Minca: 9 gave dingen om te doen in dit magische bergdorpje (+ tips)

Het in de bergen gelegen Minca is niet persé een bestemming die je in de geijkte backpackroutes door Colombia ziet terugkomen. Het mooie dorpje met slechts 800 inwoners ligt op de top van een berg en is daarmee redelijk afgezonderd van de rest van het land. Toch hoeft de reis helemaal niet zo lang te duren, zo is het vanuit de populaire kustplaats Santa Marta minder dan een uur rijden om er te komen.

Op een hoogte van 600 meter adem je frisse, zuiverende berglucht in, kan je hiken door de weelderige natuur, zwemmen bij watervallen en zal je kleurrijke vogels zoals toekans in het wild spotten. Of relax in een hangmat terwijl je uitkijkt op de glooiende groene landschappen. En hoe lekker is het om je dag hoog in de bergen in alle stilte met yoga te beginnen?

Minca is trouwens ook een van de belangrijkste koffiestreken van Colombia, je vindt er daarom flink wat koffieplantages. Verder is de productie van chocola iets waar het plaatsje bekend om staat.

Wanneer jij het noordoosten van Colombia wilt bezoeken, raad ik je zeker aan om Minca in je reisschema op te nemen. Het is zo’n typische plek die je wel eens heel erg leuk kan gaan vinden. Backpackers houden ervan 🙂 .

In deze gids vind je meerdere indrukwekkende dingen om te doen in Minca en deel ik allerlei handige tips met je. Lees ‘m zeker even door om goed voorbereid aan je avontuur te beginnen.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Minca

Een ding heb ik je al min of meer gezegd: Minca is een walhalla voor natuurliefhebbers. Bergen, watervallen, onuitputtelijk groene landschappen en rust zijn dingen die je hier allemaal tegen zult komen. Wat er precies te doen is in Minca lees je hieronder.

 

Ga cliff jumpen bij de watervallen van Pozo Azul

Bij Pozo Azul liggen drie natuurlijke zwembaden met watervallen die perfect zijn om te cliff jumpen. Daarnaast is er een schommel waar je vanaf kunt springen.

Wel wordt het er vaak nogal druk. Er komen namelijk dagelijks bussen vanuit Santa Marta die hordes toeristen afdroppen om zich een middag in het water te vermaken. Ga daarom vroeg in de ochtend, dan heb je deze plek waarschijnlijk voor jezelf.

Je kunt er vanuit het dorp in ongeveer een uurtje heen wandelen of per scootertaxi gaan. De wandeltocht door de jungle is overigens super en onderweg kan je verse mango’s van de bomen eten.

 

Verkoel bij de fotogenieke Cascada de Marinka

Marinka Waterfalls Minca

Een rustigere plek dan Pozo Azul is de Cascada de Marinka, oftewel de Marinka Waterfalls. Dit is wat mij betreft ook de mooiste waterval die je in de omgeving vindt. Je kunt er lekker afkoelen in het frisse water of relaxen op een van de aanwezige hangmatten.

Vanuit het centrum ben je er in een kwartiertje als je achterop een motortaxi springt. Leuker is echter om te wandelen, wat om en nabij een uur duurt. Via de kerk in het dorp loop je de heuvel op tot je een bord ziet waarop ‘Finca la Esperanza, La Cascadas Minka’ te lezen valt. Zorg dat je wat cash bij je hebt, de entree is 5.000 COP.

 

Bezoek een coffee farm

Het bezoeken van een coffee farm mag niet op je lijstje ontbreken als je in Minca bent. Tenzij je niks met koffie hebt natuurlijk. Rond Minca heb je diverse plantages waar je een rondleiding kunt krijgen en te zien krijgt hoe men op ambachtelijke wijze koffie produceert. En uiteraard hoort het drinken van een bakkie er natuurlijk ook bij.

De bekendste koffieboerderij is Finca Victoria, maar je zou bijvoorbeeld ook een wat minder toeristische plek kunnen overwegen, zoals de El Paraiso de Tuki B&B Cafe y Cacao Farm of de Finca San Rafael. Op beide boerderijen verbouwen ze tevens cacao, daarover vertel ik je meer bij het volgende kopje.

 

En ga ook naar een cacaoboerderij

Dat je geen koffieliefhebber bent kan ik begrijpen, chocola moet je echter bijna wel lekker vinden 😉 . Ik bedoel, wie houdt er niet van? Het chille is dat je even buiten Minca verschillende cacaoboerderijen hebt, het al besproken El Paraiso de Tuki B&B Cafe y Cacao Farm is er daar bijvoorbeeld een van.

Tijdens de tour bij hen vertellen de eigenaren hoe ze chocola maken, mag je dit heerlijke spul proeven en kan je -indien je wilt- zelfs een gezichtsbehandeling met chocola krijgen.

 

Hike de Los Pinos Trek

Deze gave wandeling brengt je door de bergen van Minca en langs de natuurlijke poelen van zowel Pozo Azul als de Las Cascadas Waterfalls. Via het nevelwoud beland je uiteindelijk op het hoogste punt, waar je vanaf het viewpoint bij helder weer uitzicht hebt op besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada.

Je bent ongeveer 5 tot 7 uur aan het hiken, en het zwaarste gedeelte is de 2 uur durende klim die je af moet leggen om de heuvel op te komen. Vlakbij Los Pinos liggen enkele leuke hostels om te slapen. Een daarvan is Sierra Minca met haar beroemde hangmatten. Casa Elemento, een andere hotspot waar veel backpackers op afkwamen, is tegenwoordig gesloten.

 

Relax in de inmiddels beroemde hangmatten van Sierra Minca

Het populaire Sierra Minca is een geliefde spot onder backpackers. Dit met name vanwege de wereldberoemde hangmatten waar je de ultieme chill-ervaring zult hebben, en uitkijkt op de bergen die het landschap van Minca domineren. Ze hebben bovendien een zipline die je boven de jungle laat zweven. Supervet!

Verblijf hier nadat je de bovengenoemde Los Pinos Trek hebt gedaan of maak er een tussenstop als je de Cerro Kennedy Hike doet, die ik in het volgende kopje bespreek. Een andere optie is om vanuit het dorpje erheen te gaan en voor 15.000 COP een dagpas te kopen.

 

Bekijk de zonsondergang bij Casa Loma

Casa Loma is alweer zo’n tof hostel in Minca, en behalve een coole vibe heb je hier fenomenale uitzichten op de omgeving. Deze accommodatie ligt op een heuvel boven het dorp en is te bereiken via een steil pad door de jungle.

Het is leuk om hier ’s middags heen te gaan, wat te eten en te drinken, een praatje te maken met andere backpackers en naderhand te genieten van de prachtige zonsondergang, terwijl een bandje muziek speelt. Dit is zo’n hostel in de categorie ‘Ik boek 2 nachten maar ik ben er uiteindelijk 8 gebleven’. Ga het meemaken 🙂 .

 

Doe de de Cerro Kennedy Hike

Wil je een wat zwaardere, uitdagendere trektocht maken dan de wandelingen die ik hierboven heb genoemd? Dan is de tweedaagse Cerro Kennedy Hike een aanrader. De beloning met het uitzicht op de ruige pieken van de Picos Nevados, Bolívar en Colón die bedekt zijn met sneeuw is onbetaalbaar.  Je bevindt je daar op een hoogte van dik 3 kilometer.

Je kunt de tocht met of zonder gids doen en als gezegd in Sierra Minca of een ander hostel in de buurt overnachten. Hostal Moncho is de accommodatie die als basiskamp dient.

 

Hike naar the Lost City a.k.a. La Ciudad Perdida

Oké, deze vierdaagse trekking van pak ‘m beet 45 kilometer is niet een activiteit in Minca zelf, maar het barst van de agencies waar je dit vette avontuur kunt boeken. De stad heeft haar naam overigens te danken aan de Tayrona-indianen die er ooit wegvluchtten door een oorlog met de Spaanse veroveraars.

Via een wandeling door de dichte jungle van de Sierra Nevada ontmoet je de inheemse Kogi- en Wiwa-indianen en kom je ten slotte bij de mystieke Lost City en de ruïnes van Ciudad Perdida uit. Onderweg slaap je in het regenwoud en word je wakker met het geluid van de dieren die er leven. Zoiets wil je echt een keer meegemaakt hebben.

 

Welke zaakjes raad ik je aan qua eten en drinken?

Casa Loma, het hostel dat ik noemde, is sowieso een plek waar je goede gerechten kan eten. Er komen hier bovendien een heleboel backpackers, dus als je andere reizigers wilt leren kennen is het de ideale plek.

Een andere aanrader om heen te gaan is The Lazy Cat, ze hebben er bijvoorbeeld sappige hamburgers en zelfgemaakte friet. Maar ook vegetarische en veganistische opties.

Lekkere taartjes, gebakjes en andere zoetigheden vind je bij La Tarteria Minca, een bakkerij gerund door een aardige Zwitser die passie heeft voor z’n vak.

Verder is BURURAKE een tent die ik je aanraad als je zin hebt in een vlees- of grillgerecht.

Een fijn zaakje om te ontbijten is Amora Cocina Saludable. Ze hebben er bijvoorbeeld havermout met fruit, noden en zaden. En bijvoorbeeld ook pannenkoeken met verse chocoladesaus.

Niet zo bekend maar absoluut een van de beste vegetarische (en vegan) restaurants is Soulkitchen Minca.

Tot slot noem ik nog een aantal tips voor het drinken van een sterk -of slap, als je daar meer van bent 😉 – bakje koffie. La Tarteria Minca, de bakkerij die ik hierboven al besprak, is een aanrader. Verder het Duni Cafe, WAIRA ice cream & speciality coffee en La Miga Panadería.

 

Hoe zit het met transport in Minca?

In en rond Minca kan je bijna alles wandelend doen. Supernice dus. Er rijden tevens ‘mototaxis’, oftewel motortaxi’s, die je voor een klein bedrag naar verschillende plekken kunnen brengen.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

De hikes kan je zelf doen of eventueel met een gids die je in Minca regelt. Verder kun je de uitstapjes naar koffie- en cacao-boerderijen bij de boerderijen zelf boeken.

Get Your Guide biedt ook diverse trips aan, je kunt er altijd even een kijkje nemen. Via hen heb je bovendien de mogelijkheid om de Los City Trek boeken.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan in Minca?

Minca is zo’n plek waar je makkelijk een week of langer kunt blijven. Die tijd heb je misschien niet, en in dat geval raad ik je aan om tenminste 3 nachten en 3 volle dagen uit te trekken voor je bezoek.

 

Waar in Minca raad ik je aan om te overnachten?

Twee supervette hostels die ik al heb genoemd zijn Casa Loma en Sierra Minca. Daarnaast heb ik nog twee andere aanraders voor je: Costeño River Minca en Finca Hostal Bolivar – Casa Maracuya. Ook bij de koffie- en cacaoboerderij Finca San Rafael hebben ze dorms om te overnachten.

Wil je graag eens in een eco-lodge slapen? Dan is de Sol de Minca Eco Lodge echt een toffe plek om een paar nachtjes te blijven. Hetzelfde geldt voor de Mundo Nuevo Eco Lodge. Minca Glamping heeft ook gave houten hutjes in de jungle trouwens.

Heb je zin in luxe even buiten het centrum omringd door pure natuur? Dan is Terramia Estate een aanrader om naartoe te gaan.

De ligging in de natuur maakt Minca overigens een perfecte plek om een yoga-retraite te doen. Dit is mogelijk bij Casa Yoga Minca. Behalve yoga geeft men er bovendien meditatielessen en adem-workshops.

 

Kan je pinnen in Minca?

Nope, er zijn namelijk geen geldautomaten in Minca. Daarnaast kan je op heel veel plaatsen niet met je creditcard betalen. Neem dus voldoende contant geld mee vanuit Santa Marta.

 

Wat is de beste reistijd voor Minca?

Zoals voor zoveel bestemming in Colombia het geval is kun je ook Minca het gehele jaar door bezoeken. Wel wordt midden-december tot en met april als beste reisperiode gezien, omdat er dan weinig regen valt, veel zon is en je veelal heldere dagen zult hebben. Ideaal om te wandelen dus.

De drukste maanden zijn december, juni, juli en augustus. Als het kan zou ik die daarom proberen te mijden. Buiten dat Minca dan heel veel bezoekers heeft, stijgen de prijzen voor accommodaties behoorlijk. Tenzij je tijd je slaapplek ver van tevoren boekt.

De meeste regen valt normaal gesproken van september tot en met november. Vooral in de middagen is de kans op buien groot.

Houd er trouwens rekening mee dat het in de avond behoorlijk af zal koelen, heel anders dan je in Santa Marta gewend bent. Wat warme kleren bij je hebben is daarom wel zo fijn.

 

Hoe kom je in Minca?

De enige manier om in Minca te komen is vanuit Santa Marta. Je kan met een taxi of motortaxi gaan en de rit duurt ongeveer 45 minuten. Er rijden ook kleine busjes -‘colectivos’-, je bent dan een uurtje onderweg.

Santa Marta is met de bus ongeveer 5 uur reizen vanuit Cartagena en 16 uur vanuit Medellin. De bekendste plek in de buurt van Santa Marta is Taganga, wat in 15 minuten met de bus te bereiken is. Hier vind je het fameuze Tayrona National Park. Er is ook een airport in de buurt van het stadje.

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw