7 indrukwekkende dingen om te doen in Wanaka

Wanaka op het Zuidereiland is voor mij persoonlijk een van de leukste stadjes van Nieuw-Zeeland. Ik kwam er via de schitterende Haast Pass en werd verrast door adembenemende meren, wit besneeuwde bergtoppen, bomen met gekleurde bladeren en simpelweg de charme van het gezellige centrum. Er hangt zo’n heerlijke chille vibe.

In dit artikel bespreek ik zeven hoogtepunten van Wanaka en haar nabije omgeving. Hoogtepunten die je wat mij betreft echt niet mag missen. 

 

1. Hike naar Roys Peak en geniet van verbluffende uitzichten

Roys-Peak-top

De bekendste to-do in Wanaka is zonder twijfel de Roys Peak Track. En dat merk je direct wanneer je aankomt bij de parkeerplaats, op zo’n 6 kilometer van het centrum. Het was lastig om een plekje te vinden, al is me dit uiteindelijk gelukt. Ik kwam dan ook op het drukste punt van de dag, om iets na 11 uur.

Echter, de drukte op de track zelf viel me eerlijk gezegd heel erg mee. Ik heb geen moment hoeven wachten, kon rennen waar ik wilde en in stilte genieten van de de uitzichten. Wat ik hiermee wil zeggen: laat je niet afschrikken door een volgepakt parkeerterrein.

Wat ik van de klim vond?

Een fantastische ervaring. De weg naar de top (1.578 meter) is steil, maar onderweg en boven word je uitgebreid beloond met panoramische views over Lake Wanaka, ruige berglandschappen -onder andere Mount Aspiring- en talloze eilandjes. Hopelijk heb je net als ik goed weer, daarmee bedoel ik: een blauwe lucht met laag zwevende wolken. Wolken die de bergtoppen bedekken, geven een extra magisch effect. Onderweg zie je groene grasvlaktes met felgekleurde boompjes en grazende (of slapende) schapen, wat de hike extra plezierig maakt. Saai is het in ieder geval nooit.

Roys-Peak-3

Roys-Peak-panorama-top

Al met al kan ik wel stellen dat de uitzichten tijdens deze hike tot de mooiste in mijn leven behoren. Het is eigenlijk net alsof je een schilderij aan het bewonderen bent.

Ik zei het al even: het parcours is steil. De hele trip duurt normaal gesproken zo’n 6 uur. Ikzelf heb het gecombineerd met hardlopen en deed er zo slechts 2,5 uur over. Dit was behoorlijk pittig moet ik zeggen 😉 .

Houd er overigens rekening mee dat de track, vanwege het lammerenseizoen, ieder jaar gesloten is van 1 oktober tot en met 10 november.

 

2. Maak een foto van de iconische Wanaka Tree

Wellicht heb je ‘m al eens voorbij zien komen: het meer waarin een opmerkelijke alleenstaande en schuin hangende boom staat. Het doet vrij snel denken aan Photoshop, maar niets is minder waar. Het is de realiteit. De boom staat bekend als de ‘Lone Tree of Wanaka’  of ‘That Wanaka Tree’, en je kunt dit fotogenieke natuurverschijnsel vlakbij het centrum vinden.

Ze is waarschijnlijk de meest gefotografeerde boom van Nieuw-Zeeland. Al is de stokoude Tane Mahuta wat dat betreft een geduchte concurrent. Het gevolg van de populariteit is de toestroom van toeristen. Wil je in relatieve rust van dit plekje genieten, ga dan bij voorkeur doordeweeks én tijdens de zonsopkomst of -ondergang. Zo mijd je in ieder geval de grootste drukte. Bovendien zijn de kleuren, veroorzaakt door de opkomende of ondergaande zon, rond deze momenten het meest spectaculair.

Als je toch in Wanaka-centrum bent, ga dan even langs bij het Ritual Espresso Cafe. Het is een sfeervolle espressobar waar vele locals uit het stadje bijeenkomen om lekkere koffie te drinken en bij te praten. Ik vond het fijn om voorafgaand aan een hike mijn dag hier in alle rust te beginnen.

 

3. Daag jezelf uit en loop de Isthmus Peak Track

Isthmus-Peak-Track

Als alternatief voor Roys Peak, of wanneer je gewoonweg een hike-fanaat bent, kun je de Isthmus Track lopen. Vergelijkbaar qua uitdaging en schoonheid. Het voordeel is echter dat ze veel minder bekend is en verder weg ligt dan Roys Peak. Zodoende zal je er relatief weinig mensen tegenkomen.

Mentaal krijg je op den duur met een ware challenge te maken: telkens wanneer je een bocht om bent, denk je er te zijn. En dan kom je erachter dat er nog een behoorlijk eind te gaan is. Slopend, maar des te voldaner ben je wanneer je dan toch echt de viewpoint hebt bereikt.

Je krijgt onderweg uitzichten op Lake Wanaka en Lake Hawea. En later, vanaf de 1.385 meter hoge top, levert dat foto’s op waar je nog lang over na zult praten. Helemaal wanneer de zon onder aan het gaan is. 

Breng wel wat warmere kleren mee in je rugzak, want boven kan het behoorlijk fris worden. Bereid je tevens voor op steile paden die flink wat zweetdruppels zullen kosten. Water en snacks zijn daarom een must, al geldt dit ook voor Roys Peak.

Je vindt het begin van de track op 30 minuten rijden van Wanaka. Net als Roys Peak, staat er ongeveer 5 tot 6 uur voor de gehele trip.

 

4. Ga op avontuur naar de Rob Roy Glacier

Rob-Roy-Glacier onderweg

Alleen de weg van Wanaka naar de Rob Roy Glacier is al een waar avontuur. Op een geven moment beland je op een onverharde weg van liefst 30 kilometer, vol met zand en steentjes. In de achteruitkijkspiegel zie je opstuivend stof. Let goed op, zodat je niet met pech komt te staan in de middle of nowhere. Want mensen vind je er niet of nauwelijks. Het uitzicht, met witte bergtoppen, schapen en koeien voor en naast je, is overigens geweldig.

Hoe dichterbij je bij de start van de track komt, hoe uitdagender het rijden wordt. Zo krijg je te maken met verschillende diepe waterplassen waar je doorheen zult moeten crossen. Wat is wijsheid? Ikzelf ben gestopt op de plaats waar de meeste auto’s geparkeerd stonden. Zo’n 2,5e kilometer voor de start. Daar was de waterplas namelijk wel heel erg diep en dus te riskant om de gok te wagen. Grote terreinwagens stonden er tot de helft in het water. Met een normale 2WD? Ik heb sommigen het zien doen…

Na even lopen, of liften, kom je bij het begin van de Rob Roy Glacier Track. En dat begin is overweldigend. Groene vlaktes met grazende koeien en schapen, een vallei bestaande uit stenen, een oneindig lijkende rivier rivier en verder een ruige bergtop bedekt met sneeuw. 

Als je over de hangbrug bent, kom je in een soort bos te lopen en na een tijdje bij de ‘Lower Lookout’. Die was voor mij niet zo bijzonder en ik ben daarom doorgegaan naar de ‘Higher Lookout’. Wat een bizar mooie plek! Koud was het er wel, ik deed zelfs mijn handschoenen aan.

Rob-Roy-Glacier-uitzicht

De hike duurt zo’n 3 uur in totaal. Indien je net als ik van hardlopen houdt, dan is dit wellicht een betere optie dan de Roys Peak Track, die een stuk steiler is.

Andere (langere) wandelingen in de omgeving zijn trips naar de Aspiring Hut (9 kilometer, 2 uur), de Liverpool Hut (16 kilometer, 5 tot 7 uur) en de French Ridge Hut (17 kilometer, 6 tot 8 uur)

 

5. Rijd naar de Treble Cone Ski Area en loop verder naar de besneeuwde top

Treble-Cone-Ski-Area-uitzicht

De Treble Cone Ski Area is in de wintermaanden geopend om, uiteraard, te skiën. Maar wist je dat je er tevens buiten deze periode naartoe kunt gaan? En dit is aan te raden ook, want de uitzichten zijn overweldigend.

Laat je niet afschrikken door de dichte poort waar je beneden mee te maken krijgt. Je kunt ‘m gewoon openmaken en, als je erlangs bent gegaan, weer sluiten. Zorg wel dat je voor 16.00 uur terug bent, aangezien diezelfde poort dan op slot wordt gedaan.

Vervolgens begint de, ietwat angstvallige, weg naar boven. Voor je het weet wordt je hoogtevrees behoorlijk op de proef gesteld, helemaal indien je een tegenligger tegenkomt. De weg is soms namelijk nogal smal. Gelukkig bleek ik tijdens deze dag de enige aanwezige. 

Hoe hoger je komt, hoe mooier de uitzichten worden. De weg is trouwens echt dramatisch. Dikke brokken steen, zand en kleinere steentjes. Echter, als je goed uitkijkt, is het met een normale auto prima te doen. 

Na ongeveer een half uur kom je aan bij het skigebied waar je kunt parkeren. En dan is het simpelweg genieten van het onwerkelijke uitzicht wat je voor je ziet. 

En er is meer…

Zo heb je de mogelijkheid om door te lopen naar de top. Ikzelf ben deze uitdaging vanwege het slechte weer niet aangegaan. Maar iemand die ik gesproken heb en dit wel heeft gedaan, stuurde me een foto van het uitzicht:

Treble Cone Ski Area 2

Zoiets wil je gezien hebben toch?

Op de weg terug kwam ik nog een groep koeien tegen, die door een boer de heupel op werden gedreven. En ik moet je zeggen: het is best spannend als er een stuk of vijftig van zulke grote beesten langzaam in de richting van je auto toelopen…

 

6. Kampeer aan het prachtige Wanakameer

Lake Outlet Holiday Park Wanaka

Je kunt ervoor kiezen om in of rond het centrum te overnachten, maar ik heb misschien een leukere optie voor je. Wat denk je van kamperen pal aan Lake Wanaka met uitzicht op de bergen?

Dit is mogelijk bij Lake Outlet Holiday Park, een rustige camping middenin de natuur, op ongeveer 6 kilometer van het veel drukkere centrum van Wanaka. En wat een heerlijke plek is het zeg. Echt. Ik ben er 4 dagen gebleven en ben iedere ochtend wakker geworden met het Wanaka-meer, in bloei staande bomen en besneeuwde bergtoppen voor me. En wanneer de avond valt en de zon ondergaat, wordt de setting helemaal schilderachtig. Beter kan het voor mij niet.

Tot slot wil ik je nog even zeggen dat ik erg goede herinneringen aan de twee receptiemedewerkers van de camping bewaar. Een Engels stel wat me supergoede tips heeft gegeven voor Wanaka en omgeving.

Ben je op zoek naar een hostel, hotel of guesthouse in Wanaka? Kijk dan Booking.com om een leuke plek te boeken.

 

7. Vervolg je trip via de Haast Pass en stop bij de Blue Pools

Blue Pools Track Haast Pass

Zelf kwam ik juist vanaf de Haast Pass Wanaka binnengereden. Maar mocht je vanuit de andere kant komen, sla deze onwijs mooie roadtrip dan niet over. Wanneer je op het stuk aankomt waar je tussen Lake Wanaka en Lake Hawea rijdt, ben je op een van de mooiere stukken van Nieuw-Zeeland aangekomen. Als je het mij vraagt tenminste.

Op de Haast Pass liggen talloze bezienswaardigheden om te bekijken, al moet ik zeggen dat veel daarvan niet echt speciaal zijn. De meest indrukwekkende spot vind ik persoonlijk de Blue Pools Walk. Je maakt er een wandeling van zo’n half uur door de bossen, die je uiteindelijk bij een ultrablauwe (of groene?) rivier brengt, te zien vanaf een lange hangbrug. En dit uitzicht doet je waarschijnlijk even versteld staan.

Een andere optie is om, in plaats van noordwaarts, verder af te zakken naar Queenstown. Dé stad in Nieuw-Zeeland op het gebied van adrenaline-activiteiten zoals bungeejumpen, paragliding enzovoort. Daarna raad ik je aan om naar Te Anau te gaan, om het Fiordland National Park met onder andere Milford Sound te bezoeken.

Ga jij backpacken in Nieuw-Zeeland?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt, maar ook voor als je aankomt.
De mooiste plekjes van het land, zowel bekendere als off the beaten track.
Per bestemming de leukste accommodaties; van campings in de wildernis tot aan gezellige hostels.
Veelzijdige routes, inclusief routekaartjes en per bestemming tips over de verblijfsduur.
Adviezen voor transport, het benodigde budget en suggesties om geld te besparen.
Een checklist om lichtgewicht op pad te kunnen gaan.

En nog 56 bonustips om alles uit je reis te halen…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Nieuw-Zeeland-avonturiers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Ben jij al eens in Wanaka geweest?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw