Ciudad Perdida: alles wat je wilt weten over de Lost City Trek

La Ciudad Perdida- oftewel ‘de Verloren Stad’- is een eeuwenoude archeologische site, diep verscholen in jungle van de heilige Sierra Nevada. Het mythische dorp werd ergens tussen 200 en 1100 voor Christus gesticht door de Tairona-mensen, de toenmalige bewoners van Colombia. De beroemde Lost City Trek, een heftige hike door de de wildernis van 4 tot zelfs 7 dagen, is de enige manier om kennis te maken met deze magische plek.

Tijdens de pelgrimstocht trek je door de bergen en de weelderige jungle, en zal je jezelf voor eventjes Indiana Jones voelen. Ook kom je langs inheemse dorpen waar afstammelingen van de Tairona leven, een daarvan is het Kogui-dorp Mutanyi met traditionele kegelvormige huisjes. Slapen doe je in een hangmat met de geluiden van de exotische dieren om je heen. Uiteindelijk kom je uit bij de Verloren Stad, met ruim 150 ruïnes en de fotogenieke groene terrasvormige velden die omringd worden door palmbomen.

Zit jij eraan te denken om de Lost City Trek te gaan doen? Lees dan deze gids door, want ik ga je alles vertellen over deze epische hike.

Een paar interessante weetjes

  • De Sierra Nevada de Santa Marta is een van de hoogste bergketens ter wereld. De toppen van de Cristóbal Colón en Simón Bolívar zijn hoger dan 5.700 meter. Het omvangrijke gebergte heeft een oppervlakte van zo’n 16.500 km².
  • Het gebied wordt beschouwd als een van de meest biodiverse delen van heel Zuid-Amerika. In 1979 werd ze door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat.
  • Er leven officieel 628 vogelsoorten, waaronder papegaaien, parkieten, spechten en goeans.
  • De Lost City is ouder dan Machu Picchu in Peru.
  • Rond het jaar 1600 verlieten de Tairona’s Ciudad Perdida, waarschijnlijk om te vluchten voor de Spanjaarden en de ziektes die de veroveraars meenamen. Hierna werd het stadje vergeten.
  • De stad is lang geheim gebleven en werd pas weer in 1972 herontdekt, door schatzoekers die de met met regenwoud overwoekerde trappen vonden. Op de zwarte markt verkochten ze kostbare spullen die ze er vonden, zoals keramiek en gouden figuren. Archeologen kwamen hierachter en sloegen alarm. Ze bereikten de stad in 1976 en begonnen met opgravingen en restauraties, en 6 jaar later had men de boel in authentieke staat hersteld.
  • De Verloren Stad heet eigenlijk het Teyuna Archeological Park en is een heilige plaats voor de mensen die afstammen van de Tairona-indianen. Vandaag de dag leven er vier van deze afstammelingen in de regio: de Kogui, de Arhuaco, de Kankuamo en de Wiwa.

 

Hoeveel dagen is de Lost City Trek?

De totale afstand naar de Verloren Stad en weer terug naar het beginpunt is ongeveer 45 kilometer. De terugweg gaat over het zelfde pad door de jungle. Echter, door de vele hoogteschommelingen is de werkelijke afstand die je aflegt eerder zo’n 65 tot 70 kilometer.

Boek je de standaard-trektocht, dan zal je 4 volle dagen onderweg zijn. Je loopt 2 dagen naar de stad en vervolgens weer twee dagen terug naar het beginpunt. Je hebt ook kortere tours van 3 dagen en tevens langere van 5, 6 en zelfs 7 dagen.

Naar mijn mening is de vierdaagse tocht perfect, er is dan genoeg tijd om van alles te kunnen genieten en je zult merken dat je het na deze dagen fijn vindt om terug in de bewoonde wereld te zijn. Voor je gevoel ben je wekenlang weggeweest. Tijdens de vijfdaagse tocht breng je overigens evenveel tijd in de Verloren Stad door, het voegt daarom niet zoveel toe.

 

Is de Lost City Trek zwaar?

De Lost City-trektocht is een behoorlijk inspannende hike, maar met een normale conditie moet je het prima kunnen redden.

Behalve vlakke paden kom je langs steilere stukken en zal je stenen trappen, die soms bedekt zijn met glad mos, op en af moeten lopen. Ook kom je langs gedeeltes met losse rotsen en oneffen oppervlakten. Verder steek je meerdere keren de Buritaca-rivier over. Houd er bovendien rekening mee dat het behoorlijk benauwd kan worden en je in de natte maanden door flink wat blubber loopt.

Ciudad Perdida ligt op ongeveer 1.200 meter hoogte waardoor de kans op hoogteziekte klein is. Dit is een wezenijk verschil met andere bekende meerdaagse trektochten in Zuid-Amerika.

Goed om te weten is dat je per dag 6 tot 8 uur aan het wandelen bent, alleen op de eerste dag loop je minder. Wees daar dus enigszins op voorbereid. Heb je hier geen ervaring mee en ben je wellicht niet heel positief ingesteld, dan kan zoiets best zwaar vallen. Al verwacht ik dat je deze trektocht niet voor niets wilt doen en je enige wandelervaring hebt.

 

Is de Lost City Trek veilig?

Over veiligheid hoef je je geen zorgen te maken. Het hele gebied wordt gemonitord door het Colombiaanse leger en er is zelfs een militaire basis in de Lost City.

 

Hoe ziet de vierdaagse trekking eruit?

Om je een indruk te geven van wat je zoal kunt verwachten tijdens het avontuur, heb ik hieronder een dagoverzicht voor je gemaakt van de vierdaagse expeditie. Zonder daarbij alles te verklappen trouwens, want het moet wel een beetje spannend blijven hè 😉 ?

 

Dag 1

Rond een uur of 8 ’s ochtends meld je jezelf bij de agency waar je je tour hebt geboekt, daar stap je in de auto die je naar het begin van de trekking bij El Mamey brengt. Deze rit duurt 2,5 uur en onderweg zal je ergens stoppen om wat te eten en te drinken.

Eenmaal in El Mamey heb je een lekkere lunch, vaak bestaande uit verse vis, rijs en groenten. Zo kan je vol energie aan de expeditie beginnen en tegelijkertijd maak je een praatje met de andere backpackers uit de groep.

Nu gaat de wandeling dan toch echt beginnen. Op deze eerste dag ben je zo’n 4,5 uur aan het lopen en stop je zo nu en dan, waarbij de gids leuke details deelt over de omgeving en je alvast vertelt wat er te wachten staat. Ook maak je direct kennis met de hoge luchtvochtigheid, je voelt de eerste zweetdruppels langzaam door je poriën komen.

Aan het eind van de middag kom je aan bij de camping waar je die avond overnacht. Afhankelijk van de beschikbaarheid slaap je in een stapelbed of in een hangmat. Wie het eerst komt wie het eerst maalt is de regel. Tukken in zo’n hangmat zal best even wennen zijn trouwens, al is het wel een vette ervaring. Handig om te weten: je kunt er ook je spullen opladen. Vlakbij is een waterval om het zweet van je af te spoelen, neem dus je zwemkleding mee.

Even later verzamelt iedereen zich om te eten en worden de hoogte- en dieptepunten van de dag besproken.

Naderhand is tijd om lekker uit te rusten en je zal merken dat je vroeg en snel in slaap sukkelt.

 

Dag 2

De volgende dag ga je vroeg uit de veren en begin je tussen zes en zeven aan de hike. Waarom zo vroeg? hoor ik je denken. Vooral om de hitte voor te zijn en de avond ervoor ben je op tijd gaan slapen. Je volgt als het ware het ritme van de natuur en ontwaakt met het geluid van tjilpende vogels.

Je ziet de eerste zonnestralen langs de bomen de jungle in schijnen, de lucht is helderblauw en buiten het oerwoud zie je de contouren van het heuvelachtige landschap.

Ook tijdens de wandeling zul je merken dat het behoorlijk heuvelig wordt en begint het zweet je uit te breken. Langzaam word je natter en natter, tot je op een gegeven moment compleet doorweekt bent. Gelukkig volgt er daarna een beloning met vers fruit en verfrissend water.

Na een korte pauze vervolg je de hike tot je uiteindelijk aankomt bij de plek om te lunchen, het zal een uur of 11-12 zijn. Buritaca-rivier is dichtbijt en voelt als een oase in de woestijn; je kunt hier even heerlijk afkoelen in het frisse, zuivere water.

Het tweede deel van de dag bestaat uit een redelijk pittige wandeling van om en nabij de 4 uur door de wildernis. Met zware benen maar helemaal voldaan kom je aan op de camping waar je zult overnachten.

 

Dag 3

Vandaag is eindelijk de dag waarop je de Verloren Stad bereikt. Na het ontbijt vertrek je in de vroege ochtend en wandel je al snel in de prachtige natuur van de rimboe.

Na een dik uur lopen kom je bij een rivier om aan de laatste klim te beginnen. En niet zomaar een, liefst 1.200 stenen. Na deze uitdaging die je zowel fysiek als mentaal op scherp zet, ben je uiteindelijk daar waar je het allemaal voor deed: Ciudad Perdida, The Lost City. De terrasvormige velden omzoomd met regenwoud, de mystieke ruïnes en de stilte zorgen voor een magisch tintje. Het is een plek die wat onwerkelijk aanvoelt.

De gidsen die de trip leiden vertellen je leuke info over de gebruiken en gewoonten van de Tairona-gemeenschap en laten je daarna de verschillende gedeeltes van het gebied zien.

In totaal verblijf je 2 uur in Ciudad Perdida, waarna het tijd is om aan de terugweg te beginnen. Je maakt daarbij een stop bij het huis van de Mamo, de hoogste autoriteit van de inheemse gemeenschap die vlakbij de site woont. Het kan zijn dat deze persoon thuis is, al is daar weinig over te zeggen.

Vervolgens gaat de tocht verder en lunch je wat op een van de rustplekken. De laatste wandeling van de dag is naar de plaats waar je vanavond slaapt. Zwem nog even in de rivier en wissel de mooiste momenten van de dag met elkaar uit tijdens jullie welverdiende avondmaal. Ten slotte val je als een blok in slaap.

 

Dag 4

De laatste dag van de trektocht is aangebroken. In de vroege ochtend pak je je spullen bij elkaar en maak je je klaar voor het laatste ontbijt met de groep. De eerste zonnestralen vallen op je gezicht en de wandeling richting El Mamey gaat beginnen. Het kan overigens goed zijn dat je tijdens deze wandeling inheemse stammen tegenkomt, die met de hulp van een ezel voedsel en goederen naar hun huizen brengen. Zie je ze niet, dan zie je in ieder geval aan de ezelstront dat ze er onlangs hebben gelopen 😉 .

Na flink wat uren zwoegen merk je waarschijnlijk aan het eind van je latijn te zijn en lijkt het alsof het pad doorgaat tot in de oneindigheid. De typische laatste stuiptrekkingen van een lange wandeltocht zullen we maar zeggen. Gelukkig zal je op genoeg momenten stoppen en de tijd nemen om van de mooie uitzichten te genieten. Juist deze momentjes zorgen ervoor dat je weer de nodige energie bijtankt.

En wanneer El Mamey dan in zicht komt voel je de opluchting bij iedereen om je heen. De trip eindigt in het restaurant met een hapje en een drankje en natuurlijk een evaluatie, als je daar nog energie voor hebt tenminste 😉 . Die avond, als je in bed ligt, lijkt het net of je gedroomd hebt. Wat waren deze 4 dagen bijzonder.

 

Hoeveel kost de Lost City Trek?

Voor de vierdaagse trekking betaal je 360 USD bij Wiwa Tours, bij Turcol en Expotur 1.400.000 COP, omgerekend zo’n 317 euro.

Het zijn allemaal organisaties die ik je aanraad. Daarover vertel ik je meer in het volgende kopje.

 

Waar kun je de Lost City Trek boeken?

In Santa Marta heb je zat tourbedrijfjes om de Los City Trek te boeken. Drie organisaties die zeer goed bekendstaan zijn Expotur, Turcol en Wiwa Tours.

Een andere mogelijkheid die ik je aanraad is om je tour vast te leggen via Get Your Guide.

Je hoeft niet weken voor je trekking te boeken trouwens, een paar dagen voorafgaand is normaal gesproken prima.

 

Hoe groot is de groep?

De groep waarmee je op pad gaat bestaat uit 8 tot 15 mensen. Je kunt dit van tevoren altijd even vragen aan je touroperator en op basis daarvan je keuze maken.

 

Zijn eten en drinken verzorgd?

Jazeker. Ontbijt, lunch, avondeten, snacks en water zijn voldoende aanwezig. In de accommodaties waar je slaapt is bovendien extra water.

 

Wat breng je mee (en wat niet)?

De beste tip die ik voor je heb is om zo min mogelijk mee te nemen, aangezien je je rugzak zelf zal moeten dragen (er lopen geen porters mee) en de jungle behoorlijk vochtig en benauwd is. Je wilt dan natuurlijk niet met 20 kilo op je rug aan het sjouwen zijn.

Aangezien het zo benauwd is merk je al snel dat je kleren vochtig worden en moeilijk drogen. Het is daarom aan te raden om sneldrogende, luchtige spullen mee te brengen.

Verwacht verder geen luxe en comfort in de accommodaties, al verbaast je dit waarschijnlijk weinig. Naast de hangmatten zijn ook de stapelbedden middenin de jungle te vinden. Beddengoed is inbegrepen trouwens.

Dit is de paklijst voor de Lost City Trek:

  • Een rugzak van 20 of 30 liter. Een hoes tegen de vochtigheid is aan te raden, een vuilniszak voldoet.
  • Een dry bag, tijdens het oversteken van de rivier is deze erg handig. Al kan je je kostbare spullen tijdens het oversteken ook even aan de gids geven.
  • Je paspoort, deze moet je op de derde dag tonen om de Lost City te mogen betreden.
  • Goede wandelschoenen, hardloopschoenen voldoen ook.
  • Twee T-shirts en een trekking-broek (bijvoorbeeld een hardlooplegging die snel droogt, lekker zit en amper wat weegt).
  • Ondergoed voor iedere dag.
  • Sokken voor iedere dag.
  • Een poncho.
  • Een shirt met lange mouwen of een dun jasje voor als het ’s avonds afkoelt.
  • Zwemkleding, je komt namelijk bij watervallen en de rivier om te zwemmen.
  • Slippers, om na de trekking op te lopen en om te douchen.
  • Een microvezel-handdoek.
  • Toiletpapier, al hebben ze dit ook op de plekken waar je slaapt.
  • Toiletspullen.
  • Telefoon voor foto’s en als zaklamp.
  • Muggenspray, je zult me dankbaar zijn voor deze tip 😉 .
  • Eventueel een powerbank.
  • Eventueel je camera als je geen foto’s met je telefoon maakt.
  • Eventueel je e-reader of een boek om wat te lezen op het kamp.
  • Cash om snacks en water te kopen bij de camps (je betaalt 4.000 COP tot 5.000 COP per drankje).
  • Water voor de eerste dag, bij voorkeur een milieuvriendelijke hervulbare fles.
  • Optioneel: wandelstokken. Zelf gebruik ik ze nooit, maar om af te dalen kan het handig zijn.
  • Optioneel: een lakenzak indien je liever onder je eigen beddengoed slaapt.

 

Waar laat je je backpack?

Je backpack laat je achter in Santa Marta bij je hostel of je touroperator in een afgesloten ruimte of een kluisje.

 

Wat is de beste reistijd?

Je kunt de Ciudad Perdida Trekking het hele jaar door doen, behalve in september omdat het gebied dan gesloten is voor toeristen.

De droge periode loopt van half december tot maart en van juli tot en met augustus. In die zin zou je dit de beste reistijd kunnen noemen, al kan je dus ook makkelijk buiten deze maanden gaan.

Weet wel dat meest regen normaal gesproken in mei, juni, september, oktober en november valt. Al hoeft dit geen ramp te zijn, vaak gaat het om een tropische bui later op de dag. Wel is het pad dan doorgaans een stuk blubberiger.

De temperatuur is gemiddeld 28°C overdag en 17°C in de nacht.

 

Hoe kom je er?

Santa Marta is de stad die het dichtstbij het startpunt van de trekking ligt. Er is een airport, maar je kunt er bijvoorbeeld ook met de bus komen vanuit Minca (zo’n 45 minuten reistijd), Cartagena (zo’n 5 uur reistijd) en Medellín (zo’n 16 uur reistijd). Verder ligt het Tayrona National Park vrij dichtbij Santa Marta, je bent 3 kwartier onderweg.

Waar kan je je vervoer regelen? Tickets koop je eenvoudig online via Bookaway.

Wanneer je voorafgaand een tour hebt geboekt of dit regelt in Santa Marta zelf, dan zal de touroperator je de laatste informatie geven en je op de dag van de trekking ophalen en met een 4×4 afdroppen bij het beginpunt in El Mamey. Houd er rekening mee dat deze rit 2,5 uur duurt en het laatste uur over een onverharde weg gaat. Echt avontuur dus 🙂 .

Na de tour word je weer afgezet in Santa Marta en kan je je reis door Colombia vervolgen.

 

Boek je accommodatie in Santa Marta

Zoals gezegd is Santa Marta de stad waarvandaan de tours naar Ciudad Perdida vertrekken. Zorg daarom dat je hier je accommodatie regelt. Ik raad je aan om er meerdere dagen te blijven, zodat je goed uitgerust aan de trekking begint.

Je hebt er een aantal fijne hostels, bijvoorbeeld het República Bahía Santa Marta Hostel, Masaya Santa Marta en het Distrito Hostel.

En wanneer je liever in een relaxed hotel slaapt, dan zijn Alko Hotel Cotona, Hotel Boutique Marbore en Casa de Leda, a Kali Hotel aanraders om een kamer te boeken.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Robert

    Dank je voor je uitstekende artikel! Erg interessant! Ik heb gehoord van een touroperator genaamd Teyuna Tours, het lijkt ook erg goed te zijn, ken je het?

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw