Bikago: alles over deze scooter-verhuurder op Bali

Bali is ronduit geweldig om met de scooter te verkennen. Een van de populairdere artikelen op mijn blog gaat dan ook over het huren van een scooter op Bali. Ik krijg er vaak reacties op en steeds meer mensen laten me weten enthousiast te zijn over Bikago, voorheen bekend als Bali Bike Rental.

Bovendien blijken de reacties via Google vrijwel allemaal lovend. Met name omdat de scooters via hen verzekerd zijn, iets wat bij de meeste verhuurders op Bali niet het geval is en waar backpackers bij de huur doorgaans geen weet van hebben. Het is toch een stukje zekerheid waar toeristen blij van worden, in plaats van onverhoopt voor vervelende verrassingen komen te staan.

Bikago heb ik in het artikel overigens al kort besproken, maar in deze gids zal ik er dieper op inzoomen zodat je precies weet wat je kunt verwachten en met welke organisatie je zaken doet. Wel zo handig als je via hen een scooter huurt.

Uit alle reacties en vragen van andere reizigers onder het eerder geschreven stuk over het huren van een scooter op Bali, blijkt in ieder geval dat er veel belangstelling is voor Bikago. Daarom vond ik het tijd geworden om je er alles over te vertellen en alle eventuele vragen bij je weg te nemen.

En de belangrijkste vraag: waarom zou je wel/niet een scooter huren via Bikago? zal ik op basis van de feiten en het gedane onderzoek voor je beantwoorden.

Online reserveren

Via de website van Bikago kun je eenvoudig online een scooter reserven voor je rondreis op Bali. Je kunt geen scooter voor slechts 1 dagen huren, 3 dagen is het minimum.

Ze bieden voor ieder wat wils, de bij backpackers geliefde Honda Scoopy en Honda Vario, en bijvoorbeeld hippe Vespa’s. Grover geschut hebben ze ook, denk aan de Honda CB150X en de Honda CRF 150L.

En het chille is dat ze het voertuig -vaak- gratis voor je bij de accommodatie afdroppen, hierover vertel ik je meer onder het volgende kopje.

Heb je geen rijbewijs, dan krijg je geen scooter mee. Een autorijbewijs volstaat bij Bikago.

 

Breng-service

Wanneer je de scooter online hebt geregeld via Bikago, wordt je gevraagd om het afleveradres in te voeren. Meestal zal dit de accommodatie zijn waar je verblijft, of bijvoorbeeld direct op de Ngurah Rai International Airport, zodat je geen taxi nodig hebt bij aankomst op de luchthaven. Reis dan wel met een rugzak en niet met een koffer.

Deze bezorgoptie is een fijne service die ze aanbieden, al is het niet overal gratis. Bikago werkt met kleurenzones, en bepaalt op basis daarvan de prijs om de scooter bij je af te leveren. Maar zit je bijvoorbeeld in Canggu, Ubud, Kuta, Uluwatu, Sanur of Seminyak, dan kost het je helemaal niks.

Hieronder een overzicht van de afleverkosten:

  • Area A (groen): gratis
  • Area B (blauw): 20 USD
  • Area C (rood): 40 USD
  • Area D (geel): 60 USD
  • Area E (paars): 75 USD

 

Ophaal-service

Handig is dat je de scooter kunt huren op bestemming A en ‘m vervolgens achter kan laten op bestemming B. Bij normale verhuurders is zoiets soms ook mogelijk, tegen een betaling van minimaal 200.000 IDR.

Bij Bikago betaal je dezelfde kosten als bij de brengservice (zie het vorige kopje). Dus indien je bijvoorbeeld een scooter huurt in Uluwatu en je levert hem af in Ubud op een willekeurige locatie, dan is het helemaal gratis. Nice! Je stuurt ze gewoon even een e-mail en het is geregeld.

 

Verzekerd rondrijden

Scooter huren in Canggu be like 😀

Verzekerd rondrijden tijdens het toeren op Bali is voor velen het belangrijkste punt, en een optie die Bikago aanbiedt. Dit in tegenstelling tot de meeste verhuurbedrijven. Nu heb ik zelf nog nooit een scooterongeluk gehad tijdens mijn reizen (alleen ooit in Griekenland toen ik 16 was en verkeerd remde!), maar even googelen leert je al snel dat ongelukken met motorbikes regelmatig voorkomen op Bali.

Behalve een ongeluk kan je scooter ook worden gestolen. Zoiets kost je dan al snel €1.300. Al wil ik je niet bang maken hoor, dit zal namelijk niet snel gebeuren. Al weet je het natuurlijk nooit.

De verzekeringsoptie die Bikago aanbiedt geldt zowel voor schade aan het voertuig als voor diefstal en kost €4,60 per dag bij een huur van 3 dagen. Je hebt daarbij een eigen risico van 95 USD. Is de schade minder dan 95 USD -en dat is het bij lichte schade meestal-, dan betaal je dus zelf de reparatiekosten plus 15 USD administratiekosten.

 

Accessoires / add-ons

Mocht je het willen, dan heb je de optie om accessoires aan je boeking toe te voegen. Het gaat om een koffer voor je helmen (€2,80 per dag), een surfrek (gratis), een simkaart met 1 gb data (gratis), een poncho (gratis), een telefoonhouder die oplaadt (gratis), een EHBO-kit (gratis maar 14,95 USD bij gebruik) en het stallen van je bagage (€3,50 per dag).

Moet je op de kosten letten? Laat de bovenstaande betaalde opties dan lekker links liggen. Sowieso heb je een helmkoffer niet nodig en op andere plekken is het goedkoper om je bagage te stallen. Een simkaart met onbeperkt data koop je trouwens voor een zacht prijsje bij een telefoonzaak. Al kun je ‘m uiteraard meepakken, hij is immers gratis.

Verder kan je een internationaal rijbewijs toevoegen (€45). Deze heb je nodig op Bali als je staande wordt gehouden door de politie, maar is goedkoper om thuis via de ANWB te regelen.

Tot slot is er de mogelijkheid om een annuleringsverzekering af te sluiten (€0,47 per dag). Handig indien je niet helemaal zeker bent.

 

Kostenoverzicht

In de tabel hieronder heb ik de typische kosten die je bij Bikago kunt verwachten bij de huur van een scooter voor je op een rijtje gezet. Ik ben uitgegaan van een Honda Vario 125cc, de scooter -en strikt genomen motor natuurlijk- die ik altijd huur tijdens het backpacken op Bali.

De kosten die ik per dag bespreek zijn op basis van de minimale huur van 3 dagen. De maandelijkse kosten heb ik gebaseerd op 30 dagen huur.

HONDA VARIO 125cc Per dag Per maand
Scooter €10,20  €167,70
Verzekering €4,60 €51,30
EHBO-kit €0 €0
Helmen (1 of 2) €0 €0
Simkaart (1 gb data) €0 €0
Telefoonhouder €0 €0
Totaal €14,80 €219

Ter vergelijk: zo’n zelfde Honda Vario huur je normaal gesproken voor 60.000 IDR (€3,55) tot 80.000 IDR (€4,70) per dag via een lokale scooterzaak. Dit is de kale prijs, dus zonder verzekering. 50.000 IDR (€2,95) is bij sommige verhuurders ook mogelijk, al ligt dit aan het seizoen en de hoeveelheid toeristen.

Per maand moet je denken aan 750.000 IDR (€44,10) tot 1.200.000 IDR (€70,60) zonder verzekering, afhankelijk van waar je huurt, hoe nieuw het model is en je onderhandelings-skills.

 

Wat als je geleende items kwijtraakt?

Indien je één of meerdere spullen die je bij de scooter hebt gehuurd verliest, dan betaal je via je creditcard de door Bikago gestelde winkelwaarde plus 10 USD administratiekosten. Hieronder heb ik de kosten voor je opgesomd.

Winkelwaarde
Helm (klein) 25 USD
Helm (groot) 35 USD
EHBO-kit 14,95 USD
Poncho 9,95 USD
Telefoonhouder 10 USD
Scooterpapieren 80 USD

Nog wat zaken:

  • Raak je de sleutel kwijt, dan betaal je 35 USD omdat men het slot moet vervangen.
  • Lever de scooter met een volle tank af, of betaal 5 USD als je een scooter van 125cc of minder hebt gehuurd. Voor grotere motorbikes rekent Bikago 10 USD.
  • Heb je schade aan je wielen, dan komt men naar je toe om je te helpen en de scooter te repareren. De kosten bedragen 25 USD.

 

Conclusie

Deze zigzaggende weg door het nevelwoud in Amed vond ik echt geweldig om overheen te rijden

Het huren van een scooter via Bikago geeft je zekerheid en je weet voor de volle 100% dat er geen adders onder het gras zitten. Desalniettemin betaal je via hen wel een stuk meer vergeleken met de lokale verhuurders die je op Bali vindt. Daar valt bovendien soms ook te onderhandelen over de prijs, terwijl die bij Bikago vaststaat.

Maar voor service, zekerheid en goede voertuigen betaal je nou eenmaal meer, zo is het natuurlijk ook. Daarnaast is het fijn te weten dat je -als je de bijkomende verzekering afsluit- verzekerd rondrijdt. Zo hoef je je geen zorgen te maken over eventuele schade die je rijdt. Al heb je natuurlijk wel het eigen risico van 95 USD. Let verder goed op: schade aan derden is hierbij niet verzekerd, daarover lees je meer in de gids die ik eerder schreef.

Verder heb je bij hen de mogelijkheid om voorafgaand aan je reis op Bali al een scooter online vast te leggen en te laten bezorgen bij je accommodatie, waardoor je op het eiland niets meer hoeft te regelen.

Het is dus aan jou: ga je voor het goedkoopste en vind je het geen issue om zelf onderzoek te doen naar verhuurders, dan kun je beter bij lokale bedrijfjes een kijkje nemen. Zelf ben ik zo’n persoon. Je bent dan simpelweg veel voordeliger uit. Betaal je liever iets meer en kies je voor zekerheid, duidelijkheid en een van de betere verhuurbedrijven van Bali, dan is Bikago absoluut een van de betere opties die je hebt.

 

Boek direct je scooter

Wil je graag je scooter huren bij een gerenommeerde partij zonder dat je zelf nog van alles en nog wat uit moet zoeken? Boek dan hier je scooter via Bikago.

Alle info die je nodig hebt voor het huren en rijden van een scooter op Bali, vind je in deze uitgebreide gids.

Ten slotte wens ik je een fijne tijd op Bali. Het is een fantastisch eiland, met zowel bekende als geheime plekjes en heerlijk om rond te rijden met een scooter. Veel plezier 🙂 .

 

Heb je vragen over het huren van een scooter bij Bikago? Laat het me weten in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw