10 tips voor een bezoek aan Queenstown

De populairste stad van Nieuw-Zeeland is ongetwijfeld Queenstown. Ik zeg stad, maar het voelt er eerder aan als een groot en gezellig dorp. De ligging aan het Wakatipumeer, met op de achtergrond de ruige met sneeuw bedekte Remarkables, maakt het bovendien een van de mooist gelegen steden die je in Nieuw-Zeeland zult zien.

Behalve de fotogenieke setting en de leuke sfeer staat Queenstown bekend om haar wereldberoemde hamburger. Ook kan je er goed wintersporten en vind je in en rond de stad meerdere indrukwekkende hikes om te doen. Tevens is dit de place to be voor allerlei adrenaline-activiteiten, zoals bungeejumpen, raften en waterskiën.

Al met al is het een hele fijne plek om tijdens je reis neer te strijken. Zelf kwam ik er terecht vanuit Wanaka, nog zo’n mooie plaats op het Zuidereiland.

Let er wel op dat nagenoeg alles in Queenstown duurder is dan op andere bestemmingen in Nieuw-Zeeland. Zat activiteiten zijn er echter gratis, zo is het ook weer.

Ga jij binnenkort naar deze gave stad? Lees dan verder, want ik deel mijn beste tips met je.

 

1. Eet de wereldberoemde Fergburger

Het eetzaakje Fergburger is de trotste uitvinder van gelijknamige en inmiddels wereldberoemde burger. Volgens velen is dit zelfs de beste burger ter wereld, al is dat wat mij betreft een beetje overdreven. Als jij van hamburgers houdt, neem dan zeker zelf de (sappige) proef op de som.

Een half uur in de rij staan is bij deze toko trouwens geen uitzondering. Wanneer je daar geen zin in hebt kun je bij zat andere tentjes terecht om een hamburger te scoren. Zo is Devil Burger Queenstown net zo goed een aanrader om te gaan eten.

Oh trouwens, mocht je meer zin hebben in een pie of een lekkere cake, dan kun je naar Fergbaker gaan. Deze bakkerij wordt ook wel als het zusje van Fergburger gezien.

 

2. Relax bij Lake Wakatipu en Lake Kirkpatrick

De ligging aan het diepblauwe Wakatipu-meer is een van de redenen om het Queenstown te bezoeken. Ga op een bankje zitten en geniet van het uitzicht op het water en de achterliggende bergen van het Remarkables-skigebied. Leuk is om Lake Wakatipu te combineren met een wandeling in de nabijgelegen Queenstown Gardens.

Lake Kirkpatrick, even buiten Queenstown, is een ander bijzonder fraai meer. Misschien niet zo bekend, maar absoluut de moeite waard. De kans is groot dat je hier de enige toerist zult zijn.

 

3. Drink een speciaalbiertje bij Perky’s Floating Bar

Heb je zin in een craft-biertje? Of een Nieuw-Zeelands wijntje? En dat op een bijzondere plek? Ga dan naar Perky’s Floating Bar, de enige drijvende bar die je in Nieuw-Zeeland vindt. Deze trekpleister dobbert in het hart van de baai van Queenstown, en als je eenmaal zit heb je een schitterend uitzicht op Lake Wakatipu en de achterliggende bergtoppen.

Nog een tof iets is dat je hier je eigen eten mee naartoe mag nemen. Het hoeft daarom helemaal niet duur te zijn. Wel wordt het hier doorgaans erg druk. Maar goed, dit heeft z’n reden zoals je begrijpt 🙂 .

 

4. Loop naar de top van Queenstown Hill, Bob’s Peak of Ben Lommond

In het hartje van de stad ligt de 907 meter hoge Queenstown Hill. Het leuke is dat je er via een dichtbegroeid dennenbos in zo’n 2 uur naar boven kunt hiken. Daar wordt je vervolgens getrakteerd op een panoramisch uitzicht over de indrukwekkende omgeving van Queenstown. En wanneer je dit ’s avonds doet, is het met de sterrenhemel helemaal betoverend mooi. Andere piekmomenten zijn de zonsopkomst en -ondergang, de lucht kleurt dan paars, rood of een mengelmoes van verschillende kleuren.

Een korter alternatief voor Queenstown Hill is de Tiki Trail die je naar de top (446 meter) van Bob’s Peak leidt. Reken op ongeveer 1 uur  wandelen voor je de top hebt bereikt. Er is tevens een kabelbaan om mee naar boven te gaan.

En indien je meer uitdaging nodig hebt, kun je de vlakbij gelegen Ben Lomond Hike doen. Tijdens deze dagwandeling kom je bij de saddle (1.326 meter – 3 tot 4 uur heen en terug), en vanaf daar kan je het laatste en lastige gedeelte richting de 1.748 meter hoge top wagen (6 tot 8 uur heen en terug). Het uitzicht is hier ronduit sensationeel; bij helder weer zie je verder ook Mount Earnslaw en Mount Pikirakatahi liggen.

 

5. Doe een adrenaline-activiteit

Als je een adrenaline-activiteit zoekt, dan is bungeejumpen misschien iets voor jou. Queenstown is hier niet zomaar een plek voor, ze is er zelfs beroemd door geworden. En dat is vrij logisch, want je kunt hier bij Nevis Point de hoogste -134 meter- sprong van het land maken.

Dit is overigens wel een duur grapje en in bijvoorbeeld Taupo kan het vaak voor de helft van de prijs. Kijk sowieso altijd even op Bookme voor kortingen.

Maar er is meer dan alleen bungeejumpen. Zo kun je ook kiezen voor avontuurlijke dingen als ziplinen, skydiven, de flying fox en de canyon swing. Verder heb je de mogelijkheid om te gaan raften op de Shotover River en de Kawarau River.

De vraag is nu alleen nog: durf jij het aan?

 

6. Hike of ski bij de Remarkables

Wat Queenstown verder zo aantrekkelijk maakt zijn de The Remarkables, de bergketen die het landschap van Queenstown zo’n ruig karakter geeft. Deze bergregio heeft toppen met hoogtes tot liefst 2.334 meter. En het positieve nieuws voor wintersport-liefhebbers is dat je er goed kunt skiën en snowboarden.

Maar behalve in de koude wintermaanden kan je dit gebergte ook in de overige periodes bezoeken. Want wanneer er geen sneeuw ligt kun je er prachtige wandelingen door de natuur maken. Je komt langs allerlei indrukwekkende uitkijkpunten, diepe kliffen, beekjes, watervallen en gletsjervalleien. In totaal heeft men er zes wandelroutes uitgestippeld. Een absolute aanrader is de Lake Alta Track (1,5 uur) die je bij een fotogeniek gletsjermeer brengt.

 

7. Rijd door de Skippers Canyon

Een van de meest indrukwekkende roadtrips die je rond Queenstown kunt doen is de rit door Skippers Canyon, die je ongeveer 20 kilometer ten noorden van de stad vindt. Deze immense kloof van 22 kilometer brengt je naar de Coronet Peak waar adembenemende vergezichten hebt. Onderweg kom je langs een fotogenieke Skippers Bridge, de hangbrug waaraan dit ravijn z’n naam heeft te danken.

In de winter is de Coronet Peak trouwens een populaire spot om te wintersporten.

 

8. Ga mountainbiken over de Queenstown Trail

Ook mountainbikers kunnen hun hart ophalen in Queenstown. Sinds 2012 is er namelijk de 130 kilometer lange Queenstown Trail die dwars door het fabelachtige landschap van Queenstown en de aanliggende regio kruist. Via hangbruggen en paden over de oevers van Wakatipu en Lake Hayes, kom je door het later te noemen dorpje Arrowtown, en beland je uiteindelijk in de met wijnvelden bezaaide Gibbston Valley.

Je kunt er tevens voor kiezen om een gedeelte van het parcours af te liggen. Dit kan trouwens ook gewoon te voet. Er zijn tig verschillende tracks ontwikkeld om in ieder z’n behoeften te voorzien.

 

9. Duik het nachtleven in

Ik zei het al even: Queenstown is een stad met een bruisend nachtleven. Je hebt er après-skibars, cafeetjes en discotheken waar je je met veel plezier tot in de vroege uurtjes kunt vermaken.

Een toffe après-skibar is Rhinos Ski Shack. Heb je juist meer behoefte aan een club met een dj dan zijn de Sky Bar en Vinyl Underground twee aanraders. Een coole rocktent is Zephyr.

Heb je zin in een kroegentocht en wil je veel andere backpackers leren kennen, dan raad ik je aan om dit met Big Night Out Pub Crawl te doen.

 

10. Maak een uitstapje naar Arrowtown

Op ongeveer 20 kilometer van Queenstown ligt het pittoreske Arrowtown. Erg authentiek is het er echter niet meer, aangezien het dorpje vandaag de dag druk wordt bezocht. Desondanks is het er prachtig, met name door de schattige huisjes, winkeltjes en gave barretjes. De in bloei staande bomen die over de weg hangen zorgen bovendien voor een sprookjesachtig decor. In de herfst lijkt de omgeving net geschilderd zo mooi is het er.

In de plaatselijke rivier zie je mensen in het water staan, zoekend naar goudkorrels. In 1862 ontdekte men namelijk voor het eerst dat er hier goud te vinden was. En niet zomaar een beetje, in een paar weken hadden de zoekers als 113 kilo weten te verzamelen.

 

Reis verder naar Wanaka, Glenorchy of Te Anau

Doe je een roadtrip en rijd je richting het noorden, dan zijn Wanaka of Glenorchy leuke bestemmingen om in je reis op te nemen. Beide routes brengen je door prachtige landschappen. Glenorchy zou je trouwens ook als dagtrip vanuit Queenstown kunnen bezoeken, je kan daar onder andere mooie wandelingen maken.

Ga je juist de andere kant op, dan kan je richting Te Anau rijden. Dit is de uitvalsbasis om het Fiordland National Park te bezoeken.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

In Queenstown heb je genoeg mogelijkheden om tours en activiteiten te boeken. Je kan ze natuurlijk ook alvast online vastleggen via Get Your Guide.

 

Waar in Queenstown raad ik je aan om te overnachten?

In Queenstown barst het van de ho(s)tels en campings. Enkele aanraders zijn het Adventure Q2 Hostel en het Tahuna Pod Hostel.

Verder kan ik je absoluut aanraden om buiten de stad te gaan kamperen bij de Moke Lake Campsite. Deze DOC-camping ligt op een afgelegen locatie omgeven door groen en direct aan het water. Basic maar zeer zeker een aanrader en bovendien een stuk goedkoper dan in het centrum. Toen ik hier sliep was ik er trouwens nagenoeg alleen.

Als je wat comfort zoekt in Arrowtown, dan is de Arrowtown Lodge een fijne plek om te verblijven.

Haal het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Nieuw-Zeeland ontwikkeld. En als je naast Nieuw-Zeeland ook nog naar het nabijgelegen Australië gaat, dan is Backpackgids Australië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Backpackgids Australië

Ga je misschien ook nog naar Australië? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw