Een spectaculaire wandeling naar de Franz Josef Glacier

De Franz Josef Glacier is samen met de Fox Glacier de bekendste gletsjer van Nieuw-Zeeland. Je kunt eroverheen lopen, een helikoptervlucht maken of simpelweg hiken door het betoverende landschap. Dit laatste is wat ik deed, en ik ga je meer vertellen over mijn ervaringen.

 

Een roadtrip van Ross naar Franz Josef

Na een lekker ochtend-workoutje te hebben gedaan op het oneindig ogende strand van Ross en in alle rust een ontbijtje te hebben gepakt, reed ik rond half 1 richting m’n volgende bestemming: de Franz Josef Glacier. Een gletsjer in het Westland National Park, en volgens velen een van de absolute hoogtepunten in Nieuw-Zeeland.

Toen ik een kwartiertje onderweg was, realiseerde ik me dat ik m’n trui ergens op de camping had laten slingeren. En aangezien ik verder geen lange mouwen meer bij me had, besloot ik om terug te rijden naar de camping. Daar bleek ‘ie inderdaad te liggen. In de keuken, waar ik ‘m tijdens m’n ontbijt over een stoel had gehangen. 

Poging twee. Rijden maar weer.

Over de ruim 100 kilometer deed ik ongeveer 2 uur en net na de klok van drie kwam ik aan op de parkeerplaats. Daar besloot ik om de Glacier Valley Walk te gaan lopen. Een wandeling het door regenwoud en de vallei, die eindigt bij het platform waar je de gletsjer kunt bekijken.

Wat maakt deze hike nou zo gaaf? De continu veranderende omgeving.

 

Een sprookjesachtige setting

Het eerste gedeelte van de wandeling gaat dwars door de bossen en doet je verre van vermoeden dat er een eind verder een gletsjer op je ligt te wachten. Even later kwam ik echter uit op een brug vanaf waar de ijsschots voor het eerst zichtbaar werd. Een foto nemen had alleen weinig zin. De gletsjer was simpelweg te ver van me vandaan.

Ik vervolgde mijn avontuur met een afdaling die me in een indrukwekkende vallei bracht. Overal om me heen zag ik watervallen het landschap vormgeven. Soms leek het net op naar beneden stortend poeder.

Het schilderachtige geheel bestaat verder uit talloze rotsblokken en metershoge bergtoppen. De mengelmoes van groene, rode, gele en zwartgrijze tinten met in de verte een blauwkleurige gletsjer zichtbaar, doen je voelen alsof je in een soort sprookje bent aangekomen. Het heeft allemaal iets surrealistisch. Tegelijkertijd bedenk ik me hoe logisch het is dat men juist Nieuw-Zeeland heeft gekozen om Lord of the Rings te filmen.

Hardlopend zette ik de tocht voort en bij een rivier moest ik goed opletten om niet nat te worden. Steen voor steen stak ik over. Sommige mensen keken me aan alsof ik iets speciaals deed, maar om nou te zeggen dat het echt moeilijk was? Nee, hoor.

Enkele ogenblikken later kwam ik bij de viewpoint, vanaf waar je de gletsjer tussen de bergen naar beneden ziet vallen. Of naja, vallen is een groot woord. Verschuivingen van deze ijsmassa zie je namelijk niet.

Vanwaar de naam ‘Franz Josef’? In 1865 werd ze door een Oostenrijker ontdekt die de gletsjer vernoemde naar de toenmalige Oostenrijkse keizer.

 

Als het uitzicht minder is dan je verwacht

Helaas bleek de afstand tot de gletsjer vrij groot, namelijk meer dan 700 meter. Ik had eerlijk gezegd verwacht dichterbij te komen. Niet dus.

Het is bovendien goed te merken dat de ijsschots door de jaren heen behoorlijk is gekrompen. Iets wat het gevolg is van de opwarming van de aarde. Foto’s op internet laten bijvoorbeeld zien dat de bergrug in 2005 nog volledig met ijs bedekt was, terwijl vandaag de dag een groot gedeelte van deze bergrand zichtbaar is geworden. Men verwacht dat tegen 2100 de gletsjer met nog eens 5 kilometer verder teruggetrokken zal zijn. 5 kilometer! Kun je het je voorstellen?

Desondanks is het uitzicht op de blauwe ijsmassa mooi te noemen. Alleen, om nou te zeggen dat dit het hoogtepunt van de dag was? Nee, voor mij niet. Ik vond de wandeling door de vallei eerlijk gezegd indrukwekkender.

Na enkele foto’s hield ik het voor gezien, en al joggend ging ik terug naar de parkeerplaats. Op naar de volgende bestemming: de Fox Glacier. Maar aangezien de middag al bijna voorbij was, besloot ik die gletsjer een dagje later te bezoeken. Eerst lekker uitrusten op de plaatselijke camping.

PS. zoek je een slaapplek in Franz Josef, dan kun je behalve de door mij genoemde camping ook hier een kijkje nemen.

 

Doe een helikoptervlucht

Behalve de wandeling die ik deed, kun je ook met een helikopter over de gletsjer vliegen. Zo heb je de beste uitzichten, in ieder geval vele malen beter dan vanaf de viewpoint waarover ik hierboven sprak.

Houd er wel rekening mee dat dit geintje je zo’n 500 dollar kost. Tenminste, als je de tour boekt waarbij een wandeling dwars over en door de gletsjer is inbegrepen. Regelmatig zal je jezelf door nauwe ijstunnels moeten zien te wurmen. Wil je voor de maximale ervaring gaan, dan is zo’n gletsjertour zeer zeker aan te raden. Enkel een helikoptervlucht kan voor minder, namelijk 270 dollar.

 

De Fox Glacier: een ander hoogtepunt?

Niet ver van de Franz Josefgletsjer ligt de Fox Glacier. Is dit een plek waar je heen moet? Wat mij betreft niet. Ik vond het aanzicht teleurstellend, de gletsjer is een stuk kleiner van Franz Josef en bovendien minder spectaculair van kleur. Verder was de wandeling naar het uitkijkplatform een stuk saaier dan de Glacier Valley Walk bij Franz Josef.

Veel meer de moeite waard vind ik Rob Roy Glacier, en dan met name de autorit en de wandeling ernaartoe. Om deze te zien, rijd je door naar het prachtige Wanaka.

Ga jij backpacken in Nieuw-Zeeland?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt, maar ook voor als je aankomt.
De mooiste plekjes van het land, zowel bekendere als off the beaten track.
Per bestemming de leukste accommodaties; van campings in de wildernis tot aan gezellige hostels.
Veelzijdige routes, inclusief routekaartjes en per bestemming tips over de verblijfsduur.
Adviezen voor transport, het benodigde budget en suggesties om geld te besparen.
Een checklist om lichtgewicht op pad te kunnen gaan.

En nog 56 bonustips om alles uit je reis te halen…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Nieuw-Zeeland-avonturiers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw