Backpacken in Colombia: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Colombia is een Zuid-Amerikaanse parel die bekendstaat om de uitbundige steden, koloniale gebouwen, diepgroene binnenlanden en een prachtige kustlijn. Surfen, avondjes losgaan in bars, duiken, snorkelen, hiken, chillen in een hangmat omringd door bergen; in dit veelzijdige land vind je waarschijnlijk alles waar je op hoopt.

En natuurlijk is er ook de andere, veel donkerdere kant. Die van drugssmokkelaars, prostitutie, corruptie en politieke instabiliteit. Toch zal je bij aankomst direct merken hoe veilig het er aanvoelt. De afgelopen jaren is Colombia een erg geliefde reisbestemming geworden en is de criminaliteit flink gedaald. Zeker, Colombia kan gevaarlijk zijn. Al wil ik daar direct aan toevoegen dat je je niet bang moet laten maken door allerlei wildwestverhalen, of de (vaak) eenzijdige belichting vanuit de media. Desondanks is je koppie erbij houden altijd verstandig, zoals eigenlijk in ieder land het geval is. Luister naar wat locals en andere backpackers je te zeggen hebben over bepaalde gebieden, om zo te weten hoe het er echt aan toegaat.

Als jij binnenkort gaat backpacken in Colombia, is het logisch dat je een algemeen beeld wilt krijgen van dit Zuid-Amerikaanse land. Wat zijn de kosten die je zoal kunt verwachten, welke bezienswaardigheden zijn de moeite waard en waar dien je voorafgaand aan je reis allemaal aan te denken?

Op dit soort vragen geef ik je in deze mini-reisgids een duidelijk antwoord. Gebruik de tips uit deze guide voor de planning van je Colombia-avontuur en maak er een onvergetelijke reis van.

Aan de Colombianen zal het in ieder geval niet liggen. Ze staan bekend als een van de meest vriendelijke mensen van Zuid-Amerika. Met een beetje positieve reislust moet het dus helemaal goed gaan komen 🙂 .

Backpacken in Colombia: de kosten

Fotogeniek Salento – met op de voorgrond de iconische Renault 4

Toegegeven, Colombia is niet het meest goedkope land in Zuid-Amerika. Bestemmingen als Peru en met name Bolivia scoren wat dat betreft beter. Echter, het is weer niet zo duur als bijvoorbeeld Brazilië, Chili of Argentinië. Bovendien zijn er zat opties om low-budget te kunnen backpacken. Het is niet voor niets dat backpackers er zo graag heengaan natuurlijk!

In dit gedeelte bespreek ik de typische kosten die je kunt verwachten op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en tours & activiteiten. Ook zal ik je een advies geven voor het benodigde dagbudget.

Goed om te weten: de prijzen zijn steeds in Colombiaanse Peso (COP) en in euro. De wisselkoers die ik aan heb gehouden is 5.200 COP = 1 euro.

Voor de meest actuele verhouding tussen beide valuta’s kun je altijd even deze website raadplegen. Ik raad je aan dat zeker te doen, aangezien deze koers behoorlijk schommelt.

Accommodatie

In Colombia heb je de keuze uit betaalbare slaapplekken in een dorm (een plekje in een slaapzaal), maar uiteraard kun je ook kiezen voor het meest luxe vijfsterrenhotel.

Kies je voor een hostel en de eerder genoemde slaapzaal (dorm), reken dan op zo’n 30.000 COP (€5,75) tot 45.000 COP (€8,65) per nacht, al heb je ze soms ook al voor 21.000 COP (€4,05) of minder. Wil je een eigen kamer, dan kun je uitgaan van ongeveer 40.000 COP (€7,70) tot 110.000 COP (€21,15) per nacht. Als je met nog iemand reist, kun je deze kosten uiteraard delen.

Weet wel dat het in een stad als Cartagena qua accommodatie allemaal net wat duurder kan uitvallen, vergeleken met andere steden. Wanneer ik bijvoorbeeld kijk op Booking.com, dan is de goedkoopste dorm die ik tegenkom €7 per nacht. Ter vergelijk: in Bogota is de laagste prijs €4. Voor €5 heb je er zelfs al een eenpersoonskamer.

Een double room in een driesterrenhotel kost je 228.000 COP (€44) of meer. In een vijfsterrenhotel kun je van het dubbele uitgaan.

 

Eten en drinken

Als je voor streetfood gaat, dan kun je doorgaans voor een habbekrats erg lekkere gerechtjes eten. Er zijn de zogenaamde ‘set lunches’ die bestaan uit bijvoorbeeld soep, rijst, aardappels of bonen, Doorgaans is een verse fruitsap inbegrepen. De kosten hiervan bedragen 10.000 COP (€1,95) tot 15.000 COP (€2,90).

Streetfood is er ook zat, denk aan ‘empanadas’ voor 2.500 COP (€0,50) ‘arepa’ voor 4.000 COP (€0,75) tot 5.000 COP (€0,95), ‘empanadas’ voor bedrage tussen de de 1.000 COP (€0,20) en 2.500 COP (€0,50)  en ‘ceviche’ voor 15.000 COP (€2,90).

Indien je op zoek bent naar een westers gerecht zoals een hamburger of pizza, houd dan rekening met minimaal 20.000 COP (€3,85). Voor een Big Mac Menu is de gemiddelde prijs 24.000 COP (€4,60).

Een fles water (1,5e liter in de supermarkt) kost gemiddeld 2.700 COP (€0,50), een pakje Marlboro 8.500 COP (€1,65) en een binnenlands biertje (0,5 liter in de supermarkt) 3.500 COP (€0,65). Ten slotte wijn, een fles bedraagt in de supermarkt gemiddeld 30.000 COP (€5,75).

Wanneer je het nachtleven induikt, dan ben je voor een biertje zo’n 4.000 COP (€0,75) kwijt en het dubbele in een populaire backpackersbar, maar bijvoorbeeld een cocktail kost je zo 20.000 COP (€5,55). Ga je naar een fancy club, dan kan de prijs voor een biertje oplopen tot 15.000 COP (€2,90). Voor een fles sterke drank moet je denken aan 57.000 COP (€10,95) in een reguliere bar tot 140.000 COP (€26,90) in een hippe uitgaansspot.

 

Transport

Tussen de steden en plaatsen kun je gebruikmaken van de bus. Weet wel dat dit best een dure aangelegenheid kan zijn. Zo is het niet uitzonderlijk dat een busrit van 9 tot 10 uur -bijvoorbeeld Bogota naar Medellin- al snel 99.000 COP (€18) bedraagt. Op Bookaway betaal je van Cali naar Bogota (10 uur reistijd) minimaal €20, van Bogota naar Medellin (10 uur reistijd) minimaal €19 en van Medellin naar Cartagena (12 uur reistijd) minimaal €24.

Een goed alternatief is om de prijzen voor het vliegtuig te checken. Die kunnen namelijk gelijk zijn aan die van het busticket of misschien net wat hoger.

Als ik bijvoorbeeld kijk voor een vlucht van Bogota naar Medellin, dan zijn deze op Skyscanner al beschikbaar voor €20. Deze reis duurt slechts 1 uur en 5 minuten. De busreis duurt 9 tot 10 uur en kost je nagenoeg hetzelfde. Nou, dan zou ik het wel weten.

Behalve reguliere bussen kan je tevens gebruikmaken van ‘colectivos‘. Dit zijn geprivatiseerde minivans, gedeelde taxi’s en soms zelfs jeeps die vooral tussen dorpen rijden. Ze zijn duurder dan reguliere bussen.

Binnen de stad is de bus overigens goed betaalbaar. Zo kost een enkel ritje tussen de 2.200 COP (€0,42) en 3.000 COP (€0,60). Andere vervoersmiddelen die je in de kleinere plekjes vindt, zijn tricycles en gedeelde jeeps en qua prijs vergelijkbaar. In sommige steden heb je bovendien een metro, bijvoorbeeld in Medellin en Bogota. Kosten voor een enkeltje bedragen 2.500 COP (€0,50).

Heb je haast, dan is de taxi wellicht een goede keuze. Denk aan een gemiddeld starttarief van 5.000 COP (€0,95) en 6.000 COP (€1,15) per kilometer. Goed om te weten is dat bijna alle taxi’s een meter hebben.

 

Tours & activiteiten

Net als voor ieder ander land in de wereld, geldt ook voor Colombia dat de prijzen van activiteiten uiteenlopen. Zo kun je in Salento een Ocaso Coffee Tour doen voor 30.000 COP (€5,75), nationale parken bezoeken voor 30.000 COP (€6) tot 50.000 COP (€9,60), of zelfs helemaal gratis.

Duurdere dingen om te doen zijn bijvoorbeeld het halen van je duikcertificaat, denk aan prijzen vanaf 1.300.000 COP (€250). Of een 4- tot 7-daagse trekking door de ‘lost city’ vanuit Santa Marta. De kosten hiervan liggen zo rond de €300.

Hieronder heb ik nog een overzichtje van populaire tours en activiteiten in Colombia voor je, met daar telkens de kosten erbij vermeld:

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten lokaal te regelen als je in Colombia bent, om op die manier de lokale tourbedrijfjes in het land te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan adviseer ik je om gebruik te maken van Get Your Guide. Goed om te weten is dat zij samenwerken met plaatselijke touroperators.

Budget per dag Colombia

Als solo-budgetreiziger adviseer ik je om uit te gaan van 110.000 COP (€21,15) tot 156.000 COP (€30) per dag. Je slaapt hierbij vooral in hostels, eet bij lokale zaakjes en doet af en toe een leuke tour. Het kan goedkoper, indien je veel zelf onderneemt en relatief lang op een bestemming blijft.

Kies je voor een wat meer comfortabele kamer, doe je meer tours en ga je wat vaker op stap, dan is minimaal 215.000 COP (€41,35) tot maximaal 260.000 COP (€50) een bedrag om dagelijks rekening mee te houden. Reis je samen, dan kun je uiteraard de accommodatiekosten delen, waardoor de totale uitgaven per persoon lager liggen..

 

Backpacken in Colombia: bestemmingen en bezienswaardigheden

Wat is er te doen in Colombia? In het gedeelte hieronder bespreek ik veertien prachtige bestemmingen en de bezienswaardigheden en activiteiten die je er niet wilt missen. Geniet ervan 🙂 .

 

1. Doe een meerdaagse trekking naar de ‘Lost City’

Ben jij klaar voor de hike naar de Lost City

In het kostenoverzicht noemde ik de Lost City al even. Om precies te zijn heb ik het hier over Ciudad Perdida, de verloren stad die in 1972 werd ontdekt en middenin de jungle ligt. De meerdaagse tocht, die 4 tot 7 dagen duurt, brengt je vanaf Santa Marta langs allerlei beklimmingen en natuurlijke waterpoelen. Via Ciuadad Perdida hike je vervolgens terug naar Machette en uiteindelijk de bewoonde wereld.

Wil je je meerdaagse hike direct vastleggen? Bekijk dan hier aanbod.

 

2. Ontdek het sfeervolle Medellin

In Medellin barst het van de indrukwekkende street art

Medellin is qua grootte de tweede stad van Colombia. Nou is dat misschien niet iets wat je meteen aanspreekt. Immers, grote steden in Zuid-Amerika staan vaak garant voor chaos en kunnen nogal overweldigend zijn. Medellin, daarentegen, is een plek met een echt cultureel hart waar je zomaar eens verliefd op zou kunnen worden.

Salsadansen, chillen in een van de vele parken, versgemalen koffie drinken of het heerlijke uitgaansleven ontdekken. Er is werkelijk van alles te beleven. Dagtripjes naar het kleurrijke Guatape en El Peñol zijn overigens ook gaaf om te doen.

Wellicht wist je al dat Medellin bekendstaat om haar drugsverleden en niet in de laatste plaats vanwege de beruchte Pablo Escobar. Als je meer over deze geschiedenis wilt weten, is de Pablo Escobar Tour iets dat je gedaan moet hebben. Ook is de stadswandeling met Real Free Walking Tours meer dan de moeite waard.

Jaarlijks vindt er trouwens het Festival of the Flowers plaats, de bijnaam van de stad is niet voor niets de ‘Capital of Flowers’. Buiten de vele kleurrijke bloemen, worden er onder meer talloze concerten georganiseerd.

Het gros van de backpackers verblijft overigens in het stadsgedeelte El Pobablo. Zoek je wat een wat rustigere plaats, ga dan naar Envigado.

Benieuwd geworden naar de tours in Medellin? Check dan het aanbod op Get Your Guide

 

3. Geniet van heerlijke koffie in Salento en omgeving

De Cocora Valley in Salento

Als je, net zoals ik, dol bent op koffie, dan is Salento in het hartje van Colombia een absolute aanrader om naartoe te gaan. Je kunt lekker relaxen met een bakje, een koffieplantage bezoeken of een wandeling maken door de werkelijk adembenemende omgeving.

Wat nog meer de moeite waard is, is om naar de viewpoint van Salento te trekken. Je kunt hier genieten van een schitterend uitzicht over de Cocora-vallei die gelegen is op zon 2.400 meter hoogte. Leuk feitje: naar het schijnt komen hier de hoogste palmbomen ter wereld voor. Nog een reden om te gaan kijken dus 🙂 .

Indien je nog op zoek bent naar een authentieke manier om te overnachten, ga dan naar La Serrana waar je in een safaritent kunt verblijven.

Je uitstapjes in Salento alvast boeken? Check dan het aanbod op Get Your Guide.

Oh trouwens, als je van Salento naar Medellin reist (of andersom), maak dan een tussenstop in het prachtige koloniale en kleurrijke dorpje Jardin.

 

4. Reis naar het afgezonderde San Cipriano

San Cipriano is een afgelegen dorp, middenin in het dichtbegroeide regenwoud. Alleen al het bereiken ervan zal aanvoelen als een belevenis op zich. Want er zijn geen wegen die je er direct naartoe leiden.

Vanuit Cali reis je met de bus naar Buenaventura en stap je uit in Zaragoza (1,5 uur reistijd). Dan wordt het een avontuur, het laatste deel leg je namelijk af over het spoor. Je zit op een karretje dat wordt aangedreven door een brommer. Een authentieke ervaring in de meest pure vorm.

Eenmaal in het primitieve San Cipriano, waar de locals (helaas) in absolute armoede leven, kun je je vermaken in de heldere rivier. Behalve lekker te zwemmen of een duik te nemen vanaf een schuin-hangende boom, kun je tevens op deze rivier gaan tuben. Let in dit geval op de stroomversnellingen, die het ‘varen’ soms een spannende wending zullen geven. Het kan ook zomaar zijn dat je overvallen wordt door een fikse tropische bui. Echter, eigenlijk is zo’n verkoeling zo op z’n tijd best welkom.

Verder kun je in ongeveer 35 tot 45 minuten hiken naar een spectaculaire waterval of simpelweg genieten van de rust die de natuur je er te bieden heeft.

Wil je helemaal terug naar de basis? Je hebt mogelijkheden om er te kamperen.

 

5. Ga op avontuur in San Gil

De Chicamocha Canyon kun je vanuit een kabelbaan verkennen

Als je de avonturier in jezelf los wilt maken en een uitdaging niet uit de weg gaat, dan is San Gil een must om te bezoeken. Ze staat bekend als de ‘outdoor capital’ van Colombia. Dit heeft de stad mede te danken aan haar gunstige ligging tussen de bergen en door de vele rivieren, watervallen en grotten.

Je kunt er bijvoorbeeld paragliden bij de spectaculaire Chicamocha Canyon. Maar ook activiteiten als grotten ontdekken, raften, mountainbiken en het doen van een trekking is er allemaal mogelijk. Over raften gesproken: ben jij een adrenalinejunkie? Dan is een tocht over de Rio Suarez aan te bevelen.

 

6. Voel je in een paradijs in Tayrona National Park

Het ruige Cabo San Juan in het Tayrona National Park

Tayrona National Park is een bestemming waar je als natuurliefhebber eigenlijk niet omheen kunt. Het is een plek waar strand en tropisch regenwoud zich met elkaar vermengen.

Je denkt misschien dat je in een droom bent beland: de imposante rotsblokken in het water, het witte zand, de palmbomen en het turquoise water. Knijp jezelf nog maar eens even goed in je armen om erachter te komen dat je daadwerkelijk in een paradijs terecht bent gekomen.

Weet wel dat dit een populaire bestemming is onder backpackers en andere reizigers. Het is daarom aan te raden om accommodatie op voorhand te boeken. In een tentje slapen bij Cabo San Juan is een onvergetelijke ervaring.

Mocht je een georganiseerde tour willen doen vanuit Santa Marta, dan kan ik je deze gave dagtrip deze gave dagtrip aanraden.

 

7. Vermaak jezelf in het veelzijdige Taganga

Het drukbezochte vissersplaatsje Taganga, dat overigens vlakbij het eerdergenoemde Tayrona National Park ligt, heeft enkele prachtige baaien en het is een plek waar je heerlijke verse vis kunt eten. Vis die dagelijks vers wordt gevangen door de vele aanwezige vissers in het dorpje.

Een feestje is in het plaatsje altijd wel ergens te vinden. Populaire bestemmingen voor backpackers om naartoe te gaan is onder andere het La Tortuga Hostel met haar geliefde rooftop-bar. Tijdens het drinken van een cocktail geniet je er van het uitzicht op de ondergaande zon en je zult er een boel andere backpackers ontmoeten.

Behalve zonnen op het strand en uitgaan is er trouwens nog veel meer te doen. Denk aan het leren van Spaans, het volgen van een yogaclass en diepzeevissen. Maar Taganga is bijvoorbeeld ook een handig startpunt om te beginnen aan de eerder genoemde Lost City Walk.

Goed om te weten is dat Taganga wereldwijd een van de goedkopere plekken is om je PADI-duikbrevet te halen. De onderwaterwereld is dan misschien niet het meest bijzonder, maar je certificaat kan maar alvast binnen zijn. Zoek je echt mooie spots om te duiken, ga dan naar San Andrés en Providencia.

 

8. Maak kennis de Tatacoa-woestijn, het andere gezicht van Colombia

Fascinerende landschappen in de Tatacoa-woestijn

Wist je dat Colombia behalve de vele koffieplantages, schitterende stranden, berglandschappen en het tropische regenwoud, een woestijn in huis heeft? We hebben het over de Tatacoa Desert, met talloze indrukwekkende rode en grijsachtige rotsformaties. In het Spaans noemt men ze de ‘Desierto de la Tatacoa’.

Leuk om te weten: strikt genomen is het geen woestijn, aangezien het in dit gebied nogal eens regent. Men noemt het daarom ook wel een ‘tropisch droog bos’.

Wat erg leuk is om te doen, is overnachten in een hangmat. Een ervaring die je altijd zal bijblijven. En kijk even omhoog, want in deze omgeving is de lucht doorgaans zeer helder, waardoor je een getuige kunt zijn van een fonkelende sterrenhemel. Sterker nog, met een beetje geluk kun je zelfs de Melkweg zien.

Er zijn overigens nog andere accommodaties waar je uit kunt kiezen, wel is het allemaal erg basic. Een eigen tentje opzetten is toegestaan. Comfortabeler overnachten in het nabijgelegen Villavieja is een andere optie.

Overdag kun je wandelingen maken en de unieke zonsondergang bekijken vanaf Mirador el Cusco. Wandel bij voorkeur aan het eind van de middag, dan is de intense hitte verdwenen. Een van de routes is Sendero Cusco. Fietsen of een jeep-tour zijn ook mogelijkheden. Of gewoon lekker chillen met een boek in een hangmat natuurlijk.

Een alternatief voor de Tatacoa-woestijn is Guajira. Een belangrijk verschil met Tatacoa is dat ze veel groter is en je er een dag of drie voor zult moeten uittrekken. Tatacoa, daarentegen, kun je in een halve dag al gezien hebben. Echter, er een nachtje slapen is, zoals eerder gezegd, absoluut een toffe ervaring. Die bijzondere sterrenhemel wil je niet missen toch?

 

9. Relax in de bergen van Minca

De natuur in Minca doet je als herboren voelen

Op slechts enkele uurtjes rijden van Taganga, vind je het kleine bergdorpje Minca. Het is een plek die op zo’n 600 meter hoogte ligt, daarom is het er relatief koel. Minca is de ideale bestemming als je het eventjes gehad hebt met de drukte en wel wat verfrissende berglucht kunt gebruiken.

Aanraders om te zien zijn de watervallen van Marinca en de natuurlijke waterbronnen bij Pozo Azul. Verder het bezoeken van een koffieplantage en genieten van het uitzicht bij Casa Loma. Ben je toe aan wat fysieke uitdaging, dan is mountainbiken of de tweedaagse Cerro Kennedy Hike aan te raden.

Mocht je nog op zoek zijn naar een mooie stek om te overnachten, dan kan ik je Casa Loma aanbevelen. Je hebt hier onder andere een onvergetelijk uitzicht over de bergen en bossen van Sierra Nevada en kunt er chillen met andere backpackers.

Get Your Guide biedt meerdere trips aan in Minca en omgeving, denk bijvoorbeeld aan een koffie- en cacao-tour.

 

10. Ontdek de hoofdstad Bogota

Een typisch kleurrijk straatje in Bogota

De hoofdstad van Colombia heeft backpackers van alles te bieden. Allereerst is het goed om te weten dat de stad op liefst 2.600 meter hoogte ligt. Ze wordt omringd door vele bergen, waarvan Monserrate de meest bekende is. Een leuke activiteit is om deze berg te beklimmen, in zo’n 1,5 uur loop je naar de top. Een alternatief is de kabelbaan die je in slechts 10 minuten naar het hoogste punt brengt.

Wat Bogota zo kenmerkt zijn onder andere de uitbundig gekleurde huisjes en de gave straatkunst. Heel wat creatievelingen drukken zichzelf uit op de stadsmuren door middel van de meest artistieke muurschilderingen. Een aanrader is om een tour naar de El Paraíso Favela te doen, waarbij je buiten de gebaande paden gaat en per kabelbaan naar de wijk zult gaan om met locals in contact te komen. Bovendien vertelt de goed Engels sprekende gids je interessante achtergrondinformatie over de artiesten en de graffiti.

Het Simon Bolivar Central Park, tevens bekend als ‘Parque Simon Bolivar’ is een mooi stukje natuur om heen te gaan. En dat middenin het centrum. Het park is zelfs groter dan New York’s Central Park. Verder vind je er faciliteiten als een zwembad, een sauna, fitnessgelegenheden en zelfs een waterpark. Je bent even helemaal weg uit de stadsdrukte, zonder daadwerkelijk de stad te hebben verlaten. Kan het nog beter 🙂 ?

Ook voor een avondje uitgaan zit je goed in Bogota. Wat dat betreft is Zona Rosa een wijk die ik je kan aanraden. Je kunt hier bovendien erg lekker eten bij een van de vele plaatselijke restaurants.

Indien je een goed beeld van Bogota wilt krijgen, is deze stadstour een aanrader. Je bezoekt hierbij onder meer Monserrate en La Candelaria.

Zoek je nog een toffe dagtrip om te doen en wil je graag de natuur intrekken? Doe dan de hike naar de watervallen El Chiflón en La Chorreraet. De laatstgenoemde is met een hoogte van meer dan 400 meter de hoogste waterval van het land.

 

11. Sta stil in de tijd bij Villa de Leyva

Villa de Leyva
Het pittoreske dorpje Villa de Leyva

Zonder twijfel is Villa de Leyva een van de mooiere koloniale dorpjes in Colombia. In 1572 werd dit plaatsje opgericht door de aanwezige Spanjaarden, maar sindsdien is bijna alles hetzelfde gebleven. Je hebt daardoor het idee dat de tijd er heeft stilgestaan.

Kenmerkend zijn de witte huisjes, balkons, bijzondere deuren, boogvormen en geplaveide wegen. Allen in een typisch Spaanse stijl gebouwd. In Villa de Leyva is het overigens lekker rustig en je zult er weinig toeristen tegenkomen, zeker doordeweeks. Behalve de rust, krijg je een mooi beeld hoe de -vaak erg vrolijke- locals leven.

Ga zelf ervaren waarom dit door velen als een van de leukste plekjes van Colombia wordt gezien.

Je kunt Villa de Leyva trouwens ook als dagtrip vanuit Bogota bezoeken.

 

12. Ontdek de leuke stad Cartagena

Ook dit soort fraaie street art zie je veel in Cartagena

Cartagena is een stad met een schitterend koloniaal centrum, een altijd drukke haven en een reusachtige muur. Verder vind je vlak langs de kust diverse stranden, al moet je voor de echte pareltjes naar de Rosario-eilanden varen. Dat kan je zelfstandig doen, maar ook als dagtrip inclusief snorkelen en lunch.

Een wandeling door het oude centrum is een ervaring op zich. De koloniale huizen geven een enorm fijne sfeer en op de pleinen is het altijd gezellig. Let ook op de 4 kilometer lange muur -‘Las Murallas’- die vroeger is gebouwd om de binnenstad te beschermen tegen gevaar van buitenaf.

Ga verder naar het artistieke wijkje Getsemani. Zonder te overdrijven, lijkt het net of je in een soort openluchtmuseum bent beland. De gekleurde huisjes en de vele street-art zorgen voor een magisch effect.

Een andere aanrader is trouwens om een uitstapje naar de oude haven Muelle de los Pegasos te maken. Je kunt er samen met een plaatselijke visser een boottochtje maken en zo voor de echte ‘local experience’ gaan.

Overigens is het nachtleven va Cartagena ook zeker de moeite waard. Salsamuziek maar ook elektronische stromingen als techno en house zijn er veel te horen.

Wat ten slotte een absolute aanrader is, is deze Sunset Cruise, waarbij je met een drankje erbij de stad vanaf het water bekijkt terwijl de zon langzaam onder gaat.

 

13. Bezoek de koloniale stad Popayán

Popayán is een gezellige stadje om tijdens je reis te bezoeken. Door de vele witte koloniale huizen die er door de Spanjaarden gebouwd zijn, is haar bijnaam is ook wel ‘de Witte Stad’.

Wat is er zoal te beleven?

Colombia is voor velen misschien het land van de cocaïne, maar het maken van heerlijke koffie is net goed iets waar ze in floreert. Ga eens langs bij een Juan Valdez-koffiezaak om een geweldige ijskoffie te drinken. Zittend op een pleintje is dit een perfect moment om je dag vol energie te beginnen. Over zitten gesproken, daarvoor raad ik je tevens Parque Caldas aanraden. Je kunt hier lekker een beetje mensen kijken vanaf een bankje.

Verder zijn er diverse kerken en musea om te bezichtigen. Denk aan de Iglesia de San Jose, Iglesia San Augustin, Iglesia de San Fransicsco, Museo de Historia Natural en het mooie Museo Arquidiocesano de Arte Religioso.

Nabij Popayán ligt het Parque Natural de Puracé, waar je onder andere de Puracé-vulkaan kunt beklimmen. Het is de hoogste van zeven vulkanen in de regio. Daarbij is dit het enige gebied in Colombia waar je de Andescondor kan spotten. Geniet van de schitterende panoramische uitzichten, watervallen en de overweldigende natuur.

 

14. Ga snorkelen of duiken rond het Caribische bounty-eiland San Andres

Een zeeschildpad gespot tijdens het snorkelen rond San Andres

Ze ligt dichterbij Nicaragua dan Colombia, maar San Andres is toch echt een Colombiaans eiland. Je hebt er geweldig mooie witte zandstranden en kun er zeer goed duiken en snorkelen. Datzelfde geldt trouwens voor het eiland Providencia, samen met Santa Catalina vormen deze drie de San Andres-archipel.

Duiken is aan te raden bij El Acuario, Haynes Cay en Johnney Cay. Uitstekende snorkelspots zijn La Piscinita, West View en El Cove. Je komt onder andere zeeschildpadden, mantaroggen en tig soorten felgekleurde vissen. Daarnaast zie je iguanas chillen op rotsblokken.

Qua strand adviseer ik je om naar Playa de San Luis te gaan. Zoek je nog wat beters, pak dan de boot naar Cayo Bolivar.

En verder? Spring in een kajak en ga op avontuur door de mangroves. Combineer deze trip met snorkelen. Een goed bekendstaande organisatie die zulke uitstapjes verzorgt is Ecofiwi.

Als je tijd over hebt, kun je de ferry nemen naar de eerder genoemde kleinere eilanden Providencia en Santa Catalina. Er is meer dan alleen strand en kristalhelder water. Tussen mei en juli is er bijvoorbeeld de krabmigratie op Providencia. Het is fascinerend om te zien hoe de ontelbare zwarte krabben vanuit de jungle naar de zee lopen om eieren te leggen.

Houd er rekening mee dat San Andres relatief prijzig is. Een hostel kost per nacht omgerekend al snel een euro of 20. Daarnaast betaal je 124.000 COP (zo’n €24) om op het eiland te komen, San Andres is namelijk een nationaal park. Maar hey, daar krijg je wel een paradijs voor terug natuurlijk 🙂 .

Bekijk hier alle tours en activiteiten die je kunt doen vanaf San Andres.

 

Voorbereiding backpacken in Colombia: wat je moet weten

Het onwerkelijke uitzicht vanaf Piedra Del Penol in Guatapé

In dit afsluitende gedeelte geef ik je nog wat tips die handig zijn voordat je naar Colombia afreist. Denk aan de beste reistijd, een route, visumzaken, een paklijst en je reisverzekering. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt.

 

1. Beste reistijd Colombia

Het hangt er in Colombia een beetje vanaf waar je heengaat, al kan je ze het hele jaar door eigenlijk wel bezoeken.

December tot en met februari en juni-juli vormen officieel het hoogseizoen van Colombia. Houd er rekening mee dat het in deze periodes druk kan worden, aangezien de meeste (internationale) toeristen het land dan bezoeken. Ook zal het een stuk prijziger zijn, vergeleken met het laagseizoen.

De droogste maanden in de Andes-regio zijn december tot en met maart en juli tot en met augustus.

In de Amazone kun je het hele jaar door ongeveer hetzelfde weer verwachten.

Het laagseizoen loopt van september tot en met november. Gemiddeld valt er meer regen dan in de andere maanden, al kan dit heel erg meevallen. De prijzen zijn in deze periode overigens het meest gunstig.

 

2. Route Colombia

Vind je het lastig om een leuke backpackroute voor Colombia uit te stippelen? Check dan Backpackgids Zuid-Amerika waarin ik meerdere veelzijdige routes door Colombia voor je heb gemaakt. Ook eentje waarbij je de minder bekende plekjes -inclusief een aantal geheime parels- van het land bezoekt.

 

3. Visum Colombia

Wanneer je Colombia binnenkomt, krijg je een gratis visum waarmee je het recht hebt om 180(!) dagen, oftewel 6 maanden, in het land te verblijven. Wil je langer dan 6 maanden backpacken in Colombia, dan kun je het best even de Colombiaanse ambassade in Den-Haag contacteren.

Zorg er wel altijd voor dat je paspoort nog tenminste 6 maanden geldig is na de datum van je vertrek.

 

4. Geld Colombia

Zoals in dit artikel beschreven, is de munteenheid van Colombia de Colombiaanse peso, ook wel afgekort tot COP. Het briefje met de kleinste waarde is 1.000 COP terwijl het meest waardevolle briefje een waarde heeft van 50.000 COP.

Hoe zit het met pinnen in Colombia? Pinnen is erg eenvoudig in Colombia. Op nagenoeg iedere hoek van de straat is wel een geldautomaat te vinden. Per transactie betaal je (helaas) wel steeds zo’n 10.000 tot 14.000 COP aan transactiekosten, plus de kosten die je eigen bank rekent. Meestal komt dit neer op een bedrag van om en nabij de €7 in totaal. Je kunt daarom maar het best een zo hoog mogelijk bedrag opnemen. De limieten verschillen per bank, maar bij Citibank kun je het meeste geld in een keer afhalen.

 

5. Vaccinaties en inentingen Colombia

Voor Colombia zijn geen vaccinaties of inentingen verplicht. Er is echter wel een aantal inentingen dat wordt aangeraden. Ongeacht de verblijfsduur zijn dit: DTP, hepatitis A en in sommige gevallen ook gele koorts. Dit laatste is bijvoorbeeld zo als je in gebieden komt die lager liggen dan 2.300 meter.

Blijf je langer dan 3 maanden? Dan worden ook inentingen tegen hepatitis B en rabiës geadviseerd.

Tot slot wil ik je nog zeggen dat er in Colombia malaria voorkomt. Of je hiervoor medicatie wilt nemen, is helemaal aan jou. Ik raad je aan om advies van een medisch expert in te winnen.

 

6. Reisverzekering Colombia

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

 

7. Vliegticket Colombia

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

 

8. Paklijst Colombia

Wat neem je mee als je gaat backpacken in Colombia? Het is een van de meest gestelde vragen die backpackers hebben. Ik heb een ultra-light-inpaklijst voor je gemaakt, die ik zelf al jaren gebruik. Zo reis ik rond met een backpack van slechts 30-liter en hoef ik nooit bagage in te checken.

 

9. Accommodatie Colombia

Voor je aankomst in Colombia is het handig om alvast je eerste accommodatie vast te leggen. Bekijk hiervoor het ruime aanbod op Booking.com.

 

10. Vervoer Colombia

Je transport door Colombia raad ik je aan om te regelen via Bookaway.

 

11. Tours en activiteiten Colombia

De tours die je wilt gaan doen kun je in Colombia zelf boeken bij lokale touroperators.

Een andere optie die je hebt is je uitstapjes online te regelen. In dat geval adviseer ik je om het ruime aanbod op Get your Guide te bekijken, zij werken samen met lokale organisaties en hebben een zeer breed aanbod.

 

Als je vragen hebt over je reis naar Colombia kun je ze hieronder stellen in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld. Hij is ook ideaal als je alleen naar Colombia gaat trouwens.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
16 Antwoorden
  1. Marcel

    Hi Robbert,

    Leuk stuk met handige tips. Wij zijn van plan laatste twee weken augustus en eerste week September te gaan. Wat kun je zeggen over het weer in omgeving Cartagena? Ik lees dat het dan wat minder is, maar zou strand er nog wel in zitten?

    Tevens heb je tips voor een ideale route voor 3 weken? Retour vliegen op Botega?

    Alvast bedankt

    Gr. Marcel

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Marcel,

      Augustus tot en met november is inderdaad laagseizoen in Cartagena. Wel is het zo dat oktober en november het natst zijn. Weet wel dat het erg benauwd kan worden. Strand zal er dus zeker inzitten, maar het blijft natuurlijk regenseizoen. Qua routes kan ik nog niet te veel zeggen, binnenkort verwacht ik je meer informatie te kunnen geven als ik een backpackgids voor Zuid-Amerika uitbreng 🙂 .

      Fijne reis!

      Groet. Robbert

    2. Audrey

      Hi Marcel, wij hebben hetzelfde plan, ook voor drie weken. Heb je al een route bedacht? Thailand, Indonesie en Nicaragua ook gedaan in regenseizoen, maar is allemaal meegevallen… Hoor graag van je!

  2. Lisette

    Hoi Robbert,

    Kan je ook iets vertellen over de veiligheid in Colombia? Bij voorkeur over “vrouwen alleen” :-). Alvast bedankt.

    Groet,
    Lisette

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Lisette,

      Colombia is echt een heel prettig land om alleen te reizen. Nu ben ik natuurlijk geen vrouw, maar het zal je al snel opvallen dat er tig vrouwen en meisjes solo backpacken in Colombia. En met veel plezier. Uiteraard moet je niet zelf de problemen opzoeken, bv. ‘s-nachts in je eentje rondlopen in afgelegen straten. Maar dit geldt voor ieder land, denk ik zo.

      Dus op de vraag: “is Colombia veilig?” antwoord ik met een ja. Houd je in ieder geval aan de standaard ‘veiligheidsregels’. Bovendien zijn Colombianen ook nog eens super behulpzaam en erg vriendelijk.

      Groet, Robbert

  3. Sam

    Hoi,

    Hierbij een tip wat kosten kan besparen in Colombia. Pin bij de Colpatria bank (onderdeel Scotia Group). Daar hoef je geen lokale kosten te betalen, maar alleen van de bank in Nederland. Deze bank is door geheel Colombia te vinden (behalve de eilanden). Max. opname is 600.000 COP per transactie.

  4. Said

    hi Robert,

    ik wil op korte termijn (begin April) naar Colombia (backpacken). ik wil 4 weken gaan en zoveel mogelijk zien. hoeft voor mij geen actieve vakantie te zijn. eerste keer in Zuid-Amerika. wil ook naar San Blas. wat is een een handige route? wil hostels afwisselen met hotels. en hoe zit het met het weer in die periode?

    gr Said

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Said,

      Je kunt Colombia prima in April bezoeken.

      Voor routes door Colombia verwijs ik je graag door naar mijn reisgids die binnenkort uitkomt: Backpackgids Zuid-Amerika. Daarin heb ik San Blas sowieso ook uitgebreid beschreven.

  5. Nick

    Hoi Robbert,

    Top site man! Ik heb het idee om in onze winter 3 weken naar Zuid-Amerika te gaan. Gaat waarschijnlijk om een reisgezelschap van 2 à 3 man, van half december tot begin januari. Voorkeur gaat uit naar jungles en andere bijzondere natuurgebieden die wij als Nederlanders niet kennen. Het lijkt me daarbij ook kick om veel wilde dieren tegen te komen. Een lay-back plaats aan het strand om bij te komen is daarbij ook een wens. Focus ligt dus vooral op natuur, tours, wildernis en mooie kustgebieden. Steden zijn geen must.

    Als je bovenstaand leest en de reisperiode combineert met de wensen, aan welke bestemming denk je dan? Ik neig naar Colombia/Ecuador, maar misschien heb jij hier nog andere gedachten of aanvullingen op? Mocht je o.b.v. m’n omschrijving ook nog (andere) detailtips hebben, hoor ik dat ook graag!

    Thanks vast!

    Nick

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Nick,

      Ecuador is dan zeker een aanrader ja! Maar bijvoorbeeld Brazilië ook… Daar heb je alles wat je beschrijft.

      Groet, Robbert

  6. Emke Meganck

    Hey Robbert,

    Kan je mij vertellen wanneer jouw backpackgids voor Zuid-Amerika uitkomt? Ik ben aan het overwegen om enkele maanden in Zuid-Amerika te gaan backpacken. Jouw gids zou goed van pas komen!

    Bedankt en groetjes,
    Emke

  7. Karel Szymanski

    Hey Robbert,

    Bedankt voor de handige tips!
    Ik ga zelf per begin oktober zuid-amerika doorreizen maar heb wel een enkele vliegticket geboekt. Is het niet verplicht om te laten zien wanneer je een land weer uit gaat wanneer je er in gaat?

    Groet,

    Karel.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Karel,

      Dit is officieel wel zo, maar in de meeste gevallen wordt hier niet om gevraagd. Je kunt jezelf altijd indekken door een fake-ticket te maken.

      Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw