en je wandelt door de grotendeels vlakke Quebrada Rajucolta Valley. Behalve de lagune heb je een mooi uitzicht op de Nevado Huantsan (6.395 meter), de op een na hoogste berg van het Cordillera Blanca-gebergte. In totaal, heen en terug dus, loop je om en nabij de 6 uur.

Om bij de start van de trail te komen kun je een colectivo naar het Huascaran National Park nemen. De reistijd bedraagt 1,5 uur.

 

Laguna Paron (1 dag)

Paron Lake
De sprookjesachtige setting tijdens bij Laguna Paron

De laatste hike die ik bespreek is die naar Laguna Paron, alweer zo’n turquoise meer grenzend aan enorme bergen waarvan de pieken met sneeuw bedekt zijn. De lagune ligt op ongeveer 4.200 meter boven zeeniveau en is bovendien het grootste meer van de gehele Cordillera Blanca.

Laguna Peron ligt wat verder weg dan de meeste meren in het nationale park, hierdoor zal je waarschijnlijk veel minder andere toeristen tegen het lijf lopen. Sterker nog, de kans is vrij groot dat je er helemaal in je uppie bent. De reistijd vanuit Huaraz naar het begin in Pueblo Paron is 3 uur. Voor de hike zelf moet je zo’n 5 uur rekenen: 3 uur omhoog en 2 uur omlaag.

Leuk feitje: de toegang is zes keer zo goedkoop vergeleken met Laguna 69.

 

Andere dingen om te doen in Huaraz

Behalve hiken kan je best nog wat andere dingen doen in de omgeving van Huaraz.

Zo heb je een kilometer of zeven buiten het stadje de Baños Termales Monterrey, hot springs om jezelf lekker op te warmen. Andere activiteiten voor meer gevorderde avonturiers zijn rotsklimmen, bergbeklimmen en zelfs ice climbing.

 

Wat neem je mee tijdens je trekking?

Ik raad je aan om de volgende dingen mee te nemen als je een trektocht in Huaraz gaat maken:

  • Voldoende water en goed vullende snacks zoals pinda’s en noten.
  • Goede wandelschoenen, hardloopschoenen volstaan ook.
  • Een opgeladen telefoon; je weet nooit wat er gebeurt en in geval van nood wil je kunnen bellen. Tevens raad ik je aan om de app Maps.me te downloaden om te navigeren. Bovendien kan je je telefoon voor foto’s gebruiken.
  • Voldoende warme kleren en handschoenen. Een aanrader is een hardlooplegging en warme lagen van wol. Denk ook aan een poncho of regenjas.
  • Cocabladeren tegen hoogteziekte. Je kunt deze op de markt in Huaraz krijgen.
  • Toiletpapier voor het geval dat. Er zijn trouwens geen toiletten aanwezig op de tracks.
  • (Natuurlijke) muggenspray. Vooral op de lager niveaus heb je last van muggen en soortgelijk lastpakken.
  • En belangrijk: neem je rotzooi mee en wees goed voor de natuur.

 

Is het nodig om een tour te boeken?

Voor de dagtours is het onnodig om een tour te boeken, je kunt deze hikes makkelijk zonder gids doen. Echter, voor Laguna 69 is de Panorama Trek via Akilpo echt een aanrader, je komt dan langs extra mooie punten op weg naar het meer.

Ik raad je bovendien aan om de meerdaagse Santa Cruz Trek met een tourbedrijf te doen. Dit kan je ter plekke regelen, maar ook online via Get Your Guide.

Verder is het goed om te weten dat niet naar iedere plek colectivos rijden. In deze gevallen kan je een taxi pakken, zelf rijden of een tour boeken.

 

Waar in Huaraz raad ik je aan om te overnachten?

Een prima en bovendien gezellige plek om te slapen is Aldos Guest House, je hebt er zowel slaapzalen als privékamers. Drie andere leuke hostels zijn het Krusty Hostel, Krusty Backpackers B&B en Hotel Churup.

Heb je liever een eigen kamer in een rustig en betaalbaar hotel, dan zijn Hotel & Bungalows Villa Valencia en Z&R Home twee accommodaties die ik je aanraad.

Als je budget iets hoger is en je graag buiten  het centrum verblijft, is Hotel el Patio de Monterrey een fijne plek om een paar daagjes te boeken. Je verblijft dan op loopafstand van Baños Termales Monterrey, de hot springs waarover ik eerder al sprak.

 

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Huaraz?

De ideale maanden om naar Huaraz te komen zijn mei tot en met september, dit is officieel het droge seizoen in de regio. Houd er wel rekening mee dat mei tot en met augustus de drukste maanden zijn.

Oktober is trouwens ook een prima maand, het is dan rustiger en de temperatuur aangenaam.

Januari en februari staan bekend als de natste maanden in Huaraz. De laatste jaren valt de nattigheid in deze periode echter heel erg mee, je zou het er daarom op kunnen wagen. Toeristen ga je in deze periode niet of nauwelijks zien.

In maart en april, na de regentijd, is alles mooi groen. Het regent doorgaans enkel in de middag.

 

Hoe kom je in Huaraz?

In Lima kan je een bus naar Huaraz pakken en de rit duurt 8 uur.

Vertrek je daarentegen vanuit het noorden, dan heb je in bijvoorbeeld Chiclayo en Trujillo de mogelijkheid om een bus richting Huaraz nemen. Houd in dat geval rekening met een reistijd van 8 tot 10 uur. Ook vanuit Chimbote vertrekken bussen, je bent dan zo’n 5 uur onderweg.

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw