Backpacken in Peru: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Zuid-Amerika wordt meer en meer bezocht door wereldreizigers. Een van de redenen hiervoor is het schitterende Peru. Woestijn, een oneindig lange kuststrook, Amazone, de Andes; het land is simpelweg ontzettend veelzijdig. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de bekendste hoogtepunten: Machu Picchu en de bijbehorende Inca-trail.

In deze mini-reisgids laat ik je zien wat de kosten zijn die je in Peru als backpacker kunt verwachten. Verder bespreek ik 11 onvergetelijke bezienswaardigheden en activiteiten met je én geef ik je nog diverse tips voor de voorbereiding van je reis.

 

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten backpacken Peru
Bezienswaardigheden Peru
Voorbereiding backpacken Peru

 

Backpacken in Peru: de kosten

In dit gedeelte laat ik aan je zien wat de typische kosten zijn op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en activiteiten voor wat betreft backpacken in Peru. Ook zal ik een suggestie doen voor het benodigde dagbudget.

De prijzen zijn steeds in Peruviaanse sol (PEN) en in euro. De wisselkoers die ik aan heb gehouden is 3,7 PEN = 1 euro. Voor de meest actuele koers kun je altijd even deze website raadplegen.

 

Accommodatie

Accommodatie is doorgaans een van de grootste kotenposten tijdens je reis. Welke mogelijkheden heb je in Peru? Maar vooral: wat gaat het je kosten? Hieronder een overzicht.

Als je besluit om in een dorm (slaapzaaltje) te gaan slapen, houd dan rekening met gemiddeld 26 PEN (€7) tot 50 PEN (€13,50) per nacht. Overigens is ontbijt doorgaans inbegrepen in Peru.

Om een voorbeeldje te geven, kijk ik even op Hostelbookers.com. De goedkoopste plek in Lima is het Passion Airport Hostel  en kost me €4,50 per nacht. In Mancora is dit Wild Rover waar je €7,60 per overnachting kwijt bent. In Machu Picchu ben je minimaal €10,25 per nacht kwijt bij Amaru Inn.

Wanneer je behoefte hebt aan wat meer privacy dan in een slaapzaal of indien je met z’n tweetjes reist, dan is het kiezen voor een private room waarschijnlijk wat je gaat doen. Dit kost gemiddeld genomen 60 PEN (€18,90) tot 150 PEN (€40,55) in een willekeurig hostel. In Lima is de best betaalbare optie zelfs €8,90, al is dit ‘slechts’ een eenpersoonskamer. Doorgaans krijg je voor de prijsrange die ik noemde een tweepersoonsbed of twee losse bedden.

Net zoals in ieder ander land, kun je tevens gebruikmaken voor Airbnb. Denk aan 45 tot 80 PEN (€21,60) per nacht voor een gedeelde slaapkamer en minimaal 105 PEN (€28,40) tot 160 PEN (€43,25) voor een appartementje dat je helemaal voor jezelf hebt.

 

Eten en drinken

Qua eten heeft Peru je een hoop te bieden. Iedere regio heeft haar eigen specialiteiten die je kunt proeven.

Als je voor streetfood gaat, dan ben je meestal tussen de 3 tot 7 PEN kwijt. Dit is maximaal dus zo’n €2 per gerecht. In een restaurant is het uiteraard wat duurder, maar met gemiddeld zo’n 10 tot 20 PEN (maximaal €5,40) voor een maaltijd nog altijd acceptabel. Ga je naar een wat luxer restaurant en wil je een 3-gangen-diner? Reken dan op 60 PEN (€16,20).

Over restaurants en bars gesproken: voor een binnenlands biertje van de tap betaal je zo’n 6,50 PEN (€1,75) en voor een geïmporteerd flesje bier 10 PEN (€2,70). Een blikje frisdrank kost om en nabij de 2,50 PEN (€0,70).

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zo nu en dan zelf te koken en zelf je spullen in te slaan in de supermarkt. Een 1,5e literfles water bedraagt 3 PEN (€0,80), een kilo aardappels of tomaten 3 PEN (€0,80) en voor hetzelfde gewicht bananen kun je aan 3,50 PEN (€0,95) denken. Een halve liter Peruaans bier is met 5 PEN (€1,35) leuk geprijsd, terwijl een fles wijn met gemiddeld zo’n 25 PEN (€6,75) relatief duur te noemen valt.

Voor de rokers onder ons: een pakje Marlboro kost doorgaans 12,50 PEN (€3,40).

 

Transport

Voor vervoer tussen de steden of plaatsen kan je gebruikmaken van landelijke bussen. Voor een lange rit van zo’n 10 uur betaal je gemiddeld genomen 60 PEN (€17,15).

Een voorbeeldje is de bus van Lima naar Huaraz, een trip van 9 uur die 9 tot 30 USD kost. Een andere optie is van de hoofdstad naar Mancora. De reisduur is 17 tot 19 uur en de prijs 18 tot 54 USD. Beide tarieven heb ik gevonden via Cruzdelsur.com.pe. En let op: als je ‘Spaans’ als taal selecteert krijg je goedkopere opties dan wanneer je voor ‘Engels’ gaat.

De trein is trouwens ook een mogelijkheid. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Cusco naar Machu Picchu via Poroy of Ollantaytambo. De laagste prijs die ik op Perurail.com heb gevonden is 126 USD voor een retourtje.

Binnen de stad bedraagt een enkel ritje met de bus gemiddeld 1,50 PEN (€0,40). Ook rijden er ‘micros’ of ‘combis’, wat een soort minibusjes zijn die volgepakt zitten met passagiers. Kosten: 2 PEN (€0,55). Voordeel: je bent sneller van A naar B vergeleken met een lokale stadsbus.

De taxi is tevens een mogelijkheid. De kosten liggen zo rond de 5 PEN (€1,45) per kilometer, met een starttarief van 7 PEN (€1,90)

Tot slot kun je natuurlijk voor het vliegtuig kiezen. Wanneer ik op Skyscanner kijk voor een vlucht van Lima naar Cusco, dan is de minimale prijs €36 voor een reis van 1 uur en 3 kwartier. Niet slecht als je het mij vraagt.

 

Tours en activiteiten

Wil je de Inca-trail lopen, dan gaat je dit zo’n 500 USD kosten (prijs via Ticketmachupicchu.com), even afhankelijk van welke trekking je kiest en het seizoen. Een bezoek aan Machu Picchu (Inca-stad en de berg) bedraagt 200 PEN (€54). Een vlucht over de Nazca Lines kan vanaf 80 USD. Goedkopere activiteiten zijn bijvoorbeeld bezoekjes aan musea die omgerekend maximaal €10 kosten of een tour door de hoofdstad Lima (zo’n €30). Echter, voor die prijs zou ik lekker zelf deze boeiende metropool gaan ontdekken of uiteraard voor een Free Walking Tour kiezen.

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten lokaal te regelen als je in Peru bent, om op die manier de lokale tourbedrijfjes in het land te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Peru

De laatste vraag van dit kostengedeelte is: wat kost backpacken in Peru per dag? Op de (dure) activiteiten na, is het in ieder geval een relatief goedkoop land om te gaan reizen. Argentinië, Chili of Brazilië zullen bijvoorbeeld duurder uitvallen.

Laat ik zeggen dat je als soloreiziger uit moet gaan van minimaal 90 PEN per dag. In euro’s betekent dit 24,30. Hierbij maak je gebruik van goedkope accommodatie-opties, eet je regelmatig streetfood en reis je zoals de locals doen.

Wil je wat comfortabeler rondtrekken, bijvoorbeeld zo nu en dan het vliegtuig nemen of lekker in een eigen kamer slapen, dan is minimaal 135 PEN (€36,50) tot 170 PEN (€45,95) waar je rekening mee dient te houden. Reis je met nog iemand, dan kan dit vanzelfsprekend goedkoper uitvallen.

Backpacken in Peru: bestemmingen en bezienswaardigheden

In dit gedeelte bespreek ik 11 verschillende plekken die je tijdens je reis door Peru kunt bezoeken. Zowel bekende als minder bekende bestemmingen komen aan bod.

 

1. Vermaak je in de hoofdstad Lima

El-Puente-Rayito-de-Sol
De ruige kust waaraan Lima grenst

Je begin- of eindpunt zal waarschijnlijk Lima zijn. Maak niet de fout door deze boeiende stad enkel als tussenstop te zien. Er is namelijk een hoop leuks te doen. Zo is er het bruisende nachtleven in het koloniale Barranco, het populaire en historische Plaza Mayor en de mogelijkheid om te shoppen in Larcomar. Bovendien vind je er er heerlijke gerechten om uit te proberen, denk aan ‘tejas’, ‘dulces tradicionales’ en ‘chocotejas’.

Backpackers verblijven met name in de districten Barranco en Miraflores.

 

2. Hike de wereldberoemde Inca-trail en ontdek Machu Picchu

Inca-Trail-Peru
De Inca-trail brengt je langs prachtige plekjes

Ik heb het hierboven al eens gezegd: als je de Inca-trail wilt gaan lopen, dan kost je dit honderden euro’s. Het is het pad dat Machu Picchu en de buitenwereld met elkaar in verbinding brengt.

De trekking brengt je langs schitterende natuur met de bergtoppen van de Andes, boslandschappen en valleien waar behoorlijk wat klimwerk wordt gevraagd. En om het nog avontuurlijker te maken: overnachten doe je in een tentje. Ook kom je langs de eeuwenoude ruïnes van Runkurakay and Sayacmarca.

Leuk om te weten: tig jaren geleden liepen de Inca’s, oftewel het indianenvolk, over ditzelfde pad.

De meeste excursies duren zo’n 3 tot 4 dagen en eindigen bij Intipunku, de toegangspoort tot Machu Picchu. Op de laatste dag is er tijd beschikbaar om de stad zelf te bezoeken.

Tip: boek bij voorkeur vooraf. Aangezien dit een populaire activiteit is zal die, zeker in het hoogseizoen, doorgaans volgeboekt zijn. Een organisatie waar dit kan is Get Your Guide.
De ruïnes van Machu Picchu met daarachter de imposante Huayna Picchu | Credits: Dennis Jarvis, Flickr

Nu vind je Machu Picchu wellicht een té toeristische plek om naartoe te gaan. Toeristisch is het er zeker, aangezien het een van de meest bezochte bestemmingen is van heel Zuid-Amerika. Maar dat is natuurlijk niet zonder reden. Je zou wel gek zijn als je dit hoogtepunt van Peru zou overslaan.

Machu Picchu is in een ver verleden gebouwd -naar schatting rond 1440- door de Inca’s. In 1532 werd de stad veroverd door de Spanjaarden en kwam uiteindelijk een eind aan de macht van de Inca-indianen.

Waarom heet deze plek ook wel de verborgen stad? Machu Picchu werd nooit ontdekt door de Spanjaarden waardoor ze volledig intact bleef. Pas in 1911 werd de plek herontdekt door Hiram Bingham.

Anyway, wat is er zoal te doen in Machu Picchu?

Je kunt onder andere de berg van Huayna Picchu bezichtigen of beklimmen. Ze is 2.693 meter hoog en vanaf boven heb je een onvergetelijk uitzicht over het ruïnecomplex van de Inca’s. De tocht is redelijk stevig, maar duurt enkel 3 kwartiertjes. Helaas mogen er per dag slechts 400 mensen de hike doen. Je zal daarom voorafgaand al moeten reserveren, dit kun je regelen op deze website.

Overigens heb je ook de mogelijkheid om de kleinere Machu Picchu te bewandelen. Oh en als je van dieren houdt, je komt er talloze en altijd kauwende lama’s tegen.

Verder zijn de hot springs van Pachacutec een lekkere plek om even helemaal te ontspannen. Heerlijk toch na zo’n dag gelopen te hebben?

Zoals ik hierboven al zei, kun je in de verborgen Inca-stad komen door de Inca-trail af te leggen. Echter, er zijn ook zat alternatieven. Zo is er de optie om vanuit Cusco naar Poroy of Ollantaytambo te gaan om daar de trein te nemen richting Aguas Calientes (Machu Picchu).

 

3. Ga naar Chachapoyas, de verborgen schat van Peru

Gocta-waterval
De wonderschone Gocta Waterfall

Chachapoyas ligt in het Peruviaanse Amazonegebied en is misschien wel een van de meest fascinerende bestemmingen van het land. Door de wat afgelegen ligging, slaan de meeste reizigers deze plek nogal eens over. Maar in de omgeving is zoveel bijzonders te zien en te doen, waardoor je écht wat mist als je er niet heengaat.

Een van de dingen om te bezichtigen, zijn de Kuelap-ruïnes waar je muren van 10 tot 20 meter hoog, grazende lama’s en ronde huisjes aantreft. Daarnaast heb je er een prachtig uitzicht over de Utcubamba-vallei. Je kunt trouwens met een kabelbaan dwars door deze vallei gaan.

Bekijk ook de Sarcofagos de Karajia. Dit zijn zeven mummies gemaakt van gras, steen, hout en klei, met nogal opvallende strakke kaaklijnen. Maar het meest in het oog springend zijn wat ons betreft de menselijke schedels die op de hoofden liggen.

Je kunt een bezoek aan de Sarcofagos de Karajia combineren met de Caverna de Quiocta, een kalksteengrot met talloze stalagmieten en stalactieten. Vroeger was het een begraafplaats, waardoor er tevens botten en schedels verspreid liggen. Houd er rekening mee dat het er behoorlijk modderig en warm is. Toegegeven, als je al vaker grotten hebt gezien, is dit niet de meest bijzondere.

Enkele andere aanraders in de omgeving, zijn de watervallen van Yumbilla en de Gocta Falls. Ze horen beiden bij de grootste watervallen ter wereld en zijn erg spectaculair. De wandeling door het oerwoud om bij de Yumbilla Waterfall te komen, is al een belevenis op zich.

 

4. Breng een bezoekje aan Cusco

Het gezellige Plaza de Armas

Cusco, ook wel als ‘Cuzco’ geschreven, is een bijzondere bestemming die vol ligt met allerlei archeologische bezienswaardigheden. Het is trouwens tevens de hoofdstad van de Inca’s en ze wordt niet voor niets tot de mooiste steden van Zuid-Amerika gerekend. De meeste backpackers gebruiken Cusco als uitvalsbasis om het al genoemde Machu Picchu te bezoeken. Maar er is meer te beleven.

Alleen al wandelen door de koloniale straatjes is een ervaring op zich. Je mond zal letterlijk openvallen als je kennismaakt met de unieke architectuur, zoals de belangrijkste kathedraal van de stad, het gouden paleis en het klooster van Santo Domingo.

Lekker relaxen? Ga dan met een drankje op Plaza de Armas in het zonnetje zitten, of vermaak je door simpelweg mensen te gaan kijken. Er loopt hier namelijk van alles rond: van backpackers en high-tech Japanners tot aan relaxte locals en mensen uit het bedrijfsleven. De mooie gebouwen en de aanwezige bergen, maken dit tot een ideale plek om eens even heerlijk neer te ploffen en te ontspannen. Verder zijn er barretjes en restaurants aanwezig om wat te eten en te drinken.

Een andere aanrader is om naar de Sacred Valley van de Inca’s te gaan, oftewel de Heilige Vallei. Je komt bij allerlei (kleurrijke) dorpen, ambachtelijke marktjes, bezoekt oude ruïnes en kunt er wegdromen met schitterende uitzichten. Met kleurrijke dorpjes bedoel ik trouwens de plekken waar de Quechua leven. Zij vallen op door de opvallend gekleurde kleding die ze dragen.

Tot slot is een wandeling naar Sacsayhuamán aan te bevelen. Je ziet hier de overblijfselen van een reusachtige en bovenal mysterieuze Inca-tempel. Wedden dat je versteld staat van de bouwkunsten waartoe de oude indianen vroeger in staat waren?

Tip: liefst 60% van Peru bestaat uit Amazonegebied. Zo vind je ten noorden van Cusco het schitterende Manu National Park, meer oostwaarts het boeiende Tambopata en verder nog allerlei kleine reservaten. Ga de jungle in, spot unieke dieren en planten, overnacht in de ongerepte natuur en bezoek authentieke dorpjes.

5. Ga sandboarden in de duinen van Huacachina

Huacachina buggy tour
Tijdens de tour cross je ook met een buggy door de woestijn

In het droge zuidwesten van Peru is een bijzonder dorpje te vinden dat om een meer heen is gebouwd. Ik heb het over Huacachina. Ze is speciaal omdat er duinen te vinden zijn waar je op kunt sandboarden. Een andere toffe activiteit tijdens de tour is het crossen met een buggy dwars door de woestijn.

Denk trouwens niet aan de duinen die je in ons eigen kleine Zeeland gewend bent. Nee, sommige heuvels blijken hier liefst honderden meters hoog, waardoor er bij het lopen enige inspanning van je wordt gevraagd.

Vind je het saai worden? Probeer het dan eens staand in plaats van zittend. En anders is er altijd nog de mogelijkheid om met een buggy over de duinen te racen.

Wellicht ben je op zoek naar wat ontspanning na een ietwat uitputtende dag. Dan kun je gaan zwemmen in de lagune van Huacachina, lekker van het zonnetje genieten of gewoonweg uitrusten in een hangmat met een kokosnoot erbij.

Tip: over uitrusten en zwemmen gesproken: ga ook eens naar Las Pocitas Beach in Mancora. Niet voor niets staat deze spot bekend als een van de meest fijne zandstranden van Peru. Behalve relaxen, kun je er trouwens goed surfen.

6. Vaar over het hoogste grote meer ter wereld: Lake Titicaca

Lake-Titicaca
Lake Titicaca is het grootste meer van Zuid-Amerika

Vlakbij de grens met Bolivia ligt het Titicacameer, met een hoogte van 3.820 meter het hoogste (grote) meer ter wereld, én het grootste van heel Zuid-Amerika. Je moet je voorstellen: bergen die besneeuwd zijn met daar tussenin verfrissend blauw water. Verfrissend is een understatement, aangezien het water er ijskoud is. Maar een duik moet je hier toch wel genomen hebben denk ik zo. Immers, wie kan je zoiets navertellen?

In het meer liggen trouwens diverse ‘drijvende’ eilanden om te bezoeken. Je kunt hier met de vele bootjes naartoe varen. Weet wel dat dit een toeristentrekpleister is, waardoor de charme er een beetje vanaf lijkt te zijn. Echter, de eilandjes Taquile en Amantini zijn nog relatief rustig en authentiek. De Uros-eilanden, die een stukje verder liggen en grotendeels uit riet bestaan, geven je een kijkje in het echte lokale leven. Al moet ik wel zeggen dat het ook hier erg druk is.

De hoge ligging van het meer heeft tot gevolg dat het er behoorlijk koud kan zijn. Dit is met name zo in de nacht. Overdag, als de zon schijnt, is het er doorgaans erg aangenaam. Wel even goed uitkijken dat je niet verbrandt vanwege de felle zon.

 

7. Geniet van prachtige landschappen bij de Colca Canyon

Colca-Canyon
De indrukwekkende Colca Canyon

De Grand Canyon in Amerika mag dan misschien bekender zijn, de Colca Canyon is ruim 2 keer zo diep. Alleen dit is al een reden om erheen te gaan. En wat te denken van de spectaculaire views over de vallei, de besneeuwde bergtoppen, de vele beboste terrassen en de authentieke Indianendorpjes? Met wat geluk zie je in de ochtend -vaak tussen 8 en 9- tevens bovendien nog een aantal enorme condors langs je heenvliegen.

Bij de Middle Canyon heb je een uitzicht op de kloof met talloze (fruit)bomen die worden omringd door witte bergtoppen. Bij dit gedeelte zie je verder indianen, maar ook grazende lama’s en alpaca’s. Een uniek gezicht dat je niet snel ergens anders zult tegenkomen.

Een leuke en vooral ontspannende activiteit om nog te doen, is relaxen bij de thermen van Chivay, de grootste stad van de Colca Canyon. Zeker na een (uitputtende) trekking in de snikhete zon, is chillen in een van de aanwezige baden uitermate heerlijk.

Ben je in Arequipa, dan kun je een bus nemen naar Cabanaconde. Vanuit daar kan je starten met hiken door de canyon, onder andere via Llahuar en San Juan.

Tip: doe je een meerdaagse trekking? Dan wil ik je adviseren om muggencrème en zonnebrand mee te nemen.

8. Bezoek de Witte Stad: Arequipa

Arequipa-klooster
Het klooster van Arequipa is indrukwekkende plek om tot rust te komen

Arequipa is zo’n typische stad waar je je ogen uit kunt kijken. Ze heeft de bijnaam -de Witte Stad- te danken aan -hoe kan het ook anders- de vele witte gebouwen die je er vindt.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Arequipa, is de kathedraal waar je rondleidingen kunt doen en het lokale museum kan bezoeken. Is dit het enige? Nee 🙂 . Zo kun je het dak oplopen en getuige zijn van een prachtig uitzicht over de stad en de bijbehorende 3 vulkanen die Arequipa kenmerken. Of doe eens gek en ga onder de luidende klok staan.

Echter, het meest bijzondere om naartoe te gaan, is wat mij betreft de spectaculaire Santa Catalina Monastery
. Je zou kunnen zeggen dat het een dorpje middenin de stad is. De diverse kleuren van de aanwezige straatjes, die overigens vernoemd zijn naar allerlei Spaanse steden, maken het tot een pittoreske bezienswaardigheid. Bovendien is het er heerlijk rustig. Als je er bent, eet dan ook zeker wat in de binnentuin. Een rondleiding met gids is aan te bevelen aangezien je zo meer boeiende achtergrondinformatie krijgt.

Tip: als je in Arequipa bent, zie je vanuit nagenoeg iedere hoek de eerder genoemde 3 vulkanen het landschap vormgeven. Een daarvan is El Misti. En het leuke is: je kunt ‘m beklimmen. Wel wil ik je meegeven dat de tocht van 2 dagen behoorlijk zwaar is en bovendien erg koud. Houd hier dus rekening mee.

9. Vlieg boven de mysterieuze Nazcalijnen

Nazcalijnen-spin
Mysterieuze Nazca-lijnen met hier een spin afgebeeld

Wanneer je naar het stadje Nazca komt, dan is vliegen over de gelijknamige lines een ervaring waar je nog wel eens over na zult praten. De afbeeldingen en lijnen die duizenden jaren geleden door indianen zijn gemaakt, blijken enkel goed zichtbaar te zijn vanuit de lucht. In totaal vind je er meer dan 10.000 lijnen en 300 illustraties om te spotten. Ze bestaan uit dieren als spinnen, hagedissen, lama’s en apen. Ook vind je hier verschillende plantensoorten en opzienbarende geometrische vormen.

Waarom hebben de indianen dit eigenlijk gemaakt? Daar is geen duidelijk antwoord op. Men denkt dat de tekeningen dienen als kalender, een wandelroute of zelfs als een landingsbaan voor prehistorische astronauten.

Mysterieus hè?

Let er wel op dat de vlucht niet bepaald ontspannend is. Je vliegt in een kleine Cessna 402C waarin slechts 6 tot 8 mensen kunnen. Je gaat in 1,5 uur schuddend van links naar rechts, dit om de lijnen optimaal te kunnen zien, foto’s maken is daarom soms wat lastig. Gelukkig heb je je ogen nog om deze unieke tekeningen voor altijd in je geheugen op te slaan 🙂 .

 

10. Ga op avontuur in Huaraz

Lake Chinancocha, een van de twee turquoise Llanganuco-meren die je bij het begin van de Laguna 69-trekking tegenkomt

Op zoek naar dé plek in Peru voor wat betreft wandelen, trekkings en klimmen? Oftewel: heb je behoefte aan avontuur? Dan raad ik je aan om naar Huaraz te gaan dat op 3.000 meter boven zeeniveau gelegen is. De regio staat bekend om haar fabelachtige uitzichten over besneeuwde Andespieken en valleien, pittoreske bergdorpjes, lagunes en natuurlijk het nationale park van Huascaran.

Laguna 69, gelegen in het Huascaran National Park, is een van de plekken waar je kunt stoppen. Een bijna onrealistisch ogend helderblauw meertje dat aan de rand van de indrukwekkende mount Chacraraju te vinden is. Ook zijn de llanganuco Lakes pareltjes om te bekijken. Je komt erlangs als je de Laguna 69-trekking doet

De meeste tochten doe je in een dag, maar er je hebt tevens de mogelijkheid om meerdaagse excursies te doen. Zo is er de populaire Santa Cruz Trek die 4 dagen duurt.

Vergeleken met het eerder genoemde Machu Picchu, is een trekking in deze omgeving overigens veel minder toeristisch.

 

11. Maak een trekking door de ongerepte Amazoneregenwouden

Verblijf bij een stam in de Amazone van Iquitos

De twee meest populaire bestemmingen in Peru om het Amazonegebied in te trekken, zijn Iquitos in het noorden en het minder bekende Puerto Maldonado in het zuiden. Beide steden kan je zowel per vliegtuig als per boot bereiken. Puerto Maldonado is tevens bereikbaar over land.

Om te beginnen is het goed om te weten dat Iquitos de grootste stad in de Amazone is, waar het best prima is om een aantal dagen te blijven. Je hebt er marktjes -bijvoorbeeld de Belen Market- en allerlei sfeervolle restaurants in koloniale gebouwen. Verder is er het Amazon Rescue Center waar je meer over de flora en fauna in het regenwoud te weten kunt komen. Handig voor je aan een trekking begint. Wat een absolute aanrader is, is om inheemse stammen in de omgeving te bezoeken, bijvoorbeeld de Boras-indianen.

Puerto Maldonado is een andere megastad, ideaal om het veel minder toeristische Amazonegebied in zuidelijk Peru te in te trekken. Behalve dat ze een uitvalsbasis vormt voor de jungle, kun je er nog plekken bezoeken als Lago Sandoval, het Inkaterra Ecological Reserve en Monkey Island. Rond het serene Lago Sandoval kan je onder andere kaaimannen en reuze-otters spotten. Bereid je wel voor op een flinke hike van 3 kilometer door de modder.

Verwacht op allebei de locaties een hoop apen, tarantula’s, slangen, schorpioenen, brulkikkers en tropische vogels. Probeer verder piranha’s uit het water te vissen om op te eten. Sommige touroperators uit Iquitos gaan zelfs in het donker met je op pad om kaaimannen te spotten. Onthoud trouwens wel dat roze dolfijnen enkel rond Iquitos te bewonderen zijn.

Tip: boek de tours in de stad zelf en niet ergens anders, je bent dan relatief goedkoop uit.

Al met al zijn beide plekken aan te raden. Waar je heengaat, zouden we af laten hangen van de bestemming waar je bent. Vanuit Cusco vlieg je bijvoorbeeld in 20 minuten naar Puerto Maldonado, terwijl je voor Iquitos een tussenlanding in Lima nodig hebt en er veel langer over zult doen.

Enne, als je geïnteresseerd bent in plantmedicijnen zoals Ayahuasca, heb je de mogelijkheid om dit in de Peruviaanse Amazone te doen. Hoe vet is dat? Dit kan bijvoorbeeld in het Arkana Spiritual Center in Iquitos.

 

Voorbereiding backpacken in Peru: wat je moet weten

In dit afsluitende gedeelte geef ik je nog wat tips die handig zijn voordat je naar Peru afreist. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering.

 

1. Beste reistijd Peru

Je kunt Peru het hele jaar door bezoeken. Echter, de beste maanden erheen te gaan, zijn mei tot en met oktober. In juni tot en met augustus is het meestal wat drukker, aangezien de meeste Peruanen dan zelf vakantie hebben.

Wil je naar het Amazonegebied rond Puerto Maldonado? De meest droge periode loopt van mei tot en met september. Je hebt dan de grootste kans op het spotten van dieren, denk aan dolfijnen, anaconda’s en kaaimannen. Het regenseizoen loopt van november tot en met april, met december tot en met februari als natste maanden. In deze nattere periode staan er veel bomen en planten in bloei.

In Iquitos valt de meeste neerslag oktober tot en met mei, waarbij april gemiddeld genomen de natste maand is. Van juni tot en met september is het droger, met augustus als droogste maand. De drogere maanden worden over het algemeen als beste beschouwd voor het spotten van wildlife, al kan dit vaak ook prima in de nattere periode.

Laat je in ieder geval niet door afschrikken door het woordje ‘regen’. In de Amazone zal het doorgaans niet heel de dag regenen, maar zal je eerder te maken krijgen met een pittige plensbui aan het eind van de middag. Om je een indruk te geven: de verschillen qua millimeter neerslag zijn tussen beide periodes niet erg groot. In Iquitos valt in de natste maand gemiddeld 310 millimeter neerslag en in de droogste maand 200 millimeter.

 

2. Visum Peru

Bij aankomst in Peru krijg je een stempel die recht geeft op een verblijf van 6 maanden (183 dagen). Mocht je langer willen blijven, dan kun je altijd even contact opnemen met de Peruaanse ambassade in Den-Haag.

Houd er rekening mee dat er (waarschijnlijk) om een uitreisbewijs wordt gevraagd. Verder dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn en heb je in ieder geval een lege paspoortpagina nodig om de stempel op te laten zetten.

 

3. Geld Peru

Zoals gezegd, betaalt men in Peru met de Peruaanse sol (PEN). Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 sol. De munten bestaan uit 1, 2 en 5 sol en 5, 10, 20 en 50 céntimos. 100 céntimos staat gelijk aan 1 sol. Ook is betalen in Amerikaanse dollars vaak mogelijk.

Hoe zit het met pinnen in Peru? In de grote steden en andere toeristische plekken, kun je moeiteloos pinnen. In Lima, Arequipa, Puna en Cusco kun je zelfs dollars uit de geldautomaten halen.

 

4. Vaccinaties en inentingen Peru

Voor Peru zijn geen verplichte vaccinaties of inentingen. Er is echter wel een aantal inentingen dat wordt aangeraden. Ongeacht de verblijfsduur gaat het om de volgende: DTP, hepatitis A en in sommige gevallen ook gele koorts. Dit is enkel zo in de gebieden ten oosten van de Andes en in het noordelijke kustgebied. Hieronder vallen tevens de Iguacu-watervallen.

Blijf je langer dan 3 maanden? Dan worden ook inentingen tegen hepatitis B en rabiës geadviseerd.

Verder wil ik je nog zeggen dat er in Peru op bepaalde plekken malaria voorkomt. Het gaat om de delen die lager dan 2.000 meter in het Amazonegebied liggen en om het grensgebied met Ecuador. Of je hiervoor medicatie wilt nemen, is helemaal aan jou. Ik raad je aan om advies van een medisch expert in te winnen.

 

5. Reisverzekering Peru

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

 

6. Vliegticket Peru

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
 1. Diny van Beuningen

  Beste Robbert,
  Ik moet zeggen dat je een prachtige site hebt en wat een prachtige reizen heb je al gemaakt. Ik ben nu zelf bezig met een reis samen te stellen van 6 weken naar Peru – Bolivia – Chili. We hebben al jaren ervaring met reizen op eigen gelegenheid dus dat komt wel goed. Het enige wat me een beetje zorgen baart is het feit dat het reizen per bus door Peru nogal een uitdaging is voor wat betreft het hijacken. Door veel te lezen en forums te bekijken heb ik 2 busmaatschappijen gevonden die het veiligst genoemd worden: Cruz del Sur en Peru Hop. Wat is jouw ervaring hiermee.
  Ik wens je veel succes met je site en nog vele mooie reizen toe.
  Het is een genot om op je website te kijken.
  Groetjes Diny

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Diny,

   Bedankt!

   Beide maatschappijen zijn hartstikke goed. Ik zou je ook willen aanraden om niet TE veel af te gaan op reviews en lokaal veel aan locals en andere backpackers te vragen. Want zoals je weet: mensen zullen eerder een negatief dan een positief bericht achterlaten. Mijn ervaring is dat alsmaar inlezen voor veel onnodige onrust kan zorgen.

   Groet, Robbert

 2. Stan Seerden

  Beste Robbert,

  Ik ga in van augustus 2018 tot december 2018 mijn minor volgen in cuzco. Nu is de prijs voor een enkele reis ongeveer 670-770 euro. Ik wil wel graag een retourvlucht boeken alleen de vluchten in december 2018 zijn nog niet gepland. Zou het verstandig voor mij zijn om te wachten met het boeken van een vliegticket tot ik een retour kan boeken of zou het weinig uit maken?

  Groetjes, Stan.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Stan,

   Een retour is doorgaans een stuk voordeliger. Ik zou daarom even wachten. Tot welke maand is er al gepland? Met andere woorden: hoe lang moet je nog wachten tot je december 2018 kunt boeken?

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid en wil jij je hart volgen? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel mijn geheime aanpak in mijn programma Blog Secrets, zowel voor startende als meer ervaren bloggers.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw